Hore

Teleobjektív v meste I.

Využite jedinečné vlastnosti teleobjektívu pre zachytenie neopozeraných detailov mesta. Nápomocní vám budú úzky uhol záberu a stlačená perspektíva.

Pri vyslovení slova teleobjektív si začiatočník predstaví objektív so silným priblížením, ktorým sa fotografuje šport alebo zvieratá. Teleobjektív má však oveľa širšie využitie. Fotograf by mal okrem priblíženia využívať aj iné jeho vlastnosti. Ukážeme si ako využiť teleobjektív pri fotografovaní v meste.

Medzi teleobjektívy radíme objektívy s ekvivalentnou ohniskovou dĺžkou zhruba od 70mm. Do 135 mm hovoríme o kratších teleobjektívoch. Dlhšie teleobjektívy majú ohniskovú dĺžku 200 - 300 mm, superteleobjektívy 400 mm a viac.

Najťažšie na fotení teleobjektívom nie je udržať ho stabilne, ale pozerať sa na svet jeho optikou. Na svet sa pozeráme širokouhlo a tak je pre nás obťažné vizualizovať si, ako bude vyzerať scéna zachytená objektívom s úzkym uhlom záberu. Na to mám len jeden recept. Prax, prax, prax! Čím viac sa budete na svet pozerať cez teleobjektív, tým ľahšie uvidíte zaujímavé kompozície aj bez neho. Po čase si vypestujete pohľad ostreľovača. Viac sa budete pozerať do diaľky, častejšie zameriate pozornosť na svet nad nami. Z chodníkov a ciest presuniete pozornosť na strechy a fasády.

Technická výbava

Pre fotenie teleobjektívom v meste postačuje bežná amatérska výbava. Môže to byť aj kvalitnejší ultrazoom. Častejšie to asi bude zrkadlovka/CSC fotoaparát so štandardným telezoomom. Nemusí to byť profesionálny svetelný objektív. Skutočne postačuje bežný amatérsky objektív so štandardnou svetelnosťou. Výhodou je ak máte stabilizovaný objektív alebo snímač, ak nie používajte statív. Amatérske teleobjektívy majú maximálne ekvivalent ohniskovej dĺžky 300 - 450 mm. To je už slušné priblíženie. Za ešte väčšie priblíženie si priplatíte. Či využijete aj väčšiu ohniskovú dĺžku? Určite áno, ale nie tak často. Čím výkonnejší teleobjektív, tým netradičnejšie zábery objavíte. Vo výhode sú tu ultrazoomy, z ktorých niektoré majú objektív s ekvivalentom ohniskovej dĺžky cez 2000 mm. Obrazová kvalita je však porovnateľná s obyčajnými kompaktami. Z tých kvalitnejším môžem spomenúť Sony RX10, alebo Panasonic FZ1000. Obidva sme recenzovali.

 Nemusíte mať také “delo” ako Izzino, bežný telezoom postačuje.

Fotografovanie

Pri fotení mesta, architektúry alebo zátiší by na fotografiách nemal byť šum. Preto fotografujeme na nízkych hodnotách citlivosti. Pri dobrých svetelných podmienkach sa dá fotografovať aj bez statívu, ak máte objektív alebo fotoaparát so…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
brunacky
2016-07-28 17:48:36
poučné
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia