Hore

15 fotoaparátov pod stromček do 700€

Blížia sa Vianoce a tí šťastnejší sa môžu tešiť, že pod stromčekom nájdu fotoaparát. Pozrime sa na aktuálnu ponuku najzaujímavejších, cenovo dostupnejších fotoaparátov pre začiatočníkov a mierne pokročilých. Pohybovať sa budeme do limitu 700€. Pri hľadaní najlepšej ceny využite niektorý z porovnávačov cien. Často môžete naraziť na výrazne nižšie ceny, ako odporúča dovozca.


Kompakty pre náročných

Fujifilm X70

Tento kompakt od Fujifilm sa obrazovo vyrovná akejkoľvek amatérskej zrkadlovke. Veď je osadený APS-C snímačom, konkrétne 16Mpx X-Trans CMOS II. Je to fotoaparát do vrecka, hmotnosť je len 340 gramov. 3” LCD je výklopný s dotykovým ovládaním. Širokouhlý objektív má pevnú ohniskovú dĺžku 18,5 mm (135EQ = 28 mm). Poteší kovová konštrukcia a rýchly hybridný AF. Niekomu bude chýbať vstavaný hľadáčik. Nechýba tu možnosť prepojenia s chytrým zariadením. Tento elegantný kompakt možno doplniť originálnym koženým retro puzdrom.

Fujifilm X70 odporúčam ako darček fotografovi, ktorý už nejaký ten piatok fotí a okrem veľkej výbavy ocení aj šikovný malý prístroj s bezkompromisným obrazovým výstupom. Vzhľadom na pevnú ohniskovú dĺžku nie je tak univerzálny ako prístroje so zoomom. Majiteľovi zrkadlovky alebo bezzrkadlovky to však až tak vadiť nebude, možno práve naopak.

Bližšie info

Sony CyberShot DRC-RX100III

RX100 je medzi kompaktmi pojem a určite je najodporúčanejším prístrojom vo svojej triede. Môže za to vydarená kombinácia 1” snímača s optikou ZEISS. V predaji je stále všetkých 5 generácií. Keď máte menší rozpočet, môžete siahnuť aj po tej prvej. My si predstavíme model 3. generácie so svetelným objektívom 24-70/1,8-2,8, ktorý, ako prvý z radu, má aj zabudovaný elektronický hľadáčik. Fotoaparát je bohato vybavený, v tomto sa vyrovná aj pokročilým systémovým fotoaparátom. Ponúka aj kvalitné video vo Full HD rozlíšení a WiFi s NFC.

Sony CyberShot DRC-RX100III je stávka na istotu. Žiadna iná firma nedokáže z 1” snímača vydolovať lepší obraz. Vďaka praktickému rozsahu objektívu je fotoaparát univerzálne použiteľný. Najväčšie uplatnenie nájde v rukách cestovateľa. 20,1 Mpx rozlíšenie snímača umožňuje tlačiť fotografie výstavného formátu.

Bližšie info

Panasonic Lumix DMC-LX100

O niečo väčší kompakt je alternatívou k menším bezzrkadlovkám, parametrami, výbavou a aj obrazovou kvalitou. Tú zaručuje väčší stabilizovaný Micro 4/3 snímač z rozlíšením 12,8 Mpx a kvalitný objektív 24-70/1,7-2,8. Bohatá výbava zahŕňa elektronický hľadáčik, WiFi s NFC, možnosť pripojenia blesku a 4K video. Na výber je v čiernom alebo striebornom prevedení.

Panasonic Lumix DMC-LX100 je asi najväčším konkurentom fotoaparátom Sony radu RX100. Snímač má menšie rozlíšenie, za to však ponúka možnosť snímania videa v 4K rozlíšení. Fotoaparát je určený pre náročnejších fotografov, ktorým sa páčia bezzrkadlovky, ale nepotrebujú meniť objektívy.



Bližšie info

Canon PowerShot G1X Mark II

Ďalším z fotoaparátov, ktorý sa obrazovo vyrovná aj zrkadlovkám, je kompakt od Canonu s 12,8 Mpx 1,5” snímačom. Funkčne sa vyrovná základným modelom zrkadloviek Canon. Plusom výbavy je stabilizovaný 5-násobný zoom s rozsahom 24-120 mm. Displej je výklopný s dotykovým ovládaním. Nechýba WiFi, zabudovaný ND filter a video vo Full HD rozlíšení. Zamrzí absencia hľadáčika, ten je možné dokúpiť ako príslušenstvo.

Canon PowerShot G1X Mark II kombinuje pomerne veľký snímač s objektívom väčšieho rozsahu. Fotoaparát je vhodný pre tých, čo uprednostnia kvalitu 14-bit RAW-u pred rýchlosťou.



Bližšie info

Panasonic LUMIX DMC-FZ1000

Do nášho cenového limitu sa zmestí aj jeden kvalitný ultrazoom, kompakt s veľkým rozsahom objektívu. FZ-1000 má už svojho nástupcu, ale v oveľa vyššej cenovej relácii. Prístroj je funkčne vybavený ako akákoľvek pokročilejšia zrkadlovka, či bezzrkadlovka. Srdcom fotoaparátu je osvedčený 20,1 Mpx 1” CMOS snímač. 16-násobný zoom z dielne LEICA, ekvivalentný rozsah je 27-432 mm. Vo výbave nájdete kvalitný OLED hľadáčik, otočný dotykový displej, WiFi s NFC, hybridnú stabilizáciu obrazu a 4K video. Poteší aj možnosť nasadenia externého blesku a filtrov.

Panasonic LUMIX DMC-FZ1000 patrí medzi najlepšie ultrazoomy na trhu. Nie je to už malý kompakt, ale ergonomicky vyspelý fotoaparát. Vďaka výkonnému objektívu sa s ním dajú fotiť aj vzdialenejšie objekty. Naprázdno neodídete ani z návštevy v ZOO. Výborne poslúži aj ako kvalitná videokamera.



Bližšie info

Digitálne zrkadlovky

Nikon D3300

Tento model už má svojho nástupcu, ktorý je takmer rovnaký, vylepšený je len o Bluetooth. Fotoaparát má veľký obrazový potenciál vďaka 24 Mpx APS-C CMOS snímaču. Displej je pevný, AF modul má 11 bodov, video je vo Full HD rozlíšení. Ovládanie je prispôsobené začínajúcim fotografov, k dispozícii sú ale aj pokročilé expozičné programy.

Ak hľadáte čo najlacnejšiu zrkadlovku s veľmi dobrou obrazovou kvalitou, je Nikon D3300 ten pravý. Je to základný model, takže parametrami až tak neoslní. Nenájdete tu výklopný displej, ani milión AF bodov. Je to model pre začiatočníka, ktorého určite nesklame.



Bližšie info

Nikon D5600

Vďaka aktuálne prebiehajúcemu CashBacku (-100€) sa do 700€ limitu zmestí aj aktuálny model pre mierne pokročilých. Aj tu nájdete výborný 24 Mpx APS-C CMOS snímač. Oproti základnému radu D3XXX je tu lepší 39-bodový AF a plne otočný 3,2” dotykový displej. Konektivitu s chytrými zariadeniami zabezpečuje WiFi + Bluetooth. Video je vo Full HD rozlíšení a máme tu aj vstup pre externý mikrofón.

Nikon D5600 je stávkou na istotu, ak potrebujete výborný obrazový výstup a vyžadujete aj určitú dávku komfortu, ktorú poskytuje otočný displej. Ten za hodí pri snímaní videa a fotografovaní z neštandardných uhlov. Vzhľadom na pomalšie zaostrovanie v LV režime vyžaduje snímanie videa viac práce. V tomto má náskok konkurenčný Canon s Dual Pixel technológiou. Nikon kontruje v obrazovej kvalite fotografií, dynamický rozsah jeho snímačov je lepší.



Bližšie info

Canon EOS 200D

Zrkadlovka Canon EOS 200D je tohtoročnou novinkou. Aj keby sa mohlo zdať, nie je to najnižší model v ponuke značky. Disponuje novým 24,3 Mpx APS-C CMOS snímačom a procesorom DIGIC 7. Displej je výklopný, čo využije fotograf najmä pri snímaní videa. Znalci vedia, že pri ňom je dôležité aj rýchle zaostrovanie v živom náhľade, to zaručuje Dual Pixel CMOS AF. Začiatočníci využijú zabudovaného názorného sprievodcu. Do výbavy patrí aj WiFi s NFC a Bluetooth pre prepojenie s chytrými zariadeniami.

Canon EOS 200D je už celkom slušne vybavený model. Dobre zvláda aj video. Je to ale hlavne veľmi kompaktná zrkadlovka. Ak hľadáte niečo menšie, napr. do rúk ženy alebo teenagera, je EOS 200D výbornou voľbou.



Bližšie info

Canon EOS 700D

Ďalším z fotoaparátov, ktorý už má svojho nástupcu je EOS 700D. Pri obmedzenom rozpočte je výhodné kúpiť výbehový model, ak nie je príliš zastaralý. To, že EOS 700D nájdete v našom výbere, dokazuje, že do starého železa nepatrí. Fotoaparát je určený pre mierne pokročilých fotografov. Nájdete v ňom 18 Mpx hybridný APS-C CMOS snímač, 9-bodový AF, plne otočný dotykový displej a Full HD video.

Canon EOS 700D je o niečo starší ako EOS 200D. Tomu zodpovedajú niektoré staršie komponenty. Vyhovovať bude tým, pre ktorých by bol EOS 200D príliš drobný.



Bližšie info

Pentax K-50

Pentax na Slovensku nie je zrovna rozšírený. Nemienim teraz rozoberať, či je to z dôvodu obchodnej a marketingovej stratégie. Môžem len zodpovedne prehlásiť, že fotoaparáty Pentax majú čo ponúknuť. V danej cenovej relácii len ťažko nájdete model, ktorý by bol utesnený pred prachom a vodou. Pentax K-50 utesnený je. Pentax celkovo obrazovo konkuruje Nikonu. V tomto prípade 16,3 Mpx APS-C CMOS snímačom. Ten je dokonca stabilizovaný, to Nikon ani Canon neponúkajú. Inak tu máme slušný amatérsky štandard v podobe 11-bodového AF a pevného 3” displeja. Nadpriemerný je najkratší čas uzávierky 1/6000 s. Full HD video patrí skôr medzi doplnkové funkcie, ako tie hlavné.

Pentax K-50 ponúka dva veľké benefity: utesnenie a stabilizovaný snímač. Hodí sa preto dobrodružnejším fotografom, cestujúcich bez statívu a fotiacich aj v nepriaznivých klimatických podmienkach. Mínusom je tu malé rozšírenie značky na našom území a s tým spojená slabšia ponuka nového aj použitého tovaru.



Bližšie info

SONY Alpha SLT-A68

Sony upriamilo pozornosť na bezzrkadlovky, stále má však čo ponúknuť aj v kategórii zrkadloviek. Ide tu vlastnou cestou s použitím polopriepustného zrkadla. SLT technológia prináša výhodu v lepšej práci v režime živého náhľadu. V mnohom tento fotoaparát uspokojí aj náročnejšieho fotografa. A68 je APS-C zrkadlovka s rozlíšením 24,2 Mpx, ktorá ponúka aj kvalitné video vo Full HD rozlíšení. Nadštandardné sú 79-bodový AF, sériové zábery až 8 obr./s. a podsvietený stavový displej. 2,7” displej je výklopný, EVF hľadáčik je typu OLED.

Sony A68 odporúčam tým, čo sa chcú venovať akčnejším žánrom, napr. foteniu športu. Má na to dobré predispozície v podobe 79-bodového AF a snímkovej frekvencii 8 obr./s.

Bližšie info

Bezzrkadlovky

Olympus OM-D E-M10 Mark II

Nadpriemerne vybavený drobec v dizajne zrkadlovky prekvapuje kvalitnou konštrukciou s použitím kovových prvkov. Micro 4/3 Live MOS snímač má rozlíšenie 16 Mpx a je stabilizovaný v 5-tich osiach. Dotykový displej je výklopný, zabudovaný je kvalitný OLED hľadáčik, nechýba tichá elektronická uzávierka a WiFi pre komunikáciu s chytrými zariadeniami. Zaostrovanie používa 81 bodov, slušné je sekvenčné snímanie 8,5 obr./s. Príkladná je ergonómia ovládania. Špecialitou sú jedinečné programy pre snímanie nočných záberov.

Olympus OM-D E-M10 Mark II rastie s fotografom. Začiatočník využije automatické funkcie, pokročilý môže prevziať úplnú kontrolu nad fotografickým procesom. Fotoaparát je zábavný vďaka vydareným umeleckým efektom a uľahčuje snímanie ťažkých experimentálnych žánrov.



Bližšie info

Panasonic Lumix DMC-GX80

GX80 je v mnohom podobný Olympusu E-M10 Mark II. Odlišuje sa najmä dizajnom inšpirovaným hľadáčikovými fotoaparátmi. Micro 4/3 snímač Live MOS má rozlíšenie 16 Mpx a je stabilizovaný v 5-tich osiach a dokáže spolupracovať aj so stabilizáciou v objektíve. Zabudovaný EVF hľadáčik je umiestený na kraji a nie v strede. 3” LCD je dotykový a výklopný, nechýba WiFi. Ako jeden z mála modelov v našom zozname ponúka 4K video. Špecialitou Panasonicu sú funkcie Post Focus a 4K Photo.

Panasonic GX80 je šikovný malý fotoaparát s množstvom funkcií. Bezkonkurenčná je duálna stabilizácia obrazu, veľkým plusom je 4K video.



Bližšie info

Sony Alpha A6000

Starší model, ktorý sa stále predáva, zaujme slušnou výbavou a veľmi dobrým obrazovým výstupom 24,3 Mpx APS-C CMOS snímača. Fotoaparát disponuje rýchlym 4D Focus zaostrovaním (179 bodov) a snímkovou frekvenciou až 11 obr./s. Plusom je zabudovaný EVF hľadáčik a WiFi s NFC. 3” displej je výklopný, ale bez dotykového ovládania. Mínusom je absencia stabilizácie snímača a menšie rozlíšenie hľadáčika. Video je vo Full HD rozlíšení, nástupcovia ponúkajú aj 4K.

Sony Alpha A6000 ponúka špičkovú obrazovú kvalitu a rýchly AF. Určený je pre tých, ktorí chcú najvyššiu obrazovú kvalitu v malom fotoaparáte. Výbavou na najnovšie modely v niečom už nestíha, ale to vyvažuje priaznivou cenou. Náročnejších sklame kvalita setového objektívu SEL 16-50.

Bližšie info

Fujifilm X-A3

Fujifilm X-A3 patrí medzi základné modely. Vďaka snímaču ale aj tak poskytuje výbornú obrazovú kvalitu. Tú podporuje nadpriemerne kvalitný setový objektív, ktorý býva väčšinou slabinou lacnejších fotoaparátov. 24 Mpx APS-C snímač je typu CMOS, nie X-Trans, ktorý poznáme z vyšších modelov Fujifilm. Pre začiatočníka je to výhodou, pretože pri spracovaní RAW z X-Trans snímača treba mať skúsenosti. Displej je výklopný s dotykovým ovládaním, hľadáčik však chýba. Video je vo Full HD rozlíšení. Kto bude používať primárne setový objektív, nebude postrádať, že snímač nie je stabilizovaný.

Vďaka retro dizajnu fotoaparát osloví aj príslušníčky nežnejšieho pohlavia. Tie ocenia aj výklopný dotykový displej optimalizovaný pre selfie a WiFi pre zjednodušenie publikovania fotogradií na sociálnych sieťach. Veľkým plusom je nadpriemerne kvalitný setový objektív XC16-50mm F3.5-5.6 OIS II. Niektorým bude chýbať zabudovaný hľadáčik.

Ak vám postačuje 16 Mpx snímač a pevný displej, ušetríte, ak si kúpite nižší model X-A10. Kvalitný setový objektív aj u neho zaručuje nadpriemernú obrazovú kvalitu.





Bližšie info X-A3
Bližšie info X-A10

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Otecadams
2017-11-29 10:04:55
Starý Pentax K-50 ma už dávnejšie nástupcu. Je to K-70, ktorý je už niekde inde.
 
Otecadams
2017-11-29 10:22:25
https://www.youtube.com/watch?v=rgb2illPoZ4
 
blahoslav J B Art
2017-11-29 10:30:11
príspevok od: Otecadams
Starý Pentax K-50 ma už dávnejšie nástupcu. Je to K-70, ktorý je už niekde inde.
ak sa da kupit s objektivom do 700 eur, kludne by sa dal zaradit do tohto vyberu
 
Otecadams
2017-11-29 10:36:51
príspevok od: blahoslav J B Art
ak sa da kupit s objektivom do 700 eur, kludne by sa dal zaradit do tohto vyberu
Chybička se vloudila. Inak fotí aj bez objektívu, akurát je všetko dosť rozmazané .
 
velislav
2017-11-29 10:45:05
K50 sa ale do 700 zmesti aj s plastovým da50 alebo da35 a to už je slušný základ na hranie sa...
 
z80
2017-11-29 12:38:26
príspevok od: Otecadams
Chybička se vloudila. Inak fotí aj bez objektívu, akurát je všetko dosť rozmazané .
Treba si z alobalu vyrobit pred snimac dierkovu komoru, potom je to ostrejsie
 
blahoslav J B Art
2017-11-29 14:09:45
príspevok od: z80
Treba si z alobalu vyrobit pred snimac dierkovu komoru, potom je to ostrejsie
na fotenie chodim vzdy naostro
 
z80
2017-11-29 14:41:07
príspevok od: blahoslav J B Art
na fotenie chodim vzdy naostro
To je dobre, potom netreba fotky doostrovat v editore
 
tom-o
2017-11-29 15:35:26
Na k70 boli dve akcie do 700e aj s plastovou 50mm 1.8... tiez som ju tak kupoval rychlo rychlo kym neskonci akcia a o pol roka bola zas
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované