Hore

Fotostĺpček 9/2024

Vyskúšal som nový Canon RF 24-105/2,8 L IS USM Z a architektúru som fotografoval z podhľadu. Nezabudol som ani na kultúrne vyžitie a svoju fotovýbavu využil na koncerte.

Veselé synkopy s Funny Fellows a Evou Pavlíkovou

V rámci svojho skromného kultúrneho vyžitia som šiel na koncert Funny Fellows. S kapelníkom Romanom Féderom sa poznáme a tak som mu napísal, či si môžem priniesť fotoaparát a urobiť pár záberov. Súhlasil a ja som si priniesol Sony A7R V s objektívmi FE 14/1,8 G, 24/1,4 GM a 135/1,8 GM. 14-ku som ani nepoužil. Napokon som celé dve hodiny vôbec nesedel a stále som fotografoval. Pritom som si užil aj skvelú swingovú atmosféru.
























Na prechádzke s Canon RF 24-105/2,8 L IS USM Z

Na testovanie mám štandardný transfokátor neštandardných parametrov. Pri rozsahu 24-105 mm má konštantnú svetelnosť F2,8. Naviac je prispôsobený pre video, dá sa k nemu pripojiť powerzoom ovládanie, priame i diaľkové.















Z podhľadu

Padajúce línie v architektúre sú strašiakom každého fotografa. Profíci používajú Tilt-Shift objektívy na ich vyrovnávanie, my ostatní rôzne kompozičné triky. Ale niekedy to nejde, aby boli kolmé línie súbežné. Vtedy je najlepšie padajúce línie zvýrazniť fotografovaním z podhľadu.








iPhone 12 Pro Max.

Overené i neoverené správy

  • Sigma zatiaľ nemieni vyrábať objektívy s bajonetom Canon RF. Vyjadrenia generálneho riaditeľa spoločnosti Sigma, pána Yamakiho, zatiaľ veľa optimizmu nedávajú.
  • Ďalšia aktualizácia firmvéru Nikonu Z8 by mala zlepšiť výkon fotoaparátu pri slabom osvetlení.
  • Fujifilm oficiálne potvrdili, že pripravujú nový setový objektív Fujifilm XF 16-50mm f/2.8-4.8 R LM WR.
  • Fujifilm X100VI je obrovský hit a predobjednávky trhajú rekordy. Uvidíme, na koho sa dostane jeden z 1934 limitovaných kusov so špeciálnym logom na fotoaparáte a krytke, špeciálnym popruhom a historickými kartami Fujifilm. Limitka bude o 400 USD drahšia ako štandardný model.

  • Na jeseň by mal Olympus OM-1 dostať nový firmvér, ktorý vylepší výkon AF-S a AF-C zaostrovania a pridá možnosť priradiť tlačidlu Delete funkciu vstupu do menu. Bohužiaľ nebude obsahovať Live GND a AI detekciu ľudí.

Novinky

Kase 200mm F5.6 Reflex

Výrobca filtrov Kase ohlásil zrkadlový 200 mm f/5,6 objektív s manuálnym zaostrovaním, dobrá vec je zníženie clony na 5,6. Zaostruje od 2 metrov, clona je fixná a zväčšenie je 0,11x. Bude v prevedení s bajonetmi Sony E, Canon RF, Nikon Z, Canon EF, Fuji G a Fuji X. Cena by sa mala pohybovať okolo $500.

Sigma 500mm F5.6 DG DN OS "Sports"

Spoločnosť Sigma oznámila na veľtrhu CP+ v Japonsku dvojicu objektívov a väčší z nich (doslova) je 500 mm F5,6 DG DN OS "Sports". Napriek tomuto rozsahu je objektív relatívne kompaktný a ľahký. Je dlhý 234 mm (9,2") a váži 1,4 kg. Bude k dispozícii pre bajonet Sony E-mount a telá podporujúce sklá s bajonetom L.

Objektív 500 mm F5,6 má 20 prvkov v 14 skupinách a má sklo FLD (podobné fluoritu) aj SLD. Ohniskové skupiny sú poháňané lineárnym motorom "HLA", o ktorom spoločnosť Sigma tvrdí, že je rýchly a tichý. Pri takomto objektíve budete chcieť stabilizáciu a algoritmus "OS2" podľa spoločnosti znižuje chvenie až o 5 stupňov. Objektív podporuje telekonvertory Sigma 1,4x a 2x, ako aj dokovaciu stanicu USB. Cena objektívu je $2999, u nás samozrejme viac.



https://www.sigma-global.com/en/lenses/s024_500_56/

Sigma 15mm F1.4 DG DN DIAGONAL FISHEYE | Art

Spoločnosť Sigma oznámila na veľtrhu CP+ v Japonsku aj svoj diagonálny objektív typu rybie oko 15 mm F1,4 DG DN "Art". Objektív je vhodný na astrofotografiu, má 180-stupňové zorné pole, tlačidlo manuálneho uzamknutia zaostrenia a podporuje ohrev objektívu. Je to pásik v prednej časti, ktorý zabraňuje kondenzácii pri znížení teploty. Sigma tvrdí, že objektív má "bezkonkurenčnú rozlišovaciu schopnosť", vďaka použitiu prvkov FLD a SLD.

Objektív je utesnený proti poveternostným vplyvom a ponúka clonový krúžok, ktorý sa dá plynulo zacvaknúť alebo otáčať. V objektíve sa nachádza celkovo 21 prvkov a sklo AF je poháňané lineárnym motorom. Pre tých, ktorí chcú používať filtre, nájdete na bajonete otvor na vhadzovanie. Súčasťou balenia je adaptér na statív Arca-Swiss. Cena objektívu je $1999.




https://www.sigma-global.com/en/lenses/a024_15_14/

Inšpirácia

Čo je to Rembrantovo osvetlenie vo fotografii?

V tomto fotografickom tutoriáli sa Patrick Hall zo spoločnosti Fstoppers pozrie na niektoré z najbežnejších štýlov osvetlenia vo fotografii. Táto video ukážka sa zameriava na široké osvetlenie, krátke osvetlenie a Rembrantovo osvetlenie.


Tipy a triky

Glyn Dewis: Predvoľby vrstiev úprav v najnovšom Photoshope

Novinka v aplikácii Photoshop 25.5.0 vydanej vo februári 2024. Teraz môžete vytvárať predvoľby vrstiev úprav a exportovať/importovať predvoľby vrstiev úprav.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
quapor
2024-02-26 11:26:58
Laowa 10mm f/2.8
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/Venus-Optics-Laowa-10mm-f2-8-Zero-D-Lens.aspx
https://petapixel.com/2024/02/20/the-full-frame-laowa-10mm-f-2-8-zero-d-is-laowas-first-af-lens/
 
gytheio
2024-03-02 13:53:15
Uz len cakat ktora znacka pride ako prva s fotoaparatom ktory bude mat funkciu chytre okuliare. To bude dost velky zlom vo fotografii, dalsi krok ktory o poznanie ulahci napriklad wild white fotografiu, to co vidite v hladaciku uvidite vo vysokej kvalite v okuliaroch pred sebou. Tak jednoduche fotografovat este nebolo ako to bude s okuliarmi.
https://magazin.aktualne.cz/videohry/trojrozmerne-vzpominky-vyzkouseli-jsme-astronomicky-drahe-br/r~17bbbeeed7b711eebb77ac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-4&utm_campaign=Aktualne
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia