Hore

Autor: Albert Dros

Fotostĺpček šéfredaktora 39/2019

Asi nikoho neprekvapí, že fotoaparát mám takmer stále so sebou a keď aj nemám, tak je v zálohe aspoň mobil.

Do Starého mesta chodím často, fotoaparát mám so sebou nech je svetlo a počasie hocijaké. Niekedy nafotím stovky záberov, inokedy sa vrátim s necelou desiatkou. Niekedy, aj keď toho nafotím málo, sa vydarí pár záberov. Zlé svetlo a počasie vás niekedy donútia pristupovať k fotografovaniu inak. Mne sa osvedčilo, zbaviť sa farby a sústrediť sa na tvary a textúry. Aj preto mám na svojich fotoaparátoch väčšinou zapnutý monochromatický profil. Milujem bezzrkadlovky preto, že v hľadáčiku vidím výsledok. Môžem experimentovať s expozíciou priamo na mieste a nie až v počítači skúmať, či sa dá nepekná šedivá fotka nejako zachrániť.

Sú motívy, kde veľmi pomáha technika High Key. Scéna sa exponuje tak, aby prevládali vysoké jasy. Neznamená to, že len fotku preexponujete. Musí mať na to potenciál, typicky je to svetlý objekt na svetlom pozadí. Dôležité je to s preexpozíciou neprehnať, aby tam, kde má byť kresba, aj kresba ostala.


Štandardne exponovaný záber. Svetlá obloha spôsobuje, že je hlavný objekt podexponovaný. Kresba je ale dobre viditeľná a v AW konvertore by som vedel expozíciu ľahko upraviť. Stále by to bol obyčajný záber, za nie príliš vhodného svetla. Ja mám už s takouto scénou skúsenosti a preto som priamo na mieste zvolil inú expozíciu.


Na fotoaparáte som nastavil korekciu expozície + 2EV. S nastavením expozície mi výrazne pomohla simulácia expozície v živom náhľade môjho Olympusu OM-D E-M5 Mark II Limited. Oblohu som zámerne úplne preexponoval, hlavný objekt je však bez prepalov. Priclonil som na f/9, hĺbka ostrosti je ekvivalentom f/18 na FF fotoaparáte. Ostré sú tak všetky detaily. Fotografia je bez úprav.


High Key efekt som podporil prevodom do ČB. V Lightroome som zvýraznil detaily použitím funkcie Clarity.


Olympus OM-D E-M5 Mark II Limited, M.Zuiko 45/1,2 PRO.


Olympus OM-D E-M5 Mark II Limited, M.Zuiko 45/1,2 PRO.

O bezzrkadlovkách je známe, že majú výrazne menšiu výdrž batérií, spôsobenú vyššími energetickými nárokmi. Nezriedka v špecifikácii nájdete údaj o necelých 300 záberoch na jedno nabitie. Je to podľa normy CIPA, prax býva väčšinou optimistickejšia. Niekedy bývam ale dosť prekvapený. Ako v sobotu na akcii Korunovačné slávnosti. S dvomi fotoaparátmi, jeden s jednou a druhý s dvomi batériami, som urobil cez 3000 záberov. Podotýkam, že bez zúrivého sériového snímania s frekvenciou aspoň 10 obr./s.

Overené i neoverené správy

Photokina mení termín, vieme to už dva roky. Z jesene sa sťahuje na jar. Pôvodne mala byť prvá jarná Photokina už tento rok, ale napokon odpadla. Myslím, že je to tak správne, veď by to bolo len pol roka po poslednej jesennej Photokine. Prvá jarná Photokina tak bude od 27. do 30. mája 2020. Nedávno novinári dostali prvú tlačovú správu, venovanú predovšetkým zmenám, oproti predchádzajúcim ročníkom. Dozvedeli sme sa ale aj to, že nadchádzajúcej Photokiny sa nezúčastnia Olympus, Leica a Nikon! Inak, všimli ste si, že Nikon už vyše roka nepredstavil žiaden nový systémový fotoaparát?

Nový Luminar 4 je za dverami, prebieha beta testovanie. Skylum nám postupne predstavuje pripravované veľké novinky. Po náhrade oblohy a zvýraznení textúr tu máme vylepšenie portrétov, samozrejme tiež s pomocou AI. To zahŕňa zmenu osvetlenia tváre, bielenie očí, korekciu červených očí, retuš tmavých kruhov pod očami, zmenu kontúr tváre, zväčšenie očí, úpravu obočia, zubov a pier. Luminar 4 bude fungovať ako samostatná aplikácia alebo doplnok pre aplikácie Adobe, ako sú Photoshop, Lightroom Classic a Photoshop Elements, alebo softvér spoločnosti Apple.


  • Len nedávno boli predstavené nové iPhony s duálnym alebo trojitým fotoaparátom. Podľa Sonnyho Discksona, by sa mal trojitý fotoaparát objaviť v pripravovanom iPade Pro.
  • Očakáva sa, že Canon predstaví 1D X Mark III ešte pred olympiádou. Bude to asi až v roku 2020. Vývoj nového Nikonu D6 je už oficiálne oznámený a postupne sa budeme dozvedať viac podrobností. Neoverené zdroje tvrdia, že nový Canon má mať stabilizáciu obrazu (IBIS) a 6K video.
  • Ďalšia správa, týkajúca sa Canonu, je overená. Týka sa patentu na IBIS stabilizáciu obrazu. Mať stabilizovaný snímač, je jedným z najvrúcnejších prianí užívateľov bezzrkadloviek EOS R.
  • Do tretice Canon, ale nepotvrdené. Objavili sa prvé informácie o novom základnom modeli APS-C bezzrkadlovke Canon EOS M200. Má mať 24MP DPAF II CMOS APS-C, Digic 8 procesor, 4K bez orezu a vstup pre mikrofón.
  • Canon naposledy, v roku 2020 vraj má prísť na trh modifikovaná bezzrkadlovka EOS Ra, určená pre astrofotografiu.
  • Vyslovene čarbanicou môžeme nazvať prvú skicu pripravovanej Fujiny X-Pro 3. Asi sa niekomu do rúk dostala predprodukčná vzorka. Najviac zaujme absencia D-Padu a výklopný displej s malým stavovým displejom na zadnej strane.
  • Vo veku 91 rokov zomrel excentrický dizajnér Luigo Colani. Ako mladý som sa stretával s jeho návrhmi na stránkach automobilových časopisov. Prečo ho tu spomínam? Pretože jeho dielom je design legendárneho Canonu T90. Jeho konkurent, ktorý stojí za návrhom viacerých Nikonov, napr. F4, F5, F6, D800 je Giorgetto Giugiaro, je ešte stále nažive.
  • Podľa Nikon Rumors pracuje Nikon na 60 Mpx FF bezzrkadlovke so 16 bit RAW a lepšou kompresiou. Unikli náhľady návodu, ktorý sa dosť podobá na návod k Z7.
  • Pentax oficiálne oznámil, že na rok 2020 pripravuje vlajkovú loď v kategórii APS-C DSLR.

Novinky

Profoto vkráčalo do sveta smartfónovej fotografie predstavením svetiel C1 a C1 Plus. Sú to kompaktné LED svetlá s kupolovým difúzorom zmäkčujúcim svetlo. C1 má výkon 1600 lúmenov, 4 teplé a 3 studené diódy. C1 Plus má výkon 4300 lúmenov, 10 teplých a 10 studených diód, magnetický držiak pre príslušenstvo, vstavané tlačidlá, závit pre upevnenie na statív a je kompatibilné s Profoto AirTTL Remote. Svetlá fungujú v režime trvalého svetla, alebo LED blesku.

Zároveň bola predstavená aplikácia Profoto Camera. Tá spolupracuje s novými svetlami, bleskami B10/B10 Plus a ovládačom Profoto Conect. A ešte cena C1/C1 Plus: £259/$299 a £469/$499.


https://profoto.com/int/c1

https://profoto.com/int/camera

Do rovnakej kategórie spadá aj novinka od Godoxu, Round RGB Mini Creative Light R1 a RF1. R1 je RGB video LED svetlo, ktoré dokáže meniť farbu a simulovať rôzne farebné svetelné efekty. RF1 je LED blesk pre fotoaparáty aj smartfóny. Prednosťou oboch svetiel je kompatibilita so setom kreatívneho príslušenstva Godox AK-R1, ktoré poznáme z iných bleskov tejto značky. Model RF1 má zabudovaný rádiový systém Godox X a Bluetooth, dá sa tak ovládať pomocou diaľkového odpaľovača alebo cez aplikáciu v telefóne.

http://www.godox.com/EN/Products_Continuous_R1_RF1.html

Minulý týždeň bol predstavený nový smartfón Huawei Mate 30. Sledoval som stream z predstavovačky v priamom prenose. Všimol som si, že Huawei tam ukázal aj spoluprácu s Profoto svetlami. Očakával som, že Mate 30 bude variácia na P30, ale ukázalo sa, že Huawei zapracoval na inováciách. Novinka ohuruje vo všetkých parametroch. V porovnaní s nedávnou keynote Applu, sme videli veľké množstvo významných vylepšení, nielen drobné, na aké sme boli za posledné roky zvyknutí. Huawei tvrdo porovnával svoju novinku nielen s iPhonmi 11, ale aj Samsungom Galaxy Note 10, ktorý aktuálne kraľuje rebríčku dxomrk.com. Dxomark má mimochodom nové logo a kvôli vývoju fotomodulov v smartfónoch, zmenili metodiku testovania a otestovaným modelom prepočítali bodové hodnotenie.

Inšpirácia

Biela noc v Bratislave láka aj fotografov. Ja určite pôjdem fotografovať aspoň niekoľko najzaujímavejších inštalácií. Akcia sa koná 27. - 29. 9.

Albert Dros nafotil rozsiahlu sériu The ‘Disappearing’ Beauty of Greenland, kde ma najviac zaujal kontrast medzi červenými plachetnicami a modrými ľadovcami. Krásne sú však aj ostatné fotografie.




Foto: Albert Dros

https://www.behance.net/gallery/84824323/The-Disappearing-Beauty-of-Greenland

Do Laponska sa môžete pozrieť spolu s fotografom Tobiasom Häggom. Nechajte sa pozvať do vrtuľníka a pozrieť si jeden z posledných divokých kútov Európy zo vzduchu.


Foto: Tobias Hägg

https://www.behance.net/gallery/85536187/Lapland-Europes-Last-Wilderness

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kamikzi
2019-09-23 06:19:27
PR článok na CSC systém?
 
robertondrejovic
2019-09-23 06:53:46
Rád by som vedel ako CIPA meria výdrž batérií ja som od mája majiteľom Nikon Z7 a spolu s ním som kúpil aj dve batérie teda spolu nosím tri. Skutočnosť je však taká , že bežne nafotím aj 700 až 800 záberov bez sériového snímania aj nejaké krátke video na jedinú batériu , druhú som zatiaľ počas jedného dňa ešte nepoužil. A to ešte pozerám a hodnotím skoro každý záber v hľadáčiku čo vyžaduje ďalšiu energiu. Lebo to je veliká výhoda bezzrkadlovky vidieť výsledok expozície v hľadáčiku aj na slnku aj bez okuliarov. Fotil som aj fotím Nikonom D500 a výhody bezzrkadlovky oproti zrkadlovke sú z môjho uhla pohľadu dve. Okamžitá kontrola záberu v hľadáčiku a konečne zmizol možný back a frontfokus aj u objektívov tretích strán teda úplne u všetkých. Nevýhoda je jedna a to pre mňa dosť závažná lebo ma stále vytáča až do amoku, musím prístroj zapnúť aby som niečo videl , som stále zvyknutý pozerať sa na svet cez hľadáčik fotoaparátu aj keď napokon nestlačím spúšť. Na akčnejšie scény stále beriem Nikon D500 vlastne nosím oba spolu.
 
krispin.pucinko
2019-09-23 08:26:12
príspevok od: kamikzi
PR článok na CSC systém?
a co sa deje vo svete nie CSC systemov? no nic kaslu na svojich zakanikov
 
krispin.pucinko
2019-09-23 08:32:51
príspevok od: robertondrejovic
Rád by som vedel ako CIPA meria výdrž batérií ja som od mája majiteľom Nikon Z7 a spolu s ním som kúpil aj dve batérie teda spolu nosím tri. Skutočnosť je však taká , že bežne nafotím aj 700 až 800 záberov bez sériového snímania aj nejaké krátke video na jedinú batériu , druhú som zatiaľ počas jedného dňa ešte nepoužil. A to ešte pozerám a hodnotím skoro každý záber v hľadáčiku čo vyžaduje ďalšiu energiu. Lebo to je veliká výhoda bezzrkadlovky vidieť výsledok expozície v hľadáčiku aj na slnku aj bez okuliarov. Fotil som aj fotím Nikonom D500 a výhody bezzrkadlovky oproti zrkadlovke sú z môjho uhla pohľadu dve. Okamžitá kontrola záberu v hľadáčiku a konečne zmizol možný back a frontfokus aj u objektívov tretích strán teda úplne u všetkých. Nevýhoda je jedna a to pre mňa dosť závažná lebo ma stále vytáča až do amoku, musím prístroj zapnúť aby som niečo videl , som stále zvyknutý pozerať sa na svet cez hľadáčik fotoaparátu aj keď napokon nestlačím spúšť. Na akčnejšie scény stále beriem Nikon D500 vlastne nosím oba spolu.
The Camera and Imaging Products Association (CIPA) developed this standardized battery-life test for digital cameras. The test procedure calls for using the camera to take a photo every 30 seconds, alternating with and without flash between each shot. The camera's screen is to be left on continuously between shots and used as the viewfinder device. The lens should be zoomed in or out all the way before every shot. After every 10 shots, the camera is turned off for a while and the cycle is repeated.

v principe testjue jeden z tych horsich scenarov pri fotografovani, na rozdiel od napr vyrobcov aut, ktory testuju spotrebu na odlahcenych autach, kde vyhodia este aj zadne sedadla aby setrili.
 
photox
2019-09-23 08:51:16
príspevok od: krispin.pucinko
a co sa deje vo svete nie CSC systemov? no nic kaslu na svojich zakanikov
A CNC ti vyhovuje?
 
robertondrejovic
2019-09-23 09:17:02
príspevok od: krispin.pucinko
The Camera and Imaging Products Association (CIPA) developed this standardized battery-life test for digital cameras. The test procedure calls for using the camera to take a photo every 30 seconds, alternating with and without flash between each shot. The camera's screen is to be left on continuously between shots and used as the viewfinder device. The lens should be zoomed in or out all the way before every shot. After every 10 shots, the camera is turned off for a while and the cycle is repeated.

v principe testjue jeden z tych horsich scenarov pri fotografovani, na rozdiel od napr vyrobcov aut, ktory testuju spotrebu na odlahcenych autach, kde vyhodia este aj zadne sedadla aby setrili.
Vďaka za objasnenie záhady, anglicky neviem ale prekladač mi preložil že v testoch CIPA sa počíta z používaním displaya namiesto hľadáčika. To by malo aký zmysel keď má prístroj kvalitný elektronický hľadáčik ja mám display vypnutý nepoužil so ho ani raz veď aj načo vyberať okuliare ? Dispay používam na zrkadlovke aj to len keď idem do menu alebo občas v tieni na približnú kontrolu expozície bez okuliarov toho aj tak veľa nevidím tie sa mi vyťahovať nechce lebo ich nenosím pretože od metra ďalej vidím stále perfektne,čo kedysi bolo aj z 10 centimetrov.
 
krispin.pucinko
2019-09-23 09:47:59
príspevok od: robertondrejovic
Vďaka za objasnenie záhady, anglicky neviem ale prekladač mi preložil že v testoch CIPA sa počíta z používaním displaya namiesto hľadáčika. To by malo aký zmysel keď má prístroj kvalitný elektronický hľadáčik ja mám display vypnutý nepoužil so ho ani raz veď aj načo vyberať okuliare ? Dispay používam na zrkadlovke aj to len keď idem do menu alebo občas v tieni na približnú kontrolu expozície bez okuliarov toho aj tak veľa nevidím tie sa mi vyťahovať nechce lebo ich nenosím pretože od metra ďalej vidím stále perfektne,čo kedysi bolo aj z 10 centimetrov.
prepac, neuvedomil som si tu anglictinu. ale ano je to tak pouzivaju displej nie hladacik, obcas blesk, fotka kazdych 30 sekund a vypinaju ho az po 10tich fotkach. ako som uz pisal vyssie podla mna je to trosku extrem, ale hadam vedia co robia.
myslim ty a tvoj styl fotografovania je dobry priklad preco je dobre, ze vyrobcovia investuju aj do dispeja a aj do hladacika. z pohladu spotrebitela je dobre, ze si mozeme vybrat to co nam najlepsie vyhovuje.
pohlad do elektronickeho hladacika vadi len ozaj len tym ktory presli z DSLR. ty co presli zo smartfonov ale sa len ucia fotit to chybat urcite nebude, pretoze to je len o zvyku.
 
landov
2019-09-23 14:11:20
príspevok od: robertondrejovic
Rád by som vedel ako CIPA meria výdrž batérií ja som od mája majiteľom Nikon Z7 a spolu s ním som kúpil aj dve batérie teda spolu nosím tri. Skutočnosť je však taká , že bežne nafotím aj 700 až 800 záberov bez sériového snímania aj nejaké krátke video na jedinú batériu , druhú som zatiaľ počas jedného dňa ešte nepoužil. A to ešte pozerám a hodnotím skoro každý záber v hľadáčiku čo vyžaduje ďalšiu energiu. Lebo to je veliká výhoda bezzrkadlovky vidieť výsledok expozície v hľadáčiku aj na slnku aj bez okuliarov. Fotil som aj fotím Nikonom D500 a výhody bezzrkadlovky oproti zrkadlovke sú z môjho uhla pohľadu dve. Okamžitá kontrola záberu v hľadáčiku a konečne zmizol možný back a frontfokus aj u objektívov tretích strán teda úplne u všetkých. Nevýhoda je jedna a to pre mňa dosť závažná lebo ma stále vytáča až do amoku, musím prístroj zapnúť aby som niečo videl , som stále zvyknutý pozerať sa na svet cez hľadáčik fotoaparátu aj keď napokon nestlačím spúšť. Na akčnejšie scény stále beriem Nikon D500 vlastne nosím oba spolu.
Ja mam Z6 aj D500. To uspavanie Z6 a tma v hladaciku ma vytaca taktiez. Myslel som, ze to prejde po par mesiacoch, ale nepreslo.
Takisto sledovanie rychlej akcie pri seriovom snimani je v EVF tragedia.
 
marcus_labeo
2019-09-23 15:16:40
Zaujali ma 2 novinky:
1. budúca Fuji X-Pro 3 s jej inovatívnym zadným displejom, kde môže byť klasický displej schovaný a vidieť je len stavový monochromatický displej. Pôsobí to absolútne retro a kto chce, môže si fotiť "po starom" ako za čias analógu. A tiež sa s týmto dizajnom ešte viac na X-Pro 3 hodí označenie Leica pre chudobných: https://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2019/09/X-Pro3-mini-LCD.jpg
2. nový Pentax, vlajková loď APSC. Síce neskoro (koľko, 5 rokov po predstavení aktuálnej K-3 II?), ale lepšie než nikdy. Vyzerá to pekne kompaktne a pritom nabité ovládačmi: https://www.dpreview.com/files/p/articles/7350433739/Pentax_APS-C_DSLR_Development.jpeg
 
DenisBede
2019-09-23 20:46:29
príspevok od: krispin.pucinko
The Camera and Imaging Products Association (CIPA) developed this standardized battery-life test for digital cameras. The test procedure calls for using the camera to take a photo every 30 seconds, alternating with and without flash between each shot. The camera's screen is to be left on continuously between shots and used as the viewfinder device. The lens should be zoomed in or out all the way before every shot. After every 10 shots, the camera is turned off for a while and the cycle is repeated.

v principe testjue jeden z tych horsich scenarov pri fotografovani, na rozdiel od napr vyrobcov aut, ktory testuju spotrebu na odlahcenych autach, kde vyhodia este aj zadne sedadla aby setrili.
Vidíš už roky nad tým dumám ale nenapadlo ma si to vygoogliť... vďaka!

Podľa mňa tiež celkom náročná testovacia procedúra v porovnaní s výrobcami áut.
S X-T3 mám tieť vždy 2 náhradné batérie so sebou. Fotím ako so zrkadlovkou - mám hľadáčik+senzor na priloženie k oku aby som šetril batériu, fotografie kontrolujem v hľadáčiku, foťák vypínam vždy keď sa dá a fotím väčšinou single shot lebo Fujiny majú jemnú spúšť na rozdiel od Nikon DSLR...
...a väčšinou mi jedna batéria na deň stačí, ak fotím celý deň, tak zväčša poobede mením batériu za novú tak aby nezdochla keď to budem najviac potrebovať.

Jediná nevýhoda čo sa týka batérií je, že nesmiete odísť z domu s batériou ktorá nie je na 100%... ak mám nabité na 100% tak 1 deň vydržím v pohode. Pri DSLR som ale často vydržal celú týždňovú dovolenku na jednej baterke, takže rozdiel je to veľký...

Inak zábavné je že aj priateľka, ktorá nie je fotografka a nikdy nefotila s DLSR si Fuji prikladá k oku a až potom zapína, keď si uvedomí že nič nevidieť
 
krispin.pucinko
2019-09-23 23:00:09
príspevok od: DenisBede
Vidíš už roky nad tým dumám ale nenapadlo ma si to vygoogliť... vďaka!

Podľa mňa tiež celkom náročná testovacia procedúra v porovnaní s výrobcami áut.
S X-T3 mám tieť vždy 2 náhradné batérie so sebou. Fotím ako so zrkadlovkou - mám hľadáčik+senzor na priloženie k oku aby som šetril batériu, fotografie kontrolujem v hľadáčiku, foťák vypínam vždy keď sa dá a fotím väčšinou single shot lebo Fujiny majú jemnú spúšť na rozdiel od Nikon DSLR...
...a väčšinou mi jedna batéria na deň stačí, ak fotím celý deň, tak zväčša poobede mením batériu za novú tak aby nezdochla keď to budem najviac potrebovať.

Jediná nevýhoda čo sa týka batérií je, že nesmiete odísť z domu s batériou ktorá nie je na 100%... ak mám nabité na 100% tak 1 deň vydržím v pohode. Pri DSLR som ale často vydržal celú týždňovú dovolenku na jednej baterke, takže rozdiel je to veľký...

Inak zábavné je že aj priateľka, ktorá nie je fotografka a nikdy nefotila s DLSR si Fuji prikladá k oku a až potom zapína, keď si uvedomí že nič nevidieť
no vidis. a ja stale prilozim k oku, nic nevidim a potom dam dole kryt z objektivu

ale nie teraz vazne. Baterky vydrzia menej ale urcite to nie je tragedia. napr. na profi akcie si ludia stale nosili nahradne baterie, pre istotu. pri smartphonoch sa prakticky uz nikto nepozastavuje nad tym ze vydrzia len den alebo dva. je to proste dan za extrea vykon, ktry je treba. nemyslim, ze sa to v dohladnej zmeni, pretoze sucastna technologia v baterkach je dost nestastna a vyssiu kapacitu je mozne dosihanu uz iba pridamin objemu a vahy.
 
bobo222
2019-09-24 10:16:11
príspevok od: photox
A CNC ti vyhovuje?
My chlapci zo ZŤS sme ich aj programovali...
 
bluesundown
2019-09-24 10:19:28
príspevok od: marcus_labeo
Zaujali ma 2 novinky:
1. budúca Fuji X-Pro 3 s jej inovatívnym zadným displejom, kde môže byť klasický displej schovaný a vidieť je len stavový monochromatický displej. Pôsobí to absolútne retro a kto chce, môže si fotiť "po starom" ako za čias analógu. A tiež sa s týmto dizajnom ešte viac na X-Pro 3 hodí označenie Leica pre chudobných: https://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2019/09/X-Pro3-mini-LCD.jpg
2. nový Pentax, vlajková loď APSC. Síce neskoro (koľko, 5 rokov po predstavení aktuálnej K-3 II?), ale lepšie než nikdy. Vyzerá to pekne kompaktne a pritom nabité ovládačmi: https://www.dpreview.com/files/p/articles/7350433739/Pentax_APS-C_DSLR_Development.jpeg
ten Fuji X-Pro 3 vyzera super kludne ho mohli urobit aj bez toho displeja.
 
DenisBede
2019-09-24 14:02:43
príspevok od: bluesundown
ten Fuji X-Pro 3 vyzera super kludne ho mohli urobit aj bez toho displeja.
Neni som si ale istý významom toho displeja, vyzerá to že bude zasa len výklopný dolu, nie otočný... príde mi čudné pracovať s displejom hentak vyklopeným aj keby to malo byť len nastavovanie v menu alebo ukazovanie fotografií modelke alebo partnerke.
Tiež si myslím že sa mohli radšej vykašľať na ten displej...
 
marcus_labeo
2019-09-24 14:27:43
príspevok od: DenisBede
Neni som si ale istý významom toho displeja, vyzerá to že bude zasa len výklopný dolu, nie otočný... príde mi čudné pracovať s displejom hentak vyklopeným aj keby to malo byť len nastavovanie v menu alebo ukazovanie fotografií modelke alebo partnerke.
Tiež si myslím že sa mohli radšej vykašľať na ten displej...
Podľa mňa ten stavový displej je tam super, je fajn môcť si na prvý pohľad skontrolovať nastavenie expozičných parametrov. A pôsobí to tak retro analógovo a o tom ostatne X-Pro od začiatku je.
 
marcus_labeo
2019-09-24 14:36:11
A ešte je cool že ten stavový displej môže ukazovať, akú filmovú simuláciu práve používaš, čo vyzerá skoro ako okienko na analógu, cez ktoré si videl filmovú kazetu s typom filmu; to je absolútne retro: https://www.fujirumors.com/wp-content/uploads/2019/09/shows-film-simulation.jpg
Inak pre mňa ešte zaujímavejší bol oznam, že pôvodne avizované supersvetelné sklo 33mm f1,0 zmenia na 50mm f1, čo považujem za užitočnejšie ohnisko ako 33mm, lepšie na portréty (na čo sa svetelnosť f1 priam pýta).
 
DenisBede
2019-09-25 13:50:15
príspevok od: marcus_labeo
A ešte je cool že ten stavový displej môže ukazovať, akú filmovú simuláciu práve používaš, čo vyzerá skoro ako okienko na analógu, cez ktoré si videl filmovú kazetu s typom filmu; to je absolútne retro: https://www.fujirumors.com/wp-content/uploads/2019/09/shows-film-simulation.jpg
Inak pre mňa ešte zaujímavejší bol oznam, že pôvodne avizované supersvetelné sklo 33mm f1,0 zmenia na 50mm f1, čo považujem za užitočnejšie ohnisko ako 33mm, lepšie na portréty (na čo sa svetelnosť f1 priam pýta).
Hej hej to nepopieram, len tá konštrukcia kĺbu na tom displeji mi príde zvláštna. Mal byť plne otočný, čo by bolo praktické a fotograf by si mohol vybrať, či si to otočí tak, že bude využívať len ten malý stavový displej alebo z opačnej strany veľký displej... takto ak chceš použiť veľký displej, musíš ho mať celý čas vyklopený dolu... divné.
 
marcus_labeo
2019-09-25 13:59:24
príspevok od: DenisBede
Hej hej to nepopieram, len tá konštrukcia kĺbu na tom displeji mi príde zvláštna. Mal byť plne otočný, čo by bolo praktické a fotograf by si mohol vybrať, či si to otočí tak, že bude využívať len ten malý stavový displej alebo z opačnej strany veľký displej... takto ak chceš použiť veľký displej, musíš ho mať celý čas vyklopený dolu... divné.
Jj, Tebou uvádzané riešenie by bolo určite praktickejšie.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované