Hore

Fotostĺpček 6/2024

S „kanónom“ som bol nielen na love vtákov, ale ostreľoval som aj nočnú Bratislavu. Nič neprišlo k ujme, jedinou pamiatkou na kanonádu sú zábery na karte.

Z archívu: Meduzárium Praha

V roku 2020 so mal služobnú cestu do Prahy, v chladný zimný deň som privítal teplo obchodného domu Arkády, kde sa nachádza úžasný Svet medúz. Vybavený som bol so stredoformátovým Fujifilm GFX 50s s objektívom GF 110/2 R LM WR.







https://svetmeduz.cz/

S „kanónom“ pri Malom Dunaji

Do rúk sa mi dostal nový superteleobjektív Canon RF 200-800/6,3-9 IS USM. Ešte že som ho zobral k Malému Dunaju hneď, ako mi ho z Canonu doniesli, pretože ďalšie dni bolo škaredé počasie.

Najprv to vyzeralo, že nenafotím nič. Žiaden kormorán, žiadne kačice, len pár čajok a labuť. Kto si počká, ten sa dočká. Napokon priplávali kačice, jeden kormorán, nafotil som aj sýkorky a zbadal som aj klenot v podobe rybárika. Toho sa mi bohužiaľ nepodarilo odfotografovať.









Superširokouhlo na cintoríne

Minulé týždne som na pravidelnú prechádzku Starým mestom chodil s mojim portrétnym objektívom. S ním som perfektne zladený. Občas však potrebujem výzvu, tak som siahol na druhý koniec ponuky objektívov a zobral so sebou superširokouhlý 14 mm objektív. Nejaké fotografie ste si mohli pozrieť v predchádzajúcom stĺpčeku, teraz pridávam zábery z Ondrejského cintorína.











Nočná Bratislava

Pokračujem v testovaní superteleobjektívu Canon RF 200-800/6,3-9 IS USM. Keďže sa mi podaril nejaký ten „wildlife“, zobral som ho do mesta. Ľudia na mňa pozerali s údivom, čo fotografujem tou veľkou bielou rúrou. Ja však fotografujem mesto teleobjektívmi pravidelne. Už som si na to vytrénoval oko. Kvôli farbám som sa rozhodol fotografovať nočné mesto počas modrej hodinky.


Vertikálna panoráma z 3 fotografií.


Preľnutím 10 záberov som dostal dlhšie a výraznejšie svetelné stopy áut.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/nocna-fotografia-i/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/nocna-fotografia-ii-nocne-mesto/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/svetelne-stopy-aut/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/fotografujeme-so-setovym-objektivom-vii---svetelne-stopy/

Overené i neoverené správy

  • Na internete sa objavili podrobnejšie informácie o pripravovanom Nikone Z6 III. Z minula vieme, že má mať nové telo, inšpirované modelom Z8. Má mať nový 5,76 Mpx hľadáčik, asi plne otočný displej, 299 bodový AF, 6K 60p N-RAW a 4K 60p ProRes RAW video. Má zvládať 20 obr./s., najkratší exp. čas je 1/16000 s., stabilizácia má mať účinnosť až 8 EV a slot má byť kombinovaný CFexpress + SD.
  • Nová aktualizácia firmvéru pre Sony A1 a A7s III príde čoskoro a bude mať niekoľko nových funkcií z kamery BuranoCineAlta. U A1 bude jednou z tých funkcií XAVC HI SQ 8k/30p. Ďalej môžeme očakávať kompenzáciu dýchania, vylepšenú prácu s IPTC a FTP a podporu C2PA (potvrdenie autenticity záberov).
  • Očakáva sa, že cena pripravovaného Fujifilmu X100VI má byť 1599 USD. Novinka by mala byť predstavená už 20. februára.
  • Najnovší firmvér V 1.30 objektívu Fujifilm XF 16-55 mm f/2,8 je zabugovaný. Fujifilm firmvér stiahlo a pracuje na oprave.
  • Po dlhých ôsmich rokoch je ukončená výroba a predaj Sony RX100III. Bol to prvý model tohto radu s výsuvným EVF hľadáčikom.


Novinky

AstrHori 18mm f/8 ‘Periprobe’

Spoločnosť AstrHori vylepšila svoj  APS-C makroobjektív. Makroobjektív 18 mm f/8 2x Macro Probe prináša svoj plnoformátový sondový objektív na fotoaparáty s crop snímačom vrátane tých s bajonetmi E, F, RF, Z, L a M43. A teraz je k dispozícii aj 90-stupňová uhlová predsádka pre výrazný tubusový makroobjektív. Cena objektívu s priamym pohľadom je 719 USD, zatiaľ čo nová 90-stupňová verzia stojí 789 USD. Fotografi si môžu kúpiť obe konfigurácie v sade, ktorá obsahuje vymeniteľné koncovky, za 1 169 USD.



JollyLook Pinhole Instax

Zaujímavý manuálny dierkový fotoaparát je k dispozícii vopred zmontovaný alebo si ho môžete zostaviť sami. Prístroj z recyklovaných drevných vlákien je vybavený mechom, umožňujúcim meniť ohniskovú vzdialenosť v rozsahu 40-110 mm. „Objektív“ tvorí 0,38 mm dierka v medenej platničke. Fotoaparát využíva filmy INSTAX Mini. Ručná kľuka na boku tela fotoaparátu vysunie exponovaný film.





Defender Body Cap

Počas všetkých vašich najnáročnejších záberov zabezpečte, aby telo fotoaparátu a snímač boli dobre chránené nepriestrelnou krytkou Defender Body Cap. Táto krytka, ktorá je odolnejšia a elegantnejšia, ako štandardná plastová krytka, je vyrobená z hliníka 6061 pre vynikajúcu ochranu tela fotoaparátu a výnimočne robustný estetický vzhľad. Vrátane skrytej prednej záložky umožňuje vlastné usporiadanie, aby sa do nej dala bezpečne umiestniť karta AirTag, SD alebo CFexpress A. Vďaka trom farebným prevedeniam inšpirovaným dobrodružstvom, z ktorých si môžete vybrať, bude táto krytka zaručene 10× lepšia ako telo vášho fotoaparátu. Toľko marketing výrobcu, ale inak je vážne pekná.

Polar Pro Defender je teraz k dispozícii za 50 dolárov, pre fotoaparáty Sony E, Canon RF, Canon EF a Nikon Z a dodáva sa v čiernej, lesnej a púštnej farbe. Každá krytka Defender Body Cap sa dodáva s tromi vymeniteľnými vložkami.



https://www.polarpro.com/products/defender-body-cap

Inšpirácia

Nový OM System OM-1 Mark II

Čo si o ňom myslí Petr Bambousek, ktorý mal možnosť niekoľko mesiacov fotografovať s novou vlajkovou loďou OM SYSTEM OM-1 Mark II? Sú pre neho nové funkcie natoľko zásadné, aby vymenil starší model za nový, alebo si vystačí s funkciami, na ktoré je už zvyknutý?


Chcete vedieť, čo si profesionálny fotograf Rostislav Stach myslí o novej vlajkovej lodi OM-1 Mark II a novom teleobjektíve? Chcete mu položiť otázku? Potom si nalaďte 15. februára o 19:00 hod. live video na OM SYSTEM kanáli YouTube.

Tipy a triky

Mark Denney: Vyskúšajte tento efekt Lightroom na svojich fotografiách krajiny! (nebudete ľutovať)

V tejto epizóde preskúma Mark Denney efekt žiary v programe Lightroom, ktorý musíte vyskúšať na svojich fotografiách krajiny! Jednou z najpopulárnejších techník úprav v posledných rokoch medzi krajinárskymi fotografmi je Ortonov efekt. Ak nie ste oboznámení s tým, čo Ortonov efekt robí, dáva vám možnosť vytvoriť na fotografiách jemný a zasnený vzhľad, ktorý pri správnom prevedení vyzerá celkom pekne. Táto technika je však niečo, čo bolo predtým vždy potrebné vykonať v programe Photoshop. A v tomto videu sa dozviete, ako vytvoriť presne taký istý vzhľad len pomocou programu Lightroom.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Krtko fotografom
2024-02-06 07:29:57
Krásne fotky .
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia