Hore

Dôležité a menej dôležité parametre systémových fotoaparátov II.

Máme tu pokračovanie článku o parametroch systémových fotoaparátov, ktoré by ste mali brať do úvahy pri výbere fotoaparátu i celého systému.

Hľadáčik

V prvom rade sa pri výbere fotoaparátu rozhodujete, či si kúpite zrkadlovku, alebo bezzrkadlovku. V zrkadlovke je hľadáčik optický, obraz z objektívu je odrazený zrkadlom na matnicu, prevráti sa pomocou hranola a putuje do okuláru hľadáčika. Fotograf sa vlastne pozerá cez objektív. Vidí tak čo fotí, môže posúdiť zaostrenie a po priclonení aj hĺbku ostrosti. Nevýhodou je, že za zlých svetelných podmienok je obraz tmavý a nie je možné simulovať nastavenie expozície a spracovania obrazu. Hľadáčiky sa od seba odlišujú veľkosťou, svetelnosťou, pokrytím. Základné modely zrkadloviek majú malé a tmavé hľadáčiky, ktoré zobrazujú menej ako 100% fotografovanej scény. Skúsenejší fotografi vyžadujú 100% pokrytie. Najväčšie a najsvetlejšie hľadáčiky majú profesionálne plnoformátové zrkadlovky.

V bezzrkadlovkách je tomu úplne inak. Najlacnejšie modely ani hľadáčik nemajú, obraz sa komponuje na displeji. Ak ale hľadáčik majú, býva väčší ako u lacných zrkadloviek a tým, že sa jedná o displej, nie je tu problém so svetelnosťou, pokrytie je vždy 100%. Pri bezzrkadlovkách je dôležitým parametrom rozlíšenie hľadáčika a typ displeja. Pri akčnom fotení je to aj rýchlosť prekresľovania a oneskorenie. Bežné rozlíšenie je 2,3 Mpx, to už je dostatočne jemné. Samozrejme čím vyššie, tým lepšie. Obraz v hľadáčiku pochádza zo snímača. Veľkou výhodou je, že vidíme obraz aj za zlých svetelných podmienok. Fotoaparát si ho zosilní. Môžeme ho nechať aj simulovať expozíciu a spracovanie obrazu (WB, obrazový profil atď.). To je obrovskou pomôckou pri fotení. Hľadáčik dokáže zobrazovať veľa informácií a aj krátky náhľad nasnímanej fotografie. Netreba ho vypínať pri videu. Toto sú dôvody, pre ktoré sú zrkadlovky na ústupe.

U hľadáčikov zrkadloviek i bezzrkadloviek platí, že najlepšie je sa do nich pozrieť, než ich posudzovať podľa parametrov.

Displej

U zrkadloviek používame displej najmä pri nastavovaní fotoaparátu a pri kontrole záberov. Obraz komponujeme pri práci so živým náhľadom, ktorý ale nie je pre zrkadlovky prirodzeným režimom. Sú ale modely, ako napr. nový Canon EOS 90D, kde je režim živého náhľadu takmer rovnaký ako u bezzrkadloviek. Hlavnými parametrami displeja sú veľkosť a rozlíšenie. Bežná veľkosť je 3" a väčšinou sa väčší displej nedá ani nainštalovať, ak z fotoaparátu nechcete vyhodiť ovládacie tlačidlá. Rozlíšenie displejov je bežne cez milión bodov. V praxi je dôležitejší max. jas, aby ste videli obraz aj na priamom slnku, obzvlášť u bezzrkadloviek bez hľadáčika. Najužitočnejšou vlastnosťou displejov je možnosť ich vyklopiť alebo otáčať. Fotografom to umožňuje snímať fotografie a video pohodlne z rôznych uhlov, prípadne aj…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jozef84
2019-10-23 08:01:46
Tie reklamy prekrývajúce text(a bez možnosti ich krížikom zrušiť) ma dobre vytáčajú...Inak dobrý článok.
 
rab001
2019-10-23 11:04:41
ano, hlasim ten isty problem (odvcera)
 
Peter1111
2019-10-23 17:35:30
príspevok od: jozef84
Tie reklamy prekrývajúce text(a bez možnosti ich krížikom zrušiť) ma dobre vytáčajú...Inak dobrý článok.
adblock
 
rab001
2019-10-24 08:56:20
príspevok od: Peter1111
adblock
treba aby si platiaci citatelia instalovali adblock ak im vadia reklamy ktore prekryvaju predplateny text?
 
Peter1111
2019-10-25 22:51:00
príspevok od: rab001
treba aby si platiaci citatelia instalovali adblock ak im vadia reklamy ktore prekryvaju predplateny text?
Mne tie reklamy liezli na nervy ,že som už neriešil či som platiaci alebo nie...
Mám pokoj od nich a to je podstatné.
 
rab001
2019-10-30 08:45:31
v poriadku, povodny prispevok teda nebol adresovany tebe ale adminom
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia