Hore

Novinky v Adobe Lightroom Classic CC (8.0)

Po čase tu máme opäť výraznejší update fotografického balíčka Lightroom + Photoshop.

Zlepšenie verzie procesov

Nová verzia Lightroomu prináša novú verziu Adobe Camera RAW modulu (verzia 5). Ten sa samozrejme používa aj v Photoshope CC a Bridge CC. Vylepšenie spracovania obrazu sa týka fotografií snímaných pri vysokom ISO a redukuje purpurový nádych fotografií snímaných pri nízkej hladine svetla. Pri posunutí Dehaze doľava uvidíte menej šumu.

Update procesnej verzie

Pri vypustení novej procesnej verzie je vhodné, aby ste updatovali všetky fotografie, ktoré máte v knižnici. Pozor, vyvolanie niektorých RAW-ov sa môže mierne zmeniť. Novo importované fotografie budú mať automaticky novú procesnú verziu.

Ak chcete skontrolovať, akú procesnú verziu používa konkrétna fotka, otvorte ju v module Develop a v pravom paneli choďte na záložku Calibration/Process. Aktuálna verzia má číslo 5. V minulosti boli procesné verzie označené podľa rokov, kedy vyšli, teraz sú len jednoducho očíslované. Ak má fotografia staršiu procesnú verziu, kliknite na Process a vyberte aktuálnu “Version 5 (current)”.


Procesné verzie sa prepínajú v paneli Calibration.

Staršiu procesnú verziu signalizuje aj ikonka blesku v paneli histogramu. Ak nad ňu nabehnete kurzorom, ukáže sa konkrétne číslo verzie. Ak na ikonku kliknete, otvorí sa plávajúce okno, kde máte možnosť updatnúť konkrétnu fotografiu, alebo všetky fotografie, ktoré sú vo filmovom páse (Update All Filmstrip Photos).


Staršia procesná verzia je signalizovaná ikonkou blesku v paneli histogramu.


Po kliknutí na ikonku blesku sa objaví plávajúce okno s ponukou updatu konkrétnej fotografie alebo celého filmového pásu.

Hromadný update procesnej verzie

Je na vás, či budete fotografie updatovať individuálne, len niektoré skupiny, alebo všetky naraz. Teraz si ukážeme, ako updatovať naraz viacero fotografií.

Prejdite do modulu knižnice (Library). Teraz vyberte fotky, ktoré chcete updatnúť. Ja vyberiem všetky fotografie. V ľavom paneli Catalog zvolím All Photographs a pomocou klávesovej skratky CTRL+A (CMD+A na Macu) vyberiem všetky fotografie. Teraz zostáva už len spustiť update. Môžete to urobiť dvomi cestami:

  1. Choďte do menu Photo/Develop Settings a zvoľte “Update Current Version”.
  2. Nad náhľadom ľubovoľnej fotografie (v režime grid), stlačte pravé tlačidlo myši a v Develop Settings zvoľte “Update Current Version”.


Dve cesty k hromadnému updatu procesnej verzie. 1. cez menu. 2. Po stlačení pravého tlačidla myši.

Pred väčšími updatmi by ste mali odzálohovať knižnicu Lightroomu.





Podpora HEVC (Mac OS)

Lightroom Classic CC od tohto vydania podporuje formát videa HEVC spoločnosti Apple (kódovanie videa s vysokým výkonom, tiež známy ako H.265) na platforme MacOS High Sierra v10.13 alebo novšej verzii.

Maskovanie úrovne hĺbky

Táto funkcia súvisí s novými trendmi v mobilnej fotografii, kde sa simuluje bokeh. U pokročilejších prístrojov sa pri tom používa hĺbková maska, ktorú mobily získajú použití viacerých objektívov. Maska je podporovaná pri fotografiách vo formáte HEIC (u fotoaparátov, ktoré ju dokážu vytvoriť).

Lightroom využíva masku pre lokálne úpravy pomocou prechodových filtrov a štetcov. Pri fotografiách, ktoré masku obsahujú, ju môžete využiť v prechodových filtroch a štetcoch. Ak ju chcete použiť, vyberte v nástroji Range Mask: Depth.

Jednoúrovňové zlúčenie HDR panorámy

Lightroom už dlhšie vie spájať panorámy a vytvárať HDR fotografie. Odteraz vie oboje naraz, takže môžete jedným krokom vytvoriť HDR panorámu. Funkciu nájdete v menu Photo/Photo Merge/HDR Panorama… Funkcia nemá žiadnu klávesovú skratku. Rovnako ako v obyčajnej panoráme, aj tu nájdete funkcie Boundary Warp, Auto Crop a Create Stack.

Canon tethering

Lightroom Classic CC podporuje u vybraných modelov tethering, čiže ovládanie fotoaparátu cez kábel. Nie je to novinka, ale teraz je tethering mierne upravený. Radosť budú mať najmä majitelia fotoaparátov Canon, v menu pribudla samostatná položka File/Tethered Capture (Canon). Nikon a ostatné značky majú vlastnú položku. Zároveň pribudla podpora pre dva fotoaparáty Canon, EOS M50 a EOS 2000D.

Zoznam podporovaných fotoaparátov.

Podpora nových fotoaparátov a šošoviek

S novým updatom štandardne prichádza aj podpora najnovších fotoaparátov a objektívov. Z fotoaparátov sú to Canon EOS R, Fujifilm X-T3, Nikon Coolpix P1000, Nikon Z7 a Panasonic LX100 II. Novo pribudla podpora objektívov Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM, Canon RF 24-105mm F4 L IS USM, TAMRON 17-35mm F2.8-4 Di OSD A037 a Venus Optics Laowa 15mm F2 Zero-D.

Zoznam podporovaných fotoaparátov.

Zoznam podporovaných objektívov.

Lightroom CC (multiplatform)

Update procesnej verzie sa týka aj Lightroomu pre chytré zariadenia. Tu je zoznam vylepšení:

  • People view - Lightroom C automaticky označuje ľudí, pomocou technológie Adobe Sensei. V knižnici môžete triediť a vyhľadávať osoby.
  • Pri vyhľadávaní môžete použiť metadáta o type fotoaparátu, expozícii, lokácii atď., pričom pri písaní sa vám automaticky ponúkajú už po prvých písmenách.
  • Zlepšilo sa rendrovanie fotografií s vysokým ISO.
  • Pribudli nové možnosti zdieľania na web.
  • Podpora nových fotoaparátov a objektívov.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mishik
2018-10-18 08:30:32
Ahojte. Mam otazku. Po novom to ako funguje pri objednani si Lightroomu CC resp. Photoshopu? Mate ich nainstalovane v PC a platite mesacny/rocny poplatok za licenciu, alebo ziskate pristup iba k web aplikacii?
Zo stranky adobe mi to nie je uplne jasne.
Dakujem za odpoved.
 
acton
2018-10-18 08:47:17
príspevok od: mishik
Ahojte. Mam otazku. Po novom to ako funguje pri objednani si Lightroomu CC resp. Photoshopu? Mate ich nainstalovane v PC a platite mesacny/rocny poplatok za licenciu, alebo ziskate pristup iba k web aplikacii?
Zo stranky adobe mi to nie je uplne jasne.
Dakujem za odpoved.
Su kompletne nainstalovane v pocitaci a raz za rok platim poplatok 149 eur.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2018-10-18 09:29:00
príspevok od: mishik
Ahojte. Mam otazku. Po novom to ako funguje pri objednani si Lightroomu CC resp. Photoshopu? Mate ich nainstalovane v PC a platite mesacny/rocny poplatok za licenciu, alebo ziskate pristup iba k web aplikacii?
Zo stranky adobe mi to nie je uplne jasne.
Dakujem za odpoved.
Ako pise Acton, ja som si ale vybral mesacnu platbu.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia