Vlajková loď fotoaparátů Olympus Tough! + Aktualizace firmware

Nový, mimořádně odolný Tough TG-5 společnosti Olympus si poradí v každé situaci.

Hledáte dokonalý odolný fotoaparát, který zachytí úžasné momenty vašich nejnovějších dobrodružství? Favorit této třídy je nyní ještě lepší! TG-5, vlajková loď Olympus mezi fotoaparáty Tough, přichází s řadou skvělých vylepšení. Kombinace špičkového a mimořádně světelného objektivu 25-100mm* 1:2.0 se zcela novým obrazovým snímačem a nejnovějším procesorem TruePic VIII přináší výrazné vylepšení rychlosti a kvality fotografií za všech podmínek. Video se nyní může pochlubit 4K rozlišením a vysokorychlostním záznamem 120 snímků za vteřinu v plném HD rozlišení pro ještě vyšší kvalitu zpomalených záběrů. Vše doplňuje nové, snadno přístupné ovládání a dvojité sklo proti zamlžování. Vzhledem k tomu, že Tough využije své největší přednosti právě tehdy, když živly ukáží svou odvrácenou tvář, jsou tyto vlastnosti k nezaplacení. Proto všichni, kteří se chcete letos v létě podělit o velkolepá svědectví svých dobrodružství: Nehledejte více, nový Tough TG-5 bude od poloviny června k dispozici v červeném nebo černém provedení.

Co je nového: TG-5 versus TG-4

•  Nový 12MP podsvícený CMOS snímač nahrazuje 16MP jednotku z TG-4. V kombinaci s nejnovějším obrazovým procesorem TruePic VIII, použitým také v OM-D E-M1 Mark II, přináší nový snímač lepší citlivost při slabém osvětlení a větší dynamický rozsah. Výsledkem je vyšší obrazová kvalita v širším rozsahu světelných podmínek.
  •  Stávající systém snímačů prostředí, obsahující GPS, kompas a manometr, je v TG-5 doplněn ještě o teploměr. Tato data lze spolu s fotografiemi a videem přenést prostřednictvím WiFi do bezplatné aplikace OI.Track a pochlubit se tak svými výlety.
  •  Nové krycí dvojsklo s ochranou proti zamlžování zabraňuje zamlžování objektivu při náhlých změnách teploty.
  • Vylepšené ovladače usnadňují manipulaci v drsných podmínkách nebo v rukavicích. To platí i pro nový otočný volič, který umožňuje snazší ovládání klíčových funkcí, včetně kompenzace expozice.
  • Výrazně vylepšené video se nyní může pochlubit rozlišením 4K se snímkovou frekvencí 30p či vysokorychlostním záznamem ve Full-HD rozlišení s frekvencí 120 snímků za vteřinu.

TG-5 versus konkurence

• Ve své cenové třídě představuje TG-5 nový etalon spojení špičkové obrazové kvality s praktickými kapesními rozměry a odolností

HLAVNÍ PŘEDNOSTI:

• Mimořádně světelný (1:2.0) širokoúhlý objektiv 25-100mm* se čtyřnásobným optickým zoomem umožňuje širokoúhlé záběry a vynikající obrazovou kvalitu při slabém osvětlení a vysokých hodnotách ISO
  • 12MP podsvícený CMOS snímač
  •  Obrazový procesor TruePic VIII
  • Vodotěsný do 15m***
  • Nárazuvzdorný do 2,1m***
  • Tlakuvzdorný do 100kg***
  • Mrazuvzdorný do -10°C***
  •  Bezkonkurenční systém Super Makro se 4 režimy pro velkolepé detailní záběry ze vzdálenosti pouhých 30 cm až 1 cm
  • Video v rozlišení 4K 30P či vysokorychlostní Full-HD video pro dokonalé zpomalené záběry
  • Vestavěné WiFi a kompatibilita s aplikací OI.Share pro vzdálené ovládání a sdílení obsahu pomocí chytrého telefonu
  • GPS, kompas a kompatibilita s aplikací OI.Track pro rychlé a přesné údaje o lokalitě
  • Široké možnosti rozšíření díky bohaté nabídce předsádek a příslušenství
  • Podvodní HDR režim pro lepší prokreslení tmavých a světlých ploch snímku

Volba pravých dobrodruhů:

Annelie Pompe** ze Švédska již řadu let používá modely řady TG:

„Lezu po skalách, potápím se, běhám, lyžuji, surfuji, jezdím na kajaku a horském kole, takže potřebuji fotoaparát, který můžu vzít všude s sebou a který se mnou udrží krok a pořídí skvělé snímky. TG-5 si s tím vším hravě poradí. A líbí se mi taky nové ovládací kolečko a dvojité sklo proti zamlžení – když musíte každou chvíli do ledové vody, jsou tyhle vychytávky k nezaplacení.“

Existuje spousta „akčních“ fotoaparátů, ale žádný z nich nenabízí obrazovou kvalitu a praktičnost srovnatelnou s TG-5. Ve víru akce musí být váš fotoaparát dostatečně malý a lehký, aby nepřekážel, zároveň však musí snést hrubé zacházení, abyste se o něj nemuseli bát. Hoďte TG-5 do kánoe plné vody – žádný problém. Šlápněte na něj v trekingové botě – pohoda. Upusťte ho z výšky na balvan – to vše klidně v jednom dni. Od představení TG-1 v roce 2012 jsou modely Olympus Tough! pravidelně oceňovány jako nejlepší fotoaparáty ve své třídě a získaly si oblibu extrémních sportovců a dobrodruhů z celého světa. Olympus je průkopníkem dnes již klasické kombinace kompaktních rozměrů a nezdolné odolnosti. TG-5 nyní zvěstuje ještě vyšší úroveň obrazové kvality a výkonu při záznamu videa, podtrhující vynikající pověst této robustní konstrukce.

Vyšší obrazová kvalita, více možností sdílení a sledování trasy

Eiji Shirota, vedoucí tokijského týmu Olympus, který stojí za vývojem TG-5, popisuje priority výrobce následovně:

„Naší prioritou v případě TG-5 bylo zlepšit obrazovou kvalitu v širším rozsahu podmínek a rozšířit schopnosti fotoaparátu při outdoorových aktivitách. Z ohlasů zákazníků víme, že fotoaparáty Tough jsou používány v situacích, které jsou náročné jak z fyzikálního, tak fotografického hlediska. Nový snímač má nižší počet pixelů než předchozí model, přesto však v kombinaci z nejnovějším obrazovým procesorem z naší vlajkové lodi OM-D E-M1 Mark II poskytuje vyšší obrazovou kvalitu než dřív, s vylepšeným dynamickým rozsahem a kratšími reakčními časy. Jako bonus jsme fotoaparát vybavili i funkcí Pro Capture, převzatou také z naší profesionální řady OM-D. Tato funkce pomůže zachytit ten pravý okamžik v rychlých akčních dějích. A nakonec jsme ke stávajícímu GPS snímači, tlakoměru a kompasu přidali ještě snímač teploty, takže uživatelé mohou spolu se svými snímky sdílet ještě více informací a ještě realističtěji vyprávět příběhy svých dobrodružství.“

Pět funkcí pro fanoušky outdoorových aktivit

TG-5 má pět silných stránek. Mimořádně světelný objektiv, variabilní Makro systém, širokou řadu příslušenství a systém snímačů prostředí, který v kombinaci se zabudovaným WiFi umožňuje záznam a přenos dat do chytrých telefonů. To jsou čtyři. Pátou je dnes již legendární odolnost. TG-5 odolá pádu z výšky 2,1m***, tlaku 100kg***, prachu, mrazu až -10°C*** a vodě až do hloubky 15 metrů bez speciálního podvodního pouzdra***. S podvodním pouzdrem PT-058 (prodáváno zvlášť) pořídíte fotografie a videa v hloubkách až 45 metrů.

Mimořádně světelný objektiv 25-100mm* nabízí na širokém konci zoomu maximální světelnost 1:2.0, takže TG-5 dokáže zachytit sytě barevné snímky s minimálním šumem i v prostředích skoupých na světlo, v podmínkách vyžadujících krátké expoziční časy a nízké ISO: Například 15 m pod vodou, bez potřeby podvodního pouzdra nebo externího světla. Potápěči ocení nejen vestavěný manometr, ale také podvodní HDR režim pro větší rozsah světel a stínů, funkci AF Area pro volbu oblasti zaostření a přizpůsobitelný volič režimů a nové ovládací kolečko, umožňující ovládat přístroj v rukavicích.

Pro velkolepé záběry přírody má TG-5 vyspělý systém Variable Macro se čtyřmi režimy: Microscope, Microscope Control, Focus Bracketing and Focus Stacking. Posledně jmenovaný nevyžaduje externí software, což je v této kategorii fotoaparátů zcela jedinečné. Pro maximálně realistické a syté barvy a minimální šum podporuje TG-5 také ukládání snímků do formátu RAW.

Prodloužená záruka a tipy pro podvodní fotografii na Můj Olympus

TG-5 je ucelený systém, který umožní milovníkům dobrodružství naplnit jejich fotografické ambice. K cenovým výhodám patří šestiměsíční prodloužení záruky*** v případě zaregistrování fotoaparátu na portálu Můj Olympus.

Více informací a tipů pro zachycení dokonalých podmořských snímků pomocí fotoaparátů Tough! naleznou potápěči v našem novém magazínu Svět podvodní fotografie na adrese www.olympus.eu/underwater.

Příslušenství

• LG-1 Macro Light Guide zajistí rovnoměrné osvětlení objektů a eliminaci stínu fotoaparátu pro skutečně spektakulární makro fotografie
  • Difuzér FD-1 rozptýlí světlo vestavěného blesku tak, aby byly objekty při záběrech z blízka rovnoměrně nasvíceny
  • Fisheye předsádka FCON-T01 pro výstřední širokoúhlé záběry v náročných podmínkách, včetně podvodního prostředí
  • Telepředsádka TCON-T01 pro mimořádně detailní záběry pod vodou, nebo kdekoli jinde
  • Podvodní pouzdro PT-058 umožní bez obav fotografovat a nahrávat video až do hloubek 45 metrů
  • Neoprenové pouzdro CSCH-121 pro dokonalejší ochranu před škrábancia pády z výšky – jeho síťovaný design umožňuje po použití pod vodou rychlý odvod vody a uschnutí
  • Se sportovním držákem CSCH-123 můžete fotoaparát bezpečně upevnit v dosahu rukou na popruh batohu nebo sportovní postroj a uvolnit tak své ruce pro sportovní aktivity. Dostupné ve světle modrém nebo oranžovém provedení
  • Silikonový obal CSCH-126 ochrání fotoaparát před škrábanci
  • Tvrdé pouzdro CSCH-107 s karabinou pro připevnění fotoaparátu k nejrůznějšímu outdoorovému vybavení
  • Plovoucí řemínek na ruku CHS-09 v červené signální barvě pro snadné nalezení vašeho Tough!

Kompletní seznam funkcí a příslušenství Tough! TG-5 naleznete na adrese www.olympus-europa.com/tough

Změna specifikací produktu bez předchozího upozornění vyhrazena. Nejnovější specifikace naleznete na webových stránkách Olympus na adrese http://www.olympus-europa.com/.

* Přepočet na 35mm

** @anneliepompe a www.anneliepompe.com

* Vodotěsnost podle normy IEC 529 IPX8. Hodnoty nárazuvzdornosti v souladu s MIL-STD810F (testovací podmínky Olympus). Mrazuvzdornost a tlakuvzdornost podle testovacích podmínek Olympus.

**** Šest měsíců nad rámec zákonné záruky v zemi zakoupení.

___________________________________________________________________________________

Aktualizace firmware přinášejí fotoaparátům Olympus OM-D E-M1 Mark II, OM-D E-M5 Mark II a PEN-F ještě větší výkon

Na dnešní den je naplánováno vydání nových verzí firmware pro systémové fotoaparáty Olympus OM-D E-M1 Mark II, OM-D E-M5 Mark II a Olympus PEN-F a také aktualizací firmwarů pro objektivy M.ZUIKO DIGITAL. Uživatelé budou moci využít řadu nových možností a funkcí, které ještě dále rozšíří výkon fotoaparátu: Aktualizace na Verzi 1.2 pro OM-D E-M1 Mark II, Verzi 3.0 pro OM-D E-M5 Mark II a Verzi 2.0 pro PEN-F zajistí kompatibilitu s novým dálkovým zábleskovým odpalovačem Profoto Air Remote TTL-O*, a umožní tak bezproblémovou integraci těchto fotoaparátů s blesky Profoto AirTTL. K novým funkcím E-M5 Mark II a PEN-F patří také volba „Save Setting/Mysets“, již dříve dostupná v modelu E-M1 Mark II.

Kompatibilita s Profoto Air Remote TTL-O

Aktualizace firmware na Verzi 1.2 pro OM-D E-M1 Mark II, Verzi 3.0 pro OM-D E-M5 Mark II a Verzi 2.0 pro PEN-F zajistí plnou kompatibilitu s Profoto Air Remote TTL-O, a zpřístupní tak TTL a HSS funkce i uživatelům fotoaparátů Olympus.

Profoto Air Remote TTL-O zajistí bezdrátovou integraci blesků Profoto AirTTL s těmito vybranými fotoaparáty. Jednoduše upevněte ovladač do sáněk fotoaparátu a ovládejte všechny funkce rychle a bezdrátově. Podrobnější informace o funkcích a jejich použití naleznete na webových stránkách Profoto: http://profoto.com/int/

Abychom vyzdvihli tuto spolupráci mezi společnostmi Olympus a Profoto a oslavili momenty zachycené v dokonalém světle, zveme všechny fotografy k účasti v soutěži pořádané až do 22. května na https://500px.com/quests. Pod heslem „Seeking light in nature“ mohou účastníci přihlásit do soutěže svůj oblíbený snímek, zobrazující přirozené prostředí ve chvílích s dokonalým světlem, a vyhrát vybavení Olympus a Profoto.

Další nové funkce OM-D E-M1 Mark II s firmware Verze 1.2

Olympus OM-D E-M1 Mark II, navržený tak, aby splnil přísné nároky profesionálního použití, přináší prvotřídní obrazovou kvalitu s bezkonkurenční rychlostí v robustním, přesto však kompaktním a lehkém těle. Mezi hlavní nové funkce patří:

• Kompatibilita s režimy High Res Shot a Focus Stacking i pro jiné blesky než Olympus:
    Fotografování v režimu 50M High Res Shot a Focus Stacking je nyní možné i s jinými blesky než Olympus.
  • Automatické přepínání na zadní LCD obrazovku při fotografování s hledáčkem:
    Při oddálení oka od hledáčku během režimu Rec View se nyní fotoaparát automaticky přepne na zadní LCD pro náhled vyfotografovaného snímku.
  • Další vylepšení usnadňující používání a rozšiřující fotografické možnosti:
    Nastavení AF HOME jsou nyní uložena i po vypnutí fotoaparátu;
    Vylepšená reprodukce barev v hledáčku během snímání;
    Zlepšená stabilita úrovně baterie
  • Vylepšení v kombinaci s aktualizacemi M.ZUIKO objektivů:
    Kombinace s M.ZUIKO DIGITAL ED 12‑100 1:4.0 IS PRO firmware Ver. 1.1 a M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4.0 IS PRO firmware Ver. 1.2 zlepšuje výkon tichého sekvenčního snímání při aktivní stabilizaci obrazu.

Další nové funkce OM-D E-M5 Mark II s firmware Verze 3.0

Jako všechny modely oceňované řady Olympus OM-D, je i OM-D E-M5 Mark II stvořen tak, aby exceloval v rychlosti, precisnosti, kreativitě a obrazové kvalitě. Kromě doplněné kompatibility s Profoto Air Remote TTL-O zahrnují nové funkce také:

• Save Settings/Mysets: Tato nová funkce, již dříve dostupná na vlajkové lodi OM-D E-M1 Mark II, umožňuje uložit vlastní nastavení fotoaparátu do počítače. Nastavení pak lze aplikovat na další fotoaparáty, bez nutnosti jednotlivá nastavení pokaždé znovu v každém fotoaparátu upravovat.
  • Funkce Highlight & Shadow Control nyní umožňuje i nastavení středních tónů:
    V rámci stávající funkce Highlight & Shadow Control lze nyní upravit i střední tóny v rozsahu ±7 kroků, což umožňuje lepší vyjádření detailů objektu nad rámec kompenzace expozice.
  • Funkce „AF target spot metering“ poskytuje bodové měření světla v místě zaostření:
    Sladěním metody měření světla a bodového AF umožňuje propojit oblast bodového měření světla s oblastí zaostření.
  • Vylepšení v kombinaci s aktualizacemi M.ZUIKO objektivů:
    Kombinace s M.ZUIKO DIGITAL ED 12‑100 1:4.0 IS PRO firmware Ver. 1.1 zlepšuje výkon synchronizace 5osé stabilizace** (Nová funkce pro E-M5 Mark II a E-M1).

Další nové funkce PEN-F s firmware Verze 2.0

Olympus PEN-F kombinuje nejkvalitnější materiály a řemeslné zpracování s klasickým nadčasovým designem. Stylový zevnějšek je však uvnitř přímo nabitý technologickými inovacemi. Tato nejnovější aktualizace firmware je zárukou, že bude jeho potenciál využit skutečně naplno:

• Procházení jednotlivých uměleckých filtrů a náhled jejich vlivu na snímek:
    Ve spodní části displeje se zobrazují vzorové snímky demonstrující efekt jednotlivých uměleckých filtrů. Pro okamžitou aktivaci dané volby se na displeji jednoduše dotkněte obrázku uměleckého filtru.
  • Určení času závěrky, od kterého se začne uplatňovat funkce ISO AUTO:
    Nyní je možné definovat limitní rychlost závěrky, od které se při použití ISO AUTO začne zvyšovat citlivost ISO. Nastavení nižší rychlosti závěrky, od které se začne zvedat ISO, umožní fotografovat s nízkými hodnotami ISO a tedy nižším šumem.
  • Vylepšené dotykové nastavení AF zóny na zadní LCD obrazovce:
    Umožňuje fotografům používat funkci AF Targeting Pad, i když se při pohledu skrz hledáček dotýká jejich nos zadní LCD obrazovky.

* Profoto je přední společnost v osvětlovací technice, známá fotografům a filmařům po celém světě. Více informací o Profoto Air Remote TTL-O naleznete na stránkách společnosti Profoto: http://profoto.com/int/

** Nový kit OM-D E-M5 Mark II 12-100 obsahující v balení tělo E-M5 Mark II a objektiv M.ZUIKO DIGITAL ED 12‑100 1:4.0 IS PRO bude dostupný od května 2017.

Všechny aktualizace firmware jsou k dispozici ke stažení prostřednictvím Olympus Digital Camera Updater.

Změna specifikací bez předchozího upozornění vyhrazena. Nejnovější specifikace a kompletní podrobnosti o produktech naleznete na webových stránkách Olympus na adrese http://www.olympus.cz.

marcus_labeo
2017-05-18 08:29:02
Zmenšenie rozlíšenia za účelom zvýšenia kvality fotiek je rozhodne chvályhodné. TG-5 sa aspoň parametrovo javí ako najlepší odolný foťák. Keď som pred minuloročnou dovolenkou vyberal podvodný foťák, TG-4 mi vyšiel ako najlepší v triede. A v zásade som s ním bol spokojný, v kontexte 1/2,3" senzora kvalita fotiek solídna, JPEG vydarený, hoci má RAW a fotil som RAW+JPEG, nebol som schopný spracovať RAW lepšie, ako boli JPEGy priamo z foťáku, aj podvodné fotky prekvapivo dobre triafal farby (a white balance pri podvodných fotkách je najhlavnejší dôvod pre RAW). Akurát jedna drobná výhrada je k cene, za foťáčik s pidisenzorom je to pomerne dosť peňazí.
Osobne by som ale preferoval väčší senzor aj za cenu menšieho zoomu (ten dlhý koniec objektívu som skoro nevyužil, zvlášť pod vodou je celkom problém udržať 100mm), príp. žiadneho zoomu, napr. 1" senzor a 28mm ekv. sklo s f2.

Ivan76
2017-05-18 13:24:16
Tak som sa dočkal, že v Olympuse niekoho osvietilo! Možno Fukušima?
Mal som TG-2 a nafotil som s ním dve dovolenky na koralovom útese. Bohužiaľ, po každej dovolenke musel do servisu. Prvý raz sa dostal do ovládacích prvkov drobný piesok, čo plával vo vode, alebo do neho nafučal na pláži.
Druhý raz blbla detekcia prítomnosti karty. Naviac pri tejto druhej reklamácii mi ho nevedeli (nechceli) opraviť a ponúkli mi TG-3 so 16 Mpx. Slušne som poďakoval, že si radšej zoberiem peniaze. A teraz po 2,5 roku to niekomu docvaklo.
Ešte ma napadlo, že TG-2 mal oled displej, ktorý bol výborne viditeľný pod vodou, novšie modely majú LCD.... ešte v tomto by ich tam mohlo osvietiť.
A súhlasím s kolegom, keby bol väčší čip, fotilo by sa ešte lepšie.
Na škodu Olympusu, medzitým som prešiel na špičkovú outdoorovú kameru, ale možno si päťku kúpim.

z80
2017-05-18 13:32:44
príspevok od: marcus_labeo
TG-4 pojde cenovo dole, ked vysla TG-5. Problem ceny (ciastocne) vyrieseny
Ano, odolny fotak s 1" senzor s 28 mm eq. objektivom by bol super, len sa obavam ze z marketingoveho hladiska by tam bol problem, lebo "zoom" je v tejto kategorii pre vela (menej informovanych) kupujucich dost vyznamnym argumentom (hlavne voci mobilu, kde sa da tiez pri niektorych modeloch fotit pod vodou).

Petr
2017-05-18 15:19:10
Pridavam sa. Chcelo by to oudoorovy fotak s 1". Aspon nejaky zoom by bol fajn.