Hore

Fotografovanie bez foťáku - dierkové fotoaparáty

Kedysi sa princíp camery obscury alebo jej fotografická obdoba - dierkový fotoaparát používali najmä na vedecké účely. Dnes sú vo svete stále populárne  najmä pre zábavu a kreatívne fotografické experimenty. Dierkové fotoaparáty sa síce dajú kúpiť (napríklad známe fotoaparáty Zero Image so starožitným dizajnom), väčšina fotografov si ich radšej vyrába sama. Niekedy sa môže až zdať, že výroba fotoaparátu je väčšou zábavou ako samotné fotografovanie. To však netreba podceňovať.Fotografia: Xiao ShanHoci sú fotografie urobené dierkovými fotoaparátmi zvyčajne menej ostré, ich výhodou je napríklad nekonečná hĺbka ostrosti ako aj to, že línie širokouhlých záberov ostávajú priame a nedochádza k zakriveniu, čo sa dá rôzne využiť pri fotení zblízka, alebo krajiny či architektúry.Dierkové kamery sú svetlotesné schránky najrôznejšieho charakteru s dierkovým otvorom, do ktorých sa dá vložiť svetlocitlivý materiál. Vzhľad fotoaparátu ako aj ďalšie parametre (veľkosť, použitý svetlocitlivý materiál, charakter dierky atď.) si môže každý fotograf prispôsobiť podľa svojich potrieb.   Základnou vlastnosťou je materiál, z ktorého sa fotoaparát vyrobí, a jeho veľkosť. Najjednoduchšie je použiť svetlotesnú škatuľu od topánok alebo kovovú plechovku. Použiť sa dá aj telo zrkadlovky, na ktoré sa namiesto objektívu pripevní násadec s dierkou. Využitie tela zrkadlovky je pohodlné, avšak oveľa kreatívnejšie je vytvoriť si svoj vlastný originálny fotoaparát. Niektorí fotografi konštruujú svoje dierkové fotoaparáty tak precízne, že sami o sebe sú umeleckými dielami. Najmenší fotoaparát je vyrobený zo škatuľky od cigariet, najväčším môže byť aj zatemnená miestnosť. Dokonca sa traduje, že fotografie vznikali aj pomocou zatemneného vagónu vo vlaku, či kufra auta. Na začiatok je však najlepšie začať jednoduchou škatuľou alebo nádobou.                                                               …

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jozef Krajčo
externý redaktor 2007-09-26 10:37:17
zopar dalsich informacii a fotografii najdete aj na www.pinhole.cz
 
Jozefko
2007-11-21 09:49:54
Zaujmave .... asi to skusim ...
 
attik2
2008-02-21 20:26:28
Ježiši ľudkovia, vy ste tuším na mozog! Skúste radšej filmovú zrkadlovku, prečo sa chcete vracať do doby kamennej?
 
Adrique
2008-11-30 21:51:30
lego pinhole camera, to je cista haluz...tusim idem hned na povalu po stare lego!
 
fuji
2008-12-02 00:40:10
Perfektný je paprierový pinhole foťák Dirkon (s objektívom Dirkor) o ktorom píšu na pinhole.cz. Dokonca sa tam dá stiahnuť originál vystrihovačka z ABC vo formate pdf, vytlačiť, postaviť... a blbnúť :) Ale asi to chce železné nervy.
Každopádne, vďaka za pekný článok.
 
gloryman
2009-01-30 12:46:32
recenzia ma velmi zaujala a do pol hodiny prerobim dufam svoje zrkadlo :D
 
spam82
2009-09-05 16:10:27
nic v zlom ale Dirkoň nieje ziadna slava-nehovoriac o totalne zmrsenej konstrukcii vystrihovacky + velmi nevhodne zvolene ´ohnisko´ myslim ze 50-53 mm, podla toho ako to kto ´polepi´, na druhej strane / bolo to robene pre ´pionierov´, takze ziadne ´ulety´

http://photo.ta.sk/Fotozona/teleabc200.HTM myslim ze toto je na hranie tiez dost vhodne :-)
 
Bendi24
2010-05-25 13:42:44
Možno bude moja otázka zniet blbo ale aj sa chcem spýtať aký je postup po exponovaní na fotopapier...ďakujem za radu!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované