Hore
Fórum » O TECHNIKE
 

Fotenie lyzovania

ywen
2010-02-16 15:32:48+01
Dobry den, chcel by som sa opytat skusenejsich fotografov ako najlepsie odfotit sutaz napr. v lyzovani. Teda skor ake nastavenie by bolo spravne. Urobim dobre ak to budem fotit prioriou casu, s bodovym meranim expo a AF-C? Lebo sneh toho dost odraza aby sa nestavalo ze lyziar bude tmavy a sneh tak akurat :).. Kompenzujete to do + alebo ake pouzivate techniky, aby bol lyziar pekne prekresleny. Mam k dispozicii N 70-300 VR 4,5-5,6. Dakujem za nazory.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-02-16 15:55:50+01
Je to rozsiahla téma. Skúsim v skratke.
Môžeš použiť aj prioritu času, ale pozor na to, že keď pri danej citlivosti a zvolenom čase by to chcelo otvorenejšiu clonu, než je limit objektívu, tak to budeš mať tmavé. Bodové meranie neodporúčam - nebudeš mať lyžiara vždy uprostred. Keď už, tak je lepšie meranie so zdôrazneným stredom. Alebo ak scénu nameriaš v manuálnom režime (napr. bodovým meraním nastavíš, aby bol sneh cca +2,5 EV), tak budeš mať všetky fotky rovnako naexponované. Ale ak zmeníš miesto, alebo pozadie, tak treba merať znova.
Pri poloautomatických režimoch treba určite korigovať expozíciu do plusu; koľko, to závisí od toho, aký podiel plochy tvorí sneh a koľko toho je tmavého na fotke. Treba skúsiť (dude to asi niekde medzi +1 až +2 EV).
Ostrenie AF-C je užitočné, ale musíš držať lyžiara pod aktívnym zaostrovacím bodom. Pokiaľ fotíš z boku a teda sa zaostrená vzdialenosť veľmi nemení, tak stačí aj AF-S.
Toto sú len najzákladnejšie informácie; hlavne treba fotiť a získať prax. Nemusí sa hneď zadariť, ale treba byť trpezlivý, ono to príde.

Dúfam, že som aspoň trochu pomohol. Veľa zdaru.
 
jarosujo
2010-02-16 17:38:33+01
Fot do RAW a nemusis sa strachovat o expoziciu a vyvazenie bielej. A skus aj nejaky panning - sice sa ti podari jedna fotka zo sto, ale ked sa podari, stoji to za to :-)
 
slavmiro
2010-02-16 19:21:11+01
cele to je o tom ziskat co najlepsiu poziciu, nejaky zaujimavy pohlad do trate s cim menej rusivym pozadit a pod. + mat stastie na dobre svetlo.

http://www.vivo.sk/user/Optik/photo/699/Janica-Kostelic/rv
http://www.vivo.sk/user/Optik/photo/22543/Tento-zavod-pre-mna-konci/rv
 
javelin
2010-02-16 19:30:38+01
Ivicova rodina......)))))
To asi nebolo s 70-300...:)))
 
ywen
2010-02-16 20:57:17+01
Dakujem za rady, skusim v praxi uvidime aky bude vysledok
 
ywen
2010-02-16 21:00:55+01
tieto fotky su fantasticke a inspirujuce. Len asi nemam na to techniku.. Ale su krasne..
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-02-16 21:54:02+01
príspevok od: jarosujo
Fot do RAW a nemusis sa strachovat o expoziciu a vyvazenie bielej. A skus aj nejaky panning - sice sa ti podari jedna fotka zo sto, ale ked sa podari, stoji to za to :-)
Fotiť do RAW áno, ale začiatočníkovi by som neradil, aby podceňoval expozíciu. Jednak je to z princípu nevhodný prístup a jednak zosvetlovanie v počítači sa nezaobíde vždy bez následkov, čiže bez degradácie (nič v zlom...).
Pozadie je z obsahového hľadiska tiež veľmi dôležité, ako píše Slavmiro. Osvedčené sú pozície nízko nad zemou, nechať viac miesta v smere jazdy, môžeš skúsiť aj mierne protisvetlo, ktoré presvieti frkajúci sneh (musíš vyčkať správnu chvíľu); dobré pozície sú aj tie, kde máš lyžiara v zákrute spredu. Panning skúšaj ako bonus, to je vyšší level. Ešte počítaj s tým, že veľmi blízko sa asi nedostaneš, takže potrebuješ teleobjektív. Nemusí mať nevyhnutne vysokú svetelnosť, svetla asi bude dostatok, ale ak má, tak je to fajn, lebo pri otvorenej clone sa ti viac rozmaže pozadie, čo je výhodné.
Takže len to skúšaj.
 
dodo_bb
2010-02-16 22:08:31+01
Ahoj, krajan. Ja to robím takto - mám rád rozmazané pozadie, preto idem takmer vždy na prioritu clony, objektív odcloním na maximum a čas si dopočítava expozimeter, ISO na minimum. (niekedy je na snehu a slnku problém pri veľkej diere, že vychádza krátky čas. Preto vždy nosím v zime zo sebou šedé neutrálne filtre). Ako bolo spomenuté, treba trochu posunúť korekciu do plusu o to 1 - 2 EV. Meranie si nastavujem na zvýraznený stred, ostrenie zásadne kontinuálne na skupinu bodov (nie jednotlivý bod). Občas idem aj na manuál expozíciu, hlavne ak sa mi výrazne mení jasová skladba obrazu (ak mám striedavo svetlé a tmavé pozadie) V takých prípadoch niekede expozimeter zblbne :-). Vždy si nastavujem sériové snímanie, ale používam ho len zriedka. Väčšinou cvaknem jeden snímok a pustím. Ak sa situácia v bránke vyvíja zaujímavo, stačí spúšť podržať a sníma sa séria. Používam pevné sklá. To je technická stránka.
Organizačne - prídem tak 1 hodinu pred pretekom, zoženiem si štartovacie listiny a program jázd a vyšlapem si pešo hore zjazdovkou. Cestou si všímam zaujímavé bránky z hľadiska terénu a pozadia, vhodné miesta na fotenie, hľadám si vhodné stanovisko pre moje ohnisko (kedže nepoužívam zoom). Treba si všímať aj svetlo a smer, kde je slnko. Dá sa dobre odhadnúť dráha lyžiara, tak je dobré si nájsť aj také miesto, kde Ti slnko presvieti zozadu snehový vejár. Potom hore počkám na štart a fotím a zostupujem a fotím a zostupujem atď. Potom si dám v cieli čaj a ide sa znovu hore :-))) Na strmšie svahy sú mimoriadne vhodné mačky a pevná obuv. Keď zatúžim po panningu alebo prídem na vhodné miesto na mazanice, tak len potočím krúžkom clonu z hodnoty 2,8 na hodnotu 22 a pár jazdcov si napaningujem. A potom doma triedim a mažem a triedim a mažem :-))) Pár lyžovačiek mám na mojej osobnej stránke, ak chceš, kukni ako to vyzerá...
 
dodo_bb
2010-02-16 22:17:26+01
A čo sa týka RAW, na takéto veci ho ja zásadne nepoužívam, neočakávam z takejto akcie nejaké umelecké diela. Drobné úpravy tonality a farebnosti urobíš aj v jepegu, ak je správne naexponovaný. Fotiť do RAW preto, že môžem odfláknuť nastavenie bielej a expozíciu sa mi zdá scestné. To radšej kvalitný JPEG. Stále si robím vonku kontrolu expozície na displeji a sledujem si histogram. Vyváženie bielej mám takmer stále na auto. Vždy to vyváži dostatočne na to, aby bola doma potrebná len drobná úprava. A pokiaľ máš možnosť - používaj funkciu Active D-Lighting (tak sa to volá u NIKONu). Prejasní Ti to trochu tiene a vyrovná dynamický rozsah, ale nepreháňať to.
 
ywen
2010-02-17 07:24:09+01
Niesom uplny zaciatocnik, aj ked je pravda ze sa este stale ucim A do RAW fotim bezne a rad poradim si aj s upravami ale mam rad ked sa to odfoti co najlepsie aby upravy boli co najmensie. ´Nechcem sa spoliehat na upravy typu ved to potom opravim v PC´ Prave preto su pre mna take rady kt. sa tykaju fotenia cenne.
 
ywen
2010-02-17 12:09:52+01
Dakujem za rady aj krajanovi :)
 
immortal20
2010-02-17 16:10:18+01
ja ked som fotil jedno podujatie zalezalo kde bolo slnko a podla toho som sa nastavil fotil som s exter bleskom a suntom tamronom 70 - 300 a pevnou 50kou 1,8
nemal som polarizak ani na jednom :-( fotil som na plnej automatike a potom a manualnom ... ked som pozeral v PC ta automatika to lepsie nafotila ako ja :-D ... F som daval az na 8smicku a rychlost uzavierky od 400 a viac plus blesk ... ale bol to sakramensky problem z 300 fotiek tak 7 bolo pouzitelnych a tak jedna bola dobra :-)
 
immortal20
2010-02-17 16:13:01+01
btw kamos tam mal 400ku 5,6 s polarizakom a slnecnou clonou a fakt dobre fotky mu to robilo ... ale tak 5DckoM2 :-(
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()