Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 3/2018

Fotografi lenivejú a ja tiež

Zlaté časy sú preč. Ťažko sa vráti doba podobná tej, keď sa fotografia digitalizovala a zároveň sa otvoril svet internetu. Všetci sme boli nadšení, sledovali búrlivý pokrok v technike, hltali všetky nové informácie a chceli sme sa pochváliť tým, čo sme dosiahli. Presýtili sme sa. Fototechnika je na úrovni, kedy ju väčšina ani nedokáže naplno využiť. Internet je plný špičkových fotografií, ktorým sa dá len ťažko vyrovnať. Byť dnes úspešný vyžaduje veľa času a driny. Fotografická obec sa prečisťuje. Vraciame sa k tomu fotografovať pre seba a najbližších. Už ťažko ohúrite niekoho zrkadlovkou a mnohí zistili, že im stačí kvalitný mobil, Instagram a Facebook.

Kedysi ste sa nezaobišli pri fotení bez množstva príslušenstva. Ako sa technika zlepšovala a zlepšoval sa aj softvér pre spracovanie fotografií, nutnosť používať príslušenstvo sa zmenšovala. Príchod bezzrkadloviek spôsobil, že aj nadšení fotografi strácali chuť nosiť ťažkú výbavu. Do popredia sa dostala požiadavka, aby fotografovanie bolo osobnejšie, zábavnejšie a jednoduchšie. Fotografi prestali kupovať filtre, statívy, blesky. Dnes sa chodí naľahko. Plačú výrobcovia i predajcovia, tržby im klesajú. Máme tu krízu fotografie? Kdeže! Len sa vraciame do normálu. Vďaka fotomobilom viac fotografujú “nefotografi”. Bezzrkadlovky mnohým dlhoročným fotografom vrátili počiatočné nadšenie a chuť fotografovať. Fotografov s veľkou výbavou ubúda. Myslím, že je to tak dobre. Ošiaľ z digitalizácie opadáva a svet fotografie sa vracia do normálu. Kvôli internetu však už nikdy nebude taký, aký býval. A kto to myslí skutočne vážne, ten bude používať statív aj filtre.

Priznám sa leniviem aj ja. Moja brašna váži oveľa menej ako kedysi. Kvalitnejšie snímače, účinnejšia stabilizácia, lepšie softvéry a častejšie používanie pevných svetelných objektívov umožňujú častejšie fotiť bez špeciálneho príslušenstva. A mne sa táto nová sloboda páči. Samozrejme, keď treba, som ochotný urobiť maximum pre dobrú fotografiu a fotografický proces previesť bez kompromisov.

Zálohovanie v teréne

Novinka od LaCie je určená fotografom a kameramanom, ktorý potrebujú v teréne zálohovať nasnímané zábery, ale bez nutnosti nosiť prenosný počítač. Nový prenosný disk DJI Pilot má kapacitu 2TB. Pripojiť ho môžete cez USB, alebo stiahnuť zábery z SD karty. Pre kontrolu kapacity a transferu záberov slúži displej. Súbory na disku môžete prezerať v chytrom zariadení. Disk slúži aj ako powerbanka. Ako sa patrí na zariadenie do terénu, je nárazuvzdorný, prachotesný a vodeodolný.

https://www.lacie.com/gb/en/professional/dji-copilot/

Billingham 72

Billingham je tradičný anglický výrobca brašní, nielen pre fotoaparáty. Ich výrobky sú charakteristické klasickým dizajnom a prvotriednym remeselným spracovaním. Za kvalitu si však zákazník zaplatí. V Billinghame zareagovali na rastúcu popularitu bezzrkadloviek a predstavili malú brašnu pre bezzrkadlovky v štýle rangefinder (hľadáčikový fotoaparát). Nesie označenie 72, ponúka sa v 4 farbách.

https://www.billingham.co.uk/72.html

LED panel v exteriéri

LED svetlá sa vyvíjajú raketovou rýchlosťou. S trvalými svetlami sa intuitívne pracuje, problémom je menší výkon ako u bleskov, čo ich silne obmedzuje najmä v exteriéri. Na výkone výrobcovia intenzívne pracujú a každá nová generácia je o dosť výkonnejšia ako tá predchádzajúca. Že už dnes sa dá s LED svetlami v exteriéri pracovať, vám predvedú Fstoppers.


Godox AD600 Pro

Nielen na LED svetlách výrobcovia pracujú. Vyvíjajú sa aj tradičné štúdiové blesky. Trendom je nezávislosť na energickej sieti, TTL a HSS. To donedávna ponúkali len systémové blesky. Ich výkon však v exteriéri niekedy nestačí, nemajú pilotné svetlo a použitie modifikátorov svetla je obmedzené. Jednotkou na trhu, podľa mňa, je značka Profoto. Ich ceny sú však vysoké aj pre nejedného profesionála, ktorý sa fotografiou živí. Ešteže tu máme ázijských výrobcov, ktorí ponúkajú cenovo výhodnejšiu alternatívu. Originál to nie je, ale napr. Godox dokazuje, že vie ponúknuť zaujímavé a dostatočne kvalitné produkty. Dokonca rýchlejšie inovuje a predstavuje sofistikované riešenia. Novinkou je štúdiový blesk Godox AD600 Pro. Vyzerá sakra dobre. Výkon 600W (smerné číslo 87), podpora TTL a HSS pre Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Panasonic a Olympus, napájanie zo siete i akumulátorom s kapacitou 370 zábleskov s plným výkonom.  Výkonná pilotná LED-ka má výkon ekvivalentu 400W žiarovky. Ovládanie je rádiové, kompatibilné so systémom Wistro+. Blesk má vstavaný reflektor, kompatibilný je aj s modifikátormi s bajonetom Bowens.

http://www.godox.com/EN/Products_Witstro_Flash_AD600Pro.html

Slovenka víťazkou Hasselblad Masters 2018

Máriu Švarbovú dúfam netreba nikomu predstavovať. Dupľovane tu na ephoto.sk, pretože kým sa nestala svetoznámou, patrila medzi nás. Zbiera úspechy po celom svete, fotí reklamné kampane, vystavuje v prestížnych galériách. Medzi veľké úspechy môžeme zaradiť aj víťazstvo v súťaži Hasselblad Masters pre rok 2018, v kategórii umelecká fotografia. Mária a víťazi ostatných kategórií sa stanú na dva roky ambasádormi značky, dostanú nový stredoformátový fotoaparát a v spolupráci s Hasselbladom nafotia projekt, ktorý bude publikovaný v knihe.

https://www.hasselblad.com/masters/

Alan Hyža: Memoria

Ani Alana Hyžu netreba bližšie predstavovať. Zato jeho novú knihu áno. Volá sa Memoria a venovaná je Slovensku. Nájdete ju v kamenných aj internetových kníhkupectvách.

O knihe: Fotograf Alan Hyža, autor ôsmich obrazových publikácií a držiteľ viacerých domácich a zahraničných ocenení, sa vo svojej knihe vydáva po stopách minulosti Slovenska, zaznamenáva ozveny času zhmotnené v snímkach prastarých kostolíkov i miest posledného odpočinku. Hrady a zámky, ale tiež baziliky, kostoly, veže i kaplnky zo všetkých slovenských regiónov tak vďaka jeho hre so svetlom či s kompozíciou vydávajú svedectvo o histórii krajiny a jej krehkej kráse.

Vtip týždňa

Pre nás, ktorí zažili naplno filmovú éru fotografie, znie nasledujúci prípad ako vydarený vtip. Verím ale, že pre dnešnú mládež odchovanú na mobiloch a tabletoch, môže byť fotoaparát fotiaci inak ako digitálne, zjavením. Niektorí nikdy nevideli parnú lokomotívu, disketu, ani živú kravu.  Petapixel uverejnili príbeh, zrejme muža, ktorý si v podomovom výpredaji kúpil fotoaparát Nikon za smiešne 3 Libry. Ako si ale nevedel sprevádzkovať displej. Predávajúci mu povedal, že nech berie alebo nechá tak. A teraz k tomu vtipu. Fotoaparát je na film, odborníci spoznajú amatérsku filmovú zrkadlovku FG-20 s manuálnym zaostrovaním a prevíjaním filmu. To čo vyzerá ako rámik displeja je v skutočnosti rámik pre odstrižok z krabičky od filmu. Fotograf potom vie, aký film má vo fotoaparáte založený.

https://petapixel.com/2018/01/05/broken-digital-camera-quite-bargain/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2018-01-15 08:47:41
ten posledný obrázok je dobrý
 
om1ci
2018-01-15 09:06:03
Nikon chystá plnoformátovou bezzrcadlovku, přičemž bajonet by měl vnější průměr 49 mm a vzdálenost od roviny čipu 16 mm. Stávající F bajonet má 44 mm průměr a vzdálenost 46.5 mm.


 
Eriček123
2018-01-15 10:31:54
Škoda že Billingham brašne neponúka žiaden slovenský e-shop.
 
Lubitto
2018-01-15 10:50:07
Ak by mal niekto zaujem, ja jednu brasnu Billingham predavam-pouzil som ju asi raz, takze u mna je nevyuzita. Jedna sa o Billingham Hadley Digital v ciernej fatbe. https://www.billingham.co.uk/catalog/product/view/id/51/category/4/
 
miki33
2018-01-15 14:52:32
rad tu chodim citat tieto clanky "Fotostĺpček šéfredaktora", super len tak dalej.
 
pepos
2018-01-19 22:29:36
Páči sa mi hlavne prvý článok, ale verím že nejaké zlaté časy stále budú, aj pre tých nadšených s ťažším vybavením. Alebo inak, pre všetkých, ktorí majú radi fotografovanie. Pokrok nezastavíme, to je ale práve dobre, ako od pioniera k fleksaretu . O chvíľu tu bude digi 645, a verím že za čas aj 6x6 atď. aj keď to nie je pre nadšencov až tak dôležité. Kto má rád prírodu alebo mesto, šport a pod. postaví aj statív. Auto odvezie. A na bicykel beriem do batôžka ku klobáske bezzrkadlovku a makrostatív . Skôr, si myslím je málo osobnej komunikácie. Vďaka za fotostĺpček.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované