Hore

Kompozícia: vyplnenie formátu

Úlohou fotografa je, aby usporiadal obrazové prvky do estetickej alebo zaujímavej formy. Využíva pritom kompozičné pravidlá a iné prvky fotografie. Kompozičné pravidlá pomáhajú vytvoriť vo fotografii poriadok, ale emocionálne prvky, akými sú napätie alebo pokoj. Pokročilí fotografi pracujú s kompozíciou intuitívne. Ovládajú množstvo kompozičných pravidiel, ktoré takmer bez rozmýšľania vedia použiť, ale aj porušiť, ak je treba. Práve dobrá kompozícia dokáže výrazne pomôcť v tvorbe začínajúcich fotografov. Stačí dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Jedným z tých najjednoduchších je vyplnenie formátu.

Formát fotografie je daný výrezom skutočnosti, ktorý sa zaznamená na svetlocitlivý prvok (snímač, film). Fotograf výberom ohniska objektívu (udáva uhol záberu) a výberom odkiaľ a akým smerom bude fotografovať, určuje, čo bude na fotografii. Jednou z najčastejších chýb vo fotografii je, že hlavný objekt je príliš malý. Často ho dokonca potlačí iný objekt, ktorý na seba strháva divákovu pozornosť.

Kompozičné pravidlo vyplnenia formátu je vizuálnym vyjadrením príslovia, že fotografia je odstrihnutím nepotrebného. Presne to sa pri vyplnení stane. Veci nedôležité s dostanú mimo rám a prestanú pôsobiť rušivo.

Slnečník funguje ako prirodzený rám. Na krajoch, ale aj tak pozorujeme mierne rušivé prvky. Nepomôže ani malá hĺbka ostrosti.

Vyplnením (detailnejším záberom) sme sa problému s rušivým pozadím zbavili úplne.

Tip: Rušivé prvky v pozadí obmedzíte vyplnením formátu. Aj tak však stále pozadie sledujte. Profesionalita sa skrýva v najjemnejšich "nuanciach". Drobnosti v pozadí ako svetelné a farebné škvrny, náznaky línií a pod. musíte vnímať a pracovať s nimi.

Vyplnenie formátu

Formát dokážeme vyplniť dvomi spôsobmi. Prvým je, že sa k fotografovanému objektu priblížime natoľko až vyplní formát spôsobom, aký určíme. Práve tu robia začiatočníci a nefotografi najčastejšie chybu. Uvidia niečo zaujímavé a ihneď to odfotia. Stačí im, že to je na fotografii. Nevnímajú, že je tam aj množstvo rušivých prvkov a že na…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
tomino1980
2014-07-01 09:47:36
dakujem za podelenie sa so skusenostimi takto pekne po lopate
 
tHono
2014-07-01 09:56:56
vdaka za clanok pri ktorom si clovek" oprasi" zasady kompozicie ,orezu a stavby obrazu
 
Ľuboš Capcara
2014-07-01 10:11:49
Ďakujem za zaujímavý článok.
Tak ma napadlo, že výrobcovia by mohli do entry-level zrkadloviek zakomponovať do hľadáčika možnosť nahliadnutia kompozičných línií ako je tomu napr. v Photoshope. Bolo by to pre začiatočníkov celkom užitočne, len neviem aké by to malo technické úskalia pri výrobe.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-07-01 10:30:01
príspevok od: Ľuboš Capcara
Ďakujem za zaujímavý článok.
Tak ma napadlo, že výrobcovia by mohli do entry-level zrkadloviek zakomponovať do hľadáčika možnosť nahliadnutia kompozičných línií ako je tomu napr. v Photoshope. Bolo by to pre začiatočníkov celkom užitočne, len neviem aké by to malo technické úskalia pri výrobe.
CSC fotoaparaty maju bezne pomocnu kompozicnu mriezku, aj viac druhov. U zrkadloviek to byva skor u vyssich modelov, kde sa da zapnut aj v optickom hladaciku mriezka z tekutych krystalov. Ja ju mam trvale zapnutu na kazdom fotoaparate.
 
Laco62
2014-07-01 13:03:35
vďaka, Karol, za pekný a poučný článok
 
maco02
2014-07-01 17:17:16
Super článok. Vďaka .
 
seifi
2014-07-01 21:17:10
"Nepoužívajte žiadne pravidlo za každú cenu. Vždy jeho použitie zdôvodnite." - ja by som začal pre začiatočníkov tým, že by pravidla mali brať ako to minimum, ktoré im pomôže k štandardnej fotografie, a hore uvedené v úvodzovkách by som postavil naopak - zdôvodní si, prečo pravidlo nepoužiť a čo tým chceš dosiahnuť.
 
noik
ocenenie redakciou 2014-07-01 22:42:59
Ked to nejde kompozicne...pridajte viac farby. Saturujte saturujte. Nieco to oko predsa pritiahnut musi

...vdaka Karol
 
brki
2014-07-02 10:12:26
vďaka Karol za užitočný článok, o kompozícii sa tu menej debatuje
 
seifi
2014-07-02 15:57:22
príspevok od: brki
vďaka Karol za užitočný článok, o kompozícii sa tu menej debatuje
menej či vôbec ? kompozícia dnes zaujíma málokoho; ...odpoveď nie je, že som to komponoval tak, aby....ale tak som to chcel; komenty ? ak nie sú kladné, tak ich radšej nedávať , dostaneš nabrýzgané...
 
J.B.
2014-07-02 21:01:05
príspevok od: noik
Ked to nejde kompozicne...pridajte viac farby. Saturujte saturujte. Nieco to oko predsa pritiahnut musi

...vdaka Karol
Super rada len čo keď to niekto zoberie fakt vážne, niet nič horšieho, ako prudko farebný nezmysel
 
noik
ocenenie redakciou 2014-07-04 10:29:13
príspevok od: J.B.
Super rada len čo keď to niekto zoberie fakt vážne, niet nič horšieho, ako prudko farebný nezmysel
To je uz riziko toho daneho "umelca"
 
MarioDurec
2015-08-17 18:23:27
veľmi dobrý článok, ďakujem.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia