Hore

Technika pre blogerov a vlogerov

Blogovanie a vlogovanie sa tešia veľkej popularite. Pri tomto využití fototechniky sa na ňu kladú špecifické požiadavky. Blogeri a vlogeri sú tvorcovia, často ani nie sú zanietení fotografi, či kameramani, len pracujú s obrazom.

Požiadavky na techniku

Blogeri pracujú primárne s textom a fotografiami, občas aj s videom. Vlogeri takmer na 100% s videom. Preto sa ich požiadavky líšia, aj keď môžu používať tú istú techniku. Pri výbere techniky zohráva úlohu aj to, akej téme sa boger/vloger venuje. Iné potreby má blogerka píšuca o jedle a iné vloger natáčajúci videa skateboardistov.

Pri výbere je dobré si položiť niekoľko otázok:

  • Akú výstupnú kvalitu potrebujem?
  • Budem fotografovať alebo točiť video? Prípadne oboje?
  • Potrebujem otočný/výklopný displej, napr. kvôli selfie?
  • Budem pracovať za zlých svetelných podmienok?
  • Musí byť moje zariadenie chránené pred prachom, a vodou, alebo dokonca úplne vodotesné, aby sa s ním dalo ísť pod vodu?
  • Musí byť zariadené odolné proti mechanickému poškodeniu?
  • Potrebujem snímať veľmi malé detaily (makro)?
  • Pri videu potrebujem účinnú stabilizáciu, spomalené video?
  • Potrebujem vo videu kvalitný zvuk?
  • Chcem pracovať s bokehom?
  • Má byť zariadenie čo najmenšie a najľahšie?
  • Koľko som ochotný investovať do techniky?
  • Potrebujem bezdrôtové prepojenie s chytrým zariadením?
  • Mám špeciálne požiadavky na niektoré funkcie, či parametre (Time Lapse, Focus Bracketing, vysokorýchlostné sériové snímanie…)?

Blogeri a Instagrameri

Blogeri vo svojich článkoch používajú prevažne fotografie. Niektorí ich dopĺňajú aj videom. Požiadavky na funkcie a parametre spojené s videom ale nie sú tak náročné, ako u čistokrvných videotvorcov. Pri výbere techniky zohráva najdôležitejšiu úlohu, akému žánru sa bloger venuje. Bloger nemusí byť nutne zapálený fotograf a mať špičkovú techniku. Dôležitejšie je, aby jeho fotky mali štýl. Ten sa často dosahuje vhodným aranžovaním, nasvietením, výberom prostredia a rekvizit, postprocesingom. Fotoaparát by však nemal prekážať pri dosahovaní dostatočnej technickej kvality. Dnes už aj mobilmi dokážu blogeri nasnímať kvalitné ilustračné zábery. Zrkadlovka alebo bezzrkadlovka nie sú nutnosťou. Samozrejme dávajú užívateľovi viac možnosti a aj ich obrazový potenciál je väčší. Investovať sa oplatí hlavne do objektívov.

Vlogeri a Youtuberi

Pri videu je veľmi dôležitá stabilizácia obrazu. Roztrasené video je známkou neprofesionality a na diváka pôsobí rušivo. Sú zariadenia, ktoré majú účinnú stabilizáciu zabudovanú (stabilizovaný objektív, stabilizovaný snímač, duálna stabilizácia, digitálna stabilizácia), prípadne sú súčasťou tzv. gimbalu - gyroskopického stabilizátora. Gyroskopická stabilizácia je veľmi populárna pri akčnom natáčaní. Vďaka širokej ponuke gimbalov možno túto techniku stabilizácie využiť u rôznych zariadení, od malých akčných kamier a telefónov, cez kompakty až po CSC a DSLR.

Pri výbere zariadenia zohráva veľkú úlohu to, akú obrazovú kvalitu potrebujete. Nie je to len o rozlíšení videa, ale aj o tom, či má mať cinematický vzhľad. Na to dosť vplýva veľkosť snímača a parametre objektívu. Videotvorbu vie osviežiť využitie spomaleného videa, ktoré sa natáča vyššou obrazovou frekvenciou.

Podceňovanou zložkou videa je zvuk. Určite nekupujte prístroj, ku ktorému sa nedá pripojiť externý mikrofón.

V niektorých oblastiach je stále najlepšie nakrúcať video s videokamerou, ktorá je na to plne optimalizovaná. Mínusom je, že videokamera neposlúži ako fotoaparát.


Fotoaparáty a kamery

Mobil a akčná kamera

Mobil má takmer každý stále pri sebe. Špičkové modely poskytujú dobrú obrazovú kvalitu fotografií aj videa. Preto sa tento typ fotozariadenia bežne používa pri blogovaní aj vlogovaní. Pri výbere zohľadnite nakoľko budete pracovať v selfie režime. Zariadenia s dobrou zadnou kamerou nemusia mať dobrú aj prednú (selfie) kameru.

Mobily majú jeden alebo viacero fotoaparátov s určitým uhlom záberu. Teoreticky sa dá uhol záberu zmeniť použitím predsadiek. Väčšina je však nekvalitných a nie sú ani univerzálne. Kvalitné sú drahé a je dosť pravdepodobné, že keď príde nový model telefónu, už s ním nebudú kompatibilné. V prípade, že potrebujete rôzne uhly záberu, kúpte si mobil, ktorý má niekoľko fotoaparátov s rôznymi uhlami záberu.

Huawei P30 PRO má 4 hlavné fotoaparáty. Tri poskytujú rôzne uhly záberu, štvrtý je určený pre zistenie priestorovosti fotografovaného objektu, čo sa využije pri napodobnení bokehu.


Predsádky menia uhol záberu. Tie kvalitné sú drahé a nemáte zaručené, že ich použijete aj na následujúcom modeli.


Veľmi populárny je u mobilov bokeh efekt, napodobňujúci rozostrenie pozadia aké poznáme z veľkých fotoaparátov so svetelnými objektívmi. Bokeh sa napodobňuje softvérovo. Najlepšie výsledky dosahujú modely s viacerými fotoaparátmi. Špičkou sú modely s ToF fotaparátom, ktorý slúži na zistenie priestorovosti fotografovaného objektu. Ak chcete využívať bokeh efekt často, starostlivo vyberajte medzi modelmi, ktoré ho zvládajú najlepšie.

Ak chcete mobil používať najmä pre video, bude pre vás dôležitá stabilizácia a zvuk. Stabilizáciu zabezpečíte gimbalom. So zvukom to môže byť ťažšie. Overte si možnosť pripojenia externého mikrofónu (smerového alebo klopového) ku konkrétnemu modelu mobilu.

Či sa to niekomu páči alebo nie, jednotkou u vlogerov je iPhone, kvôli podpore výrobcov príslušenstva a prepracovanému ekosystému (najkvalitnejší softvér, využitie tabletu pre strih atď.).


Za horších svetelných podmienok sa rýchlo zhoršuje obrazová kvalita. Mobily majú malé snímače a niekedy nepomáha ani dobrá svetelnosť objektívu. V takomto prípade je výborným riešením prisvetliť si LED svetlom.




Akčné kamery sú po stránke kvalitatívnej na úrovni mobilov, aj keď napr. Sony má v ponuke model s 1” snímačom. Nie všetky majú aspoň malý displej, na ktorom sa dá sledovať obraz. Preto sa väčšinou nezaobídete bez prepojenia s telefónom. Výhodou akčných kamier je univerzálnosť využitia pri nakrúcaní akčných záberov. Existuje k ním množstvo špeciálneho príslušenstva, vďaka ktorému sa dajú inštalovať na rôzne objekty, prípadne ich chráni pred nepriazňou počasia a nárazmi.

Akčné kamery sú skôr video zariadenia ako fotoaparáty. Ako hlavná kamera sá používajú menej. Upevňujú sa na rôzne objekty (helmu, kapotu automobilu, kokpit lietadla atď.) a sprostredkovávajú zábery, ktoré sa inou technikou nedajú natočiť, alebo by to bolo veľmi nákladné. Môžu sa ale využívať podobne ako mobily, upevnené na gimbale. Najpopulárnejšie sú kamery GoPro, ale doťahujú sa na nich aj značky ako Xiaomi, DJI, Nikon a ďalšie.

GoPro Hero 7 je štandardom, s ktorým sa porovnávajú zariadenia ostatných výrobcov.


Sony RX0 II s 1” snímačom pre najnáročnejších.


Čoraz populárnejšie sú zariadenia kombinujúce akčnú kameru s gimbalom do jedného zariadenia. Sú určené najmä na video, kde perfektná stabilizácia dáva najväčší zmysel.

DJI Osmo Pocket, malý gimbal s kamerou sa stáva pomaly novinárskym štandardom.


Ak vám viac vyhovuje mobil, alebo pravá akčna kamera, aj k nim môžete prikúpiť gimbal stabilizátor.

Dron

Fotografovanie a filmovanie zo vzduchu bolo kedysi vyhradené malej skupine profesionálov, ktorí si mohli prenajať lietadlo alebo vrtuľník. Vďaka dronom dnes môže zo vzduchu loviť obraz takmer každý. Asi najviac sa o to pričinila firmy DJI. Sú drony, pod ktoré môžete zavesiť veľký fotoaparát alebo kameru. Nás ale zaujímajú menšie a cenovo dostupnejšie drony, ideálne so zabudovanou kamerou. To sú najpredávanejšie a najpoužívanejšie zariadenia. Ešte pred pár rokmi bola obrazová kvalita nízka. Ako sa zlepšujú letové vlastnosti a zjednodušuje ovládanie, tak rastie aj obrazová kvalita. Bežný dostatočne kvalitný dron sníma obraz kvalitatívne porovnateľný s akčnými kamerami.

DJI Mavic 2 je kvalitný amatérsky dron s 1” fotoaparátom Hasselblad, alebo kamerou s 2x zoomom a 1/2,3” snímačom.


DJI Inspire s kamerou Zenmuse X7 patrí medzi špičku, vďaka väčšiemu snímaču Super 35 mm a objektívovému systému DL. Dron je použiteľný aj profesionálne.


Zábery z dronu môžu dobre dopĺňať štandardne zábery. U videa prinášajú nielen netradičný pohľad, ale aj akčný záber kamery.

Instantná fotografia, Lomografia

Do kategórie menej používanej techniky patria fotoaparáty pre okamžitú fotografiu. Rovnako aj fotoaparáty a objektívy pre fotenie v štýle Lomografie. Tieto prístroje bývajú doplnkové, aby spestrili tvorbu blogerov.

Okamžitej fotografii dnes vládnu prístroje Instax od Fujifilmu.


Lomografiu najlepšie reprezentuje Lomo LC-A, ktoré dalo tomuto žánru meno.


Na to aby ste produkovali fotografie v štýle okamžitej fotografie a lomografie nepotrebujte spomínané fotoaparáty. Želaný efekt dosiahnete softvérovo z digitálnych fotografii. Buď pri spracovaní v počítači, alebo u niektorých fotoaparátov priamo pri fotení. Majú zabudované efektové filtre, ktoré napodobňujú rôzne analógové techniky.



Kompakt a ultrazoom

V tejto kategórii prístrojov prakticky prichádzajú do úvahy len modely s minimálne 1” snímačom. Akýmsi etalónom je model Sony RX100, nedávno bol predstavený model 8. generácie. Konkuruje mu Canon s modelmi G X a aj Panasonic. Kto potrebuje veľký rozsah objektívu, siahne po ultrazoome s 1” snímačom. Dnes je štandardom 4K video a preto sú pokročilé kompakty a ultrazoomy vhodné aj pre videotvorcov. Pripravte sa na to, že najlepšie zariadenia tejto kategórie nie sú lacné, bežne prekonávajú aj hranicu 1000€. Zato kúpite zrkadlovku alebo bezzrkadlovku strednej triedy. Preto pri výbere by ste mali mať pádne dôvody, prečo si nekúpiť CSC, alebo DSLR.

Nie práve najlacnejší Sony RX100 VII je aktuálne asi najlepší univerzálny kompakt pre blogerov a vlogerov.


Kvalitný ultrazoom s 1” snímačom, to je Panasonic FZ2000. Tiež je vhodný pre fotografov aj videotvorcov.


Fujifilm X100F nie je univerzálny, je to prístroj hlavne pre dokumentárny štýl fotenia. Má ale skvelý APS-C snímača a rozhodne mu nechýba štýl.


V kategórii kompaktov nájdete ešte jeden druh a to outdoorové fotoaparáty. Neposkytujú takú obrazovú kvalitu ako modely s 1” snímačom. Ich prednosťou je vysoká odolnosť proti poškodeniu, sú pracho a vodeodolné, nárazuvzdorné a mrazuvzdorné. Zároveň sa dá s nimi aj potápať a to bez nutnosti dokúpenia podvodného puzdra. Je to alternatíva k akčným kamerám typu GoPro.

Olympus Tough TG-6 je aktuálne asi najlepší outdoorový fotoaparát.

Zrkadlovka (DSLR)

Digitálna zrkadlovka je systémový fotoaparát osadený veľkým snímačom. Prednosťou je nielen špičková obrazová kvalita ale aj modularita, vďaka ktorej sa dá zrkadlovka prispôsobiť rôznym žánrom a situáciám.

Blogeri a vlogeri nutne nepotrebujú najlepšie modely. Je dobre si priplatiť za výklopný alebo otočný displej. Videotvorcovia potrebujú aj vstup pre externý mikrofón, prípadne aj výstup pre slúchadla. Nie všetky objektívy sú stabilizované a tak pri videu budete musieť riešiť aj stabilizáciu obrazu pomocou statívu, steadycamu alebo gimbalu. Veľkou prekážkou môže byť pomalosť zaostrovania v režime živého náhľadu.

Trhu dominujú dve značky: Canon a Nikon. Nikony vyhrávajú porovnávania ohľadom kvality fotografií, majú aj kvalitné video, ale pomalé zaostrovanie. Canon má u niektorých zrkadloviek snímače s technológiou Dual Pixel CMOS, ktorá poskytuje rýchle zaostrovanie, najmä v spojitosti s objektívmi STM.

Nikon D5600 je amatérsky model, ktorý má plne otočný displej. Poskytuje špičkovú obrazovú kvalitu, ale zaostrovanie v živom režime je pomalšie. Hodí sa preto najmä pre fotografov.


Canon EOS 77D je amatérska zrkadlovka s Dual Pixel CMOS a otočným displejom. Tým sa stáva vhodným kandidátom prístroja nielen pre fotografov, ale aj kameramanov.

Bezzrkadlovka (CSC)

Ešte nie tak dávno, boli zrkadlovky považované za jediné poriadne fotoaparáty. Postupne ich nahradzuje relatívne nový typ fotoaparátu, bezzrkadlovka. Poskytuje rovnakú modularitu a vďaka veľkému snímaču aj špičkovú obrazovú kvalitu. Bezzrkadlovky ale môžu byť menšie a ľahšie. Naviac pracujú s natívnym živým náhľadom, čo prináša ich užívateľom veľa výhod. Ponuka bezzrkadloviek je už teraz pestrejšia, ako ponuka zrkadloviek, úspešných je viacero značiek. Ak vás zaujíma najmä video, určite uprednostnite bezzrkadlovku pred zrkadlovkou. U veľa modelov nájdete účinnú duálnu stabilizáciu, rýchle zaostrovanie a pomocníkov pri manuálnom zaostrovaní. Je aj ľahšie skombinovať bezzrkadlovku s gimbalom. Na rozdiel od DSLR nájdete v ponuke CSC aj modely optimalizované pre videotvorcov napr. Panasonic GH5/GH5s, či Sony A7s.

Rovnako ako u zrkadloviek zvážte, či potrebujete výklopný/otočný displej a audio vstup a výstup. 

Pri výbere techniky môže zohrávať úlohu aj jej vzhľad. Najmä dievčatá a ženy dajú niekedy prednosť výzoru, aj za cenu slabších parametrov, alebo nižšej praktickosti. Medzi blogerkami sú obľúbené Olympusy PEN E-PL9, majú štýl a všetko, čo taká blogerka potrebuje.


Štýl a retro dizajn môže mať aj pokročilejšia bezzrkadlovka, akou je napr. Fujifilm X-T30.


Sony A6400 má výborné zaostrovanie so sledovaním tváre a očí, výklopný (selfie) displej a možnosť pripojenia mikrofónu.


Funkciu špičkového fotoaparátu aj videokamery výborne kombinuje plnoformátový Nikon Z6.

Objektívy

Zrkadlovky a bezzrkadlovky umožňujú výmenu objektívov. Je ich veľké množstvo, s rôznymi parametrami a cenami. Blogeri ocenia ak môžu fotografovať detaily (makroobjektívy), alebo pracovať s malou hĺbkou ostrosti (pevné svetelné objektívy). Kameramani potrebujú tiché a rýchle zaostrovanie a tichú clonu s elektromagnetickým nastavením.

Asi najlepší univerzálny objektív pre bezzrkadlovky Olympus a Panasonic
je Olympus M.Zuiko 12-100/4 IS PRO. Je vhodný aj pre video.


Ak je témou vášho blogu portrét a móda, zíde sa vám portrétny objektív s krásnym bokehom. Pre zrkadlovky Nikon je to napr. skvelý Nikkor AF-S 85/1,8G.


Takmer povinnou výbavou je tzv. základný objektív, ekvivalent 50 mm s dobrou svetelnosťou. Umožní vám vyhrať sa s malou hĺbkou ostrosti a fotiť za zhoršených svetelných podmienok. Navyše má prirodzené podanie perspektívy. Zvláda portréty, fotenie zátiší, detailov, produktovú fotografiu i jedlo. Sony FE 50/1,8 je cenovo dostupný základný objektív pre plnoformátové bezzrkadlovky Sony.


Cestovatelia a dokumentaristi tiež využijú svetelnejší objektív, ale so širším uhlom záberu, ako má základný objektív. Canon EF-M 22/2 STM.


Lacný ale výkonný makroobjektív Olympus M.Zuiko 30/3,5 Macro, pre bezzrkadlovky Olympus a Panasonic.

Záver

Načrtli sme si, aké možnosti pri výbere techniky majú blogeri a vlogeri. Inšpiráciou im môžu byť ich vzory. Na začiatok nepotrebujete najlepšiu a najdrahšiu techniku ak si tým nezarábate. Náročnejší výber majú vlogeri, pretože nároky na funkcionalitu sú väčšie ako pri fotografovaní.

Na začiatok je najdôležitejšie nadšenie a publikovať to, čo ľudí zaujíma. Ku kvalitnej obrazovej zložke sa postupne prepracujete.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
smarek
2019-07-31 13:00:54
Top model je nepochybne Sony RX100 VII nakolko vykonom a kompaktnostou nema konkurenciu a pribudol aj konektor na externy mikrofon Mozno slabsie miesto je vydrz baterie, je to dan za kompaktnost...
 
blahoslav J B Art
2019-07-31 21:32:18
a dalsiou kategoriou su ilogeri, ktori pouzivaju na toto techniku iApple
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia