Hore

S Panasonic Lumix G v ateliéri

Fotografovať v ateliéri s bezzrkadlovkou má svoje špecifiká. Princíp fotografovania je rovnaký ako pri zrkadlovke.

CSC sú na fotenie v ateliéri rovnako vhodné ako DSLR, len ich treba pri fotení s bleskami prestaviť. Ako to urobíte na fotoaparátoch Lumix G si ukážeme na modeli G9. Odporúčam vziať si do rúk návod a vyhľadať si spomínané funkcie, pretože v iných modeloch môžu byť v menu inde.

Štúdiové blesky

V hľadáčiku zrkadlovky vidíte obraz, ktorý sa prenáša cez objektív priamo do hľadáčika, nijako nie je zohľadnené nastavenie expozície. Keď fotíte v ateliéri s bleskami, vidíte to, čo fotíte nasvietené pilotnými žiarovkami. Ako dobre vidíte obraz, záleží na množstve svetla, svetelnosti objektívu a kvalite hľadáčika. Pri bezzrkadlovkách je to inak. V hľadáčiku alebo na displeji sa zobrazuje spracovaný obraz zo snímača. V štandardnom nastavení sa zobrazuje simulovaná expozícia. Tá je nastavená na blesky, tie majú väčší výkon ako pilotné žiarovky. Preto je obraz veľmi tmavý. Podľa sily pilotných žiaroviek môže byť až čierny.

Režim expozície

Pri fotení so štúdiovými bleskami sa expozícia nastavuje manuálne (program M). Expozičný čas sa nastavuje pod udávaný X-sync. Je jedno, či nastavíte 1/60 alebo 1/200 s. Expozícia je daná zábleskom, ktorý trvá oveľa kratšie. Clona sa nastavuje podľa požadovanej hĺbky ostrosti. Vzhľadom na to, že sa pracuje s nerušivým pozadím, používa sa skôr väčšia hĺbka ostrosti. Pri Micro 4/3 fotoaparátoch stačí cloniť max. na f/8. Citlivosť sa nastavuje na základnú hodnotu, u Panasonicu je to ISO 200.

Samotná expozícia sa ovláda nastavením výkonu bleskov, zmenou ich vzdialenosti od fotografovaného objektu.

Režim zobrazovania živého náhľadu

Aby ste na bezzrkadlovke dobre videli obraz pri fotení s bleskami, musíte vypnúť simuláciu expozície. U Lumixu G9 nájdete potrebné nastavenie v podmenu “servisný kľúč C” v záložke “Monitor/Displej”. Funkcia sa volá “Trvalý náhľad” a pre naše potreby má byť v režime OFF.


Pri fotení so štúdiovými bleskami nastavte “Trvalý náhľad” na OFF.

Aj keď je trvalý náhľad aktívny (ON), fotoaparát pri namačknutí spúšte zosilní obraz, aby bol dobre viditeľný, ak spúšť nedržíte bude obraz tmavý.




Vyváženie bielej

Kvalitné blesky sú nastavené na presnú teplotu, ktorá je blízka teplote denného svetla. Na fotoaparáte môžete nastaviť WB na symbol blesku. Najpresnejšie je manuálne vyváženie bielej pomocou šedej tabuľky. Môžete ho urobiť priamo na mieste, alebo dodatočne v počítači, pomocou pipetky WB.

Trvalé svetlo

Režim expozície

Pri fotení s bleskami v ateliéri sa používa režim M, pri trvalých svetlách tiež môžete použiť manuálne nastavenie expozície, ale môžete využiť aj poloautomatiku. Trvalé svetlá sú menej výkonné ako blesky. Preto niekedy musíte použiť vysokosvetelné objektívy alebo nastaviť vyššiu citlivosť ISO. Univerzálne nastavenie neexistuje, záleží na vašej výbave a svetelných podmienkach.

Režim zobrazovania živého náhľadu

Pri fotení trvalými svetlami nie je nutné nič prenastavovať. Náhľad pracuje s rovnakým svetlom, aké bude pri exponovaní. Je dobré, ak vám náhľad simuluje expozíciu, pretože sa podľa neho môžete riadiť a podľa potreby prestavovať expozičný trojuholník. “Trvalý náhľad” majte nastavený v režime ON (štandardné nastavenie).

Vyváženie bielej

U bleskov je štandardom presné továrenské nastavenie teploty svetla. U trvalých svetiel to nie je pravidlom. Teplota záleží na zdroji svetla a môže sa meniť podľa nastaveného výkonu. Neodporúčam spoliehať sa na automatické vyváženie bielej, ani na prednastavené hodnoty. Určite využite manuálne nastavenie WB pomocou šedej tabuľky. Pri fotení do RAW môžete WB nastaviť dodatočne v RAW konvertore.

Nočný režim

Pri fotení takmer potme vás môže hľadáčik a displej oslňovať, aj keď stiahnete jeho jas. U Lumixu G9 je špeciálny nočný režim, kedy sa farba menu zmení na tlmenú červenú. Niektorí majú takýto nočný režim aj v aute a bežne sa používa červené svetlo v armáde.


Aby vás displej neoslňoval, môžete nastaviť špeciálny “nočný režim”.


Aktívny nočný režim.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
vilkoo
2018-10-29 09:34:21
teraz je dobra akcia vo fotovideoshop.sk aj s dvoma objektivami za 1399eur
 
jan21
2018-10-29 09:40:57
Fajn úvod.
Bude daľšia časť ako štúdiove blesky odpalovať?
PC terminal nemá a tak iba pomocou vlastného blesku a fotobunkou na štúdiovom? Sú vôbec rádiové odpalovače pre Panas? Pre C/N/S skoro všetci vyrabajú.
Ako to riešite tí ktorí ho využívate?

Ozaj prihodiť aj skúsenosti s bleskami DMW-FL200L/FL360L/FL580L. A X-sync je pod 1/250 s.
K tejto výkonnej a parádnej "mašinke" by sa svetelná dostupna a výkonná výbava hodila.

PS Nočný režim super, ešte podsvietenie tlačitok. Do štúdia ani nie ale na nočnú oblohu je dobrá fičúrka.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia