Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 20/2018

Mnohí si kúpili bezzrkadlovky, pretože sú menšie ako zrkadlovky a preto vhodnejšie na každodenné nosenie. Pred pár rokmi bol dopyt po profesionálnych kompaktoch s veľkým snímačom a ani bezzrkadlovky ho úplne neutlmili.

Nemyslím tým teraz výborné 1" kompakty ako Sony RX100. Aj keď sú výborné, vieme, že najnáročnejších uspokoja len prístroje s APS-C alebo FF snímačom. V tejto kategórii sa toho deje len málo. Jedinou poctivou firmou, ktorá svoj profikompakt pravidelne inovuje, je Fujifilm s X100. Skvelý foťák, ale pre niekoho príliš veľký. Bola tu X70-ka, ale už sa nevyrába a o jej nástupcovi ani slychu. Kde je Nikon s nástupcom Coolpix A? Aj od Canonu by sme chceli niečo s pevným svetelným objektívom. Ricoh má stále v ponuke svoj APS-C kompakt, ale bez hľadáčika. Začína byť naviac zastaralý. To isté začína platiť aj pre Sony RX1r. Sigma na to ide svojsky a zákazníkov zatiaľ príliš neoslovila, aj keď jej fotoaparáty fotia výborne. Dočkáme sa kompaktu s APS-C snímačom, vstavaným hľadáčikom a kvalitným pevným objektívom, za rozumnú cenu? Alebo majú výrobcovia teraz úplne iné starosti, keď trh s fotoaparátmi neustále klesá?

Medzinárodný deň svetla

16. mája je medzinárodný deň svetla. Svetlo je esenciou fotografie a preto by sme ho mali náležite osláviť. Po celom svete sa konajú eventy a jeden aj u nás na Slovensku, konkrétne v hvezdárni v Rimavskej Sobote. Možno očakávať aj fotosúťaž, minulý rok Daniela Rapavá (spektrum), vyhrala 2. miesto, so svojou známou fotografiou zamrznutej bubliny. Čo, neskúsite šťastie aj vy?


https://www.lightday.org/

Vizuálny trend roka - Multilokalizmus

Adobe publikuje články o trendoch v grafike a fotografii. Tým najnovším je Multilokalizmus. Žijeme v čase globalizmu, miešania kultúr, cestovania… Doma už nemusí byť tam, kde ste sa narodili.  Najpoužívanejší jazyk, nemusí byť váš rodný. Fotografia prirodzene zachytáva zmeny, ktoré sa okolo nás dejú. Zachytáva aj detaily z rôznych častí sveta, v ktorých sa mieša lokálne s globálnym. Podľa Adobe je vizuálny trend Multilokalizmu využiteľný aj v reklame. Inšpiratívne fotografie nájdete na Adobe Stock.


Foto: Adobe

https://theblog.adobe.com/multilocalism-local-experiences-meet-global-consciousness

Tlačené fotky z Instagramu?

8x10 je aplikácia, ktorá umožňuje predávať vaše posty z Instagramu v podobe tlačených obrázkov. Vy si zvolíte, ktoré obrázky a za koľko sa majú predávať. O ostatné sa postará aplikácia a jej tvorcovia. Vy dostanete podiel zo zisku. Nevyskúšate to niekto? Ak áno, podeľte sa o skúsenosti s ostatnými, napr. vo forme krátkeho užívateľského článku.

8x10 from 8x10co on Vimeo.

https://8x10.co/

Novinky

Po týždni suchôt, sa objavilo niekoľko zaujímavých noviniek. Zdá sa, že firmy ešte neopustila myšlienka k smartfónu pripínať veľký fotomodul. Neuspeli Olympus ani Sony.

Teraz to skúša Yongnuo. YN43 je modul s Micro 4/3 snímačom. Čakali by ste, že sa na ňom budú dať použiť M43 objektívy, ale kdeže. Modul má bajonet Canon EF. Podrobnejšie informácie o parametroch a cene zatiaľ neboli zverejnené. Myslím si, že táto koncepcia mala ako-taký zmysel do zavedenia Bluetooth do fotoaparátov. Ak potrebujete dostať do mobilu kvalitný záber, prečo ho neurobiť dobre ovládateľným fotoaparátom a automaticky neposlať do mobilu?

    
Yongnuo YN43 je modul s Micro 4/3 snímačom a bajonetom Canon EF, ktorý sa pripája k chytrému telefónu.

Úspešnejšia bude určite druhá novinka od Yongnuo, tou je makroobjektív YN 60mm F2 MF. Makroobjektív 1:1 má manuálne zaostrovanie, ale elektrický prenos clony. Optika sa skladá z 10 členov v 9 skupinách. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 0,234 m. Objektív má sklenené optické prvky a kovový bajonet, bude umožňovať nahrať nový firmvér cez USB rozhranie. Aj tu zatiaľ chýbajú informácie o cene a dostupnosti, dokonca aj o type bajonetu.

    

http://www.hkyongnuo.com/e-detaily.php?ID=431

Lomography

Zo spodnej časti cenového spektra zamierime do tej vyššej. Petzvalovské objektívy od Lomography sú populárne, ale nie sú určené pre každého. Ak práve vám takýto typ objektívu sedí, upriamte pozornosť na limitovanú pozlátenú verziu objektívu Daguerreotype Achromat 64mm F2.9. Objektív bol doteraz ponúkaný vo verziách bronzová, čierna a chrómovaná. Tieto verzie sa vypredávajú za 399€, zlatá vás vyjde na 549€.

https://shop.lomography.com/en/lenses/daguerreotype-achromat-art-lens/?country=sk

Hasselblad

Hasselblad predstavil širokouhlý objektív pre svoju stredoformátovú bezzrkadlovku X1D-50c. Objektív XCD 21mm F4. Uhlom záberu je ekvivalentom 17 mm plnoformátového objektívu. Má integrovanú uzávierku s X-sync 1/2000 s. Cena je stanovená na 3000€. Zároveň Hasselblad pripravil aj nový firmvér pre X1D a H6D fotoaparáty.

https://www.hasselblad.com/x-system-lenses/xcd-4-21mm/

Fujifilm

Majitelia Fujiniek X-T2 majú druhé Vianoce. Vydaný bol nový firmvér, ktorý pomerne významne vylepšuje funkcionalitu fotoaparátu. Pridaný bol Focus Bracketing, možnosť nastavenia veľkosti zobrazenia informácií-logu pri snímaní na SD kartu, vysokorýchlostné video vo Full HD rozlíšení s frekvenciou 120 FPS, vylepšenie fázovej detekcie, redukcia flickeringu, podpora FUJIFILM X Acquire a podpora nových videoobjektívov MKX.

http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/xt2/index.html

DJI Phantom

Nakoniec sa vznesieme do vzduchu s novým dronom DJI Phantom 4 Pro V2.0. V podstate sa jedná o model DJI Phantom 4 Pro s novou technológiou OcuSync pre prenos videa. Dron je zároveň o 60% tichší. Kamerový modlu ostáva rovnaký, osadený je 1" CMOS snímačom EXMOR R. Objektív je ekvivalentom 24 mm plnoformátového objektívu. Video je v 4K rozlíšení. Základná cena je stanovená na 1500 USD.

https://www.dji.com/phantom-4-pro-v2

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
spektrum
2018-05-14 08:36:26
Téma Medzinárodného dňa svetla aj jej súťaže je naozaj širokospektrálna a týka významu svetla vo všetkých oblastiach ľudského života, ale samozrejme aj prírody, lebo svetlo znamená život, tiež optických technológií, v kultúre, medicíne, a v neposlednom rade interakcie svetla s hmotou. Preto aj v súťaži boli zastúpené tieto aspekty. https://www.lightday.org/spie-photo-contest-2017. Nová súťaž, na oslavu v budúcom roku je už vyhlásená na 16. 5. 2018.
Keďže IDL sa slávi prvý krát, tak v sídle UNESCO v Paríži sa zíde mnoho významných osobností, vrátane nositeľov nobelových cien. O rozsahu osláv na svete si urobíte obraz zo stránky https://www.lightday.org/idl-2018-events
 
z80
2018-05-14 09:26:43
" Dočkáme sa kompaktu s APS-C snímačom, vstavaným hľadáčikom a kvalitným pevným objektívom, za rozumnú cenu?"

Rumory hovoria, ze Fuji pripravuje XF10 ako nastupcu X70 a Ricoh vraj tiez pracuje na GR III.
Hladacik ale nemaju, pre mna osobne to nie je az taka nevyhoda, v tejto kategorii mi staci kvalitny vyklopny a dotykovy displej.
 
Digital
2018-05-14 10:14:08
Keď hovoríme o kompaktoch, stále na ePhote nevidím nič o Canon PowerShot G1 X Mark III (okrem reklamného článku minulý rok ešte pred jeho uvedením na trh). Prvý kompakt s 24 MP APS-C snímačom a zoomom, utesnený proti počasiu, veľmi dobre ovládateľný cez tri točítka a veľkosť fakt do vrecka. Zaujímavý produkt od Canonu pre tých, čo nechcú ísť pod APS-C a potrebujú niečo extrémne prenosné.
 
spektrum
2018-05-14 12:45:14
na stránke dole je uvedený podrobný program v Paríži https://en.unesco.org/news/unesco-celebrates-1st-international-day-light. Inak po svete sa oslavuje viac ako 500 aktivitami v 83 krajinách.
 
spektrum
2018-09-06 13:23:49
Do ďalšieho ročníka súťaže IDL sa dá poslať fotografia do 16.9.2018 http://spie.org/about-spie/international-day-of-light/spie-idl-photo-contest?SSO=1
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované