Hore

Prirodzené HDR pre začiatočníkov

HDR je atraktívna pokročilá technika. Viac či menej by ju mal ovládať každý fotograf krajiny a architektúry.

Tento článok je venovaný tým, ktorí s HDR začínajú, alebo nie sú s výsledkami svojich pokusov spokojní. Nie je to podrobný návod, ale skôr usmernenie, ako predísť nevzhľadným HDR fotografiám.

Zvrhlosť, akú vyprodukoval jeden z presetov inak skvelého programu Aurora HDR. Áno, aj toto sa niekomu páči.

Citlivo vytvorená HDR fotografia. HDR technika je tu použitá pre zlepšenie kresby vo svetlách a tieňoch.

Čo je to HDR

HDR (High Dynamic Range) je technika rozšírenia dynamického rozsahu s použitím spájania rôzne exponovaných záberov. Snímače majú obmedzený dynamický rozsah, nie sú schopné zachytiť rozsah jasov nad svoj limit. Prejaví sa to vznikom prepálených miest v oblasti najvyšších jasov alebo neprekreslených najnižších jasov.

Dynamický rozsah snímačov je obmedzený. Tento záber je exponovaný na svetlá, preto sú tmavé oblasti takmer bez kresby.

HDR fotografia je využívaná najmä pri fotení krajiny a architektúry, kde sa s veľkým rozsahom jasov stretávame a chceme ich zachytiť, pretože tieto žánre vyžadujú vysokú technickú kvalitu. HDR dopĺňa ďalšie techniky, napr. použitie prechodových filtrov. Typicky sa HDR fotí zo statívu, pričom fotograf urobí priemerne 3 fotografie s odstupňovanou expozíciou. Čím je rozsah jasov väčší, tým viac podkladových fotografií potrebujete.

Pre vytvorenie HDR fotografie potrebujete minimálne dve rôzne exponované fotografie.

Technika HDR nie je prirodzená, ani náš zrak nevidí HDR, ale prispôsobuje sa tomu, či sa pozeráme do svetla alebo tieňov. S HDR je možné zachytiť obraz tak, ako to nikdy neuvidíme.…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
wwwiky
2018-06-28 09:10:39
Skor by ma zaujimala praca z ,,luminosity mask,, a celkovo praca z vrstvami v krajinkarskej fotografii.Tak isto technika ,,focus stacking,,.K tomu neake ,,anti-reflex,, snimky.Vsetky tie prvky zlucene v jednej fotografii.(nehovorim este o neakej 2-3 radovej panorame).Zrobte clanok o niecom takom.Reklamne clanky na neaku Auroru alebo ine HDR programy su na nete stohy.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2018-06-28 09:54:47
príspevok od: wwwiky
Skor by ma zaujimala praca z ,,luminosity mask,, a celkovo praca z vrstvami v krajinkarskej fotografii.Tak isto technika ,,focus stacking,,.K tomu neake ,,anti-reflex,, snimky.Vsetky tie prvky zlucene v jednej fotografii.(nehovorim este o neakej 2-3 radovej panorame).Zrobte clanok o niecom takom.Reklamne clanky na neaku Auroru alebo ine HDR programy su na nete stohy.
Takemuto sposobu fotenia panoram sa anevenujem. Viem, ze ho pouzivaju viaceri ceski krajinkari, niektori robia aj workshopy.
 
Forx
2018-07-03 14:32:22
Škoda, tiež by ma niečo také veľmi zaujímalo a potešilo..
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia