Hore

Adobe Lightroom CC - infrafotografia

Úprava infrafotografií má svoje špecifiká. Ukážeme si, ako použiť pri nich funkciu Dehaze a hlavne ako si urýchliť workflow úprav infrafotografií.

Tento návod je určený malej skupinke fotografov holdujúcich infrafotografií. Podmienkou je použitie prerobeného fotoaparátu s IR filtrom 680 nm, 720 nm a viac. Pôjde nám najmä o dosiahnutie väčšieho kontrastu, ktorým sú infrafotografie tak typické.

Pri správnom nastavení fotoaparátu budú úpravy rýchle. Základom je vyváženie bielej priamo vo fotoaparáte. Snažíme sa, aby sme WB nemuseli nastavovať v počítači. Najpoužívanejší je infrafilter 720 nm, ktorý produkuje takmer monochromatické fotografie s ružovo-oranžovo-fialovým tónom a výrazným kontrastom. Vyváženie bielej sa robí ručne, alebo sa prednastaví v stupňoch Kelvina. U môjho fotoaparátu mám nastavené vyváženie bielej na 2000°K, čo je “najstudenšie” možné nastavenie. Dôležité je však nastavenie farebného posunu (Tint) smerom do zelenej.

Ak máte na fotoaparáte nastavený monochromatický obrazový profil, vidíte na displeji ČB fotografie, ktoré vyzerajú takmer hotové. Po importovaní RAW súborov do Lightroomu sa však ČB náhľady zmenia na farebné. Kúzlo infrafotografie sa takmer vytratí.

V článku sú použité fotografie z fotoaparátu Olympus PEN E-PL6 720 nm + M.Zuiko 14-150/3,5-5,6 II. Úprava: Duves.

S prerobeným fotoaparátom sa fotografuje pomerne ľahko, najmä ak využíva živý náhľad. Dôležitý je výber motívu, dobré svetlo a správna expozícia. Ja najviac obľubujem polooblačno, so sýtomodrou oblohou a bielymi mrakmi. Po krajine a meste behajú výrazné tiene. Dobrým časom je aj príchod búrky. Dôležitá je čo najpresnejšia expozícia. Pri fotení mám zapnutý histogram a exponujem fotografie tak, aby som mal histogram čo najviac vpravo, ale tak aby nevznikli prepaly. Mierne preexponovaná fotografia je pre postprocesing lepšia, ako podexponovaná.

Nasledujúci postup využíva najmä novú funkciu Dehaze, ktorá sa objavila v Lightroome CC a samozrejme aj v Adobe Camera RAW. Dehaze slúži na potlačenie vzdušného oparu. Ten nás v infrafotografii netrápi, táto funkcia má však mnohoraké využitie. Nám pomôže zvýšiť kontrast. Do verzie CC som používal funkciu Clarity, ktorú použijeme aj teraz, ale už nie do tak veľkej miery.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
rab001
2016-05-25 10:29:36
zaujimave citanie. zhodou okolnosti som prave minuly vikend riesil zahadu toho, co popisuje Karol, a teda preco sa mi IR foto v LR zobrazuju v inom farebnom prevedeni ako vo fotaku. Limitovala ma farebna teplota 2000K vo vyvazeni bielej a potreboval som ist nizsie Nakoniec som to vyriesil vytvorenim vlastneho obrazoveho profilu cez DNG Profile editor, kde sa to da posunut nizsie a IR foto v LR sa po tejto uprave podobaju tym vo fotaku Ako pise Karol, upravy fotografii su vec osobneho vkusu. Ja osobne preferujem mierne zafarbenie IR fotografii pred WB ale nie to podanie Adobe Standart , Tento moj pokus dopadol tak ako je vidno na prilozenej foto (fotene neupravenym Oly M10 + IR filter 720). Musim este skusit aplikovat niektore Karolove hinty
 
bonifacko
2016-05-25 15:06:03
Nedostatkom Adobe LR je absencia mix channel, aspon ja som to neobjavil a tak farebne IR robím v adobe PS, ale neviem, kde je tam dehaze funkcia.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-05-25 20:31:30
príspevok od: bonifacko
Nedostatkom Adobe LR je absencia mix channel, aspon ja som to neobjavil a tak farebne IR robím v adobe PS, ale neviem, kde je tam dehaze funkcia.
Len v Adobe Camera RAW module. Mozes si fotku predpripravit v LR a potom sfinosovat v PS.
 
bonifacko
2016-05-29 15:24:36
Olympus OM D M5, prvy zaber s použitím dezahe LR CC2015, druhy zaber bez možnosti funkcie dehaze Adobe PS 14.1.2. CC
 
blahoslav J B Art
2016-07-31 22:49:05
vdaka za clanok, nejako mi unikol, prave v ten den som nebol standardne pri PC ...

pred 2 rokmi som si kupil na Ebayi najlacnejsi IR filter aky bol, za necelych 10 eur Neewer 720 nm
vyskusal som ho, obrazok bol silne do cervena, objektiv Oly 12mm mal hotspot, hoci na nete som nasiel info, ze nema ... tak som ho zalozil do zasuvky, bez toho, aby som dalej skumal alebo studoval ako na to ...
az minule som na YT nahodou zhliadol video o IR ... tak som nasiel moj IR filter a siel nafotit nejake fotky ... len som si zapamatal, ze WB treba nastavit manualne na zelenu travu
skusil som objektiv Pana 20mm, kde sa mi zdalo, ze hotspot je o dost slabsi ako pri Oly 12mm
pri clone 8 a ISO 200 vychadzal za slnecneho pocasia cas 6 - 8 sek.
jasne, ze prerabka by to vyriesila, mam aj volny fotak ... ale na bezzrkadlovky som presiel prave preto, lebo sa mi nechcelo vlacit zrkadlovku
musim nieco postudovat okolo IR, ten look sa mi dost zapacil, aj ked moje upravy su skor kontrastne CB fotky
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované