Hore

Popruhy, pútka, klipy

Nosí sa vám fotoaparát pohodlne a pohotovo? Nebolí vás krk z nosenia na klasickom popruhu? Pozrime sa na alternatívy, ktoré vám určite poslúžia lepšie.

Pokiaľ nemáme fotoaparát odložený v brašni, nosíme ho najčastejšie zavesený na krku. Výrobcovia nám k fotoaparátu pribaľujú popruh, väčšinou s výrazným logom, aby sme im robili neplatenú chodiacu reklamu. Väčšine tento spôsob nosenia vyhovuje a nemenia ho.

Nosenie na krku začne fotografovi nevyhovovať, keď jeho technika “priberie”. Ťažší fotoaparát zaťažuje krk, popruh ho odiera a pri chôdzi fotoaparát nepríjemne udiera do trupu. Dlhodobejšie nosenie môže viesť až k zdravotným problémom.


Z obrázku priam cítiť, ako ťažký fotoaparát ťahá krk dolu.


Po celodennom nosení fotoaparátu na krku máte akurát tak dosť.

Komfortnejší popruh

Obľúbeným riešením nekomfortného popruhu je výmena za lepší. Najlepšie sa osvedčili široké neoprénové popruhy, ktoré sa príjemne nosia a vďaka pružnosti tlmia nárazy, ktoré spôsobuje fotoaparát pri chôdzi. Niektoré modely sú rýchlo odopínateľné, takže nezavadzajú, ak máte fotoaparát na statíve.


Neoprénový popruh je komfortnejší. Polstrovanie je mäkšie, neodiera krk a naviac pruží. Tým tlmí nárazy pri chôdzi.

Bez popruhu

Sú fotografi, napríklad ja, ktorým klasický popruh vadí a radšej ho vôbec nepoužívajú. Jednoducho nosia fotoaparát v ruke. Tento štýl nosenia vyhovuje tým, ktorí nosia brašnu s rýchlym prístupom k technike.


Bez popruhu, nič nezavadzia, ale zvyšuje sa riziko, že vám fotoaparát vypadne z ruky.

Bočné pútko

Pri používaní ťažších objektívov môže byť nosenie v ruke, bez popruhu, nebezpečné. Nebezpečné pre techniku a vašu peňaženku. Ak fotoaparát dlhšie nosíte v ruke, môže to spôsobiť únavu. Preto niektorí fotografi používajú bočné pútko. To nielen zvyšuje bezpečnosť nosenia, ale aj pomáha odbremeniť prsty zvierajúce grip.

Pútko môžete nainštalovať len na dostatočne veľký fotoaparát, najlepšie s gripom. Niektorí výrobcovia takéto pútko ponúkajú k niektorým svojim fotoaparátom. Vyrábajú sa samozrejme aj univerzálne putká. Ak fotoaparát nie je vybavený pre pripnutie bočného putka, upevní sa jeden koniec upínacieho pásiku pomocou platničky alebo základne upnutej do statívoveho závitu fotoaparátu.


Bočné pútko zvyšuje bezpečnosť a odľahčuje prstom zvierajúci grip. Vhodné je pre väčšie fotoaparáty s dostatočne vysokým gripom. Na obrázku model od Case Logic.


Bočné pútko s úplnou fixáciou okolo zápästia.

Jednoduché pútko

Pri ráznejšej chôdzi môže nepríjemne udierať do trupu aj malý fotoaparát. Riešením je tu obyčajné pútko, aké sa dodáva ku kompaktom. Môžete ho použiť aj na menší CSC fotoaparát, alebo väčší kompakt, ku ktorému výrobca pribalil popruh. Najbezpečnejšie sú putká s možnosťou utiahnutia okolo zápästia.


Jednoduché pútko od Peak Design má výhodu v tom, že sa dá rýchlo od fotoaparátu odopnúť, vďaka systému kotvičiek Anchor links.


Veľmi dobre je navrhnuté pútko Joby DSLR Hand strap.


Luxusné kožené pútko. Na eBay nájdete nepreberné množstvo dizajnových putok. Na svoje si prídu najmä majitelia fotoaparátov s retro dizajnom.

Sling popruh

Asi najkomfortnejším spôsobom nosenia ťažšej techniky je nosenie krížom cez trup, rovnako ako sa nosí brašna. Váha fotoaparátu je lepšie rozložená a nezaťažuje krčné svaly. Takýto spôsob nosenia je navyše aj pohotový. Odpozorovaný je od vojakov, ktorí takýmto spôsobom nosia zbrane.

Pred pár rokmi spustili revolúciu popruhy Sunsniper a Black Rapid, využívajúce princíp kladky, na ktorú bol upevnený fotoaparát. Pripájal sa cez statívový závit. Pomerne rýchlo sa na trhu objavili lacnejšie sling popruhy od ázijských výrobcov.


Legendárny Sunsniper.


Fotoaparát sa po popruhu pohybuje na kladke.

Od popruhov s kladkou sa pomaly upúšťa, pretože kladka nefunguje úplne spoľahlivo. S fotoaparátom sa na popruhu musí správne manipulovať, aby sa popruh nezačal posúvať. Nová generácia popruhov nepoužíva kladku, ale využíva kĺzanie popruhu okolo trupu. Výhodou je tu aj rýchlo nastaviteľná dĺžka popruhu, pri chôdzi môžete fotoaparát viac pritiahnuť k telu a tak ho fixovať.


Kvalitné sling popruhy nájdete v ponuke značky Joby, dokonca aj špeciálne tvarovaný popruh pre ženy.


Momentálne asi najlepší popruh vyrába firma Peak Design. Na obrázku model Slide Summit edition. Výrobca myslel aj na menšie fotoaparáty a v ponuke má aj tenšie modely.


Peaking Design Slide sa dá nosiť tromi spôsobmi.


Aj v tejto kategórii je priestor pre ručne robené kožené popruhy.


Popruh a zároveň obal? Strap & Wrap od firmy Miggo.

Ako detektív

Ani jedno z doteraz vymenovaných riešení nie je vhodné, ak potrebujete nosiť naraz dva, či dokonca tri fotoaparáty. Opäť sa výrobcovia fotopríslušenstva inšpirovali u nosenia zbraní. Tentokrát skôr u polície, konkrétne u podpažného puzdra, aké nosí v niektorých filmoch napr. Chuck Norris.

Pre dvojicu fotoaparátov tu máme riešenia od známych značiek Sunsniper a Black Rapid. Ale ak chcete niečo skutočne štýlové, poobzerajte sa po niečom ručne vyrobenom, napr. od firmy Hold Fast.

Takýto spôsob nosenia fotoaparátov vyhovuje napr. svadobným fotografom, či dokumentaristom, ktorí nechcú meniť objektívy a majú dva fotoaparáty s rôznymi objektívmi. Plusom je tu aj dizajn, ktorý začína zohrávať čoraz väčšiu rolu.


Jednoduchou modifikáciou popruhu Black Rapid dostaneme možnosť nosiť dva fotoaparáty.


O niečo sofistikovanejšie spojenie dvoch popruhov SunSniper Sling strap.


Tak a toto sú už popruhy v štýle podpažného puzdra, aké nosia detektívi.


Za takúto parádičku však riadne zaplatíte.

Klip

Nevyhovuje vám žiadny popruh ani pútko? Riešením môže byť klip, pomocou ktorého upevníte fotoaparát na opasok alebo popruh batohu, či brašne. Toto riešenie je vhodné, ak potrebujete zafixovaný fotoaparát, rýchlo dostupný a často potrebujete voľné ruky. Napríklad pri lezení, či riadení bicykla.


Peaking Design Capture clip, premyslený, kvalitný a bezpečný.


Riešenie od B-Grip.

Záver

Kategória tohto príslušenstva zažíva veľký boom. Neustále sa objavujú nové druhy popruhov, či už prinášajú niečo inovatívne, alebo sú len dizajnovými variáciami známych riešení.

Veľa fotografov s väčšou technikou si prešla všetkými spôsobmi nosenia. Univerzálna rada neexistuje, každému vyhovuje niečo iné.

Popruhy, pútka a klipy nájdete aj u nás v eshope:

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2016-05-17 09:07:47
na mojom Oly OMD M10 a Fuji XE1 pouzivam kvoli zlepseniu uchopu polpuzdro a pri noseni omotany popruh okolo zapastia tak, ze staci 2 prstami udrziavat balans a v pripade akcie ho okamzite uchopil celou rukou ... je to ovela pohodlnejsie, ako mat fotak na popruhu na krku, z coho ma pri dlhsom noseni bolel krk
mam aj neoprenovy popruh krizom cez trup, ale ten som si nejak neoblubil
 
Miro Bartánus
2016-05-17 10:16:30
Ahojte, niečo na spôsob obrázku 5 od konca (Canon G5 na SunSniper Sling strap) ale pre batoh nepoznáte? Ďakujem.
 
tomino1980
2016-05-17 12:50:55
príspevok od: blahoslav J B Art
na mojom Oly OMD M10 a Fuji XE1 pouzivam kvoli zlepseniu uchopu polpuzdro a pri noseni omotany popruh okolo zapastia tak, ze staci 2 prstami udrziavat balans a v pripade akcie ho okamzite uchopil celou rukou ... je to ovela pohodlnejsie, ako mat fotak na popruhu na krku, z coho ma pri dlhsom noseni bolel krk
mam aj neoprenovy popruh krizom cez trup, ale ten som si nejak neoblubil
ja mam to same ... nakupil som OP/Tech popruhy komplet set (na krk, krizom, "uchytenie na hrud" ) ...ale najradsej nosim M10 v ruke na putku + mala taska na plece

clanok mi pripomenul ze by som ich mal nafotit a skusit hodit do bazaru
 
Guma
2016-05-17 18:14:07
Este aj spider holster je fajn, mam jeho dual verziu
 
matwey
2016-05-17 19:40:27
mne sa najviac pozdáva systém Peak Design

https://www.youtube.com/watch?v=iMpHhMDPERM
 
matwey
2016-05-17 19:46:45
https://www.peakdesign.com/?acc=60
 
Ferdo
2016-05-17 20:42:07
Ked pracujem, fotim s 2 telami naraz..najprv to bolo stylom jedno telo na pleci, druhe na krku co bolo dost nepohodlne. Potom som si kupil Joby sling strap ktory je vyborny a pohodlny no nevyhodou je ze sa neda rychlo odopnut a druhe telo som mal stale okolo krku. Zacal som pokukovat po Blackrapid Double systeme ktory pouziva vela kolegov-fotografov a chvalia ho. Kupil som si ho teda aj ja, vyskusal na jednej svadbe a veru neoslovil ma tento styl nosenia. Mimochodom Blackrapid mam na predaj v ephoto bazare.
 
stereus
2016-05-17 21:05:27
Clanok ako na zavolanie.
Otazka teraz znie ci CAPTURE CAMERA CLIP alebo verzia PRO.
 
Guma
2016-05-17 21:38:40
tu je ten spider holster... https://www.youtube.com/watch?v=KYwGaXMRCRg
 
Patrik Stedrak
externý redaktor 2016-05-17 23:52:39
som sa zlakol, ze ephoto konci, ked som uvidel druhu fotku v poradi ...clanok super - akurat tiez rozmyslam nad novym popruhom...original popruh na Canone 70D sa mi normalne predral
 
robertondrejovic
2016-05-18 09:09:23
Výborne Karol ďakujem za recenziu odnímateľné pevné putko čo niečo aj vydrží . O tom práve snívam už rok odkedy mám Sigmu 150 - 600 verziu S . Tam je putko priamo na objektíve čo je nevyhnutnosť, ale mám ho aj na tele Nikon D 7200, lebo objektívy pochopiteľne mením. No hrozná otrava. Už viem že riešenie existuje objednávka do Prolaiky už odišla , vďaka za tip.
 
filip.p3k
2016-05-18 09:24:54
príspevok od: stereus
Clanok ako na zavolanie.
Otazka teraz znie ci CAPTURE CAMERA CLIP alebo verzia PRO.
Mám verziu PRO a nemôžem si sťažovať. Rýchlo prístupný foťák, v horách nezavadzia, a na to ťahanie na pleci sa tá zvyknúť celkom rýchlo
 
JanTchi
2016-05-18 23:51:23
Neviete prosím kde by sa dalo zohnať pútko na 9 obrázku z hora? Ďakujem

http://img.ephoto.sk/images/content/articles/16b9abf0813fdb716e51b738114b4be64aabbe11_full.jpg
 
rastik6
2016-05-28 09:09:06
mne sa zapáčil to posledné riešenie, od B-Grip...nevideli ste to niekde v eshope, alebo v predajni?
 
joppe
2016-06-22 18:23:07
Dobry, prosim vas neviem nasadit popruh original na D5500. Resp. neviem prevliect koniec popruhu cez tu prvu umelohmotnu svorku
 
Johnnny
2017-07-09 20:25:17
Mne na popruhu vadi akurat to, ze mi zavadzia, co je vacsina casu. Chcel by som nejaky rychloupinate”ny, ktory viem kedykolvek zhodit. V podstate by mi stacili len take tie kovove srandy na ktore by som upevnil popruh a nasledne ich zacvakol o fotak. Ide to niekde kupit samostatne ?
 
blahoslav J B Art
2017-07-09 23:04:28
príspevok od: Johnnny
Mne na popruhu vadi akurat to, ze mi zavadzia, co je vacsina casu. Chcel by som nejaky rychloupinate”ny, ktory viem kedykolvek zhodit. V podstate by mi stacili len take tie kovove srandy na ktore by som upevnil popruh a nasledne ich zacvakol o fotak. Ide to niekde kupit samostatne ?
vdaka za namet ... ked som isiel na Island, zhodil som popruh a nasadil len putko na zapastie, kvoli vetru, aby mi to nerozhybalo stativ ... ale popruh by sa v niektorych situaciach bol hodil
mam nejake male karabinky, tak to takto vyskusam ... daju sa kupit samostatne, rozne velkosti a prevedenia
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-07-10 06:52:15
príspevok od: Johnnny
Mne na popruhu vadi akurat to, ze mi zavadzia, co je vacsina casu. Chcel by som nejaky rychloupinate”ny, ktory viem kedykolvek zhodit. V podstate by mi stacili len take tie kovove srandy na ktore by som upevnil popruh a nasledne ich zacvakol o fotak. Ide to niekde kupit samostatne ?
 
kwido
2017-07-12 10:54:37
Anchor links mozem len odporucit, da sa navliect v podstate na lubovolny popruh. Popruh sa da nasadit a dat dolu za 1-2 sekundy. Kupil som a co sa tyka doplnkov tak to boli najlepsie investovane peniaze . nelutujem ani cent .
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia