Hore

Ako ušetriť na príslušenstve

Keď si začiatočník kúpi svoj prvý seriózny fotoaparát, má tendenciu čo najrýchlejšie kúpiť príslušenstvo, o ktorom sa dočítal v odborných článkoch.

Prípadne mu príslušenstvo “núti” predajca. Najväčšie riziko kúpy nepoužiteľného príslušenstva hrozí pri nákupe cez internet. V našich končinách zatiaľ predajcovia nie sú drzí, ale cez eBay alebo Amazon vám v rámci “výhodného balíčka” predajú kopec nepoužiteľného odpadu. Za fotoaparát napokon zaplatíte viac, pričom ste dúfali, že ušetríte.


Polovicu vecí z tejto “atraktívnej” ponuky nepoužijete. Sú bezcenné, ale vy za ne zaplatíte. Nenechajte si nanútiť, čo k fotoaparátu dokúpite.

Ak sa aj vyhnete “výhodným ponukám”, môžete na príslušenstve minúť kopec peňazí. Môže to byť kvalitné príslušenstvo, pri ktorom zistíte, že ho vlastne nepotrebujete, len ste si mysleli, že áno. Ako sa vyhnúť zbytočnému míňaniu?

Nakupujte s rozvahou

Keď si kúpite fotoaparát, bude trvať niekoľko mesiacov, kým sa naučíte ho ovládať a kým zvládnete základy fotografie. V tomto štádiu potrebujete len minimum príslušenstva. Načo vám budú hneď na začiatku filtre, keď neviete poriadne nastaviť expozíciu a s kompozíciou sa len zoznamujete? Vždy sa pýtajte samých seba, či skutočne potrebujete to ktoré príslušenstvo a aj ho dokážete využiť.

Príslušenstvo, ktoré potrebujete

V prvej časti článku si predstavíme príslušenstvo, ktoré by ste si mali zabezpečiť pri kúpe fotoaparátu, alebo krátko potom.

Pamäťová karta - tú potrebujete, aby ste mohli fotografovať. Nemusíte hneď investovať do najdrahšej a najrýchlejšej karty. Väčšinou stačí stredná trieda, karta osvedčenej značky, ktorá nebude spomaľovať fotoaparát. Pri bežnom fotení vysokorýchlostnú kartu nevyužijete, svižný chod fotoaparátu zabezpečí vstavaná medzipamäť (bufer). Do rýchlej karty s vysokou kapacitou musíte investovať, ak plánujete točiť videá v 4K rozlíšení. Z hľadiska bezpečnosti sa odporúča používať radšej viacero kariet s menšou kapacitou, ako jednu veľkokapacitnú.


Nekupujte zbytočne drahé univerzálne čítačky na x-druhov kariet. Stačí vám jednoduchá a malá čítačka na kartu, ktorú používate.

Čítačka kariet - určite praktické príslušenstvo, ktoré urobí prenos záberov do počítača pohodlnejším.

Batéria - pri zrkadlovkách si väčšinou vystačíte s dodanou batériou. Bezzrkadlovky sú však väčší žrúti energie, a určite budete potrebovať náhradnú batériu. Tá sa zíde aj na cestách a pri nakrúcaní videa. Na batérii môžete ušetriť, ak si kúpite neoriginálnu. Tu však môžete naraziť na problém s kompatibilitou, alebo spoľahlivosťou. Ja odporúčam radšej investovať do originálnych batérií. Ak sa rozhodnete investovať do neoriginálnych, urobte si prieskum (fóra, FB skupiny) a nebojte sa batériu reklamovať, ak nefunguje tak, ako má.

Čistiaca sada - povinná výbava fotografa. Nekupujte si ale lacné sety, radšej si čistiacu sadu vyskladajte s kvalitných komponentov. Navštívte očnú optiku a kúpte si čistiaci roztok na okuliare a mikrovláknovú handričku. Dokúpte si veľký ofukovací balónik a štetec Lenspen (najlepšie originál). Ja mám v každej brašni naviac mokré čistiace utierky na okuliare W5 z Lidlu. Kým nebudete mať dostatok skúseností, nepúšťajte sa do čistenia snímača, to prenechajte odbornému servisu. Nekupujte prípravok pre čistenie snímačov, maximálne snímač ofúknite balónikom.


Kvalitná čistiaca sada od Zeiss.


W5 vždy pri sebe.

Brašna, batoh - na začiatok si nekupujte drahú brašnu alebo batoh. Vaša technika sa bude postupne rozrastať. Investujte do osvedčenej amatérskej klasiky, napr. od Lowepro.


Dlhoročný amatérsky bestseller, Lowepro Nova.

Ochranný filter - či si na objektív, hlavne lacný setový, kúpiť ochranný filter (najčastejšie UV), v tom sa názory fotografov rozchádzajú. Tým, ktorým pri páde zachránil filter objektív, tí ho odporúčajú. Iní tvrdia, že si stačí dávať pozor. Lenže aj keď si vy dávate pozor, ostatní nemusia a napr. do vás drgnú, keď budete vymieňať objektív. Ak ste do objektívu zainvestovali viac, ochranný filter si kúpte. Nešetrite na ňom, aby nezhoršil optické vlastnosti objektívu. Radšej než lacný nekvalitný filter je nemať žiadny.

Slnečná clona - k mnohých objektívom ju dodáva výrobca. Ak ju nemáte, oplatí sa ju dokúpiť. Použitím slnečnej clony eliminujete vplyv bočného svetla (vznik reflexov, prežarovanie svetla…) a zároveň slúži ako mechanická ochrana objektívu. Ale len vtedy, ak je otočená do pracovnej polohy!!! Slnečnú clonu majte nasadenú stále, aj keď nemáte problém so svetlom, ako mechanická ochrana funguje vždy.


Slnečnú clonu majte vždy v tejto polohe, aj keď nesvieti slnko. Takto nezavadzia pri zoomovaní a plní funkciu mechanickej ochrany.

Príslušenstvo, ktoré budete (možno) potrebovať neskôr

Keď vo fotení pokročíte, môžete začať uvažovať nad kúpou drahšieho príslušenstva. V prvom rade sú to objektívy, tým sa tu ale venovať nebudem. Vo fotoškole sa im venujeme v samostatnej sekcii, kde nájdete množstvo obšírnych článkov.

Filtre - ochranný filter som spomenul o pár odstavcov vyššie. Teraz prejdime na filtre, ktoré majú reálny vplyv na fotografiu. Väčšina filtrov nachádza uplatnenie pri fotení krajiny, mestských panorám a architektúry. Z veľkého množstva filtrov sa dnes používajú len tie, ktoré sa nedajú napodobniť v počítači. V prvom rade je to polarizačný filter. Ten je základom výbavy každého krajinkára. Mal my si ho kúpiť každý, kto fotí v exteriéri a ani nemusí byť špecialista na krajinky. Na vychádzke, na dovolenke, túre do hôr, tam všade sa oplatí mať polarizák. Špecialisti na krajinu ho doplnia ešte šedými prechodovými filtrami a silnejšími ND filtrami pre predĺženie expozičného času. Aj tu platí, príliš šetriť sa neopláca.


Ak jediný filter, tak polarizačný.

Statív - či potrebujete statív zistíte počas praxe. Pri nočných a dlhočasových záberoch sa jeho použitiu nevyhnete. Statív je vždy oštara, ktorú musíte nosiť. Dobre si pred kúpou premyslite, aký veľký a ťažký má statív byť. Musí byť samozrejme funkčný. Nekupujte lacné statívy! Dobrý statív vám vydrží dlhé roky, dlhšie ako fotoaparát. Nekupujte plastové statívy a statívy neznámych značiek. Ak chcete ušetriť, kúpte si statív niektorého z ázijských výrobcov, ktorý je na trhu dlhšie a sú na neho dobré referencie.


Statív musí byť v prvom rade funkčný.

Blesk, odpaľovače - blesk býval jedným z prvých príslušenstiev, ktoré si fotograf kupoval. S tým, ako pokročila technika, sa blesky používajú čoraz menej, ak potrebujete len viac svetla. Trendom je používať blesk kreatívne, kvôli kvalitnejšiemu nasvieteniu. Často sa používa aj viacero bleskov, odpalovaných diaľkovo v štýle strobist. Blesk využijú portrétni a reportážni fotografi. Ak ako začiatočník zistíte, že často fotíte portréty v interiéri, blesk sa vám zíde. Stačí systémový blesk strednej triedy s otočnou hlavou. Viac sa im venujeme v našej fotoškole.


Blesk nemusí byť veľký a drahý, aby bol výkonný a funkčne vybavený.

Modifikátory svetla - kvalita svetla sa dá zlepšiť použitím modifikátorov. Sú to odrazky, difúzory, farebné filtre…, ich prehľad nájdete tu. Do ich kúpi sa pusťte, až keď zvládnete prácu s bleskom a budete mať naštudované na čo slúžia.

Odrazná doska - odrazná doska je jedno z tých lacnejších príslušenstiev, kde za málo peňazí dostanete veľa muziky. Použitie je jednoduché a investícia sa vám rýchlo vráti. Pri fotení portrétov v exteriéri ju využijete. Určite je vhodná aj pre začiatočníkov. Na začiatok postačí kruhová doska s priemerom okolo 80 cm typu 5 v 1, ktorá poslúži ako difúzor, odrazka a aj tienidlo.


Odrazka 5 v 1 je lacná a pritom účinná.

LED svetlo - využijú ho najmä filmári. Ja ho rád používam aj pri fotografovaní, pretože práca s trvalým svetlom je intuitívnejšia, ako práca s bleskom. Nevýhodou je nižší výkon. LED svetlo sa prejaví len za zlých svetelných podmienok, na dennom svetle je neúčinné. Pri výbere myslite na čo najväčší výkon a kvalitu svetla (farebnú teplotu).


Malú výkonnú LED môžete mať stále pri sebe.

Externý mikrofón - ďalšie príslušenstvo pre filmárov. Zvuk je dôležitou zložkou videa. Externý mikrofón potrebujte, ak chcete zachytiť dialógy, hudobné vystúpenie alebo ruchy daného miesta. Nepotrebujete ho, ak zvukovú ruchovú stopu nahradzujete hudbou.

Šedá/kalibračná tabuľka - užitočná pomôcka, ak máte problém s farbami. Mali by ste ju mať pri fotení v ateliéri, portrétov aj produktovej fotografii. Odporúčam X-Rite Colorchecker passport.


K X-Rite Colorchecker passport dostanete aj softvér na vytvorenie vlastného obrazového profilu pre váš fotoaparát.

Káblová spúšť - káblovú spúšť používame pri fotení zo statívu. Predchádzame tak roztraseniu fotoaparátu. Dnes sa dá takmer každý fotoaparát ovládať aj z chytrého zariadenia. Párovanie môže byť ale zdĺhavé a použitie káblovej spúšte je jednoduchšie. Pokročilé spúšte majú naviac intervalometer a samospúšť. Ja osobne uprednostňujem káblovú spúšť pred ovládaním z telefónu.

Popruh - popruh samozrejme dostanete k fotoaparátu. Ak máte ťažšiu výbavu, je štandardný popruh nekomfortný. Roky som riešil, ako fotoaparát nosiť čo najpohodlnejšie, bez namáhania krku alebo ramien. Vyskúšal som popruhy Joby, Sunsniper, Kata neoprén, ale najviac som spokojný s Peak Design. To je príslušenstvo, nie najlacnejšie, ktorého kúpu som nikdy neoľutoval.


Peak Design vyrába najpohodlnejšie popruhy.

Monitor - monitor považujem za dôležitú súčasť príslušenstva pre fotografov. Práve on zobrazuje fotografie, ktoré ste nafotili a podľa obrazu na monitore ich upravujete. Predpokladám, že chcete vidieť ako vyzerá fotografia naozaj? Investujte preto do kvalitného monitora, nemusí to byť hneď EIZO za 1000€, mali by ste mať ale aspoň slušný štandard, napr. niečo od Dell alebo Benq s IPS panelom. Výber monitoru v rôznej cenovej hladine sa bežne preberá v našom fóre.

Príslušenstvo, ktoré asi potrebovať nebudete

Monopod - v čase stabilizovaných objektívov a snímačov má len malé využitie. Poslúži len ako opora pri veľmi ťažkých objektívoch, ktoré používajú športoví fotografi a wildliferi.

Flashmeter - zariadenie na meranie zábleskového svetla bolo nevyhnutnosťou pri fotení na film. Pri fotení digitálnym fotoaparátom dokážete po pár pokusoch správne nastaviť fotoaparát a blesky na základe kontrolných záberov. Flashmeter je funkčné zariadenie a profesionálom uľahčuje prácu v ateliéri, amatér sa bez neho zaobíde. Redakčný Sekonic leží v zásuvke, nikdy som ho nepoužil.


Bez flashmetra sa v digitálnej fotografii vieme zaobísť. Profesionálom ale v ateliéri uľahčí nastavenie expozície a svetiel.

Domáci ateliér - niektorých amatérov, ktorí sa už naučili fotografovať a láka ich portrét v ateliéri, chcú mať ateliér doma. Dnes to nie je žiaden problém, dajú sa kúpiť relatívne lacné sety svetiel, stojanov a príslušenstva. Väčšina domácich ateliérov však napokon skončí nevyužitá pre nedostatok príležitostí ich používať. Ak máte v okolí ateliér na prenájom, začnite ním. Ak zistíte, že tam fotíte 4x do mesiaca, má zmysel začať premýšľať nad vlastným ateliérom.

Tlačiareň - ak fotografie nepredávate, je domáca tlač fotografií luxusom. Tlačiarne nie sú až tak drahé, vysoké sú náklady na tlač. Aby sa vám domáca fototlačiareň ako tak vyplatila, musíte tlačiť pravidelne dostatočne množstvo fotografií. Nesmiete zabúdať na to, že by ste mali mať kvalitný a skalibrovaný monitor. Ekonomickejšie je využívať služby profesionálnych printových štúdií. Majú lepšie vybavenie, rôzne druhy materiálov, viac skúseností a chýb idú na ich triko. Naviac zabezpečujú aj laminovanie a rámovanie. Nezabudnite, že dnes sa dajú fotky ľahko objednať aj cez internet.


Špičková domáca fototlačiareň. Jej najväčším nepriateľom je kalkulačka.

Záver

Nadpis tohto článku znie “ako ušetriť na príslušenstve”.  Zhrňme si, ako na to:

  • Nakupujte s rozmyslom, nenechajte sa zlákať “výhodnými ponukami”.
  • Kupujte len to, čo skutočne potrebujete a vtedy keď to potrebujete.
  • Kupujte len kvalitné príslušenstvo.
  • Nákup drahšieho príslušenstva si dobre premyslite.
  • Ak poznáte iných fotografov, alebo požičovne techniky, požičajte si príslušenstvo, ktoré potrebujete len výnimočne.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kozakm
2018-11-28 08:07:21
Zrovna drahý popruh Peakdesign nebo drahé tabulky X-Rite mi nejdou dohromady s nadpisem "jak ušetřit"
 
bobo222
2018-11-28 08:22:21
K nejakému low cost špíglu alebo bezšpíglu je aj toto dosť veľa. Pre začiatok polarizák a blesk a fotiť fotiť fotiť. Dokupovať postupne ako vznikne potreba.
 
mirosz
2018-11-28 09:08:46
ephoto bazar, bazos, atd....99% prislusenstva (a nie len prislusenstva) mam odtial, nekupujem macku vo vreci lebo si to skontrolujem osobne a usetrim celkom slusne.
 
krispin.pucinko
2018-11-28 09:47:51
príspevok od: kozakm
Zrovna drahý popruh Peakdesign nebo drahé tabulky X-Rite mi nejdou dohromady s nadpisem "jak ušetřit"
s popruhom je to ako so stativom. ked chces usetrit tak musis kupit kvalitny produkt. lacne su ozaj len vyhodene peniaze, to uz radsej neplatit nic a pouzit ten co je v origo baleni.
 
yquinox
2018-11-28 10:51:32
... ak chcete naozaj usetrit, dajte sa na sport, drogy, chlast - skratka hocico ine, len nie preboha na fotografiu ... inak zlaty E-bay (prkotiny typu reduknce kruzky, drziaky filtrov, popruhy a pod. za nasobne nizsie ceny) ...
 
Johnnny
2018-11-28 16:30:24
Co sa popruhov tyka, existuje nejaka vyrazne lacnejsia alternativa k Peak Designu ? Popruh takmer nepouzivam, preto potrebujem aby bol rychlo odnimatelny, ale zaroven je mi luto dat za to take peniaze ...
 
JohnNewton
2018-11-28 18:15:02
príspevok od: yquinox
... ak chcete naozaj usetrit, dajte sa na sport, drogy, chlast - skratka hocico ine, len nie preboha na fotografiu ... inak zlaty E-bay (prkotiny typu reduknce kruzky, drziaky filtrov, popruhy a pod. za nasobne nizsie ceny) ...
Uvedomelý prispievateľ do štátného rozpočtu nefotografuje. Pije, fajčí a kupuje hektolitre palív do auta. Po dosiahnutí dôchodkového veku dobrovoľne umiera
 
oldbas
2018-11-28 20:51:17
príspevok od: Johnnny
Co sa popruhov tyka, existuje nejaka vyrazne lacnejsia alternativa k Peak Designu ? Popruh takmer nepouzivam, preto potrebujem aby bol rychlo odnimatelny, ale zaroven je mi luto dat za to take peniaze ...
Lze koupit pouze kotvičky s přeskou https://www.mall.cz/popruhy/peak-design-system-rychlych-spojek-anchor-links a dát si je na jakýkoliv popruh. Ideální, pokud popruh používáš párkrát za rok a nechceš investovat do drahého.
 
Johnnny
2018-11-29 08:05:44
príspevok od: oldbas
Lze koupit pouze kotvičky s přeskou https://www.mall.cz/popruhy/peak-design-system-rychlych-spojek-anchor-links a dát si je na jakýkoliv popruh. Ideální, pokud popruh používáš párkrát za rok a nechceš investovat do drahého.
Parada, toto som hladal. Dik moc
 
Tibor78
2018-11-29 18:17:45
príspevok od: Johnnny
Co sa popruhov tyka, existuje nejaka vyrazne lacnejsia alternativa k Peak Designu ? Popruh takmer nepouzivam, preto potrebujem aby bol rychlo odnimatelny, ale zaroven je mi luto dat za to take peniaze ...
Ano, kupil som kozeny popruh pre dva fotaky...Vyrobeny na zakazku na SR.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia