Hore

Fotostĺpček 1/2022

Vítajte pri prvom stĺpčeku roku 2022. Pokračujeme ďalej a hneď na úvod si dovolím popriať vám veľa nielen fotografických úspechov v roku 2022. Nech nám žiaden vírus nebráni splniť si naše predsavzatia a sny.


Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 45/1,2 PRO.

Na prelome rokov

Posledný deň v roku bol v Bratislave mimoriadne teplý. K jarnej nálade chýbali len snežienky. Zostať trčať doma by bol hriech.

A naviac som potreboval ísť kúpiť výrobník sódy, aby som nemusel vracať zálohované plastové fľaše. Vedel som, že budem mať plné ruky nákupu a tak som opäť vyrazil len s telefónom (iPhone 12 Pro Max). Urobil som si prechádzku okolo Dunaja. Ten bol nezvykle vysoký. Na Starom moste som si všimol víry, ktoré sa tvorili za piliermi. Mútna voda ma hneď inšpirovala k postprocesingu v štýle low-key.





Len o kúsok ďalej som vyšiel na trup člna, ktorý je obľúbený ako vyhliadkové miesto. Je z neho najlepší výhľad z petržalskej strany na Staré mesto. Mňa však fascinuje aj samotný čln. Pozorné oko fotografa na ňom nájde množstvo fotogenických detailov.










Tretiu sériu som nafotil v sade J. Kráľa. Je to môj obľúbený zimný motív, keď zima nie je práve najkrajšia.





https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/zimne-stromovanie/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/zimne-stromovanie-ii---ciernobielo/

Overené i neoverené správy

  • Canon oficiálne vyhlásil, že EOS-1 D X Mark III je jeho poslednou vlajkovou loďou v kategórii DSLR. Profesionálni fotografi buď prejdú na CSC, alebo si kúpia pár kúskov do zásoby. Tento rok sa podľa rumorov asi dočkáme nástupcu lacného EOS-u 250D. A to možno bude koniec DSLR Canon. Osobne si myslím, že Nikon nepredstaví už žiadnu DSLR. Držať vlajku vztýčenú ostane na Pentaxe.
  • Nikon Z9 je hit. Raduje sa z toho výrobca, ale aj špekulanti. Tí ho predávajú na eBayi za dvojnásobnú cenu.
  • Nikon by mal vraj tento rok predstaviť model Z8, ktorý bude ekvivalentom zrkadloviek radu D8XX. Koncom roku by mohol doraziť aj model Z5 II. Očakáva sa predstavenie najlacnejšej bezzrkadlovky Z30, s APS-C snímačom a bez EVF hľadáčika. A vraj by mal byť predstavený aj podstatne vylepšený Z50 II.
  • Canon si nechal patentovať objektív 17-170mm f/2.2-4.6 MFT. Áno čítate dobre. Micro 4/3. Nemá to byť pre bezzrkadlovku, ale pre kompaktný fotoaparát s 4/3 snímačom.
  • V novoročnom videu Samyang trochu maskovane predstavil pripravovaný objektív AF 135mm f/1.8 FE.
  • Canon EOS R5C, optimalizovaný pre video, má vraj byť predstavený už tento mesiac.
  • Darktable v3.8 prináša podporu Canon C3 Raw, nové moduly a nové demozaikovanie zašumených fotografií.
  • Tamron vydal vyhlásenie, že objektívy 20mm, 24mm a 35mm F2.8 Di III OSD majú problém s automatickým zaostrovaním vo videu u fotoaparátu Sony A7 IV. Tento problém by mal vyriešiť pripravovaný firmvér.
  • TTartisan 90mm F1.25 je teraz k dispozícii v ďalších bajonetoch: Canon RF, Fujifilm GFX, Leica L, Nikon Z a Sony E. Doteraz bol dostupný len s bajonetom Leica M.

Novinky

Laowa Argus 45mm F0.95 FF

Venus Optics predstavili objektív Laowa Argus 45mm F0.95 FF. Tento manuálny objektív sa vyznačuje schopnosťou účinne rozostriť pozadie a snovým bokehom. V optickej sústave sú použité 1 asférická šošovka, 1 sklo ED a 3 sklá UHR. Laowa Argus 45 mm f/0,95 FF je vyrobený z robustného kovu, priemer filtra je 72 mm. Clonový a zaostrovací krúžok majú hlboké drážky pre lepšiu manipuláciu. Objektív je určený pre bezzrkadlovky s bajonetmi Sony E, Nikon Z a Canon RF. Cena je $799.



https://www.venuslens.net/product/argus-45mm-f-0-95-ff/

Viltrox EF-E5

Nový adaptér pre objektívy Canon EF, na fotoaparáty Sony s bajonetom E, má zabudovaný OLED displej, ktorý zobrazuje čas, clonu a režim zaostrovania. Ten sa dá prepínať priamo na adaptéri. Adaptér podporuje automatické zaostrovanie s fázovou detekciou aj detekciou kontrastu. K dispozícii je manuálne ovládanie clony pomocou tlačidiel + a –. Cena adaptéra je $199.

https://viltroxstore.com/products/viltrox-upgraded-mark-v-canon-ef-lens-to-sony-e-mount-adapter

Inšpirácia

Každý má niekoľko nabíjačiek. Kam ich pripojiť príliš neriešime. Čo ak máte obrovský ateliér a množstvo zariadení? Ponakupujete predlžovačky a do nich zapojíte nabíjačky? Pozrite sa, ako to má vyriešené fotografka Andrea Domjan.


Tipy a triky

Majte fotoaparát vždy pripravený

Keď sa vrátite z fotografovania, pripravte techniku na ďalšie fotenie, hoci neviete, kedy ju budete potrebovať. Z balkóna mám dobrý výhľad na Slovnaft a Karpaty. Nikdy neviem, kedy sa objaví zaujímavé svetlo. Preto mám vždy pripravený fotoaparát s teleobjektívom. I prvý januárový deň. Na prechádzku mestom som zobral bezzrkadlovku Sony, svetlo však bolo mizerné. A podvečer, poza mraky, nádherný západ slnka.




Sony A7 III, FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS.

Vracajte sa na miesto činu

Mobil stále nepovažujem za seriózny fotoaparát. Jeho možnosti sú veľmi obmedzené, akokoľvek dobrá je jeho obrazová kvalita. Je to ale ten najlepší obrazový zápisník. Niekedy, keď som vonku bez fotoaparátu, si všimnem niečo zaujímavé, nejakú novú kompozíciu, nápad na fotenie. Vtedy si to mobilom zaznamenám, aby som na to nezabudol. Niekedy sa mi podarí mobilom aj niečo dobre nafotiť, keď mu motív sadne. Napríklad tú sériu vody, z úvodu stĺpčeka. Vtedy, ak je to možné, sa vrátim na miesto činu a prefotím to bezzrkadlovkou. Tak sa i stalo. 1. januára som sa vrátil na Nový most, ale už so Sony A7 III a objektívom FE 135/1,8 GM. Je dobré vedieť, akú približnú ohniskovú vzdialenosť majú fotoaparáty vášho mobilu, aby ste si mohli k fotoaparátu zobrať zodpovedajúci objektív, alebo ešte vhodnejší.














Pri fotografovaní používajte predstavivosť

Začínajúci fotograf sa snaží fotografovať, čo ho zaujme. Väčšinou pekné objekty a scény, ktoré vidí aj nefotograf. Unikajú mu motívy, ktoré vidí len skúsenejšie oko. Skutočne skúsený fotograf nielen vidí okolo seba množstvo potencionálnych motívov, ale si vie aj vizualizovať výsledok. Použije predstavivosť, v ktorej zúročí skúsenosti s komponovaním, exponovaním a aj postprocesingom. Práve vizualizácia postprocesingu je najťažšia. Dospejete k nej len praxou. Nesmiete zanedbávať žiaden stupeň tvorby fotografie, prípravu, snímanie ani postprocesing. Dnes, keď každý môže mať dobrý fotoaparát, alebo mobil, je postprocesing často rozhodujúci. Nemusí sa pritom jednať o čarovanie v Photoshope. Sériu vody som mal upravenú za pár minút. Najprv som upravil jednu fotografiu, trvalo mi to necelú minútu. Vedel som, že chcem vysokokontrastné ČB prevedenie v štýle low-key, už keď som sa naklonil z mosta, ešte predtým, ako som vôbec vytiahol mobil. Prvú fotografiu som zosynchronizoval s ostatnými vybranými a bolo hotovo.


Nespracovaný RAW vľavo, hotová fotografia po rýchlej úprave v štýle low-key, vpravo.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
smarek
2022-01-03 10:09:38
Prajem dobré svetlo cely rok 2022 všetkým a aj tebe Karol
 
Jerry C.
2022-01-05 23:55:30
Všetko dobré ..hlavne svetlo v novom roku !!!
Splniť si moje predsavzatia a sny mi bohužiaľ nebráni vírus, ktorý som úspešne prekonal, ale niekto iný

Už sa teším, že terajšie zahmlené dni vystriedajú slnkom zaliate dni, aby som mohol vyraziť
 
blahoslav J B Art
2022-01-06 00:55:55
príspevok od: Jerry C.
Všetko dobré ..hlavne svetlo v novom roku !!!
Splniť si moje predsavzatia a sny mi bohužiaľ nebráni vírus, ktorý som úspešne prekonal, ale niekto iný

Už sa teším, že terajšie zahmlené dni vystriedajú slnkom zaliate dni, aby som mohol vyraziť
aj zahmlene dni maju svoje caro
 
feralt
2022-01-07 13:20:20
Tiez zelam, nech je rok 2022 lepsi ako predchadzajuci

Ta low key uprava a vo vseobecnosti Tvoje upravy su velmi dobre, rad by som sa dozvedel nieco viac o Tvojich sposoboch PP
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2022-01-07 13:39:03
príspevok od: feralt
Tiez zelam, nech je rok 2022 lepsi ako predchadzajuci

Ta low key uprava a vo vseobecnosti Tvoje upravy su velmi dobre, rad by som sa dozvedel nieco viac o Tvojich sposoboch PP
Univerzalny navod na upravy neexistuje. Treba to robit tak dlho, ze si vypestujes cit, ako ktoru fotku upravit. Vediet si to predstavit. Moje upravy su rychle. Nemam rad, ak sa fotke venujem viac ako minutu.
 
feralt
2022-01-07 14:07:29
príspevok od: Karol Srnec
Univerzalny navod na upravy neexistuje. Treba to robit tak dlho, ze si vypestujes cit, ako ktoru fotku upravit. Vediet si to predstavit. Moje upravy su rychle. Nemam rad, ak sa fotke venujem viac ako minutu.
Ano, jasne. Ja som mal skor predstavu, ze by sa mohol vziat nejaky dobre odfoteny zaber (co je povacsinou ta najtazia cast) a ukazat na nom nejaku upravu, napr v LR. Bolo by to super aj ako serial
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2022-01-07 23:02:59
príspevok od: feralt
Ano, jasne. Ja som mal skor predstavu, ze by sa mohol vziat nejaky dobre odfoteny zaber (co je povacsinou ta najtazia cast) a ukazat na nom nejaku upravu, napr v LR. Bolo by to super aj ako serial
Je tu pomerne obsiahly serial o LR, kde su aj moje pouzivane postupy.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia