Hore

Z plnoformátovej DSLR na Micro 4/3 CSC

Milí zrkadlovkári, nejdem vás teraz presviedčať, aby ste prešli na CSC fotoaparát s Micro 4/3 snímačom. Toto je článok pre tých, ktorí sa už takmer rozhodli, buď doplniť svoju DSLR výbavu, alebo chcú úplne prejsť na bezzrkadlovku.

Pár rokov fotím s oboma a možno vám pomôže, ak sa s vami podelím o to, čo fotenie s Micro 4/3 CSC vlastne znamená v porovnaní s DSLR.

Najprv trošku z (mojej) histórie

Asi každý pokročilý fotograf, vlastniaci väčšiu výbavu, túži aj po nejakom šikovnom malom fotoaparáte, ktorý by mohol mať stále zo sebou aj vtedy, keď nechce so sebou vláčiť zrkadlovku. Kedysi to znamenalo poobzerať sa po nejakom špičkovom kompakte. Priznajme si, kým neprišli kompakty s 1” snímačom, bol to vždy priveľký kompromis. Príchod CSC fotoaparátov znamenal dvojitú zmenu. Tou prvou bolo, že je tu nová alternatíva k zrkadlovkám. Tou druhou, že okrem pokročilých kompaktov sme začali ako o doplnkovom fotoaparáte uvažovať aj o bezzrkadlovke.

Oproti väčšine ostatných fotografov mám výhodu v tom, že si všetky novinky môžem dobre vyskúšať. Postupne som otestoval väčšinu bezzrkadloviek, ktoré sa u nás predávajú. S tým ako sa zlepšovali, rástla moja túžba doplniť do mojej výbavy jednu z nich. Spočiatku som odolával. Prvé modely trpeli detskými chorobami, slabá bola aj ponuka objektívov. Bezzrkadlovky sa však rýchlo vyvinuli a dnes snáď už nikto nepochybuje, že sú plnohodnotnou alternatívou k zrkadlovkám, takmer vo všetkých žánroch.

Keď ste raz dospeli k tomu, že máte plnoformátovú zrkadlovku, nezdá sa vám logické zaradiť spiatočku a kúpiť si fotoaparát s menším snímačom. Ak je to ako doplnok k zrkadlovke, väčšine to nevadí, ak má ale CSC byť totálnou náhradou, to už je iné? Budete alebo nebudete ľutovať? Na to si dokážete zodpovedať len vy sami, keď to vyskúšate. Nepomôže vám ani dôkladné naštudovanie všetkých pre a proti, ani rady fotografov, ktorí tým už prešli. Bohužiaľ to stojí peniaze.

Začnime byť konkrétnejší. Digitálna zrkadlovka dlhé roky bola, a ešte stále aj je, mojím hlavným fotoaparátom. Postupne som sa dopracoval až k plnoformátovému modelu, ktorý je akousi cieľovou stanicou väčšiny fotografov. 36 Mpx Nikon D800E má fantastický obrazový výstup. Vysoké rozlíšenie, jeden z najlepších dynamických rozsahov. Naviac ten potenciál pracovať s veľmi malou hĺbkou ostrosti.

Prvým Micro 4/3 fotoaparátom, s ktorým som začal pravidelne fotiť, nielen v rámci práce na recenzii, bol Olympus PEN E-PL5. Najrpv to bolo pomerne sporadicky. Postupne Olympus predstavoval nové objektívy, vďaka ktorým sa dal lepšie využiť potenciál fotoaparátu. Potom sa objavili fotoaparáty radu OM-D. Prvá 5-ka ma nezaujala, s OM-D som začal fotografovať až s príchodom modelu E-M1. K srdcu mi viac ale prirástol OM-D E-M5 Mark II. V tom období som si všimol jednu zmenu. Fotenie sa pre mňa začalo stávať zábavnejšie. Mal som väčšiu radosť z fotoaparátu v ruke. Po rokoch cesty k sterilnej dokonalosti som sa vrátil na cestu zábavy. Akoby som sa prezul z ťažkých bagandží do tenisiek. Miesto ťažkého pochodu som začal veselo poskakovať (ako srnec).

S príchodom PEN-F a OM-D E-M1 Mark II sa vytratilo veľa mojich argumentov proti bezzrkadlovkám. CSC fotoaparáty dospeli.

1. Možno vás to začne viac baviť

Keď to viac začalo baviť mňa, možno to bude aj vás. Prečo by tomu tak mohlo byť, si vysvetlíme postupne. Začína to jednou z výhod bezzrkadloviek. Väčšinou sú menšie a ľahšie ako zrkadlovky. Niektorým sa to u špičkových fotoaparátov a objektívov až tak nezdá, ale i tam je úspora dosť veľká. Menšie rozmery a nižšia hmotnosť nie sú jedinými a nutnými benefitmi bezzrkadloviek.

Na dobré sa rýchlo zvyká. Rýchlo prídete na chuť elektronickému hľadáčiku (verte mi), účinnej stabilizácii i tichej uzávierke. Možno sa dokonca začnete hrať aj s obrazovými efektami, je to dobrý relax.
Používam to najväčšie a najťažšie od Olympusu, niektorí by namietali, že sa tu stráca výhoda CSC v ich menších rozmeroch a nižšej váhe. Verte mi, oproti FF DSLR je aj ten najväčší CSC stále o dosť menší a ľahší. Naviac, máte na výber. Môžete si zadovážiť skutočného drobčeka s palacinkovým objektívom, ktorý sa zmestí do bundy, alebo väčší ergonomicky navrhnutý prístroj.


Jedným z dôvodov, prečo si kúpiť Micro 4/3 fotoaparát sú výrazne menšie rozmery a nižšia hmotnosť. To sú však len dve z množstva prednosti takéhoto fotoaparátu.

2. Bude vám chýbať malá hĺbka ostrosti?

Tú sa fyzika nedá oklamať. Pri rovnakom ekvivalente ohniskovej dĺžky je hĺbka ostrosti u Micro 4/3 snímača dvojnásobná, oproti plnoformátovému snímaču. Aby ste to kompenzovali, musíte mať svetelnejšie objektívy. To je aj jedným z dôvodov, prečo Olympus začína s dopĺňaním portfólia o prime objektívy so svetelnosťou F1,2. Pošuškáva sa dokonca niečo o svetelnosti F0,95.

Ak už máte FF DSLR, krásny bokeh vás bude stáť menej. Ak ste špecialistom na portréty, zrkadlovku si nechajte. I s Micro 4/3 CSC sa dajú nafotiť pekné portréty. V ateliéri, kde sa používajú stredné clonové čísla a nepracuje sa tu s malou hĺbkou ostrosti, vás súboj hĺbky ostrosti nebude zaujímať. A tam, kde sa vyžaduje pekný bokeh, má aj Micro 4/3 systém čo ponúknuť. Odporúčam vyskúšať fantastický M.Zuiko 75/1,8 MSC. Okrem pekného bokehu vás ohúri výbornou ostrosťou na plnú dieru. Nemusíte pricláňať kvôli zlepšeniu kresby a ani kvôli tomu, že by bola DOF príliš malá. Zaručene nenarazíte na problémy s backfocusom a frontfocusom. Fotiť sa vám bude ľahšie vďaka detekcii oka a širšiemu pokrytiu AF bodmi. Menej odpadu určite zvýši prvok zábavnosti.


Malý snímač so správnym objektívom, tiež dokážu vyprodukovať krásny bokeh.

3. Ako je to s dynamickým rozsahom a šumom?

Rovnako alebo horšie. Podľa toho, ktoré fotoaparáty porovnávate. S mojím Nikonom D800E, dostane OM-D E-M1 Mark II riadne na frak. Laboratórne. Vlastne aj v praxi. Nebudem popierať, že to čo je schopný Nikon zaznamenať, tak tomu sa len tak niečo nevyrovná a neplatí to len pre Micro 4/3 snímač.

Micro 4/3 snímač však nie je tak zlý, ako predpokladáte. Práve naopak. Je až prekvapujúce, čo sa dá z RAW-u vytiahnuť. Z hľadiska šumu som ochotný fotografovať s max. citlivosťou do ISO 6400, ale to vlastne aj u Nikonu D800E. Vďaka špičkovej stabilizácii obrazu môžem u Olympusu používať dlhšie časy a tým pádom nižšiu citlivosť. V mnohých situáciách mám tak menší šum, ako keby som fotil Nikonom. Je však pravdou, že vysokú citlivosť často nepotrebujem. Ak fotíte diskotéky na ISO 12 800, nechajte si zrkadlovku.


ISO 6400, určite použiteľné.


Porovnanie snímačov na dxomark.com. Nikon D800E s ďalekým odstupom vedie, ale poloprofesionálny  APS-C Canon EOS 7D Mark II je ešte viac pozadu.

4. Rýchlosť zaostrovania

Oj to bola veľká slabina prvých CSC-čiek, ale s Olympusmi, ktorými fotím ja, rýchlosť zaostrovania nie je problémom. Až na kontinuálne. To dobre zvláda jedine E-M1 Mark II, kde zaostrovanie zabezpečuje 4-jadrový procesor. Na šport a wildlife zatiaľ jedine s novou jedničkou. Pomalší pohyb zvládnu aj ostatné modely poslednej generácie, ale nie tak úspešne. Najmä mi u nich vadí, že v hľadáčiku vidíte neustále preostrovanie a máte dojem, že nemôže byť ostrý jediný záber. Pritom úspešnosť je celkom dobrá.

Občas sa stretnete s problémom, že fotoaparát bude chcieť zaostriť dozadu na kontrastnejšie pozadie. To je dané odlišnou technológiou zaostrovania oproti zrkadlovkám.

Rok 2016 sa niesol v znamení zrýchľovania CSC fotoaparátov. Zatiaľ len u najvyšších modelov, u ktorých sa to prejavilo aj na vyššej cene. Kto chce rýchly, ale lacnejší CSC fotoaparát, bude si musieť rok-dva počkať, kým sa špičkové technológie dostanú aj do strednej triedy.


Rosťa Stach a stále viac a viac wildliferov dokazujú životaschopnosť bezzrkadloviek aj v náročnom žánri wildlife fotografie.

5. Živý náhľad

Živý náhľad je pre bezzrkadlovku natívny režim. Dobre ho zvládajú aj niektoré zrkadlovky, môj Nikon D800E k ním určite nepatrí. Sú však aj lepšie vybavené zrkadlovky. Nové Canony s hybridným zaostrovaním fungujú v režime živého náhľadu veľmi dobre. V hľadáčiku však živý náhľad nikdy neuvidíte. U CSC je jedno, či fotíte cez hľadáčik alebo displej. Ten je u Olympusu vždy výklopný alebo plne otočný a aj dotykový. Na to sa ľahko zvyká.

Plnoformátové zrkadlovky majú veľké hľadáčiky. Môže sa im EVF displej vyrovnať? Nie je to len núdzovka, keď príliš svieti slnko? EVF hľadáčiky nie sú núdzovkou. Mnohí sú prekvapení, keď sa pozrú do hľadáčika malej bezzrkadlovky a majú pocit, že sa pozerajú do FF zrkadlovky, tak veľký je obraz v ňom. Za posledné dva roky sa hľadáčiky vylepšili. Rozlíšenie cez 2 Mpx je už štandardom, výrazne sa skrátili blackouty a potlačili ďalšie nedostatky elektronického zobrazovania. Je len otázkou času, kedy EVF bude svojimi výhodami jasne prevládať nad hľadáčikom zrkadlovky.

Je super, keď všetko môžete robiť bez toho, aby ste oddialili oko od hľadáčika. Nastavovať expozičné parametre, prezerať a premazávať zábery, pohybovať sa v menu. Elektronický hľadáčik dokáže simulovať vplyv nastavení. Ešte pred tým, ako stlačíte spúšť, vidíte vplyv expozície, vyváženia bielej, obrazového profilu, či obrazového efektu. Vďaka tomu, dokážete rýchlo reagovať zmenou nastavení, keď je to potrebné. Naviac si môžete nechať zobraziť vodováhu, pomôcky pre manuálne zaostrovanie (lupa, peaking level), pomocnú kompozičnú mriežku, histogram, zobrazenie prepalov atď.

Väčšina CSC má výklopný alebo plne otočný displej. Majú ho aj niektoré zrkadlovky. Osobne to považujem za vysoko kreatívne technické riešenie. Fotografovi umožňuje kreatívnejšie komponovať. U bezzrkadlovky funguje zaostrovanie rovnako, ako pri použití hľadáčika, čo u zrkadloviek nie je pravidlom. V kombinácii s dotykovým ovládaním výberu AF bodu, je výklopný/otočný displej vecou, na ktorú sa rýchlo zvyká. Odkedy ho používam, sú kompozície na mojich fotografiách rozmanitejšie.


Vďaka otočnému displeju s dotykovým ovládaním sa mi oveľa ľahšie fotia takéto zábery.

6. Práca s veľkou hĺbkou ostrosti

Pri fotení architektúry a krajiny, kde potrebujete veľkú hĺbku ostrosti, budete z Micro 4/3 fotoaparátu nadšení. Väčšinou stačí pricloniť na f/8. A tak, aj za horších svetelných podmienok, sa zaobídete bez statívu, alebo zvyšovania ISO, najmä keď vám výdatne pomáha stabilizovaný snímač. S vynikajúcimi objektívmi radu PRO sú fotografie aj perfektne ostré až do rohov. U Nikonu D800E mám niekedy problém dosiahnuť dostatočnú hĺbku ostrosti, ak nechcem, aby mi difrakcia pri vysokých clonových číslach kazila kvalitu. Všeobecne u FF je kvalita obrazu v rohoch slabšia. Tu sa ukazuje optimalizácia objektívov pre Micro 4/3 snímač. Je to jednoducho systém navrhnutý od nuly, bez zaťaženia analógovým dedičstvom.


Sú žánre, kde je menší Micro 4/3 snímač vo výhode, napr. v krajinárskej fotografii.


Dvojnásobnú hĺbku ostrosti, v porovnaní s FF systémom, oceníte aj v makrofotografii.

7. Stabilizácia

U zrkadloviek používame stabilizované objektívy už roky. A roky sme si mysleli, že stabilizátor v objektíve je to najlepšie riešenie. Olympus používa stabilizáciu obrazu, pri ktorej sa pohybuje snímač. U vyšších modelov je to v 5-tich osiach. Stabilizácia funguje nielen pri použití originálnych objektívov, ale pri použití ľubovoľného objektívu, nasadeného pomocou adaptéra. Stabilizovaný snímač dokáže spolupracovať so stabilizátorom v niektorých objektívoch. Spoločná účinnosť je až 6,5EV (OM-D E-M1 Mark II). To úplne zmení spôsob fotografovania. Z ruky udržíte až niekoľko sekúnd.


2,5 sekundy z ruky, bez opory. To je výsledok kombinácie stabilizácie obrazu v objektíve a pohybom snímača.

Mne a aj mojím kamarátom, ktorí tiež fotia Olympusom, zmenila vysoko účinná stabilizácia spôsob, akým môžeme fotografovať. Je to veľmi oslobodzujúce, nemusíte tak často používať statív ani vysokú citlivosť ISO. I tak ale statív používam veľmi často, ale z iných príčin, uvidíte.

8. Vychytávky

Výrobcovia zrkadloviek sú dosť konzervatívni. Najnovšie technické vychytávky dávkujú len opatrne. Naopak, výrobcovia CSC fotoaparátov sú oveľa aktívnejší. Nemajú čo stratiť, veď niektorým donedávna takmer hrozil krach. A tak aj v nižších modeloch nájdete množstvo funkcií. Niektoré sú unikátne a v zrkadlovkách ich budete hľadať márne. Niektoré pomáhajú začiatočníkom zvládnuť pokročilé techniky, do ktorých by sa inak nepustili. Nočná fotografia, fotenie svetelných stôp, startrails, na to má Olympus funkcie Live Time a Live Composite. Makristi využijú Focus bracketing a Focus stacking. S multishotom môžete robiť fotografie v 4x väčšom rozlíšení, ako je rozlíšenie snímača. ProCapture zvláda 60 obr./s. v RAW, pričom fotografie ukladá ešte pred plným stlačením spúšte, vďaka tomu zachytíte akcie, ktoré sa vám doteraz zachytiť nedarilo. V Panasonicoch nájdete 4K photo, v GH5 dokonca 6K photo, tiež funkcie pre veľmi rýchle sériové snímanie.


Live Composite je špecialitou Olympusu. Žiaden iný výrobca túto funkciu neponúka. Bez nutnosti skladať fotografie v počítači, môžete fotografovať takéto zábery. Ako obraz vzniká vidíte v priamom prenose na displeji fotoaparátu.


S ProCapture je zachytenie takéhoto okamihu hračkou.


Tu som musel použiť statív, pritom svetla bolo dostatok. Fotografoval som v režime Multishot, ktorý to vyžaduje. Výsledkom je záber s 4x väčším rozlíšením, ako je rozlíšenie snímača. Olympusy s touto funkciou dokážu, pri niektorých motívoch, konkurovať v rozlíšení aj stredoformátovým fotoaparátom.

9. Video

Video Olympusom nešlo a vlastne ani Nikonom. U obidvoch značiek sa to zlepšilo. Nie som aktívny videotvorca, ale mám určité nároky. Nechcem fotoaparát, ktorý sa ťažko ovláda a aby som nakrútil pozerateľné video, musím ho mať stále na statíve a všetko nastavovať manuálne. Chcem nakrúcať ľahko ako s rodinnou kamerou, ale s cinematickým efektom, daným väčším snímačom.

To oveľa lepšie zvláda Olympus. Zlomovým modelom bol OM-D E-M5 Mark II, ktorý podstatne vylepšil stabilizáciu videa a hlavne zlepšil zaostrovanie. Ešte lepšie je na tom PEN-F a najlepšie si vedie nová vlajková loď, kde je video konečne aj v 4K rozlíšení.

10. Objektívy

Vyrobiť kvalitný objektív pre plnoformátový fotoaparát nie je ľahké. Ak má mať výbornú kresbu od rohu po roh, musí byť veľký a používať tie najlepšie optické členy. Stačí sa pozrieť na najnovšie profesionálne objektívy, ako pribrali (a zdraželi), oproti svojím predchodcom. Micro 4/3 systém má výhodu v tom, že nie je viazaný dedičstvom filmu. Je plne navrhnutý ako digitálny, stavalo sa na zelenej lúke. Je tu ľahšie dosiahnuť výbornú ostrosť po celej ploche a to aj pri otvorenej clone.


Sú objektívy, ako M.Zuiko 12-100/4 PRO alebo M.Zuiko 300/4 PRO, kvôli ktorým sú fotografi ochotní zmeniť celý systém.

11. PEN alebo OM-D?

Zrkadlovky sú si navzájom podobné. Výrobcovia udržujú kontinuitu overeného dizajnu, ktorý je po rokoch už nudný. Česť takým výnimkám ako Nikon Df. CSC fotoaparáty majú oveľa viac podôb. Nielenže sa výrazne líšia modely rôznych značiek, ale dokonca aj jeden výrobca môže ponúkať niekoľko dizajnovo výrazne odlišných modelov. Taký PEN-F je vyslovene šperkom. Niekto razí názor, že fotoaparát má byť maximálne funkčný a dizajn má byť odrazom tejto funkčnosti. PEN-F dokazuje, že dizajn môže byť odvážny, luxusný, retro a pritom vysoko funkčný. Prečo by sa fotograf nemohol vytešovať z dizajnu a materiálov rovnako ako majiteľ talianskeho športiaku?


Rad OM-D je dizajnovo inšpirovaný filmovými zrkadlovkami Olympus OM. Tieto fotoaparáty sú praktickejšie pri použití väčších objektívov.


Krásny PEN-F je inšpirovaný hľadáčikovými fotoaparátmi. Najlepšie je používať ho s kompaktnejšími objektívmi.

12. Čoho sa zbavíte okrem veľkosti a hmotnosti?

  • V prvom rade sú to problémy s nepresným zaostrovaním (Back Focus/Front Focus). Zaostrovanie na snímač je presné. So zaostrovaním súvisí aj pokrytie zaostrovacími bodmi, ktorých je u CSC viac a pokrývajú väčšiu plochu.
  • U CSC je bežný tichý režim. Myslím tým úplne tichý, kedy fotoaparát nevydáva žiaden zvuk. Dokáže to vďaka režimu elektronickej uzávierky. Tá navyše umožňuje používať kratšie časy, ako mechanická. To oceníte pri fotení s vysokosvetelnými objektívmi.
  • Bez zrkadla a mechanickej uzávierky dokážu bezzrkadlovky snímať vyššou frekvenciou, Olympus OM-D E-M1 Mark II až 60 obr./s vo formáte RAW.
  • To, že v hľadáčiku vidíte vplyv nastavení, šetrí váš čas. Nemusíte robiť kontrolné zábery. Vidíte hneď, či máte expozíciu správne nastavenú. Nafotené zábery nemusíte kontrolovať na displeji, vidíte ich tiež v hľadáčiku.
  • CSC-čka sú oveľa lepšie vybavené pre manuálne zaostrovanie. S peaking levelom a lupou zaostríte presnejšie a rýchlejšie. Navyše prostredníctvom adaptéru môžete použiť takmer akýkoľvek objektív. A aj tu bude pracovať stabilizácia obrazu.
  • V kategórii fotoaparátov pre začiatočníkov a mierne pokročilých sú CSC-čka oveľa lepšie vybavené ako cenovo porovnateľné zrkadlovky. Nemusíte preto prijímať toľko kompromisov, len preto že si nemôžete dovoliť vyšší model.

Zhrnutie

Ak presedláte z FF DSLR na Micro 4/3 CSC, čaká vás pokles potencionálnej obrazovej kvality, ktorý vďaka určitým vlastnostiam fotoaparátov a objektívov nie je tak veľký, ako naznačujú laboratórne testy. Na druhú stranu budete produkovať menej odpadu a fotenie vás bude viac baviť. Netvrdím, že je Micro 4/3 CSC náhradou FF zrkadlovky v každej situácii. Na to, aby ste boli s technikou spokojní, nepotrebujete potencionálne najlepší snímač, ale vyvážený systém s ktorým sa dobre pracuje. Dal som vám dostatok dôvodov, aby vás Micro 4/3 systém aspoň zaujal. Najlepšie je, ak si ho však niekde vyskúšate. Možno mu prídete na chuť.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
marekking1
2017-04-19 07:52:41
vcera Hasselblad dnes 4/3...mna ako fotografa turistiky v Tatrach kde potrebujem dynamicky rozsah sumitko 4/3 vobec nepresvedcilo. pozriem cenu objektivu zuiko 75/1.8 tak za to mam nikon d7200...to ist radsej do sony a6300 alebo fujinky t20. ale vsetko je otazkou preferencii. za lepsiu kvalitu som ochotny nosit po turach na stity zrkadlovku a ked chcem byt fakt nalahko beriem coolpix A
 
seifi
2017-04-19 08:36:17
Dôležité sú tak ako v politike/spoločnosti pochody, zmeny, vtedy je možnosť zbohatnúť, ale aj ochudobnieť , vytriediť či premiešať. Aj tu, dôležité je nestáť, ale prechádzať od jedného systému k druhému. Vtedy sa míňajú peniaze. Ja som si do vrecka kúpil GX80 .
 
om1ci
2017-04-19 08:45:34
dôležité je urobiť si radosť, mať dobrý pocit, to predlžuje život, všetko ostatné je ......
 
marcus_labeo
2017-04-19 08:55:41
Pekné a v zásade vyvážené hodnotenie. Ale mám jednu zásadnú pripomienku. Keď nechce fotograf fotiaci s FF iba doplnok, ale chce prejsť kompletne na menší formát, prečo 4/3? Prečo nie APSC? 4/3 namiesto FF, to je jednoducho priveľký zostup z hľadiska kvality fotografií. Prečo nezvoliť APSC, čo je asi najoptimálnejší kompromis medzi kvalitou a veľkosťou?
Skrátka mi to príde ako keď majiteľ Mercedesu triedy E presadne do Fabie. Môže mať plnú výbavu, všemožné asistenčné systémy, ale vždy to bude malé auto so svojimi kompromismi, predovšetkým malým motorom. Ak by vybral nižšiu strednú triedu, povedzme VW Golf, je rozmerovo veľmi blízko tej Fabii, ale z hľadiska motorizácie, komfortu, výbavy a pod. je niekde úplne inde ako Fabia a ten zostup z Mercedesu by až tak nebolel.
Rovnako tak je to s M4/3 vs. APSC. Aj APSC je oproti fullframu veľký rozdiel (vo veľkosti aj hmotnosti), ale kvalitou fotografií to až taký dramatický pokles nie je (ak sa samozrejme nedajú účelovo do porovnania Canony so starými senzormi, t.j. to najhoršie z APSC).
Takže zostup povedzme zo spomínaného Nikonu D800 na Fuji X-T20, Pentax Kp či Nikon D5600 je veľkostne a hmotnostne výrazný, v podstate rovnako, ako na E-M1: http://j.mp/2oMBLHB
ale kvalitou fotografií je to stále o level vyššie ako M4/3.
A ešte jedna poznámka k cene. Fotograf meniaci FF za niečo menšie a ľahšie zrejme očakáva aj nižšiu cenu. Ale dať za E-M1 II 2000 eur, keď za tú cenu je aj ten fullframe, to je tiež vec, ktorú treba zohľadniť.
 
šereda
2017-04-19 09:28:15
prejsť na menší formát?? Asi tak len na menšie telo a to je FF CSC sony nič iné by som asi nechcel, okrem Fuji, olympusa máme doma a nefotím s ním a ani nebudem a naštastie nestál moc EURO.
 
filip.p3k
2017-04-19 09:30:40
príspevok od: marcus_labeo
Pekné a v zásade vyvážené hodnotenie. Ale mám jednu zásadnú pripomienku. Keď nechce fotograf fotiaci s FF iba doplnok, ale chce prejsť kompletne na menší formát, prečo 4/3? Prečo nie APSC? 4/3 namiesto FF, to je jednoducho priveľký zostup z hľadiska kvality fotografií. Prečo nezvoliť APSC, čo je asi najoptimálnejší kompromis medzi kvalitou a veľkosťou?
Skrátka mi to príde ako keď majiteľ Mercedesu triedy E presadne do Fabie. Môže mať plnú výbavu, všemožné asistenčné systémy, ale vždy to bude malé auto so svojimi kompromismi, predovšetkým malým motorom. Ak by vybral nižšiu strednú triedu, povedzme VW Golf, je rozmerovo veľmi blízko tej Fabii, ale z hľadiska motorizácie, komfortu, výbavy a pod. je niekde úplne inde ako Fabia a ten zostup z Mercedesu by až tak nebolel.
Rovnako tak je to s M4/3 vs. APSC. Aj APSC je oproti fullframu veľký rozdiel (vo veľkosti aj hmotnosti), ale kvalitou fotografií to až taký dramatický pokles nie je (ak sa samozrejme nedajú účelovo do porovnania Canony so starými senzormi, t.j. to najhoršie z APSC).
Takže zostup povedzme zo spomínaného Nikonu D800 na Fuji X-T20, Pentax Kp či Nikon D5600 je veľkostne a hmotnostne výrazný, v podstate rovnako, ako na E-M1: http://j.mp/2oMBLHB
ale kvalitou fotografií je to stále o level vyššie ako M4/3.
A ešte jedna poznámka k cene. Fotograf meniaci FF za niečo menšie a ľahšie zrejme očakáva aj nižšiu cenu. Ale dať za E-M1 II 2000 eur, keď za tú cenu je aj ten fullframe, to je tiež vec, ktorú treba zohľadniť.
A ešte keď sa pozrieš na ceny tých Zuiko objektívov, je to brutal. Za kúsok malého skla pýtať 1000€ mi prišlo pre 4/3 systém dosť nehorázne. Hlavne keď máloktorý objektív majú pod svetelnosť 1.8. Nehovorím ale že sú to zlé skla, to nie, len predražené na môj vkus.
 
marekking1
2017-04-19 09:32:23
príspevok od: marcus_labeo
Pekné a v zásade vyvážené hodnotenie. Ale mám jednu zásadnú pripomienku. Keď nechce fotograf fotiaci s FF iba doplnok, ale chce prejsť kompletne na menší formát, prečo 4/3? Prečo nie APSC? 4/3 namiesto FF, to je jednoducho priveľký zostup z hľadiska kvality fotografií. Prečo nezvoliť APSC, čo je asi najoptimálnejší kompromis medzi kvalitou a veľkosťou?
Skrátka mi to príde ako keď majiteľ Mercedesu triedy E presadne do Fabie. Môže mať plnú výbavu, všemožné asistenčné systémy, ale vždy to bude malé auto so svojimi kompromismi, predovšetkým malým motorom. Ak by vybral nižšiu strednú triedu, povedzme VW Golf, je rozmerovo veľmi blízko tej Fabii, ale z hľadiska motorizácie, komfortu, výbavy a pod. je niekde úplne inde ako Fabia a ten zostup z Mercedesu by až tak nebolel.
Rovnako tak je to s M4/3 vs. APSC. Aj APSC je oproti fullframu veľký rozdiel (vo veľkosti aj hmotnosti), ale kvalitou fotografií to až taký dramatický pokles nie je (ak sa samozrejme nedajú účelovo do porovnania Canony so starými senzormi, t.j. to najhoršie z APSC).
Takže zostup povedzme zo spomínaného Nikonu D800 na Fuji X-T20, Pentax Kp či Nikon D5600 je veľkostne a hmotnostne výrazný, v podstate rovnako, ako na E-M1: http://j.mp/2oMBLHB
ale kvalitou fotografií je to stále o level vyššie ako M4/3.
A ešte jedna poznámka k cene. Fotograf meniaci FF za niečo menšie a ľahšie zrejme očakáva aj nižšiu cenu. Ale dať za E-M1 II 2000 eur, keď za tú cenu je aj ten fullframe, to je tiež vec, ktorú treba zohľadniť.
plne suhlasim preco za horsiu kvalitu obrazu mam platit tolko ako za kinofilm policko...ano je to zabavne ale prilis drahe
 
JohnNewton
2017-04-19 10:55:38
príspevok od: om1ci
dôležité je urobiť si radosť, mať dobrý pocit, to predlžuje život, všetko ostatné je ......
Presne tak, radosť je dôležitá, len priority sa menia. Kedysi som sa mal radosť zo sexu a dnes mám radosť že už nemusím
 
Roman Point
2017-04-19 10:59:50
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-OM-D-E-M1-Mark-II-versus-Canon-EOS-80D___1136_1076

A zrazu za polovicu ceny veľa muziky. A to nevravím o DPAF ktorý odrovnal "výhodu" csc v ostreni cez displej úplne..

Ale prečítal som si celý článok bez výraznejšieho odporu
 
MagickVamp
2017-04-19 11:00:21
CENA CENA CENA - zrkadlovkam sa univerzalnostou (schopnostou fotit aj sportove akcie ci wildlife) dorovnavaju len profi CSC s cenovkami neskutocne prestrelenymi, lebo prave zazivaju svoj boom. Mozog ludi funguje zvlastne..staci ze par profi modelov CSC dorovna zrkadlovku a ludia to vezmu hned vo vseobecnosti, ze vsetky....


Ked sa zas pozrieme na tie nizsie modely CSC, tak v rovnakych cenach su zrkadlovky s ktorymi sa da fotit univerzalnejsie (ano lepsie ostria ked ide o pohyb - deti, zvierata, akcie) a navyse sa k nim daju kupit v nizsich cenach velmi dobre objektivy.

Ak ludom ukazeme D800 ako zastupcu zrkadloviek a porovname to z CSC, tak vacsina ludi si to tak nejak podvedome zapise a pritom tie velkostne rozdiely zas nie su take velke. Ak niekomu ide zasadne o velkost, tak preca uz su aj lahucke zrkadlovky s objektivmy nie tazsimi ako maju CSC, jasne na Olympus sa da chytat tazsie kedze je tam len 4/3 cip, na taky Nikon J1 by sme sa chytali asi este tazsie, len je to vzdy o kompromisoch ake sme ochotni pre vahu spravit. A stale treba mat na pameti, ze Olympus co dorovnava zrkladlovky aj ostrenim stoji 2000 Eur. A povedzme si rovno, komu by sa nepacilo mat ako zalozak, ci na outdoor-run style Olympus M1mkII s par profi objektivmy? Len ta cena..


 
Roman Point
2017-04-19 11:02:16
príspevok od: marcus_labeo
Pekné a v zásade vyvážené hodnotenie. Ale mám jednu zásadnú pripomienku. Keď nechce fotograf fotiaci s FF iba doplnok, ale chce prejsť kompletne na menší formát, prečo 4/3? Prečo nie APSC? 4/3 namiesto FF, to je jednoducho priveľký zostup z hľadiska kvality fotografií. Prečo nezvoliť APSC, čo je asi najoptimálnejší kompromis medzi kvalitou a veľkosťou?
Skrátka mi to príde ako keď majiteľ Mercedesu triedy E presadne do Fabie. Môže mať plnú výbavu, všemožné asistenčné systémy, ale vždy to bude malé auto so svojimi kompromismi, predovšetkým malým motorom. Ak by vybral nižšiu strednú triedu, povedzme VW Golf, je rozmerovo veľmi blízko tej Fabii, ale z hľadiska motorizácie, komfortu, výbavy a pod. je niekde úplne inde ako Fabia a ten zostup z Mercedesu by až tak nebolel.
Rovnako tak je to s M4/3 vs. APSC. Aj APSC je oproti fullframu veľký rozdiel (vo veľkosti aj hmotnosti), ale kvalitou fotografií to až taký dramatický pokles nie je (ak sa samozrejme nedajú účelovo do porovnania Canony so starými senzormi, t.j. to najhoršie z APSC).
Takže zostup povedzme zo spomínaného Nikonu D800 na Fuji X-T20, Pentax Kp či Nikon D5600 je veľkostne a hmotnostne výrazný, v podstate rovnako, ako na E-M1: http://j.mp/2oMBLHB
ale kvalitou fotografií je to stále o level vyššie ako M4/3.
A ešte jedna poznámka k cene. Fotograf meniaci FF za niečo menšie a ľahšie zrejme očakáva aj nižšiu cenu. Ale dať za E-M1 II 2000 eur, keď za tú cenu je aj ten fullframe, to je tiež vec, ktorú treba zohľadniť.
Článok sa tvári ako nestranne vedený len doplnený o osobné skúsenosti. To je v poriadku, ale Karol aj testoval 80D a vie čo to dokáže no do dxo porovnania dal starý 7DmkII zo starým snímačom a starším DPAF modulom. To mi už príde cielené a neobjektívne
 
vojkovsky
2017-04-19 11:13:55
príspevok od: MagickVamp
CENA CENA CENA - zrkadlovkam sa univerzalnostou (schopnostou fotit aj sportove akcie ci wildlife) dorovnavaju len profi CSC s cenovkami neskutocne prestrelenymi, lebo prave zazivaju svoj boom. Mozog ludi funguje zvlastne..staci ze par profi modelov CSC dorovna zrkadlovku a ludia to vezmu hned vo vseobecnosti, ze vsetky....


Ked sa zas pozrieme na tie nizsie modely CSC, tak v rovnakych cenach su zrkadlovky s ktorymi sa da fotit univerzalnejsie (ano lepsie ostria ked ide o pohyb - deti, zvierata, akcie) a navyse sa k nim daju kupit v nizsich cenach velmi dobre objektivy.

Ak ludom ukazeme D800 ako zastupcu zrkadloviek a porovname to z CSC, tak vacsina ludi si to tak nejak podvedome zapise a pritom tie velkostne rozdiely zas nie su take velke. Ak niekomu ide zasadne o velkost, tak preca uz su aj lahucke zrkadlovky s objektivmy nie tazsimi ako maju CSC, jasne na Olympus sa da chytat tazsie kedze je tam len 4/3 cip, na taky Nikon J1 by sme sa chytali asi este tazsie, len je to vzdy o kompromisoch ake sme ochotni pre vahu spravit. A stale treba mat na pameti, ze Olympus co dorovnava zrkladlovky aj ostrenim stoji 2000 Eur. A povedzme si rovno, komu by sa nepacilo mat ako zalozak, ci na outdoor-run style Olympus M1mkII s par profi objektivmy? Len ta cena..


No dajte tie zrkadlovky za nižšie ceny, s ktorými sa dá fotiť univerzálnejšie ako s CSC. Myslíte D7200 s 16-80mm za 2000 EUR? Alebo Nikon D5600 s objektívom 18-55mm za 869,- EUR? Alebo Nikon D3400 s objektívom 18-55mm za 489 EUR? Dajte nejakú konkrétnu zostavu pre bežného smrteľníka, na ktorú sa nechytá bežné CSC.
 
MagickVamp
2017-04-19 11:17:07
príspevok od: Roman Point
Článok sa tvári ako nestranne vedený len doplnený o osobné skúsenosti. To je v poriadku, ale Karol aj testoval 80D a vie čo to dokáže no do dxo porovnania dal starý 7DmkII zo starým snímačom a starším DPAF modulom. To mi už príde cielené a neobjektívne
Karol na take veci kasle, spravi tak aby to vyzeralo ako potrebuje Tu je viac bodov tendencnych, napriklad porovnavat vystup ISO z 36 mpx snimaca a 20 Mpx snimaca... bud si neuvedomuje ze cim viac Mpx tym viac sumu, alebo to robi tendencne. Ak chce seriozne zrovnavat sum FF a 4/3 tak by mal porovnat vystup na ROVNAKYCH expoziciach na 20 Mpx 6D a 20 Mpx M1mkII tak uz by sme zistili ze rozdiel je o dost vacsi v prospech FF. Alebo ak uz porovnava s 36 Mpx snimacom, tak by mal jednym dychom ukazat aj o kolko viac detailov dokaze na rovnakom ISO 36Mpx FF cip oproti 20 Mpx cipu spravit.
 
MagickVamp
2017-04-19 11:41:02
príspevok od: vojkovsky
No dajte tie zrkadlovky za nižšie ceny, s ktorými sa dá fotiť univerzálnejšie ako s CSC. Myslíte D7200 s 16-80mm za 2000 EUR? Alebo Nikon D5600 s objektívom 18-55mm za 869,- EUR? Alebo Nikon D3400 s objektívom 18-55mm za 489 EUR? Dajte nejakú konkrétnu zostavu pre bežného smrteľníka, na ktorú sa nechytá bežné CSC.
Canon 80D (1000eur)+ 18-135 nano (450 eur), alebo u Zola by toto kombo bolo za cca 1200 Eur. Rychlostou ostrenia by som bol velmi prekvapeny keby sa na neho chytil samotny M1 mkII a ukaz mi jedno CSC v podobnej cene aj s objektivom, ktore by dokazalo ostrit akciu, psy, deti ci sport ako toto kombo a skus cenu o vela neprekrocit. (nepoznam rychlosti lacnejsich nikon objektivov, snad sa najde niekto kto ti doplni Nikon verziu)

Chces nieco v cene M1mkii + OBJEKTIV? Tak napriklad Nikon D750 + 24-70? A to uz mame full frame.

Chces nieco lacnejsie? Tak napriklad Nikon D5300 cena je 450 na heureke, ale ukaz mi CSC v danej cene ktore dokaze ostrit ako D5300 s rychlejsim objektivom? A bude mat tak dobry vystup ako ma D5300?
 
marekking1
2017-04-19 11:46:26
Nikon D7200 +18-105 je tiez celkom super zostavicka
 
vojkovsky
2017-04-19 12:20:33
príspevok od: MagickVamp
Canon 80D (1000eur)+ 18-135 nano (450 eur), alebo u Zola by toto kombo bolo za cca 1200 Eur. Rychlostou ostrenia by som bol velmi prekvapeny keby sa na neho chytil samotny M1 mkII a ukaz mi jedno CSC v podobnej cene aj s objektivom, ktore by dokazalo ostrit akciu, psy, deti ci sport ako toto kombo a skus cenu o vela neprekrocit. (nepoznam rychlosti lacnejsich nikon objektivov, snad sa najde niekto kto ti doplni Nikon verziu)

Chces nieco v cene M1mkii + OBJEKTIV? Tak napriklad Nikon D750 + 24-70? A to uz mame full frame.

Chces nieco lacnejsie? Tak napriklad Nikon D5300 cena je 450 na heureke, ale ukaz mi CSC v danej cene ktore dokaze ostrit ako D5300 s rychlejsim objektivom? A bude mat tak dobry vystup ako ma D5300?
Po prvé, chcel som zostavu pre bežného smrteľníka. Po druhé chcem posledné modely, nie výpredajové. Po tretie mám Nikon D5100 a mal som D5500 + 16-80, viem ako rýchlo a spoľahlivo kontinuálne ostria, hlavne na tie krajné body, tam je to naozaj super presné. A viem, aký majú výstup.
Canon veľmi nepoznám, sused má EOS 600D a ten v rýchlosti ostrenia so setovým objektívom je na tom lepšie ako moja D90 + 16-85 aj D5100 + 16-85.
 
aesace
2017-04-19 12:21:09
Tusim sa Karol dotkol mnohych zrkadlovkarov, ktorym sa tazko nesie uz len to obycajne porovnanie roznych systemov, ktore su len podobne, nie totozne..lenze ich to uraza, lebo ved oni maju vacsiu krabicky a co je viac, nez vacsia krabicka? Mam pocit,ze tu skor citam fnukanie malych chlapcov, ze existuje aka taka porovnatelnost s tou pychou , co maju doma(v obchode)..
Ako tu uz niekto vyssie napisal, CSC su momentalne viac IN, preto su ich vlajkove lode take drahe a pritom uz dnes kadejaky olympus, panasonic za 500 eur vystaci na vsetko bezne a viac nez bezne fotenie a so ctou. A pritom si pamatam len par rokov dozadu, ked sa takyto podobni 'ochrancovia gralu' navazali do kazdeho, kto si dovolil mat vyssie naroky na ISO 800, nez boli moznosti zrkadloviek.
Dnes uz aj CSC foti na urovni ISO 6400, rychlostou ostrenia predbieha zrkadlovky, poskytuje vsetky info po ruke v hladaciku ci na displeji pocas fotenia v zivom podani...
Proste je tu konkurencia, co krabickarov hneva...a ja som si pritom myslel, ze tu ide o radost z toho fotenia, ktore Karol popisuje..
 
Paladin25
2017-04-19 12:28:50
Je pravda že p. Srnec je tuším ambasádor Olympusu a tak článok vyznieva trochu tendenčne. Na druhú stranu sa stále ženieme za tým naj naj naj a to podstatné nám uniká. Myslím si že pre 90% foto nadšencov a amatérov je kvalita Olympusov nad ich možnosti a schopnosti.

Ale však o tom je trh, každý si vyberie čo chce a načo mu peňaženka dovolí.

Ja mám APS-C a nehovorím že by som neprešiel aj k Olympusu so správnim zasklením ale kde nato vziať
 
vojkovsky
2017-04-19 12:31:49
príspevok od: aesace
Tusim sa Karol dotkol mnohych zrkadlovkarov, ktorym sa tazko nesie uz len to obycajne porovnanie roznych systemov, ktore su len podobne, nie totozne..lenze ich to uraza, lebo ved oni maju vacsiu krabicky a co je viac, nez vacsia krabicka? Mam pocit,ze tu skor citam fnukanie malych chlapcov, ze existuje aka taka porovnatelnost s tou pychou , co maju doma(v obchode)..
Ako tu uz niekto vyssie napisal, CSC su momentalne viac IN, preto su ich vlajkove lode take drahe a pritom uz dnes kadejaky olympus, panasonic za 500 eur vystaci na vsetko bezne a viac nez bezne fotenie a so ctou. A pritom si pamatam len par rokov dozadu, ked sa takyto podobni 'ochrancovia gralu' navazali do kazdeho, kto si dovolil mat vyssie naroky na ISO 800, nez boli moznosti zrkadloviek.
Dnes uz aj CSC foti na urovni ISO 6400, rychlostou ostrenia predbieha zrkadlovky, poskytuje vsetky info po ruke v hladaciku ci na displeji pocas fotenia v zivom podani...
Proste je tu konkurencia, co krabickarov hneva...a ja som si pritom myslel, ze tu ide o radost z toho fotenia, ktore Karol popisuje..
Súhlasím. Väčšina Nikon zrkadlovkárov sa oháňa dvomi argumentami: kontinuálne ostrenie a oveľa vyššia kvalita senzora oproti M4/3.
Takže k tomu len toľko:
- kontinuálne spoľahlivo ostrí D7200 a D750, nebavme sa tu o profesionálnych modeloch
- Nikon sa chváli cudzím perím, v podstate senzory v Nikone sú buď od Toshiby alebo Sony, až D5, D500 a D7500 majú vlastné senzory a čuduj sa svete, v niektorých parametroch išli oproti svojim predchodcom dolu a to im ešte znížili rozlíšenie, že.
- Všetci obhajcovia zrkadloviek sú športoví fotografi, wildlife (hlavne vtáčiky za letu) a fotia behajúce deti, čo jasne vidieť aj z fotiek v galérii tu na ephoto
- Všetci obhajcovia zrkadloviek fotia v tmavých miestnostiach, alebo po tme. Cez deň na ISO 100 alebo 200 z nich nefotí nikto.

Trošku som to pritiahol za vlasy, ale takto to zjednodušene vyzerá.

Ale 90% z vás by vystačil Olympus OM-D E-M10 + 14-42 objektív + 45mm.

Zdravím vás, berte to s humorom.
 
MagickVamp
2017-04-19 12:44:50
príspevok od: aesace
Tusim sa Karol dotkol mnohych zrkadlovkarov, ktorym sa tazko nesie uz len to obycajne porovnanie roznych systemov, ktore su len podobne, nie totozne..lenze ich to uraza, lebo ved oni maju vacsiu krabicky a co je viac, nez vacsia krabicka? Mam pocit,ze tu skor citam fnukanie malych chlapcov, ze existuje aka taka porovnatelnost s tou pychou , co maju doma(v obchode)..
Ako tu uz niekto vyssie napisal, CSC su momentalne viac IN, preto su ich vlajkove lode take drahe a pritom uz dnes kadejaky olympus, panasonic za 500 eur vystaci na vsetko bezne a viac nez bezne fotenie a so ctou. A pritom si pamatam len par rokov dozadu, ked sa takyto podobni 'ochrancovia gralu' navazali do kazdeho, kto si dovolil mat vyssie naroky na ISO 800, nez boli moznosti zrkadloviek.
Dnes uz aj CSC foti na urovni ISO 6400, rychlostou ostrenia predbieha zrkadlovky, poskytuje vsetky info po ruke v hladaciku ci na displeji pocas fotenia v zivom podani...
Proste je tu konkurencia, co krabickarov hneva...a ja som si pritom myslel, ze tu ide o radost z toho fotenia, ktore Karol popisuje..
"Dnes uz aj CSC foti na urovni ISO 6400, rychlostou ostrenia predbieha zrkadlovky" to vazne? Asi este raz pozriem svoj CSC ked toto vsetko uz dokaze a predavam FF. Ja skor mam pocit ze CSCckari sa vzdy naseru ked im chce niekto uviest veci na pravu mieru.
 
MagickVamp
2017-04-19 12:50:22
príspevok od: vojkovsky
Po prvé, chcel som zostavu pre bežného smrteľníka. Po druhé chcem posledné modely, nie výpredajové. Po tretie mám Nikon D5100 a mal som D5500 + 16-80, viem ako rýchlo a spoľahlivo kontinuálne ostria, hlavne na tie krajné body, tam je to naozaj super presné. A viem, aký majú výstup.
Canon veľmi nepoznám, sused má EOS 600D a ten v rýchlosti ostrenia so setovým objektívom je na tom lepšie ako moja D90 + 16-85 aj D5100 + 16-85.
neviem co je cena pre smrtelnika 80D je posledny a nie vypredajovy model. A asi nie je podstatne ktory model to je, ale co v akej cene ponuka. Co uz ze je Nikon D5300 starsi ked stale sa da kupit a ponuka viac ako CSC v danej cene? Ved ja nevravim ze lacne CSC su zle....vravim len ze nemaju v danej cene univerzalnost zrkadloviek.
 
vojkovsky
2017-04-19 12:55:59
príspevok od: MagickVamp
neviem co je cena pre smrtelnika 80D je posledny a nie vypredajovy model. A asi nie je podstatne ktory model to je, ale co v akej cene ponuka. Co uz ze je Nikon D5300 starsi ked stale sa da kupit a ponuka viac ako CSC v danej cene? Ved ja nevravim ze lacne CSC su zle....vravim len ze nemaju v danej cene univerzalnost zrkadloviek.
Ja mám, okrem iných, kombináciu E-M1 + 12-40 PRO, stála má 1380 EUR (všetko nové). S touto kombináciou som oveľa, oveľa viac spokojnejší ako s D5500 + 16-80mm, ktorá ma vyšla na 1790 EUR (už som sa jej zbavil). Takže takéto kombinácie sa dajú vyskladať na oboch póloch. Preto som chcel porovnať najnovšie modely a oficiálne ceny.

A tam, keď porovnáme napr. Nikon D3400 + 18-55mm a Olympus OM-D E-M10 II + 14-42mm EZ, tak Olympus zostava, i keď je trošku drahšia, je pre normálneho bežného dovolenkového fotografa určite lepší výber ako Nikon zostava. A tie dôvody uviedol Karol v článku.
 
MagickVamp
2017-04-19 13:07:21
príspevok od: vojkovsky
Súhlasím. Väčšina Nikon zrkadlovkárov sa oháňa dvomi argumentami: kontinuálne ostrenie a oveľa vyššia kvalita senzora oproti M4/3.
Takže k tomu len toľko:
- kontinuálne spoľahlivo ostrí D7200 a D750, nebavme sa tu o profesionálnych modeloch
- Nikon sa chváli cudzím perím, v podstate senzory v Nikone sú buď od Toshiby alebo Sony, až D5, D500 a D7500 majú vlastné senzory a čuduj sa svete, v niektorých parametroch išli oproti svojim predchodcom dolu a to im ešte znížili rozlíšenie, že.
- Všetci obhajcovia zrkadloviek sú športoví fotografi, wildlife (hlavne vtáčiky za letu) a fotia behajúce deti, čo jasne vidieť aj z fotiek v galérii tu na ephoto
- Všetci obhajcovia zrkadloviek fotia v tmavých miestnostiach, alebo po tme. Cez deň na ISO 100 alebo 200 z nich nefotí nikto.

Trošku som to pritiahol za vlasy, ale takto to zjednodušene vyzerá.

Ale 90% z vás by vystačil Olympus OM-D E-M10 + 14-42 objektív + 45mm.

Zdravím vás, berte to s humorom.
- clovek ktory zacina fotit, este nevie zaner aky chce fotit...zrkadlo ma v nizkych cenach univerzalnejsie
- si predstav ze fotia aj behajuce deti aj vtacky aj kadeco ine, len to efoto asi nepokladaju za rodinny album...
-to ze fotime na ISO 100 ci 200 neznamena ze nefotime aj na ISO 1600 a viac, pri wildlife uplne bezne
-to ze tu nepridame foto z chaty ci party neznamena ze take foto nefotime
-kontinualne spolahlivo ostri 80D, nebavme sa o profesionalnych modeloch? Ale bavime sa o profi CSC? Alebo sa bavime o CSC ako je Olympus M10 za 500? Tak skus si pofotit akciu s M10 a D5300 a uvidis kde bude viac odpadu.

Uvedomujes si co sa vlastne pytas? Pises veci ze ak nefotite toto a hento a tamto tak CSC je vlastne super. No neda sa nesuhlasit potom...stale vravim ze na vela veci dnes uz aj mobil staci, ake nefotis toto a hento a tamto a akciu a tak...
 
yquinox
2017-04-19 13:08:31
Mozno sa treba aj zamysliet, co vsetko v cene fotaku dostanete. Mna zaujalo svojim pristupom napr. Fujifilm - vydali taku "neotesanu" X-T2 a teraz postupne pridavaju aktualizacie firmwaru, ktore fotak posuvaju stale dopredu. Tu vidim velku vyhodu CSC oproti klasickemu zrkadlu.

Ruku na srdce, neviem si predstavit, ze napr. Nikon vyda aktualizaciu napr. na moju staru D7000, ktora prida ostriace body, histogram do live view, upravi E-bracketing z 3 na 9 snimok, automaticky otoci GUI na dipleji, umozni menit ISO pocas videa, priradi nove funkcie tlacitkam a podobne. Nie, chcem trosku novsich vymozenosti, nech sa paci, musim kupit D7100, potom D7200, D7500 atd.

Aj taketo veci su zohladnene v cene produktu pricom musim povedat, ze Nikon ide u mna s tymto pristupom k vode.
 
vojkovsky
2017-04-19 13:10:13
príspevok od: MagickVamp
neviem co je cena pre smrtelnika 80D je posledny a nie vypredajovy model. A asi nie je podstatne ktory model to je, ale co v akej cene ponuka. Co uz ze je Nikon D5300 starsi ked stale sa da kupit a ponuka viac ako CSC v danej cene? Ved ja nevravim ze lacne CSC su zle....vravim len ze nemaju v danej cene univerzalnost zrkadloviek.
A mimochodom, ja už by som nechcel fotoaparát, ktorý má taký, prepáčte mi za výraz, smiešne malý hľadáčik, ako má EOS 80D alebo D7200. Prepáčte, nechcem. Pre mňa je veľkosť hľadáčika rozhodujúcim faktorom pri kompozícii. To bol halvný dôvod, prečo som sa zbavil D5500. D5100 som si nechal len kvôli natáčaniu domácich videí zo statívu. Až Nikon dá do D7xxx rady hľadáčik so zväčšením 0.7x a viac, potom si možno ešte zaobstarám D7xxx, aby som využil to porfólio objektívov, ktoré mi zostalo.
 
vojkovsky
2017-04-19 13:15:14
príspevok od: MagickVamp
- clovek ktory zacina fotit, este nevie zaner aky chce fotit...zrkadlo ma v nizkych cenach univerzalnejsie
- si predstav ze fotia aj behajuce deti aj vtacky aj kadeco ine, len to efoto asi nepokladaju za rodinny album...
-to ze fotime na ISO 100 ci 200 neznamena ze nefotime aj na ISO 1600 a viac, pri wildlife uplne bezne
-to ze tu nepridame foto z chaty ci party neznamena ze take foto nefotime
-kontinualne spolahlivo ostri 80D, nebavme sa o profesionalnych modeloch? Ale bavime sa o profi CSC? Alebo sa bavime o CSC ako je Olympus M10 za 500? Tak skus si pofotit akciu s M10 a D5300 a uvidis kde bude viac odpadu.

Uvedomujes si co sa vlastne pytas? Pises veci ze ak nefotite toto a hento a tamto tak CSC je vlastne super. No neda sa nesuhlasit potom...stale vravim ze na vela veci dnes uz aj mobil staci, ake nefotis toto a hento a tamto a akciu a tak...
No tak ked uz si tykame. Nevsimol si si, co som napisal na konci svojho prispevku? Trosku som to pritiahol za vlasy a berte to s humorom? Nevsimol?

No a co sa tyka tych akcii, tak prave po foteni akcie s mazoretkami som predal D5500 + 16-80mm. Absolutne nestihal ostrit, mal som hrozny odpad. Fotil som v nasom kulturnom dome.
 
calven
2017-04-19 13:21:00
Tak ale page views bude na mraky, že?
 
vojkovsky
2017-04-19 13:21:38
príspevok od: vojkovsky
No tak ked uz si tykame. Nevsimol si si, co som napisal na konci svojho prispevku? Trosku som to pritiahol za vlasy a berte to s humorom? Nevsimol?

No a co sa tyka tych akcii, tak prave po foteni akcie s mazoretkami som predal D5500 + 16-80mm. Absolutne nestihal ostrit, mal som hrozny odpad. Fotil som v nasom kulturnom dome.
Teda nielen to bol dovod pre predaj, ze som mal odpad kvoli ostrosti. Ale aj preto. A dalsi bol, ze ten hladacik v D5500 je maly a tmavy. A dalsi je, ze mi chybal predny roller. A dalsi, ze som nevedel rychlo prepinat ISO manual a ISO auto. A dalsi je, ze s 35mm 1.8G a 50mm 1.8G to ostrilo strasne pomaly. A nechce sa mi pokracovat.
 
WildSammy
2017-04-19 13:33:29
tak ja osobne si prechod z FF na 4/3 neviem predstavit.. pocit z fotky na FF je uplne niekde inde ako na 4/3.. zvazoval som istu chvilu EOS M APS-C so svetelnym pevnym objektivom, co si viem realne predstavit, aj som s EOS-M mal skusenost a mne sa ten fotak paci.. aktualne zvazujem vsak skor MF telo, aj ked nefotim aktivne ako kedysi, fotim stale a mam viac casu na premyslenie a mam to skor ako hobby a tlacim si fotky do ramov na stenu, plus zivim atelier.. viem, ze je to plytvanie, ale pri dobrej tlaci ma bavi lupou skumat detaily na tlacenej fotke, ktore inak na monitore neskumam..
 
Paladin25
2017-04-19 13:41:48
príspevok od: vojkovsky
Teda nielen to bol dovod pre predaj, ze som mal odpad kvoli ostrosti. Ale aj preto. A dalsi bol, ze ten hladacik v D5500 je maly a tmavy. A dalsi je, ze mi chybal predny roller. A dalsi, ze som nevedel rychlo prepinat ISO manual a ISO auto. A dalsi je, ze s 35mm 1.8G a 50mm 1.8G to ostrilo strasne pomaly. A nechce sa mi pokracovat.
A všetky tieto neduhy ti vyriešila aká zostava? Čím presne si to nahradil?
 
MagickVamp
2017-04-19 13:42:02
príspevok od: vojkovsky
No tak ked uz si tykame. Nevsimol si si, co som napisal na konci svojho prispevku? Trosku som to pritiahol za vlasy a berte to s humorom? Nevsimol?

No a co sa tyka tych akcii, tak prave po foteni akcie s mazoretkami som predal D5500 + 16-80mm. Absolutne nestihal ostrit, mal som hrozny odpad. Fotil som v nasom kulturnom dome.
Tykame vykame...akosi to na nete neriesim, raz mi jeden fotograf povedal ze fotografovia si nevykaju, neviem pouc ma.

Myslis ze s M10 by si mazoretky nafotil lepsie? D5300 ani D5500 nie su zrkadlovky na to stavane, ale odpadu by si snimi mal stale menej ako s M10.
 
alkaline
2017-04-19 14:00:55
...milujem tieto stredy...


😄😄😄
 
Marcel Rebro
2017-04-19 14:25:18
príspevok od: marcus_labeo
Pekné a v zásade vyvážené hodnotenie. Ale mám jednu zásadnú pripomienku. Keď nechce fotograf fotiaci s FF iba doplnok, ale chce prejsť kompletne na menší formát, prečo 4/3? Prečo nie APSC? 4/3 namiesto FF, to je jednoducho priveľký zostup z hľadiska kvality fotografií. Prečo nezvoliť APSC, čo je asi najoptimálnejší kompromis medzi kvalitou a veľkosťou?
Skrátka mi to príde ako keď majiteľ Mercedesu triedy E presadne do Fabie. Môže mať plnú výbavu, všemožné asistenčné systémy, ale vždy to bude malé auto so svojimi kompromismi, predovšetkým malým motorom. Ak by vybral nižšiu strednú triedu, povedzme VW Golf, je rozmerovo veľmi blízko tej Fabii, ale z hľadiska motorizácie, komfortu, výbavy a pod. je niekde úplne inde ako Fabia a ten zostup z Mercedesu by až tak nebolel.
Rovnako tak je to s M4/3 vs. APSC. Aj APSC je oproti fullframu veľký rozdiel (vo veľkosti aj hmotnosti), ale kvalitou fotografií to až taký dramatický pokles nie je (ak sa samozrejme nedajú účelovo do porovnania Canony so starými senzormi, t.j. to najhoršie z APSC).
Takže zostup povedzme zo spomínaného Nikonu D800 na Fuji X-T20, Pentax Kp či Nikon D5600 je veľkostne a hmotnostne výrazný, v podstate rovnako, ako na E-M1: http://j.mp/2oMBLHB
ale kvalitou fotografií je to stále o level vyššie ako M4/3.
A ešte jedna poznámka k cene. Fotograf meniaci FF za niečo menšie a ľahšie zrejme očakáva aj nižšiu cenu. Ale dať za E-M1 II 2000 eur, keď za tú cenu je aj ten fullframe, to je tiež vec, ktorú treba zohľadniť.
Prečo do Fábie? Skúsil si niekedy z veľkého Mercedesu presadnúť do Mini Cooper S? Skvelá zábava. Rovnako ako m43.
 
alkaline
2017-04-19 14:42:25
príspevok od: Marcel Rebro
Prečo do Fábie? Skúsil si niekedy z veľkého Mercedesu presadnúť do Mini Cooper S? Skvelá zábava. Rovnako ako m43.
...no napríklad dnes na letných gumách špeciálne...



👍
 
marcus_labeo
2017-04-19 15:12:50
príspevok od: Marcel Rebro
Prečo do Fábie? Skúsil si niekedy z veľkého Mercedesu presadnúť do Mini Cooper S? Skvelá zábava. Rovnako ako m43.
V zásade dobré prirovnanie. Ale skús v tom Mini odviezť viac ako dvoch dospelých. Skús s ním ísť na dovolenku, na väčší nákup atď. Mini je zábavná kára, ale svojím spôsobom jednoúčelová, s obmedzenou použiteľnosťou, iba ako druhé či tretie auto do rodiny, teda pre niekoho, kto už má veľké rodinné auto (poznám napr. majiteľa Mini Cooper, ktorý má však ako hlavné auto Q7). Presne ako tie M4/3 vo vzťahu k FF, čoho si ostatne sám najlepším príkladom, tiež máš M4/3 ako doplnok k FF DSLR. To úplne akceptujem a potiaľto to logiku má. Ja som sa ale vyjadroval k nahradeniu FF a tam mi ten M4/3 dáva menší zmysel ako APSC. Tie mi prídu ako najlepší kompromis veľkosti/hmotnosti a kvality.
 
filip.p3k
2017-04-19 18:10:02
Inak toto je asi ďalší klinec do rakvy DSLR:
https://www.dpreview.com/news/1308959313/sony-announces-a9-24mp-20fps-high-end-full-frame-sports-camera
 
Jozef Macák
2017-04-19 18:13:13
príspevok od: MagickVamp
"Dnes uz aj CSC foti na urovni ISO 6400, rychlostou ostrenia predbieha zrkadlovky" to vazne? Asi este raz pozriem svoj CSC ked toto vsetko uz dokaze a predavam FF. Ja skor mam pocit ze CSCckari sa vzdy naseru ked im chce niekto uviest veci na pravu mieru.
Ja mam skor pocit uzkostlivosti zrkadlovkarov pri kazdom clanku ktory co i len naznakovo chvali CSC, tie mraky ukrivdenych reakcii..ach jo

Zrkadla su dinosaury a ich era konci za par rokov...a ani milion ukrivdenych komentarov na tom nic nezmeni. Triast sa zacina uz aj ta tzv basta zrkadloviek: pro trieda.... https://www.dpreview.com/news/1308959313/sony-announces-a9-24mp-20fps-high-end-full-frame-sports-camera

 
Paladin25
2017-04-19 18:18:14
príspevok od: Jozef Macák
Ja mam skor pocit uzkostlivosti zrkadlovkarov pri kazdom clanku ktory co i len naznakovo chvali CSC, tie mraky ukrivdenych reakcii..ach jo

Zrkadla su dinosaury a ich era konci za par rokov...a ani milion ukrivdenych komentarov na tom nic nezmeni. Triast sa zacina uz aj ta tzv basta zrkadloviek: pro trieda.... https://www.dpreview.com/news/1308959313/sony-announces-a9-24mp-20fps-high-end-full-frame-sports-camera

Jj za 4,5 - 5tis ... no nekup to...
 
Jozef Macák
2017-04-19 18:21:46
príspevok od: Paladin25
Jj za 4,5 - 5tis ... no nekup to...
je to konkurent D5 a 1dx ktorych cena je cca 6 tisic
 
vojkovsky
2017-04-19 18:36:07
príspevok od: Paladin25
Jj za 4,5 - 5tis ... no nekup to...
Pozerali ste tie parametre? Opakujem otázku, pozerali ste tie parametre? Ak nie, tak si ich pozrite, ak áno, tak potom nechápem vašu reakciu. Nikon D5 sa nechytá na A9 v ničom.
 
MagickVamp
2017-04-19 18:51:48
príspevok od: Jozef Macák
Ja mam skor pocit uzkostlivosti zrkadlovkarov pri kazdom clanku ktory co i len naznakovo chvali CSC, tie mraky ukrivdenych reakcii..ach jo

Zrkadla su dinosaury a ich era konci za par rokov...a ani milion ukrivdenych komentarov na tom nic nezmeni. Triast sa zacina uz aj ta tzv basta zrkadloviek: pro trieda.... https://www.dpreview.com/news/1308959313/sony-announces-a9-24mp-20fps-high-end-full-frame-sports-camera

Tak ako som pisal vyssie: CENA To ze zrkadlovky skoncia tak ako manualne prevodovky som pisal neraz aj ja v inych vlaknach. Len to bude pozvolna, raz pride nastupca D8xx ci 5DmkXXa jednoducho v sebe nebude mat zrkadlo.

Nie som ambasador zrkadloviek, nie som predajca, mne je ukradnute kto co ma, len som si kratil cas v praci. ,-) Beriem to ako diskusiu a nie hadku. Ak da niekto dobry logicky argument rad mu ho uznam, ale argumenty majitelov CSC su vacsinou ze nefot to, nefot hento, priprav pascu- zaostri skvor a jedna foto bude super...no len same kompromisy. Momentalne ale tie CSC ktore su dobre a kompromisy takmer netreba, (akurat nove vlajkove lode CSC), su dost predrazene, lebo maju svoj boom a predajcovia sa idu osaliet aby sa co najviac zviezli na tejto vlne a tak zacina lavina polopravd. Povedane A a nepovedane B.
 
vojkovsky
2017-04-19 18:58:43
príspevok od: MagickVamp
Tak ako som pisal vyssie: CENA To ze zrkadlovky skoncia tak ako manualne prevodovky som pisal neraz aj ja v inych vlaknach. Len to bude pozvolna, raz pride nastupca D8xx ci 5DmkXXa jednoducho v sebe nebude mat zrkadlo.

Nie som ambasador zrkadloviek, nie som predajca, mne je ukradnute kto co ma, len som si kratil cas v praci. ,-) Beriem to ako diskusiu a nie hadku. Ak da niekto dobry logicky argument rad mu ho uznam, ale argumenty majitelov CSC su vacsinou ze nefot to, nefot hento, priprav pascu- zaostri skvor a jedna foto bude super...no len same kompromisy. Momentalne ale tie CSC ktore su dobre a kompromisy takmer netreba, (akurat nove vlajkove lode CSC), su dost predrazene, lebo maju svoj boom a predajcovia sa idu osaliet aby sa co najviac zviezli na tejto vlne a tak zacina lavina polopravd. Povedane A a nepovedane B.
Dnes predstavili Sony Alpha 9. Ja si myslím, že toto asi naberie rýchly spád. Dnes je 19.4.2017. Všetky technické tromfy zrkadlovkárov sú v háji. Zostáva jediný - nostalgia.
https://www.youtube.com/watch?v=QJQqOp18k0A
Všetky, všetky parametre výrazne lepšia ako D5 a cena, nižšia.
 
vojkovsky
2017-04-19 19:02:00
príspevok od: vojkovsky
Dnes predstavili Sony Alpha 9. Ja si myslím, že toto asi naberie rýchly spád. Dnes je 19.4.2017. Všetky technické tromfy zrkadlovkárov sú v háji. Zostáva jediný - nostalgia.
https://www.youtube.com/watch?v=QJQqOp18k0A
Všetky, všetky parametre výrazne lepšia ako D5 a cena, nižšia.
Na jednu výhodu DSLR som zabudol, výdrž, ale tak to je tiež len otázkou času.
 
Jozef Macák
2017-04-19 19:04:10
príspevok od: MagickVamp
Tak ako som pisal vyssie: CENA To ze zrkadlovky skoncia tak ako manualne prevodovky som pisal neraz aj ja v inych vlaknach. Len to bude pozvolna, raz pride nastupca D8xx ci 5DmkXXa jednoducho v sebe nebude mat zrkadlo.

Nie som ambasador zrkadloviek, nie som predajca, mne je ukradnute kto co ma, len som si kratil cas v praci. ,-) Beriem to ako diskusiu a nie hadku. Ak da niekto dobry logicky argument rad mu ho uznam, ale argumenty majitelov CSC su vacsinou ze nefot to, nefot hento, priprav pascu- zaostri skvor a jedna foto bude super...no len same kompromisy. Momentalne ale tie CSC ktore su dobre a kompromisy takmer netreba, (akurat nove vlajkove lode CSC), su dost predrazene, lebo maju svoj boom a predajcovia sa idu osaliet aby sa co najviac zviezli na tejto vlne a tak zacina lavina polopravd. Povedane A a nepovedane B.
ok, v zasade suhlasim...avsak to prekrucanie v style "Povedane A a nepovedane B" funguje aj naopak (napada mi nedavne promo nikonu)
Co sa tyka ceny, to mas pravdu..hold si clovek musi priplatit aby mu vo fotaku nesmrdel ten archaicky kus zrkadla
 
Jozef Macák
2017-04-19 19:06:59
príspevok od: vojkovsky
Na jednu výhodu DSLR som zabudol, výdrž, ale tak to je tiež len otázkou času.
ty si to tiez necital poriadne

The innovative α9 camera features an all-new Sony battery (model NP-FZ100) with 2.2x the capacity of previous Sony full-frame models, allowing for much longer shooting performance.
 
pridalamichal
2017-04-19 19:10:52
no ja za na tých komentároch bavím dobre teda nie len pri tomto článku ...

ešte že nemám také problémy ako podaktorí , a proste fotím tým čo mám, a na čo mám
 
vojkovsky
2017-04-19 19:15:33
príspevok od: Jozef Macák
ty si to tiez necital poriadne

The innovative α9 camera features an all-new Sony battery (model NP-FZ100) with 2.2x the capacity of previous Sony full-frame models, allowing for much longer shooting performance.
Ale čítal . U Sony Alpha 9 je podľa CIPA výdrž na 1 batériu 650 záberov, pri Nikone D5 je to 3780. To je ešte sakra rozdiel. Ale tak s tým sa dá v pohode žiť.
https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=sony_a9&products=nikon_d5
 
Jozef Macák
2017-04-19 19:16:43
príspevok od: vojkovsky
Dnes predstavili Sony Alpha 9. Ja si myslím, že toto asi naberie rýchly spád. Dnes je 19.4.2017. Všetky technické tromfy zrkadlovkárov sú v háji. Zostáva jediný - nostalgia.
https://www.youtube.com/watch?v=QJQqOp18k0A
Všetky, všetky parametre výrazne lepšia ako D5 a cena, nižšia.
uvidi sa na kvalite AF za zhorsenych svetelnych podmienok, tam doposial zrkadlovky jednoznacne kralovali. Ak toto soudruzi zo sony nejak suco vykoumali tak potom cau... uvidime
 
MagickVamp
2017-04-19 19:17:32
príspevok od: Jozef Macák
ok, v zasade suhlasim...avsak to prekrucanie v style "Povedane A a nepovedane B" funguje aj naopak (napada mi nedavne promo nikonu)
Co sa tyka ceny, to mas pravdu..hold si clovek musi priplatit aby mu vo fotaku nesmrdel ten archaicky kus zrkadla
tak tak

 
vojkovsky
2017-04-19 19:19:14
príspevok od: Jozef Macák
uvidi sa na kvalite AF za zhorsenych svetelnych podmienok, tam doposial zrkadlovky jednoznacne kralovali. Ak toto soudruzi zo sony nejak suco vykoumali tak potom cau... uvidime
Preco jednoznacne, ja myslim, ze uz E-M1 II je na tom celkom slusne.
 
MagickVamp
2017-04-19 19:23:56
príspevok od: Jozef Macák
uvidi sa na kvalite AF za zhorsenych svetelnych podmienok, tam doposial zrkadlovky jednoznacne kralovali. Ak toto soudruzi zo sony nejak suco vykoumali tak potom cau... uvidime
To je zas presne to B co by som v tomto pripade dopisal a uz nemusim. ,-) Ak AF dorovna 1DxmkII ci D5 tak s tou 5 osou stabilizaciu by to bola pecka. A vzhladom na to ze na Sony by cez adapter mali bezstratovo pasovat Canon skla tak by slo mozno aj o prelom v oblasti sportovych akcii. Ta cena 4500 by zrazu bola velmi nizka. Nechajme sa teda prekvapit.
 
vojkovsky
2017-04-19 19:24:21
príspevok od: pridalamichal
no ja za na tých komentároch bavím dobre teda nie len pri tomto článku ...

ešte že nemám také problémy ako podaktorí , a proste fotím tým čo mám, a na čo mám
Tak v takom prípade je, myslím si, lepšie sa baviť a nekomentovať. Lebo potom niektorí z nás sa môžu uraziť . Ale tak však čo, my s tými komentármi aj tak nič nevyriešime, asi naše názory nebudú zaujímať tých, ktorí rozhodujú o ďalšom smerovaní. Oni väčšinou kukajú na predajné čísla a čo ponúka konkurencia.
 
Jozef Macák
2017-04-19 19:24:44
príspevok od: vojkovsky
Ale čítal . U Sony Alpha 9 je podľa CIPA výdrž na 1 batériu 650 záberov, pri Nikone D5 je to 3780. To je ešte sakra rozdiel. Ale tak s tým sa dá v pohode žiť.
https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=sony_a9&products=nikon_d5
aha, tak ok, to je priepastny rozdiel Ale tych takmer 700 zaberov uz je podla mna dost na koniec fnukania niektorych jedincov. BTW pri burts mode moja a7rii da v pohode tych cca 600+ zaberov (a to je cipa nejak 330) takze si myslim ze to cislo bude pri davkach daleko vyssie nez 700
 
vojkovsky
2017-04-19 19:28:07
príspevok od: Jozef Macák
aha, tak ok, to je priepastny rozdiel Ale tych takmer 700 zaberov uz je podla mna dost na koniec fnukania niektorych jedincov. BTW pri burts mode moja a7rii da v pohode tych cca 600+ zaberov (a to je cipa nejak 330) takze si myslim ze to cislo bude pri davkach daleko vyssie nez 700
Tak, tak. To sa postupne spraví zvyšovaním kapacity batérií a znižovaním spotreby jednotlivých súčastí, hlavne displejov. Nakoniec budú žrať menej ako pohon zrkadla, he.
 
MagickVamp
2017-04-19 19:38:09
príspevok od: vojkovsky
Tak, tak. To sa postupne spraví zvyšovaním kapacity batérií a znižovaním spotreby jednotlivých súčastí, hlavne displejov. Nakoniec budú žrať menej ako pohon zrkadla, he.
Len ked ta doba pride tak zrkadla mozno uz nebude mat ani Nikon ani Canon, respektive ponecha par modelov pre pametnikov. ,-) Mno ale potom to uz nebude debata ci zrkadlo ci CSC ale ktore CSC. Predajcovia a ambasadori zas budu tlacit a ospevovat tie z ktorych maju najvacsie zisky a my si to tu budeme komentovat ked nebudeme prave fotit ci mat daco lepsie na praci. ,-)
 
Marcel Rebro
2017-04-19 19:42:35
príspevok od: marcus_labeo
V zásade dobré prirovnanie. Ale skús v tom Mini odviezť viac ako dvoch dospelých. Skús s ním ísť na dovolenku, na väčší nákup atď. Mini je zábavná kára, ale svojím spôsobom jednoúčelová, s obmedzenou použiteľnosťou, iba ako druhé či tretie auto do rodiny, teda pre niekoho, kto už má veľké rodinné auto (poznám napr. majiteľa Mini Cooper, ktorý má však ako hlavné auto Q7). Presne ako tie M4/3 vo vzťahu k FF, čoho si ostatne sám najlepším príkladom, tiež máš M4/3 ako doplnok k FF DSLR. To úplne akceptujem a potiaľto to logiku má. Ja som sa ale vyjadroval k nahradeniu FF a tam mi ten M4/3 dáva menší zmysel ako APSC. Tie mi prídu ako najlepší kompromis veľkosti/hmotnosti a kvality.
No ja to skôr vnímam tak, že FF som si nechal ako doplnok k m43. 95% vecí nafotím m43. A k tomu Mini som si ako doplnok nechal MLko. Tiež sa sem tam hodí.
 
matpi
2017-04-19 19:48:53
príspevok od: marekking1
plne suhlasim preco za horsiu kvalitu obrazu mam platit tolko ako za kinofilm policko...ano je to zabavne ale prilis drahe
Co je ta horsia kvalita obrazu? Ako ta obmedzuje? Uz ti niekedy klient povedal, ze fotku od teba nevezme, lebo si fotil na apsc a nie na ff? Alebo sa na fotky formatu 70x50 fotene m4/3 neda pozerat? Alebo je to obycajna posadnutost ludi takmer bezvyznamnymi technickymi detailami?
 
vojkovsky
2017-04-19 19:54:17
príspevok od: MagickVamp
Len ked ta doba pride tak zrkadla mozno uz nebude mat ani Nikon ani Canon, respektive ponecha par modelov pre pametnikov. ,-) Mno ale potom to uz nebude debata ci zrkadlo ci CSC ale ktore CSC. Predajcovia a ambasadori zas budu tlacit a ospevovat tie z ktorych maju najvacsie zisky a my si to tu budeme komentovat ked nebudeme prave fotit ci mat daco lepsie na praci. ,-)
Základom je, aby sme si stále mali z čoho vyberať a aby nás to nezruinovalo. Lepších fotografov aj tak z nás nová technika nespraví.

V sobotu idem fotiť akciu, idem sa pripravovať. Dosť bolo planých rečí.
 
vojkovsky
2017-04-19 19:56:43
príspevok od: Marcel Rebro
No ja to skôr vnímam tak, že FF som si nechal ako doplnok k m43. 95% vecí nafotím m43. A k tomu Mini som si ako doplnok nechal MLko. Tiež sa sem tam hodí.
Ja už s D5100 robím len videá, lebo to má otočný displej. Inak všetko fotím E-M1 alebo E-M5 (v nebezpečných podmienkach). A neskutočne si to užívam.

Čakám na zlacnenie E-M1 II, bo 2000 EUR za foťák nedám, nech by bol akokoľvek dobrý. Radšej poriadnu dovolenku alebo výlet.
 
alkaline
2017-04-19 19:59:05
príspevok od: vojkovsky
Ja už s D5100 robím len videá, lebo to má otočný displej. Inak všetko fotím E-M1 alebo E-M5 (v nebezpečných podmienkach). A neskutočne si to užívam.

Čakám na zlacnenie E-M1 II, bo 2000 EUR za foťák nedám, nech by bol akokoľvek dobrý. Radšej poriadnu dovolenku alebo výlet.
...ak sa smiem spýtať...
...čo mieniš tými nebezpečnými podmienkami...?
 
MagickVamp
2017-04-19 20:05:39
príspevok od: matpi
Co je ta horsia kvalita obrazu? Ako ta obmedzuje? Uz ti niekedy klient povedal, ze fotku od teba nevezme, lebo si fotil na apsc a nie na ff? Alebo sa na fotky formatu 70x50 fotene m4/3 neda pozerat? Alebo je to obycajna posadnutost ludi takmer bezvyznamnymi technickymi detailami?
FF dava vacsie moznosti s naslednou pracou s foto. A cim vyssie ISO budes mat tym vacsi rozdiel v detailoch bude medzi 4/3 a FF. Vsimnes si to ked budes potrebovat robit vyrezy. Profici ktory presli na 4/3 su si toho vedomi, je to ich kompromis za cenu nizsej vahy a vedia komponovat fakt presne. Pytal som sa aj to ako riesia ked je objekt daleko a vyrez potrebuje robit, odpoved bola, zameriam sa na krajinu a odfotim to jednoducho aj s krajinou. Z mojho pohladu je to zas kompromis, lebo si nemoze vybrat, jednoducho musi odfotit tak ako moze.... tolko k vystupu.
 
Robson65
2017-04-19 20:28:36
naozaj plodná debata a pri tom si myslím, že velkú váhu u Karola hrala práve tá radosť z fotenia pri fotení s CSC olym...sám som začal používať svoje mydielko, oly E-M10 na makro a práve tú radosť z fotenia pociťujem, určite väčšiu ako som ju mal so svojou zrkadlovkou a dokonca som spokojný aj s výstupom, tak isto si myslím, že s lepším sklom by som bol s olym E-M10 spokojný aj pri fotení krajiniek a práve preto pokukujem vyššie v rade OMD....pre mňa osobne je toto podstatné a nie či mám FF alebo 4/3 čip... sloboda nám zaručuje možnosť vlastného rozhodnutia, takže ak niekomu vyhovuje FF, tak bude fotiť s FF a komu vyhovuje CSC bude fotiť CSCčkom, a boje oboch táborov sú zbytočné...
 
Marcel Rebro
2017-04-19 20:37:45
príspevok od: Robson65
naozaj plodná debata a pri tom si myslím, že velkú váhu u Karola hrala práve tá radosť z fotenia pri fotení s CSC olym...sám som začal používať svoje mydielko, oly E-M10 na makro a práve tú radosť z fotenia pociťujem, určite väčšiu ako som ju mal so svojou zrkadlovkou a dokonca som spokojný aj s výstupom, tak isto si myslím, že s lepším sklom by som bol s olym E-M10 spokojný aj pri fotení krajiniek a práve preto pokukujem vyššie v rade OMD....pre mňa osobne je toto podstatné a nie či mám FF alebo 4/3 čip... sloboda nám zaručuje možnosť vlastného rozhodnutia, takže ak niekomu vyhovuje FF, tak bude fotiť s FF a komu vyhovuje CSC bude fotiť CSCčkom, a boje oboch táborov sú zbytočné...
Na krajinku je E-M10 (ako každý aktuálny m43) úplne v pohode.
 
MagickVamp
2017-04-19 20:38:49
Jo a este jeden z faktov ked uz Karol porovnaval ISO 36Mpx D800 a 20 mpx m4/3. ISO6400 na Nikon D800 je v skutocnosti ISO 4200 a na M1mkII sa v skutocnosti pozerate len na ISO 2800....

 
MagickVamp
2017-04-19 20:46:41
Ak priradim do porovnania 20 Mpx cip z Canon 6D tak ten ma ISO 6400 realne 5000 a ISO 3200 je tu 2400. Ak potom idem na dpreview a nastavim si M1mkII ISO6400 a Canon 6D ISO3200...vtedy maju nastavene realne ovela podobnejsie ISO, tak si vysledok mozte pozriet v prilohe....

Takze ak vam niekto povie ze m4/3 ma pouzitelne ISO6400...tak ano ma, ale realne je to len ISO 2800...
A ked vam niekto bude tvrdit ze pouzitelne ISO na m4/3 je podobne FF tak je to v priamom zrovnani uplna blbost...(pozor na Mpx, cim viac Mpx tym viac detailov, ale vacsi sum).
 
Robson65
2017-04-19 20:53:28
príspevok od: Marcel Rebro
Na krajinku je E-M10 (ako každý aktuálny m43) úplne v pohode.
tu ma upútal jeden fotograf krajinkár, ktorý je v podstate olympusák a tiež potvrdzuje tvoje slová...
https://500px.com/diegogm
 
MagickVamp
2017-04-19 20:58:10
Treba si jednoducho uvedomit ze technologie maju dnes vseci dost podobne a fyzika hovori ze cim vacsi cip, teda cim vacsia plocha svetlocitlivych buniek tym menej sumu......takze ak niekto spravi hoc aj 1 palcovy cip a povie vam ze ma pouzitelne ISO6400...moze byt, ale bude to znamenat ze bude mat ten cip mozno 5 Mpx alebo ze realne ISO bude 800....

Takze nie inzinieri z Olympusu nespravili zazrak...ale aj tak dokazali zo 4/3 cipu vymacknut uctihodne vela....len kto caka viac dokonca by to rad zrovnaval z FF je naivny...
 
seifi
2017-04-19 21:03:54
toto je lepšie
https://www.dpreview.com/news/1308959313/the-sony-a9-is-a-24mp-sports-shooting-powerhouse
 
karrlok
2017-04-19 21:37:51
Slepý hovorí hluchému " Nevidím rozdiel medzi fotkami odfotenými s FF a 4/3 formátom ani pri vyššom ISO" hluchý mu odpovie " Ani ja som o tom nepočul"
 
Paladin25
2017-04-19 22:02:08
príspevok od: vojkovsky
Pozerali ste tie parametre? Opakujem otázku, pozerali ste tie parametre? Ak nie, tak si ich pozrite, ak áno, tak potom nechápem vašu reakciu. Nikon D5 sa nechytá na A9 v ničom.
A uz ste s tym fotil? Alebo s D5?
 
karrlok
2017-04-19 22:11:59
Ja len na margo toho, že keď 4/3 formát sa vyvíja a dokáže fotiť pri vyššom iso, tak tiež sa vyvíjajú ff senzory a nepotrebujú podvádzať s výškou iso. Ani najlepší 4/3 senzor sa zatiaľ nechytá na môjho deduška Nikon D700.
 
karrlok
2017-04-19 22:27:08
príspevok od: seifi
toto je lepšie
https://www.dpreview.com/news/1308959313/the-sony-a9-is-a-24mp-sports-shooting-powerhouse
Super fotak, len tá cena.
 
krispin.pucinko
2017-04-19 22:28:17
na svete je plno fotografov, ktori fotia aj na male m4/3 snimace. takze sa to da a fotky su ozaj uzasne, prakticky na nerozoznanie od FF.
takze z mojho pohladu, kto nevie spravit pouzitelnu foto aj z m4/3 systemom je proste slaby fotograf...
 
karrlok
2017-04-19 22:44:06
príspevok od: krispin.pucinko
na svete je plno fotografov, ktori fotia aj na male m4/3 snimace. takze sa to da a fotky su ozaj uzasne, prakticky na nerozoznanie od FF.
takze z mojho pohladu, kto nevie spravit pouzitelnu foto aj z m4/3 systemom je proste slaby fotograf...
Za idealnych podmienok su krásne fotky aj z mobilu. Skús porovnať fotky urobené za zlých svetelných podmienok. Npr. Skús s 4/3 snímačom fotiť halové športy.
 
Johnnny
2017-04-20 06:04:13
Ono tu podla mna ani nejde tak o to, za akych okolnosti je m4/3 super a kolko percent zanrov, alebo situacii pokryje, pripadne je dost nepodstatne ako fotili fotaky kedysi a stacili a podobne.

Skor je pre mna otazne, ci je skutocne spravne platit viac penazi za mensi snimac a navyse si jeho velkost/"malost" kompenzovat drahymi objektivmi. Zaujima ma, co sa zmenili. Mensie snimace tu predsa boli roky, APS-C, 4/3 a pod predsa nie su ziadnou novinkou. Roky sa fotografi hnali za co najvacsim snimacom kvoli malej HO a dobremu vystupu a zrazu zistujem, ze sa vacsina z nich mylila a nic z toho vlastne nikto nepotrebuje.

Ano, dnesne fotaky su kompaktnejsie, ale napriklad wildliferi by znacnu hmotnost usetrili aj v minulosti prechodom na APS-C.
 
DrZak
2017-04-20 08:40:32
príspevok od: filip.p3k
A ešte keď sa pozrieš na ceny tých Zuiko objektívov, je to brutal. Za kúsok malého skla pýtať 1000€ mi prišlo pre 4/3 systém dosť nehorázne. Hlavne keď máloktorý objektív majú pod svetelnosť 1.8. Nehovorím ale že sú to zlé skla, to nie, len predražené na môj vkus.
Nie su predrazene, je to len jednoduchy nasledok potrebnej presnosti. Niekde bol clanok o tom, ze v podstate 35mm foto system bol dizajnovany na zvacsenie na 8 x 10 rozmer pri zachovani idealnej kvality. Dnes su full frame fotky zvacsovane mnohonasobne viac a preto aj nove objektivy stoja tolko - kazda malicka opticka vada je okamzite viditelna. Ked tu mame m43 senzor s 4nasobne mensou plochou je jednoducho vysoka cena objektivov automaticky vysledok. Tiez je vacsia velkost objektivov automaticky vysledok - ako je vidiet na novych PRO objektivoch, ktore su dizajnovane na resolvovanie 20+ mpx a v podstate stracaju vyznam, kedze velkostne su na tom rovnako ako APS-C. Realne naozaj pri investiciach do systemu je rozdiel medzi m43 a APS-C velmi maly a v prospech APS-C co sa tyka performance/price a vybudovania systemu hlavne obejktivov, ktore budu fungovat ok do buducnosti.
 
marcus_labeo
2017-04-20 09:00:06
príspevok od: vojkovsky
Dnes predstavili Sony Alpha 9. Ja si myslím, že toto asi naberie rýchly spád. Dnes je 19.4.2017. Všetky technické tromfy zrkadlovkárov sú v háji. Zostáva jediný - nostalgia.
https://www.youtube.com/watch?v=QJQqOp18k0A
Všetky, všetky parametre výrazne lepšia ako D5 a cena, nižšia.
Presne si pamätám dobu cca. 3 roky dozadu, keď Samsung predstavil NX-1, svoju vtedajšiu vlajkovú loď. Tu som nadšene písal, aké má fantastické parametre (28 MPx BSI CMOS senzor, hybridné ostrenie, 15 fps, 4K video, wi-fi, bluetooth...), ktorými predbieha aj parametre špičkových APSC zrkadloviek ako bol Canon 7D II (20 MPx CMOS, 10 fps, len fullHD video, žiadne wi-fi...) skrátka papierovo to mala byť špička APCS a prekonať aj najlepšie zrkadlovky. Presne ako má papierovo prekonať špičkové FF zrkadlovky tento Sony. A ako čas ukázal, realita bola niekde inde. Takže radšej počkajme na reálne skúsenosti, papier znesie veľa, dôležitejšia bude prax.
 
marcus_labeo
2017-04-20 09:22:56
príspevok od: Johnnny
Ono tu podla mna ani nejde tak o to, za akych okolnosti je m4/3 super a kolko percent zanrov, alebo situacii pokryje, pripadne je dost nepodstatne ako fotili fotaky kedysi a stacili a podobne.

Skor je pre mna otazne, ci je skutocne spravne platit viac penazi za mensi snimac a navyse si jeho velkost/"malost" kompenzovat drahymi objektivmi. Zaujima ma, co sa zmenili. Mensie snimace tu predsa boli roky, APS-C, 4/3 a pod predsa nie su ziadnou novinkou. Roky sa fotografi hnali za co najvacsim snimacom kvoli malej HO a dobremu vystupu a zrazu zistujem, ze sa vacsina z nich mylila a nic z toho vlastne nikto nepotrebuje.

Ano, dnesne fotaky su kompaktnejsie, ale napriklad wildliferi by znacnu hmotnost usetrili aj v minulosti prechodom na APS-C.
To je presne to, čo hovorím: crop senzory nevymysleli včera, takže tá možnosť ušetriť na hmotnosti a veľkosti tu bola vždy, priemerná APSC zrkadlovka typu Nikon D5600 váži ani nie polovicu toho, čo fullframe D810 (465g vs. 980g). Z tohto pohľadu prechod na M4/3 ako je Oly E-M5 II nič neušetrí (496g). Rozdiel je viac v sklách, tu je ale väčší problém v tom, že Nikon/Canon robia málo natívnych APSC skiel, väčšia časť skiel v ich portfóliu sú FF sklá a mať FF sklo na APSC tele sa potom trochu míňa s cieľom ušetriť na hmotnosti/veľkosti. S natívnymi APSC sklami to ale nie je dramaticky rozdielne od M4/3, napr.
Olympus E-M5 II + 12-60mm f2,8-4 (ekvivalent 24-120mm): 496g + 320g = 816g
Nikon D5600 + 16-80mm f2,8-4 (ekvivalent 24-120mm): 465g + 480g = 945g
Nikon D810 + 24-120mm f4: 980g + 710g = 1690g
Teda M4/3 zostava ušetrí oproti FF 874g (52%) a APSC zostava ušetrí 745g (44%). Teda prechod z FF na APSC predstavuje výrazný úbytok hmotnosti, ale úspora m4/3 v porovnaní s úsporou APSC je už pomerne malá.
 
Johnnny
2017-04-20 10:24:20
To zalezi na tom ake skla potrebujes. Poslednu dobu sa casto stretavas s tym, ze nejaki wildliferi prechadzaju na m4/3. Nechce sa mi hladat konkretne objektivy, predpokladam, ze vacsina z vas v tom ma vacsi prehlad nez ja, no ak by som potreboval povedzme 600mm ohnisko, na APS-C mi staci 400mm (v pripade Canonu tak ziskam aj par mm navyse). Myslim, ze uspora hmotnosti nebude zanedbatelna. Takze ani s nasadenim FF skla je to niekedy vyhra.

Nehovoriac o tom, ze ak niekto fotil na FF a nebola to najvyssia rada, sportove APS-C zrkadlovky ako 7D/D300 ponukli rychlejsie ostrenie, viac FPS, zrejme aj vacsi buffer za vyrazne nizsiu cenu.
 
aesace
2017-04-20 10:25:58
príspevok od: marcus_labeo
Presne si pamätám dobu cca. 3 roky dozadu, keď Samsung predstavil NX-1, svoju vtedajšiu vlajkovú loď. Tu som nadšene písal, aké má fantastické parametre (28 MPx BSI CMOS senzor, hybridné ostrenie, 15 fps, 4K video, wi-fi, bluetooth...), ktorými predbieha aj parametre špičkových APSC zrkadloviek ako bol Canon 7D II (20 MPx CMOS, 10 fps, len fullHD video, žiadne wi-fi...) skrátka papierovo to mala byť špička APCS a prekonať aj najlepšie zrkadlovky. Presne ako má papierovo prekonať špičkové FF zrkadlovky tento Sony. A ako čas ukázal, realita bola niekde inde. Takže radšej počkajme na reálne skúsenosti, papier znesie veľa, dôležitejšia bude prax.
Ten samsung sa skor neuchytil, nez by bol horsi...lenze FF Sony prave prekonava v predajnosti FF Nikony a tymto fotakom si svoj naskok bude skor zvacsovat...Sony A7.. sa uz uchytili a nie preto, ze by boli lacne, alebo ze by mali dobru vydrz baterky...maju svoje nevyhody, ale tie vyhody, ktorymi prekonavaju Nikony su zjavne v kompaktnosti a kvalite systemu. A o tom je aj tato debata, co vsetko m4/3 'nedokaze' ale zjvne uputal realnych ludi, ktori chcu mat z fotenia pozitok a dosiahnu realnu kvalitu systemu...Klasicke zrkadlovky uz skor len dobiehaju mechanicky to, na co pri elektronickych fotakoch netreba nijako riesit a tak je skor mozne sa zamerat na samotne fotenie, nez na vahovu kategoriu..
 
calven
2017-04-20 10:33:26
príspevok od: aesace
Ten samsung sa skor neuchytil, nez by bol horsi...lenze FF Sony prave prekonava v predajnosti FF Nikony a tymto fotakom si svoj naskok bude skor zvacsovat...Sony A7.. sa uz uchytili a nie preto, ze by boli lacne, alebo ze by mali dobru vydrz baterky...maju svoje nevyhody, ale tie vyhody, ktorymi prekonavaju Nikony su zjavne v kompaktnosti a kvalite systemu. A o tom je aj tato debata, co vsetko m4/3 'nedokaze' ale zjvne uputal realnych ludi, ktori chcu mat z fotenia pozitok a dosiahnu realnu kvalitu systemu...Klasicke zrkadlovky uz skor len dobiehaju mechanicky to, na co pri elektronickych fotakoch netreba nijako riesit a tak je skor mozne sa zamerat na samotne fotenie, nez na vahovu kategoriu..
Sony prekonalo Nikon skôr pre vhodne zvolenú metodiku zisťovania a "správne" nastavené parametre prieskumu, ako pre skutočný stav trhu. Počkal by som dlhšiu dobu a až potom by som vynášal súdy. Predikovať trend na základe dvoch mesiacov je ošemetná vec. To už presnejšia bude aj kryštálová guľa.

Je to niečo, ako keď som na diit.cz čítal o tom, ako Pixel od google nie je obchodný prepadák, lebo sa ho predalo viac ako iPhonu prvej generácie.

Inak samozrejme Sony fandím. Toto je pekná rukavica na zdvihnutie pre Nikon a Canon.
 
MagickVamp
2017-04-20 10:34:12
príspevok od: aesace
Ten samsung sa skor neuchytil, nez by bol horsi...lenze FF Sony prave prekonava v predajnosti FF Nikony a tymto fotakom si svoj naskok bude skor zvacsovat...Sony A7.. sa uz uchytili a nie preto, ze by boli lacne, alebo ze by mali dobru vydrz baterky...maju svoje nevyhody, ale tie vyhody, ktorymi prekonavaju Nikony su zjavne v kompaktnosti a kvalite systemu. A o tom je aj tato debata, co vsetko m4/3 'nedokaze' ale zjvne uputal realnych ludi, ktori chcu mat z fotenia pozitok a dosiahnu realnu kvalitu systemu...Klasicke zrkadlovky uz skor len dobiehaju mechanicky to, na co pri elektronickych fotakoch netreba nijako riesit a tak je skor mozne sa zamerat na samotne fotenie, nez na vahovu kategoriu..
ved to ze v pripade 4/3 je ta realna kvalita v pomere k cene slabaaaa v porovnani so zrkadlovkami...len o to ide, nik nevravi ze su zle..
 
Marcel Rebro
2017-04-20 10:58:26
Tak som si spravil malú štatistiku. Z 58 fotografií čo mám publikovaných na 1x.com je :
- 32 x FF
- 6 x APS-C
- 12 x m43
- 8 x kompakt

FF sú všetky karate (14) a krajinky z čias keď som so sebou ešte trepal FF na hory.

A len pre zaujímavosť - 53 x BW, 28 x rodina a priatelia, 25 x šport. Čiže môj návod na 1x znie : "Čiernobiele športové fotky rodiny a priateľov"
 
MagickVamp
2017-04-20 11:22:54
príspevok od: Johnnny
To zalezi na tom ake skla potrebujes. Poslednu dobu sa casto stretavas s tym, ze nejaki wildliferi prechadzaju na m4/3. Nechce sa mi hladat konkretne objektivy, predpokladam, ze vacsina z vas v tom ma vacsi prehlad nez ja, no ak by som potreboval povedzme 600mm ohnisko, na APS-C mi staci 400mm (v pripade Canonu tak ziskam aj par mm navyse). Myslim, ze uspora hmotnosti nebude zanedbatelna. Takze ani s nasadenim FF skla je to niekedy vyhra.

Nehovoriac o tom, ze ak niekto fotil na FF a nebola to najvyssia rada, sportove APS-C zrkadlovky ako 7D/D300 ponukli rychlejsie ostrenie, viac FPS, zrejme aj vacsi buffer za vyrazne nizsiu cenu.
Na m4/3 prechadzaju taki co vela chodia a vacsinou fotia "za jazdy", jednoducho obetuju prednosti APSC a FF za kazdy usetreny gram a fotak chcu mat stale po ruke. M1mkII je prve CSC ktore dokaze uspokojit potreby takychto profi fotografov wildlife, vdaka 5 osej stabilizacii a super ostreniu. Su si vedomi ze musia presnejsie komponovat, lebo pri 4/3 velky priestor na post proces uz nieje. Ale je to pre nich priatelne riziko...po 20 rokoch fotenia uz myslia hlavne na svoje krize.

Ak ale fotis stylom, ze sa vyberies niekde na hreben, potom das foto na stativ a cakas na zver kym nezapadne slnko tak tu taha m4/3 za velmi kratky koniec....A pri foteni z ruky si tiez treba uvedomit ze taka 100-400L2 ma stabilizaciu 4Ev, takze ani vtedy majitel zrkadlovky nie je v nevyhode. 4/3 je proste malo univerzalny, je to fakt skor o tych krizoch, vylet si jednoducho neuzijes ked ta trapi kazdy gram.

Co sa tyka skiel, vacsinou maju 300 F4, co vdaka cropu je kvazi 600mm, co sa da hravo dosiahnut s dostupnymi objektivmy pre FF, takze vyhoda cropu sa tu nejak extra neprejavuje. Pri kvalitnom ostrom objektive staci aj 300mm bez cropu.
 
krispin.pucinko
2017-04-20 11:28:07
príspevok od: MagickVamp
ved to ze v pripade 4/3 je ta realna kvalita v pomere k cene slabaaaa v porovnani so zrkadlovkami...len o to ide, nik nevravi ze su zle..
nanestastnie pomer kvalita cena nie je to jedine co sa hodnoti pri fotoaparatoch spotrebitel sa pri nakupoch vacsinou neradi rozumom abosultna obrazova kvalita nie je to jedine co sa ziada od fotografie a fotoaparatu.
 
MagickVamp
2017-04-20 11:37:26
príspevok od: krispin.pucinko
nanestastnie pomer kvalita cena nie je to jedine co sa hodnoti pri fotoaparatoch spotrebitel sa pri nakupoch vacsinou neradi rozumom abosultna obrazova kvalita nie je to jedine co sa ziada od fotografie a fotoaparatu.
jasnee keby to tak bolo, tak ani ja si nekupim drahy 100-400L2, lebo uplne by mi kvalitou stacil tamron 150-600 a pomer cena kvalita je snad neprekonatelna. Priatelka mala na fotak jedinu poziadavku...aby bol biely Tak ma jedinu bielu zrkadlovku co bola k mani.. Canon 100D....objektiv tiez chcela biely...ale dostala cierny, lebo penazenka nepustila...teraz poskuluje po mojej bielej 100-400 Takze vzdy je to o prioritach ale vzdy je to aj o penazenke. A ak ma niekto prioritu dosiahnut maximalnu kvalitu a nema neobmedzeny rozpocet tak pomer cena/kvalita je rozhodujuci. ,-)
 
marcus_labeo
2017-04-20 13:56:07
príspevok od: Marcel Rebro
Tak som si spravil malú štatistiku. Z 58 fotografií čo mám publikovaných na 1x.com je :
- 32 x FF
- 6 x APS-C
- 12 x m43
- 8 x kompakt

FF sú všetky karate (14) a krajinky z čias keď som so sebou ešte trepal FF na hory.

A len pre zaujímavosť - 53 x BW, 28 x rodina a priatelia, 25 x šport. Čiže môj návod na 1x znie : "Čiernobiele športové fotky rodiny a priateľov"
Takže to nie je úplne tak, ako si písal, že FF máš ako doplnok M4/3, ktorý používaš 95% času.
Z Tvojho portfólia je zrejmé, že ten M4/3 používaš hlavne pri cestovaní, kde veľkosť/hmotnosť má prioritu, ak chceš ale absolútnu kvalitu a rýchlosť, berieš FF. Takže horses for courses, každé je na niečo dobré, ale M4/3 náhradou za FF nie je.
 
marcus_labeo
2017-04-20 14:46:39
príspevok od: Marcel Rebro
Tak som si spravil malú štatistiku. Z 58 fotografií čo mám publikovaných na 1x.com je :
- 32 x FF
- 6 x APS-C
- 12 x m43
- 8 x kompakt

FF sú všetky karate (14) a krajinky z čias keď som so sebou ešte trepal FF na hory.

A len pre zaujímavosť - 53 x BW, 28 x rodina a priatelia, 25 x šport. Čiže môj návod na 1x znie : "Čiernobiele športové fotky rodiny a priateľov"
P.S: Všetko naj k dnešným meninám.
 
matpi
2017-04-20 14:52:29
príspevok od: MagickVamp
FF dava vacsie moznosti s naslednou pracou s foto. A cim vyssie ISO budes mat tym vacsi rozdiel v detailoch bude medzi 4/3 a FF. Vsimnes si to ked budes potrebovat robit vyrezy. Profici ktory presli na 4/3 su si toho vedomi, je to ich kompromis za cenu nizsej vahy a vedia komponovat fakt presne. Pytal som sa aj to ako riesia ked je objekt daleko a vyrez potrebuje robit, odpoved bola, zameriam sa na krajinu a odfotim to jednoducho aj s krajinou. Z mojho pohladu je to zas kompromis, lebo si nemoze vybrat, jednoducho musi odfotit tak ako moze.... tolko k vystupu.
Ano, rozdiel v detailoch pri vyreze beriem. Opat vsak realny priklad, fotenie sportu alebo wildlife, fotky, ktore budu vytlacene povedzme v casopise vo formate max a4. Je ten rozdiel v detailoch dolezity? Navyse je tam crop 2x, cize vyrezov by malo byt menej. A fotograf by mal vediet komponovat bez ohladu na to, s cim foti.
 
Marcel Rebro
2017-04-20 14:55:53
príspevok od: marcus_labeo
P.S: Všetko naj k dnešným meninám.
Vďaka
 
MagickVamp
2017-04-20 16:54:50
príspevok od: matpi
Ano, rozdiel v detailoch pri vyreze beriem. Opat vsak realny priklad, fotenie sportu alebo wildlife, fotky, ktore budu vytlacene povedzme v casopise vo formate max a4. Je ten rozdiel v detailoch dolezity? Navyse je tam crop 2x, cize vyrezov by malo byt menej. A fotograf by mal vediet komponovat bez ohladu na to, s cim foti.
Vsetko je o moznostiach ktore mas, ked ti nieco dava moznosti viac, vravime ze je to univerzalnejsie. Chces realny priklad, ale to su realne veci co ti vravim.

Vyssie ISO je na FF ovela kvalitnejsie - (vzhladovo vyzera realne ISO5000(udavane 64000) na 6D ako realne ISO688(udavane 1600) na M1mkII...

Nasledne aj z toho vyplyvajuci zvacsujuci sa rozdiel pri vyrezoch v zavislosti od ISO, ale nie len pri vyrezoch, cim vyssie ideme tak kvalita klesa a ani vyrez robit nemusis, Karol pisal o pre neho subjektivne pouzitelnom usavanom ISO6400 (teda realnom ISO 2800) No ak by si face to face porovnaval vystupi z FF a 4/3 tak by si zistil ze uz pri udavanom ISO 3200 by si sa pri naslednej uprave ovela menej natrapil z foto, ktora bola vystupom FF. Len ty sa pytas take veci, ktore su uplne samozrejme. Znovu ti vravim, profici toto vedia, oni vedia v com spociva kompromis. Keby velkost cipu bola takmer nepodstatna tak tu nemame ani stredoformaty, vseci fotia na mobily.

Neviem co si chcel povedat tym ze ci to vadi ked je tam crop dva krat...crop dva krat, neznamena ze z tvojho 300mm skla sa zrazu stane 600mm sklo... to sa tak len vravi, lebo to tak vyzera, mohli by sme povedat ze je totozne len pri dokonalom skle. A tiez to ze mas crop neznamena ze hned na mieste zistis ako to nakomponovat najlepsie, ver ze aj profici robia orezy ked im to vystup dovoli. Mozes si dat na krk sekeru a povedat ze budes rezat menej, mozes dokonca fotit len do jpg a povedat si ze vzdy naexponujes spravne, pripadne rovno spravis bracketing a v pc len spojis. A nakoniec mozes povedat ze ked si tie obmedzenia odmyslis tak niet rozdielu...no budes mat pravdu...
 
Johnnny
2017-04-27 10:26:46
príspevok od: Paladin25
Je pravda že p. Srnec je tuším ambasádor Olympusu a tak článok vyznieva trochu tendenčne. Na druhú stranu sa stále ženieme za tým naj naj naj a to podstatné nám uniká. Myslím si že pre 90% foto nadšencov a amatérov je kvalita Olympusov nad ich možnosti a schopnosti.

Ale však o tom je trh, každý si vyberie čo chce a načo mu peňaženka dovolí.

Ja mám APS-C a nehovorím že by som neprešiel aj k Olympusu so správnim zasklením ale kde nato vziať
Toto je take zvlastne klise. Sam som presiel nad Olympus, sam som amater, ale co presne znamena, ze je kvalita Olympusov nad moje moznosti ?

Zvolit ISO 6400 a vyssie dokazem, tak na Olympuse, ako aj na FF s tym, ze vysledok bude na FF a APS-C lepsi, nez na m4/3 bez ohladu na to ci spust stlacim ja, Karol, alebo ktorykolvek amater. Podobne je to s HO ktora je proste vacsia.

V podstate to nie je hate, Olympus sa mi paci, no ich snimac nie. A co je horsie je taky ten zvlastny marketing a hranie sa na premiu. Brasne Olympusu stoja skoro tolko co lacnejsie zrkadlovky, blesky sialene drahe, objektivy ani nehovorim. Ak by prisli s tym, ze ich snimac je maly, ale za rozumnu cenu ponukaju f1.4 skla, ani nepipnem. Ak sa chcu hrat na premiu, mali zacat snimacom, nie brasnami.
 
Paladin25
2017-04-27 12:25:00
príspevok od: Johnnny
Toto je take zvlastne klise. Sam som presiel nad Olympus, sam som amater, ale co presne znamena, ze je kvalita Olympusov nad moje moznosti ?

Zvolit ISO 6400 a vyssie dokazem, tak na Olympuse, ako aj na FF s tym, ze vysledok bude na FF a APS-C lepsi, nez na m4/3 bez ohladu na to ci spust stlacim ja, Karol, alebo ktorykolvek amater. Podobne je to s HO ktora je proste vacsia.

V podstate to nie je hate, Olympus sa mi paci, no ich snimac nie. A co je horsie je taky ten zvlastny marketing a hranie sa na premiu. Brasne Olympusu stoja skoro tolko co lacnejsie zrkadlovky, blesky sialene drahe, objektivy ani nehovorim. Ak by prisli s tym, ze ich snimac je maly, ale za rozumnu cenu ponukaju f1.4 skla, ani nepipnem. Ak sa chcu hrat na premiu, mali zacat snimacom, nie brasnami.
Nemôžeš to brať na každého... niekomu nestačí kvalitou ani FF.... ale myslím si že okolo tých 90% bude spokojný aj s Olympusom.

Ja sám mám APC-C a neplánujem prechod ani na FF ani na M4/3. Financie nepustia Súhlasím ale s tebou, že tie ceny sú šialené a práve preto zatiaľ ostávam pri osvedčených zrkadlovkách, ktoré sice nie sú lacné ale určite nie sú drahšie ako trebárs OLYMPUS, ktorý je teraz na vlne a ťaží z toho koľko ide... za 3-5 rokov sa to hádam ukludní
 
Johnnny
2017-04-27 12:31:32
Ale to je uplne v pohode. Mne tiez vyhovuje Olympus, problem je, ze len aktualne. Az sa Canon obuje do CSC, zadupe Olympus do zeme a m4/3 skonci rovnako ako 4/3. Dnes ma Olympus asi naklepsiu ponuku skiel, vyborne ostrenie, stabilizaciu a hromadu skiel, ale to budu mat zajtra a aj ostatni. Olympus ale snimac zvacsit nemoze a to je podla mna problem za predpokladu, ze neoredstavi FF.

No a ako som pisal, ci kvalita staci alebo nie nie je dolezite. M4/3 ma svoje vyhody, ale ten snimac je mensi, je horsi a skla by z toho dovodu mali byt tiez lacnejsie. To by mi prislo fer. Takto ale ta politika nedava velmi zmysel.
 
MagickVamp
2017-04-27 14:01:40
príspevok od: Johnnny
Ale to je uplne v pohode. Mne tiez vyhovuje Olympus, problem je, ze len aktualne. Az sa Canon obuje do CSC, zadupe Olympus do zeme a m4/3 skonci rovnako ako 4/3. Dnes ma Olympus asi naklepsiu ponuku skiel, vyborne ostrenie, stabilizaciu a hromadu skiel, ale to budu mat zajtra a aj ostatni. Olympus ale snimac zvacsit nemoze a to je podla mna problem za predpokladu, ze neoredstavi FF.

No a ako som pisal, ci kvalita staci alebo nie nie je dolezite. M4/3 ma svoje vyhody, ale ten snimac je mensi, je horsi a skla by z toho dovodu mali byt tiez lacnejsie. To by mi prislo fer. Takto ale ta politika nedava velmi zmysel.
Tiez mam ten nazor, cip a zvacsit neda - museli by vytvorit nove portfolio objektivov. Tak ako sa zvysuje kvalita vystupu 4/3 cipov, tak sa zvysuje kvalita vystupu APSC aj FF cipov. Takze v tomto smere bude 4/3 v porovnani s vacsim cipom vzdy len 4/3. A tak ako nove technologie umoznuju robit coraz lepsie cipy, tak umoznuju robit fotaky stale mensie. Len kym vykon cipu moze rast stale, tak rozmery u serioznych fotakov sa v istom bode zastavia, kedze velmi maly pristroj sa uz zas bude zle obsluhovat....dost neperspektivna a draha investicia, akurat ze 90% zakanikov Olympusu si ho vyberie srdcom, max si precita recenziu od Karola kde sa dozvedia ze vlastne foti ako FF, to by nam tu potom mohol niekto vysvetlit naco sa vobec robi stredoformat a preco nam vlastne nestacia cipy ake mame v mobiloch.

Ono ten Olympus dole s cenou bude musiet ist, len zatial sa najde stale postacujuce mnozstvo ludi co to kupia aj za aktualnu cenu, zvlast ak si Olympus podchyti viacero fotoportalov a lepsich predajcov, ved vacsina ludi vlastniaci fotak vie o technike pramalo nato aby sa vedeli sami rozhodnut a navyse ak robia upgrade z mobilu alebo z 15 rocneho fotaka tak budu piskat radostou, nech mali cokolvek.
 
dkrcmar
2017-04-27 16:19:34
... ja len ak dovolíte osobnú skúsenosť, prešiel som z APSC na 4/3 a som maximálne spokojný. A mimochodom OMD 10II je skvelá mašinka a nestojí až tak veľa. A troma objektívmi dosiahnem rozsah v prepočte 18 - 600 a vojde sa mi to do brašničky v ktorej som predtým nosil zrkadlovku s jedným seťákom. A čo ja pokladám za super, že 4/3 foťáky nemajú LowPass filter, takže zábery sú ostré už priamo z čipu a netreba ich doostrovať ako pri zrkadlovkách (okrem výnimiek). Len si treba pozrieť pre daný objektív pri akej clone je najostrejší a pokiaľ je to možné používať túto clonu. Toľko moje postrehy, len ešte musím dodať, že fotením sa neživím ...

PS. a tí čo potrebujú super kvalitu nech radšej idú do stredného formátu
 
blahoslav J B Art
2017-04-28 01:22:15
ty kokos, tyzden tu nie som a tu sa odohrava takato burka v serbli ... ak budem mat cas, precitam si tomtom cele
 
Johnnny
2017-04-28 05:53:33
príspevok od: dkrcmar
... ja len ak dovolíte osobnú skúsenosť, prešiel som z APSC na 4/3 a som maximálne spokojný. A mimochodom OMD 10II je skvelá mašinka a nestojí až tak veľa. A troma objektívmi dosiahnem rozsah v prepočte 18 - 600 a vojde sa mi to do brašničky v ktorej som predtým nosil zrkadlovku s jedným seťákom. A čo ja pokladám za super, že 4/3 foťáky nemajú LowPass filter, takže zábery sú ostré už priamo z čipu a netreba ich doostrovať ako pri zrkadlovkách (okrem výnimiek). Len si treba pozrieť pre daný objektív pri akej clone je najostrejší a pokiaľ je to možné používať túto clonu. Toľko moje postrehy, len ešte musím dodať, že fotením sa neživím ...

PS. a tí čo potrebujú super kvalitu nech radšej idú do stredného formátu
Ono byt spokojny je dost subjektiv zatial co limity maleho cipu a ceny prislusenstva su objektivne.

Ja som si Olympus vybral lebo 7D dosluhovalo, dalsiu zrkadlovku som uz uplne nechcel a Olympus je na tom aktualne najlepsie. Sice ma najhorsi snimac, ale ma vyborne featury, trochu preplacane, no stale slusne ovladanie a velku ponuku skiel. To dnes nema nikto, no coskoro sa to urcite zmeni. Vlastne u dnes je na tom napriklad Fuji velmi dobre. Stale som si ale vedomy toho, ze zrkadlovka bola univerzalnejsia ci uz kvoli cenam skiel, rychlosti C-AF, alebo vdaka vacsiemu snimacu.

Co sa toho low-pass filtra tyka, neciem, ci ho nemaju vsetky m4/3 fotaky. Zacalo to E-M1 a vsetky pred nim ho mali. Neviem ako je to teraz. Navyze je podla recenzii rozdiel minimalny a viditelny len v niektorych situaciach. Z DSLR ho dnes myslim pouziva len Canon.

Inak mam E-M1 a M.Zuiko 12-40 f2.8 PRO. Ostrost je famozna, celkovo ma ten objektiv vyborne opticke vlastnosti, no s hlbkou ostrosti sa hra tazsie.
 
blahoslav J B Art
2017-05-03 20:42:20
príspevok od: Robson65
tu ma upútal jeden fotograf krajinkár, ktorý je v podstate olympusák a tiež potvrdzuje tvoje slová...
https://500px.com/diegogm
pekne obrazocky, vdaka za tip ... celkom by ma zaujimalo, kolki z tunajsich diskuterov, ktori tak zvrchu hladia na Micro 4/3 system, by dokazalo nafotit aspon porovnatelne fotky so svojimi fulfrejmami ci APSC-ckami
 
Robson65
2017-05-03 21:41:38
príspevok od: blahoslav J B Art
pekne obrazocky, vdaka za tip ... celkom by ma zaujimalo, kolki z tunajsich diskuterov, ktori tak zvrchu hladia na Micro 4/3 system, by dokazalo nafotit aspon porovnatelne fotky so svojimi fulfrejmami ci APSC-ckami
na kvalitnej fotke sa podiela viac aspektov: fotograf a jeho kvality, postproces a jeho ovládanie, a osobne si myslím, že technika je až na poslednom mieste a preto hádky fullfrejmistov, APSCéčkarov a Micro4/3károv ako aj Fujimaniakov, olymaniakov, canonmaniakov, nikonmaniakov a kadejakých iných maniakov považujem za absolútne zbytočné
 
MagickVamp
2017-05-04 07:09:26
príspevok od: blahoslav J B Art
pekne obrazocky, vdaka za tip ... celkom by ma zaujimalo, kolki z tunajsich diskuterov, ktori tak zvrchu hladia na Micro 4/3 system, by dokazalo nafotit aspon porovnatelne fotky so svojimi fulfrejmami ci APSC-ckami
Blahoslav, kedze som videl foto spravene mobilom, ovela lepsie ako mas v galerke tak moja otazka znie preco nefotis mobilom? Co ti nesedi na mobile? Mensi cip? Ostrenie? Fakt ma zaujima co ti nesedi na mobile. Normalne nastavis clonu, cas, ma rychle sekvencne fotenie. Ja viem taky Samsung S8 stoji asi ako vsetky 3 tvoje fotaky dokopy. Vadi ti cena? Tiez nechapem naco mas 3 fotaky ked stale pises ze technika z teba lepsieho fotografa nespravi. Mozno si to len nepochopil, viac fotakov tiez neznamena viac fotograf.
 
MagickVamp
2017-05-04 07:12:58
Divna logika Blahoslava a niektorych majitelov CSC... Co tak sa presunut do fora mobilmania.sk a pindat tam s ostatnymi spolocne na zbytocnost fotakov, kto by to nosil dnes nie? Selficka sa aj s mobilom daju, na fb to staci a vie to aj telefonovat...BOMBA!!!! Ci vy ste ti co maju akoze fotaky, ale na mobil sa cez prsty pozerate? Ste lepsi?
 
alkaline
2017-05-04 07:49:49
príspevok od: MagickVamp
Divna logika Blahoslava a niektorych majitelov CSC... Co tak sa presunut do fora mobilmania.sk a pindat tam s ostatnymi spolocne na zbytocnost fotakov, kto by to nosil dnes nie? Selficka sa aj s mobilom daju, na fb to staci a vie to aj telefonovat...BOMBA!!!! Ci vy ste ti co maju akoze fotaky, ale na mobil sa cez prsty pozerate? Ste lepsi?
...zdá sa chlapče že máš dnes bojovú náladu...
...azda si niekoho nevytaktizoval...?...
...v každom prípade...
...kým sa začneš obúvať do cudzích fotiek...
...prebehni si tie vlastné...
...pretože tvoje poučné traktáty mi pripomínajú túto scénku...:...

https://youtu.be/OrZB5n0tNAI

...v jednom máš však pravdu...
...mobilom to ide monohokrát lepšie...




...pekný švrtek...

 
MagickVamp
2017-05-04 09:04:05
 
MagickVamp
2017-05-04 09:06:31
príspevok od: alkaline
...zdá sa chlapče že máš dnes bojovú náladu...
...azda si niekoho nevytaktizoval...?...
...v každom prípade...
...kým sa začneš obúvať do cudzích fotiek...
...prebehni si tie vlastné...
...pretože tvoje poučné traktáty mi pripomínajú túto scénku...:...

https://youtu.be/OrZB5n0tNAI

...v jednom máš však pravdu...
...mobilom to ide monohokrát lepšie...




...pekný švrtek...

...zda sa chlapce ze aj ty mas dnes bojovu naladu, niekedy som rozmyslal ako sa sam vidis, z toho tvojho pisania mam obcas pocit ze sa vnimas ako kazatel...co povies to velka pravda a hlbsi zmysel ze? ...

...koho som nevytaktizoval, som taktizoval?...

...Moja galerka? Nieco je lepsie nieco horsie, ja nie som profik a ani sa na neho nehram, tak ako poniektori majitelia CSC, ktori citia ze CSC je dobre na vsetko...

...Blahoslav sa snazi dookola presadzovat nazor ze staci CSC za par supov....a ako argument je ze to co sa stym neda nafotit preca nefot, alebo ze ked to staci hentomu musi aj tebe a ked nemas galerku lepsiu ako clovek XY a on ma maly cip tak nemozes vediet nic o technike...

...vlastne zo zakona by malo byt asi dane ze nemas pravo si kupit nic lepsie, naopak cez socialny system by si mal asi dostat lepsi fotak ked mas dost lajkov...

...Mozno som ovplyvneny jeho predoslymi komentarmi, ako si ty mojimi...

...Pise o tom jak neriesi, ale kto pise ze neriesi vacsinou riesi najviac, tak ako kto nechce nic chce vsetko...

...Ja z jeho pisania vidim len velku zatrpknutost, co mi je luto, lebo mame rovnaky konicek...

...Je mi jedno ake ma kto auto, len nech ma nezacne presviecat ze fabia 1.2 prejde okruh rovnako rychlo ako bmw M3 a je pohodlnejsia ako Skovy mercedes, mozno za urcitych specifickych podmienok, vo vseobecnosti ale nie...

...pekny stvrtok aj tebe...
 
alkaline
2017-05-04 12:49:54
príspevok od: MagickVamp
...zda sa chlapce ze aj ty mas dnes bojovu naladu, niekedy som rozmyslal ako sa sam vidis, z toho tvojho pisania mam obcas pocit ze sa vnimas ako kazatel...co povies to velka pravda a hlbsi zmysel ze? ...

...koho som nevytaktizoval, som taktizoval?...

...Moja galerka? Nieco je lepsie nieco horsie, ja nie som profik a ani sa na neho nehram, tak ako poniektori majitelia CSC, ktori citia ze CSC je dobre na vsetko...

...Blahoslav sa snazi dookola presadzovat nazor ze staci CSC za par supov....a ako argument je ze to co sa stym neda nafotit preca nefot, alebo ze ked to staci hentomu musi aj tebe a ked nemas galerku lepsiu ako clovek XY a on ma maly cip tak nemozes vediet nic o technike...

...vlastne zo zakona by malo byt asi dane ze nemas pravo si kupit nic lepsie, naopak cez socialny system by si mal asi dostat lepsi fotak ked mas dost lajkov...

...Mozno som ovplyvneny jeho predoslymi komentarmi, ako si ty mojimi...

...Pise o tom jak neriesi, ale kto pise ze neriesi vacsinou riesi najviac, tak ako kto nechce nic chce vsetko...

...Ja z jeho pisania vidim len velku zatrpknutost, co mi je luto, lebo mame rovnaky konicek...

...Je mi jedno ake ma kto auto, len nech ma nezacne presviecat ze fabia 1.2 prejde okruh rovnako rychlo ako bmw M3 a je pohodlnejsia ako Skovy mercedes, mozno za urcitych specifickych podmienok, vo vseobecnosti ale nie...

...pekny stvrtok aj tebe...
...schopnosť nakupovať a tvorivosť sú dve rozličné veci...
...absenciu kreativity špekulovaním o technike nenahradíš...
...naopak ešte ju znížiš...
...frustráciou je potom poznačená aj úroveň príspevkov...
...a celej diskusie...
...ktorej merito je úplne inde...
...to je celé...

😉
 
MagickVamp
2017-05-04 14:30:11
príspevok od: alkaline
...schopnosť nakupovať a tvorivosť sú dve rozličné veci...
...absenciu kreativity špekulovaním o technike nenahradíš...
...naopak ešte ju znížiš...
...frustráciou je potom poznačená aj úroveň príspevkov...
...a celej diskusie...
...ktorej merito je úplne inde...
...to je celé...

😉
suhlasim
 
blahoslav J B Art
2017-05-04 18:05:45
príspevok od: MagickVamp
Blahoslav, kedze som videl foto spravene mobilom, ovela lepsie ako mas v galerke tak moja otazka znie preco nefotis mobilom? Co ti nesedi na mobile? Mensi cip? Ostrenie? Fakt ma zaujima co ti nesedi na mobile. Normalne nastavis clonu, cas, ma rychle sekvencne fotenie. Ja viem taky Samsung S8 stoji asi ako vsetky 3 tvoje fotaky dokopy. Vadi ti cena? Tiez nechapem naco mas 3 fotaky ked stale pises ze technika z teba lepsieho fotografa nespravi. Mozno si to len nepochopil, viac fotakov tiez neznamena viac fotograf.
ak vychadzas z nespravnych predpokladov, neomylne sa dopracujes k chybnym zaverom ...
inak mobilom fotim, niekolko fotiek z neho mam aj v mojej tunajsej ephotogalerii

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/549493/osvietenstvo/?s=photos
 
MagickVamp
2017-05-04 21:13:52
príspevok od: blahoslav J B Art
ak vychadzas z nespravnych predpokladov, neomylne sa dopracujes k chybnym zaverom ...
inak mobilom fotim, niekolko fotiek z neho mam aj v mojej tunajsej ephotogalerii

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/549493/osvietenstvo/?s=photos
Mno vidis a vidis nejaky rozdiel medzi fuji ci olympusom a mobilom? Ake rozdieli vidis? Preco ti nestaci len fotak na mobile?
 
Robson65
2017-05-05 23:06:16
príspevok od: MagickVamp
Blahoslav, kedze som videl foto spravene mobilom, ovela lepsie ako mas v galerke tak moja otazka znie preco nefotis mobilom? Co ti nesedi na mobile? Mensi cip? Ostrenie? Fakt ma zaujima co ti nesedi na mobile. Normalne nastavis clonu, cas, ma rychle sekvencne fotenie. Ja viem taky Samsung S8 stoji asi ako vsetky 3 tvoje fotaky dokopy. Vadi ti cena? Tiez nechapem naco mas 3 fotaky ked stale pises ze technika z teba lepsieho fotografa nespravi. Mozno si to len nepochopil, viac fotakov tiez neznamena viac fotograf.
bez urazky, tak ako nerobia fotografa tri fotaky, tak nerobi fotografa ani FF...
 
MagickVamp
2017-05-06 00:05:28
príspevok od: Robson65
bez urazky, tak ako nerobia fotografa tri fotaky, tak nerobi fotografa ani FF...
Samozrejme, je to len nastroj.
 
Johnnny
2017-05-08 08:42:31
príspevok od: Robson65
na kvalitnej fotke sa podiela viac aspektov: fotograf a jeho kvality, postproces a jeho ovládanie, a osobne si myslím, že technika je až na poslednom mieste a preto hádky fullfrejmistov, APSCéčkarov a Micro4/3károv ako aj Fujimaniakov, olymaniakov, canonmaniakov, nikonmaniakov a kadejakých iných maniakov považujem za absolútne zbytočné
Mne zase pride zbytocne, az nezmyselne tahat do diskusie o fotakoch a technike nejake kvality fotografa. Zo mna napriklad PC neurobi lepsieho programatora, alebo grafika, ale realita je, zd modernejsi SW, v kombinacii s modernym HW, hlavne vacsou ram a SSD mi umozni robit pracu rychlejsie a vo vysledku tak kvalitnejsie.

Netvrdim, ze m4/3 je vo vsetkych ohladoch zly. Sam mam ako jediny fotak len E-M1 v kombinacii s 12-40 PRO a fotit s tym ma skutocne bavi. Ale ten snimac ma limity co sa tyka prace s HO ako aj vo kvalite vystupu. To je realita. Mensi snimac je jednoducho horsi. A ok, preco nie, svoje vyhody to ma. Akurat si myslim, ze clovek ma pravo za tie peniaze ktore si za to pytaju ocakavat viac.
 
Robson65
2017-05-08 09:57:56
príspevok od: Johnnny
Mne zase pride zbytocne, az nezmyselne tahat do diskusie o fotakoch a technike nejake kvality fotografa. Zo mna napriklad PC neurobi lepsieho programatora, alebo grafika, ale realita je, zd modernejsi SW, v kombinacii s modernym HW, hlavne vacsou ram a SSD mi umozni robit pracu rychlejsie a vo vysledku tak kvalitnejsie.

Netvrdim, ze m4/3 je vo vsetkych ohladoch zly. Sam mam ako jediny fotak len E-M1 v kombinacii s 12-40 PRO a fotit s tym ma skutocne bavi. Ale ten snimac ma limity co sa tyka prace s HO ako aj vo kvalite vystupu. To je realita. Mensi snimac je jednoducho horsi. A ok, preco nie, svoje vyhody to ma. Akurat si myslim, ze clovek ma pravo za tie peniaze ktore si za to pytaju ocakavat viac.
mohol by som ti ukazat kopec fotiek, ktore robili fotografi s profesionalnymi FF fotakmi a TK daleko zaostavaju za fotkami od inych fotografov s m4/3...takze nemyslim si, ze kvalitna technika je zlaty gral kvalitnej fotografie...s limitami suhlasim ale zas, co sa tyka HO, tak aj tu na ephote su makra fotene m4/3 a makra fotene FF a nevidim v nich skoro ziadny rozdiel, co sa tyka HO...to, ze su to sumitka, proti FF, to niet pochyb...a prirovnanie ku grafikovi s kvalitnym HW a SW ma velmi nepresvedcilo, robil som grafika roky a pre mna bolo hlavne sa naucit ten SW, a hlavne aby z neho clovek vytazil vsetko co ten SW dokaze, takze zas si myslim, ze tam velku ulohu hraju kvality grafika a to som este nespomenul jeho kreativitu, v tej ti HW nepomoze, tu bud mas alebo nie...kvalitny HW ti pomoze svoju pracu zrychlit, s tym suhlasim ale to je moj nazor, ze fotka je hlavne o cloveku, ktory pouziva fotoaparat ako svoj nastroj, a nepisal som ho preto aby som ta presviedcal aby si zmenil svoj
 
alkaline
2017-05-08 10:20:34
...podľa mňa je príjemné...
...zastaviť na ceste k lejke...
...pri olin puse...


 
Johnnny
2017-05-08 10:42:53
príspevok od: Robson65
mohol by som ti ukazat kopec fotiek, ktore robili fotografi s profesionalnymi FF fotakmi a TK daleko zaostavaju za fotkami od inych fotografov s m4/3...takze nemyslim si, ze kvalitna technika je zlaty gral kvalitnej fotografie...s limitami suhlasim ale zas, co sa tyka HO, tak aj tu na ephote su makra fotene m4/3 a makra fotene FF a nevidim v nich skoro ziadny rozdiel, co sa tyka HO...to, ze su to sumitka, proti FF, to niet pochyb...a prirovnanie ku grafikovi s kvalitnym HW a SW ma velmi nepresvedcilo, robil som grafika roky a pre mna bolo hlavne sa naucit ten SW, a hlavne aby z neho clovek vytazil vsetko co ten SW dokaze, takze zas si myslim, ze tam velku ulohu hraju kvality grafika a to som este nespomenul jeho kreativitu, v tej ti HW nepomoze, tu bud mas alebo nie...kvalitny HW ti pomoze svoju pracu zrychlit, s tym suhlasim ale to je moj nazor, ze fotka je hlavne o cloveku, ktory pouziva fotoaparat ako svoj nastroj, a nepisal som ho preto aby som ta presviedcal aby si zmenil svoj
Ale mna fotky nezaujimaju. Realita je a s tym skratka neurobis nic, ze ked das fotografovi ktory kuzli s m4/3 FF, urobi lepsiu fotku. Mozes sa postavit na hlavu, ale toto je realita a nic s tym neurobis.

Ja nikde netvrdim, ze technika z teba robi fotografa, ale nema zmysel sem toto klise tahat. Poslednu dobu mam dojem, ze je moderne a clovek sa citi tak nejak viac nad vecou ked razi nazor, ze na technike nezalezi. Ak niekto nedokaze urobit dobru fotku s m4/3, je len set sakra mala sanca, ze ju zvladne urobit hoc s medium formatom. Ale v DISKUSII O TECHNIKE je to uplne nepodstatne.

Faktom je, ze m4/3 system ma maly snimac s blbym pomerom stran. A faktom je, ze cely ten system je prakticky v cene FF ? Mam preto chrochtat blahom ? Nemyslim.

No, skusenosti grafika samozrejme hraju zasadnu rolu, ale az budes robit hernu 3D grafiku na 5 rokov starom dual-core, pochopis, ze s modernou i7 by sa Ti pracovalo lepsie. Co zase vobec neznamena, ze niekto kto 3D grafiku nevie urobi na modernom worksatione viac. Ale opat sa pytam, aky zmysel ma to sem tahat ?
 
blahoslav J B Art
2017-05-08 16:36:09
príspevok od: Johnnny
Ale mna fotky nezaujimaju. Realita je a s tym skratka neurobis nic, ze ked das fotografovi ktory kuzli s m4/3 FF, urobi lepsiu fotku. Mozes sa postavit na hlavu, ale toto je realita a nic s tym neurobis.

Ja nikde netvrdim, ze technika z teba robi fotografa, ale nema zmysel sem toto klise tahat. Poslednu dobu mam dojem, ze je moderne a clovek sa citi tak nejak viac nad vecou ked razi nazor, ze na technike nezalezi. Ak niekto nedokaze urobit dobru fotku s m4/3, je len set sakra mala sanca, ze ju zvladne urobit hoc s medium formatom. Ale v DISKUSII O TECHNIKE je to uplne nepodstatne.

Faktom je, ze m4/3 system ma maly snimac s blbym pomerom stran. A faktom je, ze cely ten system je prakticky v cene FF ? Mam preto chrochtat blahom ? Nemyslim.

No, skusenosti grafika samozrejme hraju zasadnu rolu, ale az budes robit hernu 3D grafiku na 5 rokov starom dual-core, pochopis, ze s modernou i7 by sa Ti pracovalo lepsie. Co zase vobec neznamena, ze niekto kto 3D grafiku nevie urobi na modernom worksatione viac. Ale opat sa pytam, aky zmysel ma to sem tahat ?
... ze ta fotky nezaujimaju, vidiet podla tvojej galerie
... to je realita a nic s tym skratka neurobis, aj keby si sa na hlavu postavil
 
blahoslav J B Art
2017-05-08 17:20:56
príspevok od: alkaline
...podľa mňa je príjemné...
...zastaviť na ceste k lejke...
...pri olin puse...


all in pus
 
alkaline
2017-05-08 19:21:13
príspevok od: blahoslav J B Art
all in pus
...всё не так...

 
Johnnny
2017-05-08 19:27:02
príspevok od: blahoslav J B Art
... ze ta fotky nezaujimaju, vidiet podla tvojej galerie
... to je realita a nic s tym skratka neurobis, aj keby si sa na hlavu postavil
Ja tu realitu nijak nepopieram, takze prvej poznam rozumiem, aj ked mi pride nezmyselna, no druha je uplne mimo

Ja som si svojho nedostatku skusenosti plne vedomy, ale ako presne to suvisi s technikou netusim
 
Robson65
2017-05-08 19:46:50
príspevok od: Johnnny
Ja tu realitu nijak nepopieram, takze prvej poznam rozumiem, aj ked mi pride nezmyselna, no druha je uplne mimo

Ja som si svojho nedostatku skusenosti plne vedomy, ale ako presne to suvisi s technikou netusim
u mňa to súvisí s technikou dosť podstatne ale aby neprislo k omylu, nepisem toto preto aby som sa pustal do nezmyselnych konfrontacii...mna osobne fotky zaujimaju a tie sa daju spravit leb s technikou, to je ten suvis a potom dalej: suhlasim s tebou v tom, ze m4/3 kvalitativne nestiha na FF a ze jeho cena je privysoka, ak zoberieme nove modely, mam na mysli hlavne E-M1 mark2 ale, ja fotim prevazne krajinky a makro, poskulujem po streetfoto a na to mi oly staci, kedze tam si vystacim s najnizsim ISO a nemusim potom riesit sum a vyhoda nizsej vahy je pre mna plus...pisem sice akoby som ho uz mal, ale zatial sa len rozhodujem a co sa tyka tej grafiky, ano i7cka stiha isto lepsie ako nejake dvojjadro, ale mne tu slo o to, ze grafik musi mat urcite kreativne myslenie a ovladat kopu programov a technika ti pomaha len v rychlosti...zaverom, urcite keby som fotil portrety, produktovky, svadby, koncerty, potazme wildlife (aj ked jeden z top wildlifistov ma E-M1 mark2) tak kupujem FF...a klise neklise, napisal som len svoj nazor pod clanok, kde sa apriori neriesi len technika ale aj fotografovanie ako také s m4/3...dobré svetlo ti prajem
 
Johnnny
2017-05-08 20:01:37
Ale s tymi fotkami sme sa nepochopili. Ako som uz pisal, s m4/3 sa daju urobit nadherne fotky rovnako ako s mobilom, alebo cimkolvek inym. To uzna snad kazdy. A ktokolvek kto dokaze urobit skvele fotky s m4/3 jednoducho dokaze urobit lepsie fotky s lepsim snimacom.

Je to ako v diskusii o kupe auta kde sa dotycny pyta na nejaky slusny sedan strednej triedy pre rodinu a na dlhsie cesty (je podnikatel). A my mu zacneme posielat fotky suseda z dovolenky z Chorvatska kde bol s manzelkou a detmi v Cliu. A ked to zvladne on do chrovatska, urcite to zvladne aj dotycny z BA -> ZA. Ale skutocne tam takato rada patri ?

Moj osobny nazor je, ze su len dva mozne scenare.

1) Olympus/Panasonic predstavia FF a m4/3 pojde do uzadia. Tu je predpoklad, ze by sa z neho tak mohol stat velmi uspesny system.

2) Olympus FF nepredstavi. Urobi to Canon, urobi to Nikon a Sony doplni objektivy. O par rokov sa po m4/3 aj s celou jeho kompaktnostou zlahne zem. Tie featury navyse ho nezachrania, pretoze tie moze implementovat kazda znacka v pribeheu vikendu. (prehanam samozrejme)

4/3 system sme tu mali a vieme ako dopadol. M4/3 je to iste, akurat Olympus nasadil brutalnejsi marketing a na poli CSC vystartoval rychlo a medzi prvymi. Z dlhodobeho hladiska to ale nemusi mat valny vyznam.

Inak znova dodam, donedavna som mal 7D, teraz mam E-M1 so Zuikom 12-40 a je to skvela hracka. Fotit s tym ma bavi a som z toho nadseny, ale obavam sa, ze s inym CSC by ta skusenost nebola dramaticky odlisna a ak by aj bola dnes (ostrenie, stabilizacia, objektivy), zajtra uz nemusi.
 
alkaline
2017-05-08 20:21:46
príspevok od: Johnnny
Ale s tymi fotkami sme sa nepochopili. Ako som uz pisal, s m4/3 sa daju urobit nadherne fotky rovnako ako s mobilom, alebo cimkolvek inym. To uzna snad kazdy. A ktokolvek kto dokaze urobit skvele fotky s m4/3 jednoducho dokaze urobit lepsie fotky s lepsim snimacom.

Je to ako v diskusii o kupe auta kde sa dotycny pyta na nejaky slusny sedan strednej triedy pre rodinu a na dlhsie cesty (je podnikatel). A my mu zacneme posielat fotky suseda z dovolenky z Chorvatska kde bol s manzelkou a detmi v Cliu. A ked to zvladne on do chrovatska, urcite to zvladne aj dotycny z BA -> ZA. Ale skutocne tam takato rada patri ?

Moj osobny nazor je, ze su len dva mozne scenare.

1) Olympus/Panasonic predstavia FF a m4/3 pojde do uzadia. Tu je predpoklad, ze by sa z neho tak mohol stat velmi uspesny system.

2) Olympus FF nepredstavi. Urobi to Canon, urobi to Nikon a Sony doplni objektivy. O par rokov sa po m4/3 aj s celou jeho kompaktnostou zlahne zem. Tie featury navyse ho nezachrania, pretoze tie moze implementovat kazda znacka v pribeheu vikendu. (prehanam samozrejme)

4/3 system sme tu mali a vieme ako dopadol. M4/3 je to iste, akurat Olympus nasadil brutalnejsi marketing a na poli CSC vystartoval rychlo a medzi prvymi. Z dlhodobeho hladiska to ale nemusi mat valny vyznam.

Inak znova dodam, donedavna som mal 7D, teraz mam E-M1 so Zuikom 12-40 a je to skvela hracka. Fotit s tym ma bavi a som z toho nadseny, ale obavam sa, ze s inym CSC by ta skusenost nebola dramaticky odlisna a ak by aj bola dnes (ostrenie, stabilizacia, objektivy), zajtra uz nemusi.
...a pointa...?
 
Johnnny
2017-05-08 20:37:05
príspevok od: alkaline
...a pointa...?
Pointa je, ze ten snimac je biedny a prechod na m4/3 sa nemusi vyplacat, kedze tu ten system pravdepodobne nebude dlho. Resp bude minoritny. Mam dojem, ze uz teraz mu padaju predaje napriklad v Japonsku.
 
alkaline
2017-05-08 21:33:42
...game developer a investičný bankár v jednom...?


...raz mi jeden chlapík rozprával...
...o tom ako si pred kúpou autá zanalyzoval čo mu ktorá automobilka ponúka za korunu...
...analýza platila do chvíle kým v roztržitosti nenechal prednú nápravu na obrubníku...

...častokrát porovnávate foťáky k autám...
...nedáva mi to zmysel...

...ja to vidím skôr ako dragunov vs remington...
...každý má svoje limity...
...ale ten druhý môžem mat pri sebe kdekoľvek...

...zrkadlovka vonia prácou a patrí do ateliéru...
...toto bolo o zábave...

...podaktorí...
...snažíte sa ju pokaziť omielaním o čipoch...
...a peniazoch...

...a to nie je fér...

...a nemá to nič spoločné s radosťou z koníčka...
...pri ktorom sa podprahovo každý túži vymaniť...
...z ekonomických a marketingových schém...


 
blahoslav J B Art
2017-05-08 21:38:49
príspevok od: Johnnny
Pointa je, ze ten snimac je biedny a prechod na m4/3 sa nemusi vyplacat, kedze tu ten system pravdepodobne nebude dlho. Resp bude minoritny. Mam dojem, ze uz teraz mu padaju predaje napriklad v Japonsku.
''Někteří lidé mi vyčítají, že nejsem k technice dostatečně kritický. Asi je to tím, že místo remcání nad nedostatky se snažím hledat cesty, jak fotky tvořit.'' ... Petr Bambousek, wildlife fotograf, ktory presiel z FF na Micro4/3

ako tu nedavno pisal jeden srandista s FF fotakom, Bambousek vraj preto presiel z FF na M4/3, lebo uz nefoti wildlife, ale len chodi na turistiku s fotakom
nech sa paci cely clanok: http://www.sulasula.com/cs/mecic-v-pralesich-malajsie/

mravne ponaucenie: 'kto umi, ten umi a foti ... kto neumi, ten hlada vyhovorky'
 
MagickVamp
2017-05-08 22:32:30
príspevok od: blahoslav J B Art
''Někteří lidé mi vyčítají, že nejsem k technice dostatečně kritický. Asi je to tím, že místo remcání nad nedostatky se snažím hledat cesty, jak fotky tvořit.'' ... Petr Bambousek, wildlife fotograf, ktory presiel z FF na Micro4/3

ako tu nedavno pisal jeden srandista s FF fotakom, Bambousek vraj preto presiel z FF na M4/3, lebo uz nefoti wildlife, ale len chodi na turistiku s fotakom
nech sa paci cely clanok: http://www.sulasula.com/cs/mecic-v-pralesich-malajsie/

mravne ponaucenie: 'kto umi, ten umi a foti ... kto neumi, ten hlada vyhovorky'
To su zas kecy. Dovod zmeny nebola vyssia kvalita ale vaha. On si je profik a je si vedomy limit 4/3 senzora. Mal by si si to nastudovat aj ty, aby si raz neostal sklamany. Skus dat screen, by ma zaujimalo kto to napisal alebo si si to ty zas upravil podla seba a pritiahol za vlasy. Presiel kvoli vahe, lebo robi tripy a vela sa nachodi a nacestuje a uz mal plne zuby vlacit tolku vahu, raz to mozno caka vsetkych, ja akurat dufam ze ked to pride na mna tak v tej vahe budu kvalitne APSC ak nie FF aj s objektivmy. Radost fotit mam zatial aj s FF aj s APSC. Ci radost sa viaze len na 4/3? Blahoslav ty sa tu hras na turbo fotografa ktory foti a neriesi a technika ho nezaujima, no mas 3 stare fotaky roznych znaciek, to co ti nestacil jeden ked technikou tak pohrdas? A pride mi to celkovo tak pokrytecke ked pod kazdym clankom o technike riesis. Na svete su dalsie tisice perfeknych wildlife fotografov ktori tu nepisu lebo fotia a fotia s FF a APSC. Bambousek povedal jasne je to o style fotenia, pre jeden styl sa to hodi a pre iny nie. A aka je to radost ked kvoli technike musim robit veci inak ako ma bavia? Respektive to zabalit kvoli svetlu skor ako by som chcel? Ak to ma cloveka bavit mal by si kupit taku techniku ktora mu umozni robit to co chce s co najmensimi kompromismy.
 
Roman Point
2017-05-08 22:45:20
Posledný nech zhasne
 
blahoslav J B Art
2017-05-08 23:42:03
príspevok od: MagickVamp
To su zas kecy. Dovod zmeny nebola vyssia kvalita ale vaha. On si je profik a je si vedomy limit 4/3 senzora. Mal by si si to nastudovat aj ty, aby si raz neostal sklamany. Skus dat screen, by ma zaujimalo kto to napisal alebo si si to ty zas upravil podla seba a pritiahol za vlasy. Presiel kvoli vahe, lebo robi tripy a vela sa nachodi a nacestuje a uz mal plne zuby vlacit tolku vahu, raz to mozno caka vsetkych, ja akurat dufam ze ked to pride na mna tak v tej vahe budu kvalitne APSC ak nie FF aj s objektivmy. Radost fotit mam zatial aj s FF aj s APSC. Ci radost sa viaze len na 4/3? Blahoslav ty sa tu hras na turbo fotografa ktory foti a neriesi a technika ho nezaujima, no mas 3 stare fotaky roznych znaciek, to co ti nestacil jeden ked technikou tak pohrdas? A pride mi to celkovo tak pokrytecke ked pod kazdym clankom o technike riesis. Na svete su dalsie tisice perfeknych wildlife fotografov ktori tu nepisu lebo fotia a fotia s FF a APSC. Bambousek povedal jasne je to o style fotenia, pre jeden styl sa to hodi a pre iny nie. A aka je to radost ked kvoli technike musim robit veci inak ako ma bavia? Respektive to zabalit kvoli svetlu skor ako by som chcel? Ak to ma cloveka bavit mal by si kupit taku techniku ktora mu umozni robit to co chce s co najmensimi kompromismy.
vymenim 1 tvoju pridanu wildlife fotku za 1000 tvojich napisanych slov
 
Roman Point
2017-05-09 02:27:34
príspevok od: blahoslav J B Art
vymenim 1 tvoju pridanu wildlife fotku za 1000 tvojich napisanych slov
Pozor to je dvojesčná zbraň ak sa teda rozprávate o fotke a nie o cvaku ja byť na jeho mieste (ak môže) pridám fotky ktoré fotí na zákazku a rýchlo olutujes o čo si ho požiadal
 
Johnnny
2017-05-09 05:04:40
príspevok od: blahoslav J B Art
''Někteří lidé mi vyčítají, že nejsem k technice dostatečně kritický. Asi je to tím, že místo remcání nad nedostatky se snažím hledat cesty, jak fotky tvořit.'' ... Petr Bambousek, wildlife fotograf, ktory presiel z FF na Micro4/3

ako tu nedavno pisal jeden srandista s FF fotakom, Bambousek vraj preto presiel z FF na M4/3, lebo uz nefoti wildlife, ale len chodi na turistiku s fotakom
nech sa paci cely clanok: http://www.sulasula.com/cs/mecic-v-pralesich-malajsie/

mravne ponaucenie: 'kto umi, ten umi a foti ... kto neumi, ten hlada vyhovorky'
To tvoje mravne ponaucenie je ukazka toho, ze pisat nieco na tuto temu je len hadzanie hrachu o stenu.

Pozri si Bambouskove starsie fotky, ktore este fotil s Canonom a povedz mi, ci su lepsie, alebo horsie
 
Johnnny
2017-05-09 05:58:47
príspevok od: alkaline
...game developer a investičný bankár v jednom...?


...raz mi jeden chlapík rozprával...
...o tom ako si pred kúpou autá zanalyzoval čo mu ktorá automobilka ponúka za korunu...
...analýza platila do chvíle kým v roztržitosti nenechal prednú nápravu na obrubníku...

...častokrát porovnávate foťáky k autám...
...nedáva mi to zmysel...

...ja to vidím skôr ako dragunov vs remington...
...každý má svoje limity...
...ale ten druhý môžem mat pri sebe kdekoľvek...

...zrkadlovka vonia prácou a patrí do ateliéru...
...toto bolo o zábave...

...podaktorí...
...snažíte sa ju pokaziť omielaním o čipoch...
...a peniazoch...

...a to nie je fér...

...a nemá to nič spoločné s radosťou z koníčka...
...pri ktorom sa podprahovo každý túži vymaniť...
...z ekonomických a marketingových schém...


No E-M1 konkretne nie je tak uplne fotak ktory so sebou mozes mat bez so sebou kedykolvek A pokial si myslis, ze ano, tak rovnako tak mozes mat so sebou kedykolvek aj A7. No a teraz to o tych limitoch ...

Uprimne ma to uz moc nebavi, ale snad este raz. Olympus/Panasonic, proste m4/3 je vyborny system. Aktualne. Preto som si ho kupil. Cital som recenzie, skusenosti, pozeral videa. Nezakopol som on na ceste, prisaham. Dovod preco ho mam a preco si ho nechavam je, ze fotit s nim ma bavi. Hladacik ... je zasekany, ma mizerne farby a rozlisenie tiez nie je velmi slavne, ale ma featury o ktorych mozem pri OVF snivat. OStrit s tym manualne je kuzelne jednoduche a zabavne. Ostri to rychlo, hoci menej presne nez zrkadlovka. Vystup ... je snad lepsi nez bol pri 7D, ale to ma az tak nezaujima. ISO do 1600 mi staci, dynamicky rozsah je v poriadku, je vyssi nez som zvyknuty.

Problem je celkovy look fotiek. Su viac ploche, viac umele, praca s HO je zlozitejsia, hoci rozdiel medzi APS-C nie je velky, stale je to krok vzad.

Co je problem, je cena. Pre niekoho iste nie, ale ... to preco ma E-M1 bavi sa nevztahuje k snimacu, vztahuje sa k Olympusu. K ovladaniu, funkciam, celkovej pouzitelnosti. Ako som ale pisal, to je aktualny stav kde ma Olympus navrch. Hladaciky, ostrenie, featury sa budu zlepsovat aj u konkurencie. A nepotrva to dlho a vsetci budu na tom funkcne viamcenej rovnako s tym, ze Oly skonci s najmensim snimacom ktory zvacsit jednoducho nemoze. Navyse tie ich premiove ceny objektivov a prislusenstva ... pre koho to bude ? Alebo myslis, ze mensi snimac je to, ze robi fotenie lepsim a zabavnejsim ?

Priklad. Uz dnes by som mohol mat EOS M5 a mne osobne sa pozdavajuci 22mm f2. Cele je to kompaktnejsie nez Olympus, po prepocte to robi cca 35mm f3.2. Alternativa u Olympusu je myslim az niekde okolo 17mm F1.8, co je asi (urcite) kvalitnejsie sklo (, ale stoji 2x tolko s tym, ze HO bude este o nieco vacsia. Je to skutocne cesta k uspechu ?
 
MagickVamp
2017-05-09 06:34:54
príspevok od: blahoslav J B Art
vymenim 1 tvoju pridanu wildlife fotku za 1000 tvojich napisanych slov
Blahoslav, chces vymenit nieco moje za nieco moje? Napises blbosti a potom spravis takuto "genialnu" klucku. Blahoslav tvoje foto su tak skvele ze vymenim 500 tvojich eur za jednu tvoju foto. Vymenis? :-P
 
blahoslav J B Art
2017-05-09 10:26:04
príspevok od: MagickVamp
Blahoslav, chces vymenit nieco moje za nieco moje? Napises blbosti a potom spravis takuto "genialnu" klucku. Blahoslav tvoje foto su tak skvele ze vymenim 500 tvojich eur za jednu tvoju foto. Vymenis? :-P
ja vymenim ... a ty?
 
MagickVamp
2017-05-09 10:50:54
príspevok od: blahoslav J B Art
ja vymenim ... a ty?
mhm...tak si to vymen Nejaka zmena? Mas teraz viac penazi alebo menej fotiek, ked si si to takto sam so sebou vymenil?
 
Tibor78
2017-05-09 11:35:58
Mam Canon 5d MK3 aj MK4 a mam aj Olympus e m10 s 12-40 Pro 2.8. Strucne to zhrniem asi takto, na dovolenky, vylety a tury po horach beriem Olympus. Na serioznu pracu, kde potrebujem maximum detailov, pracu s HO a vykon (DR) na vysokom ISO si ovesam na seba 3x FF. V ziadnom pripade sa m43 kvalitou nedotahuje na FF.
 
blahoslav J B Art
2017-05-09 17:08:47
aaach jaj ... idem ja radsej triedit a spracovavat fotky a videa z dovolenky, fotenej 2 Olympus telami OM-D M10 a PEN E-PL5 ... najviac som pouzival objektivy Olympus 12mm, Panasonic 45-150mm a Samyang 7.5mm, pri ktorom budem odstranovat rybacinu

tak na zaver dam este vtipnu bajku z automobiloveho prostredia, ked uz to tu poniektori pouzivaju ako analogiu k fototechnike, ale bez mravneho ponaucenia ...


V Bratislave sa stretnu 2 majitelia aut, jeden s mercedesom E a druhy so Skodou Fabia, dlho a vasnivo diskutuju o autach, ktore je lepsie. Majitel mercedesu tvrdi, ze lepsi je mercedes. Majitel Fabie tiez tvrdi, ze mercedes je lepsi ako Fabia.
Po par hodinach sa rozlucia, nasadnu do svojich aut a so zaradenym 1. prevodovym stupnom absolvuju celu cestu domov, jeden do Popradu a druhy ... nevedno kam.
 
MagickVamp
2017-05-09 18:27:17
príspevok od: blahoslav J B Art
aaach jaj ... idem ja radsej triedit a spracovavat fotky a videa z dovolenky, fotenej 2 Olympus telami OM-D M10 a PEN E-PL5 ... najviac som pouzival objektivy Olympus 12mm, Panasonic 45-150mm a Samyang 7.5mm, pri ktorom budem odstranovat rybacinu

tak na zaver dam este vtipnu bajku z automobiloveho prostredia, ked uz to tu poniektori pouzivaju ako analogiu k fototechnike, ale bez mravneho ponaucenia ...


V Bratislave sa stretnu 2 majitelia aut, jeden s mercedesom E a druhy so Skodou Fabia, dlho a vasnivo diskutuju o autach, ktore je lepsie. Majitel mercedesu tvrdi, ze lepsi je mercedes. Majitel Fabie tiez tvrdi, ze mercedes je lepsi ako Fabia.
Po par hodinach sa rozlucia, nasadnu do svojich aut a so zaradenym 1. prevodovym stupnom absolvuju celu cestu domov, jeden do Popradu a druhy ... nevedno kam.
Ty si ale bajkar, ale si nam dal. Len ten mercedes ma uz povacsine automatiku, takze na jednotke by to zrejme odjazdil len ten na fabii... ,-) ....ano viem...ale na tej fabii s tou zaradenou jednotkou by mal z tej cesty vacsiu radost. :-P (PS: dufam ze foto vysli podla predstav
 
Marcel Rebro
2017-05-10 20:37:33
príspevok od: blahoslav J B Art
aaach jaj ... idem ja radsej triedit a spracovavat fotky a videa z dovolenky, fotenej 2 Olympus telami OM-D M10 a PEN E-PL5 ... najviac som pouzival objektivy Olympus 12mm, Panasonic 45-150mm a Samyang 7.5mm, pri ktorom budem odstranovat rybacinu

tak na zaver dam este vtipnu bajku z automobiloveho prostredia, ked uz to tu poniektori pouzivaju ako analogiu k fototechnike, ale bez mravneho ponaucenia ...


V Bratislave sa stretnu 2 majitelia aut, jeden s mercedesom E a druhy so Skodou Fabia, dlho a vasnivo diskutuju o autach, ktore je lepsie. Majitel mercedesu tvrdi, ze lepsi je mercedes. Majitel Fabie tiez tvrdi, ze mercedes je lepsi ako Fabia.
Po par hodinach sa rozlucia, nasadnu do svojich aut a so zaradenym 1. prevodovym stupnom absolvuju celu cestu domov, jeden do Popradu a druhy ... nevedno kam.
Tá Tvoja dovolenka je ako Colombova žena ...
 
j.a.r.o.
2017-05-11 13:43:01
príspevok od: Marcel Rebro
Tá Tvoja dovolenka je ako Colombova žena ...
Keď vydržíš celý deň nejesť tak ju uvidíš.
Ja nemusím, ja už ju vidím.
 
mirulos
2017-06-14 18:03:49
príspevok od: vojkovsky
Pozerali ste tie parametre? Opakujem otázku, pozerali ste tie parametre? Ak nie, tak si ich pozrite, ak áno, tak potom nechápem vašu reakciu. Nikon D5 sa nechytá na A9 v ničom.
uz vidim ako sa vsetci profici idu potrhat...
 
ivaness1
2019-03-20 15:04:54
Nad systemom 4/3 uz nejaky cas uvazujem a pokukujem 😃 castejsie od vtedy ako si kamarat kupil lumix gx80 ja rozmyslam nad inym typom ale aj ten sa da ale on ma problem ze jemu neukazuje aky vpliv bude mat cas clona atd na fotku ako nastavuje tak na displeji to nevidno ... ma sa to nastavit dakde v menu alebo tuto funkciu nema kazdy fotak ? Rad by to vedel kvoli sebe aj kvoli nemu lebo mu neviem poradit a to ma stve 😃
 
blahoslav J B Art
2019-03-20 16:26:24
príspevok od: ivaness1
Nad systemom 4/3 uz nejaky cas uvazujem a pokukujem 😃 castejsie od vtedy ako si kamarat kupil lumix gx80 ja rozmyslam nad inym typom ale aj ten sa da ale on ma problem ze jemu neukazuje aky vpliv bude mat cas clona atd na fotku ako nastavuje tak na displeji to nevidno ... ma sa to nastavit dakde v menu alebo tuto funkciu nema kazdy fotak ? Rad by to vedel kvoli sebe aj kvoli nemu lebo mu neviem poradit a to ma stve 😃
Dá sa to nastaviť, je to v návode.
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2021-05-27 13:29:39
Od uverejnenia tohto redakčného blogu už uplynuli 4 roky a situácia je dnes úplne odlišná. Canon EOS 5D Mark IV už takmer 5 rokov nemá svojho nástupcu. Nikon D850 už 3,5 roka nemá svojho nástupcu. Za to tu máme Canon RP, Canon R, Canon R6/R5. U Nikonu je to už druhá generácia Nikonu Z6/Z7 a k tomuto portfóliu ešte pribudli Nikon Z5 a Nikon Z50 s APS-C snímačom. Veľké klasické full-frame zrkadlovky zatiaľ nástupcov nemajú a treba si položiť otázku, či vôbec je potrebné, aby nástupcov mali? Dnes už má Sony svoju novú full-frame bezzrkadlovku Sony A7C, ktorá je menšia než Olympus PEN-F. Výhody, na ktorých stáli klasické zrkadlovky oproti mirrorless fotoaparátom sa postupne vytrácajú a je iba otázkou času, ako dlho sa ešte udržia na trhu.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia