Hore

Pocket film 110

Najrozšírenejším formátom filmu, v minulosti i dnes, je 35 mm film, nazývaný aj kinofilm. Jeho dedičstvo je stále živé v podobe plnoformátových digitálnych fotoaparátov, ale odráža sa aj na prístrojoch s inou veľkosťou snímača.

Dnes sme zvyknutí, že digitálne fotoaparáty majú snímače rôznej veľkosti, od malých v mobiloch až po veľké v stredoformátových fotoaparátoch. Mohlo by sa zdať, že svet filmu bol v tomto chudobnejší a že poznal 35 mm film a menej rozšírený 60 mm zvitkový film. Ale nebolo tomu tak. Svet filmu bol snáď ešte pestrejší. Napríklad zatiaľ ani nemáme tak veľké snímače, ktoré by sa veľkosťou čo i len priblížili doskovým filmom. Dnes sa ale pozrieme na jeden menší formát, mohli by sme povedať, že taký analógový ekvivalent 1” snímača. Je ním Pocket film 110.

Dobová reklama na Kodak pocket Instamatic.

Pocket film 110

Pocket film 110 nebol tak rozšírený ako kinofilm, a možno ani ako zvitkový film. Tento štandard zaviedol Kodak. Zaujímavosťou je dvojitá kazeta, vďaka ktorej odpadá nutnosť previnúť film po dofotení. Rozmer políčka je 13 mm x 17 mm. Vzhľadom na kvalitu filmového materiálu sa jednalo o film určený pre čisto amatérske použitie. Rátalo sa s vyvolávaním fotografií malého formátu 9x13 alebo 10x15 cm. Kazety sa vyrábali s 12, 20 alebo 24 zábermi. Šírka filmu bolo 16 mm, čo bol kinematografický štandard. Filmy boli prevažne farebné, negatívne aj pozitívne. Pocket film 110 sa prestal vyrábať v roku 2009. V roku 2011 obnovila výrobu filmov tohto formátu spoločnosť Lomography. A práve preto si ho pripomíname.

Menší film v dvojitej kazetke umožnil vyrábať menšie fotoaparáty s jednoduchou obsluhou.

Pocket film 110 vznikol preto, aby sa dali vyrábať menšie fotoaparáty. Musíme si uvedomiť, že to bolo v čase miniaturizácie. V 70-tych rokoch prišli na trh malé tranzistorové rádiá i Sony Walkmann, dokonca aj prvé digitálne hodinky a kalkulačky. Pocket film 110 bol teda pokrokový formát. Nestal sa ale príliš rozšírený, niektorí si ho ale chcú vyskúšať aj dnes. Spadá do kategórie lomografie, žánru, kde nezáleží na kvalite, ale na bezprostrednosti zachytenia okamihu a nenapodobiteľnom vzhľade.

Fotoaparáty

Fotoaparáty na Pocket film treba hľadať v bazároch a cez inzerciu. Nie sú tak rozšírené ako kinofilmové, zháňajú sa ťažšie. Nehľadajte žiadne sofistikované fotoaparáty, tento formát je o jednoduchosti.

Fotoaparáty Pocket formátu môžeme rozdeliť do dvoch kategórií. Do prvej patria prístroje s…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blasi
2020-06-10 10:52:50
skvely clanok. Dostalo som od susedy takyto jeden fotoaparat a ani som neskusil googlit ci zohnat donho filmu. Takze teraz vidim ze film kupim, ale vyvolat nevyvolam(kedze ja sa vyvolavaniu fotiek nevenujem

 
vlcimak
2020-06-10 18:55:35
Doprial som si pred casom darcek - malicku zrkadlovku Pentax 110 na tento film + 4 objektivy. Zatial sice lezi nevyuzity (a zrejme to tak aj ostane), ale radost z nostalgie ostava...
 
blahoslav J B Art
2020-06-11 21:34:17
príspevok od: blasi
skvely clanok. Dostalo som od susedy takyto jeden fotoaparat a ani som neskusil googlit ci zohnat donho filmu. Takze teraz vidim ze film kupim, ale vyvolat nevyvolam(kedze ja sa vyvolavaniu fotiek nevenujem

vyzera to, ze vyvolat film nie je az take zlozite ...
https://www.youtube.com/watch?v=CU_UKkoL-4A
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia