Hore

Najlepšie CSC fotoaparáty

Rozhodol som sa trochu pichnúť do osieho hniezda. Tu máte môj názor na súčasnú ponuku CSC fotoaparátov a príslušenstva pre náročných.

Žijeme v dobe, kedy sa mnohí fotografi rozhodujú doplniť svoju výbavu o CSC fotoaparát, alebo prejsť na tento systém úplne. Nebudem tu preberať dôvody prečo, o tom sme už niekoľkokrát písali a životaschopnosť CSC dokazujú aj naše recenzie, vaše komentáre a nadšené ohlasy v článkoch po celom svete. Trh s CSC fotoaparátmi sa prudko vyvíja. Posledné mesiace tieto fotoaparáty prerážajú aj do poloprofesionálnej a profesionálnej sféry. Tí, čo doteraz odolávali sa prakticky už rozhodli. Ktorú značku si ale vybrať?

Strávil som dni a týždne testovaním, štúdiom recenzií a čítaním blogov. K jednoznačnému záveru som nedospel. Nenašiel som jediného víťaza. Nebudem sa venovať amatérskym modelom, ale pokročilým prístrojom, ku ktorým fotografi chcú aj širšiu sadu kvalitných objektívov. Možno vám bude pripadať, že niektorým značkám nadržiavam. Mám však na to svoje dôvody. Tie môžu byť iné, ako tie vaše. Nebudem sa teraz snažiť o objektivitu. Toto je môj výber, moje argumenty. Verím, že tak ako ja, zmýšľajú viacerí a moje zistenia im môžu pomôcť pri výbere.

Pri pretlaku informácií z internetu a médií je niekedy dobré nechať sa viesť štatistikami. Tie vám pomôžu vyselektovať to, o čo je skutočne medzi fotografmi záujem. Ak je niektorý fotoaparát, objektív alebo celý systém skutočne zaujímavý, nájdete o ňom omnoho viac informácií. Viac recenzií, viac blogov, viac fotografií... Nezabúdajte, že kúpiť si CSC fotoaparát neznamená, že si kúpite len konkrétny model. Vy si tým vyberáte celý systém. Načo vám bude pekný fotoaparát, ak k nemu nezoženiete kvalitné objektívy? Zvýšený záujem o niektorú značku poukazuje aj na to, že celý ich systém je asi lepší než u konkurencie.

Prestaňme teoretizovať a pozrime sa na to, o čom sa dnes hovorí. V popredí sú značky Fujifilm, Sony a Olympus. Pomerne veľa priaznivcov má aj Panasonic. Pentax, Canon, Nikon a Samsung výrazne strácajú. Popularitu tej ktorej značky určuje niekoľko faktorov. V prvom rade je to ponuka (fotoaparáty + objektívy) spojená s koncepciou. Na zlú koncepciu dopláca napr. Samsung, či Pentax, ktorí neponúkajú to čo fotografi chcú. Canon má najmenšiu ponuku a nie je schopný uspokojiť náročnejších fotografov. Z boja vypadáva medzi prvými. Rovnako aj Nikon, ktorý s fotoaparátmi postavenými na 1” snímači tiež nedokáže osloviť náročnejších fotografov.

Fujifilm - vyvážený a s charakterom

Ihneď od predstavenia svojho prvého CSC fotoaparátu (X-Pro1) strhla firma Fujifilm na seba pozornosť náročných fotografov. Nezačala lacným amatérskym fotoaparátom, ale hneď predstavila špičkový model a k nemu zodpovedajúce objektívy. Zverejnením plánov na ďalšie objektívy (road map) podporili kúpychtivých zákazníkov, pretože im tak ukázali, že v dohľadnom čase bude ponuka objektívov dostatočne široká. Obrovským plusom značky je ich vlastný snímač veľkosti APS-C a výborné spracovanie obrazu simulujúce legendárne filmy Fujifilm. Ak k tomu pripočítame retro vzhľad, manuálne ovládanie a unikátnu hľadáčikovú koncepciu, vieme vďaka čomu sa Fujifilm trafil do vkusu mnohým fotografom. A to táto značka pomaly upadala do zabudnutia. Neprešlo veľa času a v ponuke je niekoľko modelov fotoaparátov a široká ponuka kvalitných objektívov. K najpopulárnejším fotoaparátom patria modely X-E1 a X-E2. Ale až príchod modelu X-T1, ktorý je inšpirovaný skôr zrkadlovkami, sa záujem o Fujifilm katalizoval. Firma preradila na vyšší stupeň nielen fotoaparátom, ale aj ohlásením nových profesionálnych objektívov, ktoré pripravuje do výroby.


Fujifilm X-T1 je najvyšším a najlepším modelom od Fuji. Ako prvý je navrhnutý v štýle zrkadlovky a ako prvý je aj pretesnený. Akoby prvenstiev nestačilo, ako prvý umožňuje pripojiť vertikálny battery grip.


Ak dávate prednosť hľadáčikovej koncepcii, dávam vám do pozornosti obľúbený model X-E2.

Pre

Fujifilm sa zjavne dobre triafa do vkusu náročných fotografov svojim hardvérom ale aj obrazovým výstupom. Kvalitné objektívy sú cenovo prijatelnejšie ako u konkurencie. Veľkým lákadlom je určite výnimočne svetelný portrétny objektív XF 56/1,2 R. Plusom je podpora predaja. Populárne sú akcie typu, druhý objektív zdarma a podobne.

Proti

Charakteristický obrazový výstup nemusí vyhovovať každému. Ak mi na fotoaparátoch Fujifilm niečo vadí, tak je to zaostrovanie. S niektorými objektívmi je veľmi pomalé a nespoľahlivé. Sklamal ma objektív XF 18-55/2,8-3,5, ktorý by mal patriť do vyššej triedy a o ktorom väčšina uvažuje ako o svojom základnom objektíve. Nájsť vydarený kus vyžaduje otestovať ich niekoľko. Potešilo by ma dotykové ovládanie, výber zaostrovacieho bodu dotykom displeja je praktické a návykové.




APS-C snímač X-Trans CMOS druhej generácie má vyvážené parametre a dáva výbornú obrazovú kvalitu. Fujifilm X-T1.

Zhrnutie

Fujifilm ponúka najvývaženejší systém. APS-C snímač nie je tak náročný na objektívy a prácu fotografa ako Full Frame. Pritom poskytuje dostatočné možnosti práce s hĺbkou ostrosti. Fotografie s X-Trans CMOS snímača majú charakter, nie sú to len sterilné dokonalé obrázky. Aj preto má Fujifilm veľké množstvo fanúšikov medzi fotografmi, ktorí fotili alebo stále fotia na film. Podporuje to aj konštrukcia fotoaparátov, ktorá si z tých filmových berie to najlepšie. Retro vzhľad nie je u Fujifilm len na to, aby potešil oko. Všetko je funkčné a premyslené. Systém je dobre využiteľný vďaka širokej palete objektívov. Model X-T1 je asi najvhodnejší CSC fotoaparát pre manuálne zaostrovanie.

Môj typ

Najviac ma oslovil model X-T1, je najrýchlejší s najlepším ovládaním a špičkovým hľadáčikom. Umožňuje aj pripojiť vertikálny grip. S pripravovanými profesionálnymi transfokátormi to má veľký význam pre lepšiu ergonómiu držania. Osobne mi aj viac vyhovuje zrkadlovková koncepcia s hľadáčkom v osi objektívu. Možno ako druhý fotoaparát by som zvolil model X-E2. Dizajnovo sa mi páči viac a je kompaktnejší. V striebornom prevedení je úžasne retro. Ak sa venujete dokumentu a street fotografii, tak tento fotoaparát svojim vzhľadom, láme bariéry. Ľudia sú ochotnejší komunikovať a nechať sa fotografovať.

Pomerne jasno mám v objektívoch: XF 10-24/4 R OIS, XF 55-200/3,5-4,8 OIS, XF 14/2,8 R, XF 23/1,4 R, XF 56/1,2 R, XF 60/2,4 R Macro.

http://www.fujifilm.eu/sk/produkty/digitalne-fotoaparaty/fotoaparaty-s-vymennymi-objektivmi/




Olympus/Panasonic - najrýchlejší a najlepší na cesty

Z dvojice výrobcov CSC fotoaparátov s micro 4/3 snímačom je populárnejší Olympus. So svojim radom OM-D sa lepšie trafil do vkusu fotografov. Modelový rad Olympus PEN oslovuje skôr amatérov. Aj Panasonic ponúka dva typy fotoaparátov. Jedny v štýle hľadáčikových fotoaparátov, druhé v štýle zrkadloviek. U tých druhých ponúka moderný dizajn, ktorý nie je tak žiadaný ako retro od Olympusu. Panasonic v rade GH ponúka špičkové prístroje pre tých, ktorí sa venujú videu. Tých je oveľa menej, ako čistokrvných fotografov.

Víťazom  v popularite je teda Olympus. Model OM-D E-M1 je považovaný za jeden z najlepších fotoaparátov vôbec a získal po celom svete mnoho ocenení. Plusom dua Olympus/Panasonic je ponuka objektívov. Obidve značky sú navzájom kompatibilné a sú najdlhšie na trhu. Spolu tak ponúkajú najširšie portfólio objektívov.

Dlhé roky fotoaparáty s micro 4/3 snímačom doplácali na horší obrazový výstup a pomalé zaostrovanie. Najnovšia generácia snímačov výrazne posunula obrazovú kvalitu smerom nahor. Zlepšil sa dynamický rozsah a znížila sa úroveň šumu. Obrazovo sa fotoaparáty približujú modelom s väčším APS-C snímačom. Veľký pokrok sa udial aj v zaostrovaní. Micro 4/3 fotoaparáty patria dnes k najrýchlejším na trhu.


Olympus OM-D E-M1, jeden z najlepších fotoaparátov vôbec. Vrcholný model micro 4/3 CSC má len minimum chybičiek.


Panasonic Lumix GX7 s vynikajúcou ergonómiou a výklopným EVF hľadáčikom.

Pre

Pekné modely a veľká ponuka objektívov sú prednosťami micro 4/3 systému. Menší snímač má aj svoje výhody. Ľahšie dosiahnete veľkú hĺbku ostrosti, aj bez nutnosti veľmi cloniť. Dokonca aj pri fotení so svetelnými objektívmi, ktoré už dokážu pekne rozostriť pozadie využijete charakteristický priebeh DOF. Zaostrovanie je presnejšie, nie je tak náchylné na chyby ako u väčších snímačov. Výsledkom je minimum chýb a málo odpadu.

Menší snímač dovoľuje konštruovať menšie objektívy. Celý systém je ľahší a skladnejší. Olympus pravidelne podporuje predaj výhodnými balíčkami, kedy k vyšším modelom poskytuje príslušenstvo zdarma, alebo za zvýhodnenu cenu (objektívy, gripy, EVF hľadáčiky).

Proti

Možnosti práce so svetlom a hĺbkou ostrosti sú limitované menším micro 4/3 snímačom. Najmä v priamom porovnaní s možnosťami Full Frame snímačmi vo fotoaparátoch Sony, ťahajú Olympus a Panasonic za kratší koniec. V ponuke Olympusu mi zatiaľ chýba slušný teleobjektív, ktorý by mal byť predstavený až v lete.



Aj micro 4/3 fotoaparát umožňuje vyhrať sa s hĺbkou ostrosti. Olympus PEN E-P5 + M.Zuiko 75/1,8 MSC.


Menší snímač pokytuje väčšiu hĺbku ostrosti pri nižšej clone, čo oceníte pri fotografovaní krajiny. Panasonic Lumix GX7.

Zhrnutie

V porovnaní s Fujifilm a Sony sú Olympus a Panasonic znevýhodnený menším snímačom. Ak sa chcete vyhrať s malou hĺbkou ostrosti, musíte fotografovať s vysokosvetelnými objektívmi. Najlepším modelom z ponuky je jednoznačne Olympus OM-D E-M1. Vynikajúca ergonómia, ovládanie, funkcionalita. Fotoaparát je neuveriteľne rýchly. Nenájdete veľa fotoaparátov na trhu, s ktorými sa tak dobre pracuje. S nasadeným gripom je ergonómia ešte lepšia. Menej majetných určite osloví nový Olympus OM-D E-M10, ktorý ponúka najlepší pomer cena/výkon/výbava zo všetkých CSC fotoaparátov. Ak preferujete fotoaparáty hľadáčikovej koncepcie, tak náročných fotografov uspokojí výborný Olympus PEN E-P5 a ešte o chlp lepší Panasonic Lumix GX7.

Micro 4/3 fotoaparáty sú ideálne na cestovanie, v ponuke sú kvalitné pevné objektívy s malými rozmermi. Aj väčšia výbava preto zaberá menej miesta a má príjemne nízku hmotnosť.

Môj typ

Olympus OM-D E-M1, M.Zuiko 12-40/2,8 PRO, M.Zuiko 45/1,8 MSC, M.Zuiko 75/1,8 MSC, M.Zuiko 60/2,8 Macro, Panasonic G X Vario 35-100/2,8.

http://www.olympus.sk/site/cs/c/cameras/
http://www.panasonic.com/sk/consumer/fotoaparaty-a-videokamery/fotoaparaty-lumix-g-dslm.html



Sony - najvyššia obrazová kvalita

Sony je značka, ktorej všetka tak trochu dlhšie trvá. CSC fotoaparáty vyrába už dlhšie. Náročných fotografov upútala modelmi NEX-6 a NEX-7. Kvalitné APS-C snímače poskytujú veľmi dobrú obrazovú kvalitu. Nie každému vyhovuje koncepcia fotoaparátov, ergonómia ich ovládania. Dôvodom prečo niektorí fotografi od kúpy radšej odstúpili je aj ponuka objektívov. Kým vzniklo dostatočne široké portfólio kvalitných objektívov ubehol príliš dlhý čas. Ak chcete fotografovať tu a teraz, nemôžete čakať mesiace, či roky na objektívy. Z týchto dôvodov nie je o fotoaparáty NEX taký záujem ako o CSC fotoaparáty od Fujifilm. Napriek tomu sú fotoaparáty Sony populárne. Nie každý chce retro fotoaparát. A Sony má čo ponúknuť aj filmárom.

Ochabujúco pozornosť potencionálnych zákaznikov sa podarilo výraznejšie upútať nedávno. V prvom rade sú to prvé Full Frame CSC fotoaparáty na trhu, modely A7/A7r a nedávno predstavený A7s. To je veľké slovo do bitky. A nielen do bitky proti ostatným CSC fotoaparátom, ale aj zrkadlovkám. V tieni týchto modelov sa tak trochu stráca APS-C model A6000, nástupca oceňovaných NEX-ov, ktorý prináša omnoho rýchlejšie zaostrovanie. Venujme ale pozornosť FF modelom. Koncepčne vychádzajú z modelov NEX, aj keď dizajnovo pripomínajú skôr zrkadlovky. Tieto fotoaparáty bodujú špičkovou obrazovou kvalitou, dizajnom a ergonómiou sú však za konkurenciou. Zatiaľ je slabá ponuka objektívov, tá by sa mala podľa plánov výrobcu, rýchlo zlepšiť.


Sony má v ponuke tri Full Frame modely takmer zhodnej konštrukcie. Hlavný rozdiel je v použitom snímači. A7s - 12,2 Mpx, A7 - 24 Mpx, A7r - 36 Mpx.


Na tradíciu NEX-ov naväzuje model A6000 s APS-C snímačom. Cena ja oproti FF modelom A7 omnoho priaznivejšia. Širšia je aj ponuka objektívov.

Pre

Najvyššia obrazová kvalita - najväčší tromf Sony. Zabudnúť však nesmiem na veľkú podporu firmy Zeiss, ako dvorného dodávateľa objektívov.

Proti

Horšia ergonómia ovládania, slabšia ponuka objektívov a priemerne rýchle zaostrovanie boli dôvodmi, prečo som predal svoj Sony NEX a nepokračoval som v rozvíjaní svojej výbavy postavenej na tomto systéme. Z aktuálnej ponuky ma rozhodne zaujal model A7r, ktorý obrazovo konkuruje môjmu Nikonu D800e. Dizajnovo a ergonomicky má neoslovuje tak, ako napr. Olympusy OM-D, čo Fujifilm X-T1. Pri fotení by mi to až tak neprekážalo, odstrašuje ma cena objektívov. Systém postavený na fotoaparáte a objektívoch Sony by ma vyšiel najdrahšie. Medzi nevýhody treba uviesť aj slabšiu podporu predaja.


Sony A7s demonštruje prednosti Full Frame snímača s “podpriemerným” rozlíšením 12,2 Mpx.

Zhrnutie

Ak vám ide prioritne o najvyššiu obrazovú kvalitu, Sony so svojimi Full Frame snímačmi vedie. Pri návrhu fotoaparátov sa nevie tak pekne vyhrať ako Fujifilm, či Olympus. Sú však  funkčné a dostatočne dobre vybavené. Zamerať sa môžete aj na fotoaparáty koncepcie NEX. Nový A6000 stojí za pozornosť. Pre APS-C fotoaparáty už je objektívov dostatok, aj od iných výrobcov. Značka Sony je “sterilnejšia” a jej produkty sú určené skôr pre tých, ktorí myslia hlavou a menej srdcom. Možno preto viac osloví skutočných profesionálov, ktorých zaujíma v prvom rade výsledok

Záver

Možno vám tento článok pomohol a možno vás ešte viac zmiatol. Každý zo systémov má aspoň jedno veľké mínus, pre ktoré sa nie je tak ľaké rozhodnúť, ktorej značke dať prednosť. Ešte chvíľu bude trvať, kým sa tento relatívne mladý koncept úplne rozvinie. Hlavní hráči ponúkajú už teraz, alebo v dohľadnom čase dostatočne široké systémy pre pokročilých fotografov. Už netreba váhať, je z čoho vyberať. Ale nezávidím vám. Váhy sa každú chvíľu prikláňajú na inú stranu.

Odporúčané články






Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
vetinari
2014-05-07 12:58:43
velmi dobry clanok. zhrnutie pre a proti je trefne. dlho som premyslal, co si vyberiem ako nastupcu dosluhujucej zrkadlovky a moj vyber padol na Fuji, s ktrym som absolutne spokojny... aj ked som skusal aj Olympus a bol som tiez spokojny. U mna vyhrala velkost snimaca.
 
dePappa
2014-05-07 13:12:04
Aj ja som sa rozhodol pre fuji, konkretne x-t1, zatial som velmi spokojny, maly rozmer a vaha su jednoznacne velke plus, skusal som aj olympus, ale taktiez ako kolega vetinari, velkost snimaca u mna rozhodla.
 
marcus_labeo
2014-05-07 13:15:42
Palec hore za článok, oceňujem jasný a otvorený názor bez zbytočných servítok. Asi všetci súhlasia s Tebou v tom, že momentálni ťahúni CSC segmentu sú Sony, Fuji a Olympus, ostatne za TOP CSC sa v rôznych anketách a článkoch objavujú skoro výlučne E-M1 a X-T1. Btw. nie je zaujímavé, že najlepšími CSC sú práve tie, ktoré sa najviac podobajú na zrkadlovky, voči ktorým sa CSC od počiatku vymedzovali?
Ad ostatní výrobcovia: to, že Canon a Nikon na CSC prdia, je známa vec a Pentax to po flope K-01 vzdal. Ale Samsung nie je tak mimo, ako sa môže zdať, má tiež obe koncepcie (DSLR aj rangefinder-style), jeho vlajková loď NX30 je dosť nadupaná a aj objektívy sú zaujímavé (napr. prvý zoom so svetelnosťou lepšou ako f2,8).
Tiež možno trošku nezaslúžene zapadol GX-7, ktorý je v rámci rangefinder-style koncepcie špička.
A ešte jazykové okienko: pozor na gramatiku, napr. ak chceš niečo odporučiť, dávaš tip (Tvoj typ môže byť blondína/brunetka, prípadne blondín , podobne katalYzovať a pod.
 
smart
2014-05-07 13:37:35
Vdaka za clanok. Ja vlasnim vsetky 3 systemy - mam Fuji X-A1 + XF 27mm f2.8, Panasonic G6 + Oly 45mm f1.8 a najnovsie vcera som kupil Sony A6000 + Sigma 60mm f2.8 DN - http://ikt.sk/galeria/digi-foto/sony-a6000-sigma-60dn.html
Kazdy ma nieco "do seba" - Fuji ma naj fotky, Pan zasa video a novy Sony je taky hybrid, ktory opravil nedostatky predchadzajucich Nexov a isiel aj o cosi dalej.

Keby som mal odporucit niekomu na kupu CSC, odporucim prave SONY - nema sice dotzkovy displej, ale inak je zo vsetkych najuniverzalnejsi. Jedina nevyhodaje, ze Sony viacero funkcii neintegrovalo priamo do fotaku, ale sa vydalo cestou ich dodatocnej instalacie formou samoystatnych aplikacii cez online sluzbu SONY Playmemorries (napr. Time-Lapse stoji 10,- Euro, ale kedze SK a CZ krajiny nie su podporovane, neda sa aplikacia u nas zakupit).
 
Frozen
2014-05-07 13:41:24
Neda sa najst univerzalny aparat, preto ani nemozno povedat, ktory je najlepsi. Napriklad ani s jednym aparatom z uvedeneho prehladu sa nedaju dostatocne uspesne fotit rychle sportove a akcne sceny, najma ak sa objekt pohybuje smerom k fotografovi. Podla mna ovela dolezitejsie, ako oko ma fotograf, nez to, cim foti. Pre porovnanie: ak si kupim Porsche miesto Fabie, neurobi to zo mna lepsieho vodica.
 
Štefan Káčer
2014-05-07 13:49:18
príspevok od: Frozen
Neda sa najst univerzalny aparat, preto ani nemozno povedat, ktory je najlepsi. Napriklad ani s jednym aparatom z uvedeneho prehladu sa nedaju dostatocne uspesne fotit rychle sportove a akcne sceny, najma ak sa objekt pohybuje smerom k fotografovi. Podla mna ovela dolezitejsie, ako oko ma fotograf, nez to, cim foti. Pre porovnanie: ak si kupim Porsche miesto Fabie, neurobi to zo mna lepsieho vodica.
s prvou časťou súhlas, ale keď ťa postavia s Porsche a s Fabiou na dráhu a ukážu ti, čo a ako máš robiť, tak ten rozdiel zbadáš a to výrazný
 
Frozen
2014-05-07 14:17:51
príspevok od: Štefan Káčer
s prvou časťou súhlas, ale keď ťa postavia s Porsche a s Fabiou na dráhu a ukážu ti, čo a ako máš robiť, tak ten rozdiel zbadáš a to výrazný
Mozem mat sebelepsi aparat, ak neviem komponovat obraz, pracovat so svetlom, atd, nebudu moje fotky lepsie.
 
pressDesign
2014-05-07 15:12:35
príspevok od: Frozen
Mozem mat sebelepsi aparat, ak neviem komponovat obraz, pracovat so svetlom, atd, nebudu moje fotky lepsie.
Ale je rozdiel vediet komponovat a mat kompakt z bazaru za 10 euro, alebo vediet komponovat a mat dobry fotak.
 
pressDesign
2014-05-07 15:16:01
Preco ked sa v nejakom clanku porovnavaju rozne veci / vyrobky, tak ludia maju potrebu do toho uplne nezmyselne pliest tych, co s tym nevedia robit ? Napriklad pri porovnani aut do toho bude miesat vodica co nevie soferovat. Pri porovnani fotakov cloveka, co nevie fotit. Ten clanok je o fotakoch, nie o ludoch, ktori s tym budu fotit.
 
om1ci
2014-05-07 16:19:21
príspevok od: pressDesign
Preco ked sa v nejakom clanku porovnavaju rozne veci / vyrobky, tak ludia maju potrebu do toho uplne nezmyselne pliest tych, co s tym nevedia robit ? Napriklad pri porovnani aut do toho bude miesat vodica co nevie soferovat. Pri porovnani fotakov cloveka, co nevie fotit. Ten clanok je o fotakoch, nie o ludoch, ktori s tym budu fotit.
preto, lebo na rôznych fórach si ľudia čo musia doma držať hubu, lebo by dostali vechťom po papuli od svojej ženy, potrebujú tento handicap vykompenzovať ...a tak tárajú a tárajú a rýpu a trepú...
 
Paulie
2014-05-07 17:41:28
Najlepší CSC fotoaparát je ten, na ktorý máme škváru/peňáze. Olympus forever!
Mimochodom Omylpus nedávno podal patenty na dve sklá 12mm/F1.0 a 14mm/F1.0 tak uvidíme či sa dostanú aj do výroby.
Okrem toho si dali patentovať aj selektívne snímanie v LiveTime móde, kde si počas expozície vyberiete prstom na displayi oblasť, ktorá sa má exponovať ďalej a ktorá už nie, niečo ako vytváranie HDR "za pochodu" priamo vo foťáku.
 
Valibuk
2014-05-07 17:48:54
Velmi pekny clanok. Paci sa mi obzvlast suhlasim s touto vetou v zhrnuti: "Značka Sony je “sterilnejšia” a jej produkty sú určené skôr pre tých, ktorí myslia hlavou a menej srdcom."
Mam skusenost spomedzi tu menovanych len s Nex6, preto samozrejme nemozem sa pret s majitelmi inych znaciek. Osobne sa mi na nexoch paci prave ich neretro vzhlad a ich "univerzalnost". Z tych tu menovanych sa mi najmenej vizorovo pacia paradoxne prave fuji fotaciky aj ked novy XT-1 je fesak, to ano, no velke srdce v malom tele nexu, resp. novej a6000 jednoducho bije v mojich usiach najvyraznejsie. Velmi sa mi paci aj vyvazenie bielej u sony fotoaparatov.
 
Spyros
2014-05-07 18:55:09
Najviac sa mi pacia prispevky teoretikov internetu, kde rozhoduje velkost snimaca. Ja som doteraz zil v tom, ze rozhoduje zaber, s ktorym som spokojny. Pri Fuji je bohuzial slaba ponuka objektivov, takze za mna Olympus OM-D.
 
Paulie
2014-05-07 19:40:44
príspevok od: Spyros
Najviac sa mi pacia prispevky teoretikov internetu, kde rozhoduje velkost snimaca. Ja som doteraz zil v tom, ze rozhoduje zaber, s ktorym som spokojny. Pri Fuji je bohuzial slaba ponuka objektivov, takze za mna Olympus OM-D.
Asi tak. Medzi APSC vs. 4/3 až taký markantný rozdiel v práci s DOF nieje.
 
matpi
2014-05-07 19:52:55
príspevok od: Spyros
Najviac sa mi pacia prispevky teoretikov internetu, kde rozhoduje velkost snimaca. Ja som doteraz zil v tom, ze rozhoduje zaber, s ktorym som spokojny. Pri Fuji je bohuzial slaba ponuka objektivov, takze za mna Olympus OM-D.
slaba ponuka???...za dva roky maju pokryte asi kazde ohnisko. Ano, niektore objektivy by mohli byt kvalitnejsie ale vacsina novych je na tom opticky vyborne. Mne osobne chyba uz iba pevny ultrawide, podla roadmapy sa nieco chysta v druhej polovici roka, tak sa hadam dockam. Myslim, ze hociktory pokrocily amater, pre ktorych su csc hlavne urcene, si vystaci s 2-4 objektivmi.
 
Štefan Káčer
2014-05-07 21:10:37
príspevok od: Frozen
Mozem mat sebelepsi aparat, ak neviem komponovat obraz, pracovat so svetlom, atd, nebudu moje fotky lepsie.
čítaj pozorne ak ti ukážu čo a ako robiť, hneď po prvých skúsenostiach, workshopoch a ak ťa to chytí, tak "Fabiu" do mesiaca zahadzuješ a kupuješ druhý
 
stancok
2014-05-07 22:39:07
príspevok od: Spyros
Najviac sa mi pacia prispevky teoretikov internetu, kde rozhoduje velkost snimaca. Ja som doteraz zil v tom, ze rozhoduje zaber, s ktorym som spokojny. Pri Fuji je bohuzial slaba ponuka objektivov, takze za mna Olympus OM-D.
ja by som zas bral prave GX7 od panaka, skla parada, moznost pouzit aj vyborne skla od olyho+ navyse paradne zvladnute video,co mi u OMD-ciek chyba takze ja uz mam viacmenej dlhsie vybrateho favorita, len ta cena, len ta cena.. :-/ zial GX7 vyjde v zakladnom sete rovnu tisicku ,ked si vezmem ze prakticky za 7 kilka+- mam aps-c a-6000 od sony v zakladnom sete ,prechadza ma nan chut.. len pri sony je zas zial problem so sklami aj mnozstvom aj cenou.. takze asi pockam kym zlacnie GX7 podla mna najvyvazenejsie csc spomedzi vsetkych..cisto obrazovo zas ak by sme brali u mna jednoznacny vitaz fuji..ci uz X-T1 alebo X-E2 alebo X-M1 ,vybier skiel je tu sice maly,ale ponuka sa ma rozsirovat v priehehu najblizsieho obdobia..
 
PeCh
2014-05-07 23:31:12
príspevok od: Frozen
Neda sa najst univerzalny aparat, preto ani nemozno povedat, ktory je najlepsi. Napriklad ani s jednym aparatom z uvedeneho prehladu sa nedaju dostatocne uspesne fotit rychle sportove a akcne sceny, najma ak sa objekt pohybuje smerom k fotografovi. Podla mna ovela dolezitejsie, ako oko ma fotograf, nez to, cim foti. Pre porovnanie: ak si kupim Porsche miesto Fabie, neurobi to zo mna lepsieho vodica.
Prečo by sa nedali?

http://andywaterman.info/using-the-fuji-x-pro1-for-action-sports/

Akčné scény sa fotili aj dávno pred AF objektívmi. Áno, nie je to také pohodlné, ale X-T1 alebo E-M1 sú myslím použiteľné aj na akčnejšie fotenie. Určite lepšie ako taký Canon 5D Mark II, ktorý doteraz používa kopec profesionálov. Nehovoriac, aké percento fotografov sú "akční" fotografi.
 
blahoslav J B Art
2014-05-08 00:13:39
k svojej starej aps-c zrkadlovke Canon s pomerne velkymi a tazkymi zoom objektivmi som kupil Olympus E-PL5 s nepomerne mensimi a lahsimi pevnymi objektivmi je to sikovne, vyzera to neskodne, proste radost s tym vyjst von fotit
 
matwey
2014-05-08 00:55:45
príspevok od: stancok
ja by som zas bral prave GX7 od panaka, skla parada, moznost pouzit aj vyborne skla od olyho+ navyse paradne zvladnute video,co mi u OMD-ciek chyba takze ja uz mam viacmenej dlhsie vybrateho favorita, len ta cena, len ta cena.. :-/ zial GX7 vyjde v zakladnom sete rovnu tisicku ,ked si vezmem ze prakticky za 7 kilka+- mam aps-c a-6000 od sony v zakladnom sete ,prechadza ma nan chut.. len pri sony je zas zial problem so sklami aj mnozstvom aj cenou.. takze asi pockam kym zlacnie GX7 podla mna najvyvazenejsie csc spomedzi vsetkych..cisto obrazovo zas ak by sme brali u mna jednoznacny vitaz fuji..ci uz X-T1 alebo X-E2 alebo X-M1 ,vybier skiel je tu sice maly,ale ponuka sa ma rozsirovat v priehehu najblizsieho obdobia..
dať si palec hore k svojmu komentáru, to už musí byť iné ego
 
stancok
2014-05-08 02:32:41
príspevok od: matwey
dať si palec hore k svojmu komentáru, to už musí byť iné ego
ja som si ziaden palec hore nedaval, neviem odkial to beries dilinko a co tym sledujes...mimochodom napisal som len pravdu a fakty a vyjadril som svoj nazor na najvyvazenejsi csc fotak tak neviem o co ti ide akoze..
 
pressDesign
2014-05-08 02:38:09
príspevok od: matwey
dať si palec hore k svojmu komentáru, to už musí byť iné ego
Tomu kur
 
Paladin25
2014-05-08 05:43:17
príspevok od: stancok
ja som si ziaden palec hore nedaval, neviem odkial to beries dilinko a co tym sledujes...mimochodom napisal som len pravdu a fakty a vyjadril som svoj nazor na najvyvazenejsi csc fotak tak neviem o co ti ide akoze..
Chlape nechcem sa do toho miešať ale ak prejdeš na ten palec hore čo tam máš u príspevku tak ukáže jeho autora... v tomto prípade teba.... takže ešte to aj zapierať... no je to smutnééé
 
Valibuk
2014-05-08 11:10:40
Buduci tyzden mi ma prist sony a6000ka spolu so setovym pz 16-50, uz sa nan velmi tesim. Pouzival som na nex6ke tento pz aj 18-55. Aj ked bol 1855 trosku ostrejsi,rychlo siel do batohu. Ja fotim landscape z hor a ta spratnost pz ako aj dostatocna kvalita sa mi velmi pacia. Urcite sa najde kopec ludi co mi predostrie kopec testov,tabuliek,porovnani,ze to je zly objektiv pripadne mozno nie naj fotak. Ano,vsetky tieto info viem a mam. Co naplat, foti sa mi s nim paradne a fotky z neho sa mi pacia o tom je fotenie,nie?
 
vrak
2014-05-08 12:40:43
príspevok od: pressDesign
Preco ked sa v nejakom clanku porovnavaju rozne veci / vyrobky, tak ludia maju potrebu do toho uplne nezmyselne pliest tych, co s tym nevedia robit ? Napriklad pri porovnani aut do toho bude miesat vodica co nevie soferovat. Pri porovnani fotakov cloveka, co nevie fotit. Ten clanok je o fotakoch, nie o ludoch, ktori s tym budu fotit.
lebo kysle hrozno.


ps: t.j. nemam na to, lebo /cena/ tak aspon napisem medzi riadkami, ze som strasne dobry a mozem fotit aj na srackovu techniku a nafotim lepsie ako ked si nejaky hromozvod kupi techniku za xxx euro. Co moze byt aj pravda a aj casto je /ked tak pozeram na rozne foto dna / len to nejak vobec nesuvisi s clankom
 
Marcel Rebro
2014-05-08 12:54:56
príspevok od: stancok
ja by som zas bral prave GX7 od panaka, skla parada, moznost pouzit aj vyborne skla od olyho+ navyse paradne zvladnute video,co mi u OMD-ciek chyba takze ja uz mam viacmenej dlhsie vybrateho favorita, len ta cena, len ta cena.. :-/ zial GX7 vyjde v zakladnom sete rovnu tisicku ,ked si vezmem ze prakticky za 7 kilka+- mam aps-c a-6000 od sony v zakladnom sete ,prechadza ma nan chut.. len pri sony je zas zial problem so sklami aj mnozstvom aj cenou.. takze asi pockam kym zlacnie GX7 podla mna najvyvazenejsie csc spomedzi vsetkych..cisto obrazovo zas ak by sme brali u mna jednoznacny vitaz fuji..ci uz X-T1 alebo X-E2 alebo X-M1 ,vybier skiel je tu sice maly,ale ponuka sa ma rozsirovat v priehehu najblizsieho obdobia..
Takže ešte stále si nič nekúpil? Dám Ti dobrú radu. Ešte vydrž. Čítal som že Philips chystá fullframe CSC v cene okolo 500 EUR.
 
Marcel Rebro
2014-05-08 12:55:53
príspevok od: matwey
dať si palec hore k svojmu komentáru, to už musí byť iné ego
.
 
vrak
2014-05-08 13:02:24
naco si kupovat csc fotak, resp. preco vobec su a pre koho je celkom pekne rozobrate tu http://vimeo.com/85068380

 
Paulie
2014-05-08 14:34:40
príspevok od: Marcel Rebro
Takže ešte stále si nič nekúpil? Dám Ti dobrú radu. Ešte vydrž. Čítal som že Philips chystá fullframe CSC v cene okolo 500 EUR.
...a bude mať aj vstavaný holiaci strojček.
 
stancok
2014-05-08 17:08:08
príspevok od: Valibuk
Buduci tyzden mi ma prist sony a6000ka spolu so setovym pz 16-50, uz sa nan velmi tesim. Pouzival som na nex6ke tento pz aj 18-55. Aj ked bol 1855 trosku ostrejsi,rychlo siel do batohu. Ja fotim landscape z hor a ta spratnost pz ako aj dostatocna kvalita sa mi velmi pacia. Urcite sa najde kopec ludi co mi predostrie kopec testov,tabuliek,porovnani,ze to je zly objektiv pripadne mozno nie naj fotak. Ano,vsetky tieto info viem a mam. Co naplat, foti sa mi s nim paradne a fotky z neho sa mi pacia o tom je fotenie,nie?
super potom sem napis ako sa Ti foti s tou a6000, ci nastali nejake zlepsenia v kvalite vystupu oproti nex6 resp ci mu to navysenie mpix nejak neuskodilo..je to u mna jeden z vaznych adeptov na kupu, aj ked som stale viacmenej pre gx7(variabilita a mnozstvo objektivov laka)no ta prehnana cena,ktora sa zatial za ten polrok cca prakticky nepohla, stale odradza
 
stancok
2014-05-08 18:11:49
mimo temu- chcem sa spytat v akom formate najcastejsie cvakate 4:3 ci 16:9? co vyuzivate castejsie?
 
Valibuk
2014-05-08 19:45:53
Ano, podelim sa o postrehy s nim. Pre mna to bude urcite super fotacik
 
Iygor
2014-05-08 22:56:28
príspevok od: vrak
naco si kupovat csc fotak, resp. preco vobec su a pre koho je celkom pekne rozobrate tu http://vimeo.com/85068380

Neviem či som pozeral iné video ako ty, ale ja som mal dojem že sa skôr snažili odradiť od kúpy CSC a nie vysvetliť v čom je výhoda CSC...
 
blahoslav J B Art
2014-05-09 00:18:15
príspevok od: Iygor
Neviem či som pozeral iné video ako ty, ale ja som mal dojem že sa skôr snažili odradiť od kúpy CSC a nie vysvetliť v čom je výhoda CSC...
ano, vrak to sem dal omylom, pretoze toto nie je clanok o tom, ci CSC, ale ktory CSC
 
smart
2014-05-09 06:26:23
príspevok od: stancok
super potom sem napis ako sa Ti foti s tou a6000, ci nastali nejake zlepsenia v kvalite vystupu oproti nex6 resp ci mu to navysenie mpix nejak neuskodilo..je to u mna jeden z vaznych adeptov na kupu, aj ked som stale viacmenej pre gx7(variabilita a mnozstvo objektivov laka)no ta prehnana cena,ktora sa zatial za ten polrok cca prakticky nepohla, stale odradza
Ja mam tiez uz Sony A6000 asi tyzden - dnes napisem o nom clanok. Tych 24Mpx je samozrejme nepouzitelnych, ale ked to zmensim na 16MPx tak je to kvalitnejsie nez na predoslych Nexoch, takze posun tam je.
 
smart
2014-05-09 06:28:47
a este som zabuldol dodat, ze GX je najmenej vyhodny v sucasnosti - napr. G6 klesla na zahranicnych e-shopoch pod 450,- Euro a GH-3 dokonca pod 800, co uz je skoro za cenu GX7. Takze kym to neklesne niekde medzi, tj asi okolo 625,- Euro, sa to neoplati.
 
Valibuk
2014-05-09 08:31:40
príspevok od: smart
Ja mam tiez uz Sony A6000 asi tyzden - dnes napisem o nom clanok. Tych 24Mpx je samozrejme nepouzitelnych, ale ked to zmensim na 16MPx tak je to kvalitnejsie nez na predoslych Nexoch, takze posun tam je.
Ahoj, super, kde das ten clanok prosim ta? Hod tu pripadne nan link, dakujem.
Nepouzitelnych...hmmm ale to len asi hovoris o pz objektive,nie?
 
Valibuk
2014-05-09 08:34:31
príspevok od: Iygor
Neviem či som pozeral iné video ako ty, ale ja som mal dojem že sa skôr snažili odradiť od kúpy CSC a nie vysvetliť v čom je výhoda CSC...
Navyse mi ich nazor prisiel taky... mno dost neobjektivny a celkovo to je take vagne videjko. Cakal som viac od toho. Dost ich argumentov mi prislo takych, ze som privieral oci, ale budiz, je to nazor.
Ja si myslim, ze csc v dnesnej dobe uz maju dostatocne opodstatnenie a vyznam.
 
Blackman
2014-05-09 09:57:33
príspevok od: stancok
super potom sem napis ako sa Ti foti s tou a6000, ci nastali nejake zlepsenia v kvalite vystupu oproti nex6 resp ci mu to navysenie mpix nejak neuskodilo..je to u mna jeden z vaznych adeptov na kupu, aj ked som stale viacmenej pre gx7(variabilita a mnozstvo objektivov laka)no ta prehnana cena,ktora sa zatial za ten polrok cca prakticky nepohla, stale odradza
Cudujem sa, ze sa zahadzujes citanim vsetkych tych recenzii a porovnani fotakov. Pre fotografa tvojich kvalit totiz este aparat nevyrobili.
 
vrak
2014-05-09 10:43:33
príspevok od: Iygor
Neviem či som pozeral iné video ako ty, ale ja som mal dojem že sa skôr snažili odradiť od kúpy CSC a nie vysvetliť v čom je výhoda CSC...
zaujimave su tieto diskusne fora, citujes presne co som napisal a pod to napises nieco co som nikde nenapisal. Tak neviem kto je tu popleteny.

Pre istotu, keby si nepochopil. Kde presne som napisal, ze vo videu hovoria o vyhodach CSC.
Dal som to sem ako iny pohlad na vec od skusenych fotografov, pretoze sa mi ich nazor zda rozumny.

myslienka z videa - ze CSC nie je plnohodnotna nahrada za zrkadlovku, ale velkost a vymena objektivov ta nuti nosit a pouzivat ho ako zrkadlovku co uplne popiera zmysel s akym su uvadzane na trh + cena s vybavou prevysuje vacsinu zrkadloviek triedy s rovnakou velkostou snimaca je podla mna k veci. Ludia letia na retro design, ano je to lubive, ano fotaky su trosku menej agresivne ked ho mas v ruke nie si hned zaskatulkovany ako profi fotograf - co ocenuje vela ludi.
A aha - ano je to v protiklade s tvrdenim, ze ludia si kupuju zrkadlovky, lebo chcu vyzerat profi.
Co sa to stalo ? No mozno to dokazuje aj to, ze to je len zprofanovany mytus, ktory sa stal pravdou len preto, ze v kazdom navode ako si vybrat fotak je to napisane t.j. milionkrat zopakovana hlupost .... sa stane pravdou.
Mne sa napr. fujifilm velmi paci, ale tie ceny su priserne.

Ked sa na to cele pozries ciste prakticky, tak prides na to, ze karty sa otocili. Dnes si zrkadlovku kupi len ten co chce ciste vykon a nezalezi mu na trendy vzhlade, vie ze ludia sa budu uskrnat ze co to ma za velky fotak a naco sa hra haha "fotograf". Vie, ze kazdy si povie ze sa hra na fotografa lebo uz to je na kazdom druhom blogu, ze predsa zrkadlovku si kupuje amater, len a len preto ze chce vyzerat ako profi fotograf. Ale realita je taka, ze za tie prachy nedostanes lepsie a ak ti ide o vysledok kupis si proste "skarede nakladne tazke terenne auto" zrkadlovku.


Ak chces byt hipster trendy poooprdeli fotograf tak ides do CSC a najlepsie nejakeho retro. Cim das vsetkym najavo, ze ty si nieco viac, ty nie si nejaky sedlak co si kupil zrkadlovku, lebo chcel byt akoze profi fotograf ty si street fotograf co vela cestuje a foti a vobec si nad vecou a robis poooprdeli ostre fotky z ulilce co maju naladu srdce a tak a nepotrebujes na to profi vybavu tebe staci akoze lacny nenapadny fotak / ze si dal za neho viacej ako za FF zrkadlovku nikto nevie /
to dnes leti - satka, brada. fujifilm xe2 instagram a ides
perfektne zvladnuty marketing som zvedavy ako dlho to este canon a nikon vydrzia.

inak presne tato analogia je aj u aut, minule sa mi postazoval clovek co potrebuje pre pracu terenne auto, ze si ludia myslia ze ma maleho vtaka a nieco si dokazuje len preto, ze nejazdi na trendy mini morrise, ale na velkej toyote.


 
maikiboy
2014-05-09 10:58:46
nechcete niekto X-M1? fungl novy nepoužitý, + 2 obj. 16-50 a 50-230. záruka. 0 záberov.
 
vrak
2014-05-09 11:16:29
príspevok od: maikiboy
nechcete niekto X-M1? fungl novy nepoužitý, + 2 obj. 16-50 a 50-230. záruka. 0 záberov.
na x-m1 je iny bajonet ako na x-t1 ?
 
Blackman
2014-05-09 11:20:20
príspevok od: vrak
zaujimave su tieto diskusne fora, citujes presne co som napisal a pod to napises nieco co som nikde nenapisal. Tak neviem kto je tu popleteny.

Pre istotu, keby si nepochopil. Kde presne som napisal, ze vo videu hovoria o vyhodach CSC.
Dal som to sem ako iny pohlad na vec od skusenych fotografov, pretoze sa mi ich nazor zda rozumny.

myslienka z videa - ze CSC nie je plnohodnotna nahrada za zrkadlovku, ale velkost a vymena objektivov ta nuti nosit a pouzivat ho ako zrkadlovku co uplne popiera zmysel s akym su uvadzane na trh + cena s vybavou prevysuje vacsinu zrkadloviek triedy s rovnakou velkostou snimaca je podla mna k veci. Ludia letia na retro design, ano je to lubive, ano fotaky su trosku menej agresivne ked ho mas v ruke nie si hned zaskatulkovany ako profi fotograf - co ocenuje vela ludi.
A aha - ano je to v protiklade s tvrdenim, ze ludia si kupuju zrkadlovky, lebo chcu vyzerat profi.
Co sa to stalo ? No mozno to dokazuje aj to, ze to je len zprofanovany mytus, ktory sa stal pravdou len preto, ze v kazdom navode ako si vybrat fotak je to napisane t.j. milionkrat zopakovana hlupost .... sa stane pravdou.
Mne sa napr. fujifilm velmi paci, ale tie ceny su priserne.

Ked sa na to cele pozries ciste prakticky, tak prides na to, ze karty sa otocili. Dnes si zrkadlovku kupi len ten co chce ciste vykon a nezalezi mu na trendy vzhlade, vie ze ludia sa budu uskrnat ze co to ma za velky fotak a naco sa hra haha "fotograf". Vie, ze kazdy si povie ze sa hra na fotografa lebo uz to je na kazdom druhom blogu, ze predsa zrkadlovku si kupuje amater, len a len preto ze chce vyzerat ako profi fotograf. Ale realita je taka, ze za tie prachy nedostanes lepsie a ak ti ide o vysledok kupis si proste "skarede nakladne tazke terenne auto" zrkadlovku.


Ak chces byt hipster trendy poooprdeli fotograf tak ides do CSC a najlepsie nejakeho retro. Cim das vsetkym najavo, ze ty si nieco viac, ty nie si nejaky sedlak co si kupil zrkadlovku, lebo chcel byt akoze profi fotograf ty si street fotograf co vela cestuje a foti a vobec si nad vecou a robis poooprdeli ostre fotky z ulilce co maju naladu srdce a tak a nepotrebujes na to profi vybavu tebe staci akoze lacny nenapadny fotak / ze si dal za neho viacej ako za FF zrkadlovku nikto nevie /
to dnes leti - satka, brada. fujifilm xe2 instagram a ides
perfektne zvladnuty marketing som zvedavy ako dlho to este canon a nikon vydrzia.

inak presne tato analogia je aj u aut, minule sa mi postazoval clovek co potrebuje pre pracu terenne auto, ze si ludia myslia ze ma maleho vtaka a nieco si dokazuje len preto, ze nejazdi na trendy mini morrise, ale na velkej toyote.


mal som viacero fotoaparatov, od 35mm filmovych zrkadloviek a tmavej komory cez APSC az po FF digital. Teraz fotim na Fuji XE2. Nie som hipster, nefotim street, nemam ani Facebook ani Instagram. Trpis asi pokrivenym egocentrizmom a skreslenym pohladom na hobby inych ludi. Odbornik by ti este mozno vedel pomoct.
 
vrak
2014-05-09 11:37:08
príspevok od: Blackman
mal som viacero fotoaparatov, od 35mm filmovych zrkadloviek a tmavej komory cez APSC az po FF digital. Teraz fotim na Fuji XE2. Nie som hipster, nefotim street, nemam ani Facebook ani Instagram. Trpis asi pokrivenym egocentrizmom a skreslenym pohladom na hobby inych ludi. Odbornik by ti este mozno vedel pomoct.
ok, este dnes ho vyhladam a dam vediet.

Dohodnem aj tebe nejaky termin, ked uz tam budem ?
 
Iygor
2014-05-09 13:15:22
príspevok od: vrak
zaujimave su tieto diskusne fora, citujes presne co som napisal a pod to napises nieco co som nikde nenapisal. Tak neviem kto je tu popleteny.

Pre istotu, keby si nepochopil. Kde presne som napisal, ze vo videu hovoria o vyhodach CSC.
Dal som to sem ako iny pohlad na vec od skusenych fotografov, pretoze sa mi ich nazor zda rozumny.

myslienka z videa - ze CSC nie je plnohodnotna nahrada za zrkadlovku, ale velkost a vymena objektivov ta nuti nosit a pouzivat ho ako zrkadlovku co uplne popiera zmysel s akym su uvadzane na trh + cena s vybavou prevysuje vacsinu zrkadloviek triedy s rovnakou velkostou snimaca je podla mna k veci. Ludia letia na retro design, ano je to lubive, ano fotaky su trosku menej agresivne ked ho mas v ruke nie si hned zaskatulkovany ako profi fotograf - co ocenuje vela ludi.
A aha - ano je to v protiklade s tvrdenim, ze ludia si kupuju zrkadlovky, lebo chcu vyzerat profi.
Co sa to stalo ? No mozno to dokazuje aj to, ze to je len zprofanovany mytus, ktory sa stal pravdou len preto, ze v kazdom navode ako si vybrat fotak je to napisane t.j. milionkrat zopakovana hlupost .... sa stane pravdou.
Mne sa napr. fujifilm velmi paci, ale tie ceny su priserne.

Ked sa na to cele pozries ciste prakticky, tak prides na to, ze karty sa otocili. Dnes si zrkadlovku kupi len ten co chce ciste vykon a nezalezi mu na trendy vzhlade, vie ze ludia sa budu uskrnat ze co to ma za velky fotak a naco sa hra haha "fotograf". Vie, ze kazdy si povie ze sa hra na fotografa lebo uz to je na kazdom druhom blogu, ze predsa zrkadlovku si kupuje amater, len a len preto ze chce vyzerat ako profi fotograf. Ale realita je taka, ze za tie prachy nedostanes lepsie a ak ti ide o vysledok kupis si proste "skarede nakladne tazke terenne auto" zrkadlovku.


Ak chces byt hipster trendy poooprdeli fotograf tak ides do CSC a najlepsie nejakeho retro. Cim das vsetkym najavo, ze ty si nieco viac, ty nie si nejaky sedlak co si kupil zrkadlovku, lebo chcel byt akoze profi fotograf ty si street fotograf co vela cestuje a foti a vobec si nad vecou a robis poooprdeli ostre fotky z ulilce co maju naladu srdce a tak a nepotrebujes na to profi vybavu tebe staci akoze lacny nenapadny fotak / ze si dal za neho viacej ako za FF zrkadlovku nikto nevie /
to dnes leti - satka, brada. fujifilm xe2 instagram a ides
perfektne zvladnuty marketing som zvedavy ako dlho to este canon a nikon vydrzia.

inak presne tato analogia je aj u aut, minule sa mi postazoval clovek co potrebuje pre pracu terenne auto, ze si ludia myslia ze ma maleho vtaka a nieco si dokazuje len preto, ze nejazdi na trendy mini morrise, ale na velkej toyote.


Tvoj príspevok je zbytočne dlhý a plný "poooprdeli" expresívnych výrazov.

Moja krátka reakcia:
napísal si: "naco si kupovat csc fotak..."
ja som napísal: "ja som mal dojem že sa skôr snažili odradiť od kúpy CSC "

Myslím že som reagoval k veci a stručne, ak myslíš že to nesúvisí tak ťa nijako nechem presviedčať o opaku. Ak ťa urazilo že som reagoval na tvoj príspevok, tak neber to osobne, skôr ma protagonisti videa sklamali a vložil som to ako reakciu na tvoj link...

Dalšia diskusia typu "myslel som to takto" nie je potrebná...
 
Iygor
2014-05-09 13:21:14
príspevok od: Valibuk
Navyse mi ich nazor prisiel taky... mno dost neobjektivny a celkovo to je take vagne videjko. Cakal som viac od toho. Dost ich argumentov mi prislo takych, ze som privieral oci, ale budiz, je to nazor.
Ja si myslim, ze csc v dnesnej dobe uz maju dostatocne opodstatnenie a vyznam.
Po prečítaní Karolovho článku mi jeho "subjektívne" názori prídu objektívnejšie a triezvejšie ako názory protagonistov spomenutého videa...
 
maksel
2014-05-09 13:32:20
príspevok od: vrak
zaujimave su tieto diskusne fora, citujes presne co som napisal a pod to napises nieco co som nikde nenapisal. Tak neviem kto je tu popleteny.

Pre istotu, keby si nepochopil. Kde presne som napisal, ze vo videu hovoria o vyhodach CSC.
Dal som to sem ako iny pohlad na vec od skusenych fotografov, pretoze sa mi ich nazor zda rozumny.

myslienka z videa - ze CSC nie je plnohodnotna nahrada za zrkadlovku, ale velkost a vymena objektivov ta nuti nosit a pouzivat ho ako zrkadlovku co uplne popiera zmysel s akym su uvadzane na trh + cena s vybavou prevysuje vacsinu zrkadloviek triedy s rovnakou velkostou snimaca je podla mna k veci. Ludia letia na retro design, ano je to lubive, ano fotaky su trosku menej agresivne ked ho mas v ruke nie si hned zaskatulkovany ako profi fotograf - co ocenuje vela ludi.
A aha - ano je to v protiklade s tvrdenim, ze ludia si kupuju zrkadlovky, lebo chcu vyzerat profi.
Co sa to stalo ? No mozno to dokazuje aj to, ze to je len zprofanovany mytus, ktory sa stal pravdou len preto, ze v kazdom navode ako si vybrat fotak je to napisane t.j. milionkrat zopakovana hlupost .... sa stane pravdou.
Mne sa napr. fujifilm velmi paci, ale tie ceny su priserne.

Ked sa na to cele pozries ciste prakticky, tak prides na to, ze karty sa otocili. Dnes si zrkadlovku kupi len ten co chce ciste vykon a nezalezi mu na trendy vzhlade, vie ze ludia sa budu uskrnat ze co to ma za velky fotak a naco sa hra haha "fotograf". Vie, ze kazdy si povie ze sa hra na fotografa lebo uz to je na kazdom druhom blogu, ze predsa zrkadlovku si kupuje amater, len a len preto ze chce vyzerat ako profi fotograf. Ale realita je taka, ze za tie prachy nedostanes lepsie a ak ti ide o vysledok kupis si proste "skarede nakladne tazke terenne auto" zrkadlovku.


Ak chces byt hipster trendy poooprdeli fotograf tak ides do CSC a najlepsie nejakeho retro. Cim das vsetkym najavo, ze ty si nieco viac, ty nie si nejaky sedlak co si kupil zrkadlovku, lebo chcel byt akoze profi fotograf ty si street fotograf co vela cestuje a foti a vobec si nad vecou a robis poooprdeli ostre fotky z ulilce co maju naladu srdce a tak a nepotrebujes na to profi vybavu tebe staci akoze lacny nenapadny fotak / ze si dal za neho viacej ako za FF zrkadlovku nikto nevie /
to dnes leti - satka, brada. fujifilm xe2 instagram a ides
perfektne zvladnuty marketing som zvedavy ako dlho to este canon a nikon vydrzia.

inak presne tato analogia je aj u aut, minule sa mi postazoval clovek co potrebuje pre pracu terenne auto, ze si ludia myslia ze ma maleho vtaka a nieco si dokazuje len preto, ze nejazdi na trendy mini morrise, ale na velkej toyote.


humbs up
 
stancok
2014-05-09 14:51:50
príspevok od: Blackman
Cudujem sa, ze sa zahadzujes citanim vsetkych tych recenzii a porovnani fotakov. Pre fotografa tvojich kvalit totiz este aparat nevyrobili.
hahaha velmi vtipne.. tie svoje ironicke drby si strc niekam.. ja sa snazim vybrat co najvyvazenejsi system ci to bude sony a6000 abo gx7 od panaka je mi jedno rozhodujuca je cena a co za tu cenu dostanem, kedze dost aj tocim zalezi mi aj na kvalite videa a musi byt na urovni aj vystup ,prichadzaju prave do uvahy sony a panak a urcite nie som z tych co kupuje vsetko hrrr hned prve co vidi a sa mu zapaci.. kupu zvlast takychto veci ako je fotak dokladne zvazujem a peclivo vyberam
 
pressDesign
2014-05-09 15:19:59
príspevok od: vrak
zaujimave su tieto diskusne fora, citujes presne co som napisal a pod to napises nieco co som nikde nenapisal. Tak neviem kto je tu popleteny.

Pre istotu, keby si nepochopil. Kde presne som napisal, ze vo videu hovoria o vyhodach CSC.
Dal som to sem ako iny pohlad na vec od skusenych fotografov, pretoze sa mi ich nazor zda rozumny.

myslienka z videa - ze CSC nie je plnohodnotna nahrada za zrkadlovku, ale velkost a vymena objektivov ta nuti nosit a pouzivat ho ako zrkadlovku co uplne popiera zmysel s akym su uvadzane na trh + cena s vybavou prevysuje vacsinu zrkadloviek triedy s rovnakou velkostou snimaca je podla mna k veci. Ludia letia na retro design, ano je to lubive, ano fotaky su trosku menej agresivne ked ho mas v ruke nie si hned zaskatulkovany ako profi fotograf - co ocenuje vela ludi.
A aha - ano je to v protiklade s tvrdenim, ze ludia si kupuju zrkadlovky, lebo chcu vyzerat profi.
Co sa to stalo ? No mozno to dokazuje aj to, ze to je len zprofanovany mytus, ktory sa stal pravdou len preto, ze v kazdom navode ako si vybrat fotak je to napisane t.j. milionkrat zopakovana hlupost .... sa stane pravdou.
Mne sa napr. fujifilm velmi paci, ale tie ceny su priserne.

Ked sa na to cele pozries ciste prakticky, tak prides na to, ze karty sa otocili. Dnes si zrkadlovku kupi len ten co chce ciste vykon a nezalezi mu na trendy vzhlade, vie ze ludia sa budu uskrnat ze co to ma za velky fotak a naco sa hra haha "fotograf". Vie, ze kazdy si povie ze sa hra na fotografa lebo uz to je na kazdom druhom blogu, ze predsa zrkadlovku si kupuje amater, len a len preto ze chce vyzerat ako profi fotograf. Ale realita je taka, ze za tie prachy nedostanes lepsie a ak ti ide o vysledok kupis si proste "skarede nakladne tazke terenne auto" zrkadlovku.


Ak chces byt hipster trendy poooprdeli fotograf tak ides do CSC a najlepsie nejakeho retro. Cim das vsetkym najavo, ze ty si nieco viac, ty nie si nejaky sedlak co si kupil zrkadlovku, lebo chcel byt akoze profi fotograf ty si street fotograf co vela cestuje a foti a vobec si nad vecou a robis poooprdeli ostre fotky z ulilce co maju naladu srdce a tak a nepotrebujes na to profi vybavu tebe staci akoze lacny nenapadny fotak / ze si dal za neho viacej ako za FF zrkadlovku nikto nevie /
to dnes leti - satka, brada. fujifilm xe2 instagram a ides
perfektne zvladnuty marketing som zvedavy ako dlho to este canon a nikon vydrzia.

inak presne tato analogia je aj u aut, minule sa mi postazoval clovek co potrebuje pre pracu terenne auto, ze si ludia myslia ze ma maleho vtaka a nieco si dokazuje len preto, ze nejazdi na trendy mini morrise, ale na velkej toyote.


Offtopic, ale...
Kupil som si terenak, Jeep Wrangler. Cisto ako ucelove vozidlo. Chodime s tym na ryby, po poliach a lesoch, obcas polovacka, atd. Zere to vela, v podstate na bezne vozenie to je nepouzitelne - je to ucelovy stroj, ktory ta donese domov aj v najvacsej burke a najvacsom blate. Spotrebu neriesim. Na bezne vozenie po cestach mam skoro 20-rocne, hrdzave Polo s 1.4 motorom a nizkou spotrebou. Napriek tomu sa v meste vyprava, ze som imidzak, kupil som si auto na ukazovanie a este som tam aj namotnoval velke kolesa, aby som bol proste trendy. Mastim si ego s velkym americkym autom so 4-litrovym benzinom - pritom, to auto je 98% mimo mesta a mimo ciest [cize neviditelne v bezny den].
Idem s tym autom cez mesto a otacaju sa ludia za mnou, jak keby som tahal za sebou kolotoc. Pridem domov, vymenim auto, idem von na Pole a mozem tahat aj kolotoc za sebou, nikto sa nebude otacat. A presne toto je tanalogia, ktoru si opisal. Ludia su taky slepy, ze vidia len produkt, nejaky trend, alebo ja neviem aku modu sleduju. Je uplne jedno co na co pouzivas - si proste skatulkovany do dakej tupej komercnej krabice, ze henten si kupil hento, lebo chce byt IN. Nezostava nic ine, len sa na tom dobre zabavat...
 
smart
2014-05-09 17:48:56
príspevok od: Valibuk
Ahoj, super, kde das ten clanok prosim ta? Hod tu pripadne nan link, dakujem.
Nepouzitelnych...hmmm ale to len asi hovoris o pz objektive,nie?
sorry, dnes to nestiham, napisem to zajtra, zatial posielam 2 videoukazky - portret nablizko v interieri s prirodzenym svetlom cez okno (60p) http://ikt.sk/veronika.mts a krajinku na dialku v exterieri - ta krajinka nie je taka pekna, lebo ten kodek evidentne nestiha vykreslovat detaily stromov a travy http://ikt.sk/outdoor.mts (25p)


 
Valibuk
2014-05-09 18:20:32
príspevok od: vrak
zaujimave su tieto diskusne fora, citujes presne co som napisal a pod to napises nieco co som nikde nenapisal. Tak neviem kto je tu popleteny.

Pre istotu, keby si nepochopil. Kde presne som napisal, ze vo videu hovoria o vyhodach CSC.
Dal som to sem ako iny pohlad na vec od skusenych fotografov, pretoze sa mi ich nazor zda rozumny.

myslienka z videa - ze CSC nie je plnohodnotna nahrada za zrkadlovku, ale velkost a vymena objektivov ta nuti nosit a pouzivat ho ako zrkadlovku co uplne popiera zmysel s akym su uvadzane na trh + cena s vybavou prevysuje vacsinu zrkadloviek triedy s rovnakou velkostou snimaca je podla mna k veci. Ludia letia na retro design, ano je to lubive, ano fotaky su trosku menej agresivne ked ho mas v ruke nie si hned zaskatulkovany ako profi fotograf - co ocenuje vela ludi.
A aha - ano je to v protiklade s tvrdenim, ze ludia si kupuju zrkadlovky, lebo chcu vyzerat profi.
Co sa to stalo ? No mozno to dokazuje aj to, ze to je len zprofanovany mytus, ktory sa stal pravdou len preto, ze v kazdom navode ako si vybrat fotak je to napisane t.j. milionkrat zopakovana hlupost .... sa stane pravdou.
Mne sa napr. fujifilm velmi paci, ale tie ceny su priserne.

Ked sa na to cele pozries ciste prakticky, tak prides na to, ze karty sa otocili. Dnes si zrkadlovku kupi len ten co chce ciste vykon a nezalezi mu na trendy vzhlade, vie ze ludia sa budu uskrnat ze co to ma za velky fotak a naco sa hra haha "fotograf". Vie, ze kazdy si povie ze sa hra na fotografa lebo uz to je na kazdom druhom blogu, ze predsa zrkadlovku si kupuje amater, len a len preto ze chce vyzerat ako profi fotograf. Ale realita je taka, ze za tie prachy nedostanes lepsie a ak ti ide o vysledok kupis si proste "skarede nakladne tazke terenne auto" zrkadlovku.


Ak chces byt hipster trendy poooprdeli fotograf tak ides do CSC a najlepsie nejakeho retro. Cim das vsetkym najavo, ze ty si nieco viac, ty nie si nejaky sedlak co si kupil zrkadlovku, lebo chcel byt akoze profi fotograf ty si street fotograf co vela cestuje a foti a vobec si nad vecou a robis poooprdeli ostre fotky z ulilce co maju naladu srdce a tak a nepotrebujes na to profi vybavu tebe staci akoze lacny nenapadny fotak / ze si dal za neho viacej ako za FF zrkadlovku nikto nevie /
to dnes leti - satka, brada. fujifilm xe2 instagram a ides
perfektne zvladnuty marketing som zvedavy ako dlho to este canon a nikon vydrzia.

inak presne tato analogia je aj u aut, minule sa mi postazoval clovek co potrebuje pre pracu terenne auto, ze si ludia myslia ze ma maleho vtaka a nieco si dokazuje len preto, ze nejazdi na trendy mini morrise, ale na velkej toyote.


Ahoj, snazim sa pochopit tvoj nazor. Urcite su ludia zapadajuci do tvojho opisu, nechcem sa s tebou priet, ale...
Mal som v minulosti Nikon D700, Canon 5DMark2, fotil som dost s Canonon 450D aj 650D. Teda skusil som si dost toho, relativne samozrejme. Ale kedze chodim po horach viem ake to bolo neprakticke pre mna.
CSC su pre mna doslova spasou a znova som s nimi nasiel chut a caro fotografie, ktore sa uz pomaly vytracalo nakolko sa mi uz nechcelo nosit so sebou DSLR a ked som ich aj mal, nechcelo sa mi ich stale vytahovat. Asi som lenivy, mozno,ale som aky som a co clovek to original. Za tie roky som sa naucil byt voci sebe a svojim potrebam uprimny. Sony Nex 6 bol pre mna ako sviezi vietor do plachiet. NIe som tzv. akcny fotograf a teda rychlost ostrenia pre mna nikdy nebola kriticka.Je t oozasne moct nosit fotacik v puzdierku na bedrovom popruhu, vzdy ho mat pohotovo po ruke, je to pre mna uplne novy druh slobody. Preto som nerozumel moc tomu videu tu linkovanemu. Prislo mi akoby sa nasilu pani snazili vyjadrit nejaky nazor na danu kategoriu, akoby boli strasne malo empaticky a navyse, ich prejav na mna posobil strasne neprofeionalne aj ked viem, ze su to obaja znali fotografi. Preto nechapem preco tolko neporozumenia v tvojom prispevku.
CSC je uplne nieco ine ako DSLR a tak isto nieco uplne ine ako kompakty. Prinasa to pre vela ludi ten pravy mix vlastnosti a o tom to je. Nepotrebujem 100 objektivov ako bolo zmienene vo videu. Ku A6000ke si kupim setak, ano. Sonacky siroka 10-18 a nejaku pevnu sigmu, pripadne casom makro objektiv. Takto vyskladany system pre mna splna plne naroky, ktore mam a som s danym riesenim spokojny. Asi som divny, lebo hipster urcite nie som. Asi som nejaka ina, nepochopena kategoria ako CSC sa javi byt nepochopena pre vela "tradicnych" fotografov.
Love and Peace...
 
vrak
2014-05-09 20:56:25
príspevok od: Valibuk
Ahoj, snazim sa pochopit tvoj nazor. Urcite su ludia zapadajuci do tvojho opisu, nechcem sa s tebou priet, ale...
Mal som v minulosti Nikon D700, Canon 5DMark2, fotil som dost s Canonon 450D aj 650D. Teda skusil som si dost toho, relativne samozrejme. Ale kedze chodim po horach viem ake to bolo neprakticke pre mna.
CSC su pre mna doslova spasou a znova som s nimi nasiel chut a caro fotografie, ktore sa uz pomaly vytracalo nakolko sa mi uz nechcelo nosit so sebou DSLR a ked som ich aj mal, nechcelo sa mi ich stale vytahovat. Asi som lenivy, mozno,ale som aky som a co clovek to original. Za tie roky som sa naucil byt voci sebe a svojim potrebam uprimny. Sony Nex 6 bol pre mna ako sviezi vietor do plachiet. NIe som tzv. akcny fotograf a teda rychlost ostrenia pre mna nikdy nebola kriticka.Je t oozasne moct nosit fotacik v puzdierku na bedrovom popruhu, vzdy ho mat pohotovo po ruke, je to pre mna uplne novy druh slobody. Preto som nerozumel moc tomu videu tu linkovanemu. Prislo mi akoby sa nasilu pani snazili vyjadrit nejaky nazor na danu kategoriu, akoby boli strasne malo empaticky a navyse, ich prejav na mna posobil strasne neprofeionalne aj ked viem, ze su to obaja znali fotografi. Preto nechapem preco tolko neporozumenia v tvojom prispevku.
CSC je uplne nieco ine ako DSLR a tak isto nieco uplne ine ako kompakty. Prinasa to pre vela ludi ten pravy mix vlastnosti a o tom to je. Nepotrebujem 100 objektivov ako bolo zmienene vo videu. Ku A6000ke si kupim setak, ano. Sonacky siroka 10-18 a nejaku pevnu sigmu, pripadne casom makro objektiv. Takto vyskladany system pre mna splna plne naroky, ktore mam a som s danym riesenim spokojny. Asi som divny, lebo hipster urcite nie som. Asi som nejaka ina, nepochopena kategoria ako CSC sa javi byt nepochopena pre vela "tradicnych" fotografov.
Love and Peace...
napriek tomu, ze v tom videu je nazor najznamejsieho ceskeho fotografa som nikde nenapisal, ze je to moj nazor.

Pre mna je rozdiel ci si zoberiem a nosim csc + 55-200 alebo mid-range zrkadlo napr. c 600d + 55-200 minimalny.
Ak som v horach mam to v batohu a je to jedno. Ak som na vychadzke nosim to v ruke a zase to je jedno. Osobna skusenost.
Jediny naozaj citelny rozdiel pre mna bol ked som chodil s canon g15, ale to sme v uplne inom segmente.
Nie naozaj rozdiel v otravnosti nosenia csc vs zrkadlo nevidim tak velky a ak beries viacej ako jeden objektiv tak uz vobec. Takze rozdiel som ja citil hlavne v tom ako ma vnimalo okolie ked som mal v ruke csc, alebo zrkadlovku.
Takze ano mas pravdu, kazdy sme iny a preto mame kazdy aj iny nazor a ine potreby a to je na tom zaujimave.
 
Valibuk
2014-05-09 22:08:11
príspevok od: vrak
napriek tomu, ze v tom videu je nazor najznamejsieho ceskeho fotografa som nikde nenapisal, ze je to moj nazor.

Pre mna je rozdiel ci si zoberiem a nosim csc + 55-200 alebo mid-range zrkadlo napr. c 600d + 55-200 minimalny.
Ak som v horach mam to v batohu a je to jedno. Ak som na vychadzke nosim to v ruke a zase to je jedno. Osobna skusenost.
Jediny naozaj citelny rozdiel pre mna bol ked som chodil s canon g15, ale to sme v uplne inom segmente.
Nie naozaj rozdiel v otravnosti nosenia csc vs zrkadlo nevidim tak velky a ak beries viacej ako jeden objektiv tak uz vobec. Takze rozdiel som ja citil hlavne v tom ako ma vnimalo okolie ked som mal v ruke csc, alebo zrkadlovku.
Takze ano mas pravdu, kazdy sme iny a preto mame kazdy aj iny nazor a ine potreby a to je na tom zaujimave.
Csc ma vyhodu kompaktnosti prave pri sirokacoch az strednych ohniskach, je to logicke predsa. Pri spominanom nastaveni systemu ako som pisal u mna citim obrovsky rozdiel medzi dslr a setakom a csc so setakom. Canon 650 +18-55 vs nex6+18-55 a nehovoriaz uz pz 16-50 je velkostne obrovsky rozdiel a obrazovo ziaden...
Pan pihan je uznavany fotograf, no ja sa riadim hlavne vlastnymi pocitmi,tak by to malo byt,nie?
Inak je.sranda,ze ja mam presne.opacnu skusenost a skor ak niekto ma dslr posobi "viac ako fotograf" ako s csc. To vela ludi stale ani nevie co je. Mame holt inu skusenost. Dslr ja osobne uz urcite z praktickych dovodov pre seba nechcem. Minule som mal so sebou 650ku a nex6. Dslr bola cely cas v batohu. Ani ma to nebavilo s.nou,hlavne kvoli tej opache. Pre mna je to fakt.velky rozdiel.
Nechcem sa priet, mas asi ine preferencie ale viac kamaratov co chodime do hor ma csc a dslr by na ferrate z podobneho dovodu nechceli. Ja fotim popri turistike, nerobim turistiku popri foteni ako povedal znami
 
vrak
2014-05-09 22:47:47
príspevok od: Valibuk
Csc ma vyhodu kompaktnosti prave pri sirokacoch az strednych ohniskach, je to logicke predsa. Pri spominanom nastaveni systemu ako som pisal u mna citim obrovsky rozdiel medzi dslr a setakom a csc so setakom. Canon 650 +18-55 vs nex6+18-55 a nehovoriaz uz pz 16-50 je velkostne obrovsky rozdiel a obrazovo ziaden...
Pan pihan je uznavany fotograf, no ja sa riadim hlavne vlastnymi pocitmi,tak by to malo byt,nie?
Inak je.sranda,ze ja mam presne.opacnu skusenost a skor ak niekto ma dslr posobi "viac ako fotograf" ako s csc. To vela ludi stale ani nevie co je. Mame holt inu skusenost. Dslr ja osobne uz urcite z praktickych dovodov pre seba nechcem. Minule som mal so sebou 650ku a nex6. Dslr bola cely cas v batohu. Ani ma to nebavilo s.nou,hlavne kvoli tej opache. Pre mna je to fakt.velky rozdiel.
Nechcem sa priet, mas asi ine preferencie ale viac kamaratov co chodime do hor ma csc a dslr by na ferrate z podobneho dovodu nechceli. Ja fotim popri turistike, nerobim turistiku popri foteni ako povedal znami
- s tym vnimanim to mas prehodene, ja som pisal to iste. zrkadlovka rusi a nemam zaujem vyzerat ako fotograf je to velmi otravne. csc je z tohoto pohladu super.
- ano csc s 18-55 alebo s pevnym sirokym sklom je velmi skladna hlavne sony alebo oly ci pen. Ale naco je dobre mat csc ked to pouzivas s jednym objektivom ? Staci potom kvalitny kompakt napr. canon g1x mark2 a mas to. To by som pochopil,


 
PeCh
2014-05-09 23:32:17
príspevok od: stancok
hahaha velmi vtipne.. tie svoje ironicke drby si strc niekam.. ja sa snazim vybrat co najvyvazenejsi system ci to bude sony a6000 abo gx7 od panaka je mi jedno rozhodujuca je cena a co za tu cenu dostanem, kedze dost aj tocim zalezi mi aj na kvalite videa a musi byt na urovni aj vystup ,prichadzaju prave do uvahy sony a panak a urcite nie som z tych co kupuje vsetko hrrr hned prve co vidi a sa mu zapaci.. kupu zvlast takychto veci ako je fotak dokladne zvazujem a peclivo vyberam
Ked sa rozhodujes medzi tymito, tak ber jazdeneho Nexa 5N. Lepsi pomer cena/vykon nenajdes. A ak by si potreboval hladacik, tak Nex 6.
 
PeCh
2014-05-10 00:09:17
príspevok od: vrak
zaujimave su tieto diskusne fora, citujes presne co som napisal a pod to napises nieco co som nikde nenapisal. Tak neviem kto je tu popleteny.

Pre istotu, keby si nepochopil. Kde presne som napisal, ze vo videu hovoria o vyhodach CSC.
Dal som to sem ako iny pohlad na vec od skusenych fotografov, pretoze sa mi ich nazor zda rozumny.

myslienka z videa - ze CSC nie je plnohodnotna nahrada za zrkadlovku, ale velkost a vymena objektivov ta nuti nosit a pouzivat ho ako zrkadlovku co uplne popiera zmysel s akym su uvadzane na trh + cena s vybavou prevysuje vacsinu zrkadloviek triedy s rovnakou velkostou snimaca je podla mna k veci. Ludia letia na retro design, ano je to lubive, ano fotaky su trosku menej agresivne ked ho mas v ruke nie si hned zaskatulkovany ako profi fotograf - co ocenuje vela ludi.
A aha - ano je to v protiklade s tvrdenim, ze ludia si kupuju zrkadlovky, lebo chcu vyzerat profi.
Co sa to stalo ? No mozno to dokazuje aj to, ze to je len zprofanovany mytus, ktory sa stal pravdou len preto, ze v kazdom navode ako si vybrat fotak je to napisane t.j. milionkrat zopakovana hlupost .... sa stane pravdou.
Mne sa napr. fujifilm velmi paci, ale tie ceny su priserne.

Ked sa na to cele pozries ciste prakticky, tak prides na to, ze karty sa otocili. Dnes si zrkadlovku kupi len ten co chce ciste vykon a nezalezi mu na trendy vzhlade, vie ze ludia sa budu uskrnat ze co to ma za velky fotak a naco sa hra haha "fotograf". Vie, ze kazdy si povie ze sa hra na fotografa lebo uz to je na kazdom druhom blogu, ze predsa zrkadlovku si kupuje amater, len a len preto ze chce vyzerat ako profi fotograf. Ale realita je taka, ze za tie prachy nedostanes lepsie a ak ti ide o vysledok kupis si proste "skarede nakladne tazke terenne auto" zrkadlovku.


Ak chces byt hipster trendy poooprdeli fotograf tak ides do CSC a najlepsie nejakeho retro. Cim das vsetkym najavo, ze ty si nieco viac, ty nie si nejaky sedlak co si kupil zrkadlovku, lebo chcel byt akoze profi fotograf ty si street fotograf co vela cestuje a foti a vobec si nad vecou a robis poooprdeli ostre fotky z ulilce co maju naladu srdce a tak a nepotrebujes na to profi vybavu tebe staci akoze lacny nenapadny fotak / ze si dal za neho viacej ako za FF zrkadlovku nikto nevie /
to dnes leti - satka, brada. fujifilm xe2 instagram a ides
perfektne zvladnuty marketing som zvedavy ako dlho to este canon a nikon vydrzia.

inak presne tato analogia je aj u aut, minule sa mi postazoval clovek co potrebuje pre pracu terenne auto, ze si ludia myslia ze ma maleho vtaka a nieco si dokazuje len preto, ze nejazdi na trendy mini morrise, ale na velkej toyote.


Kazdy hodnoti "pouzivatelov fotakov" inak. Dnes som bol s malym v ZOO. Kazdy tam mal fotak. Samozrejme vacsina kompak/mobil - vnimal som ich ako uplne normalnych ludi, ktori nie su fotografi a iba si dokumentuju zazitky bez ohladu na kvalitu fotiek. Potom boli pocetni ludia so zrkadlovkami. Vacsinou s nizsie modely a so setakmi. Tych som bral ako ludi, co nevedia co potrebuju a myslia si, ze zrkadlovka je to najlepsie. Pokial mali aspon nesetovy objektiv, tak som ich bral ako amaterov, co aspon vedia co chcu. Par ludi tam bolo aj s profi vybavou, ale minimum. Ty na mna posobili kazdy inak. Napr. jedna drobna Ruska s FF Canonom a 85/1.2. Nevedel som, ci je to profifotografka, ktora si zobrala co ma alebo jednoducho jej niekto povedal, ze toto je ta najlepsia vybava a ma si ju kupit. Majitelia CSC boli v mensine a celkovo na mna posobili najrozumnejsie. Na nic sa nehraju, chcu kvalitny vystup, ale nechcu sa fotenim zivit a vedia ze zrkadlovka by im lepsie fotky nedala, resp. by sa s nou nechceli natahovat. A z CSC mi este najviac rozumni pripadali ludia s Olympusmi, pred Nexami (jednoducho Nex mi pripada viac amatersky ako Pen a to sam Nexa mam).

Viem, ze toto urcite nesedi vzdy, ale subjektivne na mna tak posobili. Kazdy si vytvara svoj nazor a podla neho si aj potom kupuje veci. BTW bol som tam s 5DM2 a 70-200/4 ale Canon vybavu jeplanujem predat a kupim Fuji. Viem ze s oboma urobim podobne fotky a ani jeden z tychto fotakov zo mna neurobi lepsieho fotografa. Usetrim vsak na vahe, aj ked nie na penazenke.

A este k analogii s autami. Vsetci si tu myslime, ze Americania sa premavaju vo velkych kravach. Ked som tam bol, bolo mi vysvetlene, ze to nie je pravda. Plati tam, cim vacsie auto, tym vacsi "sedlak". V zmysle ak ma niekto farmu alebo potrebuje prevazat tovar, tak ma velky pickup. Ak robi v kancli, tak ma napr. Priusa.
 
blahoslav J B Art
2014-05-10 01:10:23
príspevok od: PeCh
Ked sa rozhodujes medzi tymito, tak ber jazdeneho Nexa 5N. Lepsi pomer cena/vykon nenajdes. A ak by si potreboval hladacik, tak Nex 6.
taky fotoaparat neexistuje, ktory by pre Stancoka mal najlepsi pomer cena/vykon
 
Valibuk
2014-05-10 01:57:54
príspevok od: vrak
- s tym vnimanim to mas prehodene, ja som pisal to iste. zrkadlovka rusi a nemam zaujem vyzerat ako fotograf je to velmi otravne. csc je z tohoto pohladu super.
- ano csc s 18-55 alebo s pevnym sirokym sklom je velmi skladna hlavne sony alebo oly ci pen. Ale naco je dobre mat csc ked to pouzivas s jednym objektivom ? Staci potom kvalitny kompakt napr. canon g1x mark2 a mas to. To by som pochopil,


Ani nie, reagoval som na tvoj nazor o hipster pooprdeli foootograf stretu. Vlastne si pisal, ze aj clovek s dslr aj s csc sa dnes akoze hra na nieco, aj ked v inej rovine. Raz jeden chce aby ho tak vnimali, raz je to skatulka v ktorej je.
Mame.uplne inu skusenost vid. nazori tu diskutujucich dalej. Mam pocit, ze to tak hlavne ty vnimas. To neber v zlom prosim. Myslim si, ze sa v celom tom dlhom prispevku dost pleties.
Aj ak mam csc s jednym sklom je to praktickejsie ako dslr, lebo velkost... je tam viac vyhod ako pri kvalitnom, napr . tebou zmienovanom g1x kompakte, nechce sa mi to vsetko cez mobil pisat, urcite vies ake vsetky vyhody csc ma. Navyse tu ti ludia maju stale priestor pre upgrade co nie je zanedbatelny fakt. Nehovorim uz, ze kompakt s pridanym evf uz zas nie je kompakt a cenou uz toboz nie vyhodny. Ano obcas su tie hranice dost natesno, obcas sa ciastocne prekryvaju, no a?
Stale.je tu fakt velkosti a ak nechcem canon g1x nemam alternativu kompaktneho tela s apsc a uz toboz nie ff, nehovorme o exotickych ala sigma a pod rieseniach.
Panovi pihanovi a brezinlvi,moj subjektivny nazor, hento video moc dobre meno nerobi. Na mna tam posobili dost nesurodo a neerudovane. Nepoznajuc ich asi by som ich ja sam mal za amaterov co sa hraju na panov fotografov. Uprimne, mal som problem dopozerat to video co ma nebavilo, malo minimalnu info hodnotu,opakovali sa a info podavali dost nesurodo a nasilu... moj nazorm na mna to tak posobilo.
Ok, howgh, takto asi pretahovat sa da do nekonecna a stale ot. Tema je o volbe csc
 
Valibuk
2014-05-10 01:59:33
príspevok od: PeCh
Kazdy hodnoti "pouzivatelov fotakov" inak. Dnes som bol s malym v ZOO. Kazdy tam mal fotak. Samozrejme vacsina kompak/mobil - vnimal som ich ako uplne normalnych ludi, ktori nie su fotografi a iba si dokumentuju zazitky bez ohladu na kvalitu fotiek. Potom boli pocetni ludia so zrkadlovkami. Vacsinou s nizsie modely a so setakmi. Tych som bral ako ludi, co nevedia co potrebuju a myslia si, ze zrkadlovka je to najlepsie. Pokial mali aspon nesetovy objektiv, tak som ich bral ako amaterov, co aspon vedia co chcu. Par ludi tam bolo aj s profi vybavou, ale minimum. Ty na mna posobili kazdy inak. Napr. jedna drobna Ruska s FF Canonom a 85/1.2. Nevedel som, ci je to profifotografka, ktora si zobrala co ma alebo jednoducho jej niekto povedal, ze toto je ta najlepsia vybava a ma si ju kupit. Majitelia CSC boli v mensine a celkovo na mna posobili najrozumnejsie. Na nic sa nehraju, chcu kvalitny vystup, ale nechcu sa fotenim zivit a vedia ze zrkadlovka by im lepsie fotky nedala, resp. by sa s nou nechceli natahovat. A z CSC mi este najviac rozumni pripadali ludia s Olympusmi, pred Nexami (jednoducho Nex mi pripada viac amatersky ako Pen a to sam Nexa mam).

Viem, ze toto urcite nesedi vzdy, ale subjektivne na mna tak posobili. Kazdy si vytvara svoj nazor a podla neho si aj potom kupuje veci. BTW bol som tam s 5DM2 a 70-200/4 ale Canon vybavu jeplanujem predat a kupim Fuji. Viem ze s oboma urobim podobne fotky a ani jeden z tychto fotakov zo mna neurobi lepsieho fotografa. Usetrim vsak na vahe, aj ked nie na penazenke.

A este k analogii s autami. Vsetci si tu myslime, ze Americania sa premavaju vo velkych kravach. Ked som tam bol, bolo mi vysvetlene, ze to nie je pravda. Plati tam, cim vacsie auto, tym vacsi "sedlak". V zmysle ak ma niekto farmu alebo potrebuje prevazat tovar, tak ma velky pickup. Ak robi v kancli, tak ma napr. Priusa.
Uplne za seba suhlasim s tvojim nazorom. Mam presne rovnaku skusenost.
 
Valibuk
2014-05-10 02:11:45
príspevok od: vrak
- s tym vnimanim to mas prehodene, ja som pisal to iste. zrkadlovka rusi a nemam zaujem vyzerat ako fotograf je to velmi otravne. csc je z tohoto pohladu super.
- ano csc s 18-55 alebo s pevnym sirokym sklom je velmi skladna hlavne sony alebo oly ci pen. Ale naco je dobre mat csc ked to pouzivas s jednym objektivom ? Staci potom kvalitny kompakt napr. canon g1x mark2 a mas to. To by som pochopil,


Este k tomu druhemu bodu, odpovedal by som takto:http://camerasize.com/compact/#534,535.360,467,ha,t

plus stary senzor v g1x nedokaze konkurovat ani sony rx100 ii, odvolavajuc sa na vysledky dxo marku a inych alternativ moc nie je. Som zvedavy na novu rx100 iii, to moze byt fakt hodne zaujimavy kompakt...
 
anton julény
2014-05-10 20:28:04
príspevok od: Valibuk
Ani nie, reagoval som na tvoj nazor o hipster pooprdeli foootograf stretu. Vlastne si pisal, ze aj clovek s dslr aj s csc sa dnes akoze hra na nieco, aj ked v inej rovine. Raz jeden chce aby ho tak vnimali, raz je to skatulka v ktorej je.
Mame.uplne inu skusenost vid. nazori tu diskutujucich dalej. Mam pocit, ze to tak hlavne ty vnimas. To neber v zlom prosim. Myslim si, ze sa v celom tom dlhom prispevku dost pleties.
Aj ak mam csc s jednym sklom je to praktickejsie ako dslr, lebo velkost... je tam viac vyhod ako pri kvalitnom, napr . tebou zmienovanom g1x kompakte, nechce sa mi to vsetko cez mobil pisat, urcite vies ake vsetky vyhody csc ma. Navyse tu ti ludia maju stale priestor pre upgrade co nie je zanedbatelny fakt. Nehovorim uz, ze kompakt s pridanym evf uz zas nie je kompakt a cenou uz toboz nie vyhodny. Ano obcas su tie hranice dost natesno, obcas sa ciastocne prekryvaju, no a?
Stale.je tu fakt velkosti a ak nechcem canon g1x nemam alternativu kompaktneho tela s apsc a uz toboz nie ff, nehovorme o exotickych ala sigma a pod rieseniach.
Panovi pihanovi a brezinlvi,moj subjektivny nazor, hento video moc dobre meno nerobi. Na mna tam posobili dost nesurodo a neerudovane. Nepoznajuc ich asi by som ich ja sam mal za amaterov co sa hraju na panov fotografov. Uprimne, mal som problem dopozerat to video co ma nebavilo, malo minimalnu info hodnotu,opakovali sa a info podavali dost nesurodo a nasilu... moj nazorm na mna to tak posobilo.
Ok, howgh, takto asi pretahovat sa da do nekonecna a stale ot. Tema je o volbe csc
ak by ste neriešili cenu, tak z každej kategórie máte aspoň jeden fotoaparát a na každú príležitosť použijete ten najvhodnejší. ak riešite cenu, tak výsledkom je kompromis, závislý od individuálnych preferencií alebo náhody. a potom tých možností až tak veľa nie.
 
stancok
2014-05-10 22:58:28
príspevok od: anton julény
ak by ste neriešili cenu, tak z každej kategórie máte aspoň jeden fotoaparát a na každú príležitosť použijete ten najvhodnejší. ak riešite cenu, tak výsledkom je kompromis, závislý od individuálnych preferencií alebo náhody. a potom tých možností až tak veľa nie.
ak by som neriesil cenu, beriem aktualne podla mna najuniverzalnejsi panak gx7 s mnohymi paradnymi sklami ci uz od panaka ale hlavne od olyho, len za taku cenu ho nechcem ani nahodou.. momentalne je favoritom jeden z dvojice nex6/ a6000 aj napriek nedostatku objektivov a pomerne drahych existujucich skiel ,ale asi si este kus pockam gx7 nemoze vecne cenovo stagnovat..konkurencia ho skor ci neskor pritlaci ist s cenou nadol.. ked dnes konkurenciu mozno kupit v cene cca o 3 kilka menej v zaklad sete a to dokonca s aps-c senzorom(ci uz sony abo fuji) ,je to otazka velmi kratkeho casu.. (aspon dufam)
 
anton julény
2014-05-11 00:16:26
príspevok od: stancok
ak by som neriesil cenu, beriem aktualne podla mna najuniverzalnejsi panak gx7 s mnohymi paradnymi sklami ci uz od panaka ale hlavne od olyho, len za taku cenu ho nechcem ani nahodou.. momentalne je favoritom jeden z dvojice nex6/ a6000 aj napriek nedostatku objektivov a pomerne drahych existujucich skiel ,ale asi si este kus pockam gx7 nemoze vecne cenovo stagnovat..konkurencia ho skor ci neskor pritlaci ist s cenou nadol.. ked dnes konkurenciu mozno kupit v cene cca o 3 kilka menej v zaklad sete a to dokonca s aps-c senzorom(ci uz sony abo fuji) ,je to otazka velmi kratkeho casu.. (aspon dufam)
hoď si mincou, lebo ináč budeš len stále vyberať.
 
stancok
2014-05-11 01:01:52
otazne je o kolko bude realne kvalitnejsi vystup z napr takeho sony a-6000,v zakladnom sete(16-50) oproti masinke s ktorou som fotil doteraz oly xz-2 bude to az tak vyrazny vykonnostny skok v kvalite obrazu ze sa mi oplati vysolit za to tie prachy?aj ked ano na jednu stranu velkost cipu nepusti..ale predsa len realne vysledky budu naozaj takym kvalitativnym skokom?
 
Paulie
2014-05-11 01:20:07
príspevok od: stancok
ak by som neriesil cenu, beriem aktualne podla mna najuniverzalnejsi panak gx7 s mnohymi paradnymi sklami ci uz od panaka ale hlavne od olyho, len za taku cenu ho nechcem ani nahodou.. momentalne je favoritom jeden z dvojice nex6/ a6000 aj napriek nedostatku objektivov a pomerne drahych existujucich skiel ,ale asi si este kus pockam gx7 nemoze vecne cenovo stagnovat..konkurencia ho skor ci neskor pritlaci ist s cenou nadol.. ked dnes konkurenciu mozno kupit v cene cca o 3 kilka menej v zaklad sete a to dokonca s aps-c senzorom(ci uz sony abo fuji) ,je to otazka velmi kratkeho casu.. (aspon dufam)
Kým klesne cena GX7, svetlo sveta uzrú nové mašiny a znova sa budeš rozhodovať, že čo kúpiť a tak stále dokola, dokolečka dokola...
 
blahoslav J B Art
2014-05-11 01:49:11
príspevok od: stancok
otazne je o kolko bude realne kvalitnejsi vystup z napr takeho sony a-6000,v zakladnom sete(16-50) oproti masinke s ktorou som fotil doteraz oly xz-2 bude to az tak vyrazny vykonnostny skok v kvalite obrazu ze sa mi oplati vysolit za to tie prachy?aj ked ano na jednu stranu velkost cipu nepusti..ale predsa len realne vysledky budu naozaj takym kvalitativnym skokom?
podla mna by si mal ostat pri tom Olympuse XZ-2 ... lebo ak si kupis drahy Panasonic GX7 alebo Sony A6000, na vyrazny kvalitativny skok budes musiet namiesto setakov dokupit este kvalitne objektivy za viac penazi ako samotne CSC telo
 
stancok
2014-05-11 02:38:53
príspevok od: blahoslav J B Art
podla mna by si mal ostat pri tom Olympuse XZ-2 ... lebo ak si kupis drahy Panasonic GX7 alebo Sony A6000, na vyrazny kvalitativny skok budes musiet namiesto setakov dokupit este kvalitne objektivy za viac penazi ako samotne CSC telo
a to je zaroven jedna z veci preco sa mi moc do toho nechce ist.. so zakladnymi setmi vacsiny csc je kvalita vystupu prakticky porovnatelna s profikompaktami..a moze tam byt aj aps-c cip, pokial sa nenakupia drahe objektivy a nevrazia sa do toho velke prachy,je to cele na figu.. jedno je na skodu ze vyrobcovia stale neinvestuju viac do kompaktov s vacsim cipom na styl sony rx100 ,teda aspon s 1´´ cipom ked uz nechcu ist do 4/3 kompaktov ,ale sony ukazuje ked sa chce tak to ide a ako sa ukazuje je po tom modeli velky zaujem, keby ostatni vyrobcovia(nikon, canon ,olympus, panasonic) nespinkali ale sa konecne zacali cinit aspon s profikompaktami s 1´´ cipom tak by razom bola konkurencia a aj sony by bol nuteny spustit ceny napr rx100 II. (aktualne cca 580e cez eshop) ..som zvedavy ci napr novy oly xz-3 pride uz s 1´´ cipom alebo tam opat necha ten mrnavy 1/1,7´´, prip nastupca panaka lx8(prip lx9) by mohol uz mozno tiez mat aspon 1´´ cip ..nuz uvidime co prinesie buducnost a kto sa prvy v tomto odvazi napodobnit sony..
 
stancok
2014-05-11 03:20:38
...navyse sony sa opat cini,zachvilu uzrie svetlo sveta nove sony rx100 mk iii(resp M3) podla poslednych sprav bude mat vylepsenu svetelnost, pridany hladacik+ novy objektiv 24-70mm http://www.sonyalpharumors.com/sr5-last-minute-rumor-corrections-announcement-on-may-1-at-10-am-london-time-rx100m3-has-24-70mm-lens/ resp http://www.sonyalpharumors.com/category/rumors/ a dalsi vyrobcovia si veselo dalej spinkaju uz 3.rok a veselo si investuju aj nadalej do svojich mydlovych krabiciek s prdocipmi
 
Valibuk
2014-05-11 10:18:44
Stancok, co je podla teba kvalitativny skok? Za dobreho svetla uz dnes tzv. profi kompakty su cca na urovni aspon entry level dslr ci csc. Vacsi senzor pride na rad ak chces mensiu DOF resp. menej sumu pri malo svetle napr. Dalsia vec, ides tlacit plagaty? Ja nie, to je dalsi dolezity argument.
Preto ako som pisal, naucil som sa byt uprimny voci svojim potrebam...
Aj mne by sa pacilo mat napr. sony a7r ci noveSko, ale... Vyuzijem to? Ja nie a ta cena ci vacsi rozmer by pre mna boli skor kontraprodujtivne. Mozem ti z vlastnej skusenosti povedat, ze sonacky setak 18-55 je hoodne ostre sklo. Neravom hanene. Bol som az prekvapeny ako kvalitny objektiv to je. Dalsia vec, ze pri pripadnom zlom resamply ci pp vies domrvit vyhodu aj skla za 100k.
 
tomino1980
2014-05-11 10:27:32
príspevok od: stancok
a to je zaroven jedna z veci preco sa mi moc do toho nechce ist.. so zakladnymi setmi vacsiny csc je kvalita vystupu prakticky porovnatelna s profikompaktami..a moze tam byt aj aps-c cip, pokial sa nenakupia drahe objektivy a nevrazia sa do toho velke prachy,je to cele na figu.. jedno je na skodu ze vyrobcovia stale neinvestuju viac do kompaktov s vacsim cipom na styl sony rx100 ,teda aspon s 1´´ cipom ked uz nechcu ist do 4/3 kompaktov ,ale sony ukazuje ked sa chce tak to ide a ako sa ukazuje je po tom modeli velky zaujem, keby ostatni vyrobcovia(nikon, canon ,olympus, panasonic) nespinkali ale sa konecne zacali cinit aspon s profikompaktami s 1´´ cipom tak by razom bola konkurencia a aj sony by bol nuteny spustit ceny napr rx100 II. (aktualne cca 580e cez eshop) ..som zvedavy ci napr novy oly xz-3 pride uz s 1´´ cipom alebo tam opat necha ten mrnavy 1/1,7´´, prip nastupca panaka lx8(prip lx9) by mohol uz mozno tiez mat aspon 1´´ cip ..nuz uvidime co prinesie buducnost a kto sa prvy v tomto odvazi napodobnit sony..
sigma robi 2.8 objektivy 19/30/60 na m43 aj nex a su pod 170e

kup bazarovi epl5/6 ...alebo novy s kitovymi zoomami a sigmu 60 za 166 zo slovenskych eshopov
za 600e robis fotky porovnatelne s e-m5 a oly 75
ok nemas svetelnost a az taky super bokeh ale vonku s tym spravis pekne portety, detaily atd ktore budu na hony vzdialene xz2

ak chces hladacik tak si priplat na e-m10 alebo tvoj vysneny A600...ak peniaze nepustia tak neries hladacik...ved ho nemas ani teraz
 
Marcel Rebro
2014-05-11 10:53:38
príspevok od: vrak
zaujimave su tieto diskusne fora, citujes presne co som napisal a pod to napises nieco co som nikde nenapisal. Tak neviem kto je tu popleteny.

Pre istotu, keby si nepochopil. Kde presne som napisal, ze vo videu hovoria o vyhodach CSC.
Dal som to sem ako iny pohlad na vec od skusenych fotografov, pretoze sa mi ich nazor zda rozumny.

myslienka z videa - ze CSC nie je plnohodnotna nahrada za zrkadlovku, ale velkost a vymena objektivov ta nuti nosit a pouzivat ho ako zrkadlovku co uplne popiera zmysel s akym su uvadzane na trh + cena s vybavou prevysuje vacsinu zrkadloviek triedy s rovnakou velkostou snimaca je podla mna k veci. Ludia letia na retro design, ano je to lubive, ano fotaky su trosku menej agresivne ked ho mas v ruke nie si hned zaskatulkovany ako profi fotograf - co ocenuje vela ludi.
A aha - ano je to v protiklade s tvrdenim, ze ludia si kupuju zrkadlovky, lebo chcu vyzerat profi.
Co sa to stalo ? No mozno to dokazuje aj to, ze to je len zprofanovany mytus, ktory sa stal pravdou len preto, ze v kazdom navode ako si vybrat fotak je to napisane t.j. milionkrat zopakovana hlupost .... sa stane pravdou.
Mne sa napr. fujifilm velmi paci, ale tie ceny su priserne.

Ked sa na to cele pozries ciste prakticky, tak prides na to, ze karty sa otocili. Dnes si zrkadlovku kupi len ten co chce ciste vykon a nezalezi mu na trendy vzhlade, vie ze ludia sa budu uskrnat ze co to ma za velky fotak a naco sa hra haha "fotograf". Vie, ze kazdy si povie ze sa hra na fotografa lebo uz to je na kazdom druhom blogu, ze predsa zrkadlovku si kupuje amater, len a len preto ze chce vyzerat ako profi fotograf. Ale realita je taka, ze za tie prachy nedostanes lepsie a ak ti ide o vysledok kupis si proste "skarede nakladne tazke terenne auto" zrkadlovku.


Ak chces byt hipster trendy poooprdeli fotograf tak ides do CSC a najlepsie nejakeho retro. Cim das vsetkym najavo, ze ty si nieco viac, ty nie si nejaky sedlak co si kupil zrkadlovku, lebo chcel byt akoze profi fotograf ty si street fotograf co vela cestuje a foti a vobec si nad vecou a robis poooprdeli ostre fotky z ulilce co maju naladu srdce a tak a nepotrebujes na to profi vybavu tebe staci akoze lacny nenapadny fotak / ze si dal za neho viacej ako za FF zrkadlovku nikto nevie /
to dnes leti - satka, brada. fujifilm xe2 instagram a ides
perfektne zvladnuty marketing som zvedavy ako dlho to este canon a nikon vydrzia.

inak presne tato analogia je aj u aut, minule sa mi postazoval clovek co potrebuje pre pracu terenne auto, ze si ludia myslia ze ma maleho vtaka a nieco si dokazuje len preto, ze nejazdi na trendy mini morrise, ale na velkej toyote.


Hmmm ... z tvojho príspevku cítim taký podtón. Asi najvýstižnejšie ho vyjadruje staré príslovie "Podľa seba súdim teba".

Fototechniku si beriem podľa potreby. Ak idem "pracovať" 2 x FF a 2.8čkové sklá. Na cesty CSC. Len tak na prechádzku kompakt.

A pre úplnosť : nosím šatku (buffku s ochranným UW faktorom) - aby mi nepražilo na hlavu. Nemám bradu, ale strnisko - som lenivý sa holiť každé ráno. A je mi v kozách čo si o mne ľudia myslia na základe môjho vzhľadu. Pretože to je také slovenské (východoerópske). Posudzovať ľudí podľa toho čo majú oblečené, v čom jazdia, s čím fotia ...

Zabehni do niektorej z (západo)európskych metropol a prestaneš si namáhať mozgové závity zbytočným analyzovaním "kto chce čo povedať svojmu okoliu svojim vzhľadom".
 
vrak
2014-05-11 14:04:56
príspevok od: Marcel Rebro
Hmmm ... z tvojho príspevku cítim taký podtón. Asi najvýstižnejšie ho vyjadruje staré príslovie "Podľa seba súdim teba".

Fototechniku si beriem podľa potreby. Ak idem "pracovať" 2 x FF a 2.8čkové sklá. Na cesty CSC. Len tak na prechádzku kompakt.

A pre úplnosť : nosím šatku (buffku s ochranným UW faktorom) - aby mi nepražilo na hlavu. Nemám bradu, ale strnisko - som lenivý sa holiť každé ráno. A je mi v kozách čo si o mne ľudia myslia na základe môjho vzhľadu. Pretože to je také slovenské (východoerópske). Posudzovať ľudí podľa toho čo majú oblečené, v čom jazdia, s čím fotia ...

Zabehni do niektorej z (západo)európskych metropol a prestaneš si namáhať mozgové závity zbytočným analyzovaním "kto chce čo povedať svojmu okoliu svojim vzhľadom".
slovenske je presne ako reagujes, ja som pisal ze ludia ta hodnotia a nie ja ta hodnotim. To, ze ty a tebe podobni to nepochopili ja za to nemozem. Precitaj si co napisal napr. PeCH o svojej navsteve zologickej, presne ako ty ani si neuvedomil, ze mi chce odporovat svojim prispevkom a pritom potvrdzuje co som napisal * pekne rozskatulkoval ludi v zoo podla svojeho pohladu. Robi to podvedome kazdy a kto povie, ze to nerobi tak klame, alebo sa chce robit lepsi ako je.
Napisal som to ako vtip, ze nemam zaujem aby ma ludia hodnotili podla fotaku je z toho jasne. Je mi na salame co si kto mysli. Ale nevyhnes sa tomu. Presne preto tam je uvedena ta analogia s terennym autom a trendy mini morrisom, presne to sedi na tie fotaky a na to ako ludia sudia bez toho aby vedeli co je za vecou.

Ja ale ja mam obcas pocit, ze sem chodia ludia ktori maju nejaky spomaleny AF
pekny den
 
vrak
2014-05-11 14:17:39
- pre zaciatok by stacilo, keby sa niktori ludia co sem pisu nebrali tak strasne vazne.
 
smart
2014-05-11 14:34:44
tu je môj sľúbený článok o Sony A6000: http://ikt.sk/blog/digi-foto/sony-a6000-skusenosti.html

videoukážky som poslal v diskusii vyššie, ďalšie pridám keď ním natočím nejaký lepší materiál
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-05-11 16:20:54
príspevok od: stancok
mimo temu- chcem sa spytat v akom formate najcastejsie cvakate 4:3 ci 16:9? co vyuzivate castejsie?
napriek tomu že mám om-d tak 3:2 (taký je zhruba pomer strán displeja E:M10, ale občas sa mi hodí ten kuštik navyše, ktorý je v raw tak či tak.3 takže niekedy je z RAW potom final orez 4:3, na E-PM2 som fotil 16:9 lebno má širokouhlý displej, orez podľa potreby
 
Valibuk
2014-05-11 16:22:38
príspevok od: smart
tu je môj sľúbený článok o Sony A6000: http://ikt.sk/blog/digi-foto/sony-a6000-skusenosti.html

videoukážky som poslal v diskusii vyššie, ďalšie pridám keď ním natočím nejaký lepší materiál
Super, diky moc za clanok. Velmi pekne foto. Chcel by som sa ta spytat ako hodnotis dynamicky rozsah a uroven sumu a6Ky? Neviem ci si mal skusenost s nex6kou.
 
smart
2014-05-11 17:08:59
príspevok od: Valibuk
Super, diky moc za clanok. Velmi pekne foto. Chcel by som sa ta spytat ako hodnotis dynamicky rozsah a uroven sumu a6Ky? Neviem ci si mal skusenost s nex6kou.
S predoslymi Nexami som nemal moznost pracovat, takze v tom to neviem aky je posun. Cital som ale v recenziach, ze po znizeni rozlisenia fotiek naspat na 16Mpx je sum este mensi nez na fotakoch s predoslym 16Mpx snimacom, ktory sa pouziva aj v zariadeniach inych vyrobcov.
V najblizsej dobe sa chystam spravit porovnavaci test sumu s mojim Fuji X-A1, ktory je spickou v tomto smere a vysledky potom doplnim do clanku.

Dynamicky rozsah neviem posudit, uz na SLT A57 som bol spokojny, tu je to minimalne rovnako dobre. Funkciu DRO moc neuznavam, lebo pridava sum, hodi sa len napr na presvetlenie tienov pod stromami za slnecneho dna, v pritmi je sum moc vidno.

V kazdom pripade sum a DR su na dobrej urovni, som s nimi spokojny, vela je o tom popisane aj v zahranicnych recenziach, snimac dostal oproti starsim Nexom o trosku vyssie hodnotenie, ale fakt len o malo.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-05-11 17:49:16
príspevok od: vrak
naco si kupovat csc fotak, resp. preco vobec su a pre koho je celkom pekne rozobrate tu http://vimeo.com/85068380

dobre to rozobrali, ale pridám že na to pozerajú skôr z uhla profi fotografov. Mamičke s deťmi je E-PM2 so seťákom lepší do kabely/batoha na výlety ako D-SLR hoc s APSC senzorom. že su drahšie nie je moc pravda spomínaný E-PM2 stojí 300,- aj s objektívom. Plus pri fotení ťukne na displeji na to čo chce odfotiť a je to, žiadne zaostrovanie prekomponovanie, nemusí nič vedieť o DOF ani ničom, fotí sa stým jednoducho ako s telefonom akurát že to má RAW a zoom...

Rovnako moji studenti z odboru fotka keby mali E-PM2 / OM-D E-M10 určite by to nosili každý deň do školy+všade so sebou a riešili by školské zadania aj svoje fotenia... Takto nosia 600D/60D/7D sotva na praktickú výuku, lebo 60D+18-135 +50mm F1,4 / 35mm F1,4 (čo má väčšina) si do tašky len tak každý deň nehodíte ako E-PM2 +14-42+20/1,7. O objektívoch typu 85mm, 70-300 ci 70-200 ani nebudem hovoriť. Tiež mám profi výbavu, ale na neplatené veci, svoje výmysly a do školy každý deň nosím E-PM2 a fotím s tým všetko v rovnakej kvalite ako s APS-C DSLR. Fotím s tým školské práce a akcie a moje 5DIII mi zatiaľ nikdy nechýbalo.

A to foťák potrebujem so sebou takmer každý deň. Lebo proste 5D III +24-70 naozaj nie som ochotný so sebou všade trepať. CSC je dosť oslobodzujúce čo sa týka rozmerov a hmotnosti. Mal som aj profi kompakt Oly XZ1 ale tam už tá kvalita obrazu nebola ako zo zrkadlovky a AF je tiež na nových CSC od Oly dosť rýchlejší...
 
Valibuk
2014-05-11 17:49:33
príspevok od: smart
S predoslymi Nexami som nemal moznost pracovat, takze v tom to neviem aky je posun. Cital som ale v recenziach, ze po znizeni rozlisenia fotiek naspat na 16Mpx je sum este mensi nez na fotakoch s predoslym 16Mpx snimacom, ktory sa pouziva aj v zariadeniach inych vyrobcov.
V najblizsej dobe sa chystam spravit porovnavaci test sumu s mojim Fuji X-A1, ktory je spickou v tomto smere a vysledky potom doplnim do clanku.

Dynamicky rozsah neviem posudit, uz na SLT A57 som bol spokojny, tu je to minimalne rovnako dobre. Funkciu DRO moc neuznavam, lebo pridava sum, hodi sa len napr na presvetlenie tienov pod stromami za slnecneho dna, v pritmi je sum moc vidno.

V kazdom pripade sum a DR su na dobrej urovni, som s nimi spokojny, vela je o tom popisane aj v zahranicnych recenziach, snimac dostal oproti starsim Nexom o trosku vyssie hodnotenie, ale fakt len o malo.
Samozrejme mam na mysli len parametre pri foteni do raw. Pytam sa preto, lebo aj ked napr na dxomark namerali dynamicky rozsah u A6000ky totozny ako pri Nex6, u Texchradaru to bolo o dost menej. Viedli sa o tom polemiky ale chcel som pripadne vediet aj od teba ak by si nahodou s tym mal skusenost.
Dik v kazdom pripade za clanok aj koment
 
smart
2014-05-11 20:47:01
príspevok od: Valibuk
Samozrejme mam na mysli len parametre pri foteni do raw. Pytam sa preto, lebo aj ked napr na dxomark namerali dynamicky rozsah u A6000ky totozny ako pri Nex6, u Texchradaru to bolo o dost menej. Viedli sa o tom polemiky ale chcel som pripadne vediet aj od teba ak by si nahodou s tym mal skusenost.
Dik v kazdom pripade za clanok aj koment
Ten techradar pozriem, to mierne vyssie hodnotenie som aj ja videl na dxomark. A vdaka za pochvalu, tie fotky su vsetky fotene narychlo z ruky, navyse ta krajinka bez prechodaku, takze je tam este urcita rezerva, vratane uprav. Clanok budem este doplnat o zopar veci na ktore som zabudol a ked na nieco este pridem.
 
Valibuk
2014-05-11 21:05:37
príspevok od: smart
Ten techradar pozriem, to mierne vyssie hodnotenie som aj ja videl na dxomark. A vdaka za pochvalu, tie fotky su vsetky fotene narychlo z ruky, navyse ta krajinka bez prechodaku, takze je tam este urcita rezerva, vratane uprav. Clanok budem este doplnat o zopar veci na ktore som zabudol a ked na nieco este pridem.
Urcite si pochvalu zasluzis Ta sigma je krasne ostra, preto mam v plane kupit Sigmu 19ku. Za ten peniaz sa to jednoducho neda nekupit. Este k tomu co v tvojom clanku pises ohladom lacneho feelingu. Je zaujimave ako na tuto temu su rozporuplne ohlasy. Su ludia co hodnotia A6000ku, ze posobi hodne kvalitne, az skoro akoby mala kovove sasi, ini naopak ako pises ty, popisuju jej lacny vzhlad. Z toho co som videl sa skor priklanam k tebe, ale napadlo ma. Myslis, ze na tom sa nemoze podielat farebna kombinacia aku mas - strieborna? Je to samozrejme ten posledny parameter , ktory je dolezity, resp. nie je dolezity vobec, len sa snazim dopatrat korene tejto rozporuplnosti. Nex6ka je tiez plastova, no posobi na mna velmi solidne a ak to tak mozem povedat, trvacne.
 
smart
2014-05-11 21:39:07
príspevok od: Valibuk
Urcite si pochvalu zasluzis Ta sigma je krasne ostra, preto mam v plane kupit Sigmu 19ku. Za ten peniaz sa to jednoducho neda nekupit. Este k tomu co v tvojom clanku pises ohladom lacneho feelingu. Je zaujimave ako na tuto temu su rozporuplne ohlasy. Su ludia co hodnotia A6000ku, ze posobi hodne kvalitne, az skoro akoby mala kovove sasi, ini naopak ako pises ty, popisuju jej lacny vzhlad. Z toho co som videl sa skor priklanam k tebe, ale napadlo ma. Myslis, ze na tom sa nemoze podielat farebna kombinacia aku mas - strieborna? Je to samozrejme ten posledny parameter , ktory je dolezity, resp. nie je dolezity vobec, len sa snazim dopatrat korene tejto rozporuplnosti. Nex6ka je tiez plastova, no posobi na mna velmi solidne a ak to tak mozem povedat, trvacne.
No ja mam v strieborno-cervenej aj Fuji X-A1, ktora je tiez plastova ale posobi omnoho kovovejsie a su na nej krasne zaoblene tie hrany. Tu su vsetky hrany hnusne ostre vratane tych na tlacitkach, same kolmice bez sikmych ploch, otras. Navyse sa mi uz druhy den neotvaraju dvierka na sachte s baterkou - ale to je mozne kvoli tomu, ze som fotak stihol hned v druhy den od kupy pokrstit...
 
smart
2014-05-11 21:41:03
inak ta 19-ka je vraj o dost horsia od 30-ky a 60-ky, najlepsia je prave 60-ka, ale ta je aj dost velka
 
Valibuk
2014-05-11 22:40:25
Ano, jasne, ale 19ka sa mi najviac hodi na krajinky Nuz, sony nie je zrovna dizajnersky velmastej
 
stancok
2014-05-11 23:03:42
príspevok od: smart
tu je môj sľúbený článok o Sony A6000: http://ikt.sk/blog/digi-foto/sony-a6000-skusenosti.html

videoukážky som poslal v diskusii vyššie, ďalšie pridám keď ním natočím nejaký lepší materiál
super velmi kvalitne a na urovni popisane prve skusenosti s a6000, opat som viac nakloneny kupe sony ,kedze panak dlhodobo nespusta cenu svojej gx7 a uz ma to nekonecne cakanie pomaly ale isto prestava bavit..cenova politika panaku je proste neuprosna a este snad horsia ako u sony.. inak tie fotky s pevnou sigmou 60 vysli paradne, klobuk dole vidno ze to je dobry objektiv otazka je ako by obstal s tym sonackym 50/1.8 neskusal si ho nahodou resp si spravit nejaky porovnavaci test?prip s o dost drahsim sel 55/1.8 no tam je uz cena neskutocne svihla ked chcu zanho cez 800 eciek.. ako univerzal na cesty sa mi celkom paci ich novinka http://objektivy.heureka.sk/sony-sel-p-18-105mm-f-4/ no uvidime..
 
PeCh
2014-05-11 23:05:22
príspevok od: Jozef Peniak
dobre to rozobrali, ale pridám že na to pozerajú skôr z uhla profi fotografov. Mamičke s deťmi je E-PM2 so seťákom lepší do kabely/batoha na výlety ako D-SLR hoc s APSC senzorom. že su drahšie nie je moc pravda spomínaný E-PM2 stojí 300,- aj s objektívom. Plus pri fotení ťukne na displeji na to čo chce odfotiť a je to, žiadne zaostrovanie prekomponovanie, nemusí nič vedieť o DOF ani ničom, fotí sa stým jednoducho ako s telefonom akurát že to má RAW a zoom...

Rovnako moji studenti z odboru fotka keby mali E-PM2 / OM-D E-M10 určite by to nosili každý deň do školy+všade so sebou a riešili by školské zadania aj svoje fotenia... Takto nosia 600D/60D/7D sotva na praktickú výuku, lebo 60D+18-135 +50mm F1,4 / 35mm F1,4 (čo má väčšina) si do tašky len tak každý deň nehodíte ako E-PM2 +14-42+20/1,7. O objektívoch typu 85mm, 70-300 ci 70-200 ani nebudem hovoriť. Tiež mám profi výbavu, ale na neplatené veci, svoje výmysly a do školy každý deň nosím E-PM2 a fotím s tým všetko v rovnakej kvalite ako s APS-C DSLR. Fotím s tým školské práce a akcie a moje 5DIII mi zatiaľ nikdy nechýbalo.

A to foťák potrebujem so sebou takmer každý deň. Lebo proste 5D III +24-70 naozaj nie som ochotný so sebou všade trepať. CSC je dosť oslobodzujúce čo sa týka rozmerov a hmotnosti. Mal som aj profi kompakt Oly XZ1 ale tam už tá kvalita obrazu nebola ako zo zrkadlovky a AF je tiež na nových CSC od Oly dosť rýchlejší...
Úplne s tebou súhlasím. Ja by som si z PENov síce vybral "double lens kit" a priplatil by som si aj 40 € za aspoň E-PL5.

Ja 5D II idem "zahodiť". Teda vymeniť za CSC. Zatiaľ som aspoň "upgradol" 70-200/2.8 IS za 70-200/4 . CSC sa mi zdá na hobby fotenie to pravé. Pravá zrkadlovka hobby fotografa rýchlo otrávi (okrem výstupu) a fotiť s CSC je radosť. S Karolom zase súhlasím že Fuji, M4/3 a Sony sú v tomto systémy medzi ktorými sa oplatí rozmýšľať. Práve kvôli systému. NEXa síce mám (rovnako ako Karol 5N), a je výborný na bežné dovolenkové fotenie je super, ale na niečo viacej sa prejaví hrozná ergonómia ovládania (aj keď drží sa lepšie ako Fuji X-E2).

Inak som si myslel, že fotíš skôr na Fuji ako Oly. Zdalo sa mi, že Fuji X systém ťa celkom oslovil a presvedčil .
 
smart
2014-05-12 07:00:34
príspevok od: stancok
super velmi kvalitne a na urovni popisane prve skusenosti s a6000, opat som viac nakloneny kupe sony ,kedze panak dlhodobo nespusta cenu svojej gx7 a uz ma to nekonecne cakanie pomaly ale isto prestava bavit..cenova politika panaku je proste neuprosna a este snad horsia ako u sony.. inak tie fotky s pevnou sigmou 60 vysli paradne, klobuk dole vidno ze to je dobry objektiv otazka je ako by obstal s tym sonackym 50/1.8 neskusal si ho nahodou resp si spravit nejaky porovnavaci test?prip s o dost drahsim sel 55/1.8 no tam je uz cena neskutocne svihla ked chcu zanho cez 800 eciek.. ako univerzal na cesty sa mi celkom paci ich novinka http://objektivy.heureka.sk/sony-sel-p-18-105mm-f-4/ no uvidime..
Diky moc za pochvalu.

Co sa tyka tej GX7, uz som to pisal vyssie v diskusii, ze ma momentalne najnevyhodnejsiu cenu. Totiz G6 klesla na zahranicnych e-shopoch pod 450,- Euro a GH3 zrejme aj pod tlakom vyjdenia GH4 dokonca na necelych 800,- Euro, co je skoro taka cena ako GX-7. Cize kym to neklesne na pribl. 625-650 Euro sa to nepolati - navyse v tejto cenovej relacii sa pohybuje dokonca aj A6000 a to je dokonca cerstva novinka na trhu. Pocitam, ze u GX-7 ta cena nepojde dlho dole, lebo tento rok neplanuju vydat jej nastupcu.

Ten objektiv 50mm f1.8 sa dobru cenu a dobre foti, ja som sa rozhodoval medzi nim a tou Sigmou, nielen kvoli lepsiemu bokehu a svetelnosti ale hlavne tej stabilizacii, ktoru by som na takomto ohnisku strasne potreboval hlavne kvoli videu. Fotky aj videa su s nim velmi pekne, na zahranicnych weboch pisu ze je mat dobe oba tie objektivy - Aj Sigmu aj Sony. U mna rozhodla max. ostrost a kresba.

Pre E-mount chybaju hlavne kvalitne sirokouhle objektivy, zo zoomov na najlepsi 24mm f1.8 za 1000 dolarov, druhy najlepsi je prave Sigma 19mm f2.8. O sirokouhlych zoomoch to plati dvojnasobne, najlepsi z nich 10-18 f4 je obrazovou kvalitou niekde o polovicu hosri od Sigmy 60DN.

Kompletny prehlad najlepsich objektivov je tu: http://www.dxomark.com/Reviews/Best-lenses-for-the-20-MPix-Sony-Alpha-A3000-Primes-and-Zooms



 
marcus_labeo
2014-05-12 10:51:37
príspevok od: PeCh
Úplne s tebou súhlasím. Ja by som si z PENov síce vybral "double lens kit" a priplatil by som si aj 40 € za aspoň E-PL5.

Ja 5D II idem "zahodiť". Teda vymeniť za CSC. Zatiaľ som aspoň "upgradol" 70-200/2.8 IS za 70-200/4 . CSC sa mi zdá na hobby fotenie to pravé. Pravá zrkadlovka hobby fotografa rýchlo otrávi (okrem výstupu) a fotiť s CSC je radosť. S Karolom zase súhlasím že Fuji, M4/3 a Sony sú v tomto systémy medzi ktorými sa oplatí rozmýšľať. Práve kvôli systému. NEXa síce mám (rovnako ako Karol 5N), a je výborný na bežné dovolenkové fotenie je super, ale na niečo viacej sa prejaví hrozná ergonómia ovládania (aj keď drží sa lepšie ako Fuji X-E2).

Inak som si myslel, že fotíš skôr na Fuji ako Oly. Zdalo sa mi, že Fuji X systém ťa celkom oslovil a presvedčil .
V zásade súhlasím, ale... Väčšina z vás tú dilemu DSLR vs. CSC hodnotí z pohľadu veľkej profi zrkadlovky (Ty i Jožo z pohľadu 5D). Ale aj v rámci DSLR sú obrovské rozdiely, APSC je niekde inde ako fullframe a i v rámci APSC sú obri (7D) i v podstate maličké foťáky (100D), pritom majú rovnaké senzory a rovnaké fotky: http://j.mp/1024J2g#sthash.2vRifiAI.dpuf Preto taký "downgrade" zo 7D na 100D (alebo inú menšiu DSLR) môže priniesť veľmi podobný efekt, ako prechod na CSC: http://j.mp/1mQKqk0
Naviac sa CSC takmer výhradne porovnávajú s kratšími a teda menšími sklami a pri DSLR sa ako príklady veľkých objektívov uvádzajú fullframe telezoomy 70-200/2,8. Pritom takéto sklá sú (resp. boli by, ak by existovali) rovnako veľké aj pri CSC, svetelnosť a ohnisko proste nepustia (viď Fujinon 50-140/2,8: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/69_zps6924e4f4.jpg
Ja ako amatér nemám problém vláčiť menšiu zrkadlovku s 1-2 sklami celý deň (nedávno som strávil 4 dni v Ríme a celé dni som bez problémov len v ruke, bez popruhu nosil K-30ku s nasadeným zoomom a jednu malú a ľahkú pevnú stovku v batohu). Ak by som mal vláčiť D300vku s battery gripom a FF zoomom, ako niektorí borci, bolo by to o inom, ale moja zostava nie je nijak výrazne zaťažujúcejšia, ako podobná CSC zostava.
 
Blackman
2014-05-12 11:15:38
príspevok od: marcus_labeo
V zásade súhlasím, ale... Väčšina z vás tú dilemu DSLR vs. CSC hodnotí z pohľadu veľkej profi zrkadlovky (Ty i Jožo z pohľadu 5D). Ale aj v rámci DSLR sú obrovské rozdiely, APSC je niekde inde ako fullframe a i v rámci APSC sú obri (7D) i v podstate maličké foťáky (100D), pritom majú rovnaké senzory a rovnaké fotky: http://j.mp/1024J2g#sthash.2vRifiAI.dpuf Preto taký "downgrade" zo 7D na 100D (alebo inú menšiu DSLR) môže priniesť veľmi podobný efekt, ako prechod na CSC: http://j.mp/1mQKqk0
Naviac sa CSC takmer výhradne porovnávajú s kratšími a teda menšími sklami a pri DSLR sa ako príklady veľkých objektívov uvádzajú fullframe telezoomy 70-200/2,8. Pritom takéto sklá sú (resp. boli by, ak by existovali) rovnako veľké aj pri CSC, svetelnosť a ohnisko proste nepustia (viď Fujinon 50-140/2,8: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/69_zps6924e4f4.jpg
Ja ako amatér nemám problém vláčiť menšiu zrkadlovku s 1-2 sklami celý deň (nedávno som strávil 4 dni v Ríme a celé dni som bez problémov len v ruke, bez popruhu nosil K-30ku s nasadeným zoomom a jednu malú a ľahkú pevnú stovku v batohu). Ak by som mal vláčiť D300vku s battery gripom a FF zoomom, ako niektorí borci, bolo by to o inom, ale moja zostava nie je nijak výrazne zaťažujúcejšia, ako podobná CSC zostava.
Tiez som bol cez velku noc v Ryme na 6 dni, kazdy den celodenna behacka s Fuji X-E2+18-55 a pohoda jahoda. Minuly rok som takto behal tyzden v New Yorku s Nikon D800 a vecer som vzdy uz padal dole hubou. Jasne ze kvalita vystupu sa neda porovnavat, ale radost z fotenia som mal nednoznacne vacsiu v Ryme
 
Marcel Rebro
2014-05-12 11:42:54
príspevok od: marcus_labeo
V zásade súhlasím, ale... Väčšina z vás tú dilemu DSLR vs. CSC hodnotí z pohľadu veľkej profi zrkadlovky (Ty i Jožo z pohľadu 5D). Ale aj v rámci DSLR sú obrovské rozdiely, APSC je niekde inde ako fullframe a i v rámci APSC sú obri (7D) i v podstate maličké foťáky (100D), pritom majú rovnaké senzory a rovnaké fotky: http://j.mp/1024J2g#sthash.2vRifiAI.dpuf Preto taký "downgrade" zo 7D na 100D (alebo inú menšiu DSLR) môže priniesť veľmi podobný efekt, ako prechod na CSC: http://j.mp/1mQKqk0
Naviac sa CSC takmer výhradne porovnávajú s kratšími a teda menšími sklami a pri DSLR sa ako príklady veľkých objektívov uvádzajú fullframe telezoomy 70-200/2,8. Pritom takéto sklá sú (resp. boli by, ak by existovali) rovnako veľké aj pri CSC, svetelnosť a ohnisko proste nepustia (viď Fujinon 50-140/2,8: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/69_zps6924e4f4.jpg
Ja ako amatér nemám problém vláčiť menšiu zrkadlovku s 1-2 sklami celý deň (nedávno som strávil 4 dni v Ríme a celé dni som bez problémov len v ruke, bez popruhu nosil K-30ku s nasadeným zoomom a jednu malú a ľahkú pevnú stovku v batohu). Ak by som mal vláčiť D300vku s battery gripom a FF zoomom, ako niektorí borci, bolo by to o inom, ale moja zostava nie je nijak výrazne zaťažujúcejšia, ako podobná CSC zostava.
Dovolím si oponovať :
1. dal si do porovnania najväčšie OMDčko. Daj tam E-M10
2. ekvivalent k 70-200/2,8 pre m43 existuje. Panasonic 35-100/2,8. Ja viem DOF je iná ale svetelnosť rovnaká. A rozdiel v rozmeroch je markantný (viď) foto. Pre porovnanie som tam priložil aj Nikkor 24-70//2,8 a jeho ekvivalent Panasonic 14-35/2,8
3. "cestovná" m43 zostava - OMD-EM10, Panasonic 7-14, Panasonic 14-45, Panasonic 45-150 a Olympus 45/1,8 (na prípadné portrétiky) vychádza 1.2kg. A ak ešte Pana 7-14 vymením sa Oly 9-18 (ten je ale pre mňa na šrirokom konci dlhý) som na 1.06kg. A mám tri sklá s rovnakým priemerom filtrového závitu - 52mm. Skús niečo podobné "vyskladať" z najkomaktnejšej APS-C a uvidíme na akej hmotnosti skončíš. Pre mňa je rozdiel či na trek / trip nesiem 1.5 alebo 3 kg techniky. Keď nič nenafotím aspoň ma neserie že som to zbytočne vláčil
 
marcus_labeo
2014-05-12 12:11:52
príspevok od: Marcel Rebro
Dovolím si oponovať :
1. dal si do porovnania najväčšie OMDčko. Daj tam E-M10
2. ekvivalent k 70-200/2,8 pre m43 existuje. Panasonic 35-100/2,8. Ja viem DOF je iná ale svetelnosť rovnaká. A rozdiel v rozmeroch je markantný (viď) foto. Pre porovnanie som tam priložil aj Nikkor 24-70//2,8 a jeho ekvivalent Panasonic 14-35/2,8
3. "cestovná" m43 zostava - OMD-EM10, Panasonic 7-14, Panasonic 14-45, Panasonic 45-150 a Olympus 45/1,8 (na prípadné portrétiky) vychádza 1.2kg. A ak ešte Pana 7-14 vymením sa Oly 9-18 (ten je ale pre mňa na šrirokom konci dlhý) som na 1.06kg. A mám tri sklá s rovnakým priemerom filtrového závitu - 52mm. Skús niečo podobné "vyskladať" z najkomaktnejšej APS-C a uvidíme na akej hmotnosti skončíš. Pre mňa je rozdiel či na trek / trip nesiem 1.5 alebo 3 kg techniky. Keď nič nenafotím aspoň ma neserie že som to zbytočne vláčil
Jasné, máš pravdu, M 4/3, hlavne tie menšie ako PENy či E-M10, sú rozmerovo úplne inde. Porovnateľnosť je tu pri APSC zrkadlovkového štýlu a tam tvrdím, že prínos oproti menším (!) DSLR nie je výrazný, notabene ak berieš svetelné zomy: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/63_zps2772f5c3.jpg
 
Marcel Rebro
2014-05-12 12:19:54
príspevok od: marcus_labeo
Jasné, máš pravdu, M 4/3, hlavne tie menšie ako PENy či E-M10, sú rozmerovo úplne inde. Porovnateľnosť je tu pri APSC zrkadlovkového štýlu a tam tvrdím, že prínos oproti menším (!) DSLR nie je výrazný, notabene ak berieš svetelné zomy: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/63_zps2772f5c3.jpg
To je jasné. Ak je v CSC nasrvaný APS-C chip, budú sklá rovnko veľké ako pre APS-C DSLR.
 
dePappa
2014-05-12 12:36:16
príspevok od: marcus_labeo
Jasné, máš pravdu, M 4/3, hlavne tie menšie ako PENy či E-M10, sú rozmerovo úplne inde. Porovnateľnosť je tu pri APSC zrkadlovkového štýlu a tam tvrdím, že prínos oproti menším (!) DSLR nie je výrazný, notabene ak berieš svetelné zomy: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/63_zps2772f5c3.jpg
problem nastane ak vyrobca nevyrobi objektiv cisto pre apsc (pozeram sa na teba nikon a ignoraciu sirokouhleho rychleho objektivu pre DX). takze fujinon 14/2.8 alebo rumorovany 16/1.4 vyzera omnoho pritazlivejsie
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-05-12 13:01:59
príspevok od: Marcel Rebro
To je jasné. Ak je v CSC nasrvaný APS-C chip, budú sklá rovnko veľké ako pre APS-C DSLR.
Objektivy pre CSC mozu byt konstrukcne mensie, pretoze vzdialenost bajonetu od snimaca je mensia ako u zrkadloviek.
 
PeCh
2014-05-12 13:14:06
príspevok od: marcus_labeo
Jasné, máš pravdu, M 4/3, hlavne tie menšie ako PENy či E-M10, sú rozmerovo úplne inde. Porovnateľnosť je tu pri APSC zrkadlovkového štýlu a tam tvrdím, že prínos oproti menším (!) DSLR nie je výrazný, notabene ak berieš svetelné zomy: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/63_zps2772f5c3.jpg
Ekvivalentná výbava (ultraširokáč, telefoto, portréťák a univerzálna 35-ka) pre jednotlivé systémy:
* Canon FF (6D + 17-40/4 + 35/2 IS + 85/1.8 + 70-200/4) = 2710 g
* Canon APS-C (750D + 10-22 + 24/1.4 + 50/1.4 + 70-200/4) = 2556 g
* Fuji (X-E2 + 10-24 + 23/1.4 + 56/1.2 + 55-200) = 2046 g
* Sony NEX (NEX6 + 10-18 + 24/1.8 + 50/1.8 + 55-210) = 1280 g
* M4/3 (GX7 + 9-18 + 17/1.8 + 45/1.8 + 40-150) = 983 g

Keď to chce človek nosiť na túry, tak jednoznačne vyhráva M4/3. Ak chce človek niečo do štúdia, tak mu veľkosť až tak nevadí, ale myslím si, že pri kvalite Fuji by som ostal pri ňom (cenovo to výjde rovnako ale na váhe to poznať, aj keď sa to nezdá). Inak v štúdiu by si nepoznal rozdiel vo výstupe medzi Olympusom a FF Canonom.

Inak tu to zatiaľ nebolo spomenuté, ale jedna veľká výhoda CSC je elektronický hľadáčik. Väčšina fotografov síce hovorí, že EVF je nanič a jedine OVF, no dnes konečne EVF má takú kvalitu, že OVF bude práve nevýhoda. Či už EVF v OMDčku alebo vo Fuji X-E2 je dostatočne rýchle. Navyše okamžite vidíš expozíciu, výslednú fotku, čo pri fotení s OVF sa ti veľmi ľahko stane, že expozícia ujde (buď zabudnutá korekcia expozície, alebo zlý odhad automatiky). Ostrenie na senzore zase podstatne zvyšuje presnosť ostrenia (no more FF/BF), nie si nútený používať metódu prekomponovania na správny bod AF, keďže AF body máš po celom senzore. A detekcia tváre ti umožní oveľa menej odpadu pri portrétovaní na nízke clonové čísla (skús fotiť s Canonom 85/1.2 a s Fuji 56/1.2 a porovnaj koľko odpadu budeš mať z ktorého). Jednoducho si myslím, že CSC je ďalším evolučným krokom vo fotografii, ktorý sa teraz dostáva použiteľnosťou do revolučného štádia podobne ako to bolo z prechodom z analógu na digitál. Áno, CSC ešte nenahradí 1Dx, ale 5DM2 alebo 6D dorovná v kvalite výstupu, AF (samozrejme zase nie každý CSC model a často za vyššiu cenu). CSC a klasické DSLR tu budú ešte nejaký čas popri sebe. V nejakej oblasti bude mať navrch CSC v inej DSLR, ale nakoniec CSC zvíťazí. Canon/Nikon možno vydá ešte jednu generáciu svojich top modelov ale nakoniec sa aj oni dostanú k CSC alebo aspoň nejakému hybridu.
 
marcus_labeo
2014-05-12 13:39:29
príspevok od: Karol Srnec
Objektivy pre CSC mozu byt konstrukcne mensie, pretoze vzdialenost bajonetu od snimaca je mensia ako u zrkadloviek.
Áno, nemusí tam byť taký odstup od senzoru kvôli absencii zrkadla, ale priemer šošoviek a teda šírka skla sa nedá oklamať a tie sklá sú stále veľké, často identické, ako pre DSLR, viď ten Fuji 16-55/2,8 so 77 mm filtrovým závitom (čo je viac, ako majú mnohé zrkadlovkové f2,8 sklá).
 
PeCh
2014-05-12 14:57:57
príspevok od: marcus_labeo
Áno, nemusí tam byť taký odstup od senzoru kvôli absencii zrkadla, ale priemer šošoviek a teda šírka skla sa nedá oklamať a tie sklá sú stále veľké, často identické, ako pre DSLR, viď ten Fuji 16-55/2,8 so 77 mm filtrovým závitom (čo je viac, ako majú mnohé zrkadlovkové f2,8 sklá).
Ver tomu, že by mohli byť aj menšie. Je to vec priorít pri návrhu (cena, veľkosť, váha, kvalita). Pozri si taký Sony 18-55 a 16-50. Obe sú pre rovnako veľký senzor, viac-menej rovnaký rozsah. Prvý je zhruba 2× taký veľký ako ten druhý, ale rozdiel je aj v kvalite z ktorej sa zľavilo v prospech veľkosti.
 
Valibuk
2014-05-12 15:13:31
príspevok od: Marcel Rebro
Dovolím si oponovať :
1. dal si do porovnania najväčšie OMDčko. Daj tam E-M10
2. ekvivalent k 70-200/2,8 pre m43 existuje. Panasonic 35-100/2,8. Ja viem DOF je iná ale svetelnosť rovnaká. A rozdiel v rozmeroch je markantný (viď) foto. Pre porovnanie som tam priložil aj Nikkor 24-70//2,8 a jeho ekvivalent Panasonic 14-35/2,8
3. "cestovná" m43 zostava - OMD-EM10, Panasonic 7-14, Panasonic 14-45, Panasonic 45-150 a Olympus 45/1,8 (na prípadné portrétiky) vychádza 1.2kg. A ak ešte Pana 7-14 vymením sa Oly 9-18 (ten je ale pre mňa na šrirokom konci dlhý) som na 1.06kg. A mám tri sklá s rovnakým priemerom filtrového závitu - 52mm. Skús niečo podobné "vyskladať" z najkomaktnejšej APS-C a uvidíme na akej hmotnosti skončíš. Pre mňa je rozdiel či na trek / trip nesiem 1.5 alebo 3 kg techniky. Keď nič nenafotím aspoň ma neserie že som to zbytočne vláčil
Ahoj mrco, chcel som ta poprosit ci by si nemohol uploadnut nejake rawy z exterieru-krajinky z tvoje em10ky. Tento tyzden mi sice pride sonka a6000ka, ale ta je pre priatelku. Povodne aj ja som mal a mam v plane kupit sonku ale kym tak neucinim chcem si este niektore veci vyjasnit. Trosku ma vystrasila skusenost Smarta s jeho A6000kou, kedy popisuje, ze mu po tyzdni nejdu otvarat dvierka na battery sachte a popisuje velmi lacne spracovanie fotaku ako take. Chcem ho nosit do hor a tam sa neda obcas zabranit nejakemu drcnutiu o skalu napr. Nex6 aj ked je plastovy bol spracovany podla mna velmi solidne. Nakolko mam moznost kupit sony a panak produkty o nieco lacnejsie ako su dostupne ceny, do uvahy mi prichadza aj panak gx7. Oly sa mi paci tym ako upecie rawy, velmi malo ich potrebujem upravovat aby sa mi pacili. V minulosti som vazne uvazoval nad omd em5, no zarazil ma sum pritomny uz na zakladnych iso hodnotach. Nepotrebujem super cisty vystup nad napr. iso 3200, no na 200ke ma zarazilo ako bol obraz zasumeny. Ano dal sa jednoducho odstranit ale asi je vhodnejsie ked uz na zaciatku sum nedegraduje obraz. Ja viem, ze sony a jeho predzpracovanie rawu sa rozobera napriec webom.
Chcem sa ta spytat v suvislosti s tvojou10kou ako by si ju porovnal obrazovo k omd em5? co sa tyka sumu, dynamickeho rozsahu, prekreslenia detailov s tym istym sklom... Cital som, ze 10ka ma zly dr, no cital som aj opak. Clovek fakt potrebuje si vzdy pred kupou postahovat rawy a spravit si nazor sam. Ako ucinny je stabilizator v praxi u 10ky, kedze nie je 5osovi. Mas skusenost aj s novym oly pz, ten vizera velmi pekne a je aj dobre hodnoteny.
Tak to je asi nateraz vsetko. vsaka za odpoved.
 
marcus_labeo
2014-05-12 15:35:13
príspevok od: PeCh
Ekvivalentná výbava (ultraširokáč, telefoto, portréťák a univerzálna 35-ka) pre jednotlivé systémy:
* Canon FF (6D + 17-40/4 + 35/2 IS + 85/1.8 + 70-200/4) = 2710 g
* Canon APS-C (750D + 10-22 + 24/1.4 + 50/1.4 + 70-200/4) = 2556 g
* Fuji (X-E2 + 10-24 + 23/1.4 + 56/1.2 + 55-200) = 2046 g
* Sony NEX (NEX6 + 10-18 + 24/1.8 + 50/1.8 + 55-210) = 1280 g
* M4/3 (GX7 + 9-18 + 17/1.8 + 45/1.8 + 40-150) = 983 g

Keď to chce človek nosiť na túry, tak jednoznačne vyhráva M4/3. Ak chce človek niečo do štúdia, tak mu veľkosť až tak nevadí, ale myslím si, že pri kvalite Fuji by som ostal pri ňom (cenovo to výjde rovnako ale na váhe to poznať, aj keď sa to nezdá). Inak v štúdiu by si nepoznal rozdiel vo výstupe medzi Olympusom a FF Canonom.

Inak tu to zatiaľ nebolo spomenuté, ale jedna veľká výhoda CSC je elektronický hľadáčik. Väčšina fotografov síce hovorí, že EVF je nanič a jedine OVF, no dnes konečne EVF má takú kvalitu, že OVF bude práve nevýhoda. Či už EVF v OMDčku alebo vo Fuji X-E2 je dostatočne rýchle. Navyše okamžite vidíš expozíciu, výslednú fotku, čo pri fotení s OVF sa ti veľmi ľahko stane, že expozícia ujde (buď zabudnutá korekcia expozície, alebo zlý odhad automatiky). Ostrenie na senzore zase podstatne zvyšuje presnosť ostrenia (no more FF/BF), nie si nútený používať metódu prekomponovania na správny bod AF, keďže AF body máš po celom senzore. A detekcia tváre ti umožní oveľa menej odpadu pri portrétovaní na nízke clonové čísla (skús fotiť s Canonom 85/1.2 a s Fuji 56/1.2 a porovnaj koľko odpadu budeš mať z ktorého). Jednoducho si myslím, že CSC je ďalším evolučným krokom vo fotografii, ktorý sa teraz dostáva použiteľnosťou do revolučného štádia podobne ako to bolo z prechodom z analógu na digitál. Áno, CSC ešte nenahradí 1Dx, ale 5DM2 alebo 6D dorovná v kvalite výstupu, AF (samozrejme zase nie každý CSC model a často za vyššiu cenu). CSC a klasické DSLR tu budú ešte nejaký čas popri sebe. V nejakej oblasti bude mať navrch CSC v inej DSLR, ale nakoniec CSC zvíťazí. Canon/Nikon možno vydá ešte jednu generáciu svojich top modelov ale nakoniec sa aj oni dostanú k CSC alebo aspoň nejakému hybridu.
Ešte k tým zostavám a ich hmotnostiam by som pre porovnanie pridal:
Pentax APS-C (K-500 + 12/24 + 21 + 50 + 55-200) = 1617 g
A aj tá Tvoja Canon APSC zostava mohla byť ľahšia, ak by si dal menšie telo a obdobne dlhé/svetelné sklá, ako pri Sony: 100D + 10-22 + 24 + 50/1,8 + 55-500 = 1882 g
Je jasné, že 2,7 kg a 1,2 kg (FF zostava proti zostave NEXu) je obrovský rozdiel, avšak 1,6 kg a 1,2 kg už nie je nič dramatické.
 
stancok
2014-05-12 16:45:15
príspevok od: smart
Diky moc za pochvalu.

Co sa tyka tej GX7, uz som to pisal vyssie v diskusii, ze ma momentalne najnevyhodnejsiu cenu. Totiz G6 klesla na zahranicnych e-shopoch pod 450,- Euro a GH3 zrejme aj pod tlakom vyjdenia GH4 dokonca na necelych 800,- Euro, co je skoro taka cena ako GX-7. Cize kym to neklesne na pribl. 625-650 Euro sa to nepolati - navyse v tejto cenovej relacii sa pohybuje dokonca aj A6000 a to je dokonca cerstva novinka na trhu. Pocitam, ze u GX-7 ta cena nepojde dlho dole, lebo tento rok neplanuju vydat jej nastupcu.

Ten objektiv 50mm f1.8 sa dobru cenu a dobre foti, ja som sa rozhodoval medzi nim a tou Sigmou, nielen kvoli lepsiemu bokehu a svetelnosti ale hlavne tej stabilizacii, ktoru by som na takomto ohnisku strasne potreboval hlavne kvoli videu. Fotky aj videa su s nim velmi pekne, na zahranicnych weboch pisu ze je mat dobe oba tie objektivy - Aj Sigmu aj Sony. U mna rozhodla max. ostrost a kresba.

Pre E-mount chybaju hlavne kvalitne sirokouhle objektivy, zo zoomov na najlepsi 24mm f1.8 za 1000 dolarov, druhy najlepsi je prave Sigma 19mm f2.8. O sirokouhlych zoomoch to plati dvojnasobne, najlepsi z nich 10-18 f4 je obrazovou kvalitou niekde o polovicu hosri od Sigmy 60DN.

Kompletny prehlad najlepsich objektivov je tu: http://www.dxomark.com/Reviews/Best-lenses-for-the-20-MPix-Sony-Alpha-A3000-Primes-and-Zooms



no zial s tou GX7 to nevyzera najruzovejsie,tak skoro to na tych 600e nepojde, ked doteraz nehybal panak s cenou, nie je na to predpoklad ani v dohladnej dobe pokial nepride nastupca.. inak co sa tyka objektivov k sony zaujimavy by mohol byt aj sirokac zoom zeiss16-70 f4 http://objektivy.heureka.sk/sony-sel1670z/ no tie ceny co chcu za to..hruza.. a ktovie aku kvalitu vystupu bude mat http://objektivy.heureka.sk/sony-sel-p-18-105mm-f-4/
 
marcus_labeo
2014-05-12 17:11:06
príspevok od: stancok
no zial s tou GX7 to nevyzera najruzovejsie,tak skoro to na tych 600e nepojde, ked doteraz nehybal panak s cenou, nie je na to predpoklad ani v dohladnej dobe pokial nepride nastupca.. inak co sa tyka objektivov k sony zaujimavy by mohol byt aj sirokac zoom zeiss16-70 f4 http://objektivy.heureka.sk/sony-sel1670z/ no tie ceny co chcu za to..hruza.. a ktovie aku kvalitu vystupu bude mat http://objektivy.heureka.sk/sony-sel-p-18-105mm-f-4/
Človeče Ty stále len vyberáš? Mám pocit, že Tvoje dilemy o výbere nového foťáku som tu čítal tak pred rokom... Kým uvažuješ o dokonalom foťáku, ušli Ti možno tisíce dobrých fotiek.
P.S. Nemieniš dať 800 či koľko eur za lepší CSC, tak prečo nekúpiš niečo za 500 a hotovo? Čakať, že 800-eurový foťák klesne na polovicu, to sa nemusíš dočkať nikdy, rúb len potiaľ, pokiaľ Ti stačí peňaženka a kúp si nižšiu triedu, na ktorú (možno) máš, napr. E-PL5, určite budeš s kvalitou fotiek spokojný.
 
tomino1980
2014-05-12 18:06:10
príspevok od: PeCh
Ekvivalentná výbava (ultraširokáč, telefoto, portréťák a univerzálna 35-ka) pre jednotlivé systémy:
* Canon FF (6D + 17-40/4 + 35/2 IS + 85/1.8 + 70-200/4) = 2710 g
* Canon APS-C (750D + 10-22 + 24/1.4 + 50/1.4 + 70-200/4) = 2556 g
* Fuji (X-E2 + 10-24 + 23/1.4 + 56/1.2 + 55-200) = 2046 g
* Sony NEX (NEX6 + 10-18 + 24/1.8 + 50/1.8 + 55-210) = 1280 g
* M4/3 (GX7 + 9-18 + 17/1.8 + 45/1.8 + 40-150) = 983 g

Keď to chce človek nosiť na túry, tak jednoznačne vyhráva M4/3. Ak chce človek niečo do štúdia, tak mu veľkosť až tak nevadí, ale myslím si, že pri kvalite Fuji by som ostal pri ňom (cenovo to výjde rovnako ale na váhe to poznať, aj keď sa to nezdá). Inak v štúdiu by si nepoznal rozdiel vo výstupe medzi Olympusom a FF Canonom.

Inak tu to zatiaľ nebolo spomenuté, ale jedna veľká výhoda CSC je elektronický hľadáčik. Väčšina fotografov síce hovorí, že EVF je nanič a jedine OVF, no dnes konečne EVF má takú kvalitu, že OVF bude práve nevýhoda. Či už EVF v OMDčku alebo vo Fuji X-E2 je dostatočne rýchle. Navyše okamžite vidíš expozíciu, výslednú fotku, čo pri fotení s OVF sa ti veľmi ľahko stane, že expozícia ujde (buď zabudnutá korekcia expozície, alebo zlý odhad automatiky). Ostrenie na senzore zase podstatne zvyšuje presnosť ostrenia (no more FF/BF), nie si nútený používať metódu prekomponovania na správny bod AF, keďže AF body máš po celom senzore. A detekcia tváre ti umožní oveľa menej odpadu pri portrétovaní na nízke clonové čísla (skús fotiť s Canonom 85/1.2 a s Fuji 56/1.2 a porovnaj koľko odpadu budeš mať z ktorého). Jednoducho si myslím, že CSC je ďalším evolučným krokom vo fotografii, ktorý sa teraz dostáva použiteľnosťou do revolučného štádia podobne ako to bolo z prechodom z analógu na digitál. Áno, CSC ešte nenahradí 1Dx, ale 5DM2 alebo 6D dorovná v kvalite výstupu, AF (samozrejme zase nie každý CSC model a často za vyššiu cenu). CSC a klasické DSLR tu budú ešte nejaký čas popri sebe. V nejakej oblasti bude mať navrch CSC v inej DSLR, ale nakoniec CSC zvíťazí. Canon/Nikon možno vydá ešte jednu generáciu svojich top modelov ale nakoniec sa aj oni dostanú k CSC alebo aspoň nejakému hybridu.
pekny prehlad! este by to chcelo total eur
 
stancok
2014-05-12 20:13:22
príspevok od: marcus_labeo
Človeče Ty stále len vyberáš? Mám pocit, že Tvoje dilemy o výbere nového foťáku som tu čítal tak pred rokom... Kým uvažuješ o dokonalom foťáku, ušli Ti možno tisíce dobrých fotiek.
P.S. Nemieniš dať 800 či koľko eur za lepší CSC, tak prečo nekúpiš niečo za 500 a hotovo? Čakať, že 800-eurový foťák klesne na polovicu, to sa nemusíš dočkať nikdy, rúb len potiaľ, pokiaľ Ti stačí peňaženka a kúp si nižšiu triedu, na ktorú (možno) máš, napr. E-PL5, určite budeš s kvalitou fotiek spokojný.
no ved nakoniec ani ten sony a6000 telo(za necelych 600 za telo) + art sigma pevna 60 by nebola zla kombinacia na zaciatok, robi to celkom dobre a ostre foto + navyse ma sony oproti olympusom aj super zvladnute video..zatial som nakloneny tejto variante kedze cely rok sa cena gx7 ani len nepohla a sony nabera druhy dych aj co sa tyka objektivov.. neskor by som si kupil aj nejaky univerzal na cesty napr http://objektivy.heureka.sk/sony-sel-p-18-105mm-f-4/
 
Valibuk
2014-05-12 21:14:49
príspevok od: stancok
no ved nakoniec ani ten sony a6000 telo(za necelych 600 za telo) + art sigma pevna 60 by nebola zla kombinacia na zaciatok, robi to celkom dobre a ostre foto + navyse ma sony oproti olympusom aj super zvladnute video..zatial som nakloneny tejto variante kedze cely rok sa cena gx7 ani len nepohla a sony nabera druhy dych aj co sa tyka objektivov.. neskor by som si kupil aj nejaky univerzal na cesty napr http://objektivy.heureka.sk/sony-sel-p-18-105mm-f-4/
ten 18-105 mi pride dost...zvlastny. priserne velky, vacsi dokonca ako 18-200. To skor by som asi nejaky lepsi kus toho bral. Ale to je len moj nazor smaozrejme.
 
vrak
2014-05-12 21:22:05
príspevok od: stancok
no ved nakoniec ani ten sony a6000 telo(za necelych 600 za telo) + art sigma pevna 60 by nebola zla kombinacia na zaciatok, robi to celkom dobre a ostre foto + navyse ma sony oproti olympusom aj super zvladnute video..zatial som nakloneny tejto variante kedze cely rok sa cena gx7 ani len nepohla a sony nabera druhy dych aj co sa tyka objektivov.. neskor by som si kupil aj nejaky univerzal na cesty napr http://objektivy.heureka.sk/sony-sel-p-18-105mm-f-4/
mno ak to beries takto, tak ak zoberiem suchoparne technicke udaje a to co je popisane v nejakych recenziach tak to mas pri tej cene 600 euro fujifilm xm1 vs sony a6000 a je to veru velka dilema fuji lepsie foto, sony lepsie video, sony objektivy od 3 vyrobcov, fuji len svoje a pekelne drahe, fuji lepsia ergonomia a tak sa da pokracovat .... a oba predavaju so zakladnymi 2 setakmi co pokryju rozsah cca od 18 az po 200mm.
 
stancok
2014-05-12 21:42:50
príspevok od: vrak
mno ak to beries takto, tak ak zoberiem suchoparne technicke udaje a to co je popisane v nejakych recenziach tak to mas pri tej cene 600 euro fujifilm xm1 vs sony a6000 a je to veru velka dilema fuji lepsie foto, sony lepsie video, sony objektivy od 3 vyrobcov, fuji len svoje a pekelne drahe, fuji lepsia ergonomia a tak sa da pokracovat .... a oba predavaju so zakladnymi 2 setakmi co pokryju rozsah cca od 18 az po 200mm.
x-m1 koli srackovemu videu absolutne nezvladnutemu nechcem, navyse nema ani hladacik,co je skoda ten ma az o dost drahsi x-e2 ,je to skoda keby fuji mal zvladnute aspon tie videa, to by bolo o inom je to skoda lebo fuji ma spomedzi csc fakt asi najlepsi obrazovy vystup..navyse ako si spomenul odradzaju ma aj tie velmi drahe (aj ked kvalitne) skla,pricom ini vyrobcovia dost absentuju v tomto pripade co je skoda, gx7 ma vsetko co potrebujem, no je zial drahy a cena stagnuje dlhodobo a nic tomu nenasvedcuje aby sa to v dohladnej dobe zmenilo, cize marazmus a mizeria..
 
PeCh
2014-05-12 22:02:45
príspevok od: stancok
no zial s tou GX7 to nevyzera najruzovejsie,tak skoro to na tych 600e nepojde, ked doteraz nehybal panak s cenou, nie je na to predpoklad ani v dohladnej dobe pokial nepride nastupca.. inak co sa tyka objektivov k sony zaujimavy by mohol byt aj sirokac zoom zeiss16-70 f4 http://objektivy.heureka.sk/sony-sel1670z/ no tie ceny co chcu za to..hruza.. a ktovie aku kvalitu vystupu bude mat http://objektivy.heureka.sk/sony-sel-p-18-105mm-f-4/
Oba tieto objektívy nie sú veľmi dobre hodnotené. Pri tom, ako vyberáš si myslím, že by si bol sklamaný :o.
 
Valibuk
2014-05-12 22:13:29
príspevok od: stancok
x-m1 koli srackovemu videu absolutne nezvladnutemu nechcem, navyse nema ani hladacik,co je skoda ten ma az o dost drahsi x-e2 ,je to skoda keby fuji mal zvladnute aspon tie videa, to by bolo o inom je to skoda lebo fuji ma spomedzi csc fakt asi najlepsi obrazovy vystup..navyse ako si spomenul odradzaju ma aj tie velmi drahe (aj ked kvalitne) skla,pricom ini vyrobcovia dost absentuju v tomto pripade co je skoda, gx7 ma vsetko co potrebujem, no je zial drahy a cena stagnuje dlhodobo a nic tomu nenasvedcuje aby sa to v dohladnej dobe zmenilo, cize marazmus a mizeria..
Stancok, tak si proste posetri a budes spokojny. Pride mi, ze stale tuzis po tom panaku a ine riesenia beries len ako nahradu niecoho ineho co chces. Ber to tak, ze ked ju milujes nie je co riesit a tych par e navyse ti stoji za to mozno menej racionalne ale pre teba srdcove riesenie, nie? Neda sa na vsetko pozerat len cez racionalitu. Proste tvoj vysneny fotak je GX7, posetri si trosku dlhsie, alebo proste obetuj par vikendovych navstev krcmy ci vyletov a mas co chces, nie? Kupis si sony a aj tak stale budes premyslat ake by to bolo keby...
 
PeCh
2014-05-12 22:18:00
príspevok od: marcus_labeo
Ešte k tým zostavám a ich hmotnostiam by som pre porovnanie pridal:
Pentax APS-C (K-500 + 12/24 + 21 + 50 + 55-200) = 1617 g
A aj tá Tvoja Canon APSC zostava mohla byť ľahšia, ak by si dal menšie telo a obdobne dlhé/svetelné sklá, ako pri Sony: 100D + 10-22 + 24 + 50/1,8 + 55-500 = 1882 g
Je jasné, že 2,7 kg a 1,2 kg (FF zostava proti zostave NEXu) je obrovský rozdiel, avšak 1,6 kg a 1,2 kg už nie je nič dramatické.
Mohol som vybrať aj inú kombináciu, ale nevybral som . Vyberal som to, čo pokladám za dostatočne kvalitné. 100D mi pripadá ako detská hračka. 50/1.8 som mal. Je výborný na začiatok, ale podľa mňa použiteľný tak od f/2.8. 50/1.4 je neporovnateľne lepší a len o kúsok drahší a len o málo väčší. Podobne keby som sa mal rozhodovať medzi 55-250 a 70-200/4 tak vyhrá ten druhý. Inak ani Sony 55-210 sa mi veľmi nepozdáva, no tam nie je veľmi na výber výber. Inak nie vždy by som bral takúto kombináciu. Napríklad pri Fuji 23/1.4 by som silne uvažoval na X100s obetovať trocha svetelnosti v prospech ND filtra, listovej uzávierky a lepších synchronizačných časov.
 
PeCh
2014-05-12 22:27:18
príspevok od: tomino1980
pekny prehlad! este by to chcelo total eur
Canon FF = 4470 USD
Fuji = 4600 USD
Sony NEX = 3250 USD
M4/3 = 2650 USD

V čase keď som robil prehľad. V USD preto, že som na SK nenašiel prehľadný eshop, kde by mali všetko (použil som BH Photo Video, ktorý inak dodávajú aj na SK) a väčšinou je konverzný kurz USD:EUR 1:1 (najmä kvôli DPH a clu, čo vyrovná 30% rozdiel v kurze ). Ďalší rozdiel môže byť v aktuálnych promo akciách (Fuji +1 objektív zdarma), ktoré to môžu zamiešať.

Napriek vysokým cenám by som dnes preferoval Fuji pred Canon FF aj na profesionálne fotenie (mimo wildlife a šport). Na hobby fotenie zase M4/3. Najlepšie obe .
 
stancok
2014-05-12 22:41:22
príspevok od: PeCh
Oba tieto objektívy nie sú veľmi dobre hodnotené. Pri tom, ako vyberáš si myslím, že by si bol sklamaný :o.
tak urcite bude a6000 s 18-105 o dost lepsie vystupom ako oly xz-2 co mam teraz, velkost cipu proste neoklames a mimochodom na tie nove objektivy od sony zeiss su prevazne same chvaly ,neviem odkial beries ze nie su dobre hodnotene..
 
tomino1980
2014-05-12 23:07:29
príspevok od: PeCh
Canon FF = 4470 USD
Fuji = 4600 USD
Sony NEX = 3250 USD
M4/3 = 2650 USD

V čase keď som robil prehľad. V USD preto, že som na SK nenašiel prehľadný eshop, kde by mali všetko (použil som BH Photo Video, ktorý inak dodávajú aj na SK) a väčšinou je konverzný kurz USD:EUR 1:1 (najmä kvôli DPH a clu, čo vyrovná 30% rozdiel v kurze ). Ďalší rozdiel môže byť v aktuálnych promo akciách (Fuji +1 objektív zdarma), ktoré to môžu zamiešať.

Napriek vysokým cenám by som dnes preferoval Fuji pred Canon FF aj na profesionálne fotenie (mimo wildlife a šport). Na hobby fotenie zase M4/3. Najlepšie obe .
boze to su šupy ...a ja hromzim na ceny m43 objektivov
 
stancok
2014-05-12 23:24:39
príspevok od: PeCh
Oba tieto objektívy nie sú veľmi dobre hodnotené. Pri tom, ako vyberáš si myslím, že by si bol sklamaný :o.
otazne teraz je co je lepsia volba ohladom univerzalov/sirokych zoomov ci novinka od sony zeiss 18-105/ f4 ci klasika pre nex od sony sel18-200/ f3,5-6,3
 
smart
2014-05-12 23:40:28
Takze som spravil porovnavnavaci test sumu na ISO 3200 medzi G6, X-A1 a A6000. Test dopadol s obrovskym vitazstvom v prospech A6000, ale s nerovnymi podmienkami, takze ho treba brat s rezervou. Prve dva menovane totiz boli testovane so setovymi objektivmi na ohnisku pribl. 40mm, ale kedze mam zatial len jeden objektiv pre A6k, pouzil som pri nom skvelu Sigmu 60DN. Ale aspon je v teste aj vidiet priepastny rozdiel medzi setakom a pevnym sklom. Vsetko su to surove neupravene rawy vyexportovane do jpg:

Sobory v plnom rozliseni: http://ikt.sk/test.zip

Orez 1:1 na 640x480: http://ikt.sk/test2.zip - tu je vystup z A6k v 2 verziach - druha je urobena na priblizny orez prvych dvoch a znizene na ich rozlisenie.
 
smart
2014-05-12 23:45:03
mala oprava: G6 a Fuji boli testovane v prepocte na FF na ohnisku 40mm
Sigma60mm samozrejme 60x1,5=90mm
 
PeCh
2014-05-13 12:28:42
príspevok od: stancok
tak urcite bude a6000 s 18-105 o dost lepsie vystupom ako oly xz-2 co mam teraz, velkost cipu proste neoklames a mimochodom na tie nove objektivy od sony zeiss su prevazne same chvaly ,neviem odkial beries ze nie su dobre hodnotene..
Nadávajú najmä na jeho poduškovité skreslenie. Na niektorých ohniskách je naozaj extrémne. A ani ostrosť nie je nejaká perfektná, najmä ak sa koriguje skreslenie. Skreslenie vadí najmä vo videu. Pozri http://www.youtube.com/watch?v=BSE1-1KGrNg
 
PeCh
2014-05-13 12:48:56
príspevok od: tomino1980
boze to su šupy ...a ja hromzim na ceny m43 objektivov
Nehromži. Fototechnika je drahý špás . Ale vždy sa dá kúpiť aj použitá (na sklách môžeš ušetriť cca 20-30 %). Teda aspoň Canon, Nikon a celkom aj M4/3. Pre ostatné systémy je jej po menej.

BTW Fuji aj pri tých cenách je neustále vypredaný vo všetkých veľkých eshopoch (Amazon, BH Photo Video...). Jednoducho nestíhajú vyrábať. Samozrejme aj s tým dokážu zahýbať akcie. Nedávno mali akcie na väčšinu objektívov 100-250 USD dole. Pri 27/2.8 išla cena tuším zo 450 na 200 USD (extrém) a taká 55-200 išla zo 700 na 500 USD (teda stál cca polovicu toho, čo tu - bo DPH a clo a akcia). V čase takejto akcie sa ti oplatí kúpiť si letenku a ísť si ho kúpiť do Ameriky za "ušetrené" peniaze máš výlet.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-05-13 12:54:43
príspevok od: marcus_labeo
V zásade súhlasím, ale... Väčšina z vás tú dilemu DSLR vs. CSC hodnotí z pohľadu veľkej profi zrkadlovky (Ty i Jožo z pohľadu 5D). Ale aj v rámci DSLR sú obrovské rozdiely, APSC je niekde inde ako fullframe a i v rámci APSC sú obri (7D) i v podstate maličké foťáky (100D), pritom majú rovnaké senzory a rovnaké fotky: http://j.mp/1024J2g#sthash.2vRifiAI.dpuf Preto taký "downgrade" zo 7D na 100D (alebo inú menšiu DSLR) môže priniesť veľmi podobný efekt, ako prechod na CSC: http://j.mp/1mQKqk0
Naviac sa CSC takmer výhradne porovnávajú s kratšími a teda menšími sklami a pri DSLR sa ako príklady veľkých objektívov uvádzajú fullframe telezoomy 70-200/2,8. Pritom takéto sklá sú (resp. boli by, ak by existovali) rovnako veľké aj pri CSC, svetelnosť a ohnisko proste nepustia (viď Fujinon 50-140/2,8: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/69_zps6924e4f4.jpg
Ja ako amatér nemám problém vláčiť menšiu zrkadlovku s 1-2 sklami celý deň (nedávno som strávil 4 dni v Ríme a celé dni som bez problémov len v ruke, bez popruhu nosil K-30ku s nasadeným zoomom a jednu malú a ľahkú pevnú stovku v batohu). Ak by som mal vláčiť D300vku s battery gripom a FF zoomom, ako niektorí borci, bolo by to o inom, ale moja zostava nie je nijak výrazne zaťažujúcejšia, ako podobná CSC zostava.
To máš pravdu Pentax má teraz aj pekné maličké objektívy, ale Canon/Nikon škoda reči -čo si na tu 100D namontujem? 18-55 je veľký v porovnaní s M4/3 objektívom, 40mm F2,8 zas 60mm aj niečo, po prepočte a to už moc univerzum nie je. Pokiaľ nie je palacinkáč 20-30mm tak je furt len veľké. Decká do školy nosia (resp. nenosia) 600D/60D+18-55mm a to je tiež väčšie.

Inak ak by som mal mať len jeden foťák a fotiť očas za peniaze komunálnu fotku(svadba+ portret + report) tak APS-C zrkadlo je stále najlepšie riešienie z pohľadu ceny asi. Ako náhle mám ale profi stroj 5D + F2,8 sklá na robotu tak na výlety chcem fakt niečo čo najmenšie s obstojnou kvalitou obrazu a príjemným ovládaním. Tuto bude asi problém, teda to čo stým človek zamýšľa .
 
stancok
2014-05-13 16:43:41
príspevok od: PeCh
Nadávajú najmä na jeho poduškovité skreslenie. Na niektorých ohniskách je naozaj extrémne. A ani ostrosť nie je nejaká perfektná, najmä ak sa koriguje skreslenie. Skreslenie vadí najmä vo videu. Pozri http://www.youtube.com/watch?v=BSE1-1KGrNg
takze 18-200/ f3,5-6,3 je lepsia volba pre sony a6000 ako univerzal? vobec existuje nejaky momentalne normalny kvalitny univerzal pre sony nex/ a systemy?co by ste odporucili? 18-55? ...zatial to vyzera asi tak ze predsa si este pockam kym klesne cena gx7.. kedze tam je variabilita ,vyber a aj kvalita objektivov a taktiez cena uplne inde..
 
Valibuk
2014-05-13 18:01:44
príspevok od: stancok
takze 18-200/ f3,5-6,3 je lepsia volba pre sony a6000 ako univerzal? vobec existuje nejaky momentalne normalny kvalitny univerzal pre sony nex/ a systemy?co by ste odporucili? 18-55? ...zatial to vyzera asi tak ze predsa si este pockam kym klesne cena gx7.. kedze tam je variabilita ,vyber a aj kvalita objektivov a taktiez cena uplne inde..
Stancok, uz chapem, tym reakciam rezidentov na teba. Ty fakt nevies co chces Za den zmenis 2x nazor. Clovek co si ide kupovat systemove riesenie, hlavne ten co nema penazi na rozhadzovanie by mal mat daleko vacsie znalosti ako ty. Ved ty nemas absolutne prehlad o moznostiach a kvalitach napr. skiel pre ten - ktory system. Co ti napisal PeCh je dobre zname a neustale premielana tema na webe. Rovnako aj rozporuplne ohlasy ludi na CZ 16-70.
Bud si hod mincov alebo proste nekupuj nic. To je moje odporucanie pre teba. Ziaden system nieje dokonaly a ak sa dokazes odradit na zaklade jedneho nazory na tebou vybrany objektiv, mno neviem. Aj sony aj Panak su skvele fotaky, nespravis chybu ani s jednym ale ty nebudes spokojny ani s jednym. Aj ked si kupis niektory z nich, vzapati zistis nejaku "novu" info a uz budes nespokojny To co ty predvadzas uz nie je nerozhodnost, neviem ako by som to nazval V kazdom pripade ti prajem dobru kupu, raz...
 
Paulie
2014-05-13 21:19:35
príspevok od: Valibuk
Stancok, uz chapem, tym reakciam rezidentov na teba. Ty fakt nevies co chces Za den zmenis 2x nazor. Clovek co si ide kupovat systemove riesenie, hlavne ten co nema penazi na rozhadzovanie by mal mat daleko vacsie znalosti ako ty. Ved ty nemas absolutne prehlad o moznostiach a kvalitach napr. skiel pre ten - ktory system. Co ti napisal PeCh je dobre zname a neustale premielana tema na webe. Rovnako aj rozporuplne ohlasy ludi na CZ 16-70.
Bud si hod mincov alebo proste nekupuj nic. To je moje odporucanie pre teba. Ziaden system nieje dokonaly a ak sa dokazes odradit na zaklade jedneho nazory na tebou vybrany objektiv, mno neviem. Aj sony aj Panak su skvele fotaky, nespravis chybu ani s jednym ale ty nebudes spokojny ani s jednym. Aj ked si kupis niektory z nich, vzapati zistis nejaku "novu" info a uz budes nespokojny To co ty predvadzas uz nie je nerozhodnost, neviem ako by som to nazval V kazdom pripade ti prajem dobru kupu, raz...
Komu niet rady.... tak sa z hory ozýva.
 
stancok
2014-05-13 22:02:17
príspevok od: Valibuk
Stancok, uz chapem, tym reakciam rezidentov na teba. Ty fakt nevies co chces Za den zmenis 2x nazor. Clovek co si ide kupovat systemove riesenie, hlavne ten co nema penazi na rozhadzovanie by mal mat daleko vacsie znalosti ako ty. Ved ty nemas absolutne prehlad o moznostiach a kvalitach napr. skiel pre ten - ktory system. Co ti napisal PeCh je dobre zname a neustale premielana tema na webe. Rovnako aj rozporuplne ohlasy ludi na CZ 16-70.
Bud si hod mincov alebo proste nekupuj nic. To je moje odporucanie pre teba. Ziaden system nieje dokonaly a ak sa dokazes odradit na zaklade jedneho nazory na tebou vybrany objektiv, mno neviem. Aj sony aj Panak su skvele fotaky, nespravis chybu ani s jednym ale ty nebudes spokojny ani s jednym. Aj ked si kupis niektory z nich, vzapati zistis nejaku "novu" info a uz budes nespokojny To co ty predvadzas uz nie je nerozhodnost, neviem ako by som to nazval V kazdom pripade ti prajem dobru kupu, raz...
..kazdopadne to bude urcite jeden z dvojice sony a6000 / panak gx7 kedze chcem csc vyuzivat aj na video-uz to je pokrok ze som to vymedzil na tieto dve , pockam este co sa ukaze v oblasti objektivov ,ake budu v najblizsej buducnosti ponuky v tejto oblasti na trhu a co mi za aku cenu ponuknu.. urcite chcem jeden pevny a jeden kvalitny univerzal k tomu na cesty za dobru cenu..skoda myslel som ze tie nove objektivy od sony/zeiss dopadnu lepsie..no zial asi to tak nebude ked to tu popierate.. navyse su vacsina z nich za sialene prehnane ceny ,tak im to kupi asi len blazen..
 
Valibuk
2014-05-14 13:08:53
príspevok od: stancok
..kazdopadne to bude urcite jeden z dvojice sony a6000 / panak gx7 kedze chcem csc vyuzivat aj na video-uz to je pokrok ze som to vymedzil na tieto dve , pockam este co sa ukaze v oblasti objektivov ,ake budu v najblizsej buducnosti ponuky v tejto oblasti na trhu a co mi za aku cenu ponuknu.. urcite chcem jeden pevny a jeden kvalitny univerzal k tomu na cesty za dobru cenu..skoda myslel som ze tie nove objektivy od sony/zeiss dopadnu lepsie..no zial asi to tak nebude ked to tu popierate.. navyse su vacsina z nich za sialene prehnane ceny ,tak im to kupi asi len blazen..
Stancok, neber v zlom moj predosly prispevok na teba, ale tak prilis spekulujes. Ja ti poviem za seba. K A6000ke si zoberiem 16-50ku, mam s nou dobre skusenosti. V PP sa daju jej neduhy na moje potreby dobre vykorigovat, navyse moja skusenost s 18-55 je velmi pozitivna. To sklo ma prekvapilo svojou krasnou ostrostou, ma maslovy chod a neprislo mi, ze by nejak extremne trpelo na opticke vady, samozrejme, ak by som siel fotit profesionalne, pozeral by som sa na to inak a mozno proste len som mal stastie na dobry kus... Dalsie sklo si kupim sonacku 10-18ku, tu proste musim mat a pevnu sigmu 19ku. Ani jedno z tych skiel nie je dokonale ale opakujem, na moje potreby velmi dobre. A k teme CZ... no ano, su to riadne palky a prave preto aj moje naroky v tomto pripade adekvatne rastu. Ak mam zaplatit cca 1000e, aj ked teraz sla cena o nieco nizsie, za 16-70ku CZ, to sklo jednoducho musi adekvatne k tomu podavat vysledky. Je to idealna univerzal pre mna, ja nepotrebujem fotit nahe susedky naproti cez ulicu.Navyse ak si dobre vybavujem, mal by prist nastupca tohto skla teraz niekedy, tusim som cital, ze vyroba 16-70ky bola zastavena, ale nie som si teraz uplne isty. NIkdy som moc neiklinoval k ohniskam nad 100mm lebo som ich potreboval len minimalne. No napriek tomu je kandidat na super univerzal pre mna spominane sklo 18-200, ci uz od sony, alebo tamronu.
Ak by som siel do m4/3, siel by som bud do olympusu em10ky, kvoli krasnemu obrazu, olympusy sa mi velmi pacia ako su rawy upecene rovno z fotaku. Ovela menej som sa s nimi musel hrat pri OMDcku ako napr s rawmi z Nex7ky ci Nex6ky, aj ked 6ka velmi pekne robi foto rovno z fotaku. Ale vybral by som si skor tvoju GX7ku a k nej by som bral urcite sirokac 7-14 a novy pancake zoom. V tomto formate az taky prehlad o sklach nemam, lebo som nad nim nikdy tak vazne neuvazoval a ani neuvazujem.
Poviem ti tak, mat so sebou k Sonke, 10-18ku a kvalitny kus 18-55, tak mam vystarane na 90% fotiek, ktore cvaknem. ten pz 16-50 beriem ako super variantu ked budem brat fotak na bike ci na ferraty napr, kde potrebujem co najspratnejsie riesenie, no stale relativne dostatocne kvalitne. Staci takato inspiracia?
 
maikiboy
2014-05-14 15:20:35
skúste mi pomôcť ako sa zbaviť HNEDEJ Fuji X-m1 s 16-50 a 55-230. Úplne nová, nepoužitá leží v krabici. plná záruka. Nepoužívam ju, mám RX100.
 
stancok
2014-05-14 15:59:48
príspevok od: Valibuk
Stancok, neber v zlom moj predosly prispevok na teba, ale tak prilis spekulujes. Ja ti poviem za seba. K A6000ke si zoberiem 16-50ku, mam s nou dobre skusenosti. V PP sa daju jej neduhy na moje potreby dobre vykorigovat, navyse moja skusenost s 18-55 je velmi pozitivna. To sklo ma prekvapilo svojou krasnou ostrostou, ma maslovy chod a neprislo mi, ze by nejak extremne trpelo na opticke vady, samozrejme, ak by som siel fotit profesionalne, pozeral by som sa na to inak a mozno proste len som mal stastie na dobry kus... Dalsie sklo si kupim sonacku 10-18ku, tu proste musim mat a pevnu sigmu 19ku. Ani jedno z tych skiel nie je dokonale ale opakujem, na moje potreby velmi dobre. A k teme CZ... no ano, su to riadne palky a prave preto aj moje naroky v tomto pripade adekvatne rastu. Ak mam zaplatit cca 1000e, aj ked teraz sla cena o nieco nizsie, za 16-70ku CZ, to sklo jednoducho musi adekvatne k tomu podavat vysledky. Je to idealna univerzal pre mna, ja nepotrebujem fotit nahe susedky naproti cez ulicu.Navyse ak si dobre vybavujem, mal by prist nastupca tohto skla teraz niekedy, tusim som cital, ze vyroba 16-70ky bola zastavena, ale nie som si teraz uplne isty. NIkdy som moc neiklinoval k ohniskam nad 100mm lebo som ich potreboval len minimalne. No napriek tomu je kandidat na super univerzal pre mna spominane sklo 18-200, ci uz od sony, alebo tamronu.
Ak by som siel do m4/3, siel by som bud do olympusu em10ky, kvoli krasnemu obrazu, olympusy sa mi velmi pacia ako su rawy upecene rovno z fotaku. Ovela menej som sa s nimi musel hrat pri OMDcku ako napr s rawmi z Nex7ky ci Nex6ky, aj ked 6ka velmi pekne robi foto rovno z fotaku. Ale vybral by som si skor tvoju GX7ku a k nej by som bral urcite sirokac 7-14 a novy pancake zoom. V tomto formate az taky prehlad o sklach nemam, lebo som nad nim nikdy tak vazne neuvazoval a ani neuvazujem.
Poviem ti tak, mat so sebou k Sonke, 10-18ku a kvalitny kus 18-55, tak mam vystarane na 90% fotiek, ktore cvaknem. ten pz 16-50 beriem ako super variantu ked budem brat fotak na bike ci na ferraty napr, kde potrebujem co najspratnejsie riesenie, no stale relativne dostatocne kvalitne. Staci takato inspiracia?
vdaka za inspiraciu, konecne prispevok ako ma vyzerat ukazkova odpoved a rada cloveku ktory sa rozhoduje nieco kupit..viacmenej som rozhodnuty ze pojdem do a6000+ vezmem na zaciatok pevnu sigmu bud 60ku abo 30ku, uvidim este a neskor ako univerzal zrejme tu klasicku osvedcenu 18-55 dufam ze nespravim zle, takato zostavicka by mohla stacit na zaciatok, potom si popripade dokupim nieco ine..skoda ze sa velmi nepodaril ten univerzal 18-105/ f4 od sony, co uz..mozno neskor sa nieco lepsie s podobnym rozsahom podari.. chcem sa este spytat kvalitou vystupu ten klasicky sonacky 18-200 je asi na akej urovni lepsi ci horsi ako ten novy 18-105?lebo hladal som aj nejake porovnavacie testy ale nepodarilo sa mi akosi nic najst..
 
PeCh
2014-05-14 21:30:00
príspevok od: maikiboy
skúste mi pomôcť ako sa zbaviť HNEDEJ Fuji X-m1 s 16-50 a 55-230. Úplne nová, nepoužitá leží v krabici. plná záruka. Nepoužívam ju, mám RX100.
Skús znížiť cenu o 20 %. Keď sa nikto nechytí, tak zníž ďalej. Ak nikoho nenájdeš, tak za 100 € ju zoberiem .
 
Paladin25
2014-05-14 21:48:10
príspevok od: stancok
vdaka za inspiraciu, konecne prispevok ako ma vyzerat ukazkova odpoved a rada cloveku ktory sa rozhoduje nieco kupit..viacmenej som rozhodnuty ze pojdem do a6000+ vezmem na zaciatok pevnu sigmu bud 60ku abo 30ku, uvidim este a neskor ako univerzal zrejme tu klasicku osvedcenu 18-55 dufam ze nespravim zle, takato zostavicka by mohla stacit na zaciatok, potom si popripade dokupim nieco ine..skoda ze sa velmi nepodaril ten univerzal 18-105/ f4 od sony, co uz..mozno neskor sa nieco lepsie s podobnym rozsahom podari.. chcem sa este spytat kvalitou vystupu ten klasicky sonacky 18-200 je asi na akej urovni lepsi ci horsi ako ten novy 18-105?lebo hladal som aj nejake porovnavacie testy ale nepodarilo sa mi akosi nic najst..
Veľmi sa teším na tvoje fotografie...
 
stancok
2014-05-15 00:20:06
príspevok od: PeCh
Skús znížiť cenu o 20 %. Keď sa nikto nechytí, tak zníž ďalej. Ak nikoho nenájdeš, tak za 100 € ju zoberiem .
toto si snad myslel len zo zartu..brdo sila vsak obycajne a dokonca aj pouzivane kompakty ci ultrazoomy s prdosenzorom idu v bazaroch po 150-200e a Ty chces za csc system s aps-c s 2 objektivami ,navyse novy nepouzity za kilo? asi si na drogach,abo si pil.. ako sorry 630 co ponuka je tak akurat ,kedze sa jedna o uplne novy fotak aj skla a nepouzity,navyse oproti eshopu s vyzraznou zlavou.. kebyze som rozhodnuty pre fuji, mozno by som ho za tu cenu zobral
 
PeCh
2014-05-15 10:23:38
príspevok od: stancok
toto si snad myslel len zo zartu..brdo sila vsak obycajne a dokonca aj pouzivane kompakty ci ultrazoomy s prdosenzorom idu v bazaroch po 150-200e a Ty chces za csc system s aps-c s 2 objektivami ,navyse novy nepouzity za kilo? asi si na drogach,abo si pil.. ako sorry 630 co ponuka je tak akurat ,kedze sa jedna o uplne novy fotak aj skla a nepouzity,navyse oproti eshopu s vyzraznou zlavou.. kebyze som rozhodnuty pre fuji, mozno by som ho za tu cenu zobral
Samozrejme, že so žartu. Preto ten smajlík a preto som mu radil, aby išiel s cenou postupne dole. Najlepšie by sa síce hodilo ho dať na nejakú aukciu a vydražiť, no na Slovensku poznám len onetwosold.sk a tam by asi nevydražil adekvátnu cenu, nakoľko tam nie je prakticky žiadna fototechnika. Preto som mu toto neradil.

Popravde je, že ja by som mu zaň oveľa viacej nedal, nakoľko si plánujem kúpiť X-E2. Preto je pre mňa tento model nezaujímavý. Rovnako za používaný kompakt alebo ultrazoom by som nikdy nedal 200 €. Za 100 € som ochotný kúpiť zaujímavý fotoaparát, ktorý som neplánoval (napr. tento Fuji alebo nejaký pekný M4/3 foťáčik alebo pekný zachovalý analógový foťáčik). Ten kto taký plánuje kúpiť, dá samozrejme viacej. V každom prípade platí ekonómia a dopyt-ponuka. Pokiaľ dá zaujímavú cenu, kupca nájde. Nepomôže mu nič iné. Nový prakticky nepoužitý fotoaparát, no z druhej ruky, ťažko predá pokiaľ sa cena bude blížiť bežnej cene v obchode. Adekvátne je ísť 20 % nadol, čo som poradil.
 
marcus_labeo
2014-05-15 10:30:28
príspevok od: Paladin25
Veľmi sa teším na tvoje fotografie...
Čítal/videl si hru Čakanie na Godota? S fotkami od Stancoka a jeho nového CSC to bude niečo podobné.
 
Paladin25
2014-05-15 10:34:20
príspevok od: marcus_labeo
Čítal/videl si hru Čakanie na Godota? S fotkami od Stancoka a jeho nového CSC to bude niečo podobné.
Tak ja nechcem rýpať... ale fakt vyberá ten najlepší pomer/cena ... čo je fajn aj ja som to spravil pred rokom a pol a z môjho pohľadu to bol D3000 + pevná 50tka... čo by Stancoka neuspokojilo asi v žiadnom parametre... na druhú stranu som za ten rok a pol spravil kopec myslím si vydarených fotiek takže neľutujem... a rozhodujúca je práve tá fotografia.... keď ju niekomu ukážeš a bude sa mu páčiť nie je podstatné čím bola fotená
 
ASTRALEK
2014-05-15 12:17:45
príspevok od: stancok
toto si snad myslel len zo zartu..brdo sila vsak obycajne a dokonca aj pouzivane kompakty ci ultrazoomy s prdosenzorom idu v bazaroch po 150-200e a Ty chces za csc system s aps-c s 2 objektivami ,navyse novy nepouzity za kilo? asi si na drogach,abo si pil.. ako sorry 630 co ponuka je tak akurat ,kedze sa jedna o uplne novy fotak aj skla a nepouzity,navyse oproti eshopu s vyzraznou zlavou.. kebyze som rozhodnuty pre fuji, mozno by som ho za tu cenu zobral
Chlape fakt by si tu mal zavesiť aspoň pár fotiek, lebo takto vyzeráš iba ako nadšenec fototechniky a aj keby boli úplne naprd aspoň ukážeš, že svoje výbavu aj používaš a nielen tu naprázdno diskutuješ. Naozaj nič v zlom...
 
j.a.r.o.
2014-05-15 13:18:48
To Stančok: veď foťák si vyberal už minulý rok v máji:

www.ephoto.sk/forum/18/12313/sony-nex6-vs-oly-omd-vs-samsung-nx300-vs-panasonic-gf6-5/

Nič si nevybral?
 
Marcel Rebro
2014-05-15 13:43:46
príspevok od: j.a.r.o.
To Stančok: veď foťák si vyberal už minulý rok v máji:

www.ephoto.sk/forum/18/12313/sony-nex6-vs-oly-omd-vs-samsung-nx300-vs-panasonic-gf6-5/

Nič si nevybral?
Stančok je niečo ako starý Bushido Sensei, cieľom cesty ktorého je cesta samotná.
Cieľom Stančokovho výberu nie kúpa fotoaparátu, ale výber samotný.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-05-15 13:52:04
príspevok od: Marcel Rebro
Stančok je niečo ako starý Bushido Sensei, cieľom cesty ktorého je cesta samotná.
Cieľom Stančokovho výberu nie kúpa fotoaparátu, ale výber samotný.
Zen fotograf urobi fotku bez fotoaparatu.
 
marcus_labeo
2014-05-15 14:17:36
Mierny off-topic (ale k hore rozoberanej téme veľkosť vs. výkon sa hodí): nový Sony RX100 Mk 3 (s vyskakovacím EVF!) a f1,8-2,8: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/get_zps24f41cba.png
http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/oscar210_1_1433_60f3eceb59f7f3221baf72409ccc93f1_zps709bc773.jpg
 
smart
2014-05-15 14:27:57
príspevok od: marcus_labeo
Mierny off-topic (ale k hore rozoberanej téme veľkosť vs. výkon sa hodí): nový Sony RX100 Mk 3 (s vyskakovacím EVF!) a f1,8-2,8: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/get_zps24f41cba.png
http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/oscar210_1_1433_60f3eceb59f7f3221baf72409ccc93f1_zps709bc773.jpg
na sonyrumors su komplet leaknute parametre, bude to napr. nahravat 120p video xavc-s
 
Paladin25
2014-05-15 14:57:35
Za dva dni to bude presne ROK

www.ephoto.sk/forum/18/12313/sony-nex6-vs-oly-omd-vs-samsung-nx300-vs-panasonic-gf6-5/

Ako ja mu rozumiem že chce to najlepšie... kto by nechcel... ale vyberať foťák rok a hlavne pri prechode z kompaktu je extrém... a 90 % vecí ktoré riešie budú nakoniec aj tak nepodstatné
 
stancok
2014-05-15 15:03:49
príspevok od: marcus_labeo
Mierny off-topic (ale k hore rozoberanej téme veľkosť vs. výkon sa hodí): nový Sony RX100 Mk 3 (s vyskakovacím EVF!) a f1,8-2,8: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/get_zps24f41cba.png
http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/oscar210_1_1433_60f3eceb59f7f3221baf72409ccc93f1_zps709bc773.jpg
super, na kompakt to nema chyby! palec hore aj ked v podstate stale sa jedna len o rumors ale uz to cosi naznacuje ,sony vylepsil rx100 II. maximalne ako len mohol, ci uz svetelnostou, alebo pridanim EVF,videom, vyklopnym lcd nahor ..toto je cesta kompaktov ,super ucte sa olympus, panasonic canon a nikon (aj ked canon podobne vylepsil G1X ver.2) ale ostatni veselo spinkaju
 
PeCh
2014-05-15 15:08:53
príspevok od: Karol Srnec
Zen fotograf urobi fotku bez fotoaparatu.
Áno, ale tam nedokážeš vypočítať pomer výkon/cena. Mal by si delenie nulou, z čoho sa technicky podkutým fotografom zdvíha žalúdok.

Ale našiel som niečo, kde je výborný pomer výkon/cena:
http://www.fotoradce.cz/blog/nikon-d4-home-version-idc1379
 
Paladin25
2014-05-15 15:30:43
príspevok od: PeCh
Áno, ale tam nedokážeš vypočítať pomer výkon/cena. Mal by si delenie nulou, z čoho sa technicky podkutým fotografom zdvíha žalúdok.

Ale našiel som niečo, kde je výborný pomer výkon/cena:
http://www.fotoradce.cz/blog/nikon-d4-home-version-idc1379
Kokos nerob tak takto vtipný článok som dlho nečítal
 
Valibuk
2014-05-15 17:25:54
Stancok, dnes pride priatelke sonka a6000ka a zajtra, teda uz dnes vecer moze fotit...
Super nie?...
 
anton julény
2014-05-15 17:49:25
príspevok od: stancok
super, na kompakt to nema chyby! palec hore aj ked v podstate stale sa jedna len o rumors ale uz to cosi naznacuje ,sony vylepsil rx100 II. maximalne ako len mohol, ci uz svetelnostou, alebo pridanim EVF,videom, vyklopnym lcd nahor ..toto je cesta kompaktov ,super ucte sa olympus, panasonic canon a nikon (aj ked canon podobne vylepsil G1X ver.2) ale ostatni veselo spinkaju
vieš aká frajerka je najlepšia? tá čo sa ešte nenarodila. lebo o 20 rokov bude mať skoro 20 a čo s takou starou babou?
 
Marcel Rebro
2014-05-15 17:50:26
príspevok od: Valibuk
Stancok, dnes pride priatelke sonka a6000ka a zajtra, teda uz dnes vecer moze fotit...
Super nie?...
Nie! Príde o to neustále napätie, že čo bude mať nový model, ktorý si (Stančok) aj tak nekúpi ...
 
smart
2014-05-15 18:10:11
A6000 vs X-A1 http://ikt.sk/galeria/digi-foto/sony-a6000-sigma-60dn/a6000-vs-x-a1.html
 
Valibuk
2014-05-15 19:14:05
príspevok od: smart
A6000 vs X-A1 http://ikt.sk/galeria/digi-foto/sony-a6000-sigma-60dn/a6000-vs-x-a1.html
Smart, oba su krasne, ale nemozem povedat, ze takto z pohladu by sa mi sony pacil menej. Viem, asi kvoli materialu povies, ze na teba lepsi dojem robi fuji, mne sa na tom fuji nepaci ten vertikalne orientovany roler, ale inak super ake to je malicke.
 
stancok
2014-05-15 20:26:39
príspevok od: smart
A6000 vs X-A1 http://ikt.sk/galeria/digi-foto/sony-a6000-sigma-60dn/a6000-vs-x-a1.html
ten fuji je sikovny, maly do ruky aj do vrecka, skladny, ale treba brat do uvahy ze oproti sony nema hladacik, fuji ma klasicky spackane video co ma na nich asi najviac odradza a aj ked to ma aps-c je to o triedu nizsi model,spadajuci do kategorie low-entry csc takze predpokladam ze aj vystup tomu odpoveda, a6000 od sony je adekvatne asi panaku gx7 aj ked je to 4/3 system
 
stancok
2014-05-15 20:31:04
ale rad by som poznal odpoved ktorej som sa zatial nedockal a to ohladom objetivov univerzalov pre sony ci kvalitou vystupu ten klasicky sonacky 18-200 je lepsi ci horsi ako ten novy 18-105?nakolko som nenasiel na nete ziadne porovnavacie testy ,rad by som si take nieco precital..
 
vrak
2014-05-15 20:52:28
príspevok od: stancok
ten fuji je sikovny, maly do ruky aj do vrecka, skladny, ale treba brat do uvahy ze oproti sony nema hladacik, fuji ma klasicky spackane video co ma na nich asi najviac odradza a aj ked to ma aps-c je to o triedu nizsi model,spadajuci do kategorie low-entry csc takze predpokladam ze aj vystup tomu odpoveda, a6000 od sony je adekvatne asi panaku gx7 aj ked je to 4/3 system
co presne myslis spackane video ?
- mne sa zda, subjektivne samozrejme, ze v ramci potrieb amaterskeho natacania udalosti ako
dieta lezie do vody, kamarat vyexoval pol litra tvrdeho, holuby letia ponad namestie sveteho marka, kamarat ogrcal japonca v ulicke znameho letoviska, ako nam capovali zmrzlinu, vianoce s rodinou, sused kradne puklice, dieta sa uci lyzovat ....... a podobne hodnotne udalosti by malo stacit video na kazdom fotaku o ktorom si kedy rozmyslal
 
vetinari
2014-05-15 20:54:42
príspevok od: stancok
ale rad by som poznal odpoved ktorej som sa zatial nedockal a to ohladom objetivov univerzalov pre sony ci kvalitou vystupu ten klasicky sonacky 18-200 je lepsi ci horsi ako ten novy 18-105?nakolko som nenasiel na nete ziadne porovnavacie testy ,rad by som si take nieco precital..
ved staci pohladat na nete. par hodnoteni som nasiel a trvalo mi to par minut.
 
PeCh
2014-05-15 21:20:30
príspevok od: stancok
ale rad by som poznal odpoved ktorej som sa zatial nedockal a to ohladom objetivov univerzalov pre sony ci kvalitou vystupu ten klasicky sonacky 18-200 je lepsi ci horsi ako ten novy 18-105?nakolko som nenasiel na nete ziadne porovnavacie testy ,rad by som si take nieco precital..
Neviem. Reálne poznám len SEL1855 a som s ním spokojný. Nie je úplne bezchybný ale ako seťák úplne postačuje. O ostatných viem len toľko, či si nájdeš aj na internete.
 
Paladin25
2014-05-15 21:33:42
príspevok od: vrak
co presne myslis spackane video ?
- mne sa zda, subjektivne samozrejme, ze v ramci potrieb amaterskeho natacania udalosti ako
dieta lezie do vody, kamarat vyexoval pol litra tvrdeho, holuby letia ponad namestie sveteho marka, kamarat ogrcal japonca v ulicke znameho letoviska, ako nam capovali zmrzlinu, vianoce s rodinou, sused kradne puklice, dieta sa uci lyzovat ....... a podobne hodnotne udalosti by malo stacit video na kazdom fotaku o ktorom si kedy rozmyslal
Ale ak by si chcel točiť také to domáce pokračovanie Avatara tak by ti nestačil, kapišto? Ja ale fakt neviem... ja na foťáku ani video nemám a tiež som si najprv hovoril ako mi to bude chýbať... a nakoniec za rok a pol mi to nechýbalo ani raz nehovorím že je to zlá vec ale keď chcem točiť tak vyberiem kameru, keď chcem fotiť zoberiem foťak... a aby som nebol nemoderní keď chcem robiť oboje (a na kvalite mi nezáleží) vyberiem mobil
 
katjo
2014-05-15 22:18:59
príspevok od: stancok
x-m1 koli srackovemu videu absolutne nezvladnutemu nechcem, navyse nema ani hladacik,co je skoda ten ma az o dost drahsi x-e2 ,je to skoda keby fuji mal zvladnute aspon tie videa, to by bolo o inom je to skoda lebo fuji ma spomedzi csc fakt asi najlepsi obrazovy vystup..navyse ako si spomenul odradzaju ma aj tie velmi drahe (aj ked kvalitne) skla,pricom ini vyrobcovia dost absentuju v tomto pripade co je skoda, gx7 ma vsetko co potrebujem, no je zial drahy a cena stagnuje dlhodobo a nic tomu nenasvedcuje aby sa to v dohladnej dobe zmenilo, cize marazmus a mizeria..
Ano, cena Panasonic GX7 sa nehybe, ale ak sa hlada porovnatelny kandidat, nebude E-M10 od Olympusu efektivnejsou volbou?
Obrazovy vystup takmer totozny, cena novsieho z nich, ale o tretinu (!) nizsia.
Po takom dlhom rozhodovani by uz snad rozhodla cena..
 
stancok
2014-05-15 23:23:25
príspevok od: katjo
Ano, cena Panasonic GX7 sa nehybe, ale ak sa hlada porovnatelny kandidat, nebude E-M10 od Olympusu efektivnejsou volbou?
Obrazovy vystup takmer totozny, cena novsieho z nich, ale o tretinu (!) nizsia.
Po takom dlhom rozhodovani by uz snad rozhodla cena..
no mozno ked porovnavame panak gx7 a e-m10 cisto vramci obrazoveho vystupu tak ano, no rozhodla cena a aps-c snimac + lepsie video u sony a6000,ktory v kombinacii s dobrym objektivom strci hravo do vrecka oly e-m10 aj e-pl5 aj vsetky podobne 4/3 systemy ,panaka som chcel jednak koli vynikajucemu videu a jednak koli moznostiam v oblasti objektivov, no ta cena co chcu za telo je doslova a uz dlhodobo neprijatelna proste za tu cenu im to nik nekupi..panasonic asi nevidi alebo nechce vidiet cenovu situaciu na trhu s csc.. takze uz som sa rozhodol sony a6000 +pevna sigma 60/f2,8 na zaciatok bohato vystacia ako univerzal k nemu rozmyslam do buducna 18-55 osvedcenu sony klasiku alebo 16-70/ f4 od sony zeiss som sa docital ze kvalitovo-vystupom konkuruje pevnym sklam-takze neviem kde nasli negativne recenzie nanho tu poniektori, to skor su negativne recenzie na tu 18-105, ale zas aj cena u 16-70 je prehnana,chcu zanho cez 8kilka, to je blaznovstvo ..no uvidime..snad do buducna vyjde uz konecne nejaky kvalitny a zaroven cenovo prijatelny univerzal aj od sony(prip sigmy) pre e-mount system,tam maju este deficity
 
Valibuk
2014-05-16 13:56:37
príspevok od: stancok
no mozno ked porovnavame panak gx7 a e-m10 cisto vramci obrazoveho vystupu tak ano, no rozhodla cena a aps-c snimac + lepsie video u sony a6000,ktory v kombinacii s dobrym objektivom strci hravo do vrecka oly e-m10 aj e-pl5 aj vsetky podobne 4/3 systemy ,panaka som chcel jednak koli vynikajucemu videu a jednak koli moznostiam v oblasti objektivov, no ta cena co chcu za telo je doslova a uz dlhodobo neprijatelna proste za tu cenu im to nik nekupi..panasonic asi nevidi alebo nechce vidiet cenovu situaciu na trhu s csc.. takze uz som sa rozhodol sony a6000 +pevna sigma 60/f2,8 na zaciatok bohato vystacia ako univerzal k nemu rozmyslam do buducna 18-55 osvedcenu sony klasiku alebo 16-70/ f4 od sony zeiss som sa docital ze kvalitovo-vystupom konkuruje pevnym sklam-takze neviem kde nasli negativne recenzie nanho tu poniektori, to skor su negativne recenzie na tu 18-105, ale zas aj cena u 16-70 je prehnana,chcu zanho cez 8kilka, to je blaznovstvo ..no uvidime..snad do buducna vyjde uz konecne nejaky kvalitny a zaroven cenovo prijatelny univerzal aj od sony(prip sigmy) pre e-mount system,tam maju este deficity
Ani jeden fotak co si napisal nie je zly a v rukach cloveka co to vie s kazdym by si nafotil spickove fotky. Obrazovo A6000 nestrci oly EM10 do vrecka, urcite nie. Na nieco trosku bude lepsi Sony a na ine trosku lepsi oly. Videa, ako uz pisali ostatni. Na to, ze premyslas nad cenou GX7ky, pomerne dost z fleku ides do hoodne draheho CZ skla, to mi je nejake divne Garantujem ti, ze ak to proste nevies, ci uz kompozicne alebo v PP, mozes mat aj D800ku a fotky budu horsie ako z mojho LG G2, ktory foti aj nataca full HD videjko mimochodom veelmi pekne
A kde sme prisli k tym ohlasom na CZ 16-70? No skor, kde si ty hladal ked si take necital. Nik nehovori, ze to je zle sklo. vyborne, ale za tu cenu... Dost sa diskutuje o kusovej variabilite, ze na tak drahe sklo a CZ to dost skace. To mas ako s 18-55, budes mat stastie a dostanes spickovy kus, budes mat smolu a o nieco horsi... EM10, GX7, EPL5, A6000, ak vies fakt narabat s PP, so vsetkymi dostanes uuzasne vystupy a ziadne strkaniedo vrecka jeden druheho sa nekona. Ale ak si si vybral konecne sony, super, je to parada fotak, bez pochyby, ako vsetky nad ktorymi si premyslal
 
smart
2014-05-16 14:33:10
Dnes som 2 hodiny natacal akciu v robote a A6000 sa mi 2 krat vypla - zrejme z prehriatia. Nenatacal som uplne v kuse, po asi 10-15 minutovych intervaloch som ju na par minut vypol. Prvy krat sa mi vypla asi po vyse hodine a potom znova asi o 20 minut. Ale je to stale lepsie nez SLT a A7, ktore sa vypinaju skor.
 
smart
2014-05-16 15:26:13
Este som zabudol dodat, ze bateria mi vydrzala asi 1,5 hodiny natacania, potom som prehodil na nahradnu. Este ale tie baterky mam nove, nemaju svoju plnu kapacitu, tusim som ich nabijal len 2x, zaloznu mam az 1900mAh.
 
stancok
2014-05-16 16:32:53
príspevok od: Valibuk
Ani jeden fotak co si napisal nie je zly a v rukach cloveka co to vie s kazdym by si nafotil spickove fotky. Obrazovo A6000 nestrci oly EM10 do vrecka, urcite nie. Na nieco trosku bude lepsi Sony a na ine trosku lepsi oly. Videa, ako uz pisali ostatni. Na to, ze premyslas nad cenou GX7ky, pomerne dost z fleku ides do hoodne draheho CZ skla, to mi je nejake divne Garantujem ti, ze ak to proste nevies, ci uz kompozicne alebo v PP, mozes mat aj D800ku a fotky budu horsie ako z mojho LG G2, ktory foti aj nataca full HD videjko mimochodom veelmi pekne
A kde sme prisli k tym ohlasom na CZ 16-70? No skor, kde si ty hladal ked si take necital. Nik nehovori, ze to je zle sklo. vyborne, ale za tu cenu... Dost sa diskutuje o kusovej variabilite, ze na tak drahe sklo a CZ to dost skace. To mas ako s 18-55, budes mat stastie a dostanes spickovy kus, budes mat smolu a o nieco horsi... EM10, GX7, EPL5, A6000, ak vies fakt narabat s PP, so vsetkymi dostanes uuzasne vystupy a ziadne strkaniedo vrecka jeden druheho sa nekona. Ale ak si si vybral konecne sony, super, je to parada fotak, bez pochyby, ako vsetky nad ktorymi si premyslal
no moment do toho draheho skla este nejdem, to som zas nepisal, len ze nad nim uvazujem do buducna, to je rozdiel ,zatial mi urcite postaci aj pevna sigma ,pre univerzal sa budem rozhodovat neskor ,mozno dovtedy aj klesne cena tej 16-70 ,bo za taku cenu ho kupovat je sialenost ,ked klesne jeho cena oplati sa nad nim pouvazovat.. ale mozno dovtedy sa ukaze aj nieco nove, ved sony neustale investuje aj do objektivov resp planuje vrazat aj do ich vyvoja resp do buducna urcite nieco uvedu na trh,ak by sa predsa len nieco normalne za dobru cenu neobjavilo,vezmem aj 18-55 postaci aj ten
 
PeCh
2014-05-16 16:55:24
príspevok od: stancok
no moment do toho draheho skla este nejdem, to som zas nepisal, len ze nad nim uvazujem do buducna, to je rozdiel ,zatial mi urcite postaci aj pevna sigma ,pre univerzal sa budem rozhodovat neskor ,mozno dovtedy aj klesne cena tej 16-70 ,bo za taku cenu ho kupovat je sialenost ,ked klesne jeho cena oplati sa nad nim pouvazovat.. ale mozno dovtedy sa ukaze aj nieco nove, ved sony neustale investuje aj do objektivov resp planuje vrazat aj do ich vyvoja resp do buducna urcite nieco uvedu na trh,ak by sa predsa len nieco normalne za dobru cenu neobjavilo,vezmem aj 18-55 postaci aj ten
Ceny skiel zvyčajne neklesajú. Len tiel. Občas sa stane, že sa urobí akcia ne nejaké sklo, ale pri CZ som zatiaľ takú nevidel.
 
Valibuk
2014-05-16 18:52:50
príspevok od: stancok
no moment do toho draheho skla este nejdem, to som zas nepisal, len ze nad nim uvazujem do buducna, to je rozdiel ,zatial mi urcite postaci aj pevna sigma ,pre univerzal sa budem rozhodovat neskor ,mozno dovtedy aj klesne cena tej 16-70 ,bo za taku cenu ho kupovat je sialenost ,ked klesne jeho cena oplati sa nad nim pouvazovat.. ale mozno dovtedy sa ukaze aj nieco nove, ved sony neustale investuje aj do objektivov resp planuje vrazat aj do ich vyvoja resp do buducna urcite nieco uvedu na trh,ak by sa predsa len nieco normalne za dobru cenu neobjavilo,vezmem aj 18-55 postaci aj ten
Skor vidim sancu v tom, ze treti vyrobcovia pridu s vyraznejsou podporou skiel pre E system. Ale ponuka uz je celkom slusna, urcite si je z coho vybrat.
Este si sa pytal k tej Gckovej 18-105ke. Ona je hodnotena pomerne dobre co sa ostrosti tyka, ale ako ti tusim PeCh pisal, ma fakt riadne poduskove skreslenie na dlhom konci. Ale zas sa to da vykorigovat v PP. Ja by som to sklo ale nechcel kvoli velkosti. Nepotrebujem taky rozsah a je to fakt ako slon v porcelane. Ale to je len moj subjektivny postoj, ty sa na to samozrejme mozes pozerat uplne inak, rovnako ako ktokolvek iny. Prajem stastnu, snad uz konecnu volbu stancok. Nepremyslaj uz tolko nad telom, dnes s kazdym fotakom narobis genialne foto. Pozri na krasne fotky od Smarta, chyba im nieco co myslis, ze s inym fotakom by si mohol lepsie spravit? A mas odpoved...
 
stancok
2014-05-16 19:15:37
príspevok od: Valibuk
Skor vidim sancu v tom, ze treti vyrobcovia pridu s vyraznejsou podporou skiel pre E system. Ale ponuka uz je celkom slusna, urcite si je z coho vybrat.
Este si sa pytal k tej Gckovej 18-105ke. Ona je hodnotena pomerne dobre co sa ostrosti tyka, ale ako ti tusim PeCh pisal, ma fakt riadne poduskove skreslenie na dlhom konci. Ale zas sa to da vykorigovat v PP. Ja by som to sklo ale nechcel kvoli velkosti. Nepotrebujem taky rozsah a je to fakt ako slon v porcelane. Ale to je len moj subjektivny postoj, ty sa na to samozrejme mozes pozerat uplne inak, rovnako ako ktokolvek iny. Prajem stastnu, snad uz konecnu volbu stancok. Nepremyslaj uz tolko nad telom, dnes s kazdym fotakom narobis genialne foto. Pozri na krasne fotky od Smarta, chyba im nieco co myslis, ze s inym fotakom by si mohol lepsie spravit? A mas odpoved...
ved ano suhlas, inak ani mne nereze ta velkost resp dlzka u tej 18-105, je to fakt dlhan a obor na taky rozsah a k a6000ke samotnej defacto ani nepasuje,skor si ho viem predstavit k nejakej zrkadlovke, s tou dlzkou a rozmermi to jednoducho presvihli..ved niektore 18-200 su na dlzku mensie takze je to divne,ono snad do buducna bude rast podpora e-mount systemu a budu pribudat objektivy nielen od sony a sigmy ale ako si spominal aj od inych tretich vyrobcov,tak uvidime s cim na nas vyrukuju
 
Marcel Rebro
2014-05-17 18:51:19
príspevok od: marcus_labeo
Mierny off-topic (ale k hore rozoberanej téme veľkosť vs. výkon sa hodí): nový Sony RX100 Mk 3 (s vyskakovacím EVF!) a f1,8-2,8: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/get_zps24f41cba.png
http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/oscar210_1_1433_60f3eceb59f7f3221baf72409ccc93f1_zps709bc773.jpg
http://www.dpreview.com/news/2014/05/16/sony-cyber-shot-dsc-rx100-iii-first-impressions-review
 
Marcel Rebro
2014-06-04 09:44:26
príspevok od: stancok
..kazdopadne to bude urcite jeden z dvojice sony a6000 / panak gx7 kedze chcem csc vyuzivat aj na video-uz to je pokrok ze som to vymedzil na tieto dve , pockam este co sa ukaze v oblasti objektivov ,ake budu v najblizsej buducnosti ponuky v tejto oblasti na trhu a co mi za aku cenu ponuknu.. urcite chcem jeden pevny a jeden kvalitny univerzal k tomu na cesty za dobru cenu..skoda myslel som ze tie nove objektivy od sony/zeiss dopadnu lepsie..no zial asi to tak nebude ked to tu popierate.. navyse su vacsina z nich za sialene prehnane ceny ,tak im to kupi asi len blazen..
http://www.dpreview.com/news/2014/06/03/sony-a6000-review
 
stancok
2014-06-04 18:37:57
príspevok od: Marcel Rebro
http://www.dpreview.com/news/2014/06/03/sony-a6000-review
diki pekna recenzia, co som omrkol sample images http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/photos/2938025/?inAlbum=sony-alpha-6000-samples-gallery slusne foto z toho lezie uz aj so zakladakom 16-50+paradne video, otazne je ktory zakladak zobrat ci 16-50 alebo osvedcenejsi 18-55 co sa tyka foto aj videa do coho je lepsie ist? co sa tyka pevneho skla viacmenej som rozhodnuty pre sigmu 60/2.8,aj ked skoda ze ta svetelnost nie je o nieco nizsie este aspon tych klasickych 1.8 a ze to nema stabilizaciu..ale to uz by som chcel asi moc za taku super cenu.. inak si vsimnite tam napravo rebricek most popular cameras..vedu jednoznacne sony rx100 III. novinka a hned a6000 ,dokonca su pred takou suprovou a nadupanou masinkou ako x-t1 od fuji ci omd e-m10 od olyho co ma dost prekvapilo
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-06-04 19:47:15
príspevok od: stancok
diki pekna recenzia, co som omrkol sample images http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/photos/2938025/?inAlbum=sony-alpha-6000-samples-gallery slusne foto z toho lezie uz aj so zakladakom 16-50+paradne video, otazne je ktory zakladak zobrat ci 16-50 alebo osvedcenejsi 18-55 co sa tyka foto aj videa do coho je lepsie ist? co sa tyka pevneho skla viacmenej som rozhodnuty pre sigmu 60/2.8,aj ked skoda ze ta svetelnost nie je o nieco nizsie este aspon tych klasickych 1.8 a ze to nema stabilizaciu..ale to uz by som chcel asi moc za taku super cenu.. inak si vsimnite tam napravo rebricek most popular cameras..vedu jednoznacne sony rx100 III. novinka a hned a6000 ,dokonca su pred takou suprovou a nadupanou masinkou ako x-t1 od fuji ci omd e-m10 od olyho co ma dost prekvapilo
to su len najklikanješie, A6000 je teraz novinka tak na nu sa najviac kliká takže najoblubenejšia
 
stancok
2014-06-04 22:04:23
príspevok od: Jozef Peniak
to su len najklikanješie, A6000 je teraz novinka tak na nu sa najviac kliká takže najoblubenejšia
aha, tak to je dost mozne, potom to uz dava zmysel lebo kvalitou vystupu sa zase urcite a6000 na fuji x-t1 nechyta..ale zas to je uz zaroven aj ina cenova kategoria csc a celkovo fuji maju asi najlepsie aps-c cipy co sa tyka mirrorless(x-m1 a vyssie)
 
katjo
2014-06-17 17:34:08
VÝZVA
- pre všetkých "GX7-chtivých"
vraj už iba pár hodín, ale tá cena!:
(pritom reálne z EU - GB)
http://www.ebay.co.uk/itm/BRAND-NEW-Panasonic-LUMIX-DMC-GX7-16-0-MP-SLR-Digital-Camera-Silver-IN-UK-RM-SPD-/390844804544?ssPageName=ADME:B:WNA:US:1653
 
vdx
2014-08-27 10:44:57
Tusim som dostal alergiu na slovo "Panak"...
 
tomas2009
2015-04-30 10:48:11
Tak ale sony A6000 je poloprofesionalny fotoaparat, pricom Panasonic GX7 je profesionalny fotoaparat. ...ako napriklad 1/4000 u A6000 vs 1/8000 u GX7, 14000 bodov hladacik u A6000 vs 2,700mil u GX7, dotykovy display GX7 vs nedotykovy na A6000 a takych dost podstatnych rozdielikov je plno D,..dokonca teraz GX7 bola v kite s 20mm 1,7 ...ale u niekoho mozno rozhoduje velkost penazenky....xi
 
ptermane
2015-11-26 22:22:39
Olympus stylus xz-2 ideálna velkosť. Veľa muziky za málo peňazí.
 
tomis.ales
2015-11-27 21:33:53
príspevok od: ptermane
Olympus stylus xz-2 ideálna velkosť. Veľa muziky za málo peňazí.
to nie je CSC

 
blahoslav J B Art
2015-11-27 22:26:45
príspevok od: tomis.ales
to nie je CSC

ale za tie prachy je to Celkom Slusny Compact
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované