Hore

Puzdro alebo brašna?

Moderná fotografická technika vyžaduje citlivé zaobchádzanie a ochranu pred nárazmi a nepriaznivými klimatickými podmienkami.

V súčasnosti výrobcovia ponúkajú desiatky typov puzdier, brašní, ruksakov rôzneho kvalitatívneho a konštrukčného riešenia. Súčasný fotograf okrem samotného prístroja a objektívov potrebuje priestor pre pamäťové média, osobný organizér, prípadne prenosný počítač.

Niekedy rozhoduje pri výbere praktickosť, odolnosť a ochrana, inokedy minimálne rozmery, či atraktívny dizajn. V každom prípade by pri výbere mala byť najdôležitejšia ochrana fototechniky a ergonómia nosenia a manipulácie s technikou.

Lepšie, než teoreticky vyratúvať rôzne konštrukčné riešenia, je ukázať si na vybraných produktoch odlišný prístup ku konštrukcii, dizajnu a použitým materiálom. Ku každému pripájam svoj osobný názor na jeho využitie.    

Prv než si vyberiete:

Najprv si dôkladne rozmyslite, čo chcete prenášať, či v blízkej budúcnosti nebudete dokupovať ešte nejaké príslušenstvo. Ak môžete kúpte si brašnu/batoh o niečo väčšiu, než je vaša súčasná zostava. Voľný priestor môžete využiť na mobil, doklady, PDA a pod.  Ak budete fotografovať v nepriaznivých klimatických podmienkach, zvoľte brašnu/ruksak z nepremokavých materiálov najlepšie s ochrannou pláštenkou. Niektoré ruksaky sa vyrábajú aj 100% vodotesné a plávu na vode.  Podľa terénu v ktorom sa budete pohybovať si zvoľte medzi ruksakom, brašnou alebo iným puzdrom. V meste alebo pri reportáži oceníte pohotovosť brašne, na výlete alebo na bicykli pohodlné nosenie batohu alebo bodybagu, no a na ďalekých cestách sa vám osvedčí pohyblivosť rollerov a pevnosť kufrov.           Niekedy je dobré mať viacero typov brašní/batohov a voliť ich podľa potreby.  Pri výbere najlepšie urobíte, ak navštívite špecializovanú predajňu so širokým sortimentom, kam si prinesiete svoju výbavu a vyskúšate si viacero modelov. Niekedy rozhodujú centimetre o tom, či sa vám bude pohodlne vkladať a vyberať technika. Nespoliehajte sa na údaje z katalógov alebo internetových stránok. Brašna alebo batoh sa musia príjemne nosiť, častokrát s nimi strávite hodiny.

Odborný predajcovia vás upozornia na špeciálne vychytávky, zaujímavé konštrukčné riešenia a majú samozrejme skúsenosti s praktickým rozložením techniky. Naviac majú spätnú odozvu od zákazníkov, ktorí ich tovar používajú.

Puzdierka pre malé štýlové kompakty

Pre kompaktné fotoaparáty sú určené malé puzdra, ktoré sa vyrábajú v rôznych materiálových, farebných a tvarových prevedeniach. Na výber sú desiatky typov. Výrobcovia fotoaparátov ponúkajú puzdra určené pre konkrétny model, alebo si môžete vybrať z širokej ponuky puzdier špecializovaných výrobcov.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
SY-KICK
2008-06-30 08:52:40
Karol: Výborný článok.
 
demo
2008-06-30 12:18:54
Pacia sa mi national geographic, aj dizajnom aj materialom. Ale najlepsie su asi lowepro AW, ze?
 
IR_photo
2008-06-30 14:22:19
Pred rokom, keď som kupoval zrkadlovku Nikon D80, siahol som po brašni "amatérskej rady" značky Lowepro - oplatilo sa. Jej vnútorné usporiadanie je jednoduché a praktické. Okrem samotného tela fotoaparátu a nasadeného objektívu v nej nosím držiak, sadu filtrov a výbavu na čistenie optiky. Do dvoch malých kapsičiek na zips sa dá vložiť pamäťová karta alebo infra diaľková spúšť Nikon. Popruh na rameno je široký a netlačí ani počas dlhšieho fotovýletu. Brašna má vstavanú ochrannú pláštenku proti dažďu, ktorú možno šikovne zrolovať a skryť späť na svoje miesto. Brašňa tohto typu je ideálna pre fotoamatérov, ktorí v najbližšej budúcnosti nemajú v pláne rozšíriť svoju výbavu objektívov...prípadne ak sa chystáte s rodinou na dovolenku a postačí vám jeden objektív s univerzálnym rozpätím ohniskovej vzdialenosti. Podobne ako spomenul Karol v článku, aj podľa môjho názoru je najlepšie pri výbere brašne priniesť do predajne svoj fotoaparát s objektívom a vyskúšať, ktorá sadne najlepšie. (pozn. na zaver: uchyty na opasok na vacsich brasniach nemaju prakticke vyuzitie, napriek tomu sa pri niektorych modeloch stale vyskytuju)
 
vendelin
2008-06-30 17:02:41
moj nazor: uchyty na opasok na vacsich brasniach "maju" prakticke vyuzitie...na fixovanie tasky okolo pasa aby taska nelietala pokial ides pesi dlhsiu trasu terenom
 
IR_photo
2008-06-30 19:14:48
mne osobne prekaza v pohybe, ale kazdemu vyhovuje nieco ine :)
 
pe3k
2008-06-30 20:44:46
na mam batoh tamrac - http://www.vkfoto.cz/engine/zbozi.html?id=5585C

a musim povedat ze je to skvely batoh, vykupal som ho vo vode, brodil sa snehom, chranil pred dazdom a vsetko bez toho aby sa cokolvek v nom poskodilo... dokonca udrziava teplotu.. v zime som doma vsetko zbalil a na svahu otvorim batoh a buuum zavan tepleho vzduchu! aj po par hodinach vnutry bola izbova teplota... mozem len odporucit .. ak mate seriozny zaujem tak urcite tamrac !!!
 
Daor32
2008-07-04 12:14:30
Velmi dobry clanok... ja mam uz druhu brasnu znacky LowePro (menil som koli zvacseniu vybavy) a som s touto znackou spokojny. Profesionalny fotografi zrejme siahnu po nieco kvalitnejsom, ale pre amaterov a podla mna aj poloprofesionalov je to dobra volba.
 
misko903
2008-08-01 13:48:28
Tak ja mam tiez lowepro apex 110 AW. na setovy objektiv s nikonom D40x stacilo uplne, velmi som si na nu zvykol, hlavne kvoli rozmerom a odolnosti. allweather cover sa mi za tych par mesiacov naozaj zisiel, preto hladam model s AW coverom. teraz mam vsak problem - kvoli objektivu 18-200 potrebujem vacsiu a tento model sa v primeranej velkosti nevyraba. co si teda vybrat - toploader 65 aw, alebo rezo 170 aw?
 
werdza
2009-02-16 03:01:41
super clanok. mne moja brasna sluzi aj, ako kabelka, kedze odkedy mam zrkadlovku, tak bez fotaku pomaly nevychadzam z domu a zmesti sa mi do nej vsetko, co potrebujem :)
 
peto81
2009-04-28 15:18:31
Mam otazku, ktora sa mozno niekomu bude zdat odveci ale budis. Pokial je aparat ulozeny v brasni dole objektivom a prakticky cela jeho vaha sa prenasa na ten objektiv nemoze sa takto poskodit? Mam objektiv http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/af/dx/af-s_dx_18-55mmf_35-56g_vr/index.htm ,ktoreho koncova (zaostrovacia) cast je podla mna dost jemna a nechcem ju poskodit.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-28 15:43:39
príspevok od: peto81
Mam otazku, ktora sa mozno niekomu bude zdat odveci ale budis. Pokial je aparat ulozeny v brasni dole objektivom a prakticky cela jeho vaha sa prenasa na ten objektiv nemoze sa takto poskodit? Mam objektiv http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/af/dx/af-s_dx_18-55mmf_35-56g_vr/index.htm ,ktoreho koncova (zaostrovacia) cast je podla mna dost jemna a nechcem ju poskodit.
Pokial si na tu brasnu nesadnes, tak sa tomu nema co stat. 90% brasni je konstruovanych pre nosenie fotaku objektivom dole.
 
Daniel.U
2009-04-29 22:03:21
ja by som chcel ohladom brasni povedat moj postreh, mozno bude mat niekto nejaky typ alebo skusenost. Zistil som, ze pre mna neexistuje vhodny obal pre fotoaparat. Mam brasnu, nemam k nej vyhrady, ale takyto typ nosenia nieje vhodny do lesa, ZOO, bicykel.Mozno na svadbu, ale tam sa mi nezmestia dva fotaky. Potom mam Slingshot Lowepro. Ten je velky, zmesti sa tam vsetko, ale okrem toho, ze mi na krku zastavi hlavnu tepnu, ma otrasne tapacirovanie na chrbte a ked zoberem vsetko, tak je tazky jak hovado. Potom mam koltove puzdro, ale velmi jednoduche. Ked mam to, tak vacsina fototechniky zostane doma. Ked si zoberem klasicky ruksak a do neho vkladam koltove puzdro a ine prislusenstvo, tak ked mam fotak z ruksaku vytiahnut, tak ma prejde chut na fotenie. Ja neviem ci si mam pre kazdy vylet brat iny obal alebo existuje nejake optimalne riesenie. Potrebujem aby to bolo pohodlne a zaroven fotak po ruke. To mal zabezpecit spominany Slingshot, co sa mi ukazalo ako totalna blbost a vyhodene peniaze. Taky priklad, autosalon, treba byt mobilny aby nic nezavadzalo. ZOO, vacsinou do kopca a nutnost niest teleobjektiv. Prilezitostny vylet, kde sa nevie, ci bude co fotit. Vylet na bicykli, kde treba mat aj osobne veci aj fotak po ruke a este aby neklepol o bicykel. Celkom zaujimave sa mi zdaju ruksaky, ale tam na osobne veci je minimum miesta a ked do kopca ledva vynesem seba, tak je dost obmedzujuce taketo riesenie. Nadej vkladam do dobreho koltoveho puzdra. Potesim sa kazdemu nazoru
 
SalvadorD
2009-07-11 13:37:15
Vie mi niekto prosim povedat kde v Zilinskom regione kupim zn.CRUMPLER tak aby som vedel co kupujem vizualne a skusit si ci sa mi zmesti co potrebujem.Som v soku ked uz vidim zn.LOWEPRO ako keby na slovensku nebol ziaden dodavatel foto brasien vsade vo vsetkych fotopredajnach ta ista znacka alebo pre istotu nic NEKUPITE!!! a ak ano tak na kompakta.H R O Z A snad nebudem musiet cestovat do BA alebo niekam za hranice.Dufam ze sa mi nepotvrdi ze SLOVENSKO sa sklada s BA a ostatok su zase sedlaci.
 
jake
2009-07-11 14:59:15
príspevok od: SalvadorD
Vie mi niekto prosim povedat kde v Zilinskom regione kupim zn.CRUMPLER tak aby som vedel co kupujem vizualne a skusit si ci sa mi zmesti co potrebujem.Som v soku ked uz vidim zn.LOWEPRO ako keby na slovensku nebol ziaden dodavatel foto brasien vsade vo vsetkych fotopredajnach ta ista znacka alebo pre istotu nic NEKUPITE!!! a ak ano tak na kompakta.H R O Z A snad nebudem musiet cestovat do BA alebo niekam za hranice.Dufam ze sa mi nepotvrdi ze SLOVENSKO sa sklada s BA a ostatok su zase sedlaci.
zial potvrdzujem ti to, vyber sa radsej do Ciech aleboi najlepsie Hongkong, tam je najlepsi vyber, u nas to stoji za prd
 
Daniel.U
2009-07-13 10:45:45
príspevok od: SalvadorD
Vie mi niekto prosim povedat kde v Zilinskom regione kupim zn.CRUMPLER tak aby som vedel co kupujem vizualne a skusit si ci sa mi zmesti co potrebujem.Som v soku ked uz vidim zn.LOWEPRO ako keby na slovensku nebol ziaden dodavatel foto brasien vsade vo vsetkych fotopredajnach ta ista znacka alebo pre istotu nic NEKUPITE!!! a ak ano tak na kompakta.H R O Z A snad nebudem musiet cestovat do BA alebo niekam za hranice.Dufam ze sa mi nepotvrdi ze SLOVENSKO sa sklada s BA a ostatok su zase sedlaci.
velky batoh crupmpler stoji cez 6000, kludne su pri tej cene mozes urobit vylet niekam kde ho maju. Mne sa tiez pacia, ale tie ceny su strasne. Ja uvazujem nad brasnou crumpler
 
Palso
2010-01-10 18:14:45
Je normálne nosiť ten foťák v brašni ako je znázornené na fotkách? Objektívom dole, kde celá váha fotoaparátu spočíva práve na objektíve. Tiež sa mi tam inak foťák moc nezmestí, ale neviem či ho mám položiť LCD stranou dole alebo objektívom dole...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-01-10 19:00:12
1. Objektivy nie su z balzy. Problem by bol len s kompaktom s vysunutym objektivom
2. Taketo umiestnenie fotaku je standardom, robi to 90% uzivatelov. Tomu su prisposobene aj brasne, ktore maju na prpazkach ´usi´ podopierajuce fotak.
 
ado22
2010-03-31 16:51:52
lowepro cirrus 140 čierna dnes kúpená úpne perfektná pochvaľujem si ďakujem karol
 
laple
2010-04-14 21:09:28
je dobré ak k takémuto problému výberu, si najdem praktické a aj kvalitatívne zhodnotenie s prvkom skúseností pri výbere a použití púzdra. Nechýba ani rada, prísť si svoj ´verzeich´ prakticky poumiestnovať do vybratého rozsahu, čo je iste finálom riešenia. Zároveň si môžem uvedomiť aj cenu.
 
lacoslav
2010-04-15 13:23:21
Článok výborný. Ale: slovenský jazyk nepozná slovo ´brašňa´. Česká brašna=kabela, kapsa, torba. Aj v iných prípadoch často používate ako ja hovorievam ´čechizmy´, správne bohemizmy. Tak isto ´anglicizmy´ :-) Žeby to bol dôsledok globalizácie? Čo vy na to?
 
bonifacko
2010-04-15 15:04:50
príspevok od: lacoslav
Článok výborný. Ale: slovenský jazyk nepozná slovo ´brašňa´. Česká brašna=kabela, kapsa, torba. Aj v iných prípadoch často používate ako ja hovorievam ´čechizmy´, správne bohemizmy. Tak isto ´anglicizmy´ :-) Žeby to bol dôsledok globalizácie? Čo vy na to?
No mne sa ten vyraz vidi v poriadku. Už len preto, že remeselnik nie je ´kabelkar´ - to by bol kmín, ale BRAŠNÁR.
 
lacoslav
2010-04-17 12:37:26
príspevok od: bonifacko
No mne sa ten vyraz vidi v poriadku. Už len preto, že remeselnik nie je ´kabelkar´ - to by bol kmín, ale BRAŠNÁR.
Brašnárstvo=výroba alebo predaj kožených výrobkov.
Brašnár=ten, kto pracuje v brašnárstve.-Slovník slovenského jazyka.
Moja pripomienka sa netýka užívateľov, každý si tu píšeme ako chceme a vieme. Ide o redaktorov ephota, tí by mali používať len spisovné výrazy. Ale zato to nemusíme brať až tak vážne, môžme však hľadať výraz na ´brašnu´, podobne ako na ´mirrorless´ (s tým majú problém aj bratia Česi). :-)
 
Peco
2010-04-17 18:42:25
ja som si v piatok kupil brasnu KATA, dizajn fajn vnutri pekna ostro zlta :)

jedine co sa mi zda byt divne je, ze na ramienku ta vystuha sa neda posuvat, ale nastavuje sa dlzka od zavesenia.


Kupoval som to u E-Photo , mozem len odporucit, pristup, cena, ochota za 1* (a to nepisem preto ze sme u nich na serveri)
 
shasha
2010-04-18 21:16:57
kedze ako typickej zene mi neslo len o funkcnost ale aj vizualnu stranku (+ prijatelna cena), puzdro som vyberala takmer 3 mesiace a skoncila som pri tomto. nebolo to sice to ´prave orechove´ ale v konecnom dosledku som spokojna...
momentalne zhanam nieco, kam sa mi vlezie fotak, notas a A3 skicar...
 
_Samurai_
2010-10-02 21:49:08
Vie mi dakto povedat co je to za znacku alebo model brasne na poslednom obrazku vlavo hore.taky army style sa mi paci,diky :)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-10-03 10:26:26
príspevok od: _Samurai_
Vie mi dakto povedat co je to za znacku alebo model brasne na poslednom obrazku vlavo hore.taky army style sa mi paci,diky :)
Je to Fomei ale nie prilis kvalitne sita, odporucam skor Kalahari alebo National Geohraphic.
 
_Samurai_
2010-10-03 12:04:11
príspevok od: Karol Srnec
Je to Fomei ale nie prilis kvalitne sita, odporucam skor Kalahari alebo National Geohraphic.
Zdravim,

vdaka za rychlu odpoved :) Pozeral som na ebay.uk pretoze momentalne nezijem v SR a nasiel som vami spominane Kalahari.Pozdavaju sa mi.
Vdaka
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia