Hore

Bracketing

Bracketing je funkcia automatizujúca vznik série fotografií s rovnakým motívom a kompozíciou, ale rozdielnych v určitom expozičnom parametri. Najčastejšie je to rozdiel v expozícii.

Pri exponovaní fotografie nie je nič 100% isté. Dnes to ale máme ľahšie, než kedykoľvek predtým. Fotografiu môžeme okamžite po zaznamenaní skontrolovať na displeji, máme aj šikovných pomocníkov v podobe histogramu a zobrazenia prepalov. Pri fotografovaní na film bolo vidno výsledok až po vyvolaní filmu, či dokonca vyvolaní fotografií. Ak ste chceli mať ako takú istotu, museli ste urobiť viac záberov s rôznymi variáciami expozície. Najmä ak ste fotili na inverzný film (diapozitív), kde odchýlka viac ako 1/2 EV znamenala zle exponovaný záber. Tak vznikol bracketing, najprv úplne manuálny. Fotograf manuálne nastavil čas a clonu tak, aby dostal požadovaný počet záberov s rôznou expozíciou. Neskôr, keď do fotografie vstúpili automatické expozičné programy, začala sa používať korekcia expozície. Obidva tieto postupy sú použiteľné aj teraz. Výrobcovia fotoaparátov sa nám neustále snažia uľahčovať fotografovanie a do fotoaparátu zabudovali funkciu bracketing.

Bracketing, slovo, ktoré akosi nezapadá do bežného fotografického žargónu. V angličtine má slovo bracket hneď niekoľko významov: konzola, hranaté zátvorky, ale pre nás je najlogickejší význam asistencia/podpora. Niektorí fotografi ani nevedia, že túto funkciu majú vo fotoaparáte. Ale možno ju ani nemajú, v niektorých fotoaparátoch ju nenájdete. Zo začiatku mal bracketing jedinú úlohu, rýchlo za sebou urobiť 3 alebo viac záberov s rôznou expozíciou. U digitálnych fotoaparátov sa stretávame s rôznymi bracketingmi, čiže asistenčnými funkciami.

Expozičný bracketing

Po aktivovaní funkcie bracketingu musí fotograf nastaviť počet záberov, ktoré má fotoaparát urobiť. Amatérske fotoaparáty majú väčšinou len jednu voľbu a to tri zábery. Jeden bude podexponovaný, jeden exponovaný podľa merania fotoaparátu a jeden preexponovaný. Vyššie modely mávajú až 9 záberov. Ďalej fotograf musí nastaviť expozičný rozdiel medzi jednotlivými zábermi. Odstupňovanie môže byť jemné (1/3 EV) alebo s väčším rozdielom (aj viac ako 2EV). U niektorých fotoaparátov sa dá nastaviť poradie záberov. Expozičný bracketing je najčastejšie používaným bracketingom a u mnohých fotoaparátov jediným.


Ako nastaviť funkciu bracketing nájdete v návode na obsluhu fotoaparátu. Ukážka z návodu k fotoaparátu Nikon D7000. Registrovaní majitelia fotoaparátov Nikon si môžu bezplatne stiahnuť návod aj vo formáte PDF. Ja tak robím u každého fotoaparátu a návod si uložím do tabletu, takže ho mám kedykoľvek k dispozícii.

Využitie expozičného bracketingu

Hlavný dôvod využitia bracketingu sme si už popísali. Je to snaha fotografa vylúčiť expozičnú chybu. Preto nasníma viacero záberov s rôznou expozíciou, čím sa zvýši pravdepodobnosť, že jeden záber zo série bude dobre exponovaný. Osobne, ak chcem urobiť jedinú sériu, bracketing nepoužívam. Rýchlejšie urobím dva až tri zábery s použitím korekcie expozície. Ak ale viem, že chcem nafotiť expozičných sérií viac, použijem bracketing.


Výsledkom expozičného bracketingu je séria rozdielne exponovaných fotografií. Z nich si fotograf vyberie tú, ktorá sa mu najviac páči a zodpovedá jeho predstave o exponovaní. 

Jedným z obľúbených využití expozičného bracketingu je nasnímanie série záberov pre vytvorenie HDR fotografie. HDR fotografia je fotografia s veľkým dynamickým rozsahom, ktorý je väčší ako dynamický rozsah snímača fotoaparátu. HDR fotografia obsahuje kresbu v najvyšších jasoch aj v najtmavších tieňoch. Vzniká zlúčením rôzne štandardne exponovaných fotografií do jedinej s vysokým dynamickým rozsahom. Zlúčenie prebieha v špeciálnych programoch, aj keď dnes táto technológia pomaly preniká aj priamo do fotoaparátov. Tie ale väčšinou využívajú len dva rôzne exponované zábery. Naviac nemáte vznik HDR fotografie pod kontrolou. U HDR fotografie vytvorenej v počítači sa používaju 3 a viac fotografií. Čím expozične ťažšia scéna, tým väčší počet záberov. Nebudem tu popisovať vznik HDR fotografie, tomu sa venujeme v niekoľkých článkoch v našej Fotoškole.


Z vytvorenej série fotografií sa dá vytvoriť, v programe pre tvorbu HDR fotografií, fotografia s veľkým dynamickým rozsahom.


Ukážka tvorby HDR fotografie v programe Adobe Photoshop. Prosím nebrať ako ukážku môjho estetického cítenia :-) 




Iné bracketingy

Expozičný bracketing bol prvý, ale s príchodom digitálov sa objavili aj ďalšie. Už neplatí, že bracketing je len séria rôzne exponovaných záberov. Bracketing je séria rozdielnych záberov toho istého motívu a kompozície. Rozdiel nemusí byť len v expozícii. Bracketingov je viacero druhov. Záleží od konkrétneho modelu fotoaparátu. Spomeniem tie najrozšírenejšie.

Flash bracketing - vytvorí sériu záberov, na ktorých postupne mení výkon blesku. U niektorých fotoaparátov je možné nastaviť, či je tento bracketing spriahnutý s expozičným bracketingom.
WB bracketing - urobí sériu záberov s odstupňovaným vyvážením bielej. V prípade, že fotografujete do formátu RAW, nemusíte tento bracketing používať. Vyváženie bielej kedykoľvek zmeníte v RAW konvertore.
Art efekt bracketing - špecialita niektorých fotoaparátov Olympus, kedy sa nasníma séria záberov s rôznymi umeleckými efektami.
ISO bracketing - urobí sériu záberov s rôznymi hodnotami citlivosti ISO.
DOF bracketing - urobí sériu záberov snímaných s rôznymi clonovými číslami, pri ktorých sa mení hĺbka ostrosti.
AF bracketing - urobí sériu záberov s jemnými odchýlkami v zaostrovacej vzdialenosti.
HDR bracketing - špecialita niektorých fotoaparátov Olympus. Je to expozičný bracketing, pri ktorom zostáva zachované nastavené clonové číslo a expozičný rozdiel je prednastavený na 2EV.
ADL bracketing - špecialita zrkadloviek Nikon, urobí sériu záberov s odstupňovaným účinkom funkcie Active D-Lightning.


Výsledkom WB bracketingu je séria fotografií s rôznym vyvážením bielej.


Flash bracketing. Séria troch fotografií, pri ktorých sa nemenili expozičné parametre času, clony a ISO, ale len výkon blesku.


Art efekt bracketing je špecialitou fotoaparátov Olympus. Po jedinom stlačení spúšte vygeneruje fotoaparát 12 fotografií s rôznymi umeleckými efektami.

Záver

Preštudujte si návod k vášmu fotoaparátu, aby ste zistili, aké možnosti bracketingu má. Niekedy sa nenastavuje ľahko. Aj z tohto dôvodu si dávam PDF návody do tabletu, aby som kedykoľvek mohol naštudovať funkcie, ktoré nepoznám, alebo ich neviem nastaviť. Niektoré spôsoby bracketingu asi nikdy nepoužijete, ak ich potrebujete zriedkavo. Miesto nich ručne prenastavíte želané parametre. Dnes je najvyužívanejší expozičný bracketing pre potreby tvorby HDR fotografií.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Laco62
2013-09-13 23:18:42
vďaka za článok
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2013-09-13 23:26:23
Pri väčšine svojich záberov využívam expozičný bracketing. Neskladám ich však pomocou softu pre HDR, kde - ako sa i v článku píše - nemám veci pod kontrolou. ale pomocou tzv. iHDR (inteligentné HDR), kde výsledný záber skladám ručne len s dobre exponovaných častí jednotlivých záberov...
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2013-09-14 09:19:10
gramatická chybička se vloudila - ...skladám ručne len Z dobre exponovaných...

Z koho? Z čoho?
 
kasko
2013-09-14 11:16:24
príspevok od: Stratený Stano
gramatická chybička se vloudila - ...skladám ručne len Z dobre exponovaných...

Z koho? Z čoho?
z foťákom
 
Duvaliere
2013-09-15 17:39:41
Ja používam bracketing vééééľmi často ... používam pri tom statív a diaľkovú spúšť. Okrem HDR fotografie však môže pomôcť aj pri výbere najlepšie exponovaného obrázku, keď sú ťažké svetelné podmienky alebo keď sú príliš kontrastné oblasti na zábere ... ale HDR je v mojom prípade tá "tá častejšia voľba" ... postupne som však zistil že skladať HDRko z troch záberov nie je moc šťastné riešenie ... rozširujem potom manuálne počet záberov minimálne na 5 až 9 ... výsledok je potom úplne iné kafčo ... vďaka za článok
 
total empty
2013-09-17 23:43:05
HDR má aj svoje temné stránky-neduhy.
Občas je oveľa lepšie skladanie expozície ako vyšie napísal Stratený. Hoci aj 20 vrstiev po častiach.
Je treba rozhodnúť,ktorý postup je zapotreby použiť,aby fotka vyzerala tak, ako si predstavujeme, niekedy ide aj o kombináciu plus ďalšie čarovanie v softe.
V Lumixoch sa v menu nastaví napevno hodnota +-3EV, pre trojexpo napr -1*0*+1 a pod.
Potom stačí prepnúť páčku pod kruhovým ovladačom na obrázok napoly rozdeleného štvorca +/- (tretia pozíciza) a len cvakať.Hodnoty EV si môžeme dodatočne upraviť v menu.
 
hnusnahyena
2013-09-24 19:04:02
K tomu pôvodu slova bracketing - mám pocit, že to vychádza zo slova bracket v zmysle zátvorka (nie len hranatá) a je to akési uzátvorkovanie snímky zdola a zhora v rámci daného parametra
 
juven
2013-11-15 14:34:02
bracketing sa používa pri formáte jpg. alebo pri fotmáte raw ? Pri raw sa mi to zdá zdytočné..
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-11-15 14:38:02
príspevok od: juven
bracketing sa používa pri formáte jpg. alebo pri fotmáte raw ? Pri raw sa mi to zdá zdytočné..
Preco zbytocne? Expozicia ma vplyv na JPG aj na RAW. To ze RAW obsahuje viac informacii a da sa s nim lepsie pracovat, na tom nic nemeni.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia