Hore

Skylum Luminar 4 - ČB II.

Puritáni tvrdia, že fotografie sa nemajú upravovať, majú byť také, aké vylezú priamo z fotoaparátu.

Zabúdajú na to, že u digitálnych fotoaparátov vždy prebieha postprocesing. Ak fotografujete do JPG, tak je to priamo vo fotoaparáte. Ak si pozriete menu akéhokoľvek pokročilého fotoaparátu, zistíte, že je tu veľa nastaviteľných parametrov, ktoré vplývajú na úpravu fotografií. Pri fotení do RAW musí fotograf fotku upraviť v počítači, pretože pracuje so surovým nespracovaným záberom. Môže sa uspokojiť so základnými úpravami, ktoré sú aj vo fotoaparáte. To by bola ale škoda. Programy na úpravu fotografií poskytujú množstvo funkcií, akými sa dajú fotky vylepšiť a ak máte cit a mieru, budú úpravy decentné a neurazia ani spomínaných puritánov. Medzi pokročilé techniky, ktoré majú svoj vzor v analógovej fotografii patria prechodový filter a štetec pre lokálne úpravy. V ČB fotografii umožňujú lokálne zosvetlenie/stmavenie. Hviezdy fotografie, ako Ansel Adams, Helmut Newton atď., používali lokálne stmavenie a zosvetlenie úplne bežne. Pamätám si, keď som pracoval v Novom čase, ako laboranti v tmavej komore prevádzali rukami magické pohyby nad fotopapierom. V tmavej komore sa používali rôzne maskovacie terčíky, šablóny, maskovacia tekutina. My máme digitálne nástroje s precíznosťou na pixel a možnosťou kedykoľvek úpravy zmeniť alebo zrušiť. V predchádzajúcej časti seriálu o Luminari 4 sme si ukázali globálne úpravy pri prevode farebnej na ČB fotografiu. Teraz, po vzore analógových majstrov, prejdeme o úroveň vyššie. Nebojte sa, nie je to nič ťažké. Princíp je ľahký, budeme pracovať len s jasom a časti fotografie zosvetľovať alebo stmavovať.

Lokálnym úpravám má predchádzať analýza. Premyslite si, ktoré časti fotografie treba zosvetliť a ktoré stmaviť. Na fotografii nižšie môžete vidieť, že fotografi, ktorí fotia na film, si robia aj vizuálne poznámky.

Fotografia Jamesa Deana, vpravo poznámky pre laboratórium, vľavo hotová fotografia. Foto Denis Stock, poznámky Pablo Iniria.

Prechodový filter

Prechodový filter slúži veľmi podobne, ako fyzický ND prechodový filter, ktorý sa dáva na objektív. Reálny filter môže časť fotografie len stmaviť, jeho digitálna obdoba môže aj zosvetľovať. Prechodový filter sa používa na zosvetlenie/stmavenie väčšej časti fotografie. Často sa stáva, že je fotografovaná scéna expozične rozdelená na dve časti. Napr. obloha je výrazne svetlejšia ako zem, alebo polovica ulice je v tieni a polovica na svetle. ND prechodový filter sa používa pre zníženie expozičného rozdielu. Nie každý ho používa. Pri fotení do RAW u fotoaparátov s dobrým dynamickým rozsahom vieme expozičný rozdiel…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Harold
2020-04-17 22:42:49
Má nějaké výhody v možnostech úprav oproti Lightroomu...???
Děkuji.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia