Hore

Peak Design Everyday Messenger 13''

Spoločnosť Peak Design je známa svojimi dizajnovými produktami, medzi ktoré v neposlednom rade patria aj fotobatohy a fototašky. Od predstavenia prvého modelu som bol nadšený. Kúpe však predchádzal drobný prieskum trhu, z ktorého vzišlo niekoľko ďalších konkurentov.

Výber
Do užšieho výberu sa popri Everyday Messengeri dostali ešte fototašky ThinkThank Signature 13'', Billingham Hadley Pro a ONA The Brixton. Zatiaľ čo na ThinkThank Signature mi nevyhovoval tradičný "krabicový" brašňový tvar, pri Billigham Hadley mi vadil tzv. "insert" systém no a ONA tašky sú skôr dizajnové a menej praktické, navyše veľmi drahé. Nakoniec teda predsa zvíťazil Everyday Messenger vo veľkosti 13'' a to aj vďaka možnosti mať ho v príjemnej hnedej farbe.

MagLatch
Zatváranie a otváranie je vyriešené naozaj zaujímavo. Sofistikovaná zapínacia pracka má dve časti, jednu s magnetom a druhú s hákom. Ten sa zasunie pod jednu zo štyroch kovových zarážok na prednej stene tašky, v ktorej je zašitá kovová podložka. Pracka sa vďaka magnetu sama pripne k podložke a potom ju už iba stačí zasunúť pod príslušnú zarážku. 

Zavrieť ho teda možno v štyroch polohách, čo mu pridáva na praktickosti, hlavne ak ste ten typ fotografa, čo rád nosí svoje batohy a brašne naplnené po okraj. Ak mám Everyday Messenger poloprázdny, zapnem ho na najnižšiu zarážku, vďaka čomu si zachová úzky profil, ak ho mám plný, použijem druhú alebo tretiu zarážku a ak doňho narvem aj bundu a statív, použijem tú poslednú. 

Pozor však na to, že z boku zostanú v takom prípade veci nechránené. So zapínaním na najnižšiu zarážku je pritom niekedy celkom problém, najmä ak v taške máte čokoľvek, čo ju čo i len minimálne rozširuje. V takom prípade treba vyvinúť viac sily na to aby ste pracku dostali pod poslednú zarážku.

Naučiť sa používať MagLatch vyžaduje trochu cviku, treba si natrénovať pohyb pri odistení pracky tak, aby magnet a hák na pracke zapadli správnym spôsobom.

Popruh
Popruh má viacero možností nastavenia dĺžky a je príjemne mäkký. Občas sa zvykne celý pretočiť, avšak vďaka kvalitnému vyhotoveniu a premyslenému ukotveniu sa nezvykne pretočiť v hliníkovej spone, čo sa mi pri starom messengeri stávalo často.

FlexFold prepážky
Najväčším „pútačom“ pri Peak Design batohoch sú pravdepodobne FlexFold prepážky. No s ich praktickosťou je to otázne. Keď sa s nimi pohráte, zistíte, že neposkytujú oveľa viac možností usporiadania a predelenia vnútorného priestoru ako klasické prepážky bežných batohov. Nie je zaručené, že vždy budete na 100% spokojní. 

Treba upozorniť na to, že 13‘‘ verzia ich obsahuje dve, zatiaľ čo 15‘‘ verzia tri. 

Vzhľadom k tomu, že u nás sa ešte nepredáva nová vylepšená verzia 2, ide len o klasické FlexFold prepážky, nie tie vylepšené, ktoré nájdete v modeloch Sling - dajú sa teda tvarovať ale neobsahujú výklopnú stredovú prepážku, ktorá umožňuje vytvoriť v strede „poličku“. Mňa osobne lákala najviac práve možnosť vytvoriť si akési „poličky“ a mať tak uložené malé objektívy nad sebou. Dá sa to aj s tradičnými FlexFold prepážkami, no nedosiahnete tvar T, iba tvar L.

To, že nedostatočne chránia techniku nie je pravda, prepážky nemusia byť hrubé a vankúšové aby poskytli dostatok ochrany. Materiál prepážok je kvalitný a jemný, hoci sú tenké a tvrdšie. 

Odporúčam vziať si so sebou svoj batoh či brašňu s fotovýbavou a ísť si Everyday Messenger vyskúšať do predajne, tak najlepšie zistíte, či vaše preferované usporiadanie vecí je možné pomocou FlexFold prepážok dosiahnuť.

Image title

Dizajn
Priečinok na notebook je prístupný samostatne zvonka, čo je výhodné pretože notebook nezaberá miesto vo vnútri messengeru. Nevýhodou naopak je, že je úzky, takže na to, že doň vojde iný ako moderný tenký ultrabook poslednej generácie môžete rovno zabudnúť. Aj 13‘‘ MacBook Air spôsobí mierne „napučanie“ zadnej strany Everyday Messengera.

Priečinok má samostatnú prepážku na tablet alebo časopisy, opäť viac ako jeden, či dva tenké časopisy doň vojdú len za cenu dodatočného „napučania“ zadnej strany, čo môže byť nepríjemné pri nosení. 1 ultrabook a 1 časopis je však fajn, pričom oddelené prepážky sa postarajú o to, že si pri vyberaná a vkladaní ultrabooku nechtiac nepokrčíte strany časopisu.

Možnosť uchytiť z vonkajšej bočnej strany Capture clip je vítaná. Kapsy, ktoré sú po oboch stranách sú však plytké a nezabezpečené takže inak ako na krytku objektívu alebo krytku bajonetu pri častej výmene skiel neposlúžia. Mobil väčších rozmerov by som do nich nevkladal. Kľúče však pojmú a vďaka skrytému pútku sa o ne nemusíte báť.

Predná priehradky na príslušenstvo je skvelá, vnútorné vrecká s gumičkou a farebným prešitím sú praktické. Pri zrkadlovkách do menších vreciek vopcháte skôr pamäťové karty, pri bezzrkadlovkách pojmú aj baterky. 

Páči sa mi zips na vrchu tašky umožňujúci prístup dnu aj bez manipulovania s MagLatch. Na normálnu manipuláciu a nakladanie vecí to pravdaže nie je, neviem si ani predstaviť vyberanie a vkladanie fotoaparátu cez tento otvor ale na výmenu objektívov alebo prístup k drobnejším veciam položeným navrchu je to neoceniteľná vymoženosť.

Materiál
Materiál Everyday Messengera je vode-odpudivý (water-repelent), čo znamená že sa jemného popŕchania alebo mrholenia nezľakne, na povrchu zostanú kvapky, ktoré sa nevpijú do látky. Na silnejší alebo vytrvalejší dážď to však nebude. Tu zamrzí skutočnosť, že výrobca nepribalil nepremokavú pláštenku.

Verzia V2
Ako som sa neskôr dozvedel, u nás sa žiaľ predáva len prvá verzia Everyday Messengeru. Nová verzia V2 (máj 2018) má miesto klasických FlexFold prepážok vylepšené FlexFold prepážky (s možnosťou vytvoriť poličku v tvare T), špeciálny pás na zadnej strane pre možnosť upevnenia na rúčku kufra a bočné kapsy sú opatrené magnetmi na „zatváranie“ takže by mali byť bezpečnejšie. Okrem toho má niekoľko ďalších drobných vylepšení. 

Tu slovenskí predajcovia sklamali, navyše staršiu verziu predávajú aj naďalej za rovnakú cenu, hoci na oficiálnej stránke Peak Design sa uvádza, že staršia verzia sa bude predávať za zvýhodnenú cenu, na zahraničných e-shopoch je to o 40 eur (13‘‘) resp. o 50 eur (15‘‘) lacnejšie, čo je nezanedbateľná čiastka. 

Verdikt
Je skutočne taký dobrý? To už závisí najmä od vašich požiadaviek, preto je asi najdôležitejšie si Everyday Messenger ísť pozrieť naživo, prípadne si ho aj v predajni vyskúšať. Ak hľadáte krásny messenger, ktorý nevyzerá ako profi fotobrašňa ale skôr ako messenger na každý deň, ktorý sa hodí k bunde aj k obleku a nie ste ochotný zaplatiť viac ako 300 eur za ONA bags, Everyday Messenger je skvelá voľba, za dokonalý by som ho však neoznačil. Aj keď disponuje viacerými vychytávkami a clever riešeniami, nie všetky fungujú dokonalo a niektoré vás môžu skôr trápiť.

Rada na záver
Ak máte tú možnosť, kúpte si radšej druhú - vylepšenú verziu V2. S vylepšenými FlexFold prepážkami a ďalšími upgradmi oproti pôvodnej verzii môže byť Everyday Messenger takmer dokonalý. Prípadne siahnite zároveň po 15'' verzii, ktorá je ešte o kus väčšia a disponuje tak miestom a aj prepážkou navyše.

Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
patrik.murárik
2019-01-18 13:28:01
Nebolo by rozumnejsiu uz ked tak kupit everyday backpack alebo ked sa chcem drzat niecoho na styl messenger tak ist len slingu ktory bude o 100€ lacnejsi?
Tento konkretny som sice nikdy neskusal ale uz mi to pride nejak moc velke a tazke na brasnu. O cene radsej ani nehovorim, pride mi celkom nezmysel nasadit skoro rovnaku cenu na batoh aj messenger.
 
DenisBede
2019-01-18 15:32:49
Zavisí od preferencií. Backpack je batoh... je na dlhšie nosenie, pre prípady keď treba vziať so sebou všetko. Backpack nosím len na dovolenky do zahraničia alebo do hôr.
Sling je možno fajn z ekonomickej stránky, ale keď ide človek práce alebo na univerzitu a potrebujem si vziať aj notebook, dokumenty a nejaké ďalšie veci ako fľašku alebo keepcup a drobnosti do Slingu to nedá, takže Messenger je jediná voľba. Preto som ho bral aj ja. Nosím ho takmer denne, ale fotovýbavu v ňom nosím iba 3x z 10.
Sling je skôr len na prenášanie fotovýbavy, keď človek ide na foto event a chce pri sebe 1-2 malé objektívy navyše ale nechce ich nosiť po vreckách.
Preto je aj tá cena tak nastavená podľa mňa...
 
Ivan76
2019-01-20 19:33:22
250 eur za tašku? Čo hulíte?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2019-01-20 23:03:23
príspevok od: Ivan76
250 eur za tašku? Čo hulíte?
Ked das do techniky tisice, je 250€ vlastne smiesna suma.
 
Ivan76
2019-01-21 07:13:07
Do techniky bez problémov, ale do kusu pozošívanej handry???
Čo som Mojsejová?
 
qwak
2019-01-21 14:19:23
príspevok od: Ivan76
Do techniky bez problémov, ale do kusu pozošívanej handry???
Čo som Mojsejová?
Da sa zohnat aj lacnejsie a od kusa pozosivanej handry to ma naozaj dost daleko...naviac ked si spravis prieskum trhu zistis ze to s tou cenou oproti konkurencii nie je az take zle...A ak sa ti nepaci mozes si kupit HAMU za 15€...
 
Ferdo
2019-01-28 14:20:34
Dlho som po tejto brasni pokukoval a rozmyslal nad nou, pozeral recenzie a rozmyslal, ci sa mi tam vsetko co potrebujem zmesti (Nikon D750 + D750 s baterygripom, objektivy Nikkor 20/1.8G, 35/1.8G, 58/1.4G a 85/1.8G, Helios 58/2 s redukciou, ext. blesk Nikon SB700 + dalsie prislusenstvo ako baterie, puzdro s pamatovymi kartami, opticky trojhran, powerbanka a neviem co este. Do 15" verzie som to spratal bez problemov aj kozenymi popruhmi pre 2 tela. Nikdy som neolutoval tie peniaze co to stalo. Brasna sa pohodlne nosi bud na jednom pleci alebo crossbody, siroky popruh dobre rozlozi jej hmotnost. Zo spracovania a materialov ide kvalita a este aj dobre vyzera. Pri foteni akcii/svadieb mnoho ludi zaujme a pytaju sa co je to zac, kto to vyraba

Vrele odporucam kazdemu, komu sa paci, urcite tie peniaze nebude lutovat a bude sa tesit na kazdu prilezitost zobrat ju na cerstvy vzduch
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia