Hore

Adobe Lightroom 3 (12.časť) – Lens Correction – Manuálny režim

Dvanásty diel zo série tipov a trikov zameraných na program Adobe Photoshop Lightroom 3, tentokrát s témou Lens Correction, alebo aj oprava chýb objektívu. Nadviažeme na časť predchádzajúcu, v ktorej sme sa zaoberali tým, ako použiť túto funkciu v automatickom režime pomocou profilu objektívu. Dnes si vysvetlíme aké ďalšie možnosti, ktoré sa skrývajú za jej manuálnym režimom.

Video - Adobe Lightroom 3 (12.časť) – Lens Correction – Manuálny režim

Do manuálneho režimu funkcie Lens Correction sa dostaneme kliknutím na nápis Manual v hornej časti karty. Nachádza sa tu oproti profilovému režimu omnoho viac úprav. Niektoré z nich sú aplikované už pri automatickej oprave, no ďalšie musíme aplikovať sami. Manuálny režim sa totiž dá s režimom profilovým aj kombinovať.

Prvou novou úpravou je korekcia perspektívy (otáčanie fotografie po osi X a Y). Tú budeme potrebovať napríklad vtedy, ak sme z malej vzdialenosti fotografovali budovu. Vtedy sa väčšinou stáva, že nám na fotografii stavba padá dozadu, práve kvôli tomu, že sme ju nedokázali celú odfotiť tak, aby plocha snímača bola rovnobežná so stenou budovy. Zmenou hodnoty posuvníku Vertical do mínusu tento efekt môžeme eliminovať. Je ale potrebné myslieť na to, že tým zároveň aj strácame časť fotografie. To zistíme akonáhle sa nám na jej okraji vytvoria šedé pruhy, ktoré znamenajú chýbajúcu informáciu, nakoľko naklonením fotografie sme tu ponechali voľné miesto. Tomu môžeme predísť tým, že zaškrtneme políčko Constrain Crop. Lightroom tak bude sám orezávať fotografiu tak, aby vyplnila celú plochu obrázku (stále sa nám z nej ale všetko nezachová).

Celú snímku tiež môžeme otáčať po vertikálnej osi. Pomôže nám to napríklad vtedy, keď sme fotili objekt, ktorého stred sme chceli zarovnať so stredom fotografie, no úplne sa nám to nepodarilo, napríklad preto, že sme nestáli na osi, kde sa stred objektu nachádzal. Posuvníkom Horizontal môžeme túto chybu upraviť.

V manuálnom režime tiež nájdeme rozšírenú možnosť odstraňovania chromatickej aberácie. Podľa jej druhu (červená/cyánová, alebo modrá/žltá) zmeníme hodnotu posuvníku tak, aby mala táto úprava čo najlepší účinok. Je však potrebné dávať si pozor, aby sme hodnotu neprehnali, keďže sa nám môže farebná chyba jednoducho preklopiť na druhú stranu hrany. Pokiaľ táto úprava nebola úplne dostačujúca, je tu ešte možnosť zvaná Defringe, ktorá nám môže dodatočne pomôcť. Môžeme si tu vybrať dve možnosti – Highlight Edges pre úpravu hrán, ktoré sa nachádzajú v najsvetlejších oblastiach, alebo aj All Edges pre úpravu všetkých hrán.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
majster333
2012-02-14 15:02:26
a to som si myslel, že toho už viem dosť. Vobec nie, túto možnosť korigovania zlého odfotenia som si tam nikdy nevšimol
 
jiriko
2012-02-14 22:17:49
Pomohlo. Děkuji.
 
Ajven
2012-02-16 09:46:49
Dakujem Michal
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia