Hore

Fotografujeme so setovým objektívom VI. - pamiatky

Fotenie pamiatok na cestách to je často zhon, stres, fotenie za nepriaznivých podmienok. Stále sa ponáhľate a neustále vám niekto zavadzia.

Fotografovanie pamiatok je jednou z najčastejších príčin, prečo si niekto kúpi fotoaparát. Patrí to k cestovaniu a dovolenkám. S tým je spojené to, že pamiatky väčšinou fotografujeme v strese. Ani skúsení fotografi sa niekedy nevyhnú tomu, že sa z nich stanú obyčajní cvakajúci turisti. Autobus vás vyhodí na parkovisku a s davom turistov sa presúvate od pamiatky k pamiatke. Času je málo, svetlo a počasie si nevyberiete. Ak chcete niečo priniesť domov, musíte fotiť i keď na to nie sú vhodné podmienky. Vašimi zbraňami sú pohotovosť, kreativita, pozorné oko a zvládnutie kompozície.

Pripravte sa, že fotografie v tomto článku nebudú TOP, pri fotení pamiatok vám len málokedy vyjdú ideálne podmienky. Mohol by som sem dať fotografie z archívu, ale to by som podvádzal. Všetky fotografie sú nafotené za účelom napísania toho článku bez toho, že by som si vyberal dennú dobu alebo čakal na lepšie počasie.

Bolo by super z ciest nosiť krásne zábery, ale musíme sa zmieriť s tým, že to nie vždy ide a vyťažiť aj v nepriaznivej situácii maximum. Vašou hlavnou zbraňou bude pozorné oko a dobrá kompozícia.

Ak chcete zvýšiť svoje šance, pripravte sa vopred. Naštudujte si na internete najznámejšie pohľady, alebo priamo na mieste sa inšpirujte pohľadnicami. Nebojte sa “požičať si” kompozície od miestnych fotografov. Tí miesto dobre poznajú a už dávno objavili najlepšie kompozície.

Nemusím vám pripomínať, že pri vychýrených pamiatkach je takmer vždy množstvo ľudí. Tí vám budú permanentne zavadzať. Musíte sa naučiť využiť ich v kompozícii. A dávajte si pozor na svoje veci, davy turistov priťahujú zlodejov.

Fotenie pamiatok je turistický žáner a moje časté prechádzky historickým centrom Bratislavy mi potvrdzujú, že práve tu sa najčastejšie používa amatérsky fotoaparát so setovým objektívom.

Veľmi často vídavam, že majitelia pokročilých fotoaparátov o fotení vlastne nič nevedia. Nevyužívajú vlastnosti objektívov a vôbec si nevedia nastaviť expozičné parametre. Štandardom u nich je naopak otočená slnečná clona, ktorá im len zavadzia pri zoomovaní. Fotoaparát majú nastavený v zelenej automatike a zásadne majú vyklopený vstavaný blesk, ktorý sa snaží osvetliť desiatky metrov vzdialené objekty aj za krásneho slnečného počasia.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jardodo
2016-03-15 10:54:15
Skvele jednoducho a prístupne vysvetlené. Po prečítaní takéhoto článku človek hneď dostane chuť vziať fotoaparát a vyraziť do ulíc.
 
matpi
2016-03-15 12:24:11
Napriek tomu, ze som skusenejsi fotograf, taketo clanky citam velmi rad. Jednoducho a zrozumitelne vysvetlene, s vybornymi fotkami.
 
Danniell
2016-03-15 14:26:01
+++
 
jehner
2016-03-16 01:26:14
Super čítanie na nočnej
 
jachmel
2016-03-18 06:32:41
Kupil som si sirokouhly objektiv sigma 10-20 f3.5. Pouzivat ho budem na APS-C. Ma vyznam zaobstaravat si polarizacny filter na tak velky zorny uhol?
 
barbos
2016-03-20 11:02:54
Vynikajuci clanok.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované