Hore

Ako si zachovať chladnú hlavu

Konečne dokonalé fotografie bez námahy! Všestranný fotoaparát s 30-násobným zoomom. Najtenší fotoaparát s 10-násobným zoomom! Stabilizátor pre vždy ostré snímky! Svetelný objektív pre dokonale rozostrenie pozadia! Zachyťte každú akciu okolo vás!

Takýmito a mnohými ďalšími sloganmi, heslami a proklamáciami sa snažia zaujať firmy potenciálneho záujemcu o nový digitálny fotoaparát, väčšinou kompakt. Vzletné heslá na letákoch, ktoré vám samy osebe dvíhajú hladinu vzrušenia, sú doplnené dokonalými obrázkami „vyfotenými danými digitálnymi fotoaparátmi". Teda, ono sa to nikdy na letákoch vyslovene nepíše, ale predpokladá sa, že pri reklamovaní niektorej vlastnosti fotoaparátu obrázkom, bude obrázok vyfotografovaný daným produktom. Je podivné, že niekedy aj na letákoch predávajúcich kompaktný fotoaparát vidíme obrázky, z ktorých je zrejmé, že ich daný fotoaparát nemohol vyfotografovať. Niekedy sú to dokonca lepšie fotografie, ako na letákoch reklamujúcich poloprofesionálnu zrkadlovku niekoľkonásobne vyššej cenovej kategórie.

Poviete si vy svetaznalí, veď to je každému jasné, čo sa dá a čo nie s takýmto fotoaparátom. Ale existuje mnoho kupujúcich, ktorí nepoznajú principiálne obmedzenia alebo zákonitosti obrazu u kompaktného fotoaparátu a zrkadlovky. A títo si kúpia fotoaparát, aby dosiahli také atraktívne snímky, aké vidia pri produktoch v letáku či na škatuli výrobku - s dokonalou ostrosťou, živými farbami a perfektným bokehom. Je len otázkou času, kedy si uvedomia, že takéto snímky nie je možné dosiahnuť týmto fotoaparátom a povedia si, že ich oklamali.

Nemyslite si, že konštruujem. Keď som začínal s fotografovaním, stalo sa mi to isté. Mal som túžbu fotografovať ľudí na čiernobiely film a nechal som sa zlákať sloganmi, ktoré operovali tým, že daným fotoaparátom dosiahnem úžasné portréty, perfektné zaostrenie, rozostrené pozadie.... Samozrejme, nevedel som ešte, čo je clona a aký má vplyv na hĺbku ostrosti a tak mi minimálna clona na nastavení teleobjektívu F6,3 nič nehovorila. Až s odstupom času som rozčarovane zistil, že pre clonu 6,3 vlastne nedokážem dobre odpichnúť pozadie a keď mi len trochu klesne hladina svetla, musím založiť veľmi (doslovne) citlivý film a modliť sa, aby to v zníženom svetle fotoaparát zaostril. Nebolo však cesty späť, napriek tomu že šlo o zrkadlovku, mala iba vstavaný objektív, ktorý sa nedal vymeniť. Fotoaparát putoval do bazáru a začalo nové hľadanie fotoaparátu vhodného na portréty.

Týmto článkom sa nechcem do nikoho "obúvať", aj keď to nakoniec možno tak aj dopadne a niektorí zástupcovia firiem sa budú na mňa pozerať krivo. Je to ale služba vám, užívateľom začiatočníkom, ktorí chcete vstúpiť do sveta digitálnej fotografie a snažíte sa zháňať…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
haplo602
2010-05-28 08:38:31
super clanok ... konecne niekto kto to aj napisal ... som zvedavy ako vam klesne ochota vyrobcov poskytovat fotoaparaty na recenziu :-))
 
hyperon
2010-05-28 08:45:51
svata pravda,co si tu popisal....
 
javelin
2010-05-28 08:49:53
Ta zrkadlovka s vstavaným obkektívom musel byť Olympus....
Článok fajn....
 
maRmaRko
2010-05-28 09:05:35
Vynikajúci článok !! a 100% pravda..

Ja som tiež svoj prvý lepší kompakt panasonic kúpil preto, lebo v televízii bola reklama, že 12 mpx, 10x zoom,, 2 stabilizácia obrazu a bla bla bla.
Kompakt ma vtedy vyšiel na nejakých 11 000 SKK.. používal som ho asi rok, a potom predal.. Fotky boli otrasné !!!!!!!!!! ešte aj za denného svetla boli hrozné... !!!! Potom som ho predal za 3000 SKK :D...
Potom som kúpil ešte 2 kompakty. 1) bol ultra zoom, ktorý som predal po 6 mesiacoch a druhý bol kompakt od firmy Benq.. pre priateľku za cca 101€ !!! A keby som ho porovnal z tými drahými vyššie spomínanými modelmi tak tento ´šmejd´ je 100x lepší :)
Takže ešte raz super článok !!
 
TommyBoySVK
2010-05-28 10:10:34
vynikajúci článok, konečne mám pre známych odkaz na článok a hlavne bod IV. ma už prestava baviť vysvetľovať im že 12mpx a viac na tom malom snímači v kompakte im je zbytočný až škodlivý...že fyziku neoklamu...ale hold čo je na letáčiku to musí byť pravda a 18mpx je viac ako 8mpx...tak to musia byť dvakrat tak kvalitne fotky...

inak neviem ako vás, ale mna vždy dojme, keď som na dovolenke a vidim rodičov s malým dieťaťom ako fotia jedinečne a nezabudnuteľné fotografie na mobil (samozrejme nokia 8mpx a carl zeis optika)
 
roadrebel66
2010-05-28 10:11:16
je to presne tak a nakoniec sa tento článok dá použiť v prenesenom význame na viacero výrobkov, napr. vysávače, domáce kiná, mini veže, vŕtačky atď.... veď to poznáte
 
Dzurki Marek
2010-05-28 10:14:30
doteraz si bijem hlavu o stenu, ze som kupil fuji S100fs. Ultrazoom s vlastnostami a kvalitou obrazu ako u zrkadloviek, zoomovanie prstencom objektivu a rychle zaostrovanie, zive farby, makro od 1 cm. Tak znela reklama a vzalo ma to. Kedze som sa zrkadloviek bal, lebo som nema skusenosti, tak som ho zobral 17500 SK po zlacneni. Moja najvacsia chyba. Ak nefotim do raw a potom neupravim, tak fotka stoji za velke ..., makro od 1 cm? vsak s tym objektivom pri takej vzdialenosti zakryjem vsetko a okrem toho vsetok hmyz sa ma boji :-). Jedine co to ma tak zive farby, no s ostrostou to uz je horsie. Portret robim z 10 - 15 metrov :-) Vyhodene peniaze. Tento clano v nejakej skratenej podobe by mal byt v kazdej predajni kompaktov.
 
wayne
2010-05-28 10:20:52
mne pripada clanok zbytocne emotivny, emocie by sa mali ked uz, riesit vo fore kde je na to aky taky priestor, nehovoriac o tom, ze je to kvalitny flamebait.

ano, clanok je pravdivy, ale pripada mi to, ako keby ho Julo pisal poriadne nasraty...

mam z toho zmiesane pocity...
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2010-05-28 11:16:19
Nie každý kupuje fotoapaarát na to, aby fotil niečo umelecké. Nie každý s ním fotí každý deň a bez neho si nevie predstaviť život. Takýchto zanietencov je nás nepomerne menej, ako tých, ktorí potrebujú foťák dvakrát ročne na dovolenku, či keď sa dieťatku tlačia prvé zúbky.
Pri svojom hobby, zostavovaní rodokmeňov, kedy chodím po cintorínoch a fotím náhrobné kamene, používam stále svoj prvý digitál Olympus C4000 zoom a som s ním nadmieru spokojný. Ostrosť, farebné podanie je úplne v poriadku. Používam ho i pri rôznych rodinných udalostiach, grilovačke, plavení sa na člne a pod., kde by mi bolo ľúto vláčiť drahú zrkadlovku. Aby som na ňu potom dával neustále pozor a nedokázal sa uvoľniť...
 
jake
2010-05-28 11:21:45
najlepsi kompakt po ktorom uz slintam nejaky cas je Nikon D3s , to je fakt dobre
 
IceDive1
2010-05-28 11:27:07
Ano ale myslim si ze treba na niektore veci upozornit lebo bezny clovek je tazko ovplyvneny marketingovymi bachorkami.
V sobotu som prave toto riesil ked sa ma kamoska pytala ako to ze ona zo svojim ultrazoomom nevie tak pekne rozmazat pozadie/popredie ako ja na fotkach aj ked foti ´na plnu dieru´.
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2010-05-28 11:37:22
Pozadie/popredie sa dá krásne rozostriť pomocou vhodného softu, aj lokálne. Poznám fotografku, ktorá si kúpila po množstve krásnych foto zhotovených kompaktom, zrkadlovku Canon a odvtedy neodfotila nič. Nevie sa orientovať v nastaveniach, menu je pre ňu španielska dedina...
 
IceDive1
2010-05-28 11:41:57
príspevok od: Stratený Stano
Pozadie/popredie sa dá krásne rozostriť pomocou vhodného softu, aj lokálne. Poznám fotografku, ktorá si kúpila po množstve krásnych foto zhotovených kompaktom, zrkadlovku Canon a odvtedy neodfotila nič. Nevie sa orientovať v nastaveniach, menu je pre ňu španielska dedina...
Pravdu mas, takych poznam aj ja za vagon. Viaceri uz svoje nadobicko aj predali ked zistili ze fotit so zrkadlovkou neznamena automaticky mat spickove fotky. Aj tak ale vidim zmysel v tomto clanku.
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2010-05-28 11:55:16
príspevok od: IceDive1
Pravdu mas, takych poznam aj ja za vagon. Viaceri uz svoje nadobicko aj predali ked zistili ze fotit so zrkadlovkou neznamena automaticky mat spickove fotky. Aj tak ale vidim zmysel v tomto clanku.
Pravdepodobne doteraz by som si nielen ja nekúpil drahú zrkadlovku, nebyť pestrého výberu a množstva predaných kompaktov pre širokú laickú verejnosť, čoho prínosom bolo zníženie ceny tej najvyššej triedy fotoaparátov...
Článok podľa mňa vyvolal u mnohých potencionálnych kupcov zneistenie, čo si to vlastne idú kúpiť a pritom tri štvrtiny z nich nemajú pojem o termínoch ako sú clona, hĺbka ostrosti a pod. a budú fotiť od prvého dňa len a len na automatiku.
Vítam podobné články, ale keď povedia v nich A, nech je tam aj B. Pod B myslím informovanie kupcov o výhodách kompaktov, ktoré celkom iste majú...
 
pleski
2010-05-28 11:59:48
ja mám práve opačnú skúsenosť, bol som rozhodnutý pre panasonic fz-30 tuším, a keď som preň šiel do obchodu, bol vypredaný. a ja hrozne nedočkavý na svoj prvý fotoaparát, tak ma predavačka prehovorila na Nikon d50, ktorý stál vtedy toľko isto. odvtedy ma síce fotovýbava stála niekoľkonásobne viac ako som si vôbec vtedy pripúšťal, ale stále som jej vďačný, pretože som mal potom možnosť fotiť s tým panasonicom, a nemenil by som.
Ad. Stratený : to je síce pravda, že nie každý má vyššie ambície s fotografovaním, ale keď vidím kamarátov a kamarátky, aké fotky produkujú svojim deťúrencom, tak je mi ich normálne ľúto, pretože raz keď ich budú pozerať, asi neuveria svojim očiam. treba mať trochu ambície, a nenechať si masírovať mozog megapixlami a megazoomom.
 
IceDive1
2010-05-28 12:00:36
B maju v podobe PR clankov. Tento by som bral ako reakciu prave ne.
 
bonifacko
2010-05-28 12:13:00
No je to tak ako píšete. Aj všetci čo ste to komentovali. Lenže viete čo sa hovorí o reklame? Reklama je navoňaná zdochlina.
 
misodk
2010-05-28 12:13:51
super clanok, tento text by mali davat na obal ultrazoomov, ako na cigarety, ze fajcenie zabija...

ziadne specialne emocie v nom nevidim, tiez som mal mesiac UZ a keby mi vtedy dal niekto precitat takyto clanok, usetril by som zopar ojro..
 
IceDive1
2010-05-28 12:15:55
Inak ta bruneta na prvej fotke za 100b. ;)
 
misodk
2010-05-28 12:28:21
jedina vyhoda kompaktov je v tom, ze su kompaktne. ovladanie je relativne... ked zoberiem do ruk kompakt mojej polovicky, tak mi tam nejake tlacitka chybaju a neviem co s tym, clovek priklada display k oku a zistuje, ze to nie je hladacik... atd.

prehnany tlak peknych fotografii a mnozstva mpix z reklam na kompakty a UZ prinasa vela ludom sklamanie. nech su radsej neisti a zistuju dalsie informacie..
 
Granko
2010-05-28 13:00:04
dúfam, že mi Julo odpustí, že som jeho článok neprečítal celý (všetko je raz prvýkrát), no prišiel som po prú fotku a tam som skončil...a kochám sa pohľadom :o)
No mal by som jednu otázku (síce offtopic, ale kto by odo mňa čakal iné, že) ... a síce: prečo tá slečna nie je v galérií, aby sme ju mohli hodnotiť prípadne udeliť ocenenie fotka dňa či týždňa? ;o)
 
bonifacko
2010-05-28 13:02:39
Moja polovička zasa čumela na displei zrkadlovky, ked chcela fotiť, že kedy uvidi scénu (obraz).
 
KarateTiger7
2010-05-28 13:03:36
tento clanok, svata pravda, mne sa stalo to iste , naletel som a kupil som si Sony H7, kt. nebol boh vie co, a este aj ten mi ukradly.
Teraz si setrim na zrkadlovku,
 
maRmaRko
2010-05-28 13:11:43
uf.. to by dopadlo..
ale ja by som tiež rád takú slečnu :)
 
tadzesi
2010-05-28 13:24:07
príspevok od: Stratený Stano
Pozadie/popredie sa dá krásne rozostriť pomocou vhodného softu, aj lokálne. Poznám fotografku, ktorá si kúpila po množstve krásnych foto zhotovených kompaktom, zrkadlovku Canon a odvtedy neodfotila nič. Nevie sa orientovať v nastaveniach, menu je pre ňu španielska dedina...
Fotografku ... ak toto citaju zeny, tak vazne prepacte, ale maloktora fotografka ovlada svoj fotoaprat na urovni ktora by sa na fotografku patrila. Pisem o fotografkach ktore hovoria ze su fotografky, nie o tych ktore raz vezmu do ruky DSLR.

Na poslednej foto akcii som videl fotografku ktora fotila na full automatiku, nevedela kde sa nastavuje clona, cas, nevedela ako si pozriet ci ma fotku prepalenu, histogram jej zavadzal, v tieni si isla nastavovat rezim ´cloudy´ ... Nie je to prva fotografka ktoru som spoznal a fotila takto.

Ak raz stretnem fotografku ktora ovlada a hlavne rozumie preco foti tak ako foti a nie preto lebo jej to tak z fotaku lezie tak zalozim nove vlakno na ephote ;)
 
osamataliban
2010-05-28 13:39:57
Štve Ťa, že niekto, kto fotí na automatike a je opačného pohlavia robí dobré fotky? Prilož ilustračný snímok, ktorý dokáže, že nevie fotiť, alebo mlč!

Ženy, hoci nemajú také technické znalosti ako my chlapi, majú častokrát oveľa silnejšie estetické cítenie. Treba to skrátka akceptovať, vo výsledku ide o fotografiu, a nie o spôsob ako sa k nej dopracuje, a akou technikou (vynímajúc vyslovenú krádež fotografií)

:)
 
bebel
2010-05-28 13:46:03
:) tato ma zenske meno, asi to bude fotografka

http://www.youtube.com/watch?v=jVtCifCE4Uc

http://www.youtube.com/watch?v=SY5z76Tn-AQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=fHJPetNBKwk&feature=related
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-28 14:05:13
odpoveď na tvoju otázku na konci článku, v zátvorke :-)
 
Dodo PO
2010-05-28 14:06:22
Kolega, môžeš založiť nové vlákno....
http://www.silvia.menyhart.net/
 
maRmaRko
2010-05-28 14:15:28
no nejako som nepochopil, čo je na tých fotkách zlé?
Akože toto fotila na automatike? ( no a? ) V čom je problém?
 
Granko
2010-05-28 14:17:49
príspevok od: Dominik Bugár
odpoveď na tvoju otázku na konci článku, v zátvorke :-)
mersí :o) som sklamaný...a tak som sa tešil :o)
to mám za to, že nečítam do konca a zastavujem sa na somarinách ;o)
 
bebel
2010-05-28 14:17:49
.) no asi si to fakt nepochopil. nakolko som chcela prave touto fotografkou deklarovat, ze su zeny ktore to vedia, chapenzi? :))
 
Granko
2010-05-28 14:24:19
práveže nič, tie fotky sú total namakané...
Tamara je jeden z mnohých príkladov, kedy žena môže a aj vie dobre fotiť...
nezáleží na pohlaví, ale na človeku :o)
 
maRmaRko
2010-05-28 14:25:17
príspevok od: bebel
.) no asi si to fakt nepochopil. nakolko som chcela prave touto fotografkou deklarovat, ze su zeny ktore to vedia, chapenzi? :))
jasne :)
Jasom to pochopil, že hovoríš o tej čo si spoznal a toto je ona :D tak mi to dáko nešlo do hlavy :)
 
autocord
2010-05-28 14:29:35
pocuvaj tadzesi... tvoja galerie tiez vyzera jak fotena na automatiku ;)
 
tadzesi
2010-05-28 15:19:01
Nepisal so ze nevie robit dobre fotky, pisal o ovladani techniky. Pisal som niekde ze nevedia zeny fotit ? Nepisal !
 
tadzesi
2010-05-28 15:22:08
príspevok od: autocord
pocuvaj tadzesi... tvoja galerie tiez vyzera jak fotena na automatiku ;)
Ja fotim iba v automatike ;) Skoda ze tvoje fotky v tvojej galerii nevidno.
 
tadzesi
2010-05-28 15:28:32
Pisal som ´stretnem´ nie ´uvidim...´ ;) Tiez som pisal o svojej skusenosti ze som nestretol fotografku a vsetci ste si to vyvelili ako vsetka slovac po svojom. Este raz, nedehonestoval som zeny ako spatne fotografky, pisal som ze nepoznam osobne fotografku ktora rozumela technickej stranke. 2x citat nie domyslat.

Inac ta linka je gut, paci sa mi to ;)
 
javelin
2010-05-28 15:31:10
príspevok od: tadzesi
Nepisal so ze nevie robit dobre fotky, pisal o ovladani techniky. Pisal som niekde ze nevedia zeny fotit ? Nepisal !
Nenapísal...:))) a aj tak si si to vyžral....
 
tadzesi
2010-05-28 15:43:06
príspevok od: javelin
Nenapísal...:))) a aj tak si si to vyžral....
Vyzral ako jedno hovado havadske :)))))))))))
 
Marcel Rebro
2010-05-28 15:57:31
príspevok od: tadzesi
Ja fotim iba v automatike ;) Skoda ze tvoje fotky v tvojej galerii nevidno.
A mudro robis. Ja mam na fotaku tiez taky ony kde sa voli ze co chcem. Mam tam :
A - Automatika
S - Sport
M - Makro
P - Profi

... tak ja si vacsinou davam to Profi ...

Canony tam maju este aj dajake C1, C2 a C3, ale to asi bude nieco s C ako Canon
 
autocord
2010-05-28 16:22:27
príspevok od: tadzesi
Ja fotim iba v automatike ;) Skoda ze tvoje fotky v tvojej galerii nevidno.
ja fotim tiez zasadne na automatiku na Kiev 88 ;) ale teraz vazne, je velmi vela fotografiek ktorym nesiahas ani po clenky, tak sa nevyvysuj a nerob hanbu muzskemu rodu :)
 
ASTRALEK
2010-05-28 17:07:39
Ale na druhej strane nebyť toho masového vymývania mozgov megapixelami, XXzoomami, stabilizátormi, detekciami tvárí a neviem čím všetkým a následného masového nakupovania kompaktov širokou verejnosťou, sotva by sme si mohli kúpiť kvalitnú DSLR s nejakým obstojným sklom v rozmedzí trebárs 800 - 2000 EUR. Asi by to bolo niekoľkonásobne viac. Alebo sa mýlim?
 
tadzesi
2010-05-28 17:33:59
príspevok od: autocord
ja fotim tiez zasadne na automatiku na Kiev 88 ;) ale teraz vazne, je velmi vela fotografiek ktorym nesiahas ani po clenky, tak sa nevyvysuj a nerob hanbu muzskemu rodu :)
Pocuj moj, este raz aby si mal jasno, nehanil som zeny, netvrdil som ze nevedia fotit, ukaz kde som to napisal ?! Citaj, nevymyslaj, drbni do svojho profilu nejake foto a nemlat prazdnu slamu !
 
autocord
2010-05-28 18:11:54
Akoze je piatok, tak sa mozem trocha s tebou pozabavat :)

...Fotografku ... ak toto citaju zeny, tak vazne prepacte, ale maloktora
fotografka ovlada svoj fotoaprat na urovni ktora by sa na fotografku patrila. Pisem o fotografkach ktore hovoria ze su fotografky, nie o tych ktore raz vezmu do ruky DSLR...

Zrejme si potom sam nerozumies :) Aj ked teraz uz cuvas, lebo myslim ze je ti jasne, ze si slapol vedla, nevyhovaraj sa trapne, a normalne napis, ze ok, sorry nemyslel som to tak :) moja galeria je na inom serveri :) ephoto je taka mala komunita ze sa sem fotky neoplati vkladat :)
 
Xuliganka
2010-05-28 18:33:06
Fotograf ... ak toto citaju muzi, tak vazne prepacte, ale maloktory fotograf ovlada svoj fotoaparat na urovni ktora by sa na fotografa patrila. Pisem o fotografoch ktori hovoria ze su fotografi, nie o tych ktori raz vezmu do ruky DSLR.

Na poslednej foto akcii som videla fotografa ktory fotil na full automatiku, nevedel kde sa nastavuje clona, cas, nevedel ako si pozriet ci ma fotku prepalenu, histogram mu zavadzal, v tieni si isiel nastavovat rezim ´cloudy´ ... Nie je to prvy fotograf ktoreho som spoznala a fotil takto.

Ak raz stretnem fotografa ktory ovlada a hlavne rozumie preco foti tak ako foti a nie preto lebo mu to tak z fotaku lezie tak zalozim nove vlakno na ephote ;)
 
gloryman
2010-05-28 19:35:12
príspevok od: Xuliganka
Fotograf ... ak toto citaju muzi, tak vazne prepacte, ale maloktory fotograf ovlada svoj fotoaparat na urovni ktora by sa na fotografa patrila. Pisem o fotografoch ktori hovoria ze su fotografi, nie o tych ktori raz vezmu do ruky DSLR.

Na poslednej foto akcii som videla fotografa ktory fotil na full automatiku, nevedel kde sa nastavuje clona, cas, nevedel ako si pozriet ci ma fotku prepalenu, histogram mu zavadzal, v tieni si isiel nastavovat rezim ´cloudy´ ... Nie je to prvy fotograf ktoreho som spoznala a fotil takto.

Ak raz stretnem fotografa ktory ovlada a hlavne rozumie preco foti tak ako foti a nie preto lebo mu to tak z fotaku lezie tak zalozim nove vlakno na ephote ;)
myslim ze ani zeny a muzi niesu fotografmi/kami len tak....ak niekto aj ma ,,nadanie,, a videnie, tak prvy minimalne ROK sa trapi s technikou....poznam ale bohuzial HLAVNE ZENY so ,,šupky,, ktore fotia na zrkadlovky hovoria ze su fotografky, ale nic ine ako DOMACE ULOHY nefotia....ziadna kreativita nič...proste ako stroje,....ale takych poznam aj chalanou....ja osobne fotim aspon 3 krat do tyzdna a aj viac...zrkladlovkou+objektivmi a skusam vselico....po 2.5 roka fotenia hovorim ze som ,,fotograf,, ale mam este od profi daleko...kazdopadne KREATIVITA ma tam zavedie snad raz....no ale pokial niekto si kupi zrkadlo a potom foti len s principu tak to je oničom..:)
 
wayne
2010-05-28 19:56:22
:))) u mna dobre
 
bonifacko
2010-05-28 20:16:50
Nie su všetci chlapi mudry. V aprili som fotil žensky futbal (hrava staršia dcera http://picasaweb.google.com/duves1/Futbal#) a postranny rozhodca sa u mna zastavil. Pozera na ovladacie tlačítka a hovorí: ´To mate fajn, že to viete pripojiť do Tv´.
 
Xuliganka
2010-05-28 21:02:17
príspevok od: gloryman
myslim ze ani zeny a muzi niesu fotografmi/kami len tak....ak niekto aj ma ,,nadanie,, a videnie, tak prvy minimalne ROK sa trapi s technikou....poznam ale bohuzial HLAVNE ZENY so ,,šupky,, ktore fotia na zrkadlovky hovoria ze su fotografky, ale nic ine ako DOMACE ULOHY nefotia....ziadna kreativita nič...proste ako stroje,....ale takych poznam aj chalanou....ja osobne fotim aspon 3 krat do tyzdna a aj viac...zrkladlovkou+objektivmi a skusam vselico....po 2.5 roka fotenia hovorim ze som ,,fotograf,, ale mam este od profi daleko...kazdopadne KREATIVITA ma tam zavedie snad raz....no ale pokial niekto si kupi zrkadlo a potom foti len s principu tak to je oničom..:)
Ja som iba reagovala na koment, nic viac som tym nechcela povedat :) Prajem vela super fotiek :)
 
gloryman
2010-05-28 21:28:45
príspevok od: Xuliganka
Ja som iba reagovala na koment, nic viac som tym nechcela povedat :) Prajem vela super fotiek :)
:)..aj tebe....to len tak mimochodom...reakcia na jeho komentar vlastne
 
Imiy
2010-05-28 22:25:21
Ja tiež davam na P ,,, a vačšinou mi to fotí na P ... , máš asi iný model ,.
 
mayko
2010-05-29 11:02:53
Keby som si pred dvoma rokmi nezadovazil multizoom(ako rodinny fotak), nefotil by som vobec. Malo to moznosti manualnej expozicie a ostrenia a na makro experimenty to bolo ako stvorene(len sa k tomu nedal pripojit externy blesk) S kvalitou som bol na tu dobu velmi spokojny. Zrkadlovka bola casom logicka volba.

Inac nema niekto napredaj nejaky stary, ale funkcny digitalny kompakt za symbolicku cenu, lebo zrkadlovka je velka a aj sa ju bojim bravat na bicykel pri svojej oblube lesnych chodnickov:)
 
bonifacko
2010-05-29 18:23:08
Prečo? Ja bravam zrkadlo na bike. Len co je problem, nemam kondičku.Často prší.
 
paldixy
2010-05-29 19:33:51
Presne vystihutý članok.Všetko sú to len marketingové ťahy.
 
paldixy
2010-05-29 20:07:00
príspevok od: ASTRALEK
Ale na druhej strane nebyť toho masového vymývania mozgov megapixelami, XXzoomami, stabilizátormi, detekciami tvárí a neviem čím všetkým a následného masového nakupovania kompaktov širokou verejnosťou, sotva by sme si mohli kúpiť kvalitnú DSLR s nejakým obstojným sklom v rozmedzí trebárs 800 - 2000 EUR. Asi by to bolo niekoľkonásobne viac. Alebo sa mýlim?
No možné je,že sa trochu aj mýliš.Od začiatkov digitalizácie,ktorá ničí klasickú fotografiu,čomu sa hovorí pokrok sa robili kompakty aj zrkadlovky.Teda 2 kategórie.mal som zo začiatku 3,3 Mpx foťáčik HP a niektoré fotografie boli príjemne aj s tými malými pixelíkmi.Ešte v ére tzv.diktatúry proletariátu existovali vysoko kvalitné SLR zrkadlovky a výsledky boli skutočne vynikajúce,kvalitné a fotograf sa nemohol len tak rozhadzovať s peniazmi na filmy a cvakať do zblbnutia tak ako to je teraz na digitáloch.Dobrý fotograf sa vypracoval mravenčou prácou a niekoľkoročnou poctivou prácou.Keď som prešiel na digitíl musel som učiť znovu fotografovať,najmä čo sa týka ovládanie prístroja.Toto médium je predsa iné ako klasický film,ktorý bol pružnejší.Trochu som odbočil.K téme.Je to vec obchodu.Obchod a obchod a preto sa využívajú ťažkotonážne zbrane v oblasti marketingu.Resp.klamstvá,ako to bolo naznačené aj v danom článku.Aj tento web je o tom,že sa boduje častokrát podľa toho aký fotoaparát vlastní.Tí,ktorí robia ešte kompaktom i keď majú často kvalitné fotografie sú v úzadí od tých,ktorý pracujú s najmodernejším digitálom.Pozor,čo sa týka bodovania.Tiež sú iné názory a hodnotenia napr. na JPG a RAW.RaWáci sú vo väčšej obľube i keď foto niekedy spackajú.Nikoho sa nechcem dotknúť svojimi pripomienkami,ale žiaľ cítim to tak.Sú tu skupiny,ktorý si ´nadržiavajú´ a niekedy je aj foto dňa nie najlepšie.Ak budem osobný nerobím si s tým starosti,robím si po svojom,robím aj chyby.Ako každý.Ale nie veľmi fandím tejto selekcii.
 
seifi
2010-05-29 21:51:01
Článok je pravdivý, ale...Tak ako sa 80% ľudí vozí na nizšej a nizšej strednej triede autiakov, tak je to aj s fotením. Toto je popis predaja takejto triedy áut. Dodo z BB dobre pred pár dňami napísal, že sa predáva pocit, nie tovar. Tie fotky z kompaktov sú dobré, pozerajú sa raz po dovolenke a druhý krát po sviatkoch. Stojí to málo a pozrite, aké to má parametre. Nikto neporovnáva obrázky, ráz sa pozerajú fotky naše, ráz susedové. Všetci výrobcovia sa prebíjajú v dohodnutých parametroch. Myslíte, že sa dá z toho vycúvať a začať písať akože nielen a ale aj b? Podľa mňa by to nešlo zmiasť zo stola ani všeobecnou dohodou prijatou na medzinárodnej konferencii. Sledujte reklamu o celulitíde, o zubných pastách, posilňovaní brušných svaloch, o uvoľňovaní zapchatého nosa, atď, atď - no povedzte, kto tomu skutočne verí ? Niečo z toho pravda bude a potom iné na trhu aj tak nie je.
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2010-05-30 07:30:36
príspevok od: seifi
Článok je pravdivý, ale...Tak ako sa 80% ľudí vozí na nizšej a nizšej strednej triede autiakov, tak je to aj s fotením. Toto je popis predaja takejto triedy áut. Dodo z BB dobre pred pár dňami napísal, že sa predáva pocit, nie tovar. Tie fotky z kompaktov sú dobré, pozerajú sa raz po dovolenke a druhý krát po sviatkoch. Stojí to málo a pozrite, aké to má parametre. Nikto neporovnáva obrázky, ráz sa pozerajú fotky naše, ráz susedové. Všetci výrobcovia sa prebíjajú v dohodnutých parametroch. Myslíte, že sa dá z toho vycúvať a začať písať akože nielen a ale aj b? Podľa mňa by to nešlo zmiasť zo stola ani všeobecnou dohodou prijatou na medzinárodnej konferencii. Sledujte reklamu o celulitíde, o zubných pastách, posilňovaní brušných svaloch, o uvoľňovaní zapchatého nosa, atď, atď - no povedzte, kto tomu skutočne verí ? Niečo z toho pravda bude a potom iné na trhu aj tak nie je.
To B malo byť napísané v tomto článku, nie v reklame...
 
julo kotus
2010-05-30 07:49:59
príspevok od: seifi
Článok je pravdivý, ale...Tak ako sa 80% ľudí vozí na nizšej a nizšej strednej triede autiakov, tak je to aj s fotením. Toto je popis predaja takejto triedy áut. Dodo z BB dobre pred pár dňami napísal, že sa predáva pocit, nie tovar. Tie fotky z kompaktov sú dobré, pozerajú sa raz po dovolenke a druhý krát po sviatkoch. Stojí to málo a pozrite, aké to má parametre. Nikto neporovnáva obrázky, ráz sa pozerajú fotky naše, ráz susedové. Všetci výrobcovia sa prebíjajú v dohodnutých parametroch. Myslíte, že sa dá z toho vycúvať a začať písať akože nielen a ale aj b? Podľa mňa by to nešlo zmiasť zo stola ani všeobecnou dohodou prijatou na medzinárodnej konferencii. Sledujte reklamu o celulitíde, o zubných pastách, posilňovaní brušných svaloch, o uvoľňovaní zapchatého nosa, atď, atď - no povedzte, kto tomu skutočne verí ? Niečo z toho pravda bude a potom iné na trhu aj tak nie je.
Tu nejde o to, čím kto fotí, aké skupiny aké triedy foťákov používajú. Ide o to, že sa ponúkajú nepravdivé informácie. Celý článok je namierený presne na tieto informácie a hlavne na fotografie, ktoré prezentujú tieto produkty. Niekoľko krát nám volali a písali čitatelia, mnohokrát píšu do fóra a sú sklamaní či rozčarovaní. Nechali sa nalákať na heslá a fotky k produktom, ktoré takéto fotky nie sú schopné vytvoriť. Rozhodol som sa pre tento článok po prezretí niekoľkých materiálov, ktoré ilustrovali výkon kompaktov a superzoomov fotografiami zo zrkadloviek a to mi už príde moc.
 
lacoslav
2010-05-30 13:51:50
A kde si nechal ten multizoom? :)
 
lacoslav
2010-05-30 20:34:28
***-moje hodnotenie článku. Máte problémy s odbytom? :))) Ale trochu vážnejšie: najmenej 90% tých, čo kupujú foťák na dovolenku, rodinné oslavy... tento článok neprečíta, lebo ani nevie že existujú nejaké fotostránky a ani ich to nezaujíma. Takže článok sa značne míňa účinkom. Im stačí, čo im predvedie predavač a s kvalitou sú spokojní, aj ked niečo nevydarených záberov vyhodia. Nakoniec to isté sa deje aj v ephotoshope, aby ste predali. Len to robíte na vyššej úrovni, princíp je rovnaký: predať. Vy ste si vybrali predávať ´audiny, mercedesy, porsche´, ale ako napísal ´seifi´ drvivá väčšina si kúpi ´škodu, citroen, peugeot, kiu...´ Koľko z tých, čo si kúpili zrkadlovku s ňou aj fotí? Možno nebudem ďaleko od pravdy, ak 90% ju má väčšinu roka v skrini a vytiahne ju len na výročné sviatky. Koľko informácií o vlastnostiach zrkadloviek nie je prehnaných? Chladnú hlavu si môžu zachovať užívatelia tejto aj iných podobných stránok. A tých sviatočných ´fotografov´ presvedčí ´odborný predavač´.
 
mayko
2010-05-30 21:37:56
príspevok od: lacoslav
A kde si nechal ten multizoom? :)
multizoom ostal ako rodinny fotak doma... v brasni na chrbte stale zabera vela miesta...zvacsa ked idem na vyjazd, tak ma vytaca cas ako dlho trva kym vydolujem fotak, preto chcem mydlo ktore moze byt hoc na riaditkach...viac menej len na dokumentaciu...i ked na to by stacil asi uz aj priemerny mobil
 
julo kotus
2010-05-31 09:00:28
príspevok od: lacoslav
***-moje hodnotenie článku. Máte problémy s odbytom? :))) Ale trochu vážnejšie: najmenej 90% tých, čo kupujú foťák na dovolenku, rodinné oslavy... tento článok neprečíta, lebo ani nevie že existujú nejaké fotostránky a ani ich to nezaujíma. Takže článok sa značne míňa účinkom. Im stačí, čo im predvedie predavač a s kvalitou sú spokojní, aj ked niečo nevydarených záberov vyhodia. Nakoniec to isté sa deje aj v ephotoshope, aby ste predali. Len to robíte na vyššej úrovni, princíp je rovnaký: predať. Vy ste si vybrali predávať ´audiny, mercedesy, porsche´, ale ako napísal ´seifi´ drvivá väčšina si kúpi ´škodu, citroen, peugeot, kiu...´ Koľko z tých, čo si kúpili zrkadlovku s ňou aj fotí? Možno nebudem ďaleko od pravdy, ak 90% ju má väčšinu roka v skrini a vytiahne ju len na výročné sviatky. Koľko informácií o vlastnostiach zrkadloviek nie je prehnaných? Chladnú hlavu si môžu zachovať užívatelia tejto aj iných podobných stránok. A tých sviatočných ´fotografov´ presvedčí ´odborný predavač´.
Článok absolútne nemal podporiť predaj takého či onakého artiklu ani nemal dehonestovať inú skupinu produktov. Každý fotoaparát má svojho koncového užívateľa, myslím, že o tomto ma poúčať netreba. Článkom som chcel uviesť na pravú mieru mnohé zavádzajúce formulácie a fotografie, ktoré sa zvlášť na materiáloch kompaktných fotoaparátov objavujú a podľa môjho názoru nie sú úplne v poriadku. No a podľa našich štatistík na naše stránky nechodia len zdatní zrkadlovkári, máme oveľa viac pasívnych čitateľov (aj kompaktistov) ako aktívnych užívateľov a im tento článok môže pomôcť.
 
lacoslav
2010-05-31 10:26:59
príspevok od: julo kotus
Článok absolútne nemal podporiť predaj takého či onakého artiklu ani nemal dehonestovať inú skupinu produktov. Každý fotoaparát má svojho koncového užívateľa, myslím, že o tomto ma poúčať netreba. Článkom som chcel uviesť na pravú mieru mnohé zavádzajúce formulácie a fotografie, ktoré sa zvlášť na materiáloch kompaktných fotoaparátov objavujú a podľa môjho názoru nie sú úplne v poriadku. No a podľa našich štatistík na naše stránky nechodia len zdatní zrkadlovkári, máme oveľa viac pasívnych čitateľov (aj kompaktistov) ako aktívnych užívateľov a im tento článok môže pomôcť.
1.Teba ako profíka by som si nedovolil poúčať.
2.O vašich štatistikách nepochybujem, však som písal, že tí čo sem chodia vedia o čo ide. To sú možno stovky čitateľov (sem patrím aj ja s mojím UZ), ale majiteľov rôznych foťákov sú desiatky tisíc. A z nich väčšinu čerta zaujíma rozostrené popredie a pozadie, šum,...
3.Pozrime si vašu reklamu ´Dovolenka s fotoaparátom´ .
Nikon D90s+18-105VR jarný kit. Obľúbená pokročilá amatérska zrkadlovka s profesionálnou obrazovou kvalitou a ergonómiou.
Ak má táto mašinka za tisícku E tieto kvality, načo potom kupovať tamtú za 3apol tisíca+ďalšie výdavky na ďalšie príslušenstvo, atď...
Samozrejme preháňam, ale takto sa v mojom okolí pozerá na svet drvivá väčšina,okrem jedného čo si kúpil zrkadlovku, keď mu doslúžil UZ. Uverí reklame, predavačovi, kúpi, keď to funguje je spokojný, keď nie tak ponadáva, možno vec odloží, možno kúpi druhú a život ide ďalej.
Využitie-čo to je? Keď niekto nafotí sto záberov denne, alebo len snímky z dovolenky? Keď jedným objektívom fotím skoro stále a druhým len sem-tam? Atď...
No takto by sme mohli polemizovať donekonečna. Tvoj článok nie je zlý, iba mi pripadá taký polosurový, nedokončený. Keď si napísal A-negatíva, treba aj B-pozitíva. Ak pripravuješ aj ďalšie pokračovanie, potom sa ospravedlňujem za predčasnú reakciu. Dobré svetlo. :)
 
julo kotus
2010-05-31 10:55:23
Ešte raz - -článok nebol útokom proti nijakej skupine produktov, každá má svojich používateľov. Bol výčitkou na, podľa môjho názoru, nekalé marketingové ťahy. Určite chystáme články a už aj viaceré boli zverejnené aj na to, ako dosiahnuť dobrú fotku kompaktom a na čo sa dá úspešne použiť a hlavne reálne. :)
 
Dodo PO
2010-05-31 12:59:23
príspevok od: julo kotus
Ešte raz - -článok nebol útokom proti nijakej skupine produktov, každá má svojich používateľov. Bol výčitkou na, podľa môjho názoru, nekalé marketingové ťahy. Určite chystáme články a už aj viaceré boli zverejnené aj na to, ako dosiahnuť dobrú fotku kompaktom a na čo sa dá úspešne použiť a hlavne reálne. :)
Presne tak som aj tento článok bral. Ak to niekomu pomôže, tak potom za a) – marketing komunikácia výrobcu – reklama (praktiky).... b) – tento článok, osveta pre začínajúcich foto nadšencov .... nuž ale, keď niekto chce, diskutovať bude... :) Ďakujem za pohľad na vec z druhej strany.
 
Jerry C.
2010-06-01 20:56:00
Ako môžeš takto paušálne strčiť ženy fotografky do jedného vreca
príď k nám do fotoklubu v BB a tam ti ukážem baby ,čo majú také fotky,že strčia do vrecka nejedného z hrdých pánov fotografov...
apropo aj do fotoškoly,ktorú prevádzkujú pre mladých pri tomto klube,chodia dievčatá v drvivej prevahe :-)
a možno by sa stačilo porozhliadnuť aj medzi kolegyňami na ephote :-)
 
majster333
2010-06-08 23:17:14
Samsung EX1 je podľa mňa návrat lastovičiek fofoparátov s ´dobrou´ cenou a slušnými parametreami.
 
Heat22
2010-11-07 10:24:40
No máš pravdu, bežný človek je ovplyvnený báchorkami. Ale práve na týchto ´bežných ľuďoch´ je postavené klamanie predajcov. Bežný človek naletí na všetko čo je napísané, povedané v reklame v TV alebo v rádiu. Bežný človek to berie za ´sväté´. A to najdôležitejšie, bežný človek nechodí na takéto stránky ako je táto, bežný človek nehľadá informácie na internete, bežný človek kúpi len a len to, čo mu doporučia média.
 
Heat22
2010-11-07 10:27:08
príspevok od: julo kotus
Ešte raz - -článok nebol útokom proti nijakej skupine produktov, každá má svojich používateľov. Bol výčitkou na, podľa môjho názoru, nekalé marketingové ťahy. Určite chystáme články a už aj viaceré boli zverejnené aj na to, ako dosiahnuť dobrú fotku kompaktom a na čo sa dá úspešne použiť a hlavne reálne. :)
Julo, tento tvoj článok sa nedá ani inak chápať, ako len upozornenie na nekalé marketingové ťahy. Ty si vlastne tvojim článkom suploval štátne orgány, ktoré by mali dbať na ochranu zákazníka. Pokiaľ tento článok niekto berie ako ´útok´ alebo podobne, tak potom... -D
 
Serena
2011-02-15 10:13:09
Clanok je podla mna ok, bez emocnych vypadov - ja by som ich tam pouzila, keby som vyhodila peniaze za nieco, co nie je schopne fungovat v ramci deklarovanych vlastnosti a vystupov.
Je pekne, ako hra medzi muzmi a zenami pokracuje rovnako intenzivne uz tisice rokov - s malymi obmenami Nevidim rozdiel vo foteni muzov a zien - v oboch radoch sa najde sikovny amater aj \"profesionalny\" ignorant moznosti svojho pristroja. No a co? Vsak je demokracia...
Keby ste videli dve fotografie vedla seba - jedna odfotena automaticky a druha po polhodinovych nastaveniach...kludne sa moze stat, ze ta automatika bude daleko krajsia...no a co? Ved si ich zadovazujeme na to, aby sme skusali ich moznosti...a kto chce mat len krasny fotak, \"co maju profesionali\" a okrem ON a OFF ci automatiky nic nepouzije, ved je to len jeho strata, ze na to kasle...Kaslite na to aj vy a berte commenty s nadhladom, please
Have a nice day
 
Serena
2011-02-15 10:13:52
Inak, ta bruneta ma pekne..okuliare
 
Matej1
2012-11-24 21:26:37
Fajn článok .
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované