Hore

Fotostĺpček 32/2023

Ako som dvakrát poriadne zmokol, ale prežil som to ja i moja fototechnika.

Z archívu: Na Slovakia Ringu

V roku 2012 sme s Izzinom fotografovali šport. Na Divokej vode a na Slovakia Ringu. Aj keď sme neboli profesionálny fotografi - žurnalisti, drzo sa nám darilo akreditovať. Ako neprofesionáli sme mali veľkú výhodu, fotografovali sme čo a ako nás baví. A keď nás to nebavilo, zbalili sme svoje fidlátka a išli fotografovať niečo iné. Túto sériu som fotografoval s Nikonom D90.











Za nepriazne živlov

Posledné týždne fotografujem jednu historickú akciu za druhou. Posledné dve za nepriaznivého počasia. Predminulú sobotu to bol Korunovačný sprievod, pri ktorom nás nemilo prekvapila prietrž mračien. Užili sme si ju všetci, fotografi, filmári, účinkujúci a aj diváci, ktorí na prekvapenie ostali, aj keď sa mohli niekam ukryť.




Akcia začínala za pekného slnečného počasia.




Postupne sa rozpršalo.




A potom sa spustila prietrž mračien.




A nakoniec sa vyčasilo.

Akoby nestačilo, poslednú sobotu som fotografoval rytierov na Devíne a opäť sme si všetci užili dažďa, aspoň že neprišla prietrž. I tu boli diváci hrdinskí a vydržali sledovať predstavenia. Podujatie vyvrcholilo tradične rytierskym turnajom. Musel som si dávať pozor na blato, ktoré odlietavalo od kopýt koní. Blato si však užili aj všetci vystupujúci, bojovníci, tanečníci, rytieri. Oblečenie a obuv každého z nich dostali zabrať a moje tiež.











Overené i neoverené správy

  • Koncom mesiaca by mal byť predstavený objektív Viltrox 27mm f/1.2 PRO AF.
  • Viltrox 70/1.2 PRO AF je teraz k dispozícii aj pre fotoaparáty s bajonetom Sony E a Nikon Z.
  • Canon RF 200-500 mm f/4L IS USM by mal byť predstavený v 4. štvrťroku 2023 s cenovkou 15 999 USD.
  • Canon si nechal patentovať objektív EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM.
  • Predaj Panasonicu Lumix G9 bol v Japonsku ukončený a v Európe prebieha výpredaj. Lumix G9 II je asi za dverami.
  • Topaz Labs predstavili aplikáciu Photo AI vo verzii 1.5, aktuálne so zľavou 40 USD.


Novinky

Benro CyanBird

Benro predstavilo elegantný statív pre foto aj video. Konštrukcia nôh je inšpirovaná Peak Designom. Hlava je však kombinovaná guľová a páková. Ponúka sa v prevedení z nohami z hliníku, alebo karbónu. Hmotnosť hliníkového modelu je 1,22 kg, karbónový je o 200 gramov ľahší.



https://benrousa.com/benro-cyanbird-carbon-fiber-5-section-tripod-w-fs20pro-2-in-1-head/

DJI Osmo Action 4

Spoločnosť DJI predstavila akčnú kameru Osmo Action 4 zameranú na dobrodružné typy. Je vybavený snímačom typu 1/1,3, clonou F2,8, výdržou batérie viac ako 2,5 hodiny za určitých poveternostných podmienok a duálnymi plnofarebnými dotykovými obrazovkami na oboch stranách zariadenia.

Osmo Action 4 zachytáva 155º ultraširoké video (pri 4K/60p s deaktivovanou stabilizáciou) a dokáže zachytiť HD video pri snímkovej frekvencii až 4K/120p. Podporovaný je až 2-násobný digitálny zoom. K dispozícii je aj 10-bitový farebný režim D-Log M.

Osmo Action 4 má tri vstavané mikrofóny pre všesmerové nahrávanie, podporuje redukciu hluku vetra a disponuje hlasovým ovládaním, čo znamená, že dokáže prijímať hlasové príkazy a podľa toho ovládať kameru. Funkcia živého vysielania Wi-Fi vám umožňuje nahrávať na cestách a streamovať pomocou pripojenia Wi-Fi alebo hotspotu vášho telefónu.




https://www.dji.com/sk/osmo-action-4

Inšpirácia

12 najkrajších miest v Českej republike

V Českej republike sa nachádza množstvo pamiatok zapísaných na zozname svetového dedičstva UNESCO, viac ako 2000 hradov, historických miest a úžasných prírodných miest ako z rozprávky. Je to jedna z vynikajúcich destinácií pre cestovateľov, ktorí túžia po niečom výnimočnom a jedinečnom, mimo tradičnej európskej turistickej trasy.

Ponorte sa do bohatej kultúry Českej republiky a navštívte pôvabné mestá, ako je Kutná Hora, známa svojím jedinečným Kostolom a Olomouc, domov pôsobivej barokovej architektúry a živých festivalov.

Toto video je dokonalým sprievodcom po najlepších miestach, ktoré môžete navštíviť v Českej republike. Tak sa k nám pridajte na toto je fascinujúce putovanie Scenic Hunter po 12 najkrajších miestach, ktoré môžete navštíviť v Českej republike.


Tipy a triky

Ako si v LR vytvoriť vlastný štýl úprav

Váš štýl nie je len typ fotografií, ktoré fotíte, ale aj spôsob ich úpravy - pozrite si tipy Nigela Dansona na vytvorenie štýlu v programe Lightroom.


Prekryte slnko bleskom

Existujú dva prístupy k miešaniu blesku s okolitým svetlom na mieste. Prvým prístupom je výplňový blesk, ktorý pri dobrom prevedení môže vyzerať, akoby ste blesk vôbec nepoužili. Druhou možnosťou je prekrytie slnka, a to štýlom, ktorý je bez hanby odvážny, jasný a drzý, s bleskom.

Prekrytie slnka sa začína všetko zámerným podexponovaním okolitého svetla, takže práve tu začína fotograf Gavin Hoey. Keď už má zvolené najlepšie nastavenia fotoaparátu na fotografovanie na mieste, Gavin sa pustí do pridávania blesku.

Ako Gavin ukazuje, množstvo svetla, ktoré potrebujete na prežiarenie slnka, sa mení so vzdialenosťou. Priblížením blesku Flashpoint XPLOR400 k modelu získa Gavin viac svetla, ale umiestni stojan so svetlom do záberu. Gavin tiež ukazuje, ako môže zmena clony vytvoriť úžasný hviezdicový efekt zo slnka.

Nakoniec Gavin prejde do programu Photoshop a predvedie dve techniky na odstránenie čohokoľvek z vašich fotografií. Prvá využíva snímky "čistej platne" zhotovené počas fotografovania. Potom Gavin použije nástroje na liečenie a opravu v programe Adobe Photoshop na bezproblémové vyretušovanie svetiel.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MagickVamp
2023-08-07 22:41:03
Hmm RF 200-500F4.... skvele...na mna pridrahy a privelky. RF 28-300L...ak bude mat kvalitu EF verzie, tak je to mnou nepochopeny objektiv. Rad by som ale kvalitnu malicku RF-S 70-300 a oni oprasia 28-300...jooj... 😝
 
Hakuna Matata
2023-08-08 15:26:25
Mierne nechápem, načo, Karol, dávaš do svojho stĺpčeka propagačné turistické (nie fotografické) video... Navyše súvisiaca textová pasáž je dosť nešťastne okopírovaná. Píšeš, že Kutná Hora je známa svojim jedinečným "Kostolom". To je ktorý, prosím? Kostnicový, bazilikálny alebo Barbora? Mimochodom, ani jeden z nich nie je oficiálne hlavný (ten je Jakubský). Pre fotografa je podľa ma najzaujímavejší bazilikálny, o ktorom sa z videa nedozvieme nič. V sprievodnom slove sa vo videu melie piate cez deviate (obraz nekorešponduje s hovoreným slovom, je to typická marketingová zlátanina). Ešte doplním, že v kostnicovom je zákaz fotenia a okolo Barbory býva dosť turistov, je to zložito fotiteľná adresa, nayvyše susedná galéria je aktuálne (leto ´23) obalená do lešenia, takže potenciál fotografovania architektúry sa tu prudko znižuje, zostáva streetka, detaily alebo veľmi starostlivá príprava. Zmieňovať živé festivaly v Olomouci - tomu tiež nechápem.

Keďže sme na fotoportáli, prikladám foto, ako som sa vysporiadal s turistami a lešením ja.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia