Hore

Vyrazte do nočného mesta bez statívu

Nudia vás už bežné zábery z mesta? Vyrazte do ulíc po zotmení. Atmosféra, ktorú zachytíte, bude diametrálne odlišná od bežných záberov. Ak nemáte nejaký pevný objektív so svetelnosťou F1,8 alebo lepšou, budete potrebovať statív.

So svetelným objektívom môžete fotografovať aj z ruky, ak nemáte starý fotoaparát, ktorý príšerne šumí už na ISO 400. Šumu sa nevyhnete, ale pri fotení z ruky máte väčšiu slobodu.

Foteniu nočných záberov so statívom sa podrobne venujeme v našej fotoškole. Odkazy na články nájdete pod článkom. Aby sme si ukázali rozdiel oproti snímaniu z ruky, v krátkosti si popíšme zásady fotografovania s použitím statívu.

Pri fotení zo statívu sa vyhnete šumu a môžete pricloniť, aby ste dosiahli väčšiu hĺbku ostrosti. Základom nočných záberov fotených zo statívu je nastavenie základnej hodnoty citlivosti (štandardne ISO 100/200). Z expozičných programov sú najvhodnejšie predvoľba clôn A/Av v kombinácii s korekciou expozície alebo manuálny program M. Vyváženie bielej môžete nechať na automatiku. Ak chcete, aby boli zábery farebnejšie, nastavte WB na slnečno, tak priznáte farbu umelých zdrojov osvetlenia. Aby sme predišli roztraseniu fotoaparátu, používame diaľkovú spúšť, alebo samospúšť. Bežná je dnes možnosť ovládania fotoaparátu z chytrého zariadenia.

Pri fotení zo statívu vychádzajú dlhšie expozičné časy, rádovo v sekundách. Pohybujúce sa objekty preto budú zachytené rozmazane, v niektorých prípadoch dokonca na fotografii ani nebudú zaznamenané. Toto využívame kreatívne. Rozmazaný pohyb fotografie ozvláštni.

Ako nafotiť technicky kvalitnú nočnú fotografiu viete z fotoškoly, dnes sa bližšie pozrieme na voľnejšie fotografovanie z ruky.

Ešte jedna statívovka. Dlhší čas (4 sekundy), spôsobil, že niektorí ľudia sú ako duchovia a otočná reklama vľavo sa rozmazala do pásov.

Z ruky

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jardodo
2017-10-03 13:18:24
Oceňujem výber fotiek v galérii. Sú pekné a fotené od "mirrorless" až po zrkadlovku najvyššej rady a celé spektrum veľkosti snímačov. Ale aj tak je asi zrejmé že pri slabšom osvetlení dáva väčší snímač viac možností a menej práce v pp.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované