Hore

Fotostĺpček 13/2024

Minulý týždeň som bol plne zamestnaný hraním sa s mojim novým Xiaomi 14 Ultra. Popritom som si užil aj jedno skvelé portrétne fotenie.

Xiaomi 14 Ultra

Neodolal som volaniu parametrov nového Xiaomi 14 Ultra. Zaujali ma 4 fotoaparáty Leica, všetky s rovnakým rozlíšením, ich rozsah a to, že hlavný fotoaparát má 1“ snímač. Využil som akciu, kedy k telefónu dostanete fotografický kit (bude dodaný neskôr), ktorý pozostáva s puzdra a prídavného gripu s batériou a hlavne ovládacích prvkov ako na fotoaparáte. Kryt umožňuje ľahké použitie 62 mm filtrov. Je to zatiaľ asi najelegantnejšie riešenie, ako z mobilu urobiť kompaktný fotoaparát.

Začal som ho testovať, fotí výborne, aj keď nie dokonale. Je to stále len mobil. Skôr sa trápim so začlenením Android zariadenia do mojej Apple rodiny. Je neuveriteľné, ako sú tieto dva svety voči sebe nepriateľské.

Dnes som vybral niekoľko fotografií z prírody. Fotografoval som do formátu DNG a fotografie upravoval v Lightroome. Moju tvorbu, výhradne z mobilov, môžete sledovať na mojom instagramovom profile https://www.instagram.com/karolsrnec/.

























Portrétne fotografovanie v Medickej záhrade

Už sa stalo tradíciou, že niekoľkokrát do roka urobíme s Jankou, Mari a Stankou fotenie. Vždy v retro duchu, využívajúc atmosféru ročných období. Túto jar sme vybrali Medickú záhradu, chceli sme využiť kvitnúce magnólie. Prišli sme však o týždeň skôr a rozkvitnuté boli len tie na vrcholkoch stromov. A tak sme improvizovali a využili iné pekné miesta záhrady. Zvyčajne si k Sony A7R V beriem na portréty FE 135/1,8 GM, tentokrát som ale zvolil kratší FE 85/1,4 GM.































Overené i neoverené správy

  • Canon si podal patentovú prihlášku na chladenie hybridného blesku/LED svetla. Neznamená to nutne, že sa takéto zariadenie dostane do výroby a predaja.
  • Ďalší patent Canonu je o niečo reálnejší a týka sa použitia kompozitného prvku v optickej sústave objektívu 50/1,4. Špeciálny člen by mal eliminovať chromatickú aberáciu a pomôcť zmenšiť veľkosť objektívu.
  • Okolo 26/27 marca by vraj mal Nikon predstaviť plnoformátový objektív Z 28-400mm F4.0-8.0.
  • 26. marca by mala Sigma predstaviť objektív 50mm F1.2 DG DN Art s bajonetmi Sony E a Leica L.
  • Najnovšie povesti o pripravovanom Nikone Z6 III píšu, že má mať 6K 12-bit NRAW video, Full HD 240fps video, 14 obr./s. s mechanickou uzávierkou a 20 obr./s. s el. uzávierkou, možnosť online aktualizácie firmvéru. Mal by byť predstavený v apríli alebo máji.
  • Vyšiel nový firmvér pre Fujifilm GFX100 II, prináša najmä podporu najnovšej verzie aplikácie FUJIFILM XApp.
  • Nikon vydal nové PDF návody k Nikonom Z8 a Z9, zamerané na wildlife fotografiu.
  • Nová dokumentárna séria National Geographic, Photographer, robí česť svojmu názvu. Tvorí ju 6 hodinových epizód, ktoré sa sústreďujú menej na krásne fotografie a viac na ich tvorbu. Séria je do značnej miery o osobe, ktorá stojí za snímkami: fotografovi.



Novinky

Logitech Mevo Core

Spoločnosť Logitech predstavila Mevo Core, kameru na živé vysielanie s rozlíšením 4K, ktorá je postavená na snímači a objektívoch Micro Four Thirds. Ide o inováciu existujúcich kamier Mevo od spoločnosti Logitech, ktoré slúžili na podobný účel ako bezdrôtové streamery napájané z batérie, ale mali menší snímač a pevný objektív.

Výdrž batérie kamery Mevo Core je stanovená na 6 hodín a podporuje pripojenie Wi-Fi 6E na streamovanie videa v rozlíšení 4K/30p alebo 1080/30p. Vďaka bajonetu Micro Four Thirds je kompatibilný s akýmkoľvek objektívom MFT. Cena prístroja je 1000 USD (len telo).




https://www.mevo.com/pages/mevo-core-camera

Tiffen Smartphone 58mm Filter Mount

Tiffen predstavil držiak 58 mm filtrov pre mobily Iphone 14 a 15. Využíva prichytenie pomocou MagSafe. Cena samotného držiaku je 30 USD.

https://tiffen.com/pages/smartphone-58mm-filter-mount

Inšpirácia

OM-1 Mark II v Ekvádore s profesionálnym fotografom divokej prírody Petrem Bambouskem

Vypočujte si najnovšie zážitky a príbehy a pozrite si úplne nové fotografie, s ktorými sa Petr Bambousek vrátil zo svojej expedície do Ekvádoru. So svojou najnovšou vlajkovou loďou OM-1 Mark II určite zachytil množstvo úchvatných záberov. Je sa na čo tešiť. Vysielanie sa spustí 29. apríla o 19-tej hodine. Tak si pridajte udalosť do kalendára, aj priamo na YT.

Vytlačil viac ako 300 výtvarných fotografií, aby sa naučil tieto tri lekcie…

Tri VEĽKÉ myšlienky týkajúce sa tlače fotografií, ktoré sa Adam Karnacz naučil pri zhotovovaní viac ako 300 výtlačkov krajinárskych fotografií.

https://www.youtube.com/watch?v=JIjxIW7bRPY


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
quapor
2024-03-25 08:09:07
Myslim, ze to skonci tak, ze budes nosit dva telefony
 
tyto
2024-03-25 10:53:48
ten serial NatGeo "Ocima fotografa" mozem len odporucit...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia