Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 51/2020

Ako som minule sľúbil, tak plním. Podarilo sa mi vymyslieť, ako stvárniť tohtoročnú novoročenku. Spomenul som si, že v skrini už mesiace nečinne zaháľa lensball - sklenená guľa.

Môj lensball je značky Rollei a v priemere má poctivých 9 cm. V natiahnutej ruke za chvíľu pocítite jeho váhu. Kvôli svetelnosti a bokehu som si zobral Olympus M.Zuiko 45/1,2 PRO. Vedel som, že budem fotografovať potme a z ruky. Hneď na začiatku som urobil chybu, nepozrel som si vlastný článok alebo aspoň fotky z archívu. Zistil som, že kvôli tomu, aby som dostal lensball do záberu a navyše mohol aj zaostriť, som musel maximálne naťahovať ruku, čo bolo vysiľujúce. Nabudúce si zoberiem Olympus M.Zuiko 25/1,2 PRO alebo Olympus M.Zuiko 12-40/2,8 PRO.

Fotografovať s neustále natiahnutou rukou ma rýchlo prestalo baviť. Druhýkrát sa mi však kvôli tomu istému ísť do mesta nechcelo. Začal som preto hľadať miesta, kde by som guľu mohol položiť tak, aby sa nepoškodila a pritom som mal cez ňu dobrý záber. Zistil som, že ju môžem položiť aj na zem. Veď fotoaparát mám s otočným displejom a mohol som s ním pohodlne fotografovať, aj keď som ho položil na zem. A navyše na záberoch nezavadzia moja ruka.


Začínal som s guľou v ruke. Adventný veniec na Hviezdoslavovom námestí.


Prvý záber s položenou guľou. Položil som ju na fontánu kráľa Maximiliána.


Stromček na Hlavnom námestí.


Medzi stĺpmi opery SND.


Vianočný strom na Hviezdoslavovom námestí, v pozadí opera SND.


Túto fotografiu som si vybral na PF-ko. Stará radnica a vianočný stromček. Guľu som položil na fontánu na Františkánskom námestí.

Pár stĺpčekov dozadu som písal, že by som sa chcel zlepšiť vo videu. Zvažujem aj kúpu gimbalu. Do roku 2021 mám ale viac plánov. Chcem viac fotografovať mobilom. Hlavne chcem odstrániť jednu zo svojich fotografických slabín, fotografovanie so širokouhlým objektívom. Cítim, že mi to nejde tak, akoby som si prial. Môj mozog s ním stále nie je 100% kompatibilný. Je jedno či v exteriéri alebo interiéri, či je to príroda alebo architektúra. Kompozície mi napadajú oveľa ťažšie, ako pri fotení teleobjektívom.

Ako každú zimu, aj túto, venujem nejaký čas upratovaniu archívu. Tento rok obsahoval už viac ako 100 000 fotografií. Musel som sprísniť kritéria výberu fotografií, ktoré si nechám. Čím dlhšie fotografujem, tým sú prísnejšie a je mi menej ľúto mazať aj dobré fotografie. Za posledné dni som ich vymazal viac ako 20 000. Ešte aspoň 10 000 sa chcem zbaviť. Nechcem ale len mazať, začal som poctivejšie triediť fotografie do kolekcií, najmä tie bratislavské.

Overené i neoverené správy

  • 29. januára má vraj Fujifilm predstaviť X-E4 s 26 Mpx snímačom. Vraj má mať aj IBIS stabilizáciu.
  • DXOmark zverejnili testy snímačov Canonov EOS R5 a R6. Tie potvrdili, že Canonu sa konečne podarilo zvýšiť dynamický rozsah a vyrovná sa tak snímačom od Sony. EOS R5 získal 95 bodov a jeho DR je 14,6 EV. EOS R6 získal 90 bodov a DR je 14,3 EV.
  • Známy výrobca dronov a gimbalov, spoločnosť DJI, sa ocitla na zozname spoločností, ktorým americké obchodné ministerstvo zablokovalo možnosť obchodovať s americkými spoločnosťami. Vieme, aké problémy to spôsobilo spoločnosti Huawei.
  • Ikonická fotografia Ansela Adamsa “Grand Tetons and the Snake River” sa vydražila za $988 000, celá kolekcia sa vydražila za $6 400 000. Fotografie pochádzajú zo súkromnej zbierky Davida H. Arringtona.
  • Majitelia iPhone 12 Pro a 12 Pro Max, ktorí si nainštalovali najnovší iOS verzie 14.3, už majú k dispozícii formát Apple ProRAW (DNG).
  • Canon potvrdil, že uvedenie objektívu RF 70-200/4L IS USM bude meškať. Podľa všetkého sa ho dočkáme až v marci 2021.
  • Pre Nikony Z6 a Z7 vyšiel nový firmvér s podporou formátu Blackmagic RAW (BRAW) na výstupe HDMI. Firmvér stojí $199.

Novinky

Nový Luminar AI od Skylum je oficiálne vonku. Od septembra nám Skylum postupne servíroval upútavky na nové funkcie. Môžete si ho kúpiť pre jeden alebo dva počítače, samostatne alebo s Luminar X predplatným, v ktorom sú pravidelné bonusy v podobe nových tvorivých prostriedkov, kurzy fotografie, šablóny, textúry a 15% zľava na položky v obchode Luminar.

Luminar AI ponúka širokú škálu nových funkcií a vylepšení. Zjednocujúcou témou je technológia založená na AI a dopad, ktorý budú mať tieto nové nástroje AI na pracovné postupy pre fotografov všetkých úrovní. Cieľom spoločnosti Skylum bolo automatizovať procesy - a ušetriť fotografom čas - bez toho, aby boli odstránené kreatívne vstupy fotografa.



Ilford predstavil jednoduchý fotoaparát na 35 mm film. Sprite 35-II je oživením pôvodného modelu zo 60. rokov. Je to fotoaparát typu zamier a vystrel s jediným expozičným časom. Osadený je objektívom 31 mm F9. Pri fotení sa počíta s expozičnou pružnosťou filmu. Fotoaparát v striebornej alebo čiernej farbe sa začne predávať začiatkom roku 2021 za $34,95.

https://ilford.com/product/sprite-35-ii-camera/

Genie Micro je univerzálne diaľkové ovládanie od firmy Syrp. Určené je pre rôzne modely zrkadloviek a bezzrkadloviek. Využíva pripojenie cez USB a ovládanie pomocou aplikácie. Podporuje pokročilé funkcie ako Time Lapse, HDR, live nastavenie expozície a Stop motion. Cena je $159.99.


https://syrp.co/us-en/genie-micro-sy0036-0001/

Venus Optic predstavili kompaktný objektív Laowa 10mm f/2 Zero-D pre MFT bezzrkadlovky a kamery. Je ekvivalentom 20 mm plnoformátového objektívu s uhlom záberu 96°. Zaostrovanie je manuálne, ale nastavenie clony je elektronické. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 12 cm. Hmotnosť je len 125g. Cena objektívu je $399.

https://www.venuslens.net/product/laowa-10mm-f-2-zero-d-mft/

Môže stáť 50 mm objektív so svetelnosťou F1,2 menej ako $100? Zdá sa že môže. TTArtisan predstavili objektív týchto parametrov pre APS-C fotoaparáty Canon M, Fujifilm X, Sony E a pre Micro Four Thirds fotoaparáty. Objektív je kompletne manuálny a stojí $98.

Westcott predstavili dvojicu bleskov. FJ80 je predstaviteľom teraz tak populárnych systémových bleskov s kruhovým prierezom hlavy. Je konkurenciou Profota A10 alebo Godoxu V1. Výkon blesku je 80Ws a má 2,5” dotykový displej. Podporované sú fotoaparáty Canon, Nikon, Sony, Fujifilm a Panasonic/Olympus. Zabudovaný je systém diaľkového ovládania FJ Wireless Flash System a Canon RT. Blesk má vymeniteľný Li-Pol akumulátor s kapacitou 1000mAh. Podporuje manuál, TTL a HSS do 1/8000 s. Cena je $329.90.

FJ200 je štúdiový blesk so zabudovaným akumulátorom, ktorý je dobre použiteľný aj v exteriéri. Výkon je 200Ws. I on podporuje fotoaparáty Canon, Nikon, Sony, Fujifilm a  Panasonic/Olympus. Zabudovaný je systém diaľkového ovládania FJ Wireless Flash System a Canon RT. Podporuje manuál, TTL a HSS do 1/8000 s. Blesk má vymeniteľný Li-Pol akumulátor s kapacitou 2500mAh. Cena je $399.90.



https://www.fjwestcott.com/fj80-universal-speedlight

https://www.fjwestcott.com/4740

Inšpirácia

Na koniec pre potechu oka, krátky klip s Jasonom Momoou a jeho Leicou.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jozef84
2020-12-21 11:45:16
Karol parádne si to pofotil. S tou guľou ma to tiež chvíľu bavilo, ale mal som malú guľu, nebolo to ono. Inak čo sa týka širokáča, tak ťa Karol plne chápem. V Bratislave sú otvorenejšie priestory. Ale pri turistike v dolinách a na kopcoch je to povinná súčasť výbavy. Má veľmi silnú zbraň v podobe deformovania perspektívy, širokého uhla záberu, kde ti vojde skoro všetko a keď sa podarí nájsť v blízkosti objektívu niečo, čo sa dá využiť ako jeden z dominatných prvkov, tak je vyhrané. (kameň, kvietok, strom, tráva, lúka, fontána...)Viem si predstaviť ako s ním nafotíš Bratislavské mosty, kadejaké sochy a hlavne ak sa dostaneš do Tatier - aspoň ku plesám - tam širokáč veru využiješ naplno.
 
oldbas
2020-12-21 19:48:30
Karol Srnec: co u vás znamená "fotografovanie so širokouhlým objektívom", o jakém ohnisku píšete?
 
blahoslav J B Art
2020-12-21 23:37:07
Fuji X-E4 so stabilizaciou a vyklopnym displejom by mohol mat u mna sancu ... samozrejme tak o 2 roky, ked klesne cena na prijatelnu uroven
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia