Hore

Fotografujeme vzory a textúry

Vzory a textúry sa nachádzajú všade vôkol nás v prírode aj človekom vytvorenom prostredí. Môžete ich fotiť kedykoľvek, či je pekne alebo škaredo. Na priamom slnku, ale aj v daždi. Z hľadiska technického vybavenia je to nenáročný žáner vhodný aj pre začiatočníkov. Ťažšie je textúry a vzory nachádzať a správne zakomponovať. Sú divácky vďačné, pretože ukazujú vašu zvýšenú vnímavosť a pozornosť k detailom. Priťahujú pozornosť, pretože sú netradičné.


Nepravidelný vzor vytvorený z lodí. Použil som teleobjektív, ktorým som z celkovej scenérie prístavu pred sebou vybral tento detail.


Textúra listu zvýraznená vzorom z kvapiek.


Nádherný vzor vytvorili kapky na obyčajnej plastovej fľaši s minerálkou.


Vďačným objektom na lovenie textúr sú dvere.


Vzor vytvorený prírodou, aj keď za pomoci človeka.

Vzory a textúry sú skutočne všade navôkol. Malé aj veľké. Možno práve teraz máte jednu pod nohami. Niektoré musíte hľadať makro objektívom, iné sú neprehliadnuteľne veľké. Pri fotení sa nesnažte nafotiť to čo je zrejmé na prvý pohľad. Choďte bližšie. Hľadajte tvary, línie, farby, opakujúce sa vzory, rytmus. Abstrakcia je vaším nástrojom. Vyhrali ste, ak divák nespozná, na čo sa pozerá. Vzory a textúry nájdete len vtedy, ak sa zameriate na detaily. Na to pamätajte, to je najdôležitejšie.


Nádherné vzory nájdete na domoch v Portugalsku.


Ak budete na internete hľadať informácie o tomto žánri, napr. fotografie v galériach, pomôžu vám dve slová: pattern (vzor) a texture (dúfam, že netreba prekladať).




Technické vybavenie

Tento žáner nie je technicky náročný. Fotografovať môžete aj mobilom. Kvalitnejší fotoaparát však odporúčam. Predsa len máte fotografovanie viac pod kontrolou. Pri horších svetelných podmienkach odporúčam používať statív. Fotografie textúr a vzorov by mali byť technicky kvalitné.

Keďže fotíme detaily, viac alebo menej vzdialené, uplatnia sa pri fotení najmä teleobjektívy, prípadne makroobjektívy. Schopnosť teleobjektívov stlačiť perspektívu využijete pri vytváraní vzorov. To čo voľným okom neuvidíte, objavíte pohľadom cez hľadáčik alebo displej.

Nezavrhujte ale širokouhlé objektívy, tie vďaka zvýrazneniu perspektívy využijete pri fotografovaní línií, ktoré nájdete v prírode, architektúre, alebo pri fotografovaní techniky.


Textúry, vzory a línie môžete zvýrazniť použitím efektov. Nájdete ich v mnohých CSC fotoaparátoch a niektorých amatérskych zrkadlovkách. Majitelia chytrých telefónov môžu využiť množstvo aplikácií na úpravu fotografií (Instagram, Snapseed atď.). Fotografie vyššie boli nafotené CSC fotoaparátom Olympus. Funkcia sa volá Umelecké efekty, takto uvidíte obraz na displeji ešte predtým, ako stlačíte spúšť.






Dva hlavné vzory tvoria škridle a kamene. Pri detailnejšom pohľade objavíme textúry. Textúry kameňa, ale aj textúru snehu na škridlách.

Svetlo

Svetlo dokáže vzory a textúry zvýrazniť aj potlačiť. U takto pestrého žánru neexistuje jediná rada, pri akom svetle fotografovať. Vždy záleži na konkrétnom objekte. Niekedy je vhodnejšie mäkké svetlo zamračenej oblohy, inokedy vysokokontrastné svetlo podvečerného slnka vrhajúceho dlhé výrazne tiene. Svetlo má tu moc, vytvoriť vzory tam, kde nie sú. U priesvitných objektov využívajte protisvetlo, ktoré ich pekne prežiari.


Odrazy slnka na hladine Šrkoveckého jazera.


Protisvetlo odhalilo tvary fontány v sade J. Kráľa a prežiarilo kvapky vody. Stredne dlhý expozičný čas 1/100 s. zabezpečil, že kvapky sa pretiahli do krátkych čiar, ktoré vytvorili zaujímavú textúru.


Tvrdé bočné svetlo vytvorilo vysokokontrastný vzor z plastových stoličiek.


Protisvetlo od okna v pozadí prežiarilo poháre a podporilo tak svetelnú atmosféru záberu.


Každý, kto fotografuje číre sklo a tekutiny vie, že hlavnú úlohu zohrá nasvietenie pozadia. V tomto prípade je to les osvietený priamy slnkom. Tak sa na pohár dostali farby a vzory.

Nadhľad

Veľa textúr a vzorov nájdete, ak sa pozeráte pod nohy, alebo sa dostanete nad úroveň terénu.


Vzor na poklope kanálu, ktorý leží priamo pri vašich nohách.


Vjazd do tunela pri PKO fotený pri ceste, ktorý vedie nad ním.


Pohľad na krajinu z vyvýšeného miesta odhalí vzor tvorený riadkami vinohradov.


Letecký poľad na políčka v Nepále. Foto: Zuzana Minarovičová.


Rieka Morava z kopca Sandberg, Devínska Kobyla.

Štruktúra, textúra

Na rozdiel od vzoru, štruktúry a textúry odhalíme len pri skutočne detailných záberoch. Sú tvorené samotnou podstatou materiálu. Textil, drevo, papier, koža, listy rastlín... Previazanosť textúry so vzorom tu ale je. Textúra môže vytvárať vzor. Fotografické textúry majú veľké uplatnenie v počítačových simuláciách. Nezaobidu sa bez nich hry, trikové scény vo filmoch, ani 3D obrázky rôznych produktov.


Detail údenej makrely. Aj vo vašej chladničke sa skrývajú poklady.


Pamätáte sa na náš príbeh fotografie o listoch?

Vzor

Vzor vytvárajú rovnaké alebo podobné objekty viac či menej pravidelne zoradené. Škridle na streche, vyrovnaná kôpka dreva, fľaše v bare... To boli umelo vytvorené vzory. Nájdeme ich aj v prírode. Vzory môžu tvoriť rastliny, vlny na vode, pigmenty v srsti zvierat atď.

Nájdite vzor

Fotografovanie vzorov nie je ťažké. Ťažké je ich nájsť, teda aspoň niektoré. Vyžaduje to vycvičené oko. Dobrou správou je, že tréningom sa schopnosť objaviť okolo seba textúry a vzory zlepšuje. Keďže je vzor tvorený opakujúcim sa motívom, akonáhle nejaké objavíte, začnite hľadať správny uhoľ pohľadu.


Poháre pripravené na degustovanie vín.


Sudy s benzínom. Na pretekoch nemuím fotografovať len autá a pretekárov.


Krásny vzor tvorený drevom pripraveným na podpálenie.

Vytvorte si vzory

Vážne ste okolo seba nič nenašli? Tak si vzor vytvorte. Z rôznorodých gombíkov, lentiliek, gumených medvedíkov, ceruziek, skrutiek a matiek. Z čohokoľvek.


Tieto mince som nafotil na blšom trhu v talianskom Areze. Možno máte podobnú zbierku doma.

Farby

Jednofarebné

Jediná farba umožňuje vyniknúť vzorom a textúram. Divák nemusí sledovať boj dvoch alebo viacerých farieb, súťažiacich o jeho pozornosť.


Farba týchto dverí v amsterdamskom prístave je až neskutočná. Vďaka zamračenému počasiu je svetlo mäkké. Práve pri takomto svetle niektoré farby vyniknú. Aj keď sú tiene mäkké, štruktúra dreva, vzor drevených dosák a kovania, dostatočne vyniknú.


Táto fotografia je snímaná v tieni. Vďaka tomu vyniknú jemné poltóny zelenej farby.


Bublinky vo vode sú prakticky bezfarebné, pretože sú číre. Farbu dodáva pozadie.


Plátky pomarančov. Difúzne nasvietenie zabezpečil veľký biely stan, v ktorom sa konal piknik.


Tieto dvere pozná veľa bratislavských fotografov. Zväčša sú ukryté v tieni kostola sv. Martina.

Kontrast a harmónia farieb

Ak sa na fotografii nachádza viacero farieb, záleží na tom ako vzor a textúru doplňajú. Môžu samotné vzor tvoriť. Môžu ho ale aj potláčať. Záleži len na vás ako farby použijete. Vo všeobecnosti medzi farbami vzniká kontrast, alebo harmónia. Viac sa o farbách dočítane v našej Fotoškole.


Ako fotograf som si mohol vybrať. Buď nafotím len listy jednej farby, alebo využijem kontrast farieb. Oboje je správne.


Žlá a modrá sú kontrastné farby. Žltá je odvážná, upozorňujúca, modrá naopak ukľudňujúca.


Aj keď sú na fotografii kontrastné aj harmonické farby, je celkový dojem harmonický, pretože sú harmonicky zoradené.

Farby

Farby - colours

Psychológia farieb

Farebný akcent

Farebný akcent je dobrý nástroj na to, ako upútať pozornosť. Najvýraznejšie sú výrazné farby jasne žiariace na monochromatickej, až takmer čiernobielej ploche.


Žltá je výstražnou farbou. V tomto prípade upozorňuje na rúru trčiacu z čiernej paluby. Je neprehliadnuteľná. Zaujme aj svojim tvarom.


Akcent nemusí byť veľmi výrazný. Ošúchaná časť veka kanálu v kontraste s tou špinavou, dáva vyniknúť reliéfu. Naviac pôsobi príjemne teplo.


Len dve malé skrutky naznačujú, že sa nejedná o čiernobielu fotografiu.

Čiernobielo

Čiernobiele, alebo monochromatické fotografie dávajú vyniknúť samotnej štruktúre materiálu, tvarom a svetlu. Farba môže pôsobiť rušivo a zbytočne odpútavať pozornosť. V digitálnej fotografii máme výhodu, že z farebnej fotografie ľahko urobíme čiernobielu.


Čiernobiele prevedenie nechá vyniknúť materiálom a ich štruktúre.


Vďaka prevodu do ČB je takmer problémom uhádnuť, že toto je detail listu.


Tieto sedačky sú tmavohnedé. Farba by fotografii vizuálne nepomohla, preto som sa jej zbavil a nechal naplno vyniknúť tvarom a vzrom.

Záver

Pozrite sa ešte raz na všetky uverejnené fotografie. Čo majú spoločné? Sú to detaily. Väčšie či menšie, ale vždy detaily. Netrápte sa tým, či je niečo textúra alebo vzor. Dôležitý je len výsledok.

Kompozícia len zriedkavo býva tvorená jediným kompozičným prvkom. A tak fotografie textúr a vzorov obsahujú také kompozičné prvky, akými sú kontrast farieb a jasov, línie, krivky. Preto študujte aj iné kompozičné pravidlá a vizuálne prvky fotografie.




Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
petov
2014-06-12 08:26:30
Zaujímavý článok. Musím to vyskúšať. Hodí sa to aj pre rôzne iné oblasti...
Vďaka
 
tomique
2014-06-12 08:41:03
S fľašou a kvapkami som tiež dávnejšie skúšal (zarosené zvnútra). Akurát ostalo len na skúšaní a do konca som to nedotiahol.
 
gintonik
2014-06-12 10:48:07
To drevo na podpálenie sú šindle na strechu, trochu drahé kúrenie . Oprav to.
 
total empty
2014-06-12 12:58:36
Texturovanie je trocha zložitejší proces, hlavne vo fotomontážach.
Prikladám tutorial pre nadšencou fotošopovania. V pravo v ponuke potom najdete aj ďalšie tutorialy okolo texturovania a jeho využitia v praxi.

http://youtu.be/jPsjpj4Euww
 
Daniel Urban
2014-06-12 15:44:06
Perfektné Karol. Keď neviem čo by som fotil, aj ja hľadám všelijaké textúry a skryté vzory. Takéto fotografie, ako sú v tomto článku, ma úžasne inšpirujú.
 
maco02
2014-06-12 16:34:39
Dobrý článok ako vždy
 
hugoba
2014-06-12 21:07:22
príspevok od: tomique
S fľašou a kvapkami som tiež dávnejšie skúšal (zarosené zvnútra). Akurát ostalo len na skúšaní a do konca som to nedotiahol.
totók sa mi páči!
 
Puff
2014-06-12 21:07:26
príspevok od: gintonik
To drevo na podpálenie sú šindle na strechu, trochu drahé kúrenie . Oprav to.
Sindle sú to ale staré a poškodené tak asi boli naozaj určené na podpalenie.....
 
marijn
2014-06-12 21:10:41
príspevok od: tomique
S fľašou a kvapkami som tiež dávnejšie skúšal (zarosené zvnútra). Akurát ostalo len na skúšaní a do konca som to nedotiahol.
ale ta foto je zaujimava!
 
blahoslav J B Art
2014-06-12 21:25:14
stara kuchynska gumena podlaha
 
kasko
2014-06-12 21:41:13
príspevok od: blahoslav J B Art
stara kuchynska gumena podlaha
potrebuje vymenit
 
blahoslav J B Art
2014-06-12 21:43:14
príspevok od: kasko
potrebuje vymenit
a co by som potom fotil ... novu podlahu?
 
kasko
2014-06-12 21:54:51
sa textury pochopitelne
 
total empty
2014-06-12 21:55:29
príspevok od: blahoslav J B Art
stara kuchynska gumena podlaha
No vidíš, daj do čb a daj ako novu vrstvu-masku na čb fotku a urobíš peknú oldies fotku.
 
kasko
2014-06-12 21:57:48
príspevok od: blahoslav J B Art
a co by som potom fotil ... novu podlahu?
sak textury pochopitelne
 
total empty
2014-06-12 21:59:17
príspevok od: kasko
sak textury pochopitelne
hej text u rúry (plynovej)
 
tomique
2014-06-12 22:10:46
príspevok od: marijn
ale ta foto je zaujimava!
zaujimava ano, ale nejako potom nebol cas sa pohrat trochu s hlbou ostrosti, pokusit sa nemat zaprasenu flasu a tak
 
Laco62
2014-06-13 10:47:48
dobrý článok na inšpiráciu. Vďaka.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia