Hore

Turbíny

Vrcholné dielo techniky ako atraktívny objekt pre fotografiu.So Stanom Jendekom sa poznáme z krajinárskych workshopov, na ktorých nesmie chýbať. Na tom poslednom, jarnom, sa dokonca predviedol s Hasselbladom s digitálnou stenou. Poslal mi emailom odkaz na niekoľko svojich fotografií, ktoré ma, ako vyštudovaného konštruktéra, zaujali. Podarilo sa mu previesť čisto technický objekt do fotografií kriviek, textúr, poltónov. Týmto prekročil rámec technickej dokumentačnej fotografie a povýšil ju na umenie. Teraz už ale predávam slovo autorovi.

Karol Srnec

Myšlienka nafotiť detaily turbín mi napadla v čase, keď som graficky upravoval pre Elektrotechnickú fakultu STU knihy „Model trhu s elektrinou - Ekonomické aspekty výroby, prenosu a distribúcie elektriny v Slovenskej republike" a „Model trhu s elektrinou - Technické aspekty výroby, prenosu a distribúcie elektriny v Slovenskej republike". Profesor František Janíček ma požiadal, aby boli hlavné kapitoly oddelené obrazovým prvkom. Chcel som sa vyhnúť prvoplánovým popisným kolážam a súčasne som chcel vytvoriť niečo, čo by čisto technickej téme dalo krásu a zaujímavosť.

Zaujímavý bol aj proces prípravy. Dostať sa do výrobných priestorov firmy Siemens s úmyslom fotiť detaily nebolo jednoduché. Vybavovalo sa to dva mesiace a vďaka Františkovi Janíčkovi z STU a Petrovi Ludrovskému zo Siemensu sa mi to podarilo. Ľudia vo výrobe boli ústretoví, ale, samozrejme, musel som dodržiavať prísne predpisy. V Brne som bol dvakrát a čistého času na fotenie som mal vždy hodinu. Po fotení som musel odovzdať pamäťovú kartu z fotoaparátu šéfovi bezpečnosti a dva týždne som čakal, či fotky prejdú kontrolou zameranou na únik know-how.

Táto téma je diametrálne odlišná od mojej prioritnej, ktorou je krajina a les. Ale myslím, že tak ako v krajine, aj v prípade turbín sa mi podarilo nájsť podobné princípy - štruktúry, neobvyklé pohľady a farby.

Fotil som fotoaparátom Canon EOS 5D Mark II a 180 mm makroobjektívom Canon EF 180mm f/3.5 L USM Macro.

Bez filtrov, s prirodzeným osvetlením, ktoré tam bolo rôzne (kombinácia svetlíkov zhora a žltých výbojok). Fotky sú s minimálnymi úpravami (Lightroom 2 - contrast, clarity, vibrance, veľmi…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
maciakba
2010-06-08 12:32:02
krásne fotky, fascinujúce detaily
 
majster333
2010-06-08 15:20:02
dobré fotky
 
boco
2010-06-08 16:24:41
Pekné
 
lacoslav
2010-06-08 21:22:43
Toto áno.
 
karol77
2010-06-08 22:08:06
prekrasne fotky :)
 
staleusmiaty
2010-06-08 22:48:30
Pekné! To je to umenie, hľadať krásu a harmóniu vo všedných veciach!
 
jake
2010-06-08 22:54:56
su ludia co odfotia zlomeny klinec a vyzera to uplne spicovo fasack .. na toto treba mat vylozene talent, vsetka cest
 
stano66
2010-06-09 20:55:28
príspevok od: jake
su ludia co odfotia zlomeny klinec a vyzera to uplne spicovo fasack .. na toto treba mat vylozene talent, vsetka cest
dakujem vsetkym za pozretie a uznanie. pripravujem novu specificku temu.
 
haplo602
2010-06-11 11:53:16
super :-) toto som vzdy chcel vediet, odfotit normalne nezazivne veci tak aby zaujali aj divaka ktory nema o fotenom objekte ani paru :-)
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované