Hore
Fórum » O TECHNIKE
 

Pentax vs Nikon pre zaciatocnika

Miro1703
Miro1703 2009-07-05 19:03:36+02
Ahojte fotografovia.Pisem vam ohladom pomci pri vybere vhodneho aparatu pre zaciatocnika.Vyberam medzi Pentaxom k20+nejake setaky alebo Nikon d90+tiez nejake setaky.Nebranim sa ani inym znackam ale bol by som rad keby ste mi poradili medzi tymito dvoma.Aparat by sluzil viac menej na vsetko aj ked s primesou sportu nakolko som z cyklisticko-korculiarskej rodiny.A bol by som rad aj keby ste mi poradili ze ake tie setove objektivy alebo ak nie setovy objektivy tak ake by som mal kupit jeden s mensim rozsahom a druhy s velkym rozsahom.Ale tiez ake prislusenstvo by ste mi odporucali dokupit..Cenovy strop je je 1000€na vsetko dokopy.Inac som uvazoval ze trocha este posporim a pockam kym zlacnie Pentax k-7 a kupim ho potom.No neviem prosim poradte.
 
dodo_bb
2009-07-18 20:46:53+02
príspevok od: pufko
dedo Milan, ale prečo úplne každého smerovať iba k značkám ktoré majú top triedu ??? Vieš nájdu sa aj taký čo sa nechajú obalamutiť , a potom sú trochu sklamaný že to isté by im ponúkol iný výrobca lacnejšie a mohli by ten rozdiel trebárs investovať do brašny + statívu. Mám kamaráta ktorý ma presviedčal aby som šiel do Nikonu ale on má dnes stále iba D40 s 18-55 a brašnu, to som ho ja Pentaxom úplne prevalcoval... Ja ked niekomu radím tak ho automaticky smerujem k tomu aby sa pozrel na ceny bežného príslušenstva ako je blesk, fotobatoh, dobrý statív... Takmer každý vie že Canon patrí medzi špičku, vedia že to je drahé , ale absolutne nemajú predstavu o reálnej skutočnej sume. Nikdy som nenašiel v príspevku kde autor žiadal radu pri výbere DSLR do 500€ (to je dnes taký strop pre entry-level) kde by mu niekto napísal, že len na blesk statív a fotobatoh potrebuje cca 300€ a viac!!!, pritom je každému jasné, že počíta každé EURO... To je to podstatné, čo mne v radách od skúsenejších najviac chýba. I ked musím dať za pravdu aj tebe , pretože autor tejto témy sa pýta už na vyššie rady ako lowendy.
Ivan, všetci tú chcú radu, čo si kúpiť na začiatok. Takmer všetci skúsenejší im poradia rovnako - NIKON alebo CANON. Obvykle to aj zdôvodnia a dobre. Asi teda na tom tvrdení niečo bude. Alebo si myslíš, že sa dohodli a zámerne tu všetci začiatočníkov klamú?. Nechápem, čo Ti na radách skúsenejších chýba. Majú okrem rady čo kúpiť ešte vygúgliť aktuálne ceny v 5 a lepšie 10 eshopoch, dať dohromady najlepšiu kombináciu aj s príslušenstvom a dať Ti to sem? Slušný človek si vyžiada rady, vypočuje si ich a urobí si z nich vlastný zámer. Veľmi slušný ešte poďakuje ľudom za námahu. Ak chceš Mirovi poradiť, povedz svoj názor a neposudzuj názory iných. Ako povedal Bolek Polívka pred voľbami, keď kandidoval za valašského kráľa - Daj mi svoj hlas a mlč :-)))
 
pufko
2009-07-18 22:31:09+02
dodo_bb ja už fakt neviem ako to mám napísať... Ked padajú rady že Canon a Nikon majú TOP triedu a preto treba ísť prave do nich, ku ktorej sa môže dopracovať každy jeden fotograf, ktorý vstupuje do sveta DSLR, by bolo dotyčnému dobré ozrejmiť to, kolko ho tá TOP trieda bude stáť... Možno zistí že on na TOP triedu siahnúť nepotrebuje, pretože dobrá výbava by ho stála dohronady 6000€ a na jeho fotenie si vystačí trebárs double setom za 500€, ktorý mu žial Canon ani Nikon neponúkne... (nepočítam modely , ktoré Canonáci a Nikonáci nedoporučujú 1000D + D40/40X , ktoré nedoporučujem ani ja) Darmo mne niekto vychvaluje Nikon do nebies ked sám vlastní hádam ten najvačší lowend čo za poslednú dobu predávali (D40 + 18-55)a celé jeho rozvíjanie spočíva v brašni , ktorú kupim v každom TESCU. Takých tlčhúb poznám viacej, iné ako Canon a Nikon v ústach nemajú a ked poviem že za blesk som dal 206€ tak pozerajú že či mi neje**lo !!! Už som to tu raz spomenul : Tábor Canon + Nikon rozdelujem na dve skupiny... 1. Vedeli čo chcú a ako daleko sú ochotný zájsť a mám pred nimi rešpekt... 2. Sú tlčhuby ktoré nevedeli pred kúpou DSLR čo to znamená u objektívu 18-55 (poznajú len xy násobný zoom) nevedia čo to je expozičný čas... Ale vedeli že C alebo N je najlepší, netvrdím že niektorý nemôžu siahnúť na najvyššie méty, ale vačšina z nich kúpou príslušenstva ani nezačala a ani nikdy nezačne. Ked si chce niekto u mna obhajovať špičkovú kvalitu Canonu alebo Nikonu tak by som bol rád keby mi ju aj predviedol, ohánať sa špičkovou kvalitou a v ruke držať základný set je trochu na smiech - a nie je vás málo...

Tu ešte prikladám foto môjho kamoša ktorý si vie obhájiť prečo šiel do Canonu - preto patrí do prvej skupiny (400D + 16-35 f2,8)
 
2009-07-19 00:16:26+02
umlcte ktosi toho pufka.... uz to nemozem
 
anton julény
2009-07-19 00:18:59+02
1. Rada. Treba si vybrať foťák, objektív a čakať až zlacnie a počas čakania čítať recenzie, kontrolovať ceny a podobne, prípadne sa vzdelávať. A keď zlacnie, tak sa objaví lepší, v takej istej alebo nižšej cene a tak sa zase čaká, kým ten nový, lepší model nezlacnie. A tak ďalej čaká a čaká. Ale medzitým ti utečie kopu príležitostí a situácií, kde by bol rád, že foťák má. Takže v danom okamihu treba kúpiť to najlepšie, čo sa dá za peniaze, ktoré máš k dispozícii, s prioriou na kvalitu objektívu (má dlhšiu životnosť).

2. Budúci vývoj. Predpokladám, že ak sa niekto venuje fotografovaniu, je to jeden z jeho mnohých záujmov a vyvíja (vzdeláva sa, odborne a platovo rastie) a tým pádom rastú aj jeho nároky. Zrazu zistí, že už mu nestačí a začne ľutovať, že si kúpil niečo, čoho sa musí zbaviť, lebo to už nespĺňa jeho požiadavky a nároky alebo nie je kompatibilné so systémom, ktorý by spĺňal jeho nároky.

3. Odrobinky. Pred 40 rokmi pristáli prví ľudia na Mesiaci. Výsledky tohto snaženia poznáme a používame aj vo svojich domácnostiach. Podobne sú na tom aj fotografické systémy, odrobinky a veľké kusy výsledkov vývoja sa dostávajú do stredných a nižších častí systémov.

4. Názory. Škoda, že má pufko taký názor na ľudí, čo majú alebo nemajú techniku. Je to ako skoro povedať, ty si silnejší ako ja, budem ťa počúvať, ty si slabší, budeš ma počúvať.

5. Na to aby niekto vedel povedať o výbere foťáku nemusí mať špičkovú techniku, za každým foťékom je predovšetkým človek. Zrkadlovka je už dávno spotrebný tovar a výsadu mať zrkadlovku môže mať každý, aj keď nevie, čo je to expozičný čas. Ja neviem čo je lambda sonda (a ani ma to nezaujíma), ale nebráni mi to používať auto.
 
beholder
2009-07-19 17:48:26+02
...neznalosťou o lambda sonde môžeš využívať auto plnohodnotne....neznalosťou expozície ten foťák plnohodnotne isto nevyužiješ...

....myslím ,že si uviedol málo ilustratívny príklad:)...



 
marian004
2009-07-19 19:23:10+02
Ludia, dost bolo hadok, podme radsej fotit! Alebo pojdeme az potom ked kazdy bude mat full-frame zrkadlovku a sadu objektivov v hodnote auta strednej triedy? :-)
 
Strana 7 z 7
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()