Hore

Vyberáme fotoaparát na dovolenku a cesty

Dovolenka predstavuje pre fotografa ideálnu príležitosť ako obohatiť svoju zbierku záberov o zaujímavé kúsky. Potešenie z tvorby a zdieľania svojho pohľadu na tento zážitok nám uľahčí výber správneho fotoaparátu, ktorý nás bude sprevádzať na cestách.

Fotoaparáty sa rozdeľujú do viacerých kategórií na základe vybraných vlastností. V tomto článku si ukážeme, aké triedy existujú a ktoré z týchto prístrojov budú vhodné pre dovolenkujúceho fotografa.

Kompakty

Kompakty sú základným druhom fotoaparátov. Ich hlavnou črtou je objektív, ktorý sa nedá vymeniť a malé rozmery. Vyznačujú sa tiež často objektívom s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou (zoomom) a LCD obrazovkou, na ktorej sa komponuje snímka a zobrazujú sa parametre. Úplne jednoduchým kompaktom (tzv. mydielkam) sa tu vyhneme, nakoľko ich dnes už svojou popularitou a výkonom vytláčajú smartfóny.
Ponuku kompaktov pre cestovateľov môžeme rozdeliť najmä na:

Outdoorové kompakty

Ide o  vybavené vodotesným a nárazu vzdorným telom. S niektorými je možné potápať sa do hĺbky až desiatich metrov. Sú dobrou voľbou na cestovanie do každých podmienok, ako aj na používanie deťmi. Mimoriadnej obľube sa tešia aj medzi vodákmi na rafte, alebo pri canyoningu a dopustiť na ne nedajú ani vysokohorskí turisti a dobrodruhovia, ktorí chcú dokonalú ochranu pred vysokou vlhkosťou vzduchu.


Outdoorový vodeodolný a nárazuvzdorný kompakt Olympus Tough TG-2.


Odporúčame: Panasonic DMC-FT5 alebo Olympus TG-2

Pokročilé kompakty 

Kompaktné fotoaparáty nad 300 € vybavené mierne väčším snímačom znamenajúcim ešte kvalitnejší obraz a väčším, robustným telom. Používateľské nastavenie a expozičné režimy sú podobné tým na digitálnych zrkadlovkách. Dovoľujú použitie externého blesku, predsádok a filtrov. V súčasnosti im konkurujú najmä nižšie modely CSC fotoaparátov s väčším snímačom (vyššou kvalitou obrazu) a výmennými objektívmi. Mimoriadnej obľube sa však tešia najmä medzi profesionálmi, ktorí tieto fotoaparáty využívajú najmä ako digitálny foto-zápisník a využívajú ich nenápadnosť v situáciách kedy nie je vhodné vytasiť veľkú zrkadlovku.


Pokročilý kompakt Olympus STYLUS XZ-2.


Odporúčame napríklad výkonný Olympus XZ-2, alebo štýlový Retro Fujifilm X20 s púzdrom zadarmo! 
      

Kompakty s veľkým snímačom 

V poslednej dobe najrýchlejšie rastúca kategória. Jej cena sa začína približne na 600 €. Ide o prístroje vybavené snímačom podobnej veľkosti ako v digitálnych zrkadlovkách (a niekedy aj väčšej). Ich obraz je preto so zrkadlovkami často porovnateľný a podobné sú aj možnosti nastavenia parametrov. Ich nevýhodou oproti zrkadlovkám je však pomalšie zaostrovanie. Keďže ide stále o kompakty, nemajú tiež výmenný objektív. Sú vhodné pre používateľa vyžadujúceho vysokú kvalitu obrazu, jednoduchú prenosnosť a nenápadnosť pri fotografovaní ľudí. Vyznačujú sa tiež dizajnom na vysokej úrovni. Niektoré ponúkajú objektív s pevným rozsahom (nezoomuje sa), no s vysokou svetelnosťou.


Fujifilm X100s.


Neprehliadnite výkonný Fujifilm X100s s púzdrom zdarma a užitočným pomocníkom ako darček!

Alebo dáte prednosť výkonnému Sony RX100 s špičkovým objektívom Carl Zeiss za akciovú cenu?

Výber kompaktu
 

  • Jednoduché kompakty  vyberáme v prípade, že je náš rozpočet nízky a nevlastníme mobil s dostatočne kvalitným fotoaparátom.
  • Štýlové kompakty vyberáme v prípade, ak požadujeme objektív s väčším rozsahom, lepší dizajn a hodia sa nám aj pridané a inteligentné funkcie.
  • Outdoorové kompakty vyberáme v prípade, že sa plánujeme často pohybovať vo vode, v prašných podmienkach, v prírode, v pohybe, alebo požičiavame prístroj deťom.
  • Pokročilé kompakty vyberáme v prípade, ak chceme kreatívne pracovať s nastaveniami fotoaparátu, požadujeme vyššiu obrazovú kvalitu a plánujeme prístroj rozšíriť o externý blesk či iné príslušenstvo.
  • Kompakty s veľkým snímačom vyberáme v prípade, že požadujeme kvalitu obrazu rovnú zrkadlovke, neplánujeme fotografovať šport a rýchly pohyb a našou prioritou nie je široký rozsah objektívu. Zároveň si zakladáme na dizajne a chceme byť pri fotografovaní nenápadní.

Plusy kompaktov

+ Malé rozmery
+ Jednoduchosť používania
+ Nízka cena
+ Možnosť dokúpiť k viacerým modelom podvodné puzdro až do 40 metrov za dostupnú cenu
+ Dobré makro

Mínusy kompaktov

- Pomalšie zaostrovanie, nevhodné na rýchly pohyb
- Malý snímač (okrem kompaktov s veľkým snímačom) znamenajúci nižšiu kvalitu obrazu, najmä pri nedostatku svetla
- Obmedzené možnosti rozšírenia o príslušenstvo

CSC fotoaparáty

CSC (compact system camera) fotoaparáty sú prístroje osadené veľkým snímačom a výmennými objektívmi. Obraz sa prenáša priamo na senzor, na rozdiel od zrkadloviek totiž nemajú zrkadlo. Stavba tela sa podobá na pokročilé kompakty a ultrazoomy. Obrazová kvalita je podľa konkrétneho modelu porovnateľná so základnou a strednou triedou zrkadloviek. Zaostrovanie je už na vyššej úrovni ako pri kompaktoch a veľkou výhodou sú aj pokročilé možnosti natáčania kvalitného videa. Táto trieda kombinuje vysokú obrazovú kvalitu s dostupnou cenou a vďaka výmenným objektívom, ktoré sú lacnejšie, menšie a ľahšie ako pri zrkadlovkách, je systém prispôsobiteľný používateľovým požiadavkám. Ich cena sa začína na 400 €, pričom zhora ohraničená nie je. Tieto modely sú často vybavené množstvom efektových režimov, ktoré vnášajú do fotografovania kreatívny a zábavný prvok. Často tiež dovoľujú zdieľať fotografie cez Wi-Fi.


CSC fotoaparát Olympus OM-D E-M1. 

Plusy CSC fotoaparátov

+ Vysoká obrazová kvalita
+ Kompaktné rozmery
+ Dobré video
+ Efektové a kreatívne režimy
+ Jednoduché ovládanie zachovávajúce si všetky možnosti pokročilého nastavenia

Mínusy CSC fotoaparátov

- Zaostrovanie stále mierne pomalšie ako pri zrkadlovkách (no rýchlejšie ako pri kompaktoch)
- Nedosahujú možnosti rozšírenia ako pri zrkadlovkách
- Na dobré makro je často potrebný ďalší objektív

Na cestách

Práve tieto prístroje sa javia ako takmer ideálne pre cestovateľov a dovolenkárov s vysokými nárokmi na obrazovú kvalitu, ktorí ale požadujú na fotoaparáte kompaktnosť a nízku hmotnosť. Fotograf snímajúci takýmto prístrojom dokáže z dobrých záberov urobiť aj výstavu, či publikovať ich v knihe. Veľkou výhodou týchto fotoaparátov je kvalitné video s dobrou ergonómiou ovládania. Ponúkajú tiež nenápadnosť pri fotografovaní ľudí v ich prirodzenom prostredí. Vďaka vzhľadu podobnému kompaktov vás s nimi tiež pravdepodobnejšie pustia na miesta, kde je fotografovanie zrkadlovkami zakázané.

Digitálne zrkadlovky

Zrkadlovka je druh digitálneho fotoaparátu, ktorý je vybavený veľkým snímačom a používa zrkadlo na presné zobrazenie obrazu v optickom hľadáčiku. Vzhľadom na veľké množstvo objektívov, príslušenstva ,širokú prispôsobiteľnosť však v prípade zrkadlovky nejde iba o samotný fotoaparát, ale skôr o celý systém. Zrkadlovky ponúkajú vysokú kvalitu obrazu a vyznačujú sa rýchlym zaostrovaním. Majú dobrú ergonómiu, i keď ich rozmery aj hmotnosť sú vyššie ako pri ostatných triedach fotoaparátov. To je, spolu s cenou prístroja, objektívov a zložitejším ovládaním hlavnou nevýhodou zrkadloviek.
Môžeme ich rozdeliť na tri základné kategórie:

Základné zrkadlovky

Vstupné modely určené pre prvý kontakt so svetom zrkadloviek. Horšia ergonómia ovládania a držania je podriadená čo najmenším rozmerom a najnižšej hmotnosti. Oproti vyšším modelom tu chýbajú niektoré funkcie a aj parametre sú slabšie, výbava je limitovaná nízkou cenou. Obsluha je podobná skôr pokročilým kompaktom a ultrazoomom.Niektoré základné zrkadlovky majú dokonca polopriepustné zrkadlo a elektronický hľadáčik.


Základná zrkadlovka Nikon D5200.

Amatérske a pokročilé amatérske zrkadlovky

Oproti základným modelom majú väčšiu výbavu, lepšie parametre a aj lepšiu ergonómiu. Tá ale nie je na úrovni poloprofesionálnych modelov. Tieto prístroje sú určené pre fotografov, ktorí už o fotografovaní niečo vedia, ale nepožadujú špičkové parametre a spracovanie fotoaparátu. Chcú mať ale fotoaparát pod kontrolou, dostupné všetky podstatné funkcie, aby mohli fotografovať kreatívne a bez väčších obmedzení.


Pokročilá amatérska zrkadlovka Nikon D7100.

Poloprofesionálne a profesionálne zrkadlovky

Najbohatšia funkčná výbava, špičkové spracovanie, najlepšie parametre. Fotoaparáty pre najnáročnejšie použitie. Telo je vyhotovené z kovu, pretesnené voči prachu a vode. Tvar fotoaparátu, veľkosť a rozloženie ovládacích prvkov je podriadené čo najlepšej ergonómii.


Poloprofesionálna zrkadlovka Canon EOS 5D Mark III.


  • Zrkadlovky vyberáme v prípade, že požadujeme rýchle zaostrovanie v spojení s vysokou obrazovou kvalitou, máme vyšší rozpočet a neprekáža nám hmotnosť, rozmery a nápadnosť systému.

Plusy digitálnych zrkadloviek

+ Vysoká obrazová kvalita
+ Rýchle zaostrovanie
+ Široká ponuka prístrojov, objektívov a príslušenstva
+ Ergonómia a prepracovanosť ovládania
+ Kvalitné video (ktoré si však vyžaduje starostlivú prípravu)

Mínusy digitálnych zrkadloviek

- Väčšie rozmery a hmotnosť
- Vyššia cena prístrojov a objektívov
- Horší rozsah a kvalita setových objektívov
- Väčšia nápadnosť pri fotografovaní

Na cestách

Kto vyžaduje najvyššiu kvalitu, nevyhne sa použitiu zrkadlovky. Dnes ale už aj lacnejšie zrkadlovky majú kvalitný snímač. Spolu s menšími rozmermi a nižšou hmotnosťou sú tak vhodnejšie na cestovanie ako profesionálne modely. Je to však na úkor ergonómie a niektorých funkcií. Samostatnou kapitolou je výber objektívov. Uprednostňované sú kompaktné zoomy s väčším rozsahom, ktoré sú na cestách praktickejšie ako rozmerné a ťažké profesionálne objektívy. Je potrebné sa pripraviť na to, že spolu so zrkadlovkou pravdepodobne ponesiete aj väčšie množstvo príslušenstva. Pri fotografovaní ľudí a na citlivých miestach na seba tiež budete pútať väčšiu pozornosť ako v prípade CSC prístrojov a budete s väčšou pravdepodobnosťou označení za profesionála a teda spoplatnení či nejakým spôsobom obmedzení.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-07-03 07:30:51
Ja len za seba ze na cestách (pokiaľ teda nerobím) tak jedine CSC alebo kompakt čo fotí do RAW so svetelným objektívom (teraz mám na denníkové fotenie Oly ZX1 a nestíham sa diviť aké je to praktické, ked ho stratím alebo rozbijem neriešim - bazarovka...)

Tí čo chodia s DSLR vyzerajú nie ako turisti, ale ako SWAT tím a ten chrbát pamatám si ked som nosil na výlety DSLR...
 
vd
2013-07-03 08:16:55
ja som videl profesionalne fotografie z amaterskej zrkadlovky. a tiez som videl amaterske fotografie z profesionalnej zrkadlovky. tak ako to vlastne je? poradte, lebo potom ani nejdem na dovolenku.
 
matusvencurik
2013-07-03 08:29:03
Pred cestou si treba uvedomit zakladnu vec: co chcem na dovolenke robit (fotit), resp. kolko casu na fotenie budem mat. Iny fotak sa podla mna berie ak idem k moru s rodinou, mam malé decká kt. sa chcem venovat, ak sa bude dat trosku chcem aj odpocivat, v krajnom pripade sa aj manzelke venovat a iny fotak ak idem na nejaku poznavacku, pripadne dovolenka bez deti a pod. A som s rodinou je podla mna zbytocne tahat nieco velke, pripadne viac skiel a pod. Aj ked zase na druhej strane, moze sa stat ze nejakym zazrakom bude cas na fotenie a potom zamrzi, ze "velky" fotak ostal doma.

Doma si to treba premysliet, ci idem na dovolenku a chcem mat z toho par peknych fotiek, alebo idem fotit a popri tom, ak sa podari, si chcem oddychnut, venovat sa detom, kupat sa a pod. Nehovoriac uz o tom, ze takato technika laka zlodejov. A tak ako uz bolo spomenute, riziko je vsadepritomny piesok, nedajboze voda a pod.
 
Konan
2013-07-03 09:14:48
A ked porovnam video LX 7, RX 100 vs Pen? Oly napr. maval problem so zele efektom.
 
martinX34
2013-07-03 09:44:31
príspevok od: Jozef Peniak
Ja len za seba ze na cestách (pokiaľ teda nerobím) tak jedine CSC alebo kompakt čo fotí do RAW so svetelným objektívom (teraz mám na denníkové fotenie Oly ZX1 a nestíham sa diviť aké je to praktické, ked ho stratím alebo rozbijem neriešim - bazarovka...)

Tí čo chodia s DSLR vyzerajú nie ako turisti, ale ako SWAT tím a ten chrbát pamatám si ked som nosil na výlety DSLR...
A tak zase D5100+18-105 vazi aj s puzdrom a zakladnym prislusenstvom (polarizak, nahradna baterka, ..) do 1,5 kilo. A fotky sa na neprofesionalne pouzitie daju fotit aj na ISO 3200, mala svetelnost "setaku" az tak nevadi. Pokial ocakavam nieco vizualne zaujimave (buduci tyzden ma caka dovolenka v Rime ) tak beriem zrkadlovku.
Samozrejme k moru, kde je dostatok svetla a plno piesku, vody a ineho sajrajtu je lepsi (idealne odolny) kompakt.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-07-03 11:35:23
príspevok od: martinX34
A tak zase D5100+18-105 vazi aj s puzdrom a zakladnym prislusenstvom (polarizak, nahradna baterka, ..) do 1,5 kilo. A fotky sa na neprofesionalne pouzitie daju fotit aj na ISO 3200, mala svetelnost "setaku" az tak nevadi. Pokial ocakavam nieco vizualne zaujimave (buduci tyzden ma caka dovolenka v Rime ) tak beriem zrkadlovku.
Samozrejme k moru, kde je dostatok svetla a plno piesku, vody a ineho sajrajtu je lepsi (idealne odolny) kompakt.
ja som tiež behal s D90+18-105 ale kompakt je pre mňa TOP
 
Ľuboš Capcara
2013-07-03 11:40:00
príspevok od: Jozef Peniak
Ja len za seba ze na cestách (pokiaľ teda nerobím) tak jedine CSC alebo kompakt čo fotí do RAW so svetelným objektívom (teraz mám na denníkové fotenie Oly ZX1 a nestíham sa diviť aké je to praktické, ked ho stratím alebo rozbijem neriešim - bazarovka...)

Tí čo chodia s DSLR vyzerajú nie ako turisti, ale ako SWAT tím a ten chrbát pamatám si ked som nosil na výlety DSLR...
fuuu takto si vazit drahe veci, radsej mi ten fotak poslite predtym ako ho rozbijete alebo stratite, ja ho este poriesim
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-07-03 11:47:18
príspevok od: Ľuboš Capcara
fuuu takto si vazit drahe veci, radsej mi ten fotak poslite predtym ako ho rozbijete alebo stratite, ja ho este poriesim
si ma "trošku" nepochopil - mna ta hmotnost a rozmery profi techniky zaťažuju, ale to si treba skúsiť takú dovolenku s D800 a 24-70 a 70-200 a vo výsledku nenafotím ani to čo s kompaktom ktorý môžem mať stále pri sebe, navyše som hodne nenápadný s ním. Dovolenku beriem ako odych a komfort nie ako ničenie chrbtice.
 
andreewp
2013-07-03 12:39:05
príspevok od: vd
ja som videl profesionalne fotografie z amaterskej zrkadlovky. a tiez som videl amaterske fotografie z profesionalnej zrkadlovky. tak ako to vlastne je? poradte, lebo potom ani nejdem na dovolenku.
Profesionál produkuje profesionálne fotografie amatérskou zrkadlovkou. To čo už je Asi si musím kúpiť profesionálnu zrkadlovku s profesionálnym objektívom
 
vd
2013-07-03 12:50:20
príspevok od: andreewp
Profesionál produkuje profesionálne fotografie amatérskou zrkadlovkou. To čo už je Asi si musím kúpiť profesionálnu zrkadlovku s profesionálnym objektívom
no videl som perfektne snimky z 350D s pevnou 50kou. Fotografka svetoveho formatu. Snimky nadherne, synku...
 
Ľuboš Capcara
2013-07-03 13:08:48
príspevok od: Jozef Peniak
si ma "trošku" nepochopil - mna ta hmotnost a rozmery profi techniky zaťažuju, ale to si treba skúsiť takú dovolenku s D800 a 24-70 a 70-200 a vo výsledku nenafotím ani to čo s kompaktom ktorý môžem mať stále pri sebe, navyše som hodne nenápadný s ním. Dovolenku beriem ako odych a komfort nie ako ničenie chrbtice.
To mi je jasne a logicke ale ja som reagoval na " ked ho stratím alebo rozbijem neriešim - bazarovka...)". Moj predosly post ber vsak polovazne
 
peter.sloboda86
2013-07-03 15:41:56
mne minule profesionali nechceli verit ze fotim amaterskou zrkadlovkou
 
andreewp
2013-07-03 16:30:25
príspevok od: vd
no videl som perfektne snimky z 350D s pevnou 50kou. Fotografka svetoveho formatu. Snimky nadherne, synku...
Ja o tom viem, najdôležitejší je fotograf reagoval som na článok podľa ktorého to takmer tak opisuje
 
misokochi
2013-07-03 17:00:51
Jednoducha rovnica - mam doma kompakty (ktore nahradil mobil), poloprofi D90, a profi 5Dm2 - chcem sa na dovolenke venovat foteniu fotiek na ktorych chcem zarobit na ukor toho ze sa okratim o plnohodnotny oddych? ano - beriem 5D. nie - beriem D90 s jednym svetelnym objektivom. Fotenie na raw a staci to na vsetko. Pod vodou navliect mobil do kondomu a je to. Co tam treba viac riesit..
 
JohnNewton
2013-07-03 17:21:43
Kto si chce posrať dovlenku niekoľkými kg fototechniky a parnojou, že mu ju ukradnú, tomu netreba brániť. Ostatní vedia čo majú robiť
 
b.a.f.o.a.r.t.
2013-07-03 18:01:58
príspevok od: vd
no videl som perfektne snimky z 350D s pevnou 50kou. Fotografka svetoveho formatu. Snimky nadherne, synku...
aj ja
 
exnito
2013-07-03 19:30:49
A co nejaky pentax ? tam je tiez pekny vyber
 
valec86
2013-07-03 20:20:50
"Poloprofesionálna zrkadlovka Canon EOS 5D Mark III."

taze uz len 1Dx je profi :/
 
Marcel Rebro
2013-07-03 20:43:29
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
aj ja
ja naturilch
 
milosm
2013-07-03 21:20:04
na dovolenku dialkomer
.
leica M, contax G, mamiya7 a mnoho dalsich
 
Iygor
2013-07-03 21:50:14
Nie všetci sa živia fotením, na dovolenku sa teším práve preto že prevetrám zrkadlovku a pár objektívov a odreagujem sa pri fotení, ležať na lehátku vedľa manželky ma nebaví
Naopak cez pracovný týždeň mám málo času aj keď veľa cestujem a tam by sa dobrý csc hodil...
 
Ondrej72
2013-07-03 22:08:14
Podla mňa Olympus vyriešil každého problém. A nemusím špekulovať či si môžem vziať zo sebou aj plus objektív s váhou 92, alebo 115 gramov.
 
stancok
2013-07-04 01:04:44
jednoznacne najlepsi kompromis dnes = mirrorless ,CSC fotaky su "in" nielen na cestach na dovolenky ale aj na bezne fotenie ci uz v interieroch alebo exterieroch ,pritom bohate stacia aj 2 skla teda kus na zaciatku zainvestovat do skiel a clovek ma svaty pokoj..treba mat jeden travel univerzal(ktory pouzivam prevazne v exterieri teda fotim prirodu ,objekty budovy a pod..) a na interiery mat nejake to pevne sklo s dobrou svetelnostou -ja uz si dlhsiu dobu brusim zuby na nex6 stale spekulujem hlavne koli cene(aj ked momentalne som dost zacal vahat nad aktualnou novinkou- profikompaktom od sony RX100 II.-uvidime podla ceny)
...inak ku clanku mne sa zda ze tam je chyba pri zrkadlovkach D5200 urcite by som nedaval ako priklad(obrazok) do kategorie zakladna-tam patri nizsia kategoria D3200,prip canon 100D/1100D a pod. D5200 je praveze amaterska- pokrocila zrkadlovka a D7000/7100 by som uz posunul do triedy poloprofesionalne zrkadlo a 5D uz je tak trochu profesionalna trieda skor by som povedal
 
micho848
2013-07-10 15:12:39
musim iba suhlasit s nazorom, ze na dovolenku nieco male a "spratne".. bol som na mesiac cestovat po sri lanke (vacsinou na motorke) a tahat so sebou na pleci 7D + 16 - 35 + 70 - 200, no uplna mizeria. To bolo naposledy co som nieco podobne spravil.. jednak sa bojite ze to niekde rozbijete, alebo stratite, alebo vam to ukradnu a na druhej strane je to maximalne neprakticke na "adventure" dovolenky. Takze nabuduce jedine kompakt (nejlepsie "nerozbitny"), alebo nejaky csc. Mozno fujifilm x100, ten je cool a nikto ho nebude chciet kradnut, lebo vyzera staro. Tod moje skusenosti..
 
Konan
2013-07-10 20:24:02
príspevok od: micho848
musim iba suhlasit s nazorom, ze na dovolenku nieco male a "spratne".. bol som na mesiac cestovat po sri lanke (vacsinou na motorke) a tahat so sebou na pleci 7D + 16 - 35 + 70 - 200, no uplna mizeria. To bolo naposledy co som nieco podobne spravil.. jednak sa bojite ze to niekde rozbijete, alebo stratite, alebo vam to ukradnu a na druhej strane je to maximalne neprakticke na "adventure" dovolenky. Takze nabuduce jedine kompakt (nejlepsie "nerozbitny"), alebo nejaky csc. Mozno fujifilm x100, ten je cool a nikto ho nebude chciet kradnut, lebo vyzera staro. Tod moje skusenosti..
Nepodcenuj zlodejov. Mozno su vyskoleni lepsie ako ty .
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia