Hore

Zbierka za “hubičku”

Fotoaparáty, najmä tie staršie sú krásnymi technickými objektami, ktoré môžete aj zbierať. K svojmu fotografickému koníčku tak môžete pridať niečo naviac. Zbierku fotoaparátov, ktorá vás finančne nezrujnuje, ale urobí vam radosť.

Pred rokom 2000 boli zberatelia fotoaparátov bežní. Sliedili po burzách a bazároch po pekných kúskoch do zbierky. Prišli digitálne fotoapráty a s nimi akoby sa zberatelia vyparili. Zo dňa na deň ich bolo menej a menej a menej. Až raz už neprišiel do bazáru nikto, kto by si chcel kúpiť fotoaparát do zbierky. Nepotrebné fotoaparáty smutne čakali v poličkách. Ceny išli dole, ale nikto ich nechcel ani zadarmo. Peniažky trebalo na nové drahé digitálne fotoaparáty.

Začať zbierať historické fotoaparáty je dnes ľahšie ako kedykoľvek doteraz. Prvotným impulzom môže byť nájdenie fotoaparátu po otcovi, či dedovi, alebo darovanie starého fotoaparátu. Tieto fotoaparáty majú väčšinou sentimentálnu hodnotu. Finančná hodnotaj býva minimálna. Museli by ste natrafiť na skutočne vzácny kúsok, aby mal aj v dnešnej dobe nejakú vyššiu cenu.

Keď sa rozkríkne, že zbierate staré fotoaparáty, nebude dlho trvať a príbuzní, či kamaráti vám začnú nosiť “rárohy” rôzneho druhu.

Komunizmus spôsobil, že prevažná väčšina fotoaparátov je z našich končín, najčastejšie československých, východonemeckých a sovietských. Zbierať fotoaparáty dnes nie je ani tak o drahých vzácnych prístrojoch, ktorých cena sa vekom zvyšuje. Skôr je to koníček s nádychom nostalgie.

Stále sú medzi nami zberatelia s veľkým “Z”, ktorých zbierky krášli nejeden unikát. So zberateľstvom začali keď o digitáloch nikto nechyroval. Teraz prišiel čas pre novú generáciu. Zberateľov, ktorý sami na film nikdy nefotili, ale filmové fotoaparáty sa im páčia. Nezabudnime ani na digitálne fotoaparáty. Z tých prvých sa postupne stávajú zberateľské kúsky. Raz možno budú mať veľkú cenu. Veď pozrite, ako sú žiadané prvé počítače Apple, alebo prvé hracie konzoly.

Ako začať

Prvý zberateľský kúsok najčastejšie k svojmu majiteľovi doputuje ako dedičstvo alebo darček. Skončí väčšinou ako štýlová ozdoba. Niektorí skúsia, či je ešte funkčný a či sa dá ním fotografovať. Staré fotoaparáty môžete nájsť aj v záložňach, antikvariátoch a samozrejme v špecializovaných fotobazaroch. Pozor si dávajte na záložne a antikvariáty. Málokedy v nich pracuje odborník na fototechniku a tak môžu byť fotoaparáty nefunkčné (nemusí vždy vadiť), ale hlavne predražené. Na druhú stranu tam môžete nájsť skvost za super cenu.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
artemon
2014-05-06 07:21:49
Pekný článok. Tiež nejaké vlastním...
 
TROS
2014-05-06 11:07:30
Z Ebayu som kupil stredoformat adox golf (http://camerapedia.wikia.com/wiki/Adox_Golf_63) nemeckej vyroby na konci 60. rokov. Prvy film nevysiel, mal som z neho panoramu, druhy bol uz v poriadku, no bohuzial mech uz nie je tesny, cim dostavaju fotky zaujimavy vyraz. Kompozicia na 6x6 negativy, ostrenie podla mierky na objektive a odhadovanie expozicie mi ukazali celkom iny vyraz fotografie
 
matpi
2014-05-06 18:05:05
ja sa uz nejaky cas chystam zbierat stare fotoaparaty...sam patrim k tym, ktori uz na film nefotili ale ako maly chlapec som bol fascinovany otcovym starym fotoaparatom, uz ho nema a ani neviem akej znacky bol ale pacil sa mi jeho vzhlad, chromove prevedenie, hladacik, zvuk uzavierky...a samozrejme mi to pripomina vyvolavanie fotiek v tmavej miestnosti nasho domu
 
JarmilaS
2014-05-08 22:03:04
Ja mám doma po otcovi Pentacon aj s príslušenstvom (mal by byť funkčný), okrem toho zväčšovací prístroj a leštičku na fotky. Ak by mal niekto záujem, ozvite sa.
 
thunder rider
2014-05-25 18:29:40
Mám po dedovi Flexareta aj som s ním skúšal fotiť ale potom som to vzdal. Aj kijev sa u mňa nájde. Ak niekto daruje za poštovné nejaký kus nech napíše poštu.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované