Hore

Vysoký a nízky kľúč

Je častým zjavom, že sa fotograf snaží udržať portrétnu fotografiu čo najviac ostrú s vernými farbami a bezchybnou kompozíciou.

Takáto fotografia je dobrá a vhodná na viaceré účely, od oficiálnych dokumentov až po internetovú zoznamku (ak chceme hrať fair play). Na druhej strane ale každý vie, že takéto fotografie na výstavách nevidíme. Sú síce technicky dobré, ale pôsobia príliš sterilne. Na prvý pohľad nezaujmú tak, ako fotografie, ktoré sú svetelne alternatívne – v tmavších alebo svetlejších tónoch, farebne upravené, monochromatické... Tými prvými sa budeme dnes zaoberať. Tento štýl fotografovania nazývame fotografovanie vo vysokom a nízkom kľúči (high key / low key photography).

High key a low key fotografia v praxi.

High Key

Poďme si to teda vyskúšať v praxi. Modelku postavíme čelne pred fotoaparát a vyfotíme si typickú „preukazovú“ fotografiu s vernými informáciami a osobe, ako sú farba vlasov, očí, pokožky a črty tváre.

Za týmto účelom použijeme klasické rozostavenie zábleskov – dva softboxy spredu a jedno svetlo s „background“ reflektorom na modré pozadie. Výkon svetiel sme presne zmerali flash-metrom, kde nám pri nastavení výkonu softboxov na 15 Ws vychádza clona 5,6 (obr. 1). Zadné svetlo sme prispôsobili výkonom k predným svetlám, aby aj pozadie bolo správne osvetlené. Výsledná fotografia je technicky dobrá, ale pôsobí príliš obyčajne a oficiálne (obr. 2).

           obr. 1                                                             obr.2

Druhou vecou, ktorá sa dá fotografii vytknúť je dvojitý tieň nosa, ktorý je spôsobený dvoma softboxami s rovnakou intenzitou záblesku. Druhý softbox, ak je použitý spredu, by mal slúžiť iba ako doplnkové svetlo prvého. Výkon ľavého softboxu znížime na tretinu. Len pre…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fotomark
2007-07-06 22:14:58
dobra skola julo, uz len skusat,len keby casu bolo viac
 
Cohen
2007-11-20 16:08:32
zaujímavý článok, pekne to popisuješ
 
Martin643
2008-02-25 18:45:30
Co sa tyka obrazku c. 8 mam dilemu. Nechapem ako mozno dosiahnut takuto low key fotku s tak dobre prekreslenymi detailami a bez totalne sumu.
Velku ulohu hra iste spravne nasvietenie, ale aj tak vzdy sa mi stava ze tmavsia fotka nie je ok, co sa tyka prechodu svetlych casti s ciernymi teda dobre prekreslenie. Mohol by mi niekto dat odpoved?
 
SteveS
ocenenie redakciou 2009-06-20 16:45:47
Profesionálny článok, výborne spracovaný, s veľmi dobre zvoleným postupným vťahovaním do deja a výborne vybranými ukážkovými fotografiami počas celého postupu. Fotografie vynikajúco, po jednotlivých krokoch dokladujú postupné výrazné zlepšovanie celkového impactu.
Píšem to preto, že to nie je jednoduché a že som neraz u viacerých článkov o nejakom ´vylepšení´ fotografie zažil po siahodlhom komplikovanom návode (vrstvy + masky + efekty + krivky+atd) ukážku výsledku skoro rovnakého ako na začiatku.

Rovnako výber modeliek a oblečenia excelentný, ide skvelé vystihnutie aj zdôraznenie zámeru v oboch prípadoch (6 a7), či už pre ľahkosť, sviežosť, jemnosť, veselosť alebo v opačnom prípade pre tajomnosť, intímnosť, zmyselnosť. U oboch výborný súlad a harmónia... SKVELE!
 
SteveS
ocenenie redakciou 2009-06-20 16:53:11
Dodávam, že som sa sa na článok dostal iba náhodou (cez vyhľadávané nesúvisiace kľúčové slovo) a myslím, že by bol prínosom pre mnohých, v oveľa širšom poňatí, nielen tých, ktorých zaujímajú články o ateliérovom fotení.

Veľa by naznačil začiatočníkom aj o možnostiach realizácie nejakého konkrétneho fotografického zámeru, o možnostiach zlepšovania kompozície, či moýnostiach hľadania primeranejšieho osvetlenia aj mimo ateliéru... Dal by som na neho link aj na prvú stranu. Je to len tip na zváženie, viem, že všetko sa tam vopchať nedá, že je tu veľa iných zaujímavých článkov aj že sa preferujú novinky a nie staršie články.
 
gloryman
2009-06-21 11:25:02
LACO REBEEEEEEEEEL :D:D:D:D:D:D....dobra škola......mozno niečo skusim aj ja
 
AnnAnn
2010-02-21 18:20:43
Vyborny prispevok, strucny a jasny, dakujem :)
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované