Hore

Olympus Live Bulb a Live Time

Fotenie dlhými časmi je pre začiatočníkov strašiakom.

Fotoaparát automaticky pracuje len do niekoľkých sekúnd, 30 až 60. Dlhší čas sa zvyčajne dosahuje v režime B. Musíte stlačiť a držať spúšť tak dlho, ako treba. Zvyčajne je to experiment, pretože nemôžete použiť expozimeter fotoaparátu. Čas musíte určiť vy, väčšinou metódou pokus-omyl. Aby ste neroztriasli fotoaparát, je vhodné použiť káblovú spúšť, najlepšie s aretáciou, aby ste ju nemuseli držať desiatky sekúnd, až minúty. Čas musíte sledovať na hodinkách, alebo telefóne. Niektoré spúšte majú zabudovaný časovač, čo fotografovanie o niečo uľahčí.

Olympus sa snaží fotografom zjednodušiť fotenie technicky náročných žánrov, medzi ktoré patrí aj nočná fotografia, maľovanie svetlom, či fotenie so silnými ND filtrami. Môže to vďaka bezzrkadlovej koncepcii a elektronickej uzávierke. Tak ako v iných fotoaparátoch, aj v Olympusoch, nájdete režim B (Bulb). Režim B nájdete v expozičnom programe M, rollerom musíte presunúť za čas 60 sekúnd.


Nočné fotografie sú snom každého amatéra. Vďaka režimom Live Bulb a Live Time je ich fotenie intuitívnejšie a ľahšie ho zvládnu aj začínajúci fotografi.


S veľmi silnými ND filtrami môžete aj počas slnečného dňa exponovať fotografie časmi rádovo v desiatkach sekúnd až minút. Live Bulb a Live Time tu poslúžia rovnako dobre ako pri nočných záberoch.

Nastavenia si ukážeme na fotoaparáte OM-D E-M 10 Mark III, tieto funkcie však majú všetky bezzrkadlovky PEN a OM-D. Ako pri všetkých náročnejších technikách, odporúčam preštudovať si návod. Návody v PDF formáte nájdete na stránke https://www.olympus.sk/site/cs/c/cameras_support/downloads/index.html.


Ukážka strán návodu k OM-D E-M 10 Mark III súvisiacich s Live Bulb a Live Time.

Live Bulb a Live Time

S Olympusom ale na to pôjdeme chytrejšie. Hneď za B-čkom narazíte na Live Bulb a ďalej na Live Time. To sú funkcie, s ktorými je fotenie dlhými časmi jednoduchšie a intuitívnejšie. Pri oboch režimoch by ste mali mať káblovú spúšť, aj keď v núdzi si pri Live Time vystačíte aj bez nej.

Režimy Live Bulb a Live Time dokážu v živom náhľade zobrazovať ako sa fotografia postupne exponuje. Fotograf môže sledovať na displeji progresívne vytváraný obraz a keď si myslí, že je fotografia správne exponovaná, ukončí exponovanie. Intuitívnejšie už to ani nejde.

Aj keď Live Bulb a Live Time najviac pomôžu pri expozičných časoch nad 60 sekúnd, fungujú rovnako dobre aj pri časoch do 60 sekúnd.


U väčšiny Olympusov nájdete Live Bulb a Live Time v manuálnom režime expozície (M), musíte prerolovať za najdlhší expozičný čas 60 sekúnd. Výnimkou je model OM-D E-M 10 Mark III, ktorý má funkciu Live Time aj v programe AP. Tam je však v zjednodušenej podobe, bez možnosti podrobnejšieho nastavenia.

Rozdiel medzi Live Bulb a Live Time

Obidva režimy fungujú takmer rovnako a sú určené pre rovnaké použitie. Rozdiel je v ovládaní spúšte. Pri Live Bulb musí byť spúšť na diaľkovom ovládaní počas expozície stále stlačená. U originálnej spúšte Olympus, ale aj na väčšine neoriginálnych diaľkových spúšti, nájdete aretáciu. Po stlačení spúšte ju pomocou aretácie zablokujete v stlačenom stave a na konci expozície ju odaretujete a pustíte, čím sa ukončí snímanie. Tento režim je vhodný aj pre neoriginálne spúšte s časovačom (spoznáte ich podľa toho, že majú displej).

Ja osobne používam radšej režim Live Time, aj keď mám originálnu spúšť s aretáciou, pretože tu aretáciu vôbec nepotrebujem. Snímanie spustím krátkym stlačením spúšte a ukončím druhým stlačením. Ako spúšť môžete použiť aj aplikáciu OI Share.

Expozičný čas

Dlhočasové expozície sú technicky ťažší žáner, ktorý radíme medzi experimenty. Úplne presný čas tu nemusí zohrávať väčšiu rolu, pretože pri čase niekoľko desiatok sekúnd, či minút, nezohráva rolu, či exponujete časom o pár sekúnd/minút kratším alebo dlhším. Aj keď si niekedy viete vypočítať, aký presný čas máte použiť, nemusí to byť najideálnejší čas. Prehľad o čase však potrebujete, aby ste vedeli v prípade potreby použiť dlhší alebo kratší čas, ako u fotografie, ktorá vám úplne nevyšla.

Napríklad pri použití silných ND filtrov, počas dňa, dokážete vypočítať, aký čas potrebujete. Expozičný čas bez filtra vynásobíte predlžujúcim faktorom filtra. Môžete použiť tabuľky, kalkulátor alebo aplikáciu v chytrom zariadení. Aplikácia často funguje aj ako stopky. Vy ich pri Olympuse nepotrebujete, pretože sa čas ubehnutý ukazuje na displeji aj počas expozície.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficke-filtre/nd-filtre/

K nočným a dlhočasovým záberom nepatrí šum, preto majte nastavenú citlivosť ISO 200, pri ktorej Olympusy majú najmenší šum a najväčší dynamický rozsah. Aj keby ste sa neorientovali podľa náhľadu, oceníte to, že na displeji sa zobrazuje ubiehajúci čas, takže nepotrebujete stopky, čí iný merač času.


Nastavenia a pomocníci

Na to, aby ste využili Live Bulb a Live Time naplno a mohli sa riadiť živým náhľadom, musíte nastaviť prekresľovanie. Fotoaparát je schopný prekresliť obrazovku obmedzený počet krát, max. 24 pri natívnom ISO 200. Ako fotograf musíte nastaviť interval prekresľovania. Ten môže byť v rozsahu 0,5 s. - 60 s. Maximálny čas, kedy ešte využijete prekresľovanie živého náhľadu, je tak 24 minút. Ak interval vypnete, fungujú Live Bulb a Live Time ako obyčajný Bulb a Time.


Ak ste v režime Live Bulb alebo Live Time, stačí stlačiť Menu a hneď máte k dispozícii nastavenie intervalu progresívneho prekresľovania.

Keď máte aktivovaný režim Live Bulb/Live Time, pre nastavenie intervalu prekresľovania stlačte Menu, šípkami hore/dole nastavte interval. Aký interval ale nastaviť? Na to nám poslúžia ľahké počty. Najprv potrebujete zistiť približný expozičný čas. Pri nočných záberoch urobte skúšobné zábery, čas odhadnite a metódou pokus/omyl sa dopracujete k približnému expozičnému času, alebo ak máte skúsenosť, tak čas odhadnite. Pri použití silných ND filtrov, počas dňa, použite kalkulátor alebo aplikáciu. Ak vám expozičný čas vychádza približne 3 minúty a máte nastavené ISO 200, interval vypočítate tak, že čas vydelíte 24-mi. 180 sek./24=7,5. Interval nastavte na najbližší dlhší čas v ponuke, v našom prípade je to 8 sekúnd, prípadne nastavte ešte vyšší čas prekresľovania 15 sekúnd.

Ak nastavíte krátky interval prekresľovania, prekreslí sa náhľad skôr, ako sa správne exponuje fotografia.

V menu Exp/ISO/Bulb je možné nastaviť maximálnu dobu snímania v režimoch Bulb a Time. Po uplynutí tejto doby sa exponovanie ukončí samé.


V menu Exp/ISO/Bulb môžete nastaviť maximálnu dĺžku expozície.

Málokto vie, že ak počas expozície namačknete spúšť, aktivujete prekreslenie obrazovky mimo nastaveného intervalu.


Ak máte aktívny živý náhľad, môžete si nechať zobraziť aj histogram (tlačidlo Info). Histogram je výbornou pomôckou, ktorá vám pomôže predísť hlavne preexpozícii. Ako sa fotografia postupne exponuje, mení sa aj histogram. Tí, ktorí majú funkciu histogramu naštudovanú, vedia, ako by mal približne vyzerať histogram pre danú fotografovanú scénu.


Náhľad displeja v režime Live Time. Počet zobrazení ukazuje prebiehajúce progresívne prekresľovanie živého náhľadu, pod ním je aktuálny expozičný čas. Naľavo je živý histogram.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/histogram-i/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/histogram-ii/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/histogram-iii/

Zhrnutie

Funkcie Live Bulb a Live Time slúžia pre fotenie s dlhými časmi, rádovo v sekundách alebo minútach. Ich funkcia je podobná, rozdiel je v tom, ako pracujete so spúšťou. Fotoaparát musí byť samozrejme na statíve a odporúča sa použitie káblovej spúšte, aby ste predišli roztraseniu. Citlivosť nastavte na ISO 200, aby ste mali minimum šumu a maximálny dynamický rozsah. Aby ste sa mohli orientovať pomocou postupne prekresľovaného náhľadu, musíte nastaviť interval prekresľovania. Okrem náhľadu môžete využiť aj zobrazenie času (stopky) a histogramu.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mllpo
2019-09-23 21:17:36
"Môže to vďaka bezzrkadlovej koncepcii a elektronickej uzávierke."
Rád by som sa zvedavo opýtal, akým spôsobom by prítomnosť (počas expozície vyklopeného) zrkadla bránila naprogramovať do firmwaru takúto funkciu?
 
krispin.pucinko
2019-09-24 08:44:45
príspevok od: mllpo
"Môže to vďaka bezzrkadlovej koncepcii a elektronickej uzávierke."
Rád by som sa zvedavo opýtal, akým spôsobom by prítomnosť (počas expozície vyklopeného) zrkadla bránila naprogramovať do firmwaru takúto funkciu?
Pretoze zrkadlovky su inak stavane a nemaju na to procesorovy vykon aby toto urobili priamo in camera. Apon nie tie co su teraz na trhu.
Nemyslis si ze ak by to bolo takto jednoduche tak klasicky vyrobcovia ako canon a nikon to uz davno implementuju do novej generacie zrkadloviek spolu s poriadnou podporou videa a rozflakaju trh bezzrkadloviek na marne kusky?
 
Johnnny
2019-09-24 09:23:59
príspevok od: krispin.pucinko
Pretoze zrkadlovky su inak stavane a nemaju na to procesorovy vykon aby toto urobili priamo in camera. Apon nie tie co su teraz na trhu.
Nemyslis si ze ak by to bolo takto jednoduche tak klasicky vyrobcovia ako canon a nikon to uz davno implementuju do novej generacie zrkadloviek spolu s poriadnou podporou videa a rozflakaju trh bezzrkadloviek na marne kusky?
Silne pochybujem, ze by high-endove DSLR nemaly podobny vykon. Specialne vykon Olympusu bude imho nizsi, pretoze taky maly snimac vysoky vykon nepotrebuje.

Tuto featuru nemaju ani ostatne CSC, Olympus je v tom jediny co popiera tvoju teoriu. Co sa videa tyka, tam plati to iste. V CSC je implementacia videa jednoduchsia len preto, ze musia priamo pocitat s ostrenim na snimaci zatial co pri DSLR toto riesit nemuseli, pretoze fotak primarne ostril fazovo. To ale rozhodne neznamena, ze by nemohli byt vo videu inde.
 
mllpo
2019-09-24 10:50:12
príspevok od: krispin.pucinko
Pretoze zrkadlovky su inak stavane a nemaju na to procesorovy vykon aby toto urobili priamo in camera. Apon nie tie co su teraz na trhu.
Nemyslis si ze ak by to bolo takto jednoduche tak klasicky vyrobcovia ako canon a nikon to uz davno implementuju do novej generacie zrkadloviek spolu s poriadnou podporou videa a rozflakaju trh bezzrkadloviek na marne kusky?
Ako píše Johnnny, Oly je jediný, takže je to zrejme patentová otázka.
Otázka ale nebola položená na výkon procesora, ale na to, ako by prítomnosť zrkadla bránila implementovať túto funkciu. Keďže autor píše, že to umožňuje bezzrkadlová koncepcia, čo podľa mňa nie je pravda.
Podľa logiky tvojej odpovede, by sa mohlo zdať, že zrkadlo nejakým spôsobom bráni zabudovať do tela výkonnejši procesor... Čo tiež zrejme nebude pravda.
 
krispin.pucinko
2019-09-24 11:11:29
príspevok od: Johnnny
Silne pochybujem, ze by high-endove DSLR nemaly podobny vykon. Specialne vykon Olympusu bude imho nizsi, pretoze taky maly snimac vysoky vykon nepotrebuje.

Tuto featuru nemaju ani ostatne CSC, Olympus je v tom jediny co popiera tvoju teoriu. Co sa videa tyka, tam plati to iste. V CSC je implementacia videa jednoduchsia len preto, ze musia priamo pocitat s ostrenim na snimaci zatial co pri DSLR toto riesit nemuseli, pretoze fotak primarne ostril fazovo. To ale rozhodne neznamena, ze by nemohli byt vo videu inde.
Veru ze taky vykon nemaju. Tebou spominany Olympus ma 2 procesory. Jeden na spracovanie obrazu a druhy ktory riadi len zaostropanie. Co ta tyka citeho vypoctoveho vykonu asi nebude tahat za kratsi koniec, ani napriek tomu ze pracuje s malym snimacom.

Focus peaking, in camera image stacking, 4k video, hybrid autofocus s porovnavanim kontrastu pre odstranenie front/back focusu, pre-burst, rozpoznavanie tvari, oci, zvierat pre AF, geotaging. Ovladanie smarphonom, live bulb, zivy nahlad na displeji,a dalsie. Zober 70% z tychto funkcii a zasad to do aspon apsc zrkadlovky v cene okolo 2000 a mas postaveny sen mnohych fografov..... Fakt ze takyto kusok chyba v predaji je jasny dokaz toho, ze to take jedoduche nebude...
Ak sa mylim tak my sem napis dovod preco taky fotak nie je na trhu a vyrobcovia nechavaju dslr pouzovatelov nech idu k s CSCkam?
 
Johnnny
2019-09-24 15:50:49
príspevok od: krispin.pucinko
Veru ze taky vykon nemaju. Tebou spominany Olympus ma 2 procesory. Jeden na spracovanie obrazu a druhy ktory riadi len zaostropanie. Co ta tyka citeho vypoctoveho vykonu asi nebude tahat za kratsi koniec, ani napriek tomu ze pracuje s malym snimacom.

Focus peaking, in camera image stacking, 4k video, hybrid autofocus s porovnavanim kontrastu pre odstranenie front/back focusu, pre-burst, rozpoznavanie tvari, oci, zvierat pre AF, geotaging. Ovladanie smarphonom, live bulb, zivy nahlad na displeji,a dalsie. Zober 70% z tychto funkcii a zasad to do aspon apsc zrkadlovky v cene okolo 2000 a mas postaveny sen mnohych fografov..... Fakt ze takyto kusok chyba v predaji je jasny dokaz toho, ze to take jedoduche nebude...
Ak sa mylim tak my sem napis dovod preco taky fotak nie je na trhu a vyrobcovia nechavaju dslr pouzovatelov nech idu k s CSCkam?
Fascinujuce, ale 2 procesory som mal v roku 2009 v Canone 7D (teda, 7D sa zacalo vyrabat v tom roku, ja som ho kupil neskor) a zvladlo to aj tak revolucnu vec ako moznost pouzivat fotak pocas zapisu na kartu co Olympus az do posledneho updatu nevedel.

Dalsia vec je, ze Live Bulb a polovica tych blbosti co si spomenul nie je vysadou vlajkovych lodi, ale najdes ich v low-costovych 290 eurovych PENoch. To si naozaj myslis, ze 7 rokov stary E-M5 ma vyssi vykon nez D5, alebo 1DX ? Ale no tak ...
 
Johnnny
2019-09-24 15:57:38
Inak teda o com viem, neviem vsetko:

Peaking maju niektore Nikony, na 7D som ho mal s Magic Lanternom pred rokmi.
Image Stacking neviem, ale opat, s ML som ho na 7D mal tiez.
Hybridny AF na DSLR mat nemozes, hadaj preco. Nie, s vykonom to nijak nesuvisi.

PreBurst myslim nemas na ziadnej DSLR, ale nemas ho ani na vsetkych CSC a je to vec buffera ktory maju DSLR vacsi.
Rozpoznavanie oci a tvare opat ... minimalne tvar som mal uz na 7D (v Live View). Rozpoznavanie zvierat okrem SONY nema nikto, je to proste featura, ale implementovatelna aj v DSLR

Geotaging pokial viem ma 7D MK II, ovladanie smartphonom uz mas myslim v DSLR roky a zivy nahlad tiez.
 
blahoslav J B Art
2019-09-24 21:32:28
o Olympus ficurach Live bulb, live time a live composite sa da nielen diskutovat ... ale da sa s tym aj fotit
https://www.youtube.com/watch?v=Lw1Xb_X3C1E
 
krispin.pucinko
2019-09-25 11:48:21
príspevok od: Johnnny
Inak teda o com viem, neviem vsetko:

Peaking maju niektore Nikony, na 7D som ho mal s Magic Lanternom pred rokmi.
Image Stacking neviem, ale opat, s ML som ho na 7D mal tiez.
Hybridny AF na DSLR mat nemozes, hadaj preco. Nie, s vykonom to nijak nesuvisi.

PreBurst myslim nemas na ziadnej DSLR, ale nemas ho ani na vsetkych CSC a je to vec buffera ktory maju DSLR vacsi.
Rozpoznavanie oci a tvare opat ... minimalne tvar som mal uz na 7D (v Live View). Rozpoznavanie zvierat okrem SONY nema nikto, je to proste featura, ale implementovatelna aj v DSLR

Geotaging pokial viem ma 7D MK II, ovladanie smartphonom uz mas myslim v DSLR roky a zivy nahlad tiez.
mylsim ze si ma nepochopil spravne. tak to skusim este raz.
Fakt#1: Mirrorlessy su symbolom inovacie a preto sa snazia implementovat vela takychto ficur. su to veci co vyzeraju dobre na papriey a predavaju produkty. pozri si napr. reklamny produktovy list od panasonicu a asi polovica je venovana prave takymto srandam.
Fakt#2: bezzrkadlovky pomaly preberaau trh a to aj napriek tomu ze je na nich mnoho krotizovane az priam horsie... vydrz baterrie. elektronicky hladacik, pomalsi/horsi AF atd. preco je tomu tak?

pouzivatelia chcu inovaciu a vyrobcovia dlsr nemuseli robit nic ine len inovovat dslr a mohli uplne pochovat take pokusy ako m43 system . ale nespravaili to. a tym ze to nespravili proste hodili peniaze na zem nech ich dvihne niekto iny.

Logicka uvaha: preco tak nespravili? sam si napisal ze existencia zrkadla nema na mnohe z tohto vplyv. ja som prisiel iba na 2 mozne dovody. bud su lenivi a nehce im investovat do programovania. alebo sa to neda kvoli hardwerovym limitaciam ako velkost internej pamate, procesorovy vykon atd.
takze este raz moje povodne tvrdenie. limitujcim faktorom je vykon hardwaru, ktory je uz Mirrorlessov inak stavany, inak by vsetky fotoaparaty(zradlo aj bez) mali vsetky mozne ficury.
 
Johnnny
2019-09-25 12:21:10
príspevok od: krispin.pucinko
mylsim ze si ma nepochopil spravne. tak to skusim este raz.
Fakt#1: Mirrorlessy su symbolom inovacie a preto sa snazia implementovat vela takychto ficur. su to veci co vyzeraju dobre na papriey a predavaju produkty. pozri si napr. reklamny produktovy list od panasonicu a asi polovica je venovana prave takymto srandam.
Fakt#2: bezzrkadlovky pomaly preberaau trh a to aj napriek tomu ze je na nich mnoho krotizovane az priam horsie... vydrz baterrie. elektronicky hladacik, pomalsi/horsi AF atd. preco je tomu tak?

pouzivatelia chcu inovaciu a vyrobcovia dlsr nemuseli robit nic ine len inovovat dslr a mohli uplne pochovat take pokusy ako m43 system . ale nespravaili to. a tym ze to nespravili proste hodili peniaze na zem nech ich dvihne niekto iny.

Logicka uvaha: preco tak nespravili? sam si napisal ze existencia zrkadla nema na mnohe z tohto vplyv. ja som prisiel iba na 2 mozne dovody. bud su lenivi a nehce im investovat do programovania. alebo sa to neda kvoli hardwerovym limitaciam ako velkost internej pamate, procesorovy vykon atd.
takze este raz moje povodne tvrdenie. limitujcim faktorom je vykon hardwaru, ktory je uz Mirrorlessov inak stavany, inak by vsetky fotoaparaty(zradlo aj bez) mali vsetky mozne ficury.
A ja Ti zase hovorim, ze to s vykonom nema nic spolocne. Paneboze.

CSC od Canikonu ziadne podobne featury nemaju. Z toho vyplyva co ?
SONY Live featury nema tiez. Z toho vyplyva co ? Ze A9, alebo A7R IV maju nizsi vykon nez PEN za 300eur ? Vlastne nie, lebo SONY ma ostrenie na oko ktore zase nema Olympus. Kks, alebo je to cele strasne zamotane, alebo ... co ak ... co ak kazdy vyrobca nedava do fotaku vsetko co moze ? Napriklad preto, ze to nepovazuje za dolezite, alebo to nie je priorita, alebos a tie fotaky predavaju aj tak ...
 
Johnnny
2019-09-25 12:35:51
príspevok od: krispin.pucinko
mylsim ze si ma nepochopil spravne. tak to skusim este raz.
Fakt#1: Mirrorlessy su symbolom inovacie a preto sa snazia implementovat vela takychto ficur. su to veci co vyzeraju dobre na papriey a predavaju produkty. pozri si napr. reklamny produktovy list od panasonicu a asi polovica je venovana prave takymto srandam.
Fakt#2: bezzrkadlovky pomaly preberaau trh a to aj napriek tomu ze je na nich mnoho krotizovane az priam horsie... vydrz baterrie. elektronicky hladacik, pomalsi/horsi AF atd. preco je tomu tak?

pouzivatelia chcu inovaciu a vyrobcovia dlsr nemuseli robit nic ine len inovovat dslr a mohli uplne pochovat take pokusy ako m43 system . ale nespravaili to. a tym ze to nespravili proste hodili peniaze na zem nech ich dvihne niekto iny.

Logicka uvaha: preco tak nespravili? sam si napisal ze existencia zrkadla nema na mnohe z tohto vplyv. ja som prisiel iba na 2 mozne dovody. bud su lenivi a nehce im investovat do programovania. alebo sa to neda kvoli hardwerovym limitaciam ako velkost internej pamate, procesorovy vykon atd.
takze este raz moje povodne tvrdenie. limitujcim faktorom je vykon hardwaru, ktory je uz Mirrorlessov inak stavany, inak by vsetky fotoaparaty(zradlo aj bez) mali vsetky mozne ficury.
Este dodam, ze v live view mozu mat dnesne DSLR vsetky moznosti CSC.
 
peter.fillo.3
2019-09-25 21:34:26
Ako príklad nastavenia fotoaparátu používaš fotoaparát E-M10 Mark III - a odporúčaš používať drátenú spúšť. V návode ku fotoaparátu diaľkovú spúšť vôbec nespomínajú a pri dotaze priamo v OLYMPUSE (Praha) ma informovali že ani na daný typ nie je k dispozícii. Jediná alternatíva je aplikácia OI Share. Táto mi moc nevyhovuje, a tak to obchádzam dvojsekundovou samospúšťou. Je predsa len k dostaniu? A je k dispozícii k E-M5 Mark II?
ďakujem - Peter (Facebook - Peter Fillo)
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia