Hore

Fotografujeme v parkoch a záhradách II.

V predchádzajúcej časti sme sa venovali technickej výbave, dnes sa budeme venovať praktickému fotografovaniu. 

Pri krajinárskych motívoch i fotení detailov pracujeme s hĺbkou ostrosti, pre jej ovládnutie sa najviac hodí program predvoľby clony (A/Av). V tomto programe nastavíte clonu a expozičná automatika priradí čas. Fotografujte s citlivosťou nastavenou na základnú hodnotu ISO100/200. Šum ,sprevádzajúci fotografie snímané pri vyšších citlivostiach, do tohto žánru nepatrí. Ak potrebujete obraz zosvetliť alebo stmaviť, použite korekciu expozície (+/-).

Pri práci so širokouhlejšími objektívmi chceme dosiahnuť pri vysokej clone veľkú hĺbku ostrosti. Neznamená to ale, že môžeme zaostriť kdekoľvek. Ak by sme zaostrovali do diaľky, nemuselo by byť popredie dostatočne ostré. Preto sa zaostruje približne do tretiny žiadanej hĺbky ostrosti.  Pri správne nastavenej clone dosiahneme veľkú hĺbku ostrosti, od popredia až po nekonečno. Tomuto spôsobu ostrenia a clonenia sa hovorí ostrenie na hyperfokálnu vzdialenosť. Existujú tabuľky a aplikácie, z ktorých sa dajú presne vyčítať parametre, ktoré musíte nastaviť. V praxi ich možno nikdy nepoužijete, postupne spoznáte, ako to v praxi funguje a budete zaostrovať a cloniť na základe vlastných skúseností. Hĺbku ostrosti môžete hocikedy skontrolovať na displeji (pri detailnom zväčšení), alebo použijete tlačidlo hĺbky ostrosti (DOF), ktoré sa nachádza na väčšine digitálnych zrkadloviek.

Pri práci s teleobjektívmi a malou hĺbkou ostrosti sa však zaostruje už na konkrétny hlavný objekt, pretože tu práca s hyperfokálnym nastavením nie je možná a ani želaná.

Z návštevy zámockého parku alebo arboréta si môžete urobiť pekný celodenný výlet. 

Pri práci zo statívu je niekedy potrebné zvoliť manuálne zaostrovanie, pretože pokrytie zaostrovacích senzorov neprekrýva oblasť, kde chcete zaostriť. Prekomponovanie s pamäťou ostrenie nie je ten najšikovnejší spôsob, môžete si narušiť zvolenú kompozíciu..

Nesnažte sa jedným záberom zachytiť celú scénu. Je to kompozične obťažné a na fotografii môže byť veľa objektov, ktoré odvádzajú pozornosť od podstaty, narušujú emocionálny náboj fotografie.

Vyberte si z celkovej scény kompozične jednoduchšie detaily a nimi vyrozprávajte vaše pocity, ktoré ste mali pri fotografovaní. Vaše fotografie budú čistejšie, prehľadnejšie, zrozumiteľnejšie a údernejšie.

Snímaním detailov upriamite divákovu pozornosť na menšie objekty, ktoré by si na celkovom zábere možno ani nevšimol, alebo ich tam nevidí…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Daniel Urban
2016-02-10 10:38:42
Paráda Karol. Rád som si to prečítal
 
belco
2016-02-10 11:07:49
Také navnadenie na jar
 
jiskerka
2016-02-10 16:43:09
Krásne zrozumiteľne napísané, aj pre nás amatérov. Zase raz vynikajúci inšpiratívny článok. Ďakujem, Karol.
 
Robson65
2016-02-11 11:37:24
Velmi dobrý a inšpiratívny článok
 
Roman Point
 
klb
2016-05-03 07:39:58
Chválim článok, pre mňa inšpiratívny.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované