Hore

Môžete mi poslať fotografiu, tú z Facebooku?

Ak na internete publikujte fotografie, najmä z nejakých akcií, môže vás niekto osloviť, či by ste mu nemohli poskytnúť vašu fotografiu/e.

Nebudem tu teraz riešiť autorské práva a predaj fotografií, ani či súhlasiť alebo nie. Publikovaním na internete ste fotografie poslali do sveta a už nad nimi nikdy nebudete mať úplnú kontrolu. V tomto článočku sa chcem venovať technickým aspektom zasielania fotografií.

Prv ako sa budem venovať téme, zopakujeme si ako publikovať na FB. Facebook podporuje tri rozlíšenia: 720 pixelov, 960 pixelov, 2048 pixelov (dlhšia strana). Nahrať môžete fotografie vo formáte JPG a PNG (odporúčam JPG). Ak má fotografia viac ako 100 kb bude skomprimovaná. Ak bude mať fotografia iný rozmer ako tri uvedené, bude zmenená jej veľkosť na jeden z týchto rozmerov. Fotografia by mala byť vo farebnom priestore sRGB, inak môžu byť farby zle interpretované. S nastavením kompresie JPG nemá zmysel sa zaoberať, nastavte ju na nízku kompresiu (vyššia kvalita). Facebook si kompresiu upraví sám. Zhrnuté: na Facebook nahrávajte fotografie vo formáte JPG s obrazovým profilom sRGB alebo úplne bez profilu a v jednom z troch odporúčaných rozlíšení.

Môžeme vašu fotku publikovať na internete?

To, že sa vás niekto spýta, či môže fotku z vášho Facebooku použiť, väčšinou poteší. Hurá, niekomu sa páčia moje fotky! Ak chce vašu fotku z FB publikovať na svojom FB účte, mal by tak spraviť formou zdieľania. Na to funkciu zdieľania vložili tvorcovia Facebooku do svojej aplikácie. Po správnosti by nemali stiahnuť vašu fotografiu a opätovne ju nahrať, aj keď vás uvedú ako autora. Väčšinou sa s tým ale zmierite, pokiaľ sa vaša fotografia neobjavila tam, kde nechcete. Pri ukladaní a opätovnom nahrávaní sa môže stať, že sa kvalita fotografie zníži. Veď už samotný Facebook fotografie silne komprimuje, aby šetril priestor na diskoch serverov a aby FB nebol dátovo a výpočtovo náročný. Niektorí dokonca fotografie zmenšujú. Ak niekto vaše fotografie “zdieľa neštandardným spôsobom”, hoci v dobrej viere a s vašim súhlasom, poproste ho nech tak nerobí a nech radšej používa odporúčaný spôsob, čiže priame zdieľanie. Je to lepšie aj pre vás, pretože vám chodia notifikácie o tom, čo sa s vašimi fotografiami deje.

Ak chce niekto publikovať vaše fotografie inde, ako na Facebooku, ale stále na internete, nemáte dôvod, aby ste niekomu poskytovali kvalitnejšie podklady, než aké dávate na Facebook.

Chcel by som si nechať vytlačiť vašu fotografiu z Facebooku?

Môže sa stať, že by si niekto chcel nechať vytlačiť vašu fotografiu, napríklad preto, že na nej je. Že ste ho zachytili na nejakej akcii. Opäť je len na vás, či s tým budete súhlasiť a či zdarma, alebo si necháte zaplatiť. Predpokladám, že väčšine sa nechce kvôli jednej dvom fotografiám dohadovať o peniazoch. Väčšina by aj tak cúvla a fotku si potajme vytlačila. Dá sa vlastne z vašej FB fotografie vytlačiť kvalitná fotografia?…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia