Hore

Adobe Lightroom 4 (2. časť) – Prevod do ČB

Druhý diel seriálu venovaného programu Adobe Photoshop Lightroom 4. Tentokrát sa zaoberáme prevodom fotografií do čiernobieleho režimu.

Video - Adobe Lightroom 4 (2. časť) – Prevod do čiernobielej

Najväčšiu kontrolu nad prevodom fotografie nám poskytne mixovanie farieb. Pri otvorenej farebnej fotografií v module Develop prejdeme do karty HSL / Color / B&W, pričom klikneme na samotný nápis B&W. To prepne fotografiu do čiernobieleho režimu a vo východiskových nastaveniach Lightroomu tiež automaticky nastaví mix farieb pre vyváženú fotografiu. Naším zámerom ale nebude nekontrastná, „stredná“ fotografia, ale mix, ktorý naozaj využije potenciál čiernobielej snímky.  Pred samotným nastavovaním jasu jednotlivých farieb je preto dobré urobiť rýchlu analýzu rozloženia farebných plôch a objektov na pôvodnej fotografii. Pri nej si určíme, medzi ktorými prvkami vytvoríme kontrast, čo má byť výrazné a čo naopak tvorí pozadie. Podľa toho postupujeme pri používaní posuvníkov v otvorenej karte. Podobne ako pri iných funkciách nimi môžeme hýbať ručne myšou, alebo pomocou terčíka, ktorým na samotnej fotografii vyberieme farebnú kombináciu z konkrétneho miesta. Pri zmene hodnoty posuvníku do mínusu sa plocha, ktorá obsahovala danú farbu stmaví, pri posune do plusu zas zosvetlí.

Po dosiahnutí farebného mixu, ktorý nám vyhovuje môžeme na výslednú čiernobielu fotografiu aplikovať všetky ostatné nástroje, ktoré používame pri úprave farebných fotografií – kontrast, expozičné nastavenia, clarity a podobne. Zaujímavým môže byť použitie úprav týkajúcich sa farieb, ako napríklad vyváženie bielej, alebo nastavenia pod kartou Camera Calibration. Bolo by možné myslieť si, že úpravy farieb nebudú mať na čiernobielu fotografiu vplyv, no opak je pravdou. Je to spôsobené tým, že zmenou farieb sa zmení pôvodná, farebná verzia fotografie a až na jej základe Lightroom obrázok prevedie do čiernobielej podoby. Môžeme tak meniť nie len jas jednotlivých farieb, ale aj samotné farby, z ktorých sa fotografia skladá a z ktorých sa vytvára jej čiernobiela verzia.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-07-09 10:32:50
este by som uviedol, ze ak mame ferbenu fotku dobre pripravenu, a farby maju navzajom ten spravny kontrast.. tak Bwčko ide ovela jednoduchsie, a je snim menej práce. Vela z týchto spominaných uprav vieme spravit aj v PS, dokonca ja osobne LR pri bwcku vobec nepoužívam. Ale dikes za info, znova som sa dacomu priučil vždy sa to zíde...
 
dur0
2012-07-09 11:55:42
Zdravím, viacerí autori hovoria o tom, že táto vami spomínaná metóda pridáva do fotky šum. Ak to zrovna nie je vhodné, tak je tu možnosť desaturovať kanály. Napr. http://layersmagazine.com/create-stunning-black-and-white-images-in-lightroom.html bod 3. Váš názor na tento spôsob prevodu?
 
combat113
2012-07-09 12:11:12
V PS sa dá ísť ďalej, len potom je to už o vrstvách a je to zložitejšie, tento program je v mnohých ohľadoch šetrič môjho času. Druhý diel seriálu hodnotím ako dostatočný a jasný.
 
majster333
2012-07-09 12:13:54
skôr naopak veľa toho čo vieš sprviť v PS sa dá spraviť aj LR v PS to ale nemáš rýchlo poruke
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-07-09 13:49:17
príspevok od: majster333
skôr naopak veľa toho čo vieš sprviť v PS sa dá spraviť aj LR v PS to ale nemáš rýchlo poruke
v ps mam danu fotku uplne pod kontrolov a v LR sa necitom dobre
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2012-07-09 14:19:21
príspevok od: dur0
Zdravím, viacerí autori hovoria o tom, že táto vami spomínaná metóda pridáva do fotky šum. Ak to zrovna nie je vhodné, tak je tu možnosť desaturovať kanály. Napr. http://layersmagazine.com/create-stunning-black-and-white-images-in-lightroom.html bod 3. Váš názor na tento spôsob prevodu?
Ja osobne som si žiadny dodatočný šum nevšimol. Dá sa to robiť aj cez desaturáciu, aj keď je vidieť, že aj v odkazovanom návode sa hrá so svetlosťou jednotlivých farieb, podobne ako tu, čiže tá podstata tam ostáva aj keď rôzne iné funkcie môžu fungovať odlišne, keďže je to pre Lightroom ako keby stále farebný obrázok.
 
pekelnikivan
2012-07-09 18:15:51
ja ešte na to stále pracujem, ako je spomínané postupy a furt hľadám to čarorné BW,ale velmi príhodný článok, možnosť využitia takmer každným dňom
 
Asti
2012-07-10 14:17:36
Super článok! Teším sa na ďalšie témy
 
inkubbus
2012-07-11 12:49:40
všetky BWčka, ktoré tu mám, sú robené v Lightroome.
 
katie17
2012-07-11 17:14:58
Dakujem za dalsi skvely clanok.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia