Hore

Zoomová “svätá” trojica

Sú tri objektívy, respektíve ohniskové dĺžky, ktoré nazývame “svätá trojica”.

U plnoformátového fotoaparátu sú to objektívy s ohniskovou dĺžkou 24, 50 a 85 mm, alebo im podobné. 24 mm reprezentuje širokouhlé objektívy, 50 mm je univerzálny základný objektív a 85 mm krátky teleobjektív. Fotograf by mal dokázať s touto trojicou nafotiť “takmer všetko”. V článku Pevná “svätá” trojica sme si ich predstavili, aj ekvivalenty pre fotoaparáty s menším snímačom.

Aj keď sú pevné objektívy populárnejšie ako v minulosti, najmä u majiteľov bezzrkadloviek, rozšírenejšie sú transfokátory, kvôli ich univerzálnosti a pohodlnejšiemu použitiu. Jeden zoom rozsahom nahradí spomínanú trojicu. Vieme, že to býva na úkor svetelnosti a väčšinou aj obrazovej kvality. Transfokátory ale môžu byť výborné a veľa fotografov im dáva prednosť. Dnes sa pozrieme na trojicu transfokátorov, ktoré tiež tvoria trojicu, aj keď nie tak legendárnu, ako tá “svätá”.

Rozsah

V prvom rade zoomová trojica nie je ekvivalentom pevnej trojice, spoločné majú len to, že ide o tri objektívy ohniskovou dĺžkou pokrývajúce určitý želaný rozsah.

Prvým transfokátorom je ten so štandardným rozsahom, ktorý nahradzuje pevnú trojicu. V prípade plnoformátu je to najčastejšie zoom s rozsahom 24-70 mm. Druhým zoomom je telezoom, ktorý nadväzuje na štandardný zoom, typický rozsah u plnoformátového systému je 70-200 mm. Trojicu dopĺňa superširokouhlý zoom, na FF to môže byť napr. 14-24 mm.

Nerozlučná trojica by mala mať vždy niečo spoločné. Kvalitu vyhotovenia, optickú kvalitu a svetelnosť. Svetelnosť objektívov väčšinou naznačuje, do akej kvalitatívnej skupiny patria.

Objektív s rozsahom 24-70 mm je základom trojice, pretože má najuniverzálnejší rozsah. 24 mm je širokouhlé ohnisko, 70 mm je už krátky teleobjektív. Objektív s rozsahom 14-24 mm je superširokouhlý objektív. Využíva sa pri fotografovaní krajiny, architektúry, reportáži v stiesnených podmienkach. Objektív 70-200 mm je teleobjektív s úzkym uhlom záberu. Vďaka väčšiemu priblíženiu umožňuje snímať vzdialenejšie objekty a detaily. Využíva sa pri fotení portrétov, krajinárskych a architektonických detailov, športu, reportážach na väčšiu vzdialenosť.

Ak máte fotoaparát s iným snímačom ako plnoformátovým, musíte nájsť ekvivalenty k vymenovaným plnoformátovým objektívom. V tom vám pomôže tabuľka a na konci článku uvediem aj niekoľko ukážkových príkladov.

Plný formát (FF)

APS-C

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jozef84
2020-06-16 11:51:53
Pekne zhrnuté. Dá sa to rozšíriť ešte o ekvivalenty tretích strán, poprípade ešte o pár objektívov od originálnych výrobcov.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia