Hore

Objektív (Lens)

Objektív je optické zariadenie skladajúce sa z minimálne jednej sklenenej alebo plastovej šošovky. Pri viacerých šošovkách ide o zložený objektív. Práve takýto typ sa používa vo fotografickej technike a práve naň sa dnes pozrieme.

Osadenie objektívu (Mount) – Bajonet (Bayonet mount)

Je mechanické (a často aj elektronické) rozhranie umožňujúce pripojenie vymeniteľného objektívu k telu fotoaparátu. Môže byť skrutkovateľné, bajonetové alebo s trecími zámkami. Pri fotoaparátoch používame najčastejšie bajonet.

Zaostrovací prstenec (Focus ring)

Prstenec umiestnený na tubuse objektívu slúžiaci na manuálne zaostrovanie. Jeho rozsah, rýchlosť a jemnosť pohybu záležia od jednotlivých výrobcov a od určenia objektívu.

Manuálne zaostrovanie (Manual focus)

Starší, ale stále využívaný typ zaostrovania, ktorý závisí na samotnom fotografovi. Existuje viac typov – posuvné, otočné, páčkové zaostrovanie.

Automatické zaostrovanie (Autofocus)

Spôsob zaostrovania využívajúci senzor, kontrolný systém a zaostrovací motorček bez potreby zásahu fotografa. Opäť existuje viac typov – pasívny, na základe kontrastných hrán, fázová detekcia.

Stupnica zaostrenej vzdialenosti (Focus distance scale)

Stupnica zobrazujúca v akej vzdialenosti je zaostrený objekt od fotoaparátu.

Transfokačný prstenec (Zoom ring)

Prstenec na tele objektívu ovládajúci mechanizmus transfokátora (zmena ohniskovej vzdialenosti objektívu).

Tubus (Tube / Body)

Samotné telo objektívu, v ktorom sa nachádzajú jednotlivé optické členy, motorčeky, elektronika. Vyrobený z tvrdeného plastu alebo zliatin horčíka.

Optický člen (Optical…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
vd
2013-02-27 12:18:39
ja by som spomenul este cervenu ciarku na stupnici zaostrenia, hned vedla nekonecna...
 
polal
2013-02-27 12:25:49
Ohnisková vzdialenosť , nie všetko na wikipédii je správne.

"Kolmá vzdialenosť predného člena optickej sústavy od matnice. Veľkosť ohniskovej vzdialenosti má vplyv na veľkosť obrazu premietaného na matnicu."
 
Tomáš Muška
2013-02-27 13:23:39
príspevok od: polal
Ohnisková vzdialenosť , nie všetko na wikipédii je správne.

"Kolmá vzdialenosť predného člena optickej sústavy od matnice. Veľkosť ohniskovej vzdialenosti má vplyv na veľkosť obrazu premietaného na matnicu."
áno, to je pravda... toto platí pre jednu optickú šošovku... vďaka za upozornenie
 
samusko
2013-02-27 13:48:40
myslim ze tam chyba ako odcitat hlbku ostrosti z hodnoty clony a vzdialenosti objektu na ktory je zaostrene
 
LAPoska
2013-02-27 14:09:03
mozno hlupa otazka, no preco tak casto vidno na objektivoch vidno prepinac stabilizacie? vypnuta stabilizacia ma svoje vyhody?
 
Tomáš Muška
2013-02-27 14:22:15
príspevok od: LAPoska
mozno hlupa otazka, no preco tak casto vidno na objektivoch vidno prepinac stabilizacie? vypnuta stabilizacia ma svoje vyhody?
zapnutá stabilizácia napríklad pri fotení zo statívu spraví viac škody ako úžitku...
 
keko
2013-02-27 15:12:54
Ja by som text: "... napr. 6 opt. členov v 4 skupinách ..." nekorenil ilustraciou deviatich clenov v siedmych skupinach
inak - pekne obrazky. Viac (uzitocnych) info potom na
http://en.wikipedia.org/wiki/Lens_(optics)
pripadne
http://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%A0o%C5%A1ovka_(optika) .
 
Dano Leitman
2013-02-27 18:45:30
pekne spracovany clanok ani som si neuvedomil ze tu taky chybal a pritom otazok sa vo fore najde habadej takze bude urcite k uzitku ... uz len nech si ho aj vyhladaju dalsi "opytovaci" a bude okej
 
seifi
2013-02-27 19:46:23
statívova noha ? skôr objímka statívu, statívová objímka; článok mi príde ako slovensko - anglický slovník, suchý prehľad terminológie
 
Michal Bumbera
2013-02-27 21:13:56
obrazok objektivu z roku 1989 ... potesilo
 
dmedia
2013-02-27 21:43:53
Clanok moze byt, aj ked zjednodusene vyjadrovanie mi v niektorych miestach pripomina americku prirucku...plno obrazkov s chudobnym popisom.

Myslim si, a to v dobrom, ze neznalec bude trochu mylne informovany v niektorych pripadoch, hlavne sa nauci slovensky neadekvatne vyrazy.

Neide mi o "bratislavcinu", tiez mi vadi,ale napr. zlozeny objektiv, cudny vyraz, skor zlozena opticka sustava... zlozeny objektiv mi pripada ako nieco co niekto zlozil vramci volneho casu...alebo z korby auta

tiez tato okrem inych nepresna definicia:

Pevný objektív (Prime lens)

"Ich konštrukcia je často menšia, ľahšia a jednoduchšia ako pri transfokátorových objektívoch, pričom ponúkajú lepšiu svetelnosť."

pritiahnute za vlasy, trosku, co tak spomenut, ze ich OPTICKA konstrukcia, mensi pocet optickych clenov=menej optickych chyb, vacsia priepustnost svetla, teda lepsia svetelnost a vysoka kvalita obrazu, atd.

Autora prosim aby to nebral ako urazku, ale dobre mienene postrehy, viem ze to nie je rigorozna praca k doktoratu, ale hovorime o fyzikalnych vlastnostiach, tak je potreba trochu presneho vyjadrovania, dik za pochopenie.
 
mllpo
2013-02-28 18:19:41
"Svetelnosť (Lens speed)
Bezrozmerná veličina vyjadrená pomerom medzi ohniskovou vzdialenosťou a priemerom predného člena objektívu. "
Predpokladám, že priemer predného člena je pri danom objektíve vždy rovnaký. Ohnisková vzdialenosť sa ale meniť môže (Zoom).
A teraz otázka. Ako je to potom riešené pri zoom-objektívoch s konštantnou svetelnosťou?
 
keko
2013-02-28 21:34:15
príspevok od: mllpo
"Svetelnosť (Lens speed)
Bezrozmerná veličina vyjadrená pomerom medzi ohniskovou vzdialenosťou a priemerom predného člena objektívu. "
Predpokladám, že priemer predného člena je pri danom objektíve vždy rovnaký. Ohnisková vzdialenosť sa ale meniť môže (Zoom).
A teraz otázka. Ako je to potom riešené pri zoom-objektívoch s konštantnou svetelnosťou?
To je, co?
A teraz vrtas, alebo to naozaj chces vediet?
 
igino
2013-03-01 05:30:08
Clanok ma zaujal, v dnesnej "uponahlanej" dobe mi tento styl pisania ("kratko a mudro") k zakladnym informaciam vyhovuje. Mal by som na skusenejsich otazku - vsimol som si na objektivoch Nikon "stupnicu zaostrenej vzdialenosti" - na setovom objektive 18-55 mm sa nenachadza, a neviem, ako by som D3100-ke "nasepkal", aby manualne ostrila napr. na vzdialenost 3 metre (co mi vyslo z tabulky hyperfokalnych vzdialenosti)?
 
mllpo
2013-03-01 08:06:31
príspevok od: keko
To je, co?
A teraz vrtas, alebo to naozaj chces vediet?
Nevrtam. Fakt ma to zaujíma...
Ty to vieš?
 
keko
2013-03-01 09:53:27
príspevok od: mllpo
Nevrtam. Fakt ma to zaujíma...
Ty to vieš?
Nikto nevie vsetko.
Ta definicia je ako vsetko v skole na zakladnom stupni. Prakticky zivot je trosku odlisny.
Svetelnost objektivu je vlastne najmensie clonove cislo, ktore sa da dosiahnut. Zavisi od velkosti prednej sosovky. Presnejsie od ucinneho priemeru na prednej sosovke. Pri "zoomoch" sa teda nevyuziva cele plocha prednej sosovky pri vsetkych ohniskovych vzdialenostiach. A to plati aj ked zaradis nejaku clonu. Pocas zvacsovania/zmensovania ohniskovej vzdialenosti sa ucinny otvor na prednej sosovke meni.
Keby si baterkou svietil zo starny tele aparatu a prednu sosovku by si pokryl niecim matnym (vytvoril by si matnicu), potom by si videl zmenu priemeru svietaiceho otvoru na "matnici" nielen zmenou clonoveho cisla, ale aj zmenou ohniskovej vzdialenosti.
A potom to sedi, ze svtelnost (ale i ktorekolvek clonove cislo) sa rovna podielu priemru zmeraneho otvoru a aktualnej ohniskovej vzdialenosti.
Teraz sa pytas, ako je to mozne, ze niektore objektivy udrzia rovnaku svtelnost (ale aj rovnaku clonu) pocas zmeny ohniskovej vzdialenosti a ine nie. Odpoved je, ze toto zavisi od konstrukcie objektivu.
Raz sa to tu uz rozoberalo a vtedy niekto vytiahol, ze toto je iba hlupa matematicka konstrukcia a ze svetelnost zavisi od mnozstva a kvality sosoviek a od antireflexnej upravy a tak, ze to viedlo k zavedeniu ineho "clonoveho radu" a ten sa neoznacuje ako F ale ako T a zohladnuje aj uvedenu okolnost... Je to pravda. Toto vadi filmarom, kde sada objektivov stoji radovo 20 000 000 korun a hodne zalezi po zmene objektivu aby sa nezmenil charakter snimanej sceny. Pre nas, co fotime na film na film by to este mohlo mat nejaky vyznam. Pr edigitalistu absolutne ziaden vyznam. Chyby vo vyslednej citlivosti pri vyrobe kinofilmu su casto vacsie ako rozdiely medzi jednotlivymi objektivmi a to uz nehovorim o tom, ze rozdiel pri zmene mnozstva dopadnuteho svetla na priemetnu (policko filmu alebo cipu) je pri tom istom objektive ovela vacsia ked fotis na nekonecno versus ked fotis na pol metra vzdialeny objekt.
Tak takto sa to asi da popisat bez rovnic, ktore ked si raz precitas tak ich okamzite zabudas a skutcny vyznam jednotlivych parametrov pozna iba niekolko vyvolenych ing na niekolkych pracoviskach na svete, povedzme tak atisicka ludi na svete.
Ked mas TTL (a to ma dnes kazda DSLR) tak ti to je asi jedno, je fajn ked vies par detailov.
Ulohou clanku vsak bolo uviest laika do problematiky a to aj za cenu drobnych nepresnosti. Keby sa Newton nebol dopustil malych nepresnosti (napriklad odmyslel pri drahe padajuceho jablka fakt, ze sa jablko este otaca okolo sterdu Zemegule a ta sa este toci okolo stredu Slnecnej sustavy), nedala by sa v druhej treide na ZDS ucit vlastiveda ....
 
mllpo
2013-03-01 12:03:40
príspevok od: keko
Nikto nevie vsetko.
Ta definicia je ako vsetko v skole na zakladnom stupni. Prakticky zivot je trosku odlisny.
Svetelnost objektivu je vlastne najmensie clonove cislo, ktore sa da dosiahnut. Zavisi od velkosti prednej sosovky. Presnejsie od ucinneho priemeru na prednej sosovke. Pri "zoomoch" sa teda nevyuziva cele plocha prednej sosovky pri vsetkych ohniskovych vzdialenostiach. A to plati aj ked zaradis nejaku clonu. Pocas zvacsovania/zmensovania ohniskovej vzdialenosti sa ucinny otvor na prednej sosovke meni.
Keby si baterkou svietil zo starny tele aparatu a prednu sosovku by si pokryl niecim matnym (vytvoril by si matnicu), potom by si videl zmenu priemeru svietaiceho otvoru na "matnici" nielen zmenou clonoveho cisla, ale aj zmenou ohniskovej vzdialenosti.
A potom to sedi, ze svtelnost (ale i ktorekolvek clonove cislo) sa rovna podielu priemru zmeraneho otvoru a aktualnej ohniskovej vzdialenosti.
Teraz sa pytas, ako je to mozne, ze niektore objektivy udrzia rovnaku svtelnost (ale aj rovnaku clonu) pocas zmeny ohniskovej vzdialenosti a ine nie. Odpoved je, ze toto zavisi od konstrukcie objektivu.
Raz sa to tu uz rozoberalo a vtedy niekto vytiahol, ze toto je iba hlupa matematicka konstrukcia a ze svetelnost zavisi od mnozstva a kvality sosoviek a od antireflexnej upravy a tak, ze to viedlo k zavedeniu ineho "clonoveho radu" a ten sa neoznacuje ako F ale ako T a zohladnuje aj uvedenu okolnost... Je to pravda. Toto vadi filmarom, kde sada objektivov stoji radovo 20 000 000 korun a hodne zalezi po zmene objektivu aby sa nezmenil charakter snimanej sceny. Pre nas, co fotime na film na film by to este mohlo mat nejaky vyznam. Pr edigitalistu absolutne ziaden vyznam. Chyby vo vyslednej citlivosti pri vyrobe kinofilmu su casto vacsie ako rozdiely medzi jednotlivymi objektivmi a to uz nehovorim o tom, ze rozdiel pri zmene mnozstva dopadnuteho svetla na priemetnu (policko filmu alebo cipu) je pri tom istom objektive ovela vacsia ked fotis na nekonecno versus ked fotis na pol metra vzdialeny objekt.
Tak takto sa to asi da popisat bez rovnic, ktore ked si raz precitas tak ich okamzite zabudas a skutcny vyznam jednotlivych parametrov pozna iba niekolko vyvolenych ing na niekolkych pracoviskach na svete, povedzme tak atisicka ludi na svete.
Ked mas TTL (a to ma dnes kazda DSLR) tak ti to je asi jedno, je fajn ked vies par detailov.
Ulohou clanku vsak bolo uviest laika do problematiky a to aj za cenu drobnych nepresnosti. Keby sa Newton nebol dopustil malych nepresnosti (napriklad odmyslel pri drahe padajuceho jablka fakt, ze sa jablko este otaca okolo sterdu Zemegule a ta sa este toci okolo stredu Slnecnej sustavy), nedala by sa v druhej treide na ZDS ucit vlastiveda ....
Vďaka. Aj keď, myslím, stačil prvý odstavec.

"lohou clanku vsak bolo uviest laika do problematiky ..."
Nemal som v pláne narážať/vŕtať na článok. Len ma táto otázka zaujíma už dlhšie a sem sa mi to hodilo. Snáď to bolo zmysluplnejšie ako jazykové okienko...

Prajem pekný zvyšok dňa a víkend.
 
keko
2013-03-01 13:19:59
príspevok od: mllpo
Vďaka. Aj keď, myslím, stačil prvý odstavec.

"lohou clanku vsak bolo uviest laika do problematiky ..."
Nemal som v pláne narážať/vŕtať na článok. Len ma táto otázka zaujíma už dlhšie a sem sa mi to hodilo. Snáď to bolo zmysluplnejšie ako jazykové okienko...

Prajem pekný zvyšok dňa a víkend.
 
pagara
2013-03-03 20:31:46
Mas chybu v texte - Stupnica zaostrenej VZIALENOSTI. Myslene v dobrom
 
Blackman
2013-03-04 08:20:34
príspevok od: Tomáš Muška
zapnutá stabilizácia napríklad pri fotení zo statívu spraví viac škody ako úžitku...
Co je samozrejme blbost a povera, staci vyskusat.
 
Tomáš Muška
2013-03-04 08:24:39
príspevok od: pagara
Mas chybu v texte - Stupnica zaostrenej VZIALENOSTI. Myslene v dobrom
vďaka za upozornenie, opravené
 
Tomáš Muška
2013-03-04 08:24:56
príspevok od: Blackman
Co je samozrejme blbost a povera, staci vyskusat.
vyskúšané, mám iné skúsenosti
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia