Hore

Príbeh fotky

Starý dobrý film

Kedysi dávno v dobách minulých, keď sa ešte fotilo na starý dobrý film mala každá fotografia svoj príbeh. O poznanie dlhší ako tomu býva dnes.

Keď ste skončili s fotením, tak vás čakala ešte dlhá cesta vyvolávania negatívov v tmavej komore, triedenia fotografií na presvetlovacom stole a následného vyvolávania fotografií v (ne)obľúbených chemikáliách. Výsledkom náročnej práce však boli “živé” fotografie, ktoré ste mohli odovzdať klientovi v podobe ČB, alebo farebných jednotilivín.

Skutočná hodnota fotiek, ktoré ste si mohli “ohmatať” bola(a stále je) nielen v tom, že ste mohli fyzicky odovzdať plody svojej práce a potešiť tak svojho klienta, ale aj ich trvalá hodnota. Dodnes má väčšina z nás kdesi doma plnú zásuvku starých fotografií. Nielen vlastných, ale aj fotiek svojich rodičov a starých rodičov.

Digitálna doba

Dnes nám stačí po skončení fotenia nasypať fotky do počítača, prehnať ich cez Lajtrúm a vyexportovať rovno ku klientovi. Naše fotky tak často končia len na diskoch počítačov v podobe jednotiek a núl. Ako pro-fotograf to dobre poznám.

Sem-tam odovzdáme klientom aj fotky vyvolané kdesi vo fotolabe, ale aj to už nebýva pravidlo. Skôr naopak.

Je tu 21. storočie. Nové technológie sú všade naokolo a tak je možno čas naplno ich využívať aj pri postprodukcii fotografií.

Ak máte za sebou fotenie svojich známych, svadbu na zákazku, alebo ste fotili reklamu pre firmu, veľmi vhodným riešením ako odovzdať najlepšiu fotku/fotky je nechať ju vytlačiť priamo na plátno.

Ja to tak robím neustále. Po každom fotení klientom odovzdám svoje najlepšie fotografie vytlačené na plátne. Toľko som využíval služby tvojefoto.sk, až ma nakoniec v tejto firme zamestnali :-) Stalo sa tak len nedávno a aj preto pre vás  ako kolega fotograf píšem tento článok.
Ako príklad vám ukážem ako som nechal vyhotoviť obraz pre jeden milý pár, ktorý som prednedávnom fotil.

Technológia

Dať vyhotoviť fotografiu na plátno je veľmi jednoduché. Všetko prebehne online. Stačí zadať objednávku na tvojefoto.sk a za pár dní si prísť pre hotovú zákazku, alebo si počkať než ju prinesie kuriér.

Po objednávke z webu putuje fotografia do RIP-ovacieho programu,v ktorom grafik nastaví všetky potrebné farebné profily pre tlačiareň a stanoví typ okrajov (biele, alebo potlačené).


Proces RIP-ovania fotografie.

Z RIP-u sa presúva fotografia v špeciálnom tlačovom formáte do tlačiarne. Ak chcete mať skutočne dokonalú kvalitu tlače a presnosť farieb vyberte si firmu, ktorá vám bude schopná skutočnú kvalitu zabezpečiť. U nás v tvojefoto.sk máme švajčiarsku UV tlačiareň Impala, ktorá patrí medzi absolútnu špičku vo svete. Impala dokáže tlačiť na akýkoľvek typ pevného materiálu a aj preto tlač na plátno na tejto mašine dosahuje tak vysokú kvalitu.

Okrem toho, že vaša fotografia bude mať dokonale verné farby, vysoké DPI, tak vďaka použitým vysokostálym pigmentom dosiahne aj dlhú trvanlivosť niekoľko desiatok rokov (naše inky majú svetlostálosť podľa blue wool scale až 7+).


Tlač na UV Tlačiarni SwissQPrint Impala.

Vyhotovenie

Po tom čo sa fotka konečne z digitálnej podoby vytlačí na plátno presunie sa do šikovných rúk finalizátorov. Prvým krokom finalizátora je vyhotovenie dreveného rámu, na ktorý sa plátno natiahne. Rám sa vyrobí na rozmer a tvar presne podľa vašich požiadaviek. Takže je jedno či máte obraz v pomere strán 1:1, klasických 3:2, alebo panoramatický rozmer.


Výroba dreveného rámu.


Posledný krok - natiahnutie na rám a obraz je hotový.

Spokojní klienti

Či už ide o vašu fotku, alebo foto pre klienta, obraz vždy svojich divákov zaujme. Kombinácia klasického plátna a peknej fotografie dokáže niekedy pôsobiť až magicky. Fotka v rozmere 60x90cm vytlačená na plátne s jemnou štruktúrou dokáže dokonale vyniknúť a zvýrazní každý svoj detail.

Keď vezmeme do úvahy, že sú nám obrazy dostupné už od 9,90 €, tak ide o skvelý spôsob ako prezentovať svoje fotografie.

Nielen, že uchováme na obraze svoju fotografiu na desiatky rokov, ale namiesto toho, aby sa skrývala naša práca kdesi na HDD, bude visieť na stene. Na mieste, kde si bude užívať zaslúžené pohľady očí, ktoré jej venujú svoj obdiv.




Autor článku: Pavel Neruda

K tomuto článku nie je možné pridávať komentáre

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované