Hore

Fotostĺpček 3/2023

O tom, ako som začal s “pravou” infrafotografiou a zbližovaní s so Sony A7R V. Tento rok som aj prvýkrát vyrazil na “lov” k Malému Dunaju.

Z archívu: Infra s Canon Powershot G9

Z infrafotografiou som začal koketovať, keď som si kúpil Nikon D80. Použil som filter Cokin 007. Fotoaparát nebol modifikovaný, ale mal CCD snímač, ktorý je na infra citlivejší, ako CMOS. I tak som však skutočne pekné infra fotky nafotil len za ideálneho počasia. Bolo ich len pár a po rokoch som ich vymazal, nestáli za archivovanie. Mojim prvým infrafotoaparátom bol Canon Powershot G9. Keď už dlho stál v skrini bez využitia, nechal som chalanom v servise, nech odstránia IR/UV cut filter a tým ho modifikovali na full spectrum fotoaparát. Nemal IR filter priamo na snímači, ale klasicky sa dával pred objektív. Po modifikácii sa s fotoaparátom fotilo veľmi dobre, ale mal jednu nevýhodu, CCD snímač s malým dynamickým rozsahom a veľkým šumom. To bol dôvod, prečo som neskôr nechal modifikovať zrkadlovku a ešte neskôr bezzrkadlovky. Aktuálne je to Olympus OM-D E-M10 Mark II.




















Plusy a mínusy Sony A7R V

So Sony A7R V sa stále len zoznamujem. Ale už som zistil, čo sa mi na tomto fotoaparáte páči a nepáči.

Plusy:

  • 61 Mpx snímač s veľkým dynamickým rozsahom
  • veľký hľadáčik s vysokým rozlíšením
  • displej s najlepšou konštrukciou polohovania
  • AF s AI a detekciou objektov, dokonca aj hmyzu
  • vylepšené čistenie snímača
  • možnosť uzavrieť uzávierku pri výmene objektívov
  • najnovšie menu
  • bohaté užívateľské nastavenia
  • duálny slot pre SD aj CFexpress
  • nabíjanie aj napájanie cez USB-C
  • tri veľkosti RAW
  • výborná stabilizácia obrazu

Mínusy:

  • pomalé čítanie dát zo snímača a z toho vychádzajúce problémy s flickeringom a rolling shutter efektom aj pri fotografovaní
  • pri namačknutí spúšte sa zmenší rozlíšenie obrazu v hľadáčiku
  • čistenie snímača nie je automatické
  • uzávierka sa zavrie pri výmene objektívov len keď je nastavená mechanická uzávierka
  • vyššia úroveň šumu, banding


Zhrnutie: Sony A7R V má špičkový obrazový výstup, luxusný hardvér a pokročilé zaostrovanie. Vysoké rozlíšenie sa dá využiť, ak potrebujete výrez. Kvôli pomalému čítaniu dát v režime el. uzávierky to však nie je akčný fotoaparát a nie je ani vhodný do tichých interiérov. Je to fotoaparát pre fineart portréty, krajinu, architektúru, makro. Na svadby, šport, wildlife a reportáže je lepšia A1, ale ešte lepšia bude pripravovaná A9 III.

DXO Pure RAW 2 a Sony A7R V

DXO upgradovalo databázu optického modulu, pridalo podporu nových fotoaparátov a objektívov, medzi nimi aj Sony A7R V. U OM-1 sa fotografia spracuje za približne 8 sekúnd, na mojom Mac Studio. Sony A7R V má však 3x väčšie rozlíšenie, spracovanie preto trvá približne 18 sekúnd. Štandardný RAW má priemerne necelých 70 MB, po spracovaní ma DNG cez 220 MB! Asi je to vysokým rozlíšením, ale účinnosť odšumovania nevyzerá tak účinná ako u OM-1. I tak je úroveň šumu o niekoľko EV nižšia.

Pri Malom Dunaji

Vôbec po prvýkrát som bol túto Zimu pri Malom Dunaji cielene fotografovať vtáky. Vytiahol som osvedčenú zostavu OM SYSTEM OM-1 + M.Zuiko 300/4 IS PRO+MC-20. Dúfal som, že nafotím aj kormorána, či mandarínske kačičky, ale neukázali sa. Musel som sa uspokojiť s čajkami, kačicami, labuťou a sýkorkami.















Upršaná Bratislava

Fotografovanie v daždi nie je komfortné, ale prináša dobré výsledky. Na mokrej dlažbe sa odrážajú svetlá, čím celkovo presvetľujú fotografiu. Táto prechádzka bola testom vodeodolnosti môjho nového fotoaparátu a zároveň aj testom šumu a stabilizácie obrazu. Sony A7R V pomerne veľa šumí nad ISO 3200. V mnohých situáciách to ale dobre kompenzuje účinná stabilizácia obrazu. Prvú časť fotenia som nechal nastavenie citlivosti na automatiku, v tej druhej som nastavil ISO 200 a testoval účinnosť stabilizácie. Tá je oveľa lepšia ako u Sony A7III, ktorú som mal donedávna.













Technika: Sony A7R V, FE 85/1,4 GM.

Overené i neoverené správy

  • Cosina pripravuje predstavenie štyroch objektívov, dva s bajonetom Nikon Z a dva s bajonetom Leica M: ULTRON 75mm F1.9 SC VM, ULTRON 75mm F1.9 MC VM, SUPER WIDE-HELIAR 15mm F4.5 Aspherical a NOKTON 50mm F1 Aspherical. Objektívy majú byť predstavené vo februári.
  • Sony vraj chystá objektív 500/4 z radu GM a Speed Booster pre APS-C fotoaparáty. Vraj pracuje aj na novom high-end APS-C fotoaparáte.
  • TTArtisan má v roku 2023 predstaviť 7 nových objektívov, prvým je 100mm f/2.8 macro.
  • Apple pracuje na notebookoch s dotykovým displejom. Dočkať sa ich vraj máme v roku 2025.
  • Pre Fujifilm X-H2s je tu nový firmvér, ktorý vylepšuje AI detekciu objektov. Pridáva rozoznávanie hmyzu a dronov. Vylepšené je sledovanie objektov.


Novinky

Ricoh GR III 'Diary Edition'

Ricoh predstavil limitovanú edíciu populárneho APS-C kompaktu GR III. Od štandardného čierneho modelu sa líši farbou a novou funkciou, ktorá vo vypnutom stave zobrazuje, koľko fotografií bolo nafotených posledný deň. K fotoaparátu sa dodáva aj pútko a puzdro. Vyrobených bude len 2000 kusov za 1.149,95 USD.

https://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/gr-3/special/diary/

Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG DN OS Sports

Nový supertelezoom objektív je určený pre FF a APS-C fotoaparáty. Má podávať vysoký výkon v celom rozsahu. AF je poháňaný novo vyvinutým motorčekom HLA (High-response Linear Actuator). Algoritmus stabilizácie obrazu zabezpečuje účinnosť 6-7 krokov. Optická sústava sa skladá z 27 prvkov v 19 skupinách, clona je 9-lamelová. Mierka zväčšenia je 1:2,4. Priemer filtra je 105 mm. Objektív bude vyrábaný s bajonetmi Panasonic/Leica L a Sony E a podporuje použitie telekonvertorov. Cena je 1.999 USD.



https://www.sigma-global.com/en/news/2023/01/12/19742/

https://www.sigma-global.com/en/lenses/s023_60_600_45_63/

DJI RS 3 Mini

DJI RS 3 Mini je kompaktnejší, ako štandardný RS 3. Čo sa týka veľkosti, RS 3 Mini je asi o 40 % menší ako RS 3 a asi o 50 % menší ako ťažký RS 3 Pro. Štandardný RS 3 dokáže uniesť až 3 kg, zatiaľ čo RS 3 Mini je testovaný na nosnosť až 2 kg. RS 3 Mini využíva technológiu stabilizácie tretej generácie. Gimbal ustabilizuje FF bezzrkadlovku so štandardným svetelným zoomom. Cena je 369 dolárov.



https://www.dji.com/sk/rs-3-mini

Inšpirácia

1 RAW - 7 fotografov

Ako to dopadne, keď rovnakú fotografiu upraví 7 fotografov?


https://petapixel.com/2023/01/11/compare-how-7-pro-landscape-photographers-edited-the-same-photo/

Joe McNally a 23 bleskov

Začiatkom jari minulého roku vyslala spoločnosť Profoto Joea McNallyho na misiu, ktorej cieľom bolo vyžmýkať z celého systému Profoto maximum, pričom kľúčovým hráčom bol nový Profoto Connect Pro. Nebola by to produkcia McNallyho bez toho, aby sa schopnosti zariadenia aj personálu nevytiahli na maximum, a tri dni mimo New Yorku sa zmenili na technickú a tvorivú drámu.


Tipy a triky

Omar Gonzalez o prirodzenom svetle vo fotografii

Najväčšie chyby, ktoré robia začínajúci fotografi pri fotografovaní portrétov v prirodzenom svetle.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
gytheio
2023-01-16 08:13:45
Keby chcel niekto skusit vlastnu upravu fotografie z videa Inspiracia 1RAW - 7 fotografov, tu je link na stiahnutie originalov, su to 3 fotografie fotene bracketingom

https://drive.google.com/drive/folders/1codbFcWYkhtVeovUBj_cM6SPU-ZNSsvG
 
gytheio
2023-01-16 09:51:39
Je to ako upravovat fotografiu z mobilu, naozaj s mojim starym Samsung S20 Ultra by som to odfotil v lepsej kvalite, necudujem sa, ze z tej fotografie vymazali exif.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované