Hore

Digitálna analógia

Každá klasická fotografia, analógová či digitálna, vzniká osvietením svetlocitlivého prvku, pričom do hry vstupuje expozičný trojuholník čas+clona+citlivosť. Dokonca aj u dierkovej komory je tomu tak. Analógová a digitálna fotografia toho majú spoločného však oveľa viac. Sú fotografi, ktorí tu digitálnu nepovažujú za “pravú”, tvrdiac, že u tej digitálnej je všetko počítačovo upravené a u analógovej je to poctivá práca, bez manipulácie s obrazom. Je to naozaj tak? Pozrime sa, čo robíme digitálne, ako ekvivalent k tradičným analógovým technikám.

Obrazové profily

Digitál: V každom pokročilom digitálnom fotoaparáte máte niekoľko obrazových profilov, ktoré vyplývajú na podanie farieb, kontrast, saturáciu. Fotograf vyberá obrazový profil podľa toho, čo fotí a čo chce dosiahnuť. Medzi profilmi nájdeme napr. tieto: Neutral, Standard, Portrait, Vivid, Landscape, Monochrome…

 Vo fotoaparátoch Fujifilm nájdete obrazové profily navrhnuté podľa známych filmov Astia, Provia, Velvia…

Film: Analógovým predchodcom obrazových profilov je výber filmu. Každý film má svoj vlastný charakter. Tak ako si digitálny fotograf vyberá obrazový profil, tak si pri fotografovaní na film, fotograf vyberá film, ktorý mu najlepšie vyhovuje. Napríklad Kodak Portra na portréty, Fujifilm Velvia pre krajinársku fotografiu, či Ilford Delta pre ČB fotografiu.

Vyváženie bielej

Digitál: Vyváženie bielej farby je vlastne reakcia na určitú farbu/teplotu svetelného zdroja. V jednoduchosti má zabezpečiť, že ak fotíme biely papier, bude biely aj na fotografii, nech už má svetlo akúkoľvek farbu. Niekedy stačí použiť automatické nastavenie, inokedy treba vybrať prednastavenie alebo použiť manuálne nastavenie WB. Pri fotení do RAW, môžeme kedykoľvek upraviť WB v počítači.

 

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jaroslav Machacek
2016-01-08 07:40:15
Skvelé čítanie.
 
jan21
2016-01-08 09:16:40
Dobre sa to číta, hodne sme toho (my starší) prežili a skúsili. Ešte by som dodal:
Tak ako niektorí majstri pri vyvolaní na veľký papier ako signum dali odtlačok palca tak teraz je skoro nevyhnutné dať watermark lebo digitalny obsah sa skôr zneužije.
A veľký rozdiel je v dátach /keď ho vedomo neodstránim/ tak v digi fotografii exif veľa napovie. Na filme a papieri tie informácie nenájdete.
 
11peter
2016-01-09 13:55:28
Palec hore
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované