Hore

Očami fotografa

Fotograf sa na svet pozerá inak ako bežný “smrteľník”. V oku ma objektív, v mozgu snímač. Chvíľu to však trvá, kým sa zmení na „fotokyborga“.

Zrak je naším najvyužívanejším zmyslom. Väčšinu informácií zaznamenávame práve zrakom. Dokážeme otáčať hlavou, celým telom i meniť smer pohľadu. Dve oči nám naviac umožňujú vnímať obraz priestorovo.  Oči si prakticky neoddýchnu, stále beháme pohľadom a zbierame informácie. Je to preto, že nedokážeme naraz spracovať všetky detaily, náš zrak je neustále sústredený, časť obrazových informácií poskytuje periférne videnie, kde podrobné informácie nedokážeme vnímať. Ak sa chceme dozvedieť niečo viac, musíme na to upriamiť pozornosť. Detaily vnímame vo veľmi úzkom uhle, pritom celkový pohľad je širokouhlý. Zaznamenávanie fotografie však funguje inak. Preto nestačí len vlastniť fotoaparát, ale prispôsobiť tomu aj nazeranie na svet okolo nás. Ak neprispôsobíte videnie fotoaparátu, budete zaznamenávať len cvaky, snažiac sa zachytiť to čo vidíte.

Pokiaľ nezmeníte myslenie a vnímanie, nikdy sa nenaučíte fotografovať. Musíte sa stať fotoaparátom tak, ako sa lukostrelec stáva šípom. Fotografia je veľmi odlišná od skutočného sveta i keď si to možno neuvedomujeme. Možno preto, že väčšina fotografií zachytáva svet okolo nás v tej najjednoduchšej forme. Nato, aby ste sa stali fotografmi, musíte pochopiť, ako fotografia vzniká, čim je odlišná od toho, čo vidíme.

 Až si v takejto situácii dokážete živo predstaviť, ako zachytenie tejto fotografovanej scény zmeníte použitím techniky a vyjadrovacích možnosti fotografie…

 …stáva sa z vás človek s fotografickým videním.

V prvom rade je fotografia statická. Svet okolo nás je v pohybe a ak sa zdá, že nie, v pohybe sme my. Minimálne naše oči, neostávajú zamerané na jeden bod, ale neustále behajú po scéne.

Prvou fotografickou zručnosťou je preto sústrediť sa na jeden obraz.

Sústreďte sa a zarámujte svoje videnie

V prvom rade je fotografia statická. Svet okolo nás je v pohybe a ak sa zdá, že nie, v pohybe sme my. Minimálne naše oči, neostávajú zamerané na jeden bod, ale…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Roman Point
2015-12-14 06:38:50
Výborne. Konečne aj jeden filozoficky článok bez zastúpenia technických návodov. ***** sterne
 
Johnnny
2015-12-14 08:25:09
Ako vzdy bolo pre mna potesenim citat takyto clanok
 
milanF
 
Demikát
2015-12-14 13:09:32
Po dlhej dobe som si tu konečne niečo dočítal, bolo čo; )
Tento článok si priam žiada pokračovanie, pod názvom trebárs srdcom fotografa...
 
jiskerka
2015-12-14 13:35:29
Ako vždy, skvelý článok, ktorý mi veľa dal...
 
combat113
2015-12-15 10:42:37
Veru tak, dobrý článok...
 
spektrum
2015-12-15 13:12:03
fajn sa čítalo, ja som si práve dala urobiť knihu, Mojím tretím okom . Chcelo by to naozaj pokračovanie o tom, ako inak vníma fotograf obsah scény, hľadá nielen kontrasty, paralely, metafory, skryté podobnosti, hlbší význam ale i pri pohľade na ňu rozmýšľa nad netradičné technikami spracovania scény priamo fotením s dôrazom na emotívnosť. To nielen len o základných praktikách dlhých a krátkych časov, či o hĺbke ostrosti, ale hlavne o obsahu, ktorý tým sleduje. Aj technika pohnutých záberov, viacnásobných, rôzne zložených, ale fotených viac menej za sebou aj spôsob pohnutia, to všetko je dôsledkom videnia potenciálu scény ale hlavne, toho, ako ju cíti a vidí fotograf.
 
Jerry C.
2015-12-17 00:42:24
Opäť skvelé Karol !
Ak sa raz predsa len rozhodneš napísať o fotografovaní knihu - určite si ju objednám medzi prvými
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia